فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1391)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالعلی اویسی کهخا صفحات 5-28
    رمانتیسم، نهضتی فرهنگی، فکری و اجتماعی است که در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم میلادی در اروپا ظهور یافت و سپس فرهنگ و اندیشه شاعران ایرانی از جمله حسن هنرمندی را تحت تاثیر قرار داد. حسن هنرمندی یکی از شاعران مشهور معاصر درایران است که در دهه ی سی با مجموعه اشعار خود «هراس» شهرت خاصی درایران پیدا کرد. بدون شک آشنایی او با ادبیات فرانسه و ترجمه برخی آثار ادبی فرانسوی به زبان فارسی بر اندیشه ی شعری او تاثیرگذار بوده است. مبانی اصلی رمانتیسم و احساسات فردی در اشعار او به خوبی نمایان است و زیباترین جلوه های مکتب رمانتیسم در شعرفارسی در مجموعه شعر «هراس» از این شاعر توانای معاصر جلوه گر شده است. دراین مقاله برآنیم که ضمن بیان مضامین ومبانی اصول رمانتیسم، تاثیرگذاری این اصول را برذهن و زبان حسن هنرمندی با ذکر شواهد شعری از آثار او بیان کنیم و تاثیر گذاری فضای نوستالژی رمانتیسم را در شعر این شاعر نشان دهیم.
    کلیدواژگان: حسن هنرمندی، رمانتیسم، احساسات فردی، یاس و ناامیدی، مرگ
  • محمد بارانی، علی اصغر نسیم بهار صفحات 29-50
    توالی و نظم منطقی بین اشیا و رویدادها در عرصه های مختلف و به خصوص حوزه ی خیال، زیبایی و گیرایی خاصی را به دنبال دارد. وجود تکرار در ساخت و فرم شعر، ارزش زیباشناختی شعر را دو چندان می سازد به ویژه اگر تکرار در شعر شاعری خلاق و نو آفرین همچون سعدی رخ داده باشد. این مقاله با روش تحلیل بسامدی به بررسی تکرار در معانی عاطفی، تصاویر، کنایات و همچنین موسیقی غزلیات سعدی می پردازد. هدف از نگارش این مقاله نشان دادن موارد تکرار در غزلیات شاعر و همچنین بیان این مطلب است که تکرار در اشعار وی نه تنها باعث ایستایی و رکود شعری نشده است بلکه این تکرار نمایش معنایی و عینیت عاطفی کلام او را بالا برده است.
    کلیدواژگان: سعدی، تکرار، مضمون، تصویر، کنایه، موسیقی
  • محمدرضا فارسیان، ناهید رضایی صفحات 51-72
    مساله ی تعهد در هنر همزمان با پیدایش مکتب هنر برای هنر در قرن نوزدهم دراروپا توسط عده ای از فلاسفه وادبا که طرفدارهنر مفید بودند، مطرح شد و ژان پل سارتر، فیلسوف ونویسنده فرانسوی قرن بیستم، ادبیات متعهد را پایه گذاری نمود. اماآیا می توان تعریف واحدی از ادبیات متعهد ارائه نمود و باتوجه به خاستگاه غربی تعهد در ادبیات آیا می توان شعر حافظ را در قالب شعر متعهد بررسی نمود؟
    در این مقاله نگارنده می کوشد ضمن خوانش آرای برخی متفکرین به بررسی وجود تعهددرشعر حافظ و هوگو بپردازد. برای نیل به این هدف، نخست ضمن اشاره به تعریف ادبیات و شعر متعهد وسیرتاریخی آن، دیدگاه های اندیشمندان و منتقدین را نسبت به ادبیات متعهد بررسی می کند و سپس در بخش دوم با مطرح نمودن انواع تعهد درشعرحافظ و هوگو تلاش می کند تا شواهدی از این انواع را در آن ها ارائه کند.
    کلیدواژگان: تعهد، ادبیات متعهد، شعرمتعهد، حافظ هوگو
  • حمیدرضا فرضی، مقصود تقی زاده هریس صفحات 73-96
    یکی از شاخه های ادبیات تطبیقی که به مقایسه و تطبیق آثار ادبی می پردازد «ادبیات مقابله ای» است. در این شیوه تاثیر ادبیاتی بر ادبیات یا شاعری بر شاعر دیگر در نظر گرفته نمی شود و تکیه بر روی نقاط وحدت اندیشه است. ادبیات تطبیقی آمریکایی نیز برخلاف مکتب فرانسه، بر همین شیوه نظر دارد.
    در این نوشته براساس شیوه «ادبیات مقابله ای» به مقایسه تعدادی از «عاشقانه» های احمد شاملو و ناظم حکمت پرداخته شده است. این شاعران بزرگ با در پیش گرفتن سبک و سیاقی خاص و مدرن در عرصه عاشقانه سرایی و پیوند زدن عشق با زندگی و مبارزه و جریانات اجتماعی و امید و تلاش و تحرک، تغزلات زیبایی را خلق کرده اند.
    جنبه عمومی و انسانی یافتن عشق، ذهنیت غنایی تازه، شکایت این دو شاعر از روزگار غریب عشق و نمودهای خاص عرفان زمینی در عاشقانه های آنها، اشعاری زیبا و بی بدیل و مدرن در ادبیات غنایی ترکی و فارسی پدید آورده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، احمد شاملو، ناظم حکمت، عاشقانه ها
  • مرتضی محسنی، سبیکه اسفندیار صفحات 97-120
    منظومه ی «لیلی و مجنون» نظامی گنجه ای، غمنامه ای عاشقانه است که روح درد و رنج سالکان حق را آشکارا می توان در آن دید. لیلی و مجنون دارای قابلیت های زیادی برای تحلیل مفاهیم و صفات عرفانی است که گاه به طور مستقیم، در بیان نظامی و به خصوص از زبان پدر مجنون، و گاه به طور غیرمستقیم، در پس سخنان شاعر جلوه گر می شود. در این مقاله سعی شده است که قابلیت های عرفانی لیلی و مجنون در پرتو صفات و مقاماتی چون صبر، عنایت، ظرفیت، درد، وحدت، فنا، جنون و رحمت نمایانده و بررسی شود تا عشق متعالی متجلی در ظاهر منظومه، مکشوف گردد. برای تبیین این عشق متعالی و در جهت رسیدن به جهان بینی معرفتی نظامی در لیلی و مجنون، مقامات و صفات عرفانی این اثر با «مصیبت نامه ی» عطار، به عنوان منظومه ای دردآلود در ادبیات عرفانی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: لیلی و مجنون نظامی، مصیبت نامه ی عطار، نگاه تطبیقی، عرفان
  • علی محمدی، علی اصغر بشیری صفحات 121-144
    غزل نو با ویژگی های خاص ظاهری و معنایی خود، تقریبا از اواخر دهه چهل و با غزلیات شاعرانی چون حسین منزوی و سیمین بهبهانی در ادبیات معاصر آغاز گردید. امروزه نیز در شاخه های گوناگون و تازه ای با استقبال بسیار شاعران مواجه شده است. غزل نو حاصل برخورد شعر سنتی فارسی و شعر نیمایی است. اما پیش از آن، زمینه های این برخورد در غزل نیمه سنتی و غزل واره فراهم شده بود. این مقاله کوششی است برای آشنایی با غزل نو و ویژگی های آن و بررسی پیش زمینه هایی چون غزل نیمه سنتی و غزل واره است که باعث شکل گیری غزل نو شده است. در این مقاله ابتدا به اجمال ویژگی های غزل نو بیان شده و پس از آن به بررسی پیش زمینه ها و بسترهایی پرداخته شده که غزل نو از آن ها تاثیر پذیرفته است.
    کلیدواژگان: غزل سنتی، غزل نیمه سنتی، غزل نو، غزل واره، منزوی، بهبهانی
  • محمدعلی محمودی، علی اصغر ریحانی فرد صفحات 145-166
    کهن نمونه اصطلاحی یونگی است برای محتویات ناآگاه جمعی؛ یعنی افکاری غریزی یا میلی که به سازمان دهی تجربیات بنا بر الگوهای از پیش تعیین شده ی فطری در انسان می پردازد. این تصاویر نخستین در طول روزگاران به اشکال گوناگون بروز کرده است ازجمله در قالب اسطوره و داستان چنانکه یونگ اسطوره ها وافسانه های پریان را تجلی کهن نمونه ها می داند.
    نمونه ی بارز این کهن نمونه ها را در ادب فارسی می توان در حکایت ها و داستان های مثنوی معنوی مشاهده کرد. یکی از داستان های آموزنده ی مثنوی که بیان گر توجه عمیق مولوی به مسائل روانی است، حکایت پادشاه و کنیزک در دفتر اول مثنوی است که اگر با دیدی تحلیلی و از منظر نقد روانشناسانه توجه شود، برخی از مسائل روانشناسی تحلیلی یونگ، از جمله توجه به ناآگاه جمعی و برخی کهن نمونه های آن و خواب و رویا را می توان مشاهده کرد که پرداختن به آن ها در تحلیل اندیشه های مولوی راه گشا می باشد. در این مقاله سعی برآن است که حکایت پادشاه و کنیزک مثنوی از نظرگاه روانشناسی تحلیلی یونگ بررسی شود.
    کلیدواژگان: ناخودآگاه فردی و جمعی، کهن نمونه، تفرد، آنیما، سایه، خود
  • فاطمه معین الدینی صفحات 167-184
    سیدحسن حسینی یکی از شاعران بسیار توانای معاصر است که بخش عمده ای از اشعار خود را به توصیف دلاوری های مردانه ی فرزندان این سرزمین در عرصه ی پایداری و مقاومت اختصاص داده است. بر غالب این اشعار اصول حاکم بر مکتب رمانتیسم حاکم است؛ اما حسینی در سایه ی اعتقادات مذهبی، آرمان های انقلابی و تعهدات اجتماعی خویش، اندیشه ها و مضامین رمانتیکی را تعالی بخشیده و درونمایه هایی بر آن ها افزوده است که همگی در خدمت به تصویر کشیدن خون و شرف و نبرد جاودانه ی حق و باطل می باشند. حسینی رمانتیسمی انتقادی - اجتماعی دارد. وی از بسیاری از مظاهر زندگی مدرن انتقاد می کند و معتقد است که عشق، انسانیت،پاکی، سادگی و حقیقت زندگی در این عصر گم شده است. این مقاله به روش تحلیل محتوا به بررسی جلوه های این مکتب ادبی در شعر شاعر می پردازد.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، سیدحسن حسینی، ادبیات پایداری، آرمان گرایی، عشق، یادکرد مرگ، طبیعت
  • نورالله نوروزی داودخانی صفحات 185-198
    مرگ پدیده ای است که سایه ی پر رمز و راز و ابهام آلود آن بر سراسر فرهنگ انسانی گسترده شده و ناشناختگی و رازناکی ماهیت آن در طول تاریخ اندیشه ی بشر موجب پیدایش افکار و تاملات بعضا متناقض در خصوص مرگ در عرصه های مختلف فکری از جمله در شعر و ادب فارسی گردیده است و هر کدام از شاعران با تکیه بر پایگاه های فکری و معرفتی خود، از لونی دیگر به این پدیده نگریسته اند و مفاهیم ذهنی خود را در قالب تصاویر و تعابیر متنوع به جامعه ی بشری ارائه داده اند. در این پژوهش نگارنده بر آن است تا ساحات اندیشه ی سهراب سپهری و فریدون توللی را در مورد مرگ، بررسی و تحلیل کند و در تحقیقی مقایسه ای به نتایج عمده ی ذیل دست یابد.
    مرگ در دیدگاه سهراب سپهری، استمرار حیات و جزء لاینفک و شرط مقدس زندگی است اما در نگاه توللی پایان هستی و عامل رهایی از مشکلات زندگی محسوب می شود.مرگ در شعر سپهری با نگاهی خوش بینانه و استقبال از دنیای پس از مرگ به تصویر کشیده شده است و قلب تصاویر مرگ در شعر او با عناصر زنده و جانبخش طبیعت می تپد اما در شعر توللی مرگ با چهره ی ناپسند معرفی شده و عناصر تصاویر مرگ در شعر او، نوعی نیستی و نابودی را به ذهن متبادر می کنند.
    کلیدواژگان: مرگ، تصاویر مرگ، شعر معاصر، سپهری و توللی
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 199-217
    با وجود آنکه در سال های اخیر بسیاری از نسخه های خطی به واسطه پژوهشگران تصحیح و چاپ کرده اند ولیکن کم نیست آثاری که هنوز در گوشه و کنار کتابخانه های مختلف دنیا در زاویه ی گمنامی به سر می برد. یکی ازاین نسخه های نفیس و منحصر به فرد، منظومه ای است در قالب مثنوی در شرح عشق و عاشقی به شیوه ی ده نامه سرایی که یکی از شیوه های معمول ادب فارسی به ویژه در قرن هشتم هجری است. یگانه نسخه ای که از این منظومه ی غنایی به جای مانده و یا تا کنون یافت شده، نسخه ای است که در کتابخانه ی توبینگن برلین نگهداری می شود و تاکنون تصحیح و چاپ نگردیده و ناشناخته باقی مانده است. این پژوهش بر آن است تا برای نخستین بار به معرفی این منظومه ی نفیس متعلق به قرن هشتم هجری که از جهت ادبی دارای ارزش فراوانی است، بپردازد. روش تحقیق نیز به صورت اسنادی – تحلیلی است. بدین ترتیب که سعی گردید پس از تهیه ی فیلمی از تنها نسخه ی موجود و بازخوانی آن نسخه، این منظومه ی نفیس که به روش دیگر ده نامه های ادب فارسی، با بافت و ساختی گوناگون سروده شده است، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، ده نامه، قرن هشتم، نسخه خطی، محب و محبوب، شاه شجاع
|
  • Dr. A. Oveisi Kahkha Pages 5-28
    A Cultural، intellectual and social movement، Romanticism emerged in the close of the 18th and the beginning of the 19th centuries and، consequently، affected the culture and thought of Iranian poets، such as Hassan Honarmandy. On of the contemporary Iranian poets، Hassan Honarmandy earned prominent fame with his collection of poems، called “Fright”، in 1330 s in Iran. Undoubtedly his familiarity with French literature and his translation of some of French works into Persian have influenced his poetical thinking. The basics of Romanticism and individual sensations are clearly visible in his poems. The most beautiful facets of Persian Romanticism are reflected “Fright”. In addition to showing the fundamentals of Romanticism، this study illustrates the effect of the on the mind and language of Honarmandy، citing evidences from his poetry. The influence of romantic nostalgia in his poetry is also dealt with.
    Keywords: Romanticism, individual sensations, Hassan Honarmandy, hope, despair, death
  • Dr. M. Barani, A. A. Nasim Bahar Pages 29-50
    The logical order and sequence among the objects and events in different areas، and in particular، in the field of imagination is followed by some special beauty and attractiveness. The presence of repetition in the construction and form of the poem intensifies the aesthetic value of the poem، especially when repetition occurs in the poem of a creative and innovative poet like Sa’di. The present article، using the frequency analysis method investigates repetition in the emotional meanings، images، allusions، as well as the music of Sa’di’s lyric poems. The article aims at presenting the repetition cases in the poet’s lyric poems as well as explaining the fact that repetition in his poems has not resulted in the poetical torpidity and stagnation، but the very repetition has promoted the representation of the meaning and the emotional objectivity of his speech.
    Keywords: Sadi, repetition, theme, image, allusion, music
  • Dr. M. R. Farsian, N. Rezaei Pages 51-72
    According to some elites` and scholar''s` ideas «the commitment in art» in Europe`s 19th century came along with «art for art sake» school، and it was introduced by several philosophers and literate men who were in favor of useful art. Jean Paul Sartre French writer and philosopher was the founder of committed literature in 20th century. But can we offer a united definition about committed literature? And considering its western root can we explore Hafiz poems in committed poem? In this survey study، the author tries to work on some scholars opinion and to find out whether there is any commitment in Hafiz and Hugo`s poems. To accomplish such a thing، the author indicates the definition of literature، committed poem and its historical survey. The author also works on scholars and critics view points on committed literature. In the second part، giving a variety of commitment in Hafiz and Hugo`s poem author tries to offer some related evidence.
    Keywords: commitement, committed literature, committed poem, Hafez, Hugo
  • Dr. H. R. Farzi, M. Heris Taghizade Pages 73-96
    Comparative literature is a branch of literature that compares the literary works. In this literature، the influence of a poet on the other poet is not considered and only the thought unity points are emphasized. American comparative literature considers this style in contrary to France School. Ahmad Shamlu and Nazem Hekmat love poems are compared according to comparative literature in this article. By adopting special and modern style in love poem and combination of love and life، fight and social incidents، hope and effort and dynamicity، these great poets created beautiful sonnets. General and human aspects of finding love، new musical subjectivity، and complaint of these poets about love stranger period and their special manifestation of worldly Gnostic in the love poems have created beautiful، without alternative and modern poems in Turkish and Persian love songs literature.
    Keywords: comparative study, Ahmad Shamlu, Nazem Hekmat, love poems
  • Dr. M. Mohseni, S. Sfandiyar Pages 97-120
    «Leili and Majnun» Poem a romantic lattermope is that suffering soul the seeker of truth in it can be clearly seen. Leili and Majnoon capability to analyze many mystical concepts and characters that sometimes directly، in the Nezami express and especially of language of the Majnun father، and sometimes indirectly، in the words of the poet to be flashed. This article has been tried that mystical capability of «Leili and Majnun»، in a general category and in light of mystical characters and officials such patience، attention، capacity، pain، unity، doom، madness and mercy، showed and analyzeto be of transcendent love، manifest in the Poem appearance، is discovered. To explain the transcendent love، Lilly officials and mystical characters and insane characters and military officials Attar «Mosibat nameh»، as pain poem has been compared in mystical literature.
    Keywords: Leili, Majnun of Nezami, Mosibat nameh of Attar, mystical concepts, pain
  • Dr. A. Mohammadi, A.A. Bashiri Pages 121-144
    New Ghazal with its special features (superficiality and meaning) was begun at the forty decade. Hussein Monzavi and Simin Behbahani were important first beginners. Nowadays in various and new branches for poet’s are welcoming. New Ghazal get out from the traditional Persian poetry and Nimayy poems. This article is an attempt to become familiar whit background of the new Ghazal. In this article expressed the outline of the New Ghazal and then examine the background and context has been effect on New Ghazal.
    Keywords: Traditional Ghazal, Semi, traditional Ghazal, New Ghazal, Ghazalvareh, Monzavi, Behbahani
  • Dr. M. A. Mahmoodi, A. Reyhanifard Pages 145-166
    Archetype is a Jung''s term for the contents of the collective unconscious; the instinctive thoughts which organize human''s experiences according to predetermined innate patterns. These ancient images appearance in various forms over time including myths and stories، As Jung describes myths and fairy tales as the reflection of archetypes. The Obvious examples of these archetypes in Persian literature can be seen in Masnavi''s tales and stories. One of these stories which expresses Rumi''s deep attention to psychological issues، is the Story of King and Slave (padeshah va kanizak) in the first volume of Masnavi. From an analytical point of view and through a psychological Criticism we will find Some of Jung''s psychological issues and his archetypes in this story. In This paper we will try to analyze the story of King and Slave from Jung''s analytical psychology point of view.
    Keywords: collective unconscious, archetype, individuation, anima, shadow, self
  • Dr. F. Moinaddini Pages 167-184
    Seyyed Hasan Hoseini is one of the so mighty contemporary poets who has allotted the major part of his poems to describing the manly braveries of this land s descendants in resistance field. The prevailing principles of romantism dominate over most of his poem. however he has elevated the romantic contents and added such themes that all serve to depict blood dignity and the eternal struggle of right and wrong thanks to his religous beliefs revolutionary ideas and social commitments. He has a social - critical romantism. He criticizes many aspects of modern life and believes that love humanity purity simplicity and truth of life have been lost in this era. He feels sorry for us who have deviated from following the martyrs path and preserving their values.
    Keywords: romantism seyyed Hasan Hoseini resistance literature idealism love death remembering nature
  • Dr. S. Nowrouzidavoodkhani Pages 185-198
    In this article، after referring to the history of death themes in areas of myth، religions، and poems of some great Persian literature poets، the subject matters، images، and interpretations of death in poems of Sohrab Sepehri and Fyrydoon Tavallali will be studied and analyzed. The results of the findings of this comparison are as follows: 1- From Sohrab Sepehri’s point of view، death means life perpetuation، inseparable part، and holy condition of life. But from Tavallali’s point of view it is the end of existence and the cause of being released from life difficulties. 2-In Sepehri’s poems death is portrayed with an optimistic view and the world after death is welcomed، and the heart of the images beats with lively elements and life-giving nature. in Tavallali’s poems death is introduced with an unfavorable visage and the elements of the image bring to mind a kind of destruction and death.
    Keywords: death, images of death, contemporary poetry, Sepehri, Tvallali
  • Dr.A.R.Yalameha Pages 199-217
    In spite of the fact that many manuscript copies have been edited and published، there are still some works in different librearies across the world which have recieved no attention. one of this manuscript copy is a presious one in the form of Mathnavi about love and making love. the style of this long poem is like Dah Name Sarraie، one of the common style in the eighth century. The only remaining manuscrip copy from this long lyrical poem is in the Toubingen library، Berlin. This copy hasnt yet edited or published and remained unknown. The present research tries to introduce this preciuos long poem belongng to eighth century. The methodology of research is analysis- documantry. therefore، an attempt has been made after making a micro film from the only remaining copy and then analyse it
    Keywords: lyrical literature, Dah Name, eighth century, manuscript copy, Moheb, Mahboob, Shah Shoja