فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نرگس اسکویی* صفحات 9-26
    قصاید مدحی، با ساختار و جهان بینی مشابه، رایج ترین شکل شعر در سبک خراسانی را تشکیل می دهد، اما سبک دوره ای بعدی، یعنی سبک عراقی، بیشتر با غزل و مضامین تغزلی عرفانی شناخته می شود. پیگیری منشا و کیفیت این تغییر نیازمند تحقیقیات تاریخی و ادبی است که این مقاله به شیوه ی تحقیق ساختارگرایانه و نیز تحلیل محتوا آن را دستور کار خود قرار داده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، شاعران سبک آذربایجانی در حد واسط دو سبک خراسانی و عراقی با ساختارشکنی در شکل و سنت های رایج قصاید مدحی و بر هم زدن تناسب عادی مدح، با روی کردی جدید به مفاهیمی که مستقیما در تقابل با روحیه ی ستایش گری و خواهندگی قرار می گیرند. پا به پای عرفان و غزل انقلاب عظیمی در شعر فارسی ایجاد کردند. این مقاله پس از بررسی کوتاهی بر ساختار رایج و سنت های عادی قصاید مدحی و نیز آفات مدح بر شعر فارسی، به تشریح عوامل و تحرکاتی در شعر سبک آذربایجانی می پردازد که در تقابل با ساختار و عادات مرسوم مدح قرار دارد.
    کلیدواژگان: سبک آذربایجانی، قصاید مدحی، ساختارشکنی، تشبیب، مفاخره
  • مسعود اکبری زاده، هدایت الله تقی زاده صفحات 27-46
    این مقاله میزان تاثیر اسطوره و بن مایه های آن را در اشعار سه شاعر معاصر عرب: بدرشاکر سیاب، ادونیس، و عبدالوهاب بیاتی بررسی می کند. اطلاق نام شاعران تموزی برآن ها، به واسطه کثرت استفاده از اساطیر، به ویژه اسطوره ی «تموز» است. این شاعران بر اثر تحولات موجود در جامعه عرب آن روزگار و استعمارگری دول اروپایی و در نتیجه احساس غربت و پوچی و فرار از واقعیت به دنیای تازه در دامان میراث کهن پناه می برند. در این پژوهش کوشش شده تا اسطوره ی تموزدر اشعار این سه شاعر بررسی و موارد دلالت های مشترک آن ها استخراج شود و اندیشه های مشابه آن ها در به کارگیری این پدیده تبیین گردد. نتیجه ی پژوهش نشان می دهد که تموز در اشعار این شعرا نماد باروری و زندگی و موید اشتراکات قابل توجه درتجارب فردی و اجتماعی و سیاسی ایشان است. این شعرا دریافته بودند که زندگی عرب به علت ستمگری حکومت، پویایی خود را از دست داده و به سوی خشک سالی و قحطی پیش می رفت. بنابراین از تموز «اسطوره حاصل خیزی» می خواهند تا زندگی تازه ای را برای آنان بیافریند.
    کلیدواژگان: اسطوره، تموز، سیاب، بیاتی، ادونیس
  • پریسا اورک مورد غفاری* صفحات 47-66
    مقایسه و تحلیل دو داستان شمس و قمر و خسرو و شیرین از منظر ساختاری، نشان دهنده ی اوج هنر و بلاغت نظامی در نظم داستان های عاشقانه است.خواجه مسعود قمی را باید یکی از مقلدان نه چندان موفق نظامی دانست که اگرچه اثر او، به شکلی ساده و ابتدایی، همه عناصر سازنده داستان، از جمله: طرح، شخصیت، زاویه دید، صحنه پردازی و غیره را دارد، اما فاقد کیفیتی است که معمولا داستان های موفق از آن برخوردارند. این جستار، به شیوه اسنادی و کتابخانه ای، به تحلیل و مقایسه ساختاری داستان شمس و قمر که از روی منظومه عاشقانه خسرو و شیرین و در همان وزن سروده شده است، می پردازد و با بیان خصایص داستان شمس و قمر، دلایل تفوق نظامی را در پردازش اثر هنرمندانهجی وی، آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: نظامی، خسرو و شیرین، قمی، شمس وقمر، ساختارداستان، عناصر داستانی
  • صفحات 67-88
    خمسه ی نظامی به عنوان یکی از شاهکارهای داستان پردازی فارسی، ضمن تاثیر از سنت های پیش از خود، تاثیری ژرف بر آثار پس از خود نهاد. نظیره گویی، تقلید یا تتبع آن است که شاعر یا نویسنده ای، به پیروی شاعر یا نویسنده ی دیگر به خلق و نگارش اثری اقدام کند. بعد از نظامی سنت نظیره گویی به طور گسترده رواج پیدا کرد. از جمله مهم ترین آثار نظامی که بازتاب عمده ای در ادب فارسی داشت خسرو و شیرین است. این اثر در قرن 9 در دوره ی حکمرانی سلطان بایقرا توسط هاتفی جامی تقلید شده است. عنوان نظیره ی وی شیرین و خسرو است. نوع ارتباط این دو روایت از مقوله ی «فزون متنیت» است. نتیجه ی به دست آمده از این بررسی استفاده ی فراوان نظامی از شگردهای داستان پردازی، پیرنگ قوی، منسجم و پیچیده، نتیجه گیری های اخلاقی در پایان هر قسمت و توصیفات غنایی است، این موارد در روایت هاتفی کمتر دیده شده است.
    کلیدواژگان: فزون متنیت، نظیره گویی، نظامی گنجوی، خسرو و شیرین، هاتفی جامی، شیرین و خسرو، روایت شناسی ساختگرا
  • کامران پاشایی فخری صفحات 89-110
    جامعه انسانی مملو از نمادها و نشانه هایی است که هرکدام جایگاهی خاص و مفهومی متفاوت دارد، یکی از این نمادها رنگ می باشد که مفاهیم آن گاه به طور طبیعی و گاه قراردادی در زندگی انسان ها از ابتدا تاکنون حضوری مستمر داشته و علاوه بر انتقال پیام، نشاط وصف ناپذیری به آن می بخشد. تاثیر و حضور رنگ، آن گاه برجسته تر می نماید که شاعری، ذوق لطیف خود را رنگ آمیزی کرده و نقش های بی بدیلی می آفریند اما نکته ی جالب آن که، این نقطه از تاریخ، زمانی است که هیچ علم روان شناسی متولد نشده تا درباره تاثیر رنگ ها نظریه ارائه کند. بنابراین توجیه این که شاعری به نام فرخی، چرا و تحت چه عواملی دیوان خود را انباشته از رنگ می کند، مساله ی اصلی نوشتار حاضر می باشد. سعی بر این است تا با استناد به مباحث روان شناختی رنگ ها و انطباق آن بر ابیاتی که فرخی در آن ها از رنگ های مختلفی بهره گرفته، انگیزه او را از انتخاب رنگ ها تا حد توان دریابیم و برای نیل به این مقصود از شیوه کتابخانه ای و فیش برداری استفاده نموده ایم.
    کلیدواژگان: جادوی رنگ، فرخی سیستانی، رنگ اسطوره ای، روان شناسی رنگ
  • فاطمه جمالی * صفحات 111-130
    مثنوی سلیمان و بلقیس یا سلیمان نامه، اثر زلالی خوانساری از منظومه های غنایی قرن دهم محسوب می شود که در آن شخصیت اصلی داستان، سلیمان نبی(ع) و دیگری بلقیس است. بدیهی است، خلق چنین منظومه هایی در متون غنایی ادب فارسی به دلیل رویکرد قرآنی – غنایی آن اهمیت ویژه ای دارد. بدیهی است پیرنگ این داستان ها بر اساس وجوه سه گانه ی عشق، عصمت و نبوت شکل می گیرد و شاعر در خلق داستانی عاشقانه از روایتی دینی تاثیر می پذیرد. یوسف و زلیخای جامی، روایت ارینب و امام حسین از ندیم مشهدی و سلیمان نامه ی زلالی خوانساری از این دست آثار غنایی است. پژوهش حاضر ضمن معرفی این منظومه به بررسی و تحلیل نوع و میزان انطباق ابعاد مختلف آن با کلام وحی می پردازد. بی شک بررسی و تحلیل منظومه های عاشقانه ای که قهرمان اصلی آن یکی از انبیای الهیست یک ضرورت در حوزه ی تحقیق و پژوهش ادبیات غنایی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: سلیمان و بلقیس، زلالی خوانساری، منظومه عاشقانه، قرآن، تفاسیر
  • هیوا حسنپور، دکترابوالقاسم رادفر صفحات 131-150
    نظامی، از شاعران بزرگ داستان سرای ادب فارسی است که منظومه های او همواره مورد استقبال و پیروی دیگر شاعران قرار گرفته است. «زاری» (1283 ه.ش، 1360 ه.ش) از شاعران معاصر کرد، یکی از این شاعران است که لیلی و مجنون نظامی را به زبان کردی برگردانده است. این مقاله، به بررسی و توصیف مقایسه ای لیلی و مجنون «زاری» با لیلی و مجنون «نظامی» پرداخته است. برای نیل به این مقصود، ساختار داستان (هم خوانی ترجمه با اصل آن) و همچنین شیوه ی ترجمه ی آن (بیت به بیت یا مفهومی و...) مورد بررسی قرار گرفته و در سه بخش: حذف و ایجاز، افزوده ها، و تغییر، تقسیم بندی شده است. با توجه به داده های این مقاله، در بخش حذف و ایجاز، حکایت هایی که در دل لیلی و مجنون «نظامی» آمده در برگردان این اثر به زبان کردی، حذف شده و برخی از توصیف ها نیز به جانب اختصار گراییده است. در بخش افزوده ها که تنها دو مورد است به نظر می رسد توجیه بیشتر دو رخداد داستان، باعث شده است که شاعر این دو بخش را اضافه کند و آخرین بخش نیز که بخش تغییر است، تغییر در جزئیات داستان بوده است نه در ساختار کلی داستان و توالی رخدادهای آن.
    کلیدواژگان: ترجمه و تاثیرپذیری، لیلی و مجنون نظامی، لیلی و مجنون زاری
  • محمد تقی زند وکیلی، داود زرین پور صفحات 151-168
    یکی از عوامل ماندگاری و درخشش نام و یاد سعدی شیرازی بر تارک ادبیات جهانی موسیقی زیبا و دلنشین اشعار اوست. به ویژه دو قصیده فارسی و عربی او در رثای خلیفه عباسی مستعصم بالله که از روی صدق باطن و انسان دوستی سروده شده و سرشار از انواع مختلف افزاینده های موسیقایی می باشد. او با برگزیدن دو بحر رمل و طویل که بهترین قالب ها برای بیان احساسات قلبی انسان هستند و با به کار بردن انواع مختلف صنایع بدیعی از قبیل جناس، مراعات نظیر، تضاد و... و همچنین الفاظ و هجاهای آهنگین و متناسب با معنا و فضای موسیقایی قصیده، به آهنگین تر شدن آن ها بیش از پیش کمک کرده است. ضرورت این پژوهش از آن روست که نشان می دهد سعدی شیرازی، شاعری جهانی است و به هم نوایی با نوع بشریت برخاسته و در سوگ بغداد، پایتخت اسلامی زمان خود، بسیار موثر سخن گفته است. روش تحقیق در این مقاله تلفیقی از شیوه ی کتابخانه ای و تحلیلی است. به این صورت که پس از فیش برداری به بررسی آماری موارد مورد بحث در موسیقی پرداخته شده و مقایسه بین دو قصیده صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: سعدی، موسیقی، سوگ سرود، فارسی، عربی
  • سعید زهره وند، مرضیه مسعودی، منصور رحیمی صفحات 169-190
    اصطلاح ریخت شناسی به عنوان یکی از روش های تحلیل و طبقه بندی عناصر متن با مطالعات ولادیمیر پراپ بر روی یک صد قصه ی عامیانه ی روسی وارد عرصه ی نقد ساختاری شده است. این شیوه ی تحلیل در شناخت نقش ها، نقش ویژه ها و حرکت های متن و چگونگی ترکیب و ارتباط این عناصر با یکدیگر کارآمد است. داستان لیلی ومجنون جامی از جمله متون روایی ارزشمند ادبیات فارسی در قرن نهم است. جنبه های روایی این منظومه درحوزه ی ادبیات ساختارگرا قابل بررسی است. در این پژوهش کوشیده ایم ابتدا نقش ها و نقش ویژه های داستان لیلی و مجنون جامی را شناسایی کنیم سپس با بررسی توالی خویش کاری ها و نحوه ی ارتباط آن ها با یکدیگر به طبقه بندی عناصر سازه ای روایت لیلی و مجنون جامی بپردازیم تا در نهایت، حرکت های داستان را شناسایی کنیم و نشان دهیم ساختار داستان لیلی و مجنون جامی به لحاظ ریخت شناختی چگونه است؟
    کلیدواژگان: لیلی و مجنون، جامی، ریخت شناسی، روایت شناسی، ولادیمیر پراپ
  • اسماعیل شفق، طیبه میرزایی صفحات 191-208
    سعدی و شکسپیر هر دو چهره هایی نام آشنا و جهانی هستند. از این روی پرداختن به بررسی تطبیقی اشعار آن ها دارای کمال اهمیت است. اگرچه این دو شاعر مربوط به دو منطقه ی جغرافیایی و دو حوزه ی فرهنگی و زمانی جداگانه هستند، ولی شکسپیر در انگلستان و اروپا همان شهرت و محبوبیتی را داراست که سعدی در ایران دارد. مدایح این دو شاعر حاکی از مسایلی است که بررسی آن ها را جهت شناخت هر چه بیشتر افکار و ایده آل های آنان، ضروری می نماید. عناصر اجتماعی حاکم بر روزگار آن ها دارای شناسه هایی است که در مدایح انعکاس یافته است. تطبیق مدایح آن ها به عنوان تصویری از آرمان های جامعه قابل توجه است. روابط این دو شاعر با ممدوحان خود و جایگاه آن ها در مجامع ادبی و هنریبه روش مقایسه ای بررسی شده است. امید است که این رویکرد از طرف محققان به دیگر جنبه های هنری آنان نیز تسری یابد تا بهتر شناخته شوند..
    کلیدواژگان: سعدی، شکسپیر، مدیحه سرایی، ممدوح، پند و اندرز، پاداش
  • صفحه 209
    مفاخره از جمله صنایع بدیعی و مضامین شعری است، که اغلب شاعران بدان طبع آزمایی نموده و شعر و هنر خود را به رخ مخاطب کشیده اند. در متن و بطن آثار نگارین شهریار، مضامین مختلفی وجود دارد، که از جمله ی آن ها انواع مفاخره است. تنوع، زیبایی و صلابت این مفاخرات به حدی است که نظر خواننده را به خود جلب می کند. در نوشته ی حاضر کوشیده ایم با بازخوانی دقیق اشعار فارسی و ترکی شهریار و بهره گیری از شیوه ی کتابخانه ای و توصیفی، مفهوم مفاخره را، که ارتباط مستقیمی با شرایط و زمینه های زندگی شاعر دارد، تحلیل کنیم. حاصل پژوهش نشان می دهد، شهریار از جمله شاعرانی است که به زیباترین شکل ممکن از عهده فخریه سرایی که نوع ادبی فرعی یا روبنایی است برآمده است.
    کلیدواژگان: شهریار، مفاخره، دیوان اشعار
  • فیروز فاضلی، هدی پژهان صفحات 227-244
    تقابلهای معنایی از عناصر برجسته ی معناشناختی(semantic elements) ساختارباوران است که به بررسی تثبیت قطبهای دوگانه در آثار ادبی می پردازد، اما فراروی از تقابلهای دوگانه برخورد متفاوتی با زبان در حوزه ی تقابلهای معنایی است، بدین معنا که گاه در درون شبکهی گسترده و نظام مند تقابلی با مفاهیمی روبه رو میشویم که به دلیل فراروی از حوزه ها و زمینه های تقابلساز و طرح چشماندازها و افقهای جدید(new horizon) کلامی و معرفتشناختی رویکردی ساختارشکنانه نسبت به تقابلهای دوگانه دارند. در بررسی ساختاری دیوان حافظ شبکهی سازمان یافته و منسجم تقابلهای معنایی به خوبی مشهود است، اما در افقهای معنایی خاص اندیشه و ذهن شاعر، با دست یابی به دیدگاهی فراتر از تقابلهای متعارف(normal oppositions) و عناصر شکل دهنده به آنها مبنا(base) و معنای(semantic)تقابلها درهممیریزد و این شکست به دلایل متعددی در ساخت زبان صورت میپذیرد که این پژوهش به بررسی علل و عوامل آن می پردازد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر این پدیده ی معنایی در بیان بهتر مفاهیم انتزاعی است که به روش کتابخانه ای و مطالعه ی کتاب ها و مقالات الکترونیکی انجام شده است.
    کلیدواژگان: فراروی، تقابلهای معنایی، رویکرد ساختارشکنانه، دیوان حافظ
  • دکترمحمد میر، زهرا کیچی صفحات 245-262
    شعر عاشقانه بر سه محور اساسی عشق، عاشق و معشوق استوار است و در این میان معشوق محوری ترین شخصیت شعر عاشقانه می باشد، به طوری که حضور پررنگ او را در هر دوره ای از شعر فارسی می توان مشاهده کرد. وحشی بافقی یکی از بزرگ ترین غزل سرایان مکتب وقوع است که سیمای معشوق در اشعار وی تا حدودی به گونه ای متفاوت با معشوق دیگر ادوار شعر فارسی ترسیم شده است. دراین نوشتار با به کارگیری شیوه ی توصیفی تحلیلی، سیمای معشوق در غزلیات وحشی بافقی در قالب توصیف زیبایی های ظاهری و ویژگی های رفتاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در پایان بسامد این ویژگی ها با ارائه ی نمودار و جدول نشان داده شده است. نتیجه ی پژوهش نشان از آن دارد که در غزل های وحشی بافقی هم به جنبه های ظاهری و هم به جنبه های رفتاری معشوق به طور کامل توجه شده است و تفاوت بارز آن با دوره های قبل و بعد یعنی سبک عراقی و سبک هندی، بی پروایی شاعر در توصیف معشوق مذکر و نیز نحوه ی برخورد عاشق با برخی ویژگی های رفتاری معشوق و انعکاس مکتب واسوخت در شعر اوست.
    کلیدواژگان: غزل، عشق، معشوق، مکتب وقوع، وحشی بافقی
  • فرامرز میرزایی، ابوالفضل رحمنی صفحات 263-282
    داستان ملحمه الحرافیش(حماسه عیاران)، نوشته نجیب محفوظ، 13 بیت از غزل های حافظ شیرازی را، به زبان فارسی، دربر دارد واین شگفت انگیز می نماید که ابیاتی از غزل های حافظ، دست مایه یکی از برجسته ترین داستان های این نویسنده مشهورمصری و برنده جایزه نوبل 1988م گردد، داستانی که تاکنون هفت فیلم سینمایی از آن ساخته اند. این ابیات که از زبان خلوت نشینان «تکیه» و به زبان فارسی شنیده می شود و در سماع صوفیانه خود آن را زمزمه می کنند، نوعی هنجارشکنی در ادبیات داستانی عرب به شمار می رود و بیانگر آشنایی بزرگترین داستان نویس عرب با شعر حافظ می باشد، اماپرسش اساسی این است که این ابیات چه تناسبی با فضای داستانی دارد؟ با روش کتابخانه ای وتحلیلی – توصیفی که در آن، اصل این ابیات در دیوان حافظ با شکل کاربرد آن در داستان، سنجیده شده است، می توان دریافت که این ابیات مناسب با فضای صوفیانه داستان به کار رفته و با بهره گیری از آن ها، داستان زیباگونه اوج گرفته است.
    کلیدواژگان: حافظ شیرازی، نجیب محفوظ، ملحمه الحرافیش
  • دکترعلیرضا نبی لو * صفحات 283-304
    رباعی های مهستی گنجه ای سرشار از مضامین و بنمایه های غنایی است، برخی از آن ها عبارتند از: شرح عشق، احوال عاشق و اوصاف معشوق(63%)؛ زبان شوخ و جسورانه به همراه طنزهای لطیف و توام با ای هام (5/ 14%) که به تبیین افکار غنایی او منجر شده است؛ توصیفات طبیعت و بهره گیری از عناصر و اجزای آن (11%) که مهستی با این شیوه به پیشبرد توصیفات غنایی و بیان اوصاف معشوق پرداخته است، همچنین یکی دیگر از مهمترین مضامین غنایی شعر او، توجه به شهرآشوب و توصیف صاحبان مشاغل (5/ 6 %) است که بعضا به عنوان مخاطب و محبوب شاعر تصور می شوند. این ویژگی ها از مهمترین عوامل تمایز سبکی شعر مهستی است. اهمیت رباعیات او و نیاز به شناخت دقیق تر معانی غنایی شعری او از ضرورت های این پژوهش است و روش تحقیق نیز، کتابخانه ای و مبتنی بر توصیف، تحلیل است.
    کلیدواژگان: مضامین غنایی، رباعی، مهستی گنجه ای، شهرآشوب
|
  • Pages 9-26
    Persian poetry from the beginning to the sixth century A.H is full of praise themes. Praising Odes are the main form of the poem in this branch of literature. Yet, from this period to the next, poets emerged that changed the form and context of praise. Sanāii, Khāghani, Nezāmi and Mojir-al-din are the first poets that created a revolution in the poetry of praise. These poets before Iraqi Style –which was based on the mystical Sonnets- began to modify the Structure of eulogy. They reduced the level of eulogy in different ways. These poets violated the eulogy style by introducing new concepts in poetry. They praised God, Prophet, word and humanity instead of the kings and spoke of sublime concepts such as: contentment, self-respect and other Mystical concepts.
    Keywords: Azerbaijani poetry style, Eulogy, Stylistic developments
  • Pages 47-66
    The comparison and Analysis of the two stories of Shams-va-Ghamar and Khosro-va-Shirin from the structural point of view, reveals the climax of Nezami's artistic talent and eloquence in creating love stories. Khajeh Masoud Ghomi should be considered as one the unsuccessful followers and disciples of Nezami. Although his works in a simple, primary way contains all the story elements including plot, characters, point of view, scene-setting, etc. they lack the qualify and refinement of the successful stories. This research using the documentary and library methods, seeks to Structurally examine and analyze Khajeh Masoud Ghomi's Shams-va- Ghamar story which has been written based on Nezami's Khosro-va-Shirin poem and used the original work's poetic rhythm. It also spells out short comings and points of weakness in Khajeh's Shams-va-Ghamar and highlights Nezami's superiority in processing his artistically precious piece of Literature.
    Keywords: Nezami's Khosro, va, Shirin, Khajeh Masoud Ghomi's Shams, va, Ghamar, story structure, elements of the story
  • Pages 67-88
    Nezami’s Khamseh as one of the most significant masterpiece texts among the Persian storytelling, was under the influence of the previous traditions and at the same time affected the following works. Imitation means that an author or a poet follows another ones in creation of his or her works. The tradition of imitation highly appeared after Nezami and developed by Amir Khosrow Dehlavi in India. Khosrow-va-Shirin by Nezami was imitated by Hatefi during the reign of Soltan Bayghara named Shirin-va-Khosrow. The relation between these two narrations is “hypertextuality”. This article has addressed Hatefi’s storytelling as a hypertext (B text) in comparison with Nezami's as hypotext (A text). The methodology for analysis of similarities and differences of the same story in these two texts is structuralism narratology. It can be concluded that Nezami used complex storytelling techniques, strong and coherent plot, erotic delineation and moral epilogues. These cases less has been found in the narration by Hatefi.
    Keywords: Structural Narratology, Imitation, Nezami, Kosrow, va, Shirin, Hatefi, Shirin, va, Khosrow
  • Pages 89-110
    The Human society is full of signs and symbols withparticular places and different meanings. One of these symbols is color that its concepts have been attended sometimes naturally and sometimes conventional, since the beginning of the human life to date and in addition to the message transmission, offers indescribable delight. The influence and the attendance of color is highlighted when a poet combines his subtle taste with it and creates a novel work but interestingly, this moment of history is the one that the science of psychology has not been emerged yet, to propose theories on the effects of colors. Hence, in this researchit has been attempted to explain the reasons which elaborate Farrokhi's motivation in employing colors in his collection and selection different ones based onthe color psychology, using the library and note taking methods.
    Keywords: color magic, Farrokhi Sistani, mythical color, color psychology
  • Pages 111-130
    Soleiman and Belgheis couplet or Soleiman nameh, which is written by Zolali Khansari, is one of the lyrics of the 10th century in which the main characters are Soleiman, The Prophet, and Belgheis. Obviously creating such love stories in Persian literature is so important because of its Koranic-Romantic approach. The plot of these stories is based on three dimensions including Love, innocence and Prophecy and the poet has an important role in creating a love story from a religious one.Yusef and Zoleikha by Jami, Oraynab and Imam Hussain narrative by Nadim Mashhadi and Soleiman nameh by Zolali Khansari are among the love stories. In this study, it has been attempted to introduce Soleiman and Belgheis and also The type and the extent of the synchrony of different aspects of this story with Quran and its interpretations.
    Keywords: Soleiman, Belgheis, Zolali Khansari, love story, The Holy Quran
  • Pages 131-150
    Nezami, is one of the greatest story-teller poets of Persian literature whose poems are always followed and welcomed by other poets. Zaari, a Kurdish poet, is one of those who has translated Nezami's “Leyli-va-Majnun” poem into Kurdish language. In this paper, “Leyli-va Majnun” of both Zaari and Nezami have been comparatively studied and our research is conducted in three parts: elision and conciseness, accretion and alteration. In the first part, called elision and conciseness, some of the anecdotes within the Nezami's “Leyli-va- Majnun”, are being omitted in the Kurdish translation, and some of the descriptions have tendency for brevity as well. In the second part, accretion - being just two instances- it seems to be the further justification of the two events of the story that makes the poet add these two parts. In the last part which is the alteration, it is found in the details of the story, not in the general structure or the sequence of its events.
    Keywords: Translation, impressibility, Nezami's Leyli, va, Majnun, Zaari's Leyli, va, Majnun
  • Pages 151-168
    One of the reasons of the ever lasting name and fame of Saadi Shirazi in universal literature is the pleasant music of his poems particularly his two Persian and Arabic odes, lamenting the death of Abbasid caliph Al-Mutasim which were composed based on his intrinsic truth and philanthropy and they are replete with the different kinds of musical additives. He has successfully managed to make these poems more rhythmic by selecting two prosody meters, Raml and Tavil, which are considered the best framework for expressing the human's heartfelt feelings and applying different types of figures of speech like pun, symmetry and opposition as well as rhythmic words and syllables appropriate to the meaning and rhythmic atmosphere of the odes. The importance of this research lies in the fact that it demonstrates that Saadi, as a global poet, sympathizes with humanity and speaks influentially in mourning over Baghdad, the Islamic Capital of his time, The methodology is a combination of library research and textual analysis and it is conducted in a comparative context.
    Keywords: Saadi, music, elegy, Persian, Arabic
  • Pages 169-190
    The term Morphology, as a method of analyzing and categorizing text elements, emerged in the field of structural analysis, first with the studies of Vladimir Propp on one hundred Russian folk tales. This method is very convenient and useful for functions recognition, specific functions and text movements and the combination and relationship of the elements. Jami’s Leili-va- Majnoon is one of the valuable narrative texts of the 9th century so that the narrative aspects of this poem could be analyzed in the area of Structuralist literature. In this study, it has been attempted first, to determine the functions and specific functions in Leili-va-Majnoon story and then to categorize its structural elements by considering functions and the way they are related, for the main purpose of indicating story movements and then demonstrating the morphological structure of Leili-va-Majnoon story.
    Keywords: Leili, va, Majnoon, Jami, Morphology, Narration, Vladimir Propp
  • Pages 191-208
    Saadi and Shakespeare are both famous and universal faces. Therefore studying their poemscomparativelyhas the excellence of importance. Although these two poets belonged to two different geographical areas and time periods, but Shakespeare in England, has the same fame and popularity that Saadi has in Iran. The eulogy of these two poets containsmatterswhich make their consideration necessary to know their thoughts and ideals. Dominant social elements in that time hadcharacteristicswhichwere reflected in their panegyrics poetry. Comparison of their panegyrics poems as a portrait of society ideals is considerable. The relationshipbetween these two poets and their patrons and their place in literary and artistic societies have been considered using comparative method. It is hoped that this researcher's viewpoint spread to their other artistic aspects to be perfectly known.
    Keywords: Saadi, Shakespeare, patron, advice, counsel, reward, panegyrics
  • Page 209
    Mofakhereh and Narcissism are the two supposedly similar terms that are really different from each other. The former is related to literature and the latter is kind of mental disorder (neurosis) that is fallen in the realm of psychology. These two terms are often used interchangeably whereas their different aspects are mostly ignored. Inherent in the text and context of Shahryar ’s ouvre, one can find various subjects and themes, among which is the high frequency of different Mofakherehs. Diversity, beauty and strength of these Mofakherehs are so wide that makes the reader wonder whether Shahryar’s flattery (swagger) is due to his inferiority complex and his selfishness, or has he used them as a literary device. In this research it has been attempted to survey Shahryar’s Persian and Turkish poems and use the inductive method to analyze the concepts of Mofakhereh and Narcissism which are directly related to the conditions and aspects of the poet’s life. The findings of this research indicate that Shahryar has overtaken other poets in using Mofakhereh, which is a literary subcategory or surface structure. However, most researchers have put Khaghani’s Mofakherehs at the top of the Persian poetry. Additionally, there is no evidence about the self-flattery (swagger) in Shahryar’s life and works.
    Keywords: Sahryar, Mofakhereh, self, flattery, Persian Poetry, Turkish Poetry
  • Pages 227-244
    Binary Opposition is among the linguist's paramount semantic elements which studies binary opposition consolidation in literary works; however, exceeding binary opposition is a distinctive deal with language in binary opposition field. That is, we occasionally encounter some conceptions in the vast, systematic opposition system which take a deconstructionist approach toward binary oppositions because they exceed verbal and epistemological opposition fields, novel perspectives and horizons. The structuralist study of Divan of Hafiz demonstrates an organized, coherent system of binary oppositions; however, in special semantic horizons, the poet's thought and mind violate the base and meaning of oppositions by achieving an approach beyond normal oppositions and their fundamental constituent elements. This violation takes place due to different reasons which will be studied in this paper.
    Keywords: exceeding, binary oppositions, deconstructionist approach, Divan of Hafiz
  • Pages 245-262
    The beloved, lover and love are the three main axis of romantic poems while the beloved is the most pivotal character and her bold presence can be seen at almost every period of Persian poetry. Kamal-al-din Vahshi Bafqi is one of the greatest sonneteers of the Voqu’ School -a style in Persian poetry- who has been able to present a very special and distinct image of the beloved from all other periods, by his distinct look on the lyrical literature. Using the descriptive-analytic method, in the present study, it has been attempted to analyze the beloved’s image as reflected in Vahshi Bafqi’s sonnets in terms of describing her physical beauty and behavioral characteristics and in the end, the frequency charts and tables for these characteristics is presented. Results of the study indicates that the poet has paid complete attention to both physical and behavioral aspects of the beloved and its clear difference with former and future periods, Iraqi and Indian styles, is in the poet’s courage in describing male-beloveds and also in the way the lover reacts to some behavioral characteristics of the beloved and the reflection of Vasookht School thoughts in his poems.
    Keywords: Sonnet, Love, Beloved, Voqu School, Vahshi Bafqi
  • Pages 263-282
    Fiction of Malhamat-Al-Harafish(The Harafish) written by Najuib Mahfouz includes 13 couplets of odes of Hafez Shirazi in Farsi language and it is stupendous that some couplets of Hafez’s odes are included in one of the most prominent fictions of this known Egyptian writer and winner of Noble Prize in 1988. Seven movies have been producedbased on this story so far. These couplets, which are heard from Takyeh recluses in Farsi language and whispered by them in their mystical song, are regarded as a violation in Arabic fiction and indicate familiarity of the greatest Arabic novelist with Hafez poems. Yet, the main question is that what the relationship between these couplets and fiction space is. Principe of these couplets in Hafez’s poetical work with its application in fiction has been studiedusing the library anddescriptive-analytic method. It can be observed that these couplets have been applied based on mystical space of the fiction and the fiction has reached to its peak elegantly by using them.
    Keywords: Hafez Shirazi, Najuib Mahfouz, Malhamat, Al, Harafish
  • Pages 283-304
    Mahseti's quatrains (Robaeyyat) are full of lyrical themes and motif and some of them are the explanation of love, Lover status and beloved description (63%). Humorous and aggressive language with amphibological Ironies(14.5%)- which led to the explanation of his lyrical ideas -is another part of her poetic themes. The description of nature and taking advantage of its elements (11%) by which she promoted the lyrical explanations and beloved descriptions. One of the main themes of her lyrical poems are Shahr-Ashub and description of the Business owners (6.5%) that sometimes can be imagined as beloved and the audience of the poet. Topics mentioned in this article are analyzed from different views.
    Keywords: Lyrical themes, Quatrains, Mahseti Ganjei, Shahr, Ashub