فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1387)

  • 74 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی طاهریان، عباسعلی وفایی، سعید حاجی رحیم خان، مهدی زاهدی خراسانی، مرتضی جراحی، حسین میلادی گرجی، حسن صادقی صفحه 7
    زمینه و هدف
    زیره از گیاهانی است که در طب سنتی از عصاره آن در درمان تشنج، صرع و برخی دردهای احشایی استفاده شده است، اما در خصوص اثرات ضد دردی محیطی زیره در حیوانات آزمایشگاهی گزارش مدونی وجود ندارد. بنابراین هدف این پژوهش تعیین اثرات تزریق داخل صفاقی عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز بر درد محیطی حاد در آزمون های Tail flick (TF) وHot plate (HP) در موش سوری بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تجربی بر روی 56 سر موش سوری نر (در 8 گروه 7 تایی) از نژاد آلبینو با وزن 25 تا30 گرم انجام شد. عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز با دوزهای 200 و 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن یا هم حجم آن سالین به صورت داخل صفاقی 30 دقیقه قبل از انجام آزمون ها به حیوانات تزریق شد. ملاک ارزیابی درد در آزمون TF اندازه گیری زمان پاسخ به درد به دنبال بلند کردن دم و در HP زمان شروع لیسیدن پاهای جلویی و یا بالابردن پاهای عقبی (پرش) توسط حیوان بود.
    یافته ها
    تزریق داخل صفاقی عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز با دوزهای 200 و 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن در موش های گروه های تست، در مقایسه با گروه های کنترل و دریافت کننده سالین (شاهد) به طور معنی داری منجر به افزایش زمان واکنش به درد در هر دو آزمون TF و HP شد (01/0P<). البته اثر آن با دوز 500 میلی گرم بارزتر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز سبب کاهش دردهای محیطی حاد (افزایش بی دردی) می شود.
    کلیدواژگان: زیره، درد حاد، Hot plate: Tail flick، موش سوری
  • رحیم گل محمدی، غلامرضا دشتی، پرویز واحدی صفحه 14
    زمینه و هدف
    پیشرفت تکنولوژی و شهرنشینی آلودگی های ناشی از سرب را در هوا، آب و خاک موجب شده و افزایش ورود سرب به بدن می تواند اختلالات عصبی و کلیوی را ایجاد نماید. با توجه به این که اسید اسکوربیک به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند، آیا می تواند اثرات سمی سرب را در کلیه ها کاهش دهد؟ برای پاسخ به این سوال، مطالعه ای با هدف بررسی ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک اثرات اسید اسکوربیک بر کلیه خرگوش های نر قرار گرفته در معرض سرب انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه تجربی است که بر روی چهل سر خرگوش نر سفید در دانشکده پزشکی اصفهان انجام گرفت. خرگوش ها پس از آشنایی با محیط جدید به صورت تصادفی به چهار گروه ده تایی تقسیم شدند (گروه شاهد، گروه دریافت کننده اسید اسکوربیک، گروه دریافت کننده سرب و گروهی که سرب را با اسید اسکوربیک دریافت می کردند) خرگوش ها پس از دریافت 40 روز رژیم غذایی مورد نظر توسط پنتو باربیتال بیهوش شدند و کلیه های آن ها از حفره شکم خارج شد و متعاقب اندازه گیری وزن و ابعاد کلیه ها عمل پاساژ بافتی انجام و مقاطع 5 میکرونی به صورت سریال تهیه و با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شدند و اسلایدها با میکروسکوپ نوری مطالعه شدند. داده ها با آنالیز واریانس و تی تست تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین وزن و ابعاد کلیه در 4 گروه تفاوت معنی داری نداشت. ضایعات لوله ی در هم پیچیده نزدیک PCT (Proximal convoluted tubule) در خرگوش های دریافت کننده آب آشامیدنی سرب دار مشاهده شد ولی در سه گروه دیگر، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اسید اسکوربیک توانست اثرات سمی سرب را بر روی بافت کلیوی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سرب، کلیه، اسیداسکوربیک
  • کامیار اقبالی، مسعود عیسی پور، علیرضا حاکمی، ندا داوریاری صفحه 20
    زمینه و هدف
    رایج ترین داروی مصرفی در ناباروری ایدیوپاتیک مردان، کلومیفن می باشدکه نتایج درمانی آن متفاوت بوده و معیار قابل اعتباری جهت پیشگویی نتیجه درمان ارائه نشده است. لذا این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین سطح سرمی تستوسترون توتال صبحگاهی قبل از درمان با تغییرات ایجاد شده در اسپرموگرام بعد از درمان با کلومیفن انجام گرفت.
    مواد و
    روش
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بوده و بر روی 172 مرد مبتلا به ناباروری ایدیوپاتیک، از سال 1380 لغایت 1385 در شهر مشهد انجام شده است. تمامی بیماران علاو بر پر کردن پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و آزمایش اسپرموگرام، بر اساس میزان تستوسترون توتال سرمی، به 6 گروه تقسیم گردیدند. سپس تغییرات ایجاد شده در پارامترهای اسپرموگرام قبل و بعد از درمان با کلومیفن در هر گروه، با نرمفزار SPSS و آزمون های تی، آنالیز واریانس و فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیماران مورد مطالعه دارای میانگین سنی 31 سال و میانگین تستوسترون سرمی 3/361 نانوگرم در دلیتر بودند. به طور کلی در 125 بیمار (7/72 درصد)، بعد از تجویز کلومیفن بهبودی در تعداد کل اسپرمی متحرک عملکردی ملاحظه شد. در بیمارانی که سطح تستوسترون سرمی قبل از درمان آنان بین 200 تا 500 نانوگرم در دلیتر بود، بهبودی قاتوجه در اسپرموگرام ملاحظه گردید (031/0P≤).
    نتیجهی: بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که میزان تستوسترون توتال سرمی صبحگاهی قبل از درمان، تواند معیاری جهت پیشگویی نتیجه درمان با کلومیفن در ناباروری ایدیوپاتیک مردان باشد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار، دوره15/شماره 1/ صص25-20).
    کلیدواژگان: اسپرموگرام، کلومیفن، ایدیوپاتیک، ناباروری، تستوسترون
  • اکبر پژهان، لادن نجار، عباس حیدری صفحه 26
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یک بیماری شایع و بدون علامت است که به آسانی قابل ردیابی بوده و معمولا به سادگی درمان می شود اما در صورت عدم درمان به عوارض مرگبار منتهی شده و مبالغ هنگفتی جهت درمان عوارض این بیماری هزینه می شود. این مطالعه به منظور بررسی شیوع پرفشاری خون در جمعیت شهری سبزوار انجام پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی خانوارهای تحت پوشش مراکز بهداشتی انجام گرفت. تعداد 596 نفر از جمعیت بالای 18 سال به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و ضمن تکمیل پرسشنامه طرح، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک آن ها با روش استاندارد اندازه گیری فشارخون، با استفاده از فشارسنج Alpk2 و گوشی لیتمن تعیین گردید و آستانه پرفشاری خون 90/140 منظور شد. برای توصیف داده ها از فراوانی و درصد و برای تحلیل داده ها از آزمون مجذور کای تحت نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    از نظر میزان شیوع، پرفشاری خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب 5/21 و 8/25 درصد نشان داده شده است و میزان شیوع در زنان بیشتر از مردان بوده است (0001/0P<). بر اساس یافته های مذکور یک روند صعودی در میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک با افزایش سن وجود دارد. همچنین شیوع پرفشاری خون سیستولیک و دیاستولیک در جمعیت بالای 55 سال به ترتیب 5/69 درصد و 54 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان پرفشاری خون در شهر سبزوار بالا می باشد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، سبزوار
  • صدیقه امیرعلی اکبری، نورالسادات کریمان، مریم اصل توقیری، علی قلعه ایها، حمید علوی مجد صفحه 33
    زمینه و هدف
    زنان در سنین تولید مثل در معرض خطر افسردگی بعد از زایمان قرار دارند. این بیماری عوارض جدی برای مادر، نوزاد و خانواده به همراه دارد. علت اصلی افسردگی بعد از زایمان نامشخص است. مطالعات فراوانی تاثیر فاکتورهای روانی و اجتماعی را در این زمینه مورد بررسی قرار داده اند، اما در زمینه فاکتورهای بیولوژیک اطلاعات اندکی در دسترس می باشد. اخیرا تاثیر آنمی در ایجاد افسردگی مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف تعیین ارتباط آنمی و افسردگی بعد از زایمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی آینده نگر بوده و جامعه پژوهش زنان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی، درمانی فاطمیه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1385 می باشد. نمونه پژوهش 159 زن باردار غیر افسرده بودند که بر اساس نمونه گیری غیر احتمالی و در دسترس انتخاب شدند. این زنان بر اساس میزان هموگلوبین که با روش سیان مت هموگلوبین سنجیده شد، در هفته 40-38 بارداری به دو گروه غیر آنمیک و آنمیک تقسیم شدند. هر دو گروه از نظر عوامل مداخله گر همسان شدند. بعد از زایمان مجددا هموگلوبین در روز 7 و 28 اندازه گیری شد. افراد دو گروه در روز 28 بعد از زایمان، پرسشنامه افسردگی ادین برگ را تکمیل کردند و ارتباط افسردگی بعد از زایمان با آنمی در دو گروه در 3 نوبت بررسی شد. داده ها توسط آزمون های آماری مجذور کای، تی، من ویتنی و میزان خطر نسبی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    6/14 درصد از افراد در گروه غیر آنمیک و 6/38 درصد از افراد آنمیک در هفته 40-38 بارداری در روز 28 بعد از زایمان افسرده بودند و آنمی در این زمان احتمال افسردگی بعد از زایمان را 8/1 برابر افزایش داد. 8/14 درصد از افراد غیر آنمیک و 9/35 درصد از افراد آنمیک در روز 7 بعد از زایمان در روز 28 بعد از زایمان افسرده بودند و آنمی در این زمان 7/1 برابر احتمال افسردگی بعد از زایمان را افزایش داد. 5/11 درصد از افراد در گروه غیر آنمیک و 46 درصد از افراد گروه آنمیک در روز 28 بعد از زایمان افسرده بودند. آنمی در این زمان احتمال افسردگی را 5/2 برابر افزایش داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آنمی هفته 40 – 38 بارداری، روز 7 و 28 بعد از زایمان، احتمال ابتلا به افسردگی بعد از زایمان را افزایش می دهد
    کلیدواژگان: بارداری، آنمی، افسردگی بعد از زایمان
  • آرش اکابری، محمود محمدی حجت زارعی، فرشته مجلسی صفحه 40
    زمینه و هدف
    جمعیت شناسان همواره در پی شناسایی عوامل موثر بر جمعیت بوده اند تا با شناسایی این فاکتورها رشد جمعیت را تحت کنترل درآورند. این مطالعه نیز با هدف بررسی ارتباط عوامل اجتماعی-اقتصادی و دموگرافیک با باروری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی می باشد که در سال 1382 در استان آذربایجان غربی بر روی نمونه 1300 خانواری به صورت دو مرحله ای تصادفی انجام گرفت. داده ها از طریق پرسشنامه و با روش مصاحبه ی حضوری جمع آوری شد. ارتباط بین متغیر های سن زن، سن ازدواج، دوران ازدواج، ترجیح جنسی، تعداد فرزند دلخواه، مرده زایی، فوت فرزند، تحصیلات، اشتغال و اختلاف سنی زوجین با باروری از طریق ضریب همبستگی پیرسن، رگرسیون خطی چندگانه با روش قدم به قدم و آنالیز کوواریانس توسط نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن زنان مورد بررسی 97/7±61/32 سال و متوسط تعداد تولد زنده 82/1±39/2 بود. در مدل رگرسیونی حضور متغیرهای فوت فرزند، تعداد فرزند دلخواه، ترجیح جنسی، دوران ازدواج با ضرایب مثبت و تحصیلات زن و شوهر با ضرایب منفی معنی دار بود. باروری در سن ازدواج زیر 15 سال (43/2±20/4) به صورت معنی داری بیشتر از سایر رده های سن ازدواج است. باروری زنان با تحصیلات ابتدایی و یا بی سواد از سایر رده های تحصیلی بیشتر است. متوسط تعداد فرزند دلخواه در زنان کمتر از 20 سال 56/0±9/2 و در زنان 49-40 ساله 84/0±37/3 است.
    نتیجه گیری
    همان طور که یافته های این مطالعه نشان می دهد فوت فرزند، ترجیح جنسی، تمایل به داشتن تعداد فرزند زیاد و ازدواج قبل از سن 15 سالگی، باروری بالاتری به همراه دارد. باروری زنان با تحصیلات ابتدایی و یا بی سواد از سایر رده های تحصیلی بیشتر است. متوسط تعداد فرزند دلخواه زنان زیر20 سال بیشتر از میزان باروری کنونی (39/2) می باشد.
    کلیدواژگان: باروری، تعداد تولد زنده، متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، دموگرافیک، مرگ و میر بچگی
  • محبوبه نادری نسب، مسعود مکوندی، ستاره سروش صفحه 46
    مقدمه و هدف
    گنوره یکی از شایع ترین بیماری های جنسی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است. این باکتری در دهه گذشته در برابر چندین آنتی بیوتیک مورد استفاده به عنوان داروی اولیه، مقاومت پیدا نموده است. بنابراین استفاده از سیپروفلوکساسین توصیه شده است، با توجه به گزارشات کاهش حساسیت به سیپروفلوکساسین، محققین بر آن شدند تا حساسیت این باکتری را بررسی نمایند.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه توصیفی و جامعه پژوهش مراجعین به آزمایشگاه های شهرستان مشهد بودند که مشکوک به بیماری سوزاک بوده اند. نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس بوده است که از ابتدای سال 1382 تا آخر سال 1383 ترشح مجرا 1348 نفر در شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت. دو سوآپ از نمونه بیمار جهت تهیه اسمیر و کشت گرفته شد. پس از رشد کلنی ها و تشخیص باکتری نایسریا گنوره آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن با دیسک های پنی سیلین، تتراسیکلین، اریترومایسین و سیپروفلوکساسین انجام گرفت. سپس حداقل غلظت ممانعت کننده (MIC) برای آنتی بیوتیک سیپروفلوکسازین تعیین گردید.
    یافته ها
    تعداد 71 مورد نایسریا گنوره تشخیص داده شد که نسبت به پنی سیلین 9/16 درصد، تتراسیکلین 3/25 درصد، اریترومایسین 6/67 درصد و سیپروفلوکساسین 3/70 درصد حساسیت نشان دادند. 6 مورد نسبت به سیپروفلوکساسین مقاوم شده بودند که دارای MIC بین 1 تا 16 میکروگرم در میلی لیتر بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در حال حاضر سیپروفلوکساسین داروی خط اول جهت درمان نایسریا گنوره است به نظر می رسد با این افزایش مقاومت، دیگر نتوان برای مدت طولانی از این دارو به عنوان اولین داروی انتخابی در درمان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ناسریاگنوره، حساسیت، سیپروفلوکساسین
  • فاطمه غیاثی، اصغر اکبری صفحه 52
    زمینه و هدف
    مفاصل ساکروایلیاک حلقه واسط بین ستون فقرات، اندام تحتانی و لگن هستند. وجود هر نوع اختلال در ساختار عضلانی اسکلتی پاها یا اندام های تحتانی سبب می شود که مفاصل ساکروایلیاک در معرض تنش قرار گرفته و در نهایت دچار کرنش شوند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین کف پای صاف و انعطاف پذیری گروه عضلانی همسترینگ با تحرک مفصل ساکروایلیاک می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی مقطعی بر روی دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان طی سال های 84-82 انجام شد و تعداد 700 دانشجو از طریق نمونه گیری در دسترس مورد معاینه قرار گرفتند. قوس طولی داخلی، طول همسترینگ و تحرک مفصل ساکروایلیاک به ترتیب با استفاده از آزمون های خط feis''s، SLR،laseque، prone knee flexion و long sitting flexion ارزیابی شد. از آزمون های مجذور کای و دقیق فیشر برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 150 مورد کف پای صاف، 153 موردکف پای طبیعی،100 مورد همسترینگ کوتاه و 100 نمونه همسترینگ طبیعی دیده شد. در 3/49 درصد (74 نفر) از افرادی که کف پای صاف داشتند، اختلال حرکتی در مفصل ساکروایلیاک وجود داشت. در حالی که کف پای طبیعی و اختلال حرکتی مفصل ساکروایلیاک در 9/37 درصد (58 نفر) مشاهده گردید (05/0>P). اختلال حرکتی در مفصل ساکروایلیاک در 30 درصد (30 نفر) موارد با کوتاهی همسترینگ همراه بود. در حالی که در 24 درصد (24 نفر) موارد دارای همسترینگ طبیعی، اختلال حرکتی در این مفصل مشاهده گردید (05/0
    نتیجه گیری
    اختلال حرکتی مفصل لگن در افراد با کف پای صاف نسبت به افراد سالم بیشتر دیده می شود. در حالی که این نوع اختلال به دنبال فقدان انعطاف پذیری گروه عضلانی همسترینگ ایجاد نمی شود.
    کلیدواژگان: ساکروایلیاک، کف پای صاف، همسترینگ، اختلال عملکرد
  • عزت صمدی پور، محمد دانشمندی، محمد مهدی سالاری صفحه 59
    زمینه و هدف
    عفونت در محیط های بهداشتی درمانی خطری مهم به شمار می رود و حفاظت از کارکنان و مددجویان در برابر آن از اولویت های پیشگیری در مراکز درمانی می باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی رفتار بهداشت دست در چهار گروه درمانی بیمارستان های شهرستان سبزوار در سال 1384«انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی مقطعی و در میان کارکنان درمانی بیمارستان های شهرستان سبزوار انجام شده و حجم نمونه با ضریب اطمینان 95% و احتساب ده درصد ریزش نمونه ها برای هر گروه 25 نفر محاسبه گردید که در مجموع یکصد نفر حجم نمونه برآورد گردید و به روش غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از چک لیست مشاهداتی لویشام استفاده شد. سپس برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری آنالیز واریانس، تی، فیشر، مجذور کای و توکی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که رفتار بهداشت دست در گروه داخلی 4/34 درصد در گروه جراحی 3/21 درصد و در گروه ویژه 7/15 درصد و در گروه پزشکان 6/16 درصد بود. در مجموع از 1356 موقعیت رفتار بهداشتی دست میزان بروز رفتار تنها 306 مورد بود. به طور کلی رعایت بهداشت دست در چهار گروه مورد مطالعه 6/22 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که رفتار بهداشت دست در کارکنان درمانی حین مراقبت از بیماران در بیمارستان پایین است.
    کلیدواژگان: سبزوار، بیمارستان واسعی، عزت صمدی پور
|
  • Aa Vafaei, S. Haj Rahim Khan, M. Zahedi Khorasani, M. Jarahi, Abas Ali Taherian*, H. Miladi Gorji, H. Sadeghi Page 7
    Background and
    Purpose
    Cuminum Cyminm (CC) is one of the plants whose aqueous extract is used in traditional medicine as anti-convulsive anti-epileptic and as a treatment for some visceral pains. However no substantial reports can be found of its effects on the peripheral pain in lab animals. Therefore this study was condcated to determine the effects of the IP injection of the aqueous extract of CC on the acute peripheral pain in Hot Plate (HP) and Tail Flick (TF) tests in mice. Methods and Materials: This experimental study was conducted on 56 male Albino mice (8 groups each with 7 mice) weighing 25-30 gr. 200 and 500 mg/kg of the aqueous extract of CC or saline of the volume were injected intraperitoeally 30 minutes prior to the tests. Pain measrment criteria in the TF test was the response time to the pain by raising the tail and in the HP test the time to begin to lick the front legs or raising the rear feet.
    Results
    The IP injection of the CC aqueous extract with the doses of 200 and 500 mg/kg significantly increased the response time to the pain in HP and TF tests (P....
    Keywords: CUMINUM CYMINM, ACUTE PAIN, Tail flick, Hot plate, Mice
  • Gh.R. Dashti, R. Golmohammadi, P. Vahedi Page 14
    Background and
    Purpose
    Technological Progress and urbanization have caused lead pollution in air water and earth and higher lead intakes into the body have renal and nervous disorders. Since ascorbic acid acts as a can antioxidant can it reduce the toxic effects of lead in kidneys? In order to answer this question this study was designed to investigate the macroscopic and microscopic effects of ascorbic acid on the kidney of male rabbits exposed to lead. Methods and Materials: This experimental research was conducted on 40 white male rabbits at Isfahan University of Medical Sciences Iran. After adapting to the new environment rabbits were randomly assigned into four groups of ten: a control group exclusive ascorbic acid group exclusive lead group and the fourth group receiving both lead and ascorbic acid. After a 40-day diet they were anaesthetized by pentobarbital and their kidneys were extracted. Tissue processing was conducted after kidneys were weighed and measured. Also five-micron sections were prepared through serial sections stained with H&E. The slides were studied using a light microscope. ANOVA and t-test were used in data analysis.
    Results
    Mean weight and dimension of the Kidneys were not significantly different across the four groups. Proximal convoluted tubules were observed in the exclusive lead group but not in other three groups.
    Conclusion
    Ascorbic acid was effective in reducing the toxic effects of lead on kidney tissues.
    Keywords: LEAD, KIDNEYS, ASCORBIC ACID
  • M. Isapour, Ar Hakemi, K. Eghbali*, N. Davar Yari Page 20
    Background and
    Purpose
    Clomiphene is the most common drug for the male idiopathic infertility treatment with different results and no valuable factor ha been suggested for prediction of treatment. Therefore the present study was designed to investigate the relationship between early morning total Serum Testosterone Level (STL) before treatment and post-clomiphene changes in the spermogram. Methods and Materials: This clinical trial study was conducted on 172 idiopathic infertile men from 2001 to 2006 in Mashad Iran. Demographic and spermogram data were recorded via questionnaires and patients were divided into 6 groups by their pre-treatment STL. Spermogram parameter changes before and after clomiphene therapy were analysed with SPSS software using t-test ANOVA and Fisher’s test.
    Results
    Mean age of patients was 31 years; and mean Serum Testosterone Level was 361.3ng/dl. After prescribing clomiphene recovery was observed in the spermogram of in 125 patients (72.7%) with Total Serum Testosterone Level of 200-500ng/dl (P£0.031).
    Conclusion
    Early morning Serum Testosterone Level can be used as a criterion for predicting the efficacy of clomiphene in male idiopathic infertility.
    Keywords: SPERMOGRAM, CLOMIPHENE, IDIOPATHIC, INFERTILITY, TESTOSTERONE
  • L. Najar, A. Pezhhan, A. Heydari Page 26
    Background and
    Purpose
    Hypertension is a common but asymptomatic disease which is easily traced and treated. However if left untreated deadly complications and high costs of treatment should be expected. This study was conducted to investigate the prevalence of hypertension in the urban population of Sabzevar Iran. Methods and Materials: This deh1ive cross-sectional study was conducted on the population of urban families supported by the health centers in Sabzevar Iran. 596 cases (age 19 years or older) were selected by stratified sampling. In addition to filling out the study questionnaire the systolic and diastolic blood pressure of the cases were measured by the standard method using Alpk2 sphygmomanometer and Litman stethescope. The hypertension threshold was considered as 140/90. Frequency and percentages were used to describe the data and chi-square was used for the analysis in SPSS.
    Results
    The prevalence of the systolic and diastolic BP hypertensions were 21.5% and 25.8% respectively and the prevalence was higher with women rather than men (p....
    Keywords: Hypertension, SYSTOLIC, DIASTOLIC, Sabzevar
  • Ns Kariman, M. Asl Toughiri, A. Ghaleheiha, Aa Akbari*, H. Alavi Majd Page 33
    Background and
    Purpose
    Women are subject to postpartum depression in the childbearing age which is associated with aerious somplications for the mother infant and the family. Its cause is not known. Many studies have the effect of psychosocial factors in this regard but there is meager information on the biological grounds. Recently anemia has been on the focus as causing depression. This study was conducted to determine the the relationship between anemia and postpartum depression. Methods and Materials: This prospective descripe-anlytical study was conducted on the population of women admitted to the Fatemiyyeh Health Center affiliated to Hamadan University of Medical Sciences Iran in 2006. The study sample included 159 normal (non depressed confirmed by the Beck test) pregnant women who were selected by convenient non-probability methods. With a gestational age of 38-40 weeks they were divided into two groups of anemics and non-anemics by their hemoglubin levels (measured by Cyan Matt). They were homegenized as for the confounders. On the 7th and 28th days after labor their hemoglubin was measred again. On the 28th day they completed the Edinburgh Questionnaire. The relationship between their postpartum depression and anemia was assessed three times. Chi-square t-test Mann Whitney and the relative risk tests were used in SPSS to analyze the obatained data.
    Results
    14.6% of the non-anemics and 38.6% of the anemics (measured on the 38-40 weeks) were found t obe depressed on the 28th day after delivery and anemia had increased the chances of postpartum depression by 1.8 times 14.8% of the non-anemics and 35.9% of the anemics (measured on the 7th day after labor) were depressed on the 28th day and anemia had increased the chances of postpartum depression by 1.7 times. Also 11.5% of the non-anemics and 46% of the anemics (measured on the 28th day after labor) were depressed after labor. Anemia had increased the chances of postpartum depression by 2.5 times.
    Conclusion
    It seems that anemia in the 38-40 weeks of gestation on the 7th and 28th days after labor can increase the likelihood of postpartum depression.
    Keywords: PREGNANCY, ANEMIA, POSTPARTUM DEPRESSION
  • M. Mahmoudi, H. Zeraati, A. Akaberi*, F. Majlesi Page 40
    Background and
    Purpose
    Epidemiologists have always been sought to discover factors influencing populations so that they can control population growth. This study was conducted to investigate the relationship of socioeconomic and demographic factors with fertility. Methods and Materials: This deh1ive analytical study was conducted in two stages in 2003 on 1300 families in the Northwestern province of Azarbaijan-Gharbi in Iran. The study data were collected through questionnaires and interview. The relationship between woman's age marital age marital duration sexual preference number of wanted children stillbirth child death education and employment couples age difference and fertility was determined using Pearson's correlation coefficient stepwise multiple linear regression and ANCOVA in SPSS.
    Results
    Mean age of the participants was 32.61±7.97 and mean live birth was 2.39±1.82. In the regression model child death number of wanted children sexual preference marital duration with positive coefficients and couples education with negative coefficients emerged. Fertility in marriages under 15 years (4.20±2.43) was significantly higher than other marital age groups. Fertility was higher in illiterate or low-education women. Mean wanted child in women of younger than 20 years old and women of 40-49 years of age were 2.9±0.56 and 3.37±0.84 respectively.
    Conclusion
    As the results suggest child death sexual preference desire to bear more infants and marriage before the age of 15 are associated with higher fertility rates. Illiterate or Low-education women are more fertile than other educational groups. Mean wanted children in women of under 20 years of age is higher than the current fertility rate (2.39).
    Keywords: FERTILITY, LIVE BIRTH, SOCIOECONOMIC VARIABLES, INFANT MORTALITY
  • M. Malvandi, M. Naderinasab*, S. Soroush Page 46
    Background and
    Purpose
    Gnorrhoeae is one of the most common sexually transmitted diseases in the developing and developed countries. This bacterium has gained some resistance against several antibiotics used as promary medication in the past decade; therefore the use of ciprofloxacin has been recommended. On the basis of reportsd on the reducation of this bacterium to ciprofloxacin this study in conducted to determine its sensitivity. Methods and Materials: This deh1ive research was conducted on the population of patients admitted to medical laboratories in Mashad Iran who were suspicious of having Neisseria Gnorrhoeae. They were selected by convenient sampling. 1348 cases with urethral discharge were examined from 2003 to 2004; two swaps were taken for smear and culture. After colony growth and the identification of the Neisseria Gnorrhoeae antibiogram was performed via disc diffusion with penicilin tetracyclin erythromycin and ciprofloxacin discs. Then the minimal inhibitory concentration was deetermined for ciprofloxacin.
    Results
    71 cases of Neisseria Gnorrhoeae were identified of which 16.9% were sensitive to penicilin 25.3% to tetracyclin 67.6% to erythromycin and 70.3% to ciprofloxacin. 6 cases were resistant to ciprofloxacin and their MIC ranged from 1 to 16mgr/ml.
    Conclusion
    Since ciprofloxacin is currently the primary treatment for Neisseria Gnorrhoeae it seems that with the increased resistance obsered in the present study ciprofloxacin can no longer be considered as the preferred antibiotic against Neisseria Gnorrhoeae. Therefore self treatment without medical preh1ion is strongly prohibited.
    Keywords: NEISSERIA GNORRHOEAE, SENSITIVITY, CIPROFLOXACIN
  • F. Ghiasi, A. Akbari Page 52
    Background and
    Purpose
    Sacroiliac joints are the link between the spinal column lower limb and pelvis. Any disfunctioning in the musculoskeletal structure or in the lower limb can cause sacroiliac tension leading finally to its curving. The purpose of this study was to investigate the relationship between the flat foot and the hamstring flexibility with the sacroiliac joint mobility. Methods and Materials: This deh1ive analytical study was conducted on the students of Zahedan University of Medical Sciences Iran throughout 2003-2005 and 700 students were selected through census sampling and examined. Medial longitudinal arch hamstring lemgthening and sacroiliac joint mobility were evaluated using Feis’s line SLR Laseque prone knee flexion and long sitting flexion. The study data were analyzed using chi-square and Fisher’s exact test.
    Results
    In this study 150 flat foot 153 nrmal foot 100 hamstring shortening and 100 normal hamstring were observed. 49.3% of the cases with flat foot (74 cases) had sacroiliac joint dysfunctiong. However normal foot together with scroiliac joint dysfunction was seen only in 58 cases (37.9%) (P>0.05).
    Conclusion
    Sacroiliac joint dysfunction is found in subjects with flat foot more than the normal ones. However this type of dysfunctioning is not caused by the hamstring tightening.
    Keywords: SACROILIAC, FLAT FOOT, HAMSTRING, DYSFUNCTION
  • M. Daneshmandi, E. Samadipour*, Mm Salari Page 59
    Background and
    Purpose
    Infection in healthcare settings is considered a serious risk and protection of the personnel and clients against it is a priority. Therefore this study was conducted to investigate the hand hygiene practice in four treatment groups in Sabzevar hospitals in 2005. Methods and Materials: This deh1ive cross-sectional study was conducted among the hospital staff of Sabzevar hospitals in Sabzevar Iran. The study sample (Cl= 95%) with a 10% attrition rate was calculated to be 25 amounting to 100 in 4 groups who were selected through convenient sampling. Luisham Observation checklist was used for data collection. For data analysis ANOVA t-test Fisher’s test Chi-square and Tukey were used.
    Results
    The findings revealed that adherence to hand hygiene practice in internists was 34.4% in the surgical staff 21.3% in the intensive group 15.65% and in doctors 16.59%. Out of 1356 situations of hand hygiene practice only in 306 cases hand hygiene was practiced. In general the mean percentage for the four groups was 22.6%.
    Conclusion
    In general the hand hygiene practice while taking care of patients is low and unsatisfactory.
    Keywords: HAND HYGIENE, TREATMENT PERSONNEL, HOSPITAL INFECTIONS