فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1388)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید جاسمی، قاسم ساکی، فاخر رحیم صفحات 6-11
    زمینه و هدف
    تعداد اسپرم ها و قدرت باروری آن ها به سطح هورمون های آندروژنی خون وابسته است. بنابراین احتمال می رود که عصاره گیاه آب بشقابی بر سطح هورمون های موثر در روند اسپرماتوژنز اثر بگذارد. به همین منظور، مطالعه ای با هدف تعیین اثر عصاره الکلی گیاه آب بشقابی (Centella asiatica (L.) Urban.) بر غلظت سرمی تستوسترون،FSH و LH موش صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر در پنج گروه (گروه کنترل،گروه شم وگروه های تجربی که به ترتیب مقدار10، 50 و 80 میلی گرم/ کیلوگرم عصاره به مدت 40 روز دریافت کردند) تقسیم شدند. 24 ساعت بعد از آخرین روز تجویز عصاره، 3 تا 4 میلی لیتر خون از بطن قلب هر موش جمع آوری شده سپس با استفاده از روش رادیوایمنواسی، غلظت سرمی هورمون های تستوسترون، FSH و LH اندازه گیری شد. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS.13 توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس و توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار غلظت تستوسترون در گروه کنترل و شم به ترتیب برابر 18/2 ±4/16 و 09/0±1/14 بود و در گروه های تجربی که مقدار 10، 50 و 80 میلی گرم/ بر کیلوگرم عصاره دریافت کردند، به ترتیب برابر با 32/1±15، 05/0±8/9 و 31/0± 4/8 نانومول بر لیتر بود. میانگین غلظت تستوسترون در گروه دریافت کننده عصاره به میزان 50 و 80 به طور معناداری نسبت به گرو ه کنترل (001/0< p و 008/0 p<)، شاهد (003/0< p و 001/0< p) و نسبت به گروه دریافت کننده 10 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش یافته بود (004/0< pو 02/0p<). بین دو گروه دریافت کننده عصاره به میزان 50 و 80 میلی گرم، این اختلاف معنادار نبود (09/0< p). غلظت هورمون های FSH و LH در تمام گروه های تجربی، اختلاف معناداری در مقایسه با گروه کنترل و شاهد نشان نداد (05/0
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی آب بشقابی با تاثیر بر سلول های لیدیگ و اختلال در ترشح هورمون تستوسترون تعداد اسپرم ها و نیز با تاثیر بر اپی دیدیم، تحرک و قدرت باروری آن ها را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آب بشقابی، تستوسترون، موش صحرایی، FSH، LH
  • مهرداد شریعتی، مختار مختاری، صدف رستگار صفحات 12-17
    زمینه و هدف
    با توجه به ویژگی های گیاه صبر زرد در کاهش میل جنسی، اختلال در قاعدگی و کاربردهای گسترده آن، اطلاعات اندکی در مورد تاثیر عصاره الکلی این گیاه بر عملکرد محور هیپوفیز – گناد وجود دارد. بنابراین در تحقیق حاضر، تاثیر احتمالی عصاره گیاه صبر زرد بر فرآیند باروری موش صحرایی جنس نر بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تجربی بر روی 45 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار انجام شد. موش ها به پنج گروه کنترل، شاهد و سه گروه تجربی تقسیم شدند. عصاره الکلی به روش پرکولاسیون تهیه و با مقادیر mg/kg 150 و 100، 50 به هر موش و به مدت 21 روز به صورت خوراکی داده شد. گروه شاهد فقط آب مقطر و الکل دریافت نمود و گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. از تمام گروه ها در پایان روز بیست و یکم خون گیری مستقیم از بطن به عمل آمد. از نمونه های خونی جمع آوری شده برای اندازه گیری غلظت سرمی هورمون های LH، FSH و تستوسترون استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش LSD و آزمون توکی ارزیابی شد.
    یافته ها
    غلظت هورمون FSH در گروه های تجربی متوسط و حداکثر به ترتیب 51/369/2 و 85/415/2 بود که نسبت به گروه کنترل (16/211/3) کاهش معناداری را نشان داد. غلظت هورمونی تستوسترون نیز در گروه های تجربی متوسط و حداکثر به ترتیب 41/318/6 و 27/592/3 بود که نسبت به گروه کنترل (19/785/6) کاهش معنا داری را نشان داد. غلظت هورمون LH در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تغییر معنا داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده احتمالا عصاره آلوئه ورا با دارا بودن ترکیباتی نظیر P– کوماریک اسید، آلوئه امودین، بتاسیتوسترول و اسکوربیک اسید، خاصیت ضد گنادوتروپینی و ضد آندروژنی داشته و می تواند باعث اختلال در ترشح هورمون های گنادوتروپین(FSH) و تستوسترون گردد.
    کلیدواژگان: صبر زرد، گنادوتروپین، تستوسترون، موش صحرایی، آلوئه ورا
  • میترا امامی ابرقویی، عباس علی وفایی، رضا واشقانی فراهانی صفحات 18-24
    زمینه و هدف
    شواهد زیادی نشان می دهد که گیاه نعنا (Mentha Piperita) در طب سنتی در درمان اختلالات گوارشی کاربرد فراوان داشته و احتمالا موجب کاهش انقباض عضله صاف و حرکات روده می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه نعنا بر حرکات ایلئوم خوکچه هندی به روش آزمایشگاهی Invitro بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 5 سر خوکچه هندی نر (300-200 گرم) استفاده شد. پس از کشتن حیوان، حداقل 6 قطعه از ایلئوم آن به طول 2 تا 3 سانتی متر جدا و در محلول تیرود نرمال، جریان گاز کاربوژن و حرارت 37 درجه قرار گرفت. سپس هر نسج در بین 2 الکترود قرار گرفته و به یک استیمولاتور مرتبط شد و انقباضات روده توسط یک ترانس دیوسر ایزوتونیک به فیزیوگراف منتقل و ثبت گردید و عصاره نعنا در غلظت های مختلف و در ضمن تحریک ایلئوم به حمام بافت اضافه شد و انقباضات دوباره ثبت گردید. از هر بافت حداقل 7-6 پاسخ تهیه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تحت نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره گیاه نعنا با غلظت های 5، 15، 50، 150 و 500 میلی گرم در هر میلی لیتر به محلول تیرود ضمن تحریک 1/0 هرتز سبب کاهش طول انقباضات به طور وابسته به مقدار می گردد که این درصد کاهش به ترتیب 27 درصد، 8/30 درصد، 41 درصد، 61 درصد و 75 درصد بود. فعالیت 50 درصد این اثر مهاری در غلظت 50 میلی گرم در میلی لیتر می باشد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    :یافته های فوق نشان می دهد که عصاره نعنا به طور وابسته به دوز موجب کاهش انقباضات و نهایتا حرکات روده می گردد.
    کلیدواژگان: نعنا، حرکات روده، ایلئوم، خوکچه هندی
  • اکرم کوشکی، اعظم طالبان فروغ، هادی طبیبی، رها نورافشار، مهدی هدایتی صفحات 25-34
    زمینه و هدف
    در برخی، مطالعات صورت گرفته در افراد غیر دیالیزی نشان داده شده است که اسیدهای چرب امگا 3 (3ω) می توانند باعث کاهش غلظت Lp(a) سرم شوند. لذا این مطالعه به منظور بررسی اثرات مکمل اسیدهای چرب 3ω بر غلظت چربی ها و لیپوپروتئین های سرم بیماران همودیالیزی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بود که در سال 1387 روی 40 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. بیماران به طور تصادفی به گروه دریافت کننده مکمل اسیدهای چرب 3ω و گروه دارونما اختصاص داده شدند. بیماران همودیالیزی در گروه مکمل اسیدهای چرب 3ω روزانه 2080 میلی گرم مکمل اسیدهای چرب 3ω و بیماران گروه دارونما روزانه به همین مقدار دارونمای حاوی روغن MCT دریافت می کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته دهم از هر بیمار قبل از دیالیز 5 سی سی خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و سپس غلظت تری گلیسرید، کلسترول تام،LDL-C، HDL-Cو Lp(a) سرم اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، تی، تی زوج و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    در شروع مطالعه میانگین غلظت تری گلیسرید سرم در گروه اسیدهای چرب ω3 و دارونما به ترتیب 32 113 و 19 109 و در پایان مطالعه 25101 و 17115 بود که در گروه دریافت کننده مکمل اسیدهای چرب ω3 در پایان هفته دهم مطالعه نسبت به زمان شروع مطالعه به طور معناداری کاهش یافت (01/0P< که در مقایسه با گروه دارونما معنادار بود (006/0P<). در این مطالعه تفاوت آماری معناداری بین دو گروه از نظر میزان تغییرات کلسترول تام،LDL-C، HDL-Cو Lp(a) سرم مشاهده نگردید (05/0P>).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که مکمل اسیدهای چرب ω3 سبب کاهش غلظت تری گلیسرید سرم در بیماران همودیالیزی می شود اما تاثیری بر غلظت سایر چربی ها و لیپوپروتئین های سرم در بیماران همودیالیزی ندارد.
    کلیدواژگان: مکمل اسیدهای چرب امگا 3، همودیالیز، چربی ها، لیبوپروتئین (a)
  • فرزانه جعفرنژاد، وحیده مقدم حسینی، عاطفه سلطانی فر، سعید ابراهیم زاده صفحات 35-42
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر بحث دلبستگی مادر و کودک در رابطه با بهداشت روانی افراد اهمیت زیادی پیدا کرده است. از طرفی، خشونت علیه زنان در بارداری از جمله مشکلات بهداشتی مهم در سراسر جهان می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط شدت خشونت خانوادگی در دوران بارداری با دلبستگی مادر به شیرخوار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 102 زن باردار مراجعه کننده به مراکز و پایگاه های بهداشتی شهر مشهد در سال 1387 که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، به شیوه طبقه ای- خوشه ایتصادفی وارد پژوهش شدند. داده های مربوط به خشونت خانوادگی در دوران بارداری در انتهای دوران بارداری با استفاده از پرسشنامه مقیاس تدابیر حل اختلاف و دلبستگی مادر به شیرخوار، 4 تا 5 هفته بعد از تولد با استفاده از پرسشنامه دلبستگی مولر جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس، من ویتنی و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی 2/89 درصد از زنان، خشونت خیلی خفیف، 8/9 درصد خفیف و یک درصد خشونت متوسط را در دوران بارداری از طرف شوهرانشان تجربه کرده اند. یافته های به دست آمده، رابطه معکوس بین خشونت گفتاری (032/0p=،21/0r=-)، جسمی (005/0p=، 27/0r=-)، صدمات (018/0p=، 23/0r=-) و خشونت کل (002/0 p=،29/0r=-) با دلبستگی مادر به شیرخوارنشان داد. همچنین میانگین خشونت روانی (94/129/15) (026/0p=)، جسمی (12/111/9) (002/0p=)، صدمات (47/35/2) (006/0p=) و خشونت کل (68/336/47) (038/0p=) به طور معناداری در گروهی که مردان از بارداری همسرانشان رضایت نداشتند، بیشتر بوده است. بین تحصیلات زنان و مردان با میزان خشونت خانوادگی رابطه ای دیده نشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، بین خشونت های گفتاری، جسمی و صدمات در دوران بارداری با دلبستگی مادر به شیرخوار ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، دلبستگی مادر به شیرخوار، حامله ناخواسته
  • محمدرضا ملکی، امیراشکان نصیری پور، علی حجازی، محمدجمیل کاخانی صفحات 43-49
    زمینه و هدف
    عملکرد سازمان ها به ویژه در بخش بهداشت و درمان مبنای توسعه کمی و کیفی محسوب می گردد. از طرفی سیستم های بهداشتی و درمانی به منظور رشد و توسعه خود نیاز به اندازه گیری و بهبود عملکرد دارند. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه تطبیقی سنجش عملکرد در ایران و برخی از کشورهای توسعه یافته با رویکرد استفاده در نظام بهداشت و درمان ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی تطبیقی، کشورهای استرالیا، کانادا، هلند، سوئد، انگلستان و آمریکا که تجارب موفقی در زمینه اندازه گیری عملکرد دارند انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها در کشورهای مورد مطالعه از مجلات علمی، کتب، بانک های اینترنتی و برقراری ارتباطات الکترونیکی استفاده گردید. داده های جمع آوری شده در مورد کشورهای مورد مطالعه بر اساس متغیرهای پژوهش، خلاصه و دسته بندی شده و در جداول تطبیقی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    عمده کشورهای مورد مطالعه معیارهایی از قبیل اعتبار، اعتماد، واقعی بودن، به موقع بودن، ارتباط داشتن، صحت و مناسبت را در برنامه های سنجش عملکرد در نظر گرفته و از نتایج سنجش عملکرد در فرآیند بودجه ریزی استفاده نموده اند. بهره برداری از نتایج نهایی برنامه های سنجش عملکرد در تصمیم گیری، بودجه ریزی در کشور های مورد مطالعه مورد تاکید قرار گرفته است. در ایران سنجش عملکرد در دو بعد اختصاصی و عمومی انجام می گیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که در اکثر کشورهای توسعه یافته معیارهای عملکردی مناسب، مدل های ارزیابی عملکرد و بهره وری از نتایج سنجش عملکرد در تصمیم گیری و بودجه بندی مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد، سنجش عملکرد، مدیریت عملکرد، ایران
  • حمیده یزدی مقدم، زهرا استاجی، عباس حیدری صفحات 50-56
    زمینه و هدف
    پرستاران بزرگترین گروه ارائه دهنده خدمات در نظام سلامت می باشند و باید از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار بوده تا بتوانند مراقبت ها را به شکل مطلوب به مددجویان ارائه دهند. هدف از این پژوهش، تعیین کیفیت زندگی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر سبزوار می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی است تعداد 96 نفر به صورت نمونه گیری سهمیه ای (غیر تصادفی) از پرستاران شاغل در سه بیمارستان شهر سبزوار در سال 85-1384 انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی SF36 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی، آنالیز واریانس و همبستگی در نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    در مورد بعد جسمی، حداقل نمره 1050 و حداکثر 2200 (میانگین 2701720) و در مورد بعد روانی، حداقل نمره 475 و حداکثر 1400 (میانگین 241065) به دست آمد. کمترین میانگین نمره کیفیت زندگی پرستاران بخش دیالیز (4502471) و بالاترین میانگین نمره کیفیت زندگی پرستاران در بخش آی سی یو (1972906) بود.
    نتیجه گیری
    نمره کیفیت زندگی پرستاران در بعد روانی پایین تر از بعد جسمی بود و اکثریت آن ها کیفیت زندگی متوسط را به خود اختصاص می دادند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران، بعد جسمی، بعد روانی
  • مهدی گل افروز شهری، عباس حیدری، مجید فرسادپور صفحات 57-61
    زمینه و هدف
    کاربرد وسیع سی تی اسکن گاهی خطرات بالقوه ای مانند تخریب غیرقابل برگشت قسمتی از بافت های بدن را به همراه دارد. به منظور پیشگیری از استفاده بی رویه و نابه جای این روش تشخیصی، اطلاع دقیق از میزان فراوانی ضایعات مغزی موجود در کلیشه های سی تی اسکن می تواند حفاظت در برابر اشعه را تا حدودی فراهم کند. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ضایعات مغزی در کلیشه های سی تی اسکن مغز مراجعین به مرکز سی تی اسکن بیمارستان امداد سبزوار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، کلیه مراجعین به مرکز سی تی اسکن بیمارستان امداد سبزوار در سه ماهه دوم سال 1384 (807 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق مصاحبه با بیمار و بررسی برگه های ارجاع پزشک و گزارش سی تی اسکن جمع آوری و توسط آزمون مجذور کای و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، در 8/81 درصد مراجعه کنندگان جهت انجام سی تی اسکن، هیچ گونه ضایعه مغزی مشاهده نشد. در بین افراد دارای ضایعه، بیشترین درصد را افراد مبتلا به سکته مغزی (9/9 درصد) به خود اختصاص دادند و فقط 5/0 درصد افراد دارای ضایعه تومورال بوده اند. همچنین بیشترین درصد واحدها (6/34 درصد) از سردرد شکایت داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که میزان ارجاع به مرکز سی تی اسکن بیمارستان امداد سبزوار در بعضی موارد بالاتر از کشورهای دیگر است.
    کلیدواژگان: ضایعات مغزی، سی تی اسکن، خطای تشخیصی
|
  • Fakher Rahim, Ghasem Saki, Majid Jasemi Pages 6-11
    Background and
    Purpose
    Sperm count and their productivity are dependent on the levels of blood androgenic hormones. Also it is likely that the Centella asiatica extract can affect the levels of hormones affecting spermatogenesis. Therefore this study was conducted to determine the effect of Centella asiatica extract on serum levels of testosterone FSH and LH in male Wistar rat. Methods and Materials: In this experimental study 40 adult male albino Wistar rats were divided into 5 groups: an untreated control sham receiving a solvent medium and the remaining three groups (experimental groups 1 to 3) which received 10 mgkg-1 50 mgkg-1 and 80 mgkg-1 Centella asiatica extract every day for 40 days. Twenty four hours after the last administration of extract 3-4 ml of blood samples were collected from every rat by aspiration from heart ventricle and their serum concentrations of FSH LH and testosterone were measured using radioimmunoassay method. The obtained data were analyzed in SPSS13 using one-way ANOVA and Tukey test.
    Results
    The mean and standard deviation of testosterone the control and sham groups were 16.4±2.18 and 14.1±0.09 respectively; in the experimental groups (10 50 and 80 mg/kg) these were 15±1.32 9.8±0.05 and 8.4±0.31 nanoM/l respectively. Mean testosterone level in rats receiving 50 mgkg-1 and 80 mgkg-1 Centella asiatica extract were significantly lower than the control groups (p=0.001 P=0.008) and sham groups (p=0.001 P=0.003); also it reduced in comparison with the experimental group receiving 10 mgkg-1 Centella asiatica extract (p=0.02 P=0.004). The difference between the two groups receiving 50 and 80 mgkg-1 Centella asiatica extract was not significant (p=0.09). The concentration of FSH and LH in all experimental groups was not significantly different from both control and sham groups (p>0.05).
    Conclusion
    By affecting Leydig cells and causing disorder in the levels of testosterone sperm count and by affecting epididymis centella Asiatica alcoholic extract can reduce the motility and productivity of sperms.
    Keywords: Centella Asiatica, Testosterone, FSH, LH, Rat
  • Mikhtar Mokhtari, Mehrdad Shariati, Sadaf Rastegar Pages 12-17
    Background and
    Purpose
    While aloe vera has the capability of reducing libido regulating menstruation and being widely used there is scarce information on the effect of its alcoholic extract on the functions of pituitary-gonad axis. Therefore the present study aims at investigating the effect of Aloe vera alcoholic extract on spermatogenesis in male rat. Methods and Materials: In this experimental; study 45 male Wistar rats were divided in to five groups including 1 control 1 sham and three experimental groups. Each rat in the experimental groups was treated orally with 50 100 and 150 (mg/kg) doses of Aloe vera alcoholic extract for twenty one days after the extract was prepared via percolation. The sham group received distilled water and alcohol; while control rats received nothing. After twenty one days blood samples were taken from each group directly from ventricles. Blood samples were used to measure the concentration changes of LH FSH and testosterone hormones. Obtained data were statistically analyzed using Tukey test and LSD.
    Results
    Concentrations of FSH in the average and maximum experimental groups (2.963.51 and 2.154.85 respectively) significantly reduced in comparison with the control group (3.112.16). Also concentrations of testosterone in the average and maximum experimental groups (6.183.41 and 3.925.27 respectively) significantly reduced in comparison with the control group (6.857.19). However no significant changes were observed in the concentrations of LH across experimental and control groups.
    Conclusion
    Based on the results Aloe vera extract probably has anti-gonadotropin and antiandrogenic characteristics because of beta-sitosterol ascorbic acid P-coumaric acid coumarin and aloe emodin. It can cause disorders in the secretion of gonadotropin hormone (FSH) and testosterone.
    Keywords: Aloe Vera, Gonadotropin, Testosterone, Rat
  • Reza Vashegani, Farahani, Abbasali Vafaei, Mitra Emami, Abargouei Pages 18-24
    Background and
    Purpose
    Much evidence indicates that Mentha-piperita (MP) is traditionally applied for the treatment of gastrointestinal disorders and probably reduces smooth muscle contraction and bowel movement. The present study was conducted to determine the effect of MP Hydroalcoholic extract on ileum movement in guinea pig ileum in invitro model. Methods and Materials: In this experimental study we used 5 male guinea pigs (200-300 gr). After killing the guinea pigs at least 6 pieces of ileum 2-3 cm long were dissected and established in normal Tyrod solution plus carbogen gas in 37ºC. Then each tissue piece was fixed between two electrodes connected to stimulator apparatus. The contraction of ileum was carried to a physiograph by an isotonic transducer and contractions were recorded. Then solutions with 5 concentrations of MP extract were added to the organ bath during ileum stimulation with stimulator. Then the physiograph recorded the contractions again. At least 6-7 responses were recorded.
    Result
    Findings revealed that addition of Hydroalcoholic extract of MP in concentrations of 5 15 50 150 500 mg/ml during 0.1 Hz stimulation decreased contraction duration in a dose-dependent manner. The percent of these changes were 27% 30.8% 41% 61% and 75% respectively. Activity of 50% of this effect of MP was found to be in the dose of 50 mg/ml (p<0/05)....
    Keywords: Mentha, Piperita, Bowel Movement, Ileum, Guinea pig
  • Mehdi Hedayati, Raha Norafshar, Forooghazam Taleban, Hadi Tabibi, Akram Kooshki Pages 25-34
    Background and
    Purpose
    Research on non-hemodialysis patients has shown that ω3-fatty acid supplement can reduce the concentration of serum Lp(a). Therefore the present study was designed to investigate the effects of ω3-fatty acid supplement on serum lipids and lipoproteins in hemodialysis patients. Methods and Materials: This double-blind randomized clinical trial was conducted on 40 hemodialysis patients in 2008 in Vase’i Hospital in Sabzevar Iran; they were randomly assigned to either ω3-fatty acid supplement or placebo group. Patients in the ω3-fatty acid supplement group received 2080 mg ω3-fatty acid daily as 4 capsules while the placebo group received 4 corresponding placebo capsules containing MCT oil. At baseline and the end of week 10 of the study 5 ml blood samples were collected from each patient after a 12 to 14-hour fasting before dialysis; their serum triglyceride total cholesterol LDL-C HDL-C and Lp(a) were measured. The obtained data were analyzed in SPSS using Chi-square t-test paired t-test and ANOVA.
    Results
    Serum triglyceride concentration were 11332 and 10919 in the supplement and placebo groups respectively in the beginning; the amounts decreased to 10125 and 11517 at the end of week 10. The reduction was significant in the supplement group....
    Keywords: ω3, Fatty Acid Supplement, Hemodialysis, Lipids, Lipoprotein (a)
  • Atefeh Soltanifar, Vahideh Moghadam Hoseini, Farzaneh Jafarnejad, Saeed Ebrahimzadeh Pages 35-42
    Background and
    Purpose
    Mother–infant attachment has gained momentum in mental health in recent years. Also partner violence against pregnant women is an important health problem all over the world. The present study was designed to determine the relationship between domestic violence intensity in pregnancy and mother-infant attachment. Methods and Materials: In this deh1ive analytical study 102 pregnant women admitted to healthcare centers in Mashad in 2008 were included through stratified clustered sampling. Information on domestic violence during pregnancy was collected through "Conflict Tactics Scale" and "Mother to Infant Attachment Inventory" 4-5 weeks after delivery. Obtained data were analyzed in SPSS using Spearman correlation coefficient Kruskal Wallis Mann Whitney U and multiple regression.
    Results
    In general 89.2% of women experienced very mild 9.8% experienced mild and 1% moderate levels of domestic experience from their partners. Negative significant relationships were found to exist between verbal (p=0.032 r= - 0/21) and physical violence (p=0.005 r= - 0.27) injuries (p=0.018 r= - 0.23) total score of violence (p=0.002 r= - 0.29) and mother-infant attachment. Also mean scores of psychological (p=0.026 ms=15/9±12/94) and physical (p=0.002 ms=9/1±11/12) violence injuries (p=0.006 ms= 2/5±3/47) and total score of violence (p=0.038 ms= 47/6±33/68) were significantly higher in the group of partners dissatisfied from the pregnancy of their wives. However no significant differences were found between educational levels of men and women and different types of violence.
    Conclusion
    The results indicate the correlation of verbal and physical violence as well as injuries during pregnancy with mother–infant attachment.
    Keywords: Domestic Violence, Mother, Infant Attachment, Unwanted Pregnancy
  • Amirashkan Nasiripoor, Ali Hejazi, Mohammadreza Maleki, Mohammadjamil Kakhani Pages 43-49
    Background and
    Purpose
    Organization Performance particularly in health and treatment sectors is considered as a basis for qualitative and quantitative development. Health and treatment systems also need performance improvement and measurement in order to grow and develop. This study is a comparative study of performance measurement in Iran and some developed countries with the purpose of application in the Iranian health and treatment system. Methods and Materials: In this deh1ive comparative study countries with successful experiences in measuring the performance such as Australia Canada Netherlands Sweden England and the United States were chosen. In order to collect information from these countries different sources like journals textbooks internet databases and e-mail communications were used. Collected information about these countries was summarized and classified according to intended variables and were analyzed finally in comparative tables.
    Results
    Majority of the countries in the research had employed criteria such as credibility reliability realness timing relevance accuracy and appropriacy in their performance measurement programs and had used the findings in budgeting process. Applying the results of performance measurement has also been stressed in decision making and budgeting. Performance measurement is conducted in two dimensions in Iran: general and specific.
    Conclusion
    The results of this study has shown that in most developed countries good performance indexes performance appraisal models and the use of performance measurement findings in decision making and budgeting are applied.
    Keywords: Performance, Performance Measurement, Performance Management, Iran
  • Zahra Estaji, Hamideh Yazdimoghaddam, Abbas Heydari Pages 50-56
    Background and
    Purpose
    Nurses are the biggest service providers in the health system and are expected to enjoy a satisfactory quality of life in order to provide satisfactory health care to the clients. The present study was conducted to determine the quality of life of nurses in Sabzevar hospitals.Methods and Materials: This cross sectional deh1ive and analytical study involved 69 nurses selected through non-random sampling employed at 3 hospitals in Sabzevar Iran. Relevant data were collected through the administration of SF36 questionnaire. The obtained data were analyzed in SPSS using t-test ANOVA and correlation.
    Results
    Minimum and maximum scores of physical dimension were 1050 and 2200 respectively (mean being 1720±270); in the mental aspect minimum and maximum were 475 and 1400 (mean being 1065±24). The least mean of life quality was obtained from nurses in the dialysis ward (2471±450) and the highest from nurses in ICU (290±197).
    Conclusion
    The quality of life score in mental aspect was lower than the physical aspect; and the majority specified an average quality of life.
    Keywords: Quality of Life, Nurses, Physical Aspect, Mental Aspect
  • Abbas Heydari, Mehdi Golafrooz Shahri, Majid Farsadpoor Pages 57-61
    Background and
    Purpose
    Widespread use of CT Scan is sometimes associated with potential risks such as irreversible tissue destruction. In order to avoid undue uses of CT Scan as a diagnostic procedure precise information on the frequency of brain damage due to CT Scan can help provide x-ray protection to some extent. Therefore this study was conducted to investigate the frequency of cerebral damage in CT Scan of patients admitted to the CT Scan center of Emdad Hospital in Sabzevar Iran. Methods and Materials: In this deh1ive cross sectional study all patients (8076 cases) admitted to the CT Scan Center of a hospital in Sabzevar Iran (during the second quarter of 2005) were included in the study. Data were collected through interview and examination of the patients’ file (CT scan report and medical advice). After classification the data were analyzed using chi-square in SPSS.
    Results
    According to the findings no cerebral damages were observed in 81.8% of the cases admitted to the CT Scan center. Among cases with damage stroke (9.9%) was the most prevalent and only 0.5% of the cases had tumoral damages. Also most cases (34.6%) complained from headaches.
    Conclusion
    The results of the present study indicate that prescribing CT Scan in Emdad Hospital in Sabzevar Iran has been higher than that of other countries in some cases.
    Keywords: Cerebral Damage, CT Scan, Diagnostic Error