فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم هاشمیان، محمود شبستری، فرحزاد جباری، هدا عزیزی صفحه 206
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالا و مرگ ومیر بالای ناشی از بیماری های قلبی عروقی باید به درمان آن توجه ویژه مبذول داشت. در حال حاضر درمان اصلی انفارکتوس میوکارد (MI) با بالارفتن قطعه ST، برقراری مجدد جریان خون از طریق حل لخته است. علاوه بر این درمان اساسی، عوامل فارماکولوژیک متعددی در طی سال های گذشته مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مقاله ضمن اشاره به درمان های کمکی که در سال های اخیر پیشنهاد شده است، مقالات کارآزمایی بالینی در خصوص محلول گلوکز- انسولین- پتاسیم مورد بحث قرار می گیرد.
    مواد وروش ها
    کلیه مطالعات منتشر شده در مجلات و ارائه شده در کنگره ها در پایگاه های اطلاعاتی Elsievier، Pubmed، Cochrane و SID با کلید واژه های مرتبط مورد جست و جو قرار گرفتند و مقالات مرتبط که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند پس از کنترل کیفی وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه مروری نشان می دهد که نتایج حاصل از مطالعات انجام شده بر روی اثرات گلوکز انسولین پتاسیم بر مرگ ومیر، سطح آنزیم های قلبی، کسر جهشی بطن چپ، بازگشت قطعه ST، فاکتورهای التهابی و مارکرهای اکسیداتیو متفاوت بوده است؛ ولی عموما در مطالعاتی که جدیدتر انجام شده و روی تعداد بیشتری از بیماران صورت گرفته است GIK بی تاثیر بوده است.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر درمان با گلوکز انسولین پتاسیم به عنوان درمان کمکی به ترومبولیتیک توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: گلوکز، انسولین، پتاسیم، انفارکتوس میوکارد
  • سید مهدی بهشتی نصر، محمد محمدزاده، مهدی زارعی صفحه 217
    مقدمه و هدف
    تحریک الکتریکی با فرکانس پایین (LFS: Low Frequency Stimulation) (کم تر از 5 هرتز) به عنوان یک راهکار درمانی مناسب برای معالجه صرع و تشنج های ناشی از آن؛ محسوب می شود. هر یک از الگوهای LFS اثرات متفاوتی بر تشنج های صرعی دارد. با توجه به این که الگویی از LFS که بتواند کاملا این گونه تشنجات را مهار و سرکوب کند ارائه نشده است؛ در این تحقیق بر آن شدیم تا اثر 60 دقیقه اعمال LFS را بر تشنج های ناشی از کیندلینگ آمیگدال بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی دو گروه موش صحرایی (14 سر) پس از جراحی استرئوتاکسیک و یک هفته دوره بهبودی، تحریکات کیندلینگ (2 بار در روز) دریافت می کردند. حیوانات پس از کیندل شدن؛ در گروه 1 (6=n)و (4 بار و یک مرتبه در روز) تنها تحریکات کیندلینگ را دریافت می کردند. اما در گروه دوم (8=n)، چهار بار (در فواصل زمانی 24 ساعت) و به مدت 60 دقیقه LFS (فرکانس1 هرتز، مدت زمان پالس 1/0 میلی ثانیه و شدت تحریک برابر با 1⁄2 آستانه ایجاد امواج تخلیه متعاقب) داده شده و بلافاصله تحریکات کیندلینگ انجام می شد. مدت زمان امواج تخلیه متعاقب (ADD: Afterdischarge Duration)، مدت زمان تاخیری تا شروع مرحله 2 تشنج (S2L: Stage 2 Latency)، مدت زمان تاخیری تا شروع مرحله 4 تشنج (S4L: Stage 4 Latency) و مدت زمان مرحله 5 تشنج (S5D: Stage 5 Duration) روز تحریک LFS با روز قبل (که تنها تحریکات کیندلینگ را دریافت کرده بودند) مقایسه شد.
    یافته ها
    اولین الگوی LFS به کار گرفته شده مدت زمان لازم برای شروع مرحله 2 و 4 تشنج را به ترتیب 5/91 درصد (05/0>P) و 5/79 درصد (01/0>P) نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش داد. اعمال 4 بار LFS مدت زمان مرحله 5 تشنج را نیز به طور معناداری کاهش داد؛ به طوری که اولین الگوی LFS این پارامتر را 100 درصد کاهش داد. مدت زمان امواج تخلیه متعاقب تحت تاثیر 4 روز LFS تنها در 2 روز اول به ترتیب 9/46 درصد و 4/40 درصد به طور معناداری (05/0>P) نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که اعمال LFS بلافاصله قبل از شروع تشنجات صرعی موجب کاهش شدت حملات تشنجی گردید.
    کلیدواژگان: صرع، تشنج، تحریک الکتریکی با فرکانس پایین، موش های صحرایی
  • فاطمه محرری، عاطفه سلطانی فر، نغمه مخبر، محسن پسندیده، رویا صمدی، آزاده سلطانی فر صفحه 228
    زمینه و هدف
    اختلال بیش فعالی، کم توجهی (ADHD) جزو شایع ترین اختلالات روان پزشکی کودکان و نوجوانان می باشد. متیل فنیدیت شایع ترین داروی مورد استفاده دراین اختلال است. با توجه به عوارض داروهای محرک و احتمال سوء مصرف آنها،اثر بوپروپیون در درمان این اختلال در بزرگسالان تایید شده است؛ ولی تاثیر آن در کودکان چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان تاثیر بوپروپیون در مقایسه با متیل فنیدیت دراختلال بیش فعالی، کم توجهی کودکان و بررسی عوارض جانبی این داروست.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسر کور و تصادفی انجام شد. از مراجعین به کلینیک روان پزشکی کودک و نوجوان بیمارستان ابن سینا 40 کودک مبتلا به ADHD به صورت پذیرش متوالی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه درمان با بوپروپیون و میتل فنیدیت قرارگرفتند. ارزیابی با پرسشنامه (ADHD-RS) معلم و والد، قبل از شروع درمان در هفته 4 و هفته 8 پس از شروع درمان انجام شد. عوارض جانبی در هفته 4 و 8 بررسی شد.
    یافته ها
    از نظر والد، معلم و بالینگر دوره درمان در مورد هر دو دارو متیل فنیدیت و بوپروپیون به نحو معناداری در کاهش نشانه های کودکان موثر بوده است (001/0 >P). پاسخ درمانی از نظر والد در گروه متیل فنیدیت در پایان هفته هشتم به صورت معناداری بهتر از بوپروپیون بوده است (014/0 =P). از نظر معلم درمان با متیل فنیدیت بهتر بوده ولی تفاوت معناداری با بوپروپیون نداشت (092/0=P). مقیاس ارزیابی کلی کودکان نیز تفاوت معنی داری را در دوگروه از نظر پاسخ به درمان نشان نداده است. (283/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش بوپروپیون در کاهش نشانه های اختلال موثر بوده است؛ ولی اثر آن بنابر گزارش والد کم تر از متیل فنیدیت بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کم توجهی، کودکان، متیل فنیدیت، بوپروپیون
  • حسن رامشینی صفحه 238
    زمینه و هدف
    در سرطان های مغز، منبع اصلی انرژی از مسیر گلیکولیز تامین می شود. آنزیم شروع کننده این مسیر نیز هگزوکیناز نوع یک (HKI) می باشد. این آنزیم در دو جایگاه متفاوت به غشای خارجی میتوکندری متصل می شود. آنزیم متصل به جایگاه A به وسیله محصولش یعنی گلوکز 6-فسفات (G6P) از جایگاه خود آزاد می گردد. آنزیم متصل به جایگاه B به G6P غیرحساس است ولی به وسیله غلظت بالایی از نمک کائوتروپ KSCN از جایگاه خود رها می گردد. در مطالعه حاضر تغییرات احتمالی این جایگاه ها در سلول های سرطانی مغز انسان مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی برای رهاسازی آنزیم از جایگاه A از G6P 2 میلی مولار و جایگاه B از مخلوط 45 میلی مولار KSCN و KCl استفاده شد. هم چنین برای مسدود کردن جایگاه A از دی سیکلو هگزیل کربودی ایمید (DCCD) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد DCCD که در میتوکندری مغز طبیعی با اتصال به گلوتامات 72 پورین میتوکندریایی، مانع اتصال هگزوکیناز به آن می گردد، در سلول های سرطانی گلیوما و آستروسایتوما قادر به اتصال به گلوتامات 72 نیست. براساس یافته های این پژوهش احتمالا به دو دلیل، DCCD قادر نیست جایگاه A را در سلول های سرطانی مسدود نماید: 1- محل گلوتامات 72 پورین غشای خارجی میتوکندری در اثر سرطانی شدن تغییر کرده است و احتمالا از یک محیط آب گریز به یک محیط آب دوست جابه جا شده است. بنابراین، DCCD قادر به مسدود کردن آن در محیط جدید نیست.2- با توجه به این که مطالعات نشان می دهد در غشای خارجی میتوکندری سلول های سرطانی نسبت به نوع طبیعی آن میزان خیلی زیادی کلسترول رسوب می کند؛ لذا سیالیت آن کاهش یافته و DCCD قادر به نفوذ در غشا نمی باشد.
    نتیجه گیری
    در مجموع هر دو استدلال بالا نشان می دهد که غشای خارجی میتوکندری سلول های سرطانی نسبت به سلول های طبیعی هم به لحاظ میزان سیالیت آن و هم به لحاظ محل اتصال آنزیم هگزوکیناز دچار تغییر شده است.
    کلیدواژگان: میتوکندری، آستروسایتوما، گلیوما، جایگاه های اتصال هگزوکیناز، پورین
  • معصومه کنعانی، سید رضا مظلوم، احمد امامی، نغمه مخبر صفحه 249
    زمینه و هدف
    تمامی بیماران همودیالیزی، طی مراحل مختلف همودیالیز، درجه ای از اضطراب را تجربه می کنند. اضطراب می تواند باعث افزایش ناتوانی و مرگ و میر گردد. در این مطالعه اثربخشی استنشاق اسانس پرتقال در کاهش میزان اضطراب بیماران همودیالیز مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 62 بیمار همودیالیزی به طور تصادفی و یک سوکور در دو گروه (اسانس پرتقال31 نفر و مراقبت معمول31 نفر) قرار گرفتند. در گروه اسانس پرتقال، پس از اخذ رضایت نامه کتبی، استنشاق اسانس توسط دستمال کاغذی آغشته به یک قطره اسانس به مدت 20-15 دقیقه انجام شد. این روش سه بار در هفته به مدت 4 هفته به کار برده شد. درگروه مراقبت معمول، مراقبت های رایج در بخش همودیالیز بیمارستان انجام گرفت. در هر دو گروه، میزان اضطراب آشکار و پنهان بعد از اتمام همودیالیز در یک مرحله قبل از مداخله و پایان هر هفته توسط پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    میانگین اضطراب آشکار قبل از مداخله در گروه پرتقال و مراقبت معمول به ترتیب 7/9±9/46 و 6/11±3/48 بود. میانگین اضطراب پنهان قبل از مداخله به ترتیب 2/9±5/46 و 6/11±9/47 بود. میانگین اضطراب آشکار هفته چهارم بعد از مداخله در گروه پرتقال و مراقبت معمول به ترتیب 7/8± 9/35 و 7/10±1/45 بود. میانگین اضطراب پنهان در همین زمان به ترتیب 9/8±0/36 و 8/11±6/45 بود. استنشاق اسانس پرتقال، میزان اضطراب آشکار و پنهان را به صورت معنی داری نسبت به قبل از مداخله کاهش داده است (001/0>P). در استنشاق اسانس پرتقال تفاوت معناداری در میزان اضطراب آشکار و پنهان بین مراحل بعد از مداخله با یکدیگر وجود داشت (05/0
    نتیجه گیری
    استنشاق اسانس پرتقال در کاهش اضطراب بیماران همودیالیزی موثر بوده و عارضه مهمی نداشته است.
    کلیدواژگان: اضطراب، همودیالیز، رایحه درمانی، اسانس، پرتقال
  • محمدرضا حجتی، فاطمه تاجی، محمود رفیعیان صفحه 258
    زمینه و هدف
    بنگدانه اثرات گوناگون درمانی از جمله ضدتشنجی، خواب آوری و اختلال در ادراک دارد. با توجه به عدم بررسی اثر تزریق داخل صفاقی عصاره آبی الکلی گیاه بنگدانه بر یادگیری و حافظه به روش ماز آبی موریس، این مطالعه روی موش های سوری بالغ نژاد Balb/c اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 23 سر موش در 3 گروه تصادفی قرار گرفتند. گروه کنترل (10 سر)، سالین و دو گروه دیگر به ترتیب دوز 1 (7 سر) یا 2 (6 سر) mg/kg عصاره دریافت کردند. میزان یادگیری حیوانات برای 5 روز متوالی ارزیابی شد. سپس دو آزمایش پروب برای ارزیابی حافظه کوتاه مدت در روزهای 6 و 10 انجام شد. داده ها به وسیله آزمون آماری ANOVA یک طرفه و سپس آزمون توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. 05/0>P به عنوان تفاوت معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در روزهای سوم و چهارم دوره یادگیری، زمان پیدا کردن سکوی پنهان در گروه کنترل به ترتیب به 2/4±9/42 و 6/3±65/31 ثانیه رسید؛ در حالی که این مقدار برای گروه دریافت کننده دوز 2 به ترتیب 0/0±60 و 3/6±08/50 ثانیه بود (05/0>P). نتایج اولین و دومین آزمایش پروب نشان داد میانگین زمان شنا در چارک هدف در گروه کنترل، به ترتیب 84/1±52/20 و 32/2±16/22 ثانیه است؛ که به طور معناداری بیش از میانگین سایر چارک ها (002/2±18/13 برای پروب اول و 96/1±63/12 ثانیه برای پروب دوم) می باشد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    عصاره آبی- الکلی بنگدانه میزان یادگیری را در مدل ماز آبی موریس کاهش داده و تشکیل حافظه کوتاه مدت را مختل می کند.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، الکلی، بنگدانه، یادگیری، حافظه، ماز آبی موریس، موش سوری
  • فروه خسروجردی، سکینه کاظمی نورعینی، محمد نبیونی صفحه 267
    مقدمه
    زعفران به عنوان یک دارو از دیرباز مورد توجه بوده است و گزارشهایی از اثرات ضد سرطانی کروسین، رنگدانه اصلی زعفران وجود دارد. از آن‎جا که نامیرایی سلول‎های سرطانی عمدتا ناشی از فعال شدن آنزیمی به نام تلومراز است، تاثیر کروسین بر فعالیت این آنزیم در سلول‎های آدنوکارسینومای سینه رده MCF7 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    غلظت IC50 کروسین پس از 48 ساعت تیمار سلولها با استفاده از روش MTT تخمین زده شد. فعالیت تلومراز در سلول‎های تیمار شده در مقایسه با سلول‎های کنترل تیمار نشده با استفاده از روش رایج تکثیر تکرارهای تلومری (TRAP) (بر اساس روش Kim، 1994) و نیز روش کمی qTRAP (بر اساس روش Hou، 2001) سنجش و نتایج با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    غلظت‎های خیلی پایین کروسین فعالیت تلومراز را در مقایسه با سلولهای تیمار نشده افزایش می دهد، ولی غلظت‎های بالا‎تر آن به شکل وابسته به دوز فعالیت آنزیم را کاهش می دهد. بر اساس روش qTRAP، فعالیت تلومراز در غلظت IC50 کروسین تا 85% نسبت به سلول‎های تیمار نشده مهار می‎گردد و روش TRAP نیز بطور کیفی این فرآیند را تایید می کند.
    نتیجه گیری
    هر دو روش مورد استفاده پیشنهاد می کنند که مکانیسم ضد سرطانی کروسین در رده سلولی MCF7 احتمالا به واسطه اثر مهار کنندگی قوی آن بر فعالیت تلومراز است.
    کلیدواژگان: تلومراز، کروسین، سرطان سینه، آدنوکارسینوم
  • ایوب رستگار، احمد جنیدی جعفری، مهدی فرزادکیا، روشنک رضایی کلانتری، احمد الله آبادی، عبدالمجید قلی زاده صفحه 277
    زمینه و هدف
    نشت فلزات سنگین از کمپوست منجر به انباشته شدن عناصر در لایه های خاک و در نتیجه آلوده شدن آب های زیرزمینی می گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی تاثیر کمپوست بر میزان نشت فلزات سنگین، سدیم، پتاسیم و سولفات از خاک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی – کاربردی، سه ستون پلی اتیلن (ارتفاع 50 سانتی متر و قطر داخلی 10 سانتی متر) پر از خاک شنی رسی لومی که به صورت تصادفی انتخاب شده بود، پر گردید. سپس میزان 10 کیلوگرم بر مترمربع کمپوست بر روی ستون ها پاشیده شد و روزانه 250 میلی لیتر آب مقطر روی هر ستون پاشیده می شد، شیرابه حاصل از ستون روزانه از نظر pH، هدایت الکتریکی، سولفات، سدیم، پتاسیم، سرب، کروم و کادمیوم مورد آنالیز قرار گرفت، تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای Excel، SPSS و آزمون کروس کال والیس انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که کاربرد کمپوست غنی نشده و غنی شده سبب کاهش pH شیرابه (از 17/0±43/7 به 25/0±7/6 و 11/0±07/7) و افزایش هدایت الکتریکی (از 3/0±8/1 میلی زیمنس بر متر شاهد 12/0±7/3 و به 41/0±87/12) گردید. میزان نشت فلزات در تیمار غنی نشده نسبت به شاهد معنادار نبود (78/0 < p)، ولی میزان نشت هر سه فلز با کاربرد کمپوست غنی شده نسبت به شاهد معنادار بود (001/0 ≥ p).
    نتیجه گیری
    کاربرد کمپوست حاوی فلزات بیشتر بر روی خاک شنی رسی لومی سبب افزایش نشت فلزات از خاک می شود. لذا افزودن کمپوست به طور مکرر باعث می گردد که کیفیت آب های زیرزمینی به خطر بیافتد.
    کلیدواژگان: کمپوست، فلزات سنگین، خاک
  • فیروزه علویان، سهراب حاجی زاده، محمد جوان، محمدرضا بیگدلی صفحه 287
    زمینه و هدف
    اخیرا نشان داده شده هیپراکسی نورموباریک اثر درمانی قابل ملاحظه ای در درمان ایسکمی حاد دارد که اصطلاحا پیش شرطی سازی نامیده می شود. به هر حال به خوبی مشخص نیست این پیش شرطی در محیط زنده چگونه عمل می کند. در مطالعه حاضر اثر هیپراکسی نورموباریک متناوب بر بیان HIF1α در مدل سکته مغزی مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع تجربی بوده و حیوانات شامل4 گروه، هر گروه شامل 6 موش صحرایی بودند. غلظت اکسیژن استنشاقی اعمال شده در گروه های هیپراکسی 95 درصد روزانه 4 ساعت و به مدت 6 روز متوالی و در گروه کنترل با همان شرایط با غلظت اکسیژن 21 درصد (نورموکسی) بود. 24 ساعت بعد موش های صحرایی گروه سکته به مدت 60 دقیقه تحت انسداد شریان کاروتید راست قرار گرفتند. پس از 24 ساعت از جریان خون مجدد، اسکور نقایص نورولوژیک مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در گروه سکته نسبت به نورموکسی میزان پروتئین HIF1α افزایش می یافت؛ در حالی که در گروه هیپراکسی نسبت به نورموکسی میزان این پروتئین تفاوت معناداری نداشت. در گروه هیپراکسی سکته افزایش معناداری در میزان HIF1α مشاهده شد. همچنین هیپراکسی امتیاز نقایص نورولوژی را از 83/8 درصد به 46/3 درصد کاهش داد.
    نتیجه گیری
    هیپراکسی به واسطه هیدروکسیلاسیون HIF1α موجب ناپایداری آن می شود. در گروه سکته با نرسیدن اکسیژن به سلول ها، ازهیدروکسیله شدن و تخریب HIF1α جلوگیری می گردد. در گروه هیپراکسی سکته، سیتوکین های التهابی با همکاری گونه های آزاد اکسیژن باعت القای افزایش بیان HIF1α می شوند.
    کلیدواژگان: هیپراکسی، سکته، پیش شرطی سازی، موش صحرایی، HIF1α
  • وینا عجمی قلعه رشیدی، مهشید فروغان*، محمدعلی حسینی صفحه 296
    زمینه و هدف

    هر بیمار بدون درنظر گرفتن سن، جنس، نژاد و دیگر تفاوت ها، از حق آگاهی، انتخاب، احترام، رازداری، حفظ حریم شخصی، مراقبت و درمان صحیح، محافظت و اعتراض برخوردار است. وظیفه درمانگر نیز رعایت حقوق بیمار است که لازمه آن داشتن آگاهی مناسب از این حقوق است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی - مقطعی است؛ که در 6 ماهه دوم سال 1389 انجام شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کارشناسان توانبخشی شاغل در مراکز بهزیستی شهر تهران بودند.روش نمونه گیری، تمام شماری و شامل تمامی کارشناسان توانبخشی مشغول به کار بالینی با حداقل 6 ماه سابقه کاری بود که مجموعا 62 نفر می شدند. اطلاعات لازم شامل اطلاعات دموگرافیک، مقیاس رعایت حقوق بیمار و مقیاس آگاهی از حقوق بیمار از طریق پرسشنامه محقق ساخته اعتبار سنجی شده، گردآوری شد. برای تحلیل آماری از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل، و تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    میزان آگاهی از حقوق بیمار در 7/59 درصد از کارشناسان در سطح خیلی خوب، 5/35 درصد در سطح خوب و 3/5 درصد در سطح متوسط قرار داشت. میزان رعایت حقوق بیمار در 79 درصد موارد در سطح متوسط، در 6/13 درصد در سطح ضعیف و فقط در 5/8 درصد در سطح خوب قرار داشت. میزان رعایت حقوق بیمار با سطح تحصیلات رابطه مثبت و معنادار داشت (03/0>P). میزان رعایت حقوق بیماران در کارشناسان مذکر از مونث بالاتر بود (02/0>P). رابطه بین آگاهی از حقوق بیمار با میزان رعایت آن مثبت و معنادار بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود ارتباط مثبت و معنادار بین آگاهی از حقوق بیمار با میزان رعایت آن، اقداماتی از قبیل گنجاندن آموزش حقوق بیمار در برنامه های درسی مقاطع مختلف رشته های توانبخشی و برگزاری دوره های بازآموزی مداوم بسیار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، حقوق بیمار، توانبخشی
  • ملیحه حسن زاده مفرد، اعظم سادات حسینی هوشیار *، سید مجید غضنفری، سمانه برومند نوقابی صفحه 304
    مقدمه

    همراهی تومورهای تخمدانی با سندرم اولیر (انکندروماتوز متعدد) در مطالعات قبلی گزارش شده است؛ اما بروز همزمان کندروسارکوم و تومور تخمدان نادر است و تا کنون تنها یک مورد گزارش گردیده است. این مقاله به معرفی یک بیمار با تومور تخمدانی سلول گرانولوزا همراه با کندروسارکوم می پردازد.
    معرفی بیمار: بیمار خانم 20 ساله، با علائم شکم حاد و توده آدنکس در بیمارستان سطح 2 بستری و تحت عمل جراحی اورژانس قرار گرفت. هنگام جراحی توده تخمدان حذف شده پاتولوژی، توده آدنکس را تومور سلول گرانولوزای تخمدان گزارش کرد. در پیگیری های بعدی در CTscan انجام شده، توده استئولتیک در استخوان ایلیاک مشاهده شد که نتیجه بیوپسی آن، کندرو سارکوم ایلیاک بود. سپس بیمار تحت جراحی رزکسیون رادیکال بال ایلیاک و لیگاتور عروقی قرار گرفت و با توجه به تقاضای حفظ باروری از سوی بیمار، برای ادامه درمان تومور تخمدان تحت شیمی درمانی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    در بیماران انکندروماتوز (سندرم اولیر)، خطر ایجاد کندروسارکوم و دیگر تومورهای استخوان وجود دارد. نکته جالب این گزارش همراهی تومور تخمدان با کندرو سارکوم اولیه ایلیاک بود که تا کنون گزارش نشده است.یافته های همزمان می تواند راهگشای تحقیقات آینده در پیدا کردن علت، تشخیص زودرس و درمان مناسب تومورها باشد.

    کلیدواژگان: کندروسارکوم، تومور سلول گرانولوزا، تخمدان
|
  • Maryam Hashemian, Mahmud Shabestari, Farahzad Jabbari, Hoda Azizi Page 206
    Background
    Given the high prevalence and high mortality of cardiovascular disease, special attention should be paid to its treatment. Currently, the main treatment for ST-elevation myocardial infarction is restoring blood flow by dissolving the clot. In addition to this basic treatment, several pharmacologic agents have been studied during the past years. In this paper, clinical trials about glucose-insulin-potassium are discussed in addition to adjuvant treatment which has been suggested in recent years.
    Materials And Methods
    All studies published in journals or presented at scientific conferences were searched in Elsevier, PubMed, Cochrane, and SID databases using relevant keywords. After quality control, eligible articles were included in the study.
    Results
    The results of this review article showed that studies on the effects of glucose-insulin-potassium treatment on mortality, cardiac enzyme levels, left ventricular ejection fraction, ST resolution, and inflammatory and oxidative biomarkers have been conflicting. But, generally, evidence from newer studies conducted on larger numbers of patients has shown ineffectiveness of glucose-insulin-potassium therapy.
    Conclusion
    Currently, glucose-insulin-potassium therapy should not be recommended as an adjunct to thrombolytic therapy.
    Keywords: Glucose, Insulin, Potassium, Myocardial Infarction
  • Seyyed Mehdi Beheshti Nasr, Mohammad Mohammad, Zadeh, Mehdi Zarei Page 217
    Background
    Low-frequency stimulation (LFS) (<5 Hz) is a suitable approach for treating seizures caused by epilepsy. Different patterns of LFS have different effects on epileptic seizures. Since no LFS pattern has so far been determined to have the best efficacy in seizure quenching, this study investigated the effect of 60-min application of LFS on amygdala-kindled seizures in rat.
    Materials And Methods
    In this experimental study, two groups of animals (14 rats) received twice-daily kindling stimulations after stereotactic surgery and a 1-week recovery period. In group 1 (n=6), fully kindled animals received daily kindling stimulations for four days, while in group 2 (n=8), kindled animals received LFS (1 Hz, 0.1 ms pulse duration, ½ afterdischarge threshold intensity) four times (in 24-hour intervals) exactly before kindling stimulations. Afterdischarge duration (ADD), stage 2 latency (S2L), stage 4 latency (S4L), and stage 5 duration (S5D) were recorded and compared with related control groups (the same animals that had received only kindling stimulation). Data was analyzed using repeated-measures ANOVA and post-hoc Tukey’s test for within-group comparisons and Student’s t-test for between-group comparisons.
    Results
    The first LFS application resulted in a significant increase of S2L and S4L by 91.5% (p<0.05) and 79.5% (p<0.01) compared with control group, respectively. Four-day consecutive LFS applications decreased S5D significantly, so that the first LFS application decreased S5D by 100% (p<0.001). In the first 2 days of LFS application, ADD decreased significantly by 46.9% and 40.4% (p<0.05), respectively, relative to control.
    Conclusion
    The results suggest that LFS application immediately before seizure initiation has anticonvulsant effects.
    Keywords: Epilepsy, Seizure, Low, frequency stimulation, Rats
  • Fatemeh Moharari, Atefeh Soltanifar, Naghmeh Mokhber, Mohsen Pasandideh, Roya Samadi, Azadeh Soltanifar Page 228
    Background
    ADHD is one of the most common neuropsychiatric disorders in children. Methylphenidate is the most frequent medication prescribed for this disorder, while bupropion is suggested as an alternative for treatment. This research aims to compare the efficacy and safety of bupropion and methylphenidate (Ritalin) in children with ADHD.
    Materials And Methods
    Forty children with ADHD, aged 6 to 12 years, from consecutive referrals to child psychiatric clinic of Ibn-e-Sina hospital were selected and randomly divided into two categories (treatment with methylphenidate or bupropion). Evaluations were carried out based on ADHD Rating Scale (by teacher and parent) and Global Clinical Scale (by clinician) at the beginning of the study and again after 4 and 8 weeks of the study. Adverse effects were also checked at 4 and 8 weeks. Data was analyzed using SPSS software, version 11.5.
    Results
    Data was normally distributed in the two categories in terms of demographic and quantitative variables. Therapeutic response, in parents’ views, was better in Ritalin group and was significantly different at the end of the 8th week (p=0.014). Ritalin was also more efficacious in teachers’ views, but had no significant advantage (p=0.092). Global clinical scale showed a significant advantage in both categories regarding response to therapy (p=0.014). Therapy was seen efficacious by parents, teachers, and clinician (p<0.001).
    Conclusion
    Results showed that bupropion was an effective agent in ADHD treatment, but its effect was less than methylphenidate based on the parents’ report.
    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Children, Methylphenidate, Bupropion
  • Hasan Ramshini Page 238
    Background
    In brain tumors, the main source of energy is from glycolysis, which is initiated by hexokinase type I (HK-I), an enzyme bound to the outer mitochondrial membrane, involving two sets of binding sites. In addition to the glucose-6-phosphate (G6P)-sensitive site (Type A), the enzyme is bound on a second set of sites (Type B) which are insensitive to G6P, but totally releasable by high concentrations of chaotropic salts such as KSCN. In the present study, we investigate possible changes in HK-I binding to the outer mitochondrial membrane during malignancy.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 2 mM G6P was used for releasing enzyme from site A, while site B was depleted using a mixture of KSCN and KCl with a total concentration of 45 mM. For blocking binding sites in site A, dicyclohexylcarbodiimide (DCCD) was used.
    Results
    DCCD, which normally has the capacity to block HK-I binding at site A, was found ineffective for mitochondria obtained from astrocytoma and glioma specimens, presumably due to changes in the microenvironment of Glu 72 of porin with which it interacts. It also appears that increased incorporation of cholesterol, reported to occur in the mitochondria of cancer cells, may influence HK binding due to changes in mitochondrial membrane fluidity.
    Conclusion
    Taken together, these results support earlier conclusions on possible changes in the microenvironment of bound HK-I and also fluidity of membrane upon malignancy.
    Keywords: Mitochondria, Astrocytoma, Glioma, Hexokinase binding sites, Porins
  • Masomeh Kanani, Seyyed Reza Mazloum, Ahmad Emami, Naghmeh Mokhber Page 249
    Background
    All hemodialysis patients experience some degree of anxiety during hemodialysis. Anxiety increases morbidity and mortality. The aim of this research is to compare the effect of orange essential oil aromatherapy on anxiety of hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, sixty-two hemodialysis patients were randomly assigned to two groups: an orange oil group (n=31), and a usual care group (n=31). In orange oil group, subjects inhaled orange oil using handkerchiefs smeared with orange oil for 15-20 minutes. This method was used three times a week for four weeks. In the usual care group, subjects received the routine care of the hemodialysis ward. The level of anxiety in the two groups was measured and compared before intervention, as well as after the first, second, third, and fourth weeks of intervention, using Spielberg State-Trait Anxiety Inventory questionnaire.
    Results
    Before intervention, the mean state anxiety scores were 46.9±9.7 and 48.3±11.6 and the mean trait anxiety scores were 46.5±9.2 and 47.9±11.6 in orange oil and usual care groups, respectively. After intervention, the mean state anxiety scores were 35.9±8.7 and 45.1±1.7 and the mean trait anxiety scores were 36.0±10.0 and 45.6±11.8 in orange oil and usual care groups, respectively. In orange oil group, the level of state and trait anxiety decreased significantly compared with usual care group (p<0.001). Also, in orange oil group, the level of state and trait anxiety decreased significantly between the first, second, third, and fourth weeks of intervention (p<0.05).
    Conclusion
    Orange oil aromatherapy can reduce state and trait anxiety in hemodialysis patients without important complications.
    Keywords: Anxiety, Hemodialysis, Aromatherapy, Essential oils, Orange oil
  • Mohammadreza Hojjati, Fatemeh Taji, Mahmud Rafieian Page 258
    Background
    Hyoscyamus niger has many different therapeutic effects, such as anti-convulsive and sedative effects. In this study, we tried to evaluate the eventual effect of hydro-alcoholic extract of Hyoscyamus niger on spatial learning and memory in mice using Morris water maze task.
    Materials And Methods
    In this study, 23 mice were randomly divided into one control group and two experimental groups. The control group received normal saline and the experimental groups received hydro-alcoholic extracts of Hyoscyamus niger (1 or 2 mg/kg, i.p.). At first, saline or extracts were injected daily (7 days) and then spatial learning was evaluated for 5 consecutive days. For evaluating short-term memory, two probe-trial experiments were performed. Finally, data were analyzed using one-way ANOVA, followed by Tukey’s test.
    Results
    Results obtained from day 3 and day 4 of the learning period showed a significant reduction in learning the water maze task in the experimental group (2 mg/kg) compared with the control group (p<0.05). In addition, probe-trial experiments demonstrated that Hyoscyamus niger (1 and 2 mg/kg) prevented formation of short-term memory, while control animals succeeded to make short-term memory.
    Conclusion
    Hydro-alcoholic extract of Hyoscyamus niger decreases the learning of the water maze task and also disturbs short-term memory.
    Keywords: Hyoscyamus niger, Learning, Memory, Water maze, Hydro, alcoholic extract, Mice
  • Foroh Khosrojerdi, Sakineh Kazemi Noureini, Mohammad Nabiuni Page 267
    Background
    Crocin is a major constituent of saffron, the dried stigmas of Crocus sativus L., which is used mainly as a herbal medicine or a food coloring agent around the world. Novel publications reporting a cancer preventive effect for crocin motivated us to evaluate telomerase activity, the main cause of immortality in cancer cells, under treatment with crocin.
    Materials And Methods
    IC50 concentration of crocin was estimated in MCF-7 cell line, a breast adenocarcinoma cancer model, by MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) test after 48 hours of treatment. A conventional telomere repeat amplification protocol (TRAP) assay and a real-time quantitative telomere repeat amplification protocol (qTRAP) assay were used to estimate relative telomerase activity in crocin-treated cells in comparison with untreated control cells.
    Results
    Telomerase activity in the treated cells with different concentrations of crocin up to IC50 showed an increment after administration of very low doses of crocin, whereas higher concentrations of crocin remarkably inhibited the enzyme in a dose-dependent manner. IC50 values of crocin reduced by 85% in comparison with untreated control cells.
    Conclusion
    qTRAP estimations show a good correlation with the conventional assay results. Antiproliferative effect of crocin in cancer cells is probably due to strong inhibition of telomerase activity.
    Keywords: Telomerase, Crocin, Breastneoplasms, denocarcinoma
  • Ayyob Rastgar, Ahmad Joneidi Jafari, Mehdi Farzadkia, Roshanak Rezaei Kalantary, Ahmad Allah, Abadi, Abdolmajid Gholizadeh Page 277
    Background
    Leaching of nutrients and heavy metals from municipal solid waste compost leads to accumulation of certain elements in soil layers, causing underground water pollution. The objective of this study was to investigate the effect of compost on leaching and adsorption of heavy metals and nutrients (sodium, potassium, and sulfate) from silt-loamy soils.
    Materials And Methods
    In this empirical, applied study, three polyethylene columns (height 50 cm, inner diameter 10 cm), filled with sandy clay loam soil, were randomly selected. Then, 10 kg of compost per square meter were sprayed onto the columns, and leachates exiting the columns were routinely analyzed for pH, electrical conductivity, sulfate, sodium, potassium, lead, chromium, and cadmium. Data analysis was performed with Excel and SPSS software using Kruskall-Wallis test.
    Results
    The data showed that the use of enriched and unenriched compost leachate decreased pH (from 7.43±17.0 to 6.7±0.25 and 7.07±0.11, respectively) and increased the electrical conductivity (EC) (from 1.8±0.3 mSiemens/m to 3.7±0.12 and 12.87±0.41 mSiemens/m respectively). Leakage of metals in the unenriched treatments was not significantly different from the control (p>0.78), but leakage with three metal-enriched compost applications was significant compared with control (p<0.001).
    Conclusion
    Application of composts containing heavy metals onto loamy soils increases leaching of heavy metals from the compost into groundwater. Therefore, frequent use of compost endangers groundwater quality.
    Keywords: Soil, Compost, Heavy metals
  • Firozeh Alavian, Sohrab Hajizadeh, Mohammad Javan, Mohammadreza Bigdeli Page 287
    Background
    Recent studies have shown that normobaric hyperoxia is effective in the treatment of acute ischemia, a phenomenon called preconditioning. However, the exact mechanism of this kind of preconditioning in vivo is not known. In this study, the effect of intermittent normobaric hyperoxia on expression of HIF1α in a stroke model was investigated.
    Materials And Methods
    In this experimental study, rats were divided into 4 groups. Hyperoxia groups were exposed to 95% inspired oxygen for 4 h/day and 6 consecutive days. Oxygen concentration in the control groups was 21% (normoxia). After 24 h, rats in stroke groups were subjected to 60 min of right middle cerebral artery occlusion. After 24 h, reperfusion neurological deficit scores were assessed. The brain HIF1α levels were analyzed by Western blot. Statistical analysis was performed using two-way ANOVA, Bonferroni post-test, Fisher exact test, and GraphPad Prism 5 software.
    Results
    The results of this study showed that HIF1α levels increased in stroke groups compared with normoxia groups, while the amount of protein in hyperoxia groups was not significantly different from normoxia groups. Significantly increased HIF1α levels were observed in hyperoxia stroke group. Also, hyperoxia improved neurological deficit scores from 8.83% down to 3.46%.
    Conclusion
    Hydroxylation, instability, and degradation of HIF1α occurred following hyperoxia. In the stroke groups, lack of oxygen delivery to cells prevents hydroxylation and degradation of HIF1α. In hyperoxia stroke group, inflammatory cytokines with increased ROS can induce increased expression of HIF1α.
    Keywords: Hyperoxia, Stroke, Preconditioning, HIF1α
  • Vina Ajami Ghaleh, Rashidi, Mahshid Foroughan, Mohammadali Hosseini Page 296
    Background

    Patients, regardless of their age, sex, race, and other differences, have a right to knowledge, choice, respect, confidentiality, territoriality, and efficient care and treatment in health care settings. Rehabilitation experts, like other health care providers, should be knowledgeable and observant of these rights. This study was designed to determine the relationship between experts’ knowledge of patients’ rights and their level of observance of these rights.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional, descriptive and analytical study, all experts working in rehabilitation and welfare centers in the city of Tehran with at least 6 months work experience were included by census method. Sixty-two experts were examined by a questionnaire with confirmed validity and reliability, consisting of 2 subscales measuring knowledge and observance of the participants on patients’ rights.

    Results

    Of all the participants, 79% were female and 77.4% had bachelor’s degrees. The mean age was 35.9 (SD=8) years. Knowledge on patients’ rights was at the very good level in 59.7%, at the good level in 35.55%, and at the moderate level in 5.3%. Observance of patients’ rights was at the weak level in 13.6%, at the moderate level in 79%, and at the good level in 8.5%. Mean level of observance had significant relationships with sex (p<0.02) and educational level (p<0.03). The relationship between knowledge and observance was significant at the 0.001 level.

    Conclusion

    Data showed significant relationships between the experts’ knowledge and observance in the domain of patients’ rights. It is recommended to hold training courses on patients’ rights for rehabilitation staff.

    Keywords: Knowledge of patient's rights, Observance of patient's rights, rehabilitation
  • Maliheh Hasanzadehmofrad, Azamsadat Hoseini Hoshyar, Seyyed Majid Ghazanfari, Samaneh Bromand Novghabi Page 304
    Background

    The association of an ovarian tumor with Ollier’s disease (multiple encondromatosis) is a known entity but chondrosarcoma and ovarian tumors is rare. Only one case with Ollier’s disease was reported. In this clinical presentation we report a patient with granulosa cell tumor and chondrosarcoma Case Report: Our patient was a 20 year old woman with acute abdominal symptoms and adnexal mass. She had emergency surgery. Ovarian mass was removed and sent for pathologic study. Ovarian granulosa cell tumor was reported. In the next follow-up CTscan reported osteolitic mass of iliac bone. Biopsy was done and was compatible with chondrosarcoma of iliac. Then radical surgery and resection of iliac bon was performed. Due to the demand for fertility preservation, she was undergoing chemotherapy.

    Conclusion

    There is a risk of malignant change to chondrosarcoma or other bone tumours in Ollier's Disease. The attractive point of this patient is the association of ovarian tumor with primary iliac chondrosarcoma that has not been reported. Concurrent findings may help future research in finding the cause, early diagnosis and appropriate treatment of tumors.

    Keywords: chondrosarcoma, Granulosa cell tumor, Ovary