فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهشید تهمتن، فاطمه ایوبی، علی روحبخش، غلامحسین حسن شاهی، علی شمسی زاده * صفحات 310-324
    زمینه و هدف

    ایسکمی گذرا در مغز موش باعث آسیب گسترده نورونی در مغز می شود؛ که به دنبال آن نقص در یادگیری و حافظه ایجاد می شود. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر ورزش را بر یادگیری و حافظه فضایی به دنبال ایسکمی گذرای مغز در موش صحرایی بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 250 تا 300 گرم بطور تصادفی در گروه های مختلف قرار داده شدند. برای القای ورزش از دستگاه تردمیل استفاده شد. جهت ایجاد ایسکمی جریان خون شریان های مشترک کاروتید به مدت 10 دقیقه قطع شد. برای ارزیابی حافظه با استفاده از آزمون یادگیری احترازی غیر فعال انجام گرفت. برای بررسی نقایص حسی حرکتی از روش تشخیص و برداشتن چسب از کف دست حیوان و جهت بررسی هماهنگی حرکتی از آزمون روی لبه راه رفتن استفاده شد.

    یافته ها

    یک هفته پس از ایسکمی گذرای مغز، مدت زمان پاسخ تاخیری در آزمون احترازی غیر فعال کاهش یافت همچنین زمان لمس و برداشتن چسب از کف دست و نسبت تعداد لغزش ها نیز افزایش یافت. پیش شرطی سازی با ورزش این شاخص ها را در موش های ایسکمیک بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    پیش شرطی سازی با ورزش باعث بهبود نقص ایجاد شده در حافظه و اعمال حسی حرکتی به دنبال ایسکمی گذرای مغز می شود.

    کلیدواژگان: ورزش، ایسکمی مغز، حافظه، سکته مغزی، موش های صحرایی
  • سوران امینی اقدم، فتاح مرادی، اکبر پژهان، محمد سیداحمدی صفحات 325-335
    زمینه و هدف
    آدیپونکتین یکی از آدیپوسایتوکین هایی است که می تواند شاخصی برای بیماری شریان کرونری بوده و به نظر می رسد که ویژگی های محافظتی متابولیکی و ضد التهابی داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط سطوح سرمی آدیپونکتین با مقاومت انسولینی، فشار خون و عملکرد قلبی تنفسی در مردان کم تحرک ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی 45 مرد جوان که طی 6 ماه گذشته هیچ گونه فعالیت بدنی منظمی نداشتند، به صورت داوطلبانه به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح)، نمونه های خون جهت تعیین سطوح سرمی آدیپونکتین، انسولین و گلوکز مورد سنجش قرار گرفت. عملکرد قلبی-تنفسی آزمودنی ها با استفاده از آزمون نوارگردان بالک و فشار خون با دستگاه اسفیگمومانومتر اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده های خام از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. سطح معنی داری 01/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطوح آدیپونکتین به طور معنی داری با نمایه توده بدن (002/0= P)، انسولین (009/0=P)، HOMA-IR (002/0=P) و گلوکز (007/0=P) همبستگی منفی و با حداکثر اکسیژن مصرفی (006/0=P) آزمودنی ها همبستگی مثبت داشت. به علاوه، هیچ گونه رابطه معنی داری بین سطوح آدیپونکتین سرم با فشار خون سیستولیک (097/0=P) و دیاستولیک (117/0=P) مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در افراد کم تحرک که از آمادگی قلبی تنفسی پایینی برخوردارند، پایین بودن غلظت آدیپونکتین ممکن است با اختلال در کنترل گلیسیمک همراه باشد. که این امر خطر ابتلا به دیابت نوع دو و بیماری های قلبی عروقی را در این افراد بالا می برد. همچنین، با وجود ارتباط مستقیم بین غلظت آدیپونکتین و عملکرد قلبی تنفسی آزمودنی ها، به نظر نمی رسد ارتباطی بین سطوح آدیپونکتین و فشار خون وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، انسولین، مقاومت به انسولین، فشار خون
  • فاطمه بیدی، کاظم حسن پور، اکبر رنجبرزاده، علی خردمند صفحات 336-344
    زمینه و هدف
    بیماری قند، شایع ترین و مهم ترین بیماری ناشی از اختلالات سوخت و ساز بدن است. آموزش های بهداشتی و روش های اصلاحی و رفتاری مناسب از موثرترین و باصرفه ترین راه های پیشگیری و کنترل دیابت می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش اصلاح رفتار بر دانش، نگرش، خودمراقبتی و کیفیت زندگی سبک زندگی در بیماران دیابتی نوع دو می باشد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش آزمایشی بوده که با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد انجام گرفت. از بین افراد دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشت بجنورد، 40 نفر متناسب با معیارهای مورد نظر انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) انتساب داده شدند. پرسشنامه ای 5 بخشی برای تعیین اطلاعات دموگرافیک و سنجش دانش (ساخته ی غضنفری با پایایی 84/0)، نگرش (ساخته ی غضنفری با پایایی 81/0)، خودمراقبتی (ساخته ی غضنفری با پایایی 91/0) و کیفیت زندگی (SF-20 با پایایی 79/0) در دو مرحله اجرا گردید. روایی پرسشنامه ها نیز مورد تایید متخصصان بوده است. برنامه آموزشی مبتنی بر اصلاح عادت ها و روش های غذایی در پنج جلسه 30 دقیقه ای انجام شد. با استفاده از نرم افزار آماری 18 SPSS داده ها تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن افراد 58/7±17/52 بود. نتایج نشان داد مداخله آموزشی بر دانش افراد مورد مطالعه (083/0=p) اثر معناداری نداشته است. اما در متغیرهای نگرش نسبت به بیماری (001/0=p)، خودمراقبتی (001/0=p) و کیفیت زندگی (001/0=p) مداخله اصلاح رفتار، تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، با بهره گیری از روش های اصلاح رفتارهای نامناسب، نگرش خود را نسبت به زندگی و سبک زندگی تغییر می دهند. بهتر است این مراقبت ها مداوم بوده و روش های بالینی و روانشناختی در کنار روش دارویی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش، دانش، نگرش، خودمراقبتی، کیفیت زندگی، دیابت
  • بهروز بقایی، بختیار ترتیبیان، بهزاد برادران صفحات 345-353
    زمینه و هدف
    بررسی ها نشان می دهد که ارتباط آنزیم های التهابی و آنتی اکسیدان تام در فعالیت های ورزشی و نیز اثر جنسیت بر آن به طور دقیق مشخص نشده است، لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تفاوت های جنسیتی بر ارتباط بین آنتی اکسیدان تام و آنزیم های التهابی در اثر فعالیت های شدید هوازی در افراد ورزشکار جوان می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با اندازه گیری مکرر بوده و جامعه آماری آن را ورزشکاران جوان تشکیل می دادند، که تعداد 15 دختر و 15 پسر جوان (24-22 سال) ورزشکار شهر ارومیه، پس از اخذ رضایت نامه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها تست ورزشی شدید هوازی (سرعت: 12 Km/h، شیب: 5 درصد، زمان: 20 دقیقه) را اجرا کرده و در سه مرحله؛ قبل، بلافاصله و بعد از فعالیت (ریکاوری) برای اندازه گیری سطح Total Antioxidant Status (TAS)، Creatine Phosphokinase (CPK) وLactate Dehidrogenase (LDH) نمونه خون وریدی اخذ شد و با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور مورد بررسی قرار گرفت. داده های حاصل از تحقیق با روش آماری mixed model شامل آزمون های Bonfreoni، رگرسیون و من ویتنی در سطح معنی داری 05/0 P<، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیزهای آماری نشان داد که بین تغییرات TAS با آنزیم های LDH و CPK در دختران ارتباط معنی داری وجود دارد (به ترتیب 006/0P< و 02/0P<) لیکن در گروه پسران فقط ارتباط TAS با LDH معنی دار گزارش شد (015/0P<).
    نتیجه گیری
    فعالیت شدید هوازی غلظت آنزیم های التهابی را در افراد ورزشکار تحت تاثیر قرار می دهد، به طوری که افزایش این آنزیم ها منجر به تحریک پاسخ های آنتی اکسیدانی می شود. تفاوت های جنسیتی نیز بر این پاسخ ها موثر می باشد و دختران ورزشکار در مقایسه با پسران از پاسخ های آنتی اکسیدانی بهتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، افراد ورزشکار، تفاوت های جنسیتی، ورزش
  • غلامحسین واعظی، حمید کلالیان مقدم، مهناز مصری پور علویجه، معصومه سلیمی صفحات 354-363
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت منجر به بروز اختلالات یادگیری و حافظه ای گردیده و بربرین هیدروکلراید، آلکالوئیدی با آثار متعدد ضددیابتی و آنتی اکسیدان می باشد. لذا این مطالعه با هدف تاثیر بربرین هیدروکلراید بر اختلالات یادگیری و حافظه فضایی در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین طراحی گردید
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی انتخاب و به پنج گروه مساوی: کنترل، غیر دیابتی تیمار شده با بربرین هیدروکلراید (mg/kg100)، دیابتی و دیابتی تیمارشده با بربرین هیدروکلراید (mg/kg 100، 50) تقسیم شدند. دیابت با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز (mg/kg 55) به صورت درون صفاقی القاء گردید. یک هفته پس از تزریق استرپتوزوتوسین، تیمار با بربرین هیدروکلراید با دوز mg/kg/day 100، 50 به مدت شش هفته به صورت خوراکی انجام گردید. قند خون در هفته های 1، 3، 5، 7 با خون گیری از سیاهرگ دمی سنجش و در پایان گروه ها با آزمون های رفتاری شناخت فضایی (spatial recognition) و شناخت اشیاء (objective recognition) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    گروه دیابتی تیمارشده با بربرین هیدروکلراید (mg/ kg100، 50) بهبودی قابل توجهی را به صورت وابسته به دوز با گروه کنترل دیابتی در آزمون های شناخت فضایی و آزمون شناخت شئ نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تجویز بربرین هیدروکلراید به مدت شش هفته منجر به بهبودی اختلالات شناختی از جمله حافظه و یادگیری در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، بربرین، اختلالات شناختی، حافظه، یادگیری
  • علیرضا قربانی، محمدرضا شگرف نخعی، یاسر تبرایی، احمد دولت آبادی، حمید عالمی صفحات 364-370
    زمینه و هدف
    پزشک خانواده مرکز تلاش های جهانی برای بهبود کیفیت، هزینه اثربخشی و برابری در سیستم های مراقبت سلامتی است. افزایش رضایتمندی مردم از خدمات از جمله اهداف برنامه پزشک خانواده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایتمندی دارندگان دفترچه بیمه روستایی از خدمات پزشک خانواده در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو بخشی برای 1250 نمونه که به صورت تصادفی در هر طبقه انتخاب شده بودند، جمع آوری و میزان رضایتمندی در 8 حیطه بررسی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 17 و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، همبستگی پیرسون و آنووا مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    1199 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. 4/69 درصد از نمونه های پژوهش خانه دار بودند. همچنین 1/72 درصد زن بوده، 3/85 درصد متاهل، 4/86 درصد ساکن روستا و 9/90 درصد از مراکز دولتی خدمات دریافت کرده بودند. در 8 حیطه مورد بررسی، بیشترین و کمترین میزان رضایتمندی به ترتیب از هزینه پرداختی و اعتماد و اعتقاد به عملکرد پزشک خانواده به دست آمد. بر اساس آزمون های انجام شده بین جنس، سن، شغل و وضعیت تاهل با میزان رضایتمندی از برنامه پزشک خانواده رابطه معنی دار آماری وجود نداشت. اما رابطه بین محل سکونت، تحصیلات و نوع مرکز ارائه دهنده خدمات با میزان رضایتمندی از برنامه پزشک خانواده از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تحصیلات بالاتر، دریافت خدمات از مراکز بهداشتی درمانی شهری و مراکز خصوصی ارائه دهنده خدمات پزشک خانواده رضایتمندی بیشتری را برای مراجعین به همراه دارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، پزشک خانواده، ایران
  • مهدی زارعی، محمدرضا حامدی نیا، امیر حسین حقیقی، هادی یاراحمدی صفحات 371-381
    زمینه و هدف
    به منظور بهبود عادات مرتبط با تغذیه و فعالیت بدنی و نیز اتخاذ استراتژی های پیشگیرانه در راستای کاهش اپیدمی چاقی نوجوانی، ایجاد بینش بهتر در ارتباط با تعامل تغذیه و فعالیت بدنی نوجوانان ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین سطح فعالیت بدنی و رفتارهای کم تحرک با الگوی رژیم غذایی در دانش آموزان پسر 12-14 ساله شهر سبزوار بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 650 دانش آموزان پسر 14-12 ساله شهر سبزوار که به صورت نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. سطح فعالیت بدنی آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه PAQ-C و کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی ارزیابی شد. رفتارهای کم تحرک نیز با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با کمک آزمون آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون و آزمون آنالیز واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS 13 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سطح فعالیت بدنی و کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها ارتباط معناداری وجود ندارد. تفاوت معناداری در کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها بین سطوح مختلف فعالیت بدنی مشاهده نشد. فقط در آزمودنی های گروه سنی 12 سال کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها در آزمودنی های با سطح پایین فعالیت بدنی به طور معناداری نسبت به آزمودنی های با سطح فعالیت بدنی متوسط بالاتر بود (03/0=p). بین رفتارهای کم تحرک با کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که تفاوتی در تفاوتی در کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها بین سطوح مختلف فعالیت بدنی در دانش آموزان پسر 14-12 سبزواری وجود ندارد. با این حال میزان این شاخص ها در دانش آموزان با سطح فعالیت بدنی پایین نسبت به دانش آموزان فعال تر سبزواری بالاتر بود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، رژیم غذایی، فعالیت بدنی
  • رحیم گل محمدی، غلامرضا دشتی صفحات 382-389
    مقدمه وهدف
    در دهه اخیر ادغام دروس علوم تشریحی (Integration) و تغییر برنامه های آموزشی آناتومی از رویکرد ناحیه ای به سیستمیک در آموزش مورد توجه جدی قرار گرفته است و شناخت سبک های یادگیری دانشجویان که محور اصلی تعلیم وتربیت هستند دراستراتژی آموزشی مهم می باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی سبک های یادگیری دانشجویان در آموزش آناتومی به روش سخنرانی و حل مساله Problem based learning (PBL) درگروه های کوچک طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال 90- 1389 در جامعه آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار که واحد آناتومی را انتخاب نموده بودند، انجام شد. در این مطالعه 142 نفر شامل 51 دانشجوی پسر و 91 دانشجوی دختر شرکت نمودند. پس از توضیح سبک های یادگیری، آموزش آناتومی به صورت سنتی (سخنرانی) و حل مساله در گروه های کوچک صورت گرفت. آموزش آناتومی ابتدا به صورت معلم محوری و سپس بر اساس اهداف طرح درس به صورت حل مساله در گروه های کوچک شش نفری اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزار SPSS 11.5 با آزمون مجذور کای دو و آنووا تجزیه وتحلیل شدند. مقادیر P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دانشجویان آموزش آناتومی به روش توام (سخنرانی وحل مساله) را بهتر از هر یک ازدوروش سخنرانی و یا حل مساله به تنهایی بیان نمودند. بین انتخاب اولویت اول آموزش ناتومی (مبتنی برحل مساله و سنتی) و جنسیت دانشجویان اختلاف معنی داری آماری مشاهده شد (001/0P<)، در حالی که بین سبک های یادگیری شنیداری و دیداری با هر یک از دو روش تدریس اختلاف معنی داری مشاهده نشد (10/0P= و 79/0P=)
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان آموزش آناتومی به روش توام (سخنرانی و حل مساله) بهتر از هر یک از دو روش سخنرانی و یا حل مساله به تنهایی ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: آموزش آناتومی، یادگیری براساس حل مساله
  • اکبر احمدی آسور، احمد الله آبادی، یاسر تبرایی صفحات 390-394
    زمینه و هدف
    بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری ساختمان از محیط های بسته نشات می گیرند. هدف این مطالعه، بررسی میزان شیوع علایم بیماری ساختمان در کارکنان بخش اداری دانشگاه علوم پزشکی سبزوار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، کلیه کارکنان ساختمان اداری دانشگاه علوم پزشکی سبزوار از پاییز 89 به مدت یک سال از نظر علایم بیماری ساختمان با استفاده از پرسشنامه استاندارد بررسی بیماری ساختمان (NIOSH) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد طی یک سال گذشته از 69 نفر مورد بررسی حدود 7/62 درصد در حین کار احساس خستگی و 28/24 درصد احساس خواب آلودگی می کردند، 1/27 درصد دچار سرگیجه بودند. حدود 95 درصد افراد اظهار داشتند که بعد از ترک محل کار علایم مذکور از بین می رود. مونوکسید کربن با میانگین غلظت 4/3 پی پی ام و دی اکسید گوگرد با میانگین 027/0 پی پی ام بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که غلظت های اندازه گیری شده مونوکسید کربن و دی اکسید گوگرد در حد خیلی پایینی بوده است و میزان شیوع علایم بیماری ساختمان در بین کارکنان نیز از درصد بالایی برخوردار نبوده است لذا، چنین می توان نتیجه گرفت که ساختمان مذکور بیمار نبوده و شیوع علایم بیماری ساختمان در کارکنان ساختمان مرکزی علوم پزشکی سبزوار قابل توجه نمی باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت هوای داخل، آلودگی، سندرم ساختمان، سلامت، بیماری ساختمان
  • سیدمهدی رضوی، مجید فلاحی، رضا حکمت شعار، آرش اکابری صفحات 395-399
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی-عضلانی در اغلب مشاغل شیوع بالایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی و عوامل مرتبط با آن در بین مادران خانه دار انجام گردید.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه توصیفی– تحلیلی روی 333 نفر از مادران خانه دار تحت پوشش پایگاه تحقیقات جمعیتی سبزوار در سال 1388-1387 انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه نوردیک، به صورت حضوری توسط پرسشگران آموزش دیده تکمیل گردید.
    یافته ها
    میزان شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی در اندام های کمر، گردن و شانه به ترتیب 5/49 درصد، 1/24 درصد، 2/21 درصد بود. نتایج نشان داد که بین درد کمر و زانوها و BMI (08/0P=)، بین درد شانه و روش شستن لباس ها (04/0P=)، بین درد پا و وسیله نظافت منزل (01/0P=) و بین درد زانو و استفاده از پلکان (004/0P=) در یک سال گذشته ارتباط معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین اختلالات اسکلتی – عضلانی در مادران خانه دار با وسایل و تجهیزات استفاده شده در منزل ارتباط معنی داری وجود دارد. انجام پژوهش بیشتر برای تعیین دقیق تاثیر اختلالات اسکلتی-عضلانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات اسکلتی- عضلانی، سلامت شغلی
|
  • Mahshid Tahmtan, Fatemeh Ayobi, Ali Rohbakhsh, Gholamhossein Hasanshahi, Ali Shmasi Zadeh Pages 310-324
    Background

    Transient global cerebral ischemia، which leads to the extensive neuronal damage in the brain، results in a deficit in learning and memory. We designed the present study to investigate the effect of exercise preconditioning on learning and spatial memory following transient cerebral ischemia in rat.

    Materials And Methods

    In this experimental study، 50 male wistar rats weighing 250-300g were randomly allocated into different groups. Exercise was done by treadmill and for inducing cerebral ischemia both common carotid arteries were occluded for 10 minutes. Memory was evaluated by use of a step-through passive avoidance task. Sensory motor deficites was assesed by adhesive removal test and for evaluating slip ratio we used ledge beam walking test. Reslults: One week after transient cerebral ischemia، response latency decreased in passive avoidance test. Also touch time، remove time and slip ratio were increased in these animals. Exercise preconditioning improved the measured indices in ischemic rats.

    Conclusion

    Exercise preconditioning improved deficites in learning and memory and also sensory motor function following transient cerebral ischemia.

    Keywords: Exercise Preconditioning, Step, Through Passive Avoidance Task, Rat, Spatial Memory
  • Soran Aminiaghaddam, Fattah Moradi, Akbar Pejhan, Mohammad Seyyedahmadi Pages 325-335
    Background
    Adiponectin is the one of adipocytokines، which may be a marker for coronary artery disease and appears to have protective metabolic and anti-inflammatory properties. The purpose of this study was to survey relationships between serum adiponectin levels with insulin resistance، blood pressure، and cardio-respiratory function in sedentary men. Methods and Materials: In semi-experimental study، forty five young men، without experience of regular physical activity during six months ago، were selected. After 12 h fasting (at 8 A. M.)، blood samples were collected to determine serum levels of adiponectin، insulin، and glucose. Cardio-respiratory function of subjects was estimated using Balke''s treadmill protocol and their blood pressures were measured by sphygmomanometer. Data was analyzed by SPSS 16. 0 software and the relationships were calculated by Pearson’s correlation analysis. P value of less than 0. 01 was considered statistically significant.
    Results
    Adiponectin levels were negatively correlated to body mass index (r = –0. 41، p < 0. 002)، insulin (r = –0. 45، p < 0. 009)، glucose (r = –0. 27، p < 0. 007)، and HOMA index (r = –0. 40، p < 0. 002)، while positively correlated to maximal oxygen uptake (r = 0. 31، p < 0. 006). No significant correlations were observed between adiponectin levels and systolic (r = –0. 13، p < 0. 097) and diastolic blood pressure (r = –0. 09، p < 0. 117).
    Conclusions
    It appears that in sedentary men، who have lower cardio-respiratory fitness، lower adiponectin levels may be associated with disorder in glycemic، and this promotes probability of diabetes type II and cardiovascular diseases in these subjects. Also، serum concentrations of adiponectin are directly correlated with cardio-respiratory function، but it appears that there is no correlation between adiponectin levels and blood pressure.
    Keywords: Adiponectin, Insulin, Insulin Resistance, Blood Pressure
  • Fatemeh Bidi, Kazem Hassanpour, Akbar Ranjbarzade, Ali Kheradmand Pages 336-344
    Background
    Diabetes is the most widely and important patient that derived from body metabolism disorders. Health education and modification and behavioral methods are more effective and economic way to prevent and control the diabetes. So، the aim of present research is study of the effect of changing behavior on knowledge، attitudes، self-care، quality of life، and lifestyle of type II diabetic patients.
    Materials And Methods
    Research method was experimental that carried out using the pretest–posttest plan and a control group. From patients with type II diabetes who referenced to Bojnord health center selected forty patients that fitted to identified criteria and assigned to 2 group of experiment (20 patients) and control (20 patients). Five-section questionnaire was implemented to determine the demographic information and to measure knowledge (from Ghanzanfari and reliability 0. 84)، attitude (from Ghanzanfari and reliability 0. 81)، self-care (from Ghanzanfari and reliability 0. 91) and quality of life (SF-20 and reliability 0. 79). These tools conducted in 2 stages. Validity of questionnaires has approved through experts. Educational program based on modification of habits and nutrition method conducted in 5 session 30 minutes. Data analyzed through SPSS 18.
    Results
    The mean age of people was 52. 17±7. 58. The results showed that intervention of education had no significant effect on the knowledge of the people under study (p=0. 083). However، on the variables of attitudes toward the illness (p=0. 001)، self-care (p=0. 001) and quality of life (p=0. 001)، intervention of changing behavior had a significant effect.
    Conclusion
    Implementing health care and changing inappropriate behaviors، type II diabetic patients would be able to change their attitude toward life and lifestyle. Such cares would be better to be continuous and the clinical and psychological methods to be applied in addition to the pharmaceutical ones.
    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Self care, Quality of life, Diabetes Mellitus
  • Behroz Baghaee, Bakhtiyar Tartibiyan, Behzad Baradaran Pages 345-353
    Background
    The prior research was indicate relationship between inflammatory enzyme and total antioxidant status، and how effect of gender on this relation have been inconsistencies، so aim of this research evaluate the effect of gender differences on relationship between total antioxidant status and inflammatory enzyme fallowing to intensive aerobic exercise in young athletes individual.
    Materials And Method
    this research was a semi-experimental method with repeated measures and athletic individual made of statistical population، from among the statistical population، 15 volunteer girls and 15 volunteer boys of urmia city participated in the research after having expressed their consent through a consent form. The subject performed intensive aerobic exercise test (speed: 12 km/h، gradient: 5%، time: 20 minute) and blood sample was collected in three stage، before، immediately and 3 h after the exercise (recovery) for measurement of Total antioxidant status (TAS)، creatine phosphokinase (CPK) and lactate dehidrogenase (LDH) levels، then blood sample was analyze by eutoanalizor. Research''s data was analyzed by SPSS 18، Excel 2010 and statically methods such as Bonfreoni، Regression and Mann-Whitney in the significantly of P<0/05.
    Result
    statically analyses was showed significantly relation between TAS contraction with LDH and CPK levels in girls (as sequence P<0/006 and P<0/02)، but in athlete boy was reported a significant relation only the TAS contraction with CPK level (P<0/015).
    Conclusion
    intensive aerobic exercise can be effect on inflammatory enzyme levels in athlete individual، as high levels of this enzyme has a stimulated the antioxidant response، as genders difference has effective on this response and athlete girls than boys have a better immune response.
    Keywords: Antioxidants, Athletes, Sex Characteristics, Exercise
  • Gholamhossein Vaezi, Hamid Kalalianmoghaddam, Mahnaz Mesripoor Alavigeh Pages 354-363
    Background
    Increasing evidence has shown that diabetes induced cognitive dysfunction and impairs learning and memory. Berberine is an isoquinoline alkaloid، and has multiple pharmacological effects، including anti-diabetic and antioxidant activity could improve learning and spatial memory impairment in STZ-induced diabetes in rats.
    Material And Methods
    The male wistar rats (n= 40) were randomly allocated and similarly grouped: Control، berberine-treated non-diabetic (100 mg/ kg)، diabetic، berberine- treated diabetic (50، 100 mg/ kg) groups. Diabetes was induced by STZ administration at the dose of 55 mg/ kg through i. p. route. Berberine hydrochloride was administered p. o. at doses of 50 and 100 mg/ kg/ day 1 week after STZ injection for a period of 6 weeks. Blood samples were taken from the tail vein 1، 3، 5، 7 weeks after STZ injection to measure blood glucose levels. Behavioral tests including spatial recognition and objective recognition were performed at the end of study as described below.
    Results
    Berberine- treated diabetic groups (50، 100 mg/ kg/ day) dose dependently has significant differences with diabetic group in spatial recognition and objective recognition tests including number of entrance to new arms and also number of rearing to new arms Y maze. Moreover، with respect to the diabetic group، objective recognition test number increased in berberine treated diabetic group (50، 100 mg/ kg) but not significantly.
    Conclusion
    Berberine hydrochloride administration for 6 weeks improves cognitive dysfuntion in streptozotocin- induced diabetic rats.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Berberine, Cognitive Impairment, Memory, Learning
  • Alireza Qorbani, Mohammadreza Shegerfnakhee, Yaser Tabaraee, Ahmad Dovlatabadi, Hamid Alami Pages 364-370
    Background
    family medicine is a global effort to improve quality، cost-effectiveness and equity in health care systems. Family medicine is bound to maintain and promote family and community health. Increase people satisfaction of family medicine plan is from these goals. This study aimed to determine the satisfaction of family medicine in insured people has done in Sabzevar University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This was a cross sectional study. Data were collected by two-part questionnaire that measures satisfaction in 8 scope and 1250 samples selected randomly in each class. Also analyze it by SPSS 17 and using independent t-test، ANOVA and Pearson Correlation coefficient.
    Results
    1199 questionnaire was analyzed. 69/4% of samples were housewives. Also 72/1% of them were female، 85/3% married، 86/4% rural residents and 90/9% of them received services from public centers. In surveyed scopes، the highest and lowest level of satisfaction observed in payment costs and trust and belief to family medicine performance respectively. Relationship between sex، age، job and marital status whit satisfaction rate was no significant. Also relationship between residence، education level and type of center whit satisfaction rate of family medicine was significant statistically.
    Conclusion
    Results show that higher education level، receiving services from urban and private centers lead to more satisfaction for clients.
    Keywords: Satisfaction, family practice, Iran
  • Mehdi Zaree, Mohammadreza Hamedinai, Amirhossein Haghighi, Hadi Yarahmadi Pages 371-381
    Background
    The aim of this study was to Survey of relationship physical activity level and sedentary behaviors with diet patterns among 12-14 year-old adolescent boys in Sabzevar.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 650 boy students aged 12-14 years in Sabzevar that were selected via classified random Sampling. Physical activity levels were assessed by the Physical Activity Questionnaire for Older Children (PAQ-C). Energy intake and Macronutrient were assessed by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). Sedentary behaviors of subjects assessed by means of a made-researcher questionnaire by researcher. Data were analyzed by SPSS version 13 software using Spearman and Pearson''s correlation coefficient and ANOVA test.
    Result
    There was no significant correlation between physical activity level and energy intake and macronutrient. In total subjects there was no significant difference in the reported energy intake and macronutrient between physical activity levels. But، in 12 year-old subjects، energy intake، Total fat، Protein and Carbohydrates in low physical activity level subjects were significantly higher than moderate physical activity level subjects. There was significant positive correlation between physical activity level and Number of breakfast Consumption per week. There was no statistically significant correlation between the reported Energy intake and Macronutrient with sedentary behaviors.
    Conclusion
    There was no significant difference in the reported Energy intake and Macronutrient between physical activity levels among 12-14 year-old students. But، energy intake and macronutrient in low physical activity level subjects were somewhat higher than active subjects. Therefore، the results suggest that nutrition education regarding balanced diet and optimum physical activity is required for children''s health and growth.
    Keywords: Students, Boy, Diet, Motor Activity
  • Rahim Golmohammadi, Gholamreza Dashti Pages 382-389
    Background
    Identifying the students of the styles learning of anatomy is one of the most important leaning processes for applied anatomy in clinic. Therefore، the methods of the teaching of anatomy are undergone unavoidable changes in the last decades entire the world. For example، the contents of the course have been integrated with regional and systemic anatomy for better educational outcome. Among some methods for teaching of the anatomy traditional lecturing and modern problem based learning (PBL) were compared and evaluated. The purpose of the present study was to identifying the students of the styles learning of anatomy of methods problem based learning and lecturing
    Material And Methods
    A descriptive analytical study was conducted on 142 of the medical basic science students. They were included of 51 male and 91 female at the Sabzevar University of medical sciences. The course of general anatomy was doing lecturing then separately instructed to the small groups (n=6) of the students on aim lesson course and plan by PBL method. A questionnaire consists of a check list to find the students'' views and attitude was used. The collected data were analyzed using SPSS software (version11. 5). For determining any significant differences chi-square and ANOVA tests were performed and were considered significant when P value was less than 0. 05.
    Results
    the average age of the students was 19. 75± 1. 40 in the males whereas it was 19. 25± 1. 36 in the females. There was a significant difference between the first selected in the learning process learning styles students with of lecturing and PBL (P < 0. 01) methods. Therefore was no significantly between hearing and objective style students with of lecturing and PBL methods in the learning process (P=0. 1،P=0. 79) respectively. The motor style was first selected in anatomical learning by students.
    Conclusion
    The results showed that for undergraduate students of learning motor style in educational anatomy was more efficient better outcome compared with hearing and watching in lecturing or PBL methods.
    Keywords: lecturing, problem based learning, learning styles, anatomy. Education
  • Akbar Ahmadiasoor, Ahmad Allahabadi, Yaser Tabaraee Pages 390-394
    Background
    Many diseases are triggered depending on the condition of the building environment. Purpose of this study was to investigate the incidence of sick building symptoms in office staff of Sabzevar University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، all the office staff of Sabzevar University of Medical Sciences building condition surveyed by using a standard questionnaire for signs of disease.
    Results
    The results showed that during the last year of the 69 people surveyed، about 62. 7% at work feeling tired and 27. 1% with vertigo and 24. 28% felt sleepy، while approximately 95% of people stated that after leaving Work the symptoms disappeared. Average concentration of Carbon monoxide has been 3. 4 ppm and sulfur dioxide with an average 0. 027 ppm.
    Conclusion
    Note that the measured concentrations of carbon monoxide، sulfur dioxide increasingly been far too low and Prevalence rate of illness among staff in the building haven''t been of a high percentage، Therefore it can be concluded that the building was not sick building and prevalence symptoms of sick Building in the headquarters staff of Medical Sciences of Sabzevar is not significant.
    Keywords: Indoor Air Quality, Pollution, Building Syndrome, Health, Sick Building
  • Seyyed Mehdi Razavi, Majid Fallahi, Reza Hekmatshoar, Arash Akaberi Pages 395-399
    Background
    Musculoskeletal disorders are highly one of the most important occupational health issues in the world، now days.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study among 333 mothers'' home working carried out. We used modified Nordic questionnaire and information gathered by trained persons.
    Results
    The commonest musculoskeletal disorders were from the low back (49. 5%)، Resulted showed that between low back، knuckle pain and BMI (P=0. 008)، between pain and use of stair (p=0. 004) were significant relationship.
    Conclusion
    between musculoskeletal disorders and use of devices in the homes were significant relationship.
    Keywords: Prevalence, Musculoskeletal Diseases, Occupational Health