فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 75، مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اکرم کوشکی *، رویا اکبرزاده، محمد ریوندی صفحه 522
    زمینه و هدف
    تغذیه ی مناسب در دانش آموزان نوجوان، می تواند کیفیت و کمیت رشد آن ها را تحت تاثیر قراردهد. هدف ازمطالعه ی حاضر، بررسی وضعیت تغذیه ای دانش آموزان دبیرستانی و ارتباط آن با وضعیت تحصیلی آن هاست.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 800 دانش آموز 18- 14 سال در دبیرستان های شهر سبزوار انجام شد. نمونه ها، به شکل سهمیه ای غیرتصادفی انتخاب شدند. برای این منظور پس از هماهنگی با اداره ی آموزش و پرورش سبزوار، نمونه ها از میان پایه ی اول تا چهارم دبیرستان های دخترانه و پسرانه سطح شهر انتخاب گردیدند و پرسش نامه ی دموگرافیک و اطلاعات تحصیلی و بسامد خوراک، برای تکمیل دربین دانش آموزان کلاس های انتخابی توزیع شد. قد و وزن آن ها به روش استاندارد، اندازه گیری شد. مقادیر ذکرشده غذای مصرفی در پرسش نامه ی ثبت غذایی توسط دانش آموزان با استفاده از راهنمای مقیاس خانگی به گرم تبدیل شد. سپس هر غذا طبق دستورالعمل های برنامه ی Nutritionist IV کدگذاری و جهت ارزیابی انرژی و مواد مغذی دریافتی آن ها وارد نرم افزار ذیل گردید. جهت آنالیز داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون one sample t-testاستفاده گردید و P<0.05 به عنوان سطح معناداری درنظرگرفته شد.
    یافته ها
    دراین مطالعه، میانگین BMI دختران و پسران به ترتیب 20. 3±2.7 و 19.5±3.2 کیلوگرم برمتر مربع بود. میزان دریافت انرژی، ویتامین-های A، C،D، اسیدفولیک، کلسیم، آهن و روی در دانش آموزان مورد بررسی کمتر از مقادیر خوراکی توصیه شده روزانه می باشد (P <0.05). همچنین در بین مواد مغذی مورد بررسی، تنها آهن دریافتی با معدل کل و نمرات دروس اختصاصی دختران ارتباط آماری معناداری نشان داد (P <0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که دریافت برخی مواد مغذی در دانش آموزان نوجوان دبیرستانی سبزوار، کمتر از مقادیر خوراکی توصیه شده ی روزانه می باشد.
    کلیدواژگان: دریافت تغذیه ای، دانش آموزان، نوجوان، وضعیت تحصیلی
  • محمود برادران، منوچهر اشرف پور *، حکیمه رضایی، علی اصغر سفیدگر، حمزه شریفی صفحه 529
    زمینه و هدف
    گیاهان، منبع مهمی برای آنتی اکسیدان ها هستند که استفاده ی از آن ها، می تواند به جلوگیری از تجمع رادیکال های آزاد به متابولیسم طبیعی سلول ها کمک کرده و از بیماری های مربوط به استرس اکسیداتیو جلوگیری کند. بنابراین مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین خواص آنتی-اکسیدانی عصاره های مختلف (Artemissia Annua(A.A انجام شده است.
    مواد و روش ها
    با شناسایی گیاه A.A که با نام محلی «گندواش» خوانده می شود، بخش های برگ و گل گیاه را به صورت پودر درآورده و عصاره گیری با حلال های آبی، اتانولی و متانولی صورت گرفت. تعیین خواص آنتی اکسیدانی با روش FRAP انجام شد. برای این منظور، محلول های 20% عصاره به محلول FRAP اضافه شده و پس از انکوبه نمودن میزان جذب نوری اندازه گیری شد. محلول های سولفات آهن و ویتامین C به عنوان استاندارد مورد استفاده قرارگرفتند.
    یافته ها
    متوسط ظرفیت آنتی اکسیدانی کل(TAC) عصاره ی متانولی برگ 72.18 ± 4.18 میکرومول فروس سولفات و 90.31 ± 5.27 میلی گرم ویتامین C به ازای هر گرم از وزن خشک بود که به طور قابل ملاحظه ای، بالاتر از سایر عصاره ها می باشد(p<0.001). عصاره ی اتانولی برگ و نیز عصاره ی متانولی گل از نظر TAC ازنظراهمیت، در مرحله ی بعدی قرارداشتند. مقایسه ی TAC عصاره های آبی برگ و گل ازنظر آماری معنادار نبود (p>0.05) ولی عصاره های اتانولی برگ و گل تفاوت آماری معناداری نشان دادند (p<0.01).
    نتیجه گیری
    عصاره های مختلف A.A، دارای TAC متفاوتی هستند که این اختلاف می تواند به تفاوت در کارآیی حلال های مختلف در استخراج مواد آنتی اکسیدان گیاه مربوط باشد. به نظرمی رسد متانول حلال بهتری از اتانول و آب برای استخراج مواد آنتی اکسیدان این گیاه باشد و یافته های مربوط به TAC عصاره های متانولی برگ و گل نشان می دهند که احتمالا ترکیبات آنتی اکسیدان در برگ های A.A بیشتر توزیع شده اند
    کلیدواژگان: Artemissia Annua، آنتی اکسیدان، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، عصاره گیری
  • عابدین ثقفی پور، محرم کرمی جوشین، غلامرضا شریفی راد، مهدی اسدی، علی رسولی، سیامک محبی* صفحه 540
    زمینه و هدف
    سبزیجات با وجود این که نقش مهمی در رژیم غذایی افراد دارند، در صورت آلودگی به میکروب ها، به عنوان منبعی برای انتقال انواع بیماری های روده ای از جمله وبا عمل می کنند. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت سالم سازی سبزیجات و عوامل موثر قابل تعدیل بر آن طی طغیان وبا در شهر قم در سال 1390 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی، وضعیت سالم سازی سبزیجات توسط 544 نفر از زنان خانه دار ساکن شهر قم و عوامل موثر قابل تعدیل بر آن در سال1390 مطالعه شد. روش نمونه گیری چند مرحله ای بوده و داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن به اثبات رسیده بود به روش مصاحبه سازمان یافته گردآوری گردید. بدین منظور پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر 85 سئوال به وسیله افراد مورد مطالعه تکمیل گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 19 با استفاده از شاخص های آمار مرکزی و توزیع فراوانی و نیز آزمون ضریب همبستگی پیرسون با سطح اطمینان 95% تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی زنان مورد مطالعه 31.24+-8.45 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی در خصوص استفاده از ضد عفونی کننده های سبزیجات در این مطالعه 71.5+-11.65 نمره بود. در این مطالعه تنها 15/99% (87 نفر) زنان خانه دار مراحل کامل سالم سازی سبزیجات را گزارش کردند. بیش ترین ارتباط عملکرد سالم سازی سبزیجات با موانع درک شده بود و این ارتباط بر اساس نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معکوس معنی دار داشت.
    (r=-0.567، p=0.019).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه عملکرد زنان خانه دار در سالم سازی سبزیجات ضعیف می باشد و سبزیجات خام که مراحل سالم سازی آنها به طور کامل انجام نمی شود هم چنان به عنوان یک معضل بهداشتی در اشاعه بیماری های روده ای مثل وبا عمل می کنند.
    کلیدواژگان: وبا، سالم سازی سبزیجات، طغیان، زنان خانه دار
  • فاطمه رحیمی عنبرکه، محمدرضا نیکروش *، مهدی جلالی، حمیدرضا صادق نیا، زینت سرگزی صفحه 550
    زمینه و هدف
    دیازینون یکی از حشره کش های ارگانوفسفره است که فعالیت کولین استراز را مهار و استرس اکسیداتیو را در ارگان های هدف، از قبیل سیستم تولید مثلی القاء می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات دیازینون برروی فعالیت کولین استراز سرم و اریتروسیت های خون در رت نر و بررسی نقش محافظت کنندگی ویتامینE بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن 200-250 گرم به پنج گروه6 تایی شامل: گروه کنترل (هیچ ماده ای دریافت نکرد)، گروه شم (دریافت روغن زیتون خاالص)، گروه تجربی1(دریافت دیازینون با دوز mg/kg 60)، تجربی 2(دریافت دیازینون و ویتامین E با همان دوزها) و تجربی 3 (دریافت ویتامین E با دوز mg/kg 200) تقسیم شدند. دیازینون و حلال از طریق تزریق داخل صفاقی و ویتامین از طریق گاواژ استفاده شد. بعد از 6 هفته 3 میلی لیتر خون از بافت قلب گرفته شد و از روش تیترومتری و المان به ترتیب برای سنجش کولین استراز سرم و اریتروسیت استفاده شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS آنالیز شدند و مقدار 05/0 P< تفاوت معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که دیازینون در گروه تجربی1، فعالیت استیل کولین استراز (0/000 =P) و کولین استراز سرم (0/01=P) را نسبت به گروه کنترل کاهش داد. مهار فعالیت کولین استراز اریتروسیت و سرم در گروه تجربی 2(مصرف توام دیازینون به همراه ویتامینE) بهبود نیافت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به مهار فعالیت دو آنزیم مهم کولین استراز اریتروسیت و سرم در رت های تیمار شده با دیازینون، امکان سمیت سلولی در کشاورزان و افرادی که در تماس با این ترکیبات می باشد وجود دارد. از سوی دیگر فعالیت کولین استراز توسط ویتامین E احتمالا به علت ماهیت رقابتی مهار آنزیم توسط دیازینون بهبود نیافت. بنابراین، باید مراقبت لازم برای جلوگیری از ورود سم به بدن انجام شود.
    کلیدواژگان: استیل کولین استراز، دیازینون، کولین استراز کاذب، ویتامین E
  • پروانه سارانی علی آبادی *، حامد سارانی، منصور فاضلی رستم پور، سودابه اعتمادی، علیرضا داشی پور، افسانه سرابندی، حسنیه حسینی صفحه 559
    زمینه و هدف
    شیوع چاقی در جهان با سرعتی تهدید کننده در تمام گروه های سنی در حال افزایش است به طوری که به یک مشکل جدی در سلامت عمومی تبدیل شده است. امروزه استفاده از گیاهان دارویی نسبت به سایر روش های کنترل وزن بیش تر مورد توجه قرار گرفته است. چای سبز یکی از این گیاهان محسوب می شود که تا کنون پژوهش هایی نیز در مورد اثرات آن بر روی وزن صورت گرفته، اما در این مطالعات به دلیل استفاده از روش های متفاوت ودوزهای نا همگون، نتایج به دست آمده متناقض بوده است، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر عصاره چای سبز در دوز های مختلف بر شاخص های آنتروپومتریک در زنان چاق بالغ انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سویه کور بوده که بر روی 60 زن دارای اضافه وزن با (BMI >27 kg/m2 شاخص توده بدنی) و 87WC > (دور کمر) که واجد معیار های ورود به مطالعه بودند، انجام شد. واحدهای مورد پژوهش به طور تصادفی به سه گروه 20 نفری تقسیم شدند، در این خصوص دو گروه مداخله (تجربی) دریافت کننده عصاره چای سبز با غلظت های (50 و 100 درصدی) وگروه کنترل (شاهد)، دارونمای حاوی سلولز دریافت کردند. هر شرکت کننده روزانه 3 بار(یک ساعت قبل از هر وعده غذایی)و به مدت 12 هفته از عصاره چای سبز یا شبه دارو دریافت می کرد و مشخصات آنتروپومتریک (وزن، قد، دور کمر، دور باسن، شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) و تمام واحدهای مورد پژوهش در شروع مطالعه و هفته های 2، 4، 6، 8، 10 و 12اندازه گیری شده و سپس داده ها جمع آوری و در گروه های مختلف با استفاده از نرم افزار SPSS 19- Sas9.2، آزمون های آماری Anova یک طرفه و برای مقایسه گروه ها در ماه های موردمطالعه ازآزمون Repeated Measurement استفاده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در شروع مطالعه میانگین و انحراف معیار وزن و BMI در گروه تجربی دریافت کننده عصاره 100 درصد به ترتیب 74.19 ± 4.3 و 28.95 ± 0.8 ودر گروه تجربی دریافت کننده عصاره ی 50 درصد 1/5 ± 34/74 و06/1±69/28 بود که در پایان پژوهش به ترتیب به 67.90 ± 4.1 26.49 ± 0.7 وهم چنین 70.98 ± 5.6 و 27.38 ± 1.19 کاهش یافت، که بیانگر اختلاف معنی دار در هفته های متوالی در میانگین وزن و BMI می باشد (P < 0.01،P <0.05). میانگین WHR در بین سه گروه، اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، مصرف طولانی مدت چای سبز به عنوان یک ماده درمانی مکمل کم خطر برای کنترل وزن و ارتقاء سطح سلامت عموم موثر می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره چای سبز، شاخص های آنتروپومتریک، کاهش وزن، چاقی، زنان
  • محسن کوشان، زینب ملاشاهی *، احمد دلبری، محمدحسن رخشانی صفحه 569
    زمینه و هدف
    احساس تنهایی یکی از شایع ترین شکایات سالمندان است که می تواند عواقب جدی بر سلامت روان آنان ایجاد کند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر خاطره گویی گروهی بر احساس تنهایی سالمندان شهر سبزوار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 73 نفر از سالمندان مرد مراجعه کننده به کلینیک جامع توانبخشی سلامت سالمندان و کانون های بازنشستگان شهر سبزوار انجام شد. افراد بر اساس معیارهای ورود، انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه مداخله (36 نفر) و کنترل (37 نفر) وهمچنین برای کنترل تاثیر پیش آزمون در نتایج پس آزمون، هر گروه نیز به دو گروه با پیش آزمون و بدون پیش آزمون تقسیم شدند. ابتدا در گروه های پیش آزمون، احساس تنهایی توسط پرسشنامه استاندارد احساس تنهایی اندازه گرفته شد و سپس برای گروه مداخله، جلسات خاطره گویی به مدت هشت جلسه (هفته ای یک جلسه یک ساعته) برگزار گردید و در پایان، احساس تنهایی در همه گروه ها مورد سنجش قرار گرفتند و داده های حاصل به کمک نرم افزارspss نسخه 20، تجزیه و تحلیل شدند. آزمون های آماری مورد استفاده شامل آنالیز واریانس دو طرفه، من ویتنی، تی مستقل، تی زوجی و دقیق فیشر می باشد.
    یافته ها
    میانگین میزان احساس تنهایی بعد از مداخله در گروه هایی که پیش آزمون داشتند در گروه مداخله، 10/15 ± 1/63و در گروه کنترل 13/84± 3/30 بود، آزمون تی مستقل تفاوت معناداری را نشان می دهد (0/001>p). میانگین میزان احساس تنهایی بعد از مداخله در گروه هایی که پیش آزمون نداشتند در گروه مداخله، 9/03 ± 12 و در گروه کنترل 13/56 ± 3/92 بود، آزمون تی مستقل تفاوت معناداری را نشان می دهد (0/004=p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، هشت جلسه خاطره گویی گروهی اثرات مثبتی بر کاهش میزان احساس تنهایی سالمندان دارد.
    کلیدواژگان: سالمندی، احساس تنهایی، خاطره گویی گروهی
  • احسان الله حبیبی، محمد مقیسه *، نهال آرامش، امیر حسین پور رحمتیان، اسماعیل شکوهی، ایمان نصیری، اکبر حسین زاده صفحه 578
    زمینه و هدف
    به منظور ایجاد تناسب بین کار و انسان می توان از ظرفیت هوازی استفاده نمود. از روش های برآورد کار جسمانی، ارزیابی ذهنی و فیزیولوژیکی است. ارزیابی خستگی حین کار فیزیکی با علایم ذهنی، مقیاس بورگ (RPE) و فیزیولوژیکی مانند ضربان قلب می باشد.این مطالعه با هدف مقایسه برآورد ظرفیت هوازی بر اساس درک ذهنی و فیزیولوژیکی در کادر پرستاران مرد یکی از بیمارستان های شهر تهران است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی – مقطعی می باشد، در این مطالعه تعدادی از پرستاران مرد به صورت تصادفی ساده شرکت نموده اند و به وسیله ارگومتر برطبق پروتکل آستراند مورد ارزیابی قرارگرفتند. ظرفیت هوازی از طریق فرمول ACSM به دست آمد،از سویی در پایان هر دقیقه، شدت تلاش درک شده، نرخ گذاری و هم چنین ضربان قلب اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    آنالیز آماری نشان داد بین شدت تلاش درک شده و ظرفیت هوازی ارتباط معنی داری وجود دارد (r=-0.84).(P<0.005). و بر اساس نتایج، ارتباط ضربان قلب با ظرفیت هوازی دارای همبستگی بیش تری است(r=-0.9).(P<0.005).به طوری که نتیجه تحلیل رگرسیون معادله درجه دو نیز نشان داد که ارتباط معنی داری بین ظرفیت هوازی و ضربان قلب وجود دارد.
    نتیحه گیری: نتایج نشان داد که ارزیابی ذهنی افراد با ظرفیت هوازی بالا بوده، از طرفی رابطه بین ارزیابی فیزیولوژیکی با ظرفیت هوازی دارای همبستگی بیش تری است. به عبارتی اندازه گیری ضربان قلب دارای قابلیت اعتماد بیش تری در برآورد ظرفیت هوازی می باشد.بنابراین می توان از ضربان قلب به عنوان یک فاکتور فیزیولوژیکی برای برآورد ظرفیت هوازی افراد استفاده کرد. تا بر اساس پایش صورت گرفته، افراد در کار محول شده با توان و ظرفیت فیزیکی خود استقرار یابند.
    کلیدواژگان: ظرفیت هوازی، ضربان قلب، شدت تلاش درک شده، کادر پرستاری
  • محمدحسین مهرالحسنی، محمدرضا حیدری، زهرا رحیمی، مژگان امامی* صفحه 587
    زمینه و هدف
    هزینه یابی مبتنی بر فعالیت یکی از روش های اصلی برای بودجه ریزی عملیاتی است که زمینه مدیریت و کنترل هزینه را نیز برای مدیران ایجاد می نماید. پژوهش حاضر به منظور محاسبه بهای تمام شده خدمات آزمایشگاهی بیمارستان شفا کرمان با استفاده از تکنیک هزینه یابی بر مبنای فعالیت و مقایسه با تعرفه خدمات انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی و مقطعی است که در سال 1390 در بخش آزمایشگاه بالینی بیمارستان شفا دانشگاه علوم پزشکی کرمان صورت گرفت. بهای تمام شده آزمایشات FBS،CPK،Cr که بیش ترین فراوانی را در سال داشتند وHBS، HIV و کشت خون سه نوبته که از تعرفه بالاتری نسبت به سایر آزمایش ها برخوردار بودند، محاسبه شد. ابتدا اطلاعات از طریق مصاحبه با مسئولین بیمارستان و واحدهای ذیربط و بررسی مدارک و دفاتر مربوطه به روش دستی جمع آوری و سپس به منظور تجزیه و تحلیل نهایی و دست یابی به اهداف مطالعه، نتایج هزینه تمام شده با استفاده از نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که کل هزینه های سالانه بخش ها مبلغ 493،917،002،5 ریال بوده است که از این مبلغ، 94.9 درصد مربوط به هزینه های مستقیم و 5.1 درصد آن مربوط به هزینه های غیرمستقیم بود. هزینه پرسنلی آزمایشگاه با 74.2 درصد و هزینه مواد مصرفی بخش آزمایشگاه با درصد هزینه بری 21.1 درصد، بیشترین سهم را در هزینه بری دارا بودند. بهای تمام شده آزمایش های Crو CPK که با توجه به تعرفه های دولتی از حاشیه سود مناسبی برخوردارند، به ترتیب، 019،10 و 517،21 ریال محاسبه شده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بین قیمت واقعی خدمات آزمایشگاه مورد مطالعه و تعرفه های دولتی تفاوت وجود دارد که منجر به زیان دهی آزمایشگاه شده است. لذا از طریق بهبود مدیریت عملکرد در زمینه نیروی انسانی و استاندارد سازی، می توان قیمت تمام شده خدمات را کاهش داده و در مصرف منابع به صورت بهینه عمل نمود.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه بالینی، بهای تمام شده خدمات، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • سعیده سعیدی، مهتا مظاهری نایینی *، سیدکاظم صباغ، صفورا بزی صفحه 596
    زمینه و هدف
    بیماری های عفونی، یکی از عوامل مهم مرگ ومیر درجهان می باشد. به علت مقاومت تعدادی ازباکتری های بیماری زای انسانی به آنتی بیوتیک ها، استفاده از داروهای گیاهی برای کنترل این عوامل روبه افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های آبی بومادران و مریم گلی علیه 10 سویه ی باکتری بیماری زای انسانی است.
    مواد و روش ها
    عصاره ی آبی، مربوط به گونه های بومادران و مریم گلی از روش ماسراسیون (خیساندن) تهیه و با استفاده از دستگاه روتاری تغلیظ و خشک شد.10 سویه ی استاندارد باکتری بیماری زای انسانی از جنس های مختلف در محیط مایع مغذی کشت داده شد. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) دو عصاره، به روش میکرودایلوشن در پنج غلظت مختلف (0/62-1/25-2/5-5-10mg/ml) بر روی باکتری ها تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که عصاره ی آبی بومادران و مریم گلی در غلظت های مختلف بر روی همه باکتری های آزمایش شده، اثر مهارکنندگی دارند. سویه های استافیلوکوکوس اورئوس و ساپروفیتیکوس به ترتیب بیشترین و کمترین میزان حساسیت را به عصاره ی آبی بومادران نشان دادند. سویه ی باسیلوس سرئوس، درجه ی بالایی از حساسیت و سویه های سودوموناس آئروژینوزا و سراشیا مارسنس، کمترین میزان حساسیت را به عصاره-ی آبی مریم گلی نشان دادند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده از این تحقیق و سایر گزارش های موجود دراین زمینه، می توان عصاره ی آبی بومادران و مریم گلی را به-عنوان عوامل کنترل کننده ی بیولوژیک معرفی کرد. بااین حال، برای استفاده از هر عصاره ی گیاهی در جهت کاربرد بالینی، آنالیز شیمیایی عصاره و تحقیقات بالینی لازم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بومادران، مریم گلی، عصاره ی آبی، حداقل غلظت مهاری، باکتری های پاتوژن انسانی
  • یحیی پاسدار، میترا دربندی، علیرضا جانبخش، پریسا نیازی، منصور رضایی، کورش حمزه ای، سید محمد عزیزی، سیدمصطفی نچواک* صفحه 604
    زمینه و هدف
    شروع کار از سنین کودکی، می تواند اثر منفی بر فرآیند رشد و وضعیت تغذیه ایجادکند. به ویژه اگر کودکان در کارهای پرخطر به کارگرفته شوند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت تغذیه و رشد در کودکان کار که در شهر کرمانشاه مشغول به کاربودند، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی مورد- شاهدی بود که بر روی 90 کودک کار و 90 کودک عادی در شهر کرمانشاه انجام شد. اطلاعات مربوط به شاخص های انتروپومتریک (تن سنجی) با اندازه گیری قد و وزن، اطلاعات جمعیتی با استفاده از پرسش نامه ی جمعیت شناختی و میزان مصرف مواد غذایی به وسیله ی پرسش نامه ی بسامد مصرف گردآوری گردید. برای مقایسه ی رشد کودکان با مقادیر استاندارد، از صدک های نمایه ی توده ی بدن (BMI) برایسنوجنس که توسط مرکزکنترل و پیشگیری ازبیماری های آمریکا (CDC) تنظیم شده، استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن کودکان کار 16.4±1.8 سال و 15/7% از آنها بی سواد بودند. میزان مصرف تمام گروه های غذایی، به جز گروه متفرقه در کودکان کار، به طور معناداری کمتر از کودکان عادی بود (p<0.001). شیوع کوتاهی قد درکودکان کار، 10% بیشتر از کودکان عادی بود. شیوع سوء تغذیه براساس نمایه ی توده ی بدن در کودکان کار (36/1%) تقریبا 50% بیشتر از کودکان عادی (16/5%) بود (P <0.01).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه، نشان داد که شاخص های مربوط به وضعیت تغذیه درکودکان کار، شرایط مناسبی نداشتند. این مساله می تواند تهدیدی برای سلامت این دسته ازکودکان و هشداری برای ابتلاء آنها به انواع بیماری ها باشد.
    کلیدواژگان: کودکان کار، بسامد مصرف مواد غذایی، وضعیت تغذیه ای
  • سید ابراهیم حسینی* صفحه 613
    زمینه و هدف
    درد، احساس نا مطلوبی است که همراه با آسیب بافتی به وجودمی آید، باتوجه به عوارض داروهای ضد درد، این مطالعه با هدف بررسی اثر موسیقی بر میزان درد صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه ی تجربی است که در سال 1393 در دانشگاه علوم و تحقیقات فارس بر روی 24 سر موش نر صحرایی در گروه های شاهد و 2 دسته ی تجربی انجام گرفت. دراین بررسی، گروه شاهد تحت تزریق فرمالین 5/2 درصد به کف پای راست و گروه های تجربی نیز از20 دقیقه قبل از تزریق فرمالین تا پایان زمان آزمایش تحت تاثیر موسیقی های آرام بی شتاب و تند دوان قرارگرفتند. میزان درد در مدت زمان یک ساعت و درفواصل 5 دقیقه ای اندازه گیری گردید و داده ها با استفاده ازآزمون های ANOVA و Tukey و با کمک نرم افزار 18SPSS ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که موسیقی آرام، باعث کاهش معنادار درد حاد(0/05≥p) و مزمن (0/001≥p) و موسیقی تند موجب کاهش درد در مرحله ی مزمن(0/001≥p) می شود.
    نتیجه گیری
    موسیقی احتمالا از طریق سیستم های اوپیوئیدی و دوپامینی مغز باعث کاهش میزان درد می شود.
    کلیدواژگان: موسیقی، درد، فرمالین، موش صحرایی
  • کیقباد قدیری، طاهره صبوری، رامین عبیری، شیوا پورمحمدی *، اعظم الهی، علی پورمحمدی صفحه 621
    زمینه و هدف
    نایسریا مننژیتیدیس، عامل ایجاد بیماری های جدی به شکل مننژیت و سپس برق آسای کشنده می شود و اغلب مبتلایان سابقه ی تماس با افراد بیمار را ندارند و به نظرمی رسد که حاملان بدون علامت، مهمترین منشاء بیماری هستند. در این مطالعه ی توصیفی، میزان شیوع حاملان نازوفارنژیال نایسریا مننژیتیدیس و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری در مهدکودک ها و مدارس ابتدایی شهرکرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی از آبان تا اسفند ماه سال 1391 بر روی 554 کودک 12-2 سال در مهدکودک ها و مدارس مناطق مختلف شهرستان کرمانشاه انجام شد. نمونه ها با استفاده از سواب استریل از ناحیه عقب حلق(در ناحیه لوزه های کامی) و با جلوگیری از برخورد سواب به دندان ها جمع آوری و در محیط ترانسپورت به آزمایشگاه منتقل شد. سپس در محیط کشت انتخابی، کشت گردید و پس از آن تست های تاییدی و تعیین حساسیت آنتی میکروبی انجام شدند.
    یافته ها
    در554 کودک سالم با میانگین سنی 7/4 سال، شیوع نایسریا مننژیتیدیس% 10/6 بود. مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های جدا شده ازاین-نمونه ها به آنتی بیوتیک های آزیترومایسین، آموکسی سیلین، ریفامپین، آموکسی سیلین کلاولانیک اسید، کوتریموکسازول وسفتریاکسون به ترتیب% 54/2، %100، %6/88/6، % 96/6،% 45/2، % 13/6بود.
    نتیجه گیری
    استفاده ی بی رویه از آنتی بیوتیک ها، موجب مقاومت بالای آنتی بیوتیکی شده است که خود، بیانگر لزوم آموزش کافی پزشکان و جمعیت عمومی در رابطه با استفاده ی بی مورد از آنتی بیوتیک ها می باشد.
    کلیدواژگان: نایسریا، مننژیتیدیس، مقاومت، کودکان، کرمانشاه
  • مریم فخاری *، لیلی مهدیه صفحه 629
    زمینه و هدف
    دیابت، اختلال متابولیک مزمنی است که درنهایت، منجر به تحمیل عوارضی از جمله عوارض عصبی که باعث کاهش حس عمقی و تعادل و عوارض قلبی- عروقی می شود. فعالیت جسمانی در برنامه ی روزانه بسیارحایز اهمیت بوده و موجب بهبود حساسیت به انسولین می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فعالیت بدنی منتخب بر تعادل و توان هوازی بیماران زن دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    دراین تحقیق نیمه تجربی از بین زنان مبتلا به دیابت نوع 2، تعداد 17 نفر براساس معیارهای تحقیق به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه تمرین(سن 51.4±7.3 سال و تعداد 8 نفر) و کنترل(سن 55.7±4.9 سال و تعداد 9 نفر) قرارگرفتند. گروه تمرین، 3 جلسه ی یک ساعته در هفته به مدت 8 هفته به فعالیت بدنی منتخب پرداختند و گروه کنترل، به زندگی معمول خود بدون فعالیت بدنی منظم ادامه دادند. دراین پژوهش، از تست لک لک برای سنجش تعادل ایستا و تست 6 دقیقه راه رفتن برای ارزیابی توان هوازی استفاده شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS16.0 با استفاده از تحلیل کوواریانس و در سطح معناداری کمتر از 0/05 انجام شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین داده های تعادل در پیش آزمون و پس آزمون گروه تمرین نسبت به گروه کنترل معنادار نبود، اما میانگین مسافت راه رفتن در گروه تمرین افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت.
    نتیجه گیری
    یک دوره فعالیت بدنی منظم، می تواند بر استقامت هوازی بیماران دیابتی نوع 2 تاثیر داشته باشد و بر تعادل آنان تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، فعالیت بدنی، تعادل ایستا، استقامت هوازی
  • جواد ملکی، میترا خیرآبادی *، صفیه صوفیان، ریحانه صباغزاده صفحه 637
    زمینه و هدف
    ویروس htlv-1 جز خانواده رتروویروس ها می باشد، این ویروس در انسان باعث ایجاد بیماری هایی نظیر لوسمی T-Cell بزرگسالان (ATL)، HAM/TSP و... می گردد. یکی از پروتئین های مهم در این ویروس پروتئاز است که برای بلوغ ویروس نیز ضروری می باشد. مهارکننده هایی که تاکنون برای پروتئاز ساخته شده اند، فعالیت مناسبی را از خود نشان نداده اند. در این مطالعه سری جدیدی از مهار کننده ها ایجاد و با استفاده از ابزارهای محاسباتی نحوه اتصال آن ها به پروتئین پروتئاز سنجیده شد.
    مواد و روش ها
    ترکیبات بر اساس مشابهت با پپتید اصلی و بر پایه پپتیدوممتیک ایجاد گردیدند. ترکیبات بوسیله نرم افزار هایپرکم بوجود آمدند و عمل بهینه سازی بر روی لیگاندهای طراحی شده و لیگاندهای همراه با پروتئین که دارای ساختار کریستال بودند، بعد از جدا کردن آن ها انجام گردید. ADME و ویژگی سمیت ترکیبات با استفاده از برنامه های تحت وب http://www.molinspiration.com و http://lazar-services.in-silico.ch تعیین و عمل داکینگ بر روی آن ها انجام گردید.
    یافته ها
    بررسی های ADME ترکیبات طراحی شده نتایج مناسبی را ارائه دادند. بررسی ها حاکی از سمیت نسبتا مناسبی برای لیگاندهای طراحی شده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از داکینگ نیز نشانگر اختصاصی بودن لیگاندهای طراحی شده در مهر پروتئاز بودند. در نهایت این که نتایج نشان دادند مهارکننده های طراحی شده می توانند به عنوان ترکیبات مشابه، داروی موثری برای مهار این پروتئین بوده ودر مقابله با این ویروس بکار روند.
    کلیدواژگان: HTLV، 1، پروتئاز، طراحی دارو، مهارکننده
  • مریم خسروی، محمدحسین اسماعیلی *، مهین مافی اسماعیلی صفحه 646
    زمینه و هدف
    بیماری الزایمر، ارتباط نزدیکی با اختلال در سیگنالینگ انسولین مغز دارد. این بیماری، فرم خاصی از دیابت مغزی است که آن را «دیابت تیپ 3» نامیده اند. ازاین رو، بررسی نقش عوامل دارویی که می توانند مقاومت به انسولین نورون ها را بهبودبخشند، در درمان الزایمر موردتوجه ویژه قرارگرفته اند. متفورمین، یکی از داروهایی است که به طورگسترده ای، برضد مقاومت انسولین محیطی استفاده می شود. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثر درمانی متفورمین بر یادگیری و حافظه ی موش های الزایمری مدل استرپتوزوتوسین صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    56 موش نر ویستار(200 تا250گرم)به7 گروه کنترل، شم، تحت تیمار با استرپتوزوتوسین، تحت تیمار با استرپتوزوتوسین به-همراه سالین و تحت تیمار با استرپتوزوتوسین به همراه متفرمین (50و100و200میلی گرم بر کیلوگرم، ازطریق تزریق درون صفاقی) تقسیم شدند. برای القای آلزایمر، استرپتوزوتوسین (3 میلی گرم بر کیلوگرم) به درون بطن های جانبی تزریق شد. تمام موش ها به کمک ماز آبی تحت آزمون یادگیری و حافظه قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه تزریق متفرمین، یادگیری وحافظه ی فضایی موش های الزایمری را به صورت وابسته به دوز بهبودمی بخشد. به گونه ای که موش های تحت تیمار با متفرمین در زمان کمتر و با طی مسافت کمتر، سکوی نجات را پیداکردند. متفرمین به صورت وابسته به دوز زمان سپری شده و مسافت طی شده در ناحیه ی هدف در تست، به خاطرآوری اطلاعات را در موش های الزایمری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    تزریق داخل بطنی استرپتوزوتوسین، باعث کاهش میزان یادگیری و حافظه فضایی می شود و پیش درمانی با متفرمین، می تواند یادگیری و حافظه را افزایش دهد و برای درمان الزایمر مفید باشد
    کلیدواژگان: الزایمر، متفرمین، یادگیری، حافظه ی فضایی
  • مهدی گل افروز، هاجر صادقی *، سیدقاسم موسوی، یاسر تبرایی صفحه 655
    زمینه و هدف
    افراد مبتلا به دیابت، مدت زمان خواب کمتری نسبت به میزان طبیعی خواب در افراد سالم جامعه دارند که این امر، منجربه کاهش کیفیت زندگی می گردد. باتوجه به ماهیت مزمن بیماری، لزوم پی گیری متناسب با وضعیت این بیماران ضروری است. ازاین رو، مطالعه ی حاضر به بررسی تاثیر به کارگیری مدل مراقبت پی گیر بر کیفیت خواب افراد مبتلا به دیابت انجام گردید.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه ی تجربی، 80 فرد مبتلا به دیابت به روش نمونه گیری آسان از بین بیماران داوطلب تحت پوشش کلینیک دیابت شهر سبزوار در سال 1391 انتخاب و به روش تصادفی در دوگروه آزمون و کنترل قرارگرفتند. جمع آوری اطلاعات با پرسش نامه ی اطلاعات فردی و مقیاس کیفیت خواب پیتس بورگ قبل و بعد از مداخله انجام شد. مداخله، اجرای مدل مراقبت پی گیر درگروه آزمون به مدت 12 هفته بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای دو، آزمون تی تست، رگرسیون و تحلیل کوواریانس) از طریق نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    دو گروه قبل ازمداخله ازنظر متغیرهای جمعیت شناختی و میانگین امتیازات کیفیت خواب، همگن بودند و بین نمره ی کیفیت خواب دو گروه اختلاف آماری معنا دار نبود. پس از مداخله براساس آزمون تی مستقل، بین دو گروه ازنظرمیانگین امتیازات کیفیت خواب اختلاف معنا دارنشان-داده شد(0/001 =p). بین میانگین امتیازات کیفیت خواب درگروه تجربی قبل وبعد ازمداخله نیزاختلاف معنا دار وجودداشت، درحالی که این اختلاف درگروه کنترل معنادارنبود.
    نتیجه گیری
    اجرای مدل مراقبت پی گیر، بر افزایش کیفیت خواب بیماران دیابتی موثراست. پیشنهادمی شود اجرای این مدل مراقبتی در سایرکلینیک های دیابت نیز آزمون شود.
    کلیدواژگان: دیابت، مراقبت پی گیر، کیفیت خواب، PSQI
  • افشین تکدستان، آزاده تشریفات، رویا مافی غلامی، آزاده اسلامی* صفحه 665
    زمینه و هدف
    از آنجایی که کروم شش ظرفیتی به مراتب آلاینده تر، سمی تر و خورنده تر از نوع سه ظرفیتی آن است،در این تحقیق کارایی جاذب باگاس نیشکر فعال شده به وسیله اسید استیک در حذف کروم شش ظرفیتی از آب سنتتیک آلوده به کرومبررسی و ایزوترم ها و سینتیک جذب تعیین شده است.
    روش بررسی
    اثر پارامترهای pH، دمای محیط، زمان تماس، غلظت جاذب و اندازه ذرات جاذب بر میزان جذب کروم موجود در محلول مورد بررسی قرار گرفت. تعادل برای هر دو ایزترم لانگمویر و فروندلیچ و سینتیک جذب برای هر دو حالت درجه اول و دوم نیز بررسی شد. آزمایشات به روش تاگوچی وبا کمک نرم افزار Qualitek4 انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان بهینه جذب مربوط به زمانی بدست آمد که جذب در pH2، دمای C 50، اندازه ذره جاذب500 میکرومتر و غلظت جاذب20گرم بر لیتر انجام گرفت که درصد جذب 90/1% گزارش شد. به طور کلی با افزایش دما، میزان جذب افزایش یافت، بهترین جذب در حالت اسیدی، بعد از آن در حالت خنثی و کمترین جذب در حالت بازی انجام شد. اندازه ذره اثر چندانی روی میزان جذب نداشت. سینتیک جذب مرتبه دوم و نیز ایزوترم جذب لانگمویر بیشترین مطابقت را با جاذب باگاس در حذف کروم نشان داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد کهباگاس نیشکر یک جاذب مناسبدر حذفکروم شش ظرفیتی به عنوان یک آلاینده عمده و مهم صنایع می باشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کروم شش ظرفیتی، باگاس نیشکر، سینتیک جذب
  • حسین قیومی زاده، جواد حدادنیا* صفحه 675
    دمای بدن انسان می تواند شاخصی طبیعی برای تشخیص برخی از بیماری ها باشد. تصویر برداری حرارتی (ترموگرافی) با استفاده از روش مادون قرمز شیوه ای سریع، غیرتهاجمی، بدون تماس و انعطاف پذیربرای نظارت بر درجه حرارت بدن انسان می باشد. علاوه بر این، تصویر برداری حرارتی می تواند نقشه درجه حرارت سطح بدن را بدون تماس با آن، ارایه نماید. در سال های اخیر تحقیقات وسیعی برای افزایش استفاده از دوربین های حرارتی و به دست اوردن ارتباط نزدیک بین فیزیولوژی حرارتی و دمای پوست انجام شده است. تصویر برداری حرارتی در تشخیص سرطان پستان، بیماری های مرتبط با پاتولوژی خون (نظیر آرتریو اسکلروز، بیماری عروق محیطی،ترومبوزهای وریدی، اثرات وازوکنستریکتورها از قبیل نیکوتین) - بیماری های مرتبط پاتولوژی مفاصل و استخوان ها و به ویژه تشخیص بیماری های مرتبط پاتولوژی تومورال و بیماری های نوزادان دارای عملکرد موفقیت آمیزی است.در مقاله ارایه شده سعی بر آن است که نحوه عملکرد دوربین های حرارتی و همچنین قابلیت و مزیت های تصویر برداری حرارتی در تشخیص بیماری های مختلف در آن حوزه بررسی گردد.
    کلیدواژگان: تصویر برداری حرارتی، سرطان پستان، بیماری های زنان، غربالگری
  • رضا براتی رشوانلو، عباس رضایی *، هوشیار حسینی، حمیدرضا تشیعی صفحه 693
    زمینه و هدف
    غلظت بالای نیترات در منابع آب آشامیدنی می تواند باعث ایجاد عوارض و بیماری هایی نظیر متهموگلوبینمیا در اطفال و مشکلات زیست محیطی مانند اتروفیکاسیون می گردد. روش های بیولوژیکی مختلفی جهت حذف نیترات از منابع آب توسعه یافته است. هدف از این مطالعه بررسی حذف نیتروژن آمونیاکی فاضلاب با استفاده از روش تلفیقی لجن فعال و بسترهای ثابت (IFAS) اصلاح شده با نانو تیوب کربن چند لایه می باشد.
    مواد و روش ها
    آزمایشات بصورت پیوسته و در مقیاس آزمایشگاهی با ارزیابی راندمان راکتور لجن فعال با بستر ثابت اصلاح شده با نانو تیوب کربن چند لایه صورت گرفت و تاثیر وجود نانو تیوب کربن چند لایه بر کارایی فرآیند باتغییر زمان ماند هیدرولیکی و غلظت آمونیوم ورودی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که وجود نانو تیوب کربن چند لایه در بستر اصلاح یافته منجر به تسریع در لجن سازی اولیه شده و همچنین منجر به افزایش حذف آمونیوم از فاضلاب های با غلظت کم(25 میلی گرم بر لیتر) و متوسط (40 میلی گرم بر لیتر) می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج اخذ شده، وجود نانو تیوب کربن چند لایه در بستر راکتور تلفیقی لجن فعال و رشد چسبیده می تواند راندمان راکتورهای IFAS متداول را در حذف آمونیوم افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نیتروژن آمونیاکی، نانو تیوب کربن چند لایه، IFAS، لجن فعال
  • فهیمه سادات جمالی *، مهتاب معظمی، ناهید بیژه صفحه 702
    زمینه و هدف
    قاعدگی، واقعیت اجتناب ناپذیر و جزئی از زندگی میلیون ها زن جوان در سرتاسر دنیاست. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر فعالیت ورزشی هوازی بر سطح سرمی بتا اندورفین و ادراک درد ناشی از دیسمنوره در دختران نوجوان غیرفعال می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی است. نمونه، شامل 22 آزمودنی دارای دیسمنوره متوسط تا شدید در دامنه ی سنی 14 الی 17 سال می باشد که به طورتصادفی به دو گروه کنترل (10نفر) و تجربی (12نفر) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین هوازی شامل فعالیت ایروبیک با شدت 75-60 درصد ضربان قلب بیشینه، به مدت 24 جلسه ی تمرینی(سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 60-45 دقیقه) بود. پیش و پس از مداخله ی تمرینی، سطح سرمی بتا اندورفین اندازه گیری شد. از آزمون های تی- استیودنت گروه های وابسته جهت برآورد تفاوت های درون گروهی و از آزمون تی- استیودنت گروه های مستقل جهت برآورد تفاوت های بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که مداخله ی تمرینی باعث افزایش معنا دار سطح سرمی بتا اندورفین و کاهش معنا دار شاخص های ادراک درد شد.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج کلی پژوهش نشان داد که تمرینات هوازی می تواند سبب ایجاد حالت سرخوشی ناشی از افزایش بتا اندورفین و بهبود ادراک درد ناشی از دیسمنوره گردد.
    کلیدواژگان: بتا، اندورفین، تمرینات هوازی، درد قاعدگی، دیسمنوره
|
  • Akram Koshki *, Roya Akbarzadeh, Mohammad Rivandi Page 522
    Background
    having appropriate nutrition can affect the quality and quantity of adolescent students’ growth; therefore this study was conducted to assess the nutritional status and its relationship to the educational achievement among adolescent students.
    Methods
    This cross sectional study was carried out on 800 adolescent students who were in a range age of 14-18 years in Sabzevar، Iran. Multi-stage random sampling was used. in order to this، after receiving permission from Sabzevar Education Office، subjects were randomly selected from the first to fourth grade girlish and boyish high schools of city and then، demographic checklist، academic information and food frequency questionnaire were completed by students. Also، their weight and height were measured using standard methods. The quantity of food mentioned in food frequency questionnaire was converted to gram through the domestic index guideline. Next، every food was coded biased on Nutritionist IV instructions and analysis was performed via descriptive statistics، frequency and the correlation coefficient and one sample t-test by means of SPSS 16 software in a significant level of P<0. 05.
    Results
    The mean BMI of female and male students were 20. 3±2. 7 and 19. 5±3. 2 kg/m2، respectively. Dietary assessment showed amount of Energy، vitamins A، C، D، folic acid، calcium، iron and zinc intake were less than DRI (P <0. 05). Also، among all of the nutrients there was only observed a significant correlation between iron intake and total average score and specific average scores in female students (P <0. 05).
    Conclusion
    The findings of this study indicated a lower intake of some nutrients among sabzevarian high school students than the DRI.
    Keywords: nutritional intake, students, adolescent, educational achievement
  • Mahmood Baradaran, Manoochehr Ashrafpour *, Hakimeh Rezaee, Aliasghar Sefidgar, Hamzeh Sharifi Page 529
    Background
    Plants are an important source of antioxidants that can help to cell’s normal metabolism via preventing accumulation of free radicals and so, prevent developing diseases associated with oxidative stress. Thus, the present study was performed to determine the antioxidant properties of Artemissia Annua extracts (AA). Methods and materials: at first, Artemisia Annua with a local name as Gandvash identified and then some parts of its leaves and flowers into powder. Extracting was done using water, ethanol and methanol solvent. FRAP assay was performed to determine the antioxidant properties. For this purpose, extract solutions with 20% concentration were added to FRAP solution and after incubation, the optical absorption values was measured. The ferrous sulfate and vitamin C were used as standard solutions.
    Results
    the Mean total antioxidant capacity (TAC) for methanolic leaves extract was 72.18 ± 4.18 micro mol ferrous sulfate and 90.31 ± 5.27 mg of vitamin C per gram of dry weight, which is considerably higher than other extracts (p<0.001). TAC of Ethanolic extract of leaves and Methanolic extract of flowers ranked lower in terms of significance. There was no significant difference between aqueous extracts of leaves and flowers in TAC (p>0.05) while, the ethanol extract of the leaves and flowers were different significantly (p <0.01).
    Conclusion
    Various extracts of A.A showed different TAC values which may result from some differences in efficiency level of solvents used in extracting of plant’s antioxidant substances. It seems that the methanol is better solvent in comparison to the ethanol and water for extracting of antioxidant materials.besides, The TAC findings of methanolic extracts of leaves and flowers suggest this is likely that the A.A antioxidant compounds distributed more in the leaves.
    Keywords: Artemisia Annua, antioxidant, total antioxidant capacities, extracting
  • Abedin Saghafipour, Moharram Karami Jovshan, Gholamreza Sharifirad, Mehdi Asadi, Ali Rasouli, Siamak Mohebbi* Page 540
    Background
    Although vegetables have important role to our diets but in case of infection with microbes they can act as a source of infection for variety of intestinal diseases namely cholera. Present study aimed to figure out the status of vegetable disinfection behavior and its modifiable determinants during cholera outbreak in Qom province in 2011.
    Material and Methods
    In a descriptive-analytic study on 554 women (who were household-keeper), vegetable disinfection behavior and its determinants were investigated. In this study, the multistage sampling method was used. A researcher-tailored questionnaire was used to gather data. The valid and reliable questionnaire was comprised of 85 questions and was completed by subjects. Then, the collected data was analyzed by SPSS software (version 19) and using Pearson correlation coefficient (CI=95%).
    Results
    The mean and standard error (SE) of age of subjects were about 31.24+-8.45 Women’s knowledge score on use of vegetable disinfectants had a mean and SE of 71.5+-11.65. Altogether, only 15.99% of women (87 persons) reported a complete disinfection of vegetables. The strongest relationship was found between Vegetable disinfection behavior and the perceived barriers that based on Pearson correlation coefficient was a significant but reverse relationship. (r=-0.567, p=0.019).
    Conclusion
    Our findings showed that house-keeping women had a poor behavior regarding vegetable disinfection. Consequently, poorly-disinfected vegetables are still a prominent health problem respecting spread of intestinal diseases especially cholera.
    Keywords: Cholera, Vegetable disinfection, Outbreak, Household, keeper
  • Fatemeh Rahimianbarkeh, Mohammadreza Nikravesh *, Mehdi Jalali, Hamidreza Sadeghnia, Zinat Sargazi Page 550
    Background
    Diazinon (DZN) is an organophosphate (OP) that inhibit cholinesterase activity and induce oxidative stress in the target tissues such as the the reproductive system. The aim of present study was to evaluate the effects of diazinon on cholinesterase activity in blood serum and erythrocytes of male rats and to assess the protective role of vitamin E.
    Material And Methods
    In this experimental study, thirty adult male wistar rats (200 - 250 gr) were divided into 5 groups (n = 6): control group (did not receive any material), sham group (received only pure olive oil), experimental group 1 (DZN, 60 mg/kg), experimental group 2 (received DZN+Vit E daily, with the same dose) and experimental group 3(Vit E 200 mg/kg). DZN and solvent was injected intraperitoneally (IP) and vitamin E was administrated by gavage. After 6 weeks, 3 ml blood from the heart tissue was taken and titrimetric and Ellman’s method respectively was used for serum and erythrocyte cholinesterases activity evaluation. Data were analyzed using SPSS software. P<0.05 value was taken as statistically significant.
    Results
    The results showed that diazinon, reduced activity of acetylcholinesterase (P= 0.000) and pseudocholinesterase (P=0.01) in experimental group 1 compared to the control group. Inhibition in erythrocyte and serum cholinesterase activity was not recovered in experimental group 2 (use of diazinon plus vitamin E diazinon).
    Conclusion
    According to inhibit the activity of two important enzymes of erythrocyte and serum cholinesterase in rats treated with diazinon, there are possibility of cytotoxicity at farmers and people who are in contact with these compounds. On the other hand,cholinesterase activity did not recovered by vitamin E probably due to the competitive nature of enzyme inhibition by diazinon. Therefore, care should be taken to prevent from entering toxin to the body.
    Keywords: Acetylcholinesterase, Diazinon, Pseudocholinesterase, Vitamin E
  • Parvaneh Sarani Aliabadi *, Hamed Sarani, Mansour Fazeli Rostampoor, Sodabeh Etemadi, Alireza Dashipoor, Afsaneh Sarabandi, Hasaniyeh Hosseini Page 559
    Background
    The prevalence of obesity is increasing as threatening in all age group in the world so it has became the serious problem in the public health, Nowadays, the use of medicinal plants has have been considered more than other methods of weight control, the green tea is considered one of these plants that So far the researches have been done on its effects on weight But the results of these studies have been inconsistent due to various doses and different methods so, this study was conducted to determine the effect of various doses of green tea extract on weight loss and body mass index in adults obese women.
    Materials And Methods
    This double-blind clinical trial has randomly been conducted on 60 obese women that were overweight, with a BMI> 27 kg/m2, WC> 87 (waist). The samples were divided randomly into three groups of 20; in this regard, have received two intervention groups (experimental) recipient of green tea extract with different concentrations (50 and 100 percent) and control group (control) recipient of placebo containing cellulose. Each participant received daily three times (one hour before each meal) of green tea extract or placebo for 12 weeks. All samples were measured in the baseline and weeks 2, 4, 6, 8, 10 and 12 in terms of anthropometric measures (weight, height, waist circumference, hip circumference, body mass index (BMI) and waist-hip ratio (WHR). the data were collected and have been analyzed in the different groups By using of software SPSS 19 - Sas9.2 and statistical test of one-way Anova and was used repeated Measurement test for Comparisons of these groups.
    Results
    In the baseline The mean and standard deviation of weight and BMI were in the experimental group which received 100% of extract, respectively 74.19 ± 4.3 and 28.95 ± 0.8 and in the experimental groups which received extract 50% 1/5 ± 34/74 and 06/1 ± 69/28., which was reduced respectively, to 67.90 ± 4.1 and 26.49 ± 0.7 as well as 70.98 ± 5.6 and 27.38 ± 1.19 in the end of the study Which is indicative of a significant difference in the mean weight and BMI on these consecutive weeks (P < 0.01،P <0.05). However, there was no significant difference on the mean of WHR among the three groups.
    Conclusion
    According to the findings, long-term consumption of green tea as a complementary treatment of low risk for weight control and general health promotion is effective.
    Keywords: Green tea Extact, Anthropometric indices, Weight loss, Obesity, Women
  • Mohsen Koushan, Zeynab Mollashahi *, Ahmad Delbari, Mohammad Hasan Rakhshani Page 569
    Background
    loneliness is one of the most widespread complaints of elders that has serious consequences on their mental health, so present study is done in Sabzevar to examaine the effects of group reminiscence on loneliness in elders.
    Materials And Methods
    the present experimental study is examined 73 of male elders who visited sabzevar rehabilitation clinic of elders and retirement centers. These people was selected according to input criterions and devided to interval group (36 persons) and control group (37 persons) by random. To control the effect of pretest on post test results, every group was devided into two groups, one with pretest and the other without it. First of all, loneliness was held for interval groups (8 sessions, 1 session perweek for an hour), at the end loneliness was measured in all groups and data analyzed by spss 20. Loneliness was measured by standard lonliness questionnaire. Here the statistical testes was included analyzed of variance; ANOVA, analyzed of covariance; ANCOVA, Independent Samples Test, Paired Samples Test.
    Results
    the mean of loneliness after intervention in groups with pretest was: interval group: 10/15 ± 1/63, control group: 13/84± 3/30 Independent Samples Test shows meaningful difference. The mean of loneliness after intervention in groups without pretest was: interval group: 12±3/09, control group: 13/56 ± 3/92 Independent Samples Test shows meaningful difference.
    Conclusion
    according to the present study 8 session of group reminiscence had posetive effects on reducing loneliness in.
    Keywords: elderly, loneliness –group reminiscence
  • Ehsanollah Habibi, Mohammad Moqiseh *, Nahal Aramesh, Amir Hosseinpour Rahmatian, Esmail Shokohi, Iman Nasiri, Akbar Hosseinzadeh Page 578
    Background And Aim
    In order to establish appropriateness between labor and Human, aerobic capacity can be used. The methods which were used in physical labor are mental and physiological assessments. Subjective symptoms of fatigue during physical work are assessed with the Borg scale (RPE) and physiological with heart rate as well. This study aimed to compare the estimation of aerobic capacity (vo2max) with mental conception and physiology among male nurses in one of Tehran's hospitals.
    Method
    The present study was a cross – sectional analysis. In this study a number of male nurses have participated randomly and by the means of ergo meter were assessed according to Strand protocol. Aerobic capacity was determined by the formula ACSM. Meanwhile at the end of each minute, the intensity of perceived effort (RPE), as well as heart rate are calculated and recorded.
    Result
    Statistical analysis showed that between aerobic capacity and RPE are significant relationship (P<0.005), (r=-0.84). And according to the results relationship of heart rate with aerobic capacity has more correlation (P<0.005), (r=-0.9).Therefore the regression analysis of quadratic equation showed that there is a significant relationship between aerobic capacity and heart rate.
    Conclusion
    The results showed that the subjective assessments of individuals with aerobic capacity are high and there has been more relation between physiological assessment and aerobic capacity. In other words, a more reliable measure of heart rate in the aerobic capacity is estimated, so we can use heart rate as a physiological factor used to estimate aerobic capacity of individuals. The monitoring is done to individuals assigned to work with physical capacity to be deployed
    Keywords: Aerobic capacity, heart rate, rate of perceived exertion, nursing staff
  • Mohammadhossein Mehrolhasani, Mohammadreza Heidari, Zahra Rahimi, Mojgan Emami* Page 587
    Background
    Activity-based costing is one of the main methods for operational budgeting which provides the ability to manage and control costs for managers. This study was conducted to estimate the cost price of Shafa hospital laboratory services in Kerman using activity-based costing technique and compared with services tariff.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional and applied study was conducted in the clinical Laboratory of Shafa Hospital at Kerman University of Medical Sciences in 2011. The cost price of FBS, CPK and Cr tests calculated which had the highest frequency in the year as well as HBS, HIV and three times blood culture which had the higher tariffs than other tests. Initially, data were manually collected through interview with hospital officials and review of relevant documents. Then, in order to achieve the targets of the study, the cost price results were analyzed using Excel software.
    Results
    The results showed that the total annual costs of the departments were the sum of 5,002,917,493 Rails that 94.9 percent and 5.1 percent of it were related to the direct and indirect costs respectively. Laboratory personnel cost by 74.2 percent and consumables cost by 21.1 percent had the largest share of the costing. The cost price of Cr and CPK tests calculated the sum of 10.019 and 21.517 Rails respectively that according to the public tariffs, had a suitable profit.
    Conclusion
    This study showed that there is a difference between the actual cost of the laboratory services and public tariffs that has led a loss to the laboratory. Therefore, by improving the performance management in the field of human resource and standardizing, can reduce the cost price of services and optimize resources consumption.
    Keywords: Clinical Laboratory, Cost Price of Services, Activity Based Costing
  • Saeedeh Saeedi, Mahta Mazaheri Naeeni *, Seyyed Kazem Sabbagh, Safoura Bazi Page 596
    Background And Aim
    Infectious diseases are one of the most important agents of mortality in the world. Due to resistant of some human infectious bacteria to antibiotics, use of plant pharmaceutical herbs to control of these agents is increasing. The aim of this research was to investigate the antibacterial effect of aqueous extract of Yarrow and Salvia against ten bacterial strains of human pathogenic bacteria.
    Materials And Methods
    Aqueous extract from Achillea millefolium and Teucrium polium species were prepared using maceration method and then were concentrated and dried using rotary apparatus.. Ten standard bacterial strains were cultured on Nutrient Broth. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of plant extract of both extract on bacteria were determined using micro dilution method at four different concentrations (0/62-1/25-2/5-5-10mg/ml).
    Results
    The results showed that aqueous extract from Achillea millefolium and Teucrium polium species have an inhibition effect on all tested bacteria. Staphylococcus aureus and S. saprophyticus showed the highest and lowest sensitivity to water extract of yarrow respectively. Pseudomonas aeroginosa sereus strain showed high degree of sensitivity whereas S. aureuss and Bacillus aeroginosa strains were less sensitive to extract of salvia.
    Conclusion
    According to obtained results in this work and other researches in this domain, the Aqueous extracts of Yarraw and Salvia could be introduced as a biocontrol agent against pathogenic micro-organisms. Nevertheless to use each extract of plant for clinical application, chemical analysis of extracts and clinical researches are necessary.
    Keywords: Achillea millefolium, Salvia officinalis, Aqueous extract, MIC, Bacterial Human pathogens
  • Yahya Pasdar, Mitra Darbandi, Alireza Janbakhsh, Parisa Niazi, Mansour Rezaee, Korosh Hamzehei, Seyyedmohammad Azizi, Seyyed Mostafa Nachvak* Page 604
    Background
    Starting to work from early age can have negative impact on the growth and nutritional status، especially if the children are employed in dangerous jobs. This study aimed to assess nutritional status and growth in working children who were working in Kermanshah.
    Materials And Methods
    This survey was a case-control study that wasdoneon90 working childrenand90not- working children in Kermanshah. Information related to anthropometric indices with measurements of height and weight، demographic data using demographic questionnaire and food intake using food frequency questionnaire were collected. To compare growth of children with standards we use body mass index percentiles for sex and age provided by Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Data analysis was performed using SPSS software version 16.
    Results
    Mean of age working children was 16. 4±1. 8 years and 15. 7% of them were illiterate. Consumption of all food groups except the miscellaneous group in working children was significantly lower than not- working children (p<0. 001). The prevalence of stunting in working children was 10% more than the not- working children. The prevalence of malnutrition based on body mass index in working children (36. 1%)، was approximately 50% more than the not- working children (16. 5%)، (P <0. 01).
    Conclusion
    The finding so this study showed that indicators of nutritional status in working children have not favourable condition. This could bea risk factor for health of this group of children and a warning for affecting of them by kind of disease.
    Keywords: working children, food frequency, nutritional status
  • Seyed Ebrahim Hosseini Page 613
    Background
    Pain is an unpleasant sensory experience resulted from tissue damage. Due to the side effects of analgesic medicines; the study was conducted to investigate the influence of music on severity of pain.
    Materials And Methods
    this experimental study was carried out on 24 adult male rats divided into a control group and two case groups. In the control group, formalin 2.5% injected into the right sole paw and experimental groups were affected to the Adagio calm and Allergo music from 20 minutes prior of formalin injection to the end of the experiment and based on formula of pain scores. Severity of pain was measured every 5 minutes over one hour. Data were analyzed by means of spss.18 and statistical ANOVA and Tukey tests were used.
    Results
    findings indicated that Adagio calm music can significantly reduce the acute (P≥ 0.05)and chronic pain(P≥ 0.001), and also allergo music led to a decrease in chronic pain (P≥ 0.001).
    Conclusions
    this is highly likely that music relieve pain through neural pathways, dopaminergic and opioidergic systems of the brain.
    Keywords: music, pain, formalin, Rat
  • Keyghobad Ghadiri, Tahereh Sabouri, Ramin Abiri, Shiva Pormohammadi *, Azam Elahi, Ali Pormohammadi Page 621
    Background And Aim
    Neisseria meningitidisis is a cause of some serious disease like Meningitis which can rapidly lead to death. The Majority of person suffering from Meningitis have not had any contact with patients and it seems that asymptomatic carriers are the main source of diseases. This descriptive study aimed to investigate the prevalence of nasopharyngeal Neisseria meningitidis carriers and antibiotic resistance in preschools and primary schools children in Kermanshah.
    Material And Methods
    in this cross-sectional study, 554 kindergartens and schools children with a range of 2-12 years were recruited from different regions of Kermanshah, during November to March 2012. Samples were collected using a sterile swab from the back part of the pharynx (the area of the palatine tonsils) with prevention of contacting with teeth and transported to the laboratory in transport environment. After this, they were cultured on a selective culture medium which followed by performing confirmatory and antibiotic resistance tests to determine the antimicrobial susceptibility.
    Results
    the prevalence of Neisseria meningitides was investigated 10.6% among 554 healthy children with a mean age of 7.4 years, The resistance percentage of isolated samples to Azithromycin, Amoxicillin, Rifampin, Amoxicillin clavulanic acid, Cotrimoxazole and Ceftriaxone was 54.2 %, 100 %, 6.8 %, 96.6 %, 54.2%, 13.6%, respectively.
    Conclusion
    the increasing use of antibiotics has led to a high level of antibiotic resistance, particularly Azithromycin, Amoxicillin, Rifampin, Amoxicillin clavulanic acid and Cotrimoxazole, which indicates the necessity of educating physicians and general population regarding indiscriminate usage of antibiotics.
    Keywords: Neisseria meningitides, resistance, children, Kermanshah
  • Maryam Fakhari *, Leili Mahdiyeh Page 629
    Background
    Diabetes is a chronic metabolic disorder that leads to some of complications such as nerve damage that decrease proprioception sense and balance and cause cardiovascular disease. Physical activity is very important in daily schedule and improves sensitivity to insulin. The aim of this study was to investigate the effect of of 8 weeks of selective physical activity on static balance and aerobic capacity in female patients with type 2 diabetes.
    Material And Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 17 women with type 2 diabetes. The subjects selected according to investigation items and accessible sampling method. They were assigned in two experimental (age=51.4±7.3, n=8) and control (age=55.7±4.9, n=9) groups. Experimental group underwent three sessions of one hour selected exercise per week for 8 weeks. Control group did not participate in any regular exercise sessions. Static balance assess with stroke stand test and aerobic capacity measured with 6 min walk test for all subjects. Data were analyzed by SPSS 16.0 software and ANCOVA (p≤0.05) was administered.
    Findings
    There was no significant difference between mean of balance time between pre-test and post-test in experimental group than control group (P≤ 0.05) but mean of distance was increased significantly in experimental group than control group (P≤ 0.05).
    Conclusion
    A period of physical activity could increase aerobic capacity in type 2 diabetic patients and don’t have significant influence on static balance.
    Keywords: Type 2 diabetes_physical activity_static balance_aerobic end
  • Javad Maleki, Mitra Kheyrabadi *, Safiyeh Sophiyan, Reyhaneh Sabbaghzadeh Page 637
    Background
    Virus htlv-1 is in the retrovirus family; the virus causing human diseases such as adult T-Cell Leukemia (ATL), HAM / TSP and etc… One of the major proteins in the virus is protease that is essential for virus maturation. Inhibitors that ever made for the protease didn’t show any properly activity. We have created a new series of inhibitors and with using of computational tools to calculate the way of interactions to the protease protein.
    Materials And Methods
    The compounds based on the similarity of the original peptide and based on peptidomemiticswere created. Compounds were created by software Hyperchem and optimization act on designed ligand and ligand with the protein crystal structure were performed after separating them. ADME and toxicity characteristics of the compounds were obtained by using Web applications in http://lazar-services.in-silico.ch and http://www.molinspiration.com and docking were performed on them.
    Results
    The results of studies on ADME designed compounds already showed a good result. Toxicity studies also indicate relatively good results; also the docking results were showed good specificity.
    Conclusion
    Our studies showed that designed inhibitors can be effective drug-like compounds to inhibiting the protein and therefore use to contrast with this virus.
    Keywords: HTLV, 1, Protease, Drug Design, Inhibitors
  • Maryam Khosravi, Mohammadhossein Esmaeili *, Mahin Mafi Page 646
    Background
    Alzheimer’s disease (AD) is closely associated with impaired insulin signaling in brain, suggesting it to be a brain-specific form of diabetes and so termed as “type 3 diabetes”. Therefore investigating the role of pharmacological agents that can improve neuronal insulin resistance merit attention in treatment off AD. Metformin is one of the most widely used against peripheral insulin resistance. In present study, we aimed to investigate the therapeutic efficacy of metformin on spatial learning and memory of streptozotocin (STZ) Rat Model of AD.
    Materials And Methods
    56 Female wistar rate (200-250gr) were divided into 6 groups (n=6): control, sham operated, STZ, STZ +Saline (0.2ml), STZ +Metformin (50,100,200mg/kg, i.p. for 10 day). For induction of AD, STZ (3 mg/kg,) were administered bilaterally into latral ventricles. All rates were tested spatial learning and memory in the Morris water maze.
    Results
    our results show that pre-training injection of Metformin improves spatial learning and memory in STZ Rat Model of AD in a dose dependent manner, so that rats of Metformin groups found platform in less time and with less distance traveled, in comparison with STZ group. Metformin also increased the percentage of time elapsed and the distance swum in the target quadrant in STZ Rat Model of AD, in probe test.
    Conclusion
    An i.c.v. injection of STZ resulted in a significant decline in spatial learning and memory and pretreatment with Metformin can enhance spatial learning and memory. The results show that metformin as an insulin sensitizer against peripheral insulin resistance is useful for AD treatment.
    Keywords: Metformin, learning, spatial memory
  • Mehdi Golafrooz, Hajar Sadeghi *, Seyyed Ghasem Mosavi, Yaser Tabarraee Page 655
    Background
    Research shows that people with diabetes duration less sleep than normal amounts of sleep in healthy people, which may lead to reduced quality of life. Due to the chronic nature of the disease, the need for appropriate follow-up of these patients is necessary. Hence, the present study aimed to investigate the effect of applying continuous care model on quality of sleep in people with diabetes as well.
    Method
    In this study, 80 diabetic patients who are candidates for sampling the diabetes clinic covered Sabzevar selected randomly in two groups of test and control. Data were collected using questionnaires, personal information, and Pittsburgh Sleep Quality Scale before and after the intervention. Educational intervention, applying continuous care model in the test group was 12 weeks. Data analysis using descriptive and inferential statistics (chi-square test, t-test, regression and analysis of covariance) was performed by using SPSS version 18.
    Results
    The results showed that the two groups before the intervention in terms of demographic variables and mean scores of sleep quality, sleep quality scores were similar between the two groups was not statistically significant, However, after intervention by independent t-test, significant differences between the mean scores of sleep quality were (P = 0.001). Between sleep quality scores in the experimental group before and after the intervention, there was a statistically significant difference, but the difference was not significant in the control group.
    Conclusions
    The implementation of the continuous care model is effective in increasing the quality of sleep. It is suggested by the model to test for diabetes care in other clinics.
    Keywords: Diabetes, Continuous care, Sleep quality, PSQI
  • Afshin Takdastan, Azadeh Tashrifat, Roya Mafi Eslami, Azadeh Eslami* Page 665
    Background
    Chromium is one of the toxic heavy metals that exist in trivalent and hexavalent forms in aqueous systems. Hexavalent chromium is highly toxic, carcinogenic and corrosive in nature. Adsorption is an effective method in chromium removal. The aim of this study is investigation of the hexavalent chromium removal using sugarcane bagasse from synthetic solutions and determining of the sorption kinetics.
    Methods
    The impact of pH, temperature, contact time, Adsorbent concentration and paricle size on chromium removal was carried out. Langmuir and Freundlich adsorption isotherms with sorption kinetics were investigated. Experiments were carried out with Tagochi method using Qualitik4.
    Finding
    The maximum chromium removal was achieved in pH=2, temperature of 50C, 500 m adsorbent size, adsorbent concentration of 20g/l equal to 90.1%. Altogether adsorption capacity was increased with increasing temperature and adsorbent concentration and decreased with increasing pH. Adsorbent particle size does not an important effect on removal efficiency. Sugarcane bagasse adsorption kinetics in chromium removal followed by second- order reaction and were in good agreement with Langmuir isotherm.
    Conclusion
    the results showed appropriate adsorption capacity for sugarcane baggase in hexavalent chromium removal as a significant pollutant.
    Keywords: heavy metals, hexavalent chromium, sugarcane bagasse, Adsorption kinetics, equilibrium modeling
  • Hossein Ghayomezadeh, Javad Hadadnia* Page 675
    Human body temperature can be a natural index in diagnosing some diseases. Thermal imaging (Thermography), which works on the basis of infrared radiations, is a fast, non-invasive, non-contact and flexible method for monitoring human body temperature. Additionally, thermal imaging can map the body surface temperature in a non-contact manner. In recent years, extensive research has been conducted with the aim of increasing the use of thermal cameras and obtaining a close relationship between skin temperature and thermal physiology. Thermal imaging has been successful in diagnosing breast cancer, diseases related to blood pathology (e.g., arteriosclerosis, peripheral vascular disease, deep vein thrombosis, effects of vasoconstrictors such as nicotine) - diseases related to joint and bone pathology, and especially in tumoral pathology and pediatrics diseases. This paper investigates the function of thermal cameras, and capabilities and advantages of thermal imaging method in the diagnosis of various diseases.
  • Reza Barati Reshvanloo, Abbas Rezaee *, Hoshyar Hosseini, Hamidreza Tashyiee Page 693
    Background
    High nitrate concentration in water resources can create some diseases such as methemoglobinemia in children and environmental problems like eutrophication. Nowadays, different biological methods have developed for nitrate removal from water resources. This study aimed to examine ammonium nitrogen removal via modified integrated fixed film activated sludge (IFAS) using multiwall carbon nanotubes.
    Materials And Methods
    The experiments were performed to evaluate efficiency of modified IFAS using carbon nanotube in laboratory scale with continues form. The effect of multiwall carbon nanotubes on sufficiency of process with retention time and ammonium concentration was studied.
    Results
    The results showed that applied multiwall carbon nanotubes in modified IFAS can lead to an acceleration in primary sludge production and ammonium removal from low and middle concentrations wastewater.
    Conclusion
    According to the obtained results, utilizing the multiwall carbon nanotubes as medium in an IFAS can improve the efficiency of the system for ammonium removal.
    Keywords: Ammonum nitrogen, Multiwall carbon nanotubes, IFAS, Activated sludge
  • Fahimeh Sadat Jamali *, Mahtab Moazemi, Nahid Bije Page 702
    Background
    Menstrual is an inevitable reality and a part of life for millions of young women around the world. The aim of this study was to evaluate the effects of aerobic exercise on serum level beta - endorphin and pain perception of dysmenorrhea in sedentary adolescent girls.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 22 subjects with moderate to severe dysmenorrheal and were in age range of 14 to 17 years. They were randomly assigned to a control group (n=10) and experimental (n=12) one. Aerobic exercise program included an aerobic activity with 60-75% of maximum heart rate for 24 sessions (three sessions per week, each session lasting 45-60 min). Before and after the exercise serum level of beta-endorphin was measured. In order to investigate differences within and between groups, Dependent Student t-test and independent student t-test were used.
    Results
    Our findings showed that exercise intervention significantly increased serum levels of beta - endorphin and decreased pain perception index.
    Conclusion
    The results indicated that aerobic exercise can cause a euphoric state resulting from a rise in blood concentration of beta -endorphin and improve the perception of the pain of dysmenorrhea.
    Keywords: Aerobic exercise, Beta, endorphin, Dysmenorrhea, Menstrual pain