فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 76، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/15
  • تعداد عناوین: 26
|
  • سیدمهدی بهشتی نصر، حسن رامشینی *، ابوالفضل راد صفحه 711
    زمینه و هدف
    مینوسیکلین، دارای اثرات ضد التهابی و محافظت نورونی است. ازآنجایی که بین مرگ سلولی و تشنج، رابطه وجوددارد و ازطرفی بیان گیرنده ی NMDA به دنبال کیندلینگ افزایش می یابد، هدف ازاین مطالعه، بررسی اثر مینوسیکلین بر میزان بیان ژن گیرنده ی NMDA درنواحی هیپوکمپ و پیریفورم مغزی، درطی روند کیندلینگ آمیگدال در موش صحرایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی، 3 گروه موش صحرایی نژاد ویستار (24 سر) پس از جراحی استرئوتاکسیک و یک هفته دوره ی بهبودی، تحریکات کیندلینگ (2 بار در روز با فاصله ی زمانی شش ساعت) را دریافت می کردند. در گروه اول (8=n) حیوانات هیچ گونه تحریکی را دریافت نمی کردند. به حیوانات گروه دوم (8=n) روزانه سالین (1 ml/kg) و گروه سوم (8=n) مینوسیکلین با غلظت 25 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم حیوان (mg/kg) به صورت داخل صفاقی (60 دقیقه قبل از هر تحریک) تزریق شد. دو ساعت بعد ازآخرین تحریک، مغز حیوانات خارج شده و بیان ژن گیرنده NMDA در نواحی هیپوکمپ و پیریفورم این سه گروه با یکدیگر مقایسه شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک-طرفه وتست تعقیبی Tukey در سطح معناداری P<0/05 استفاده گردید.
    یافته ها
    تزریق داخل صفاقی مینوسیکلین قبل از تحریکات کیندلینگ از افزایشmRNA زیرواحد NR2A گیرنده ی NMDA در هیپوکمپ و قشر پیریفورم موش های کیندل شده جلوگیری کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده ازاین تحقیق نشان داد تزریق مینوسیکلین قبل از تحریکات الکتریکی، اثر ضد تشنجی دارد و این اثر را از طریق کاهش بیان زیر واحد گیرنده های NMDAاعمال می کند.
    کلیدواژگان: تشنج، کیندلینگ، مینوسیکلین، گیرنده ی NMDA
  • سحر سابوته، حسین شهنازی *، غلامرضا شریفی راد، اکبر حسن زاده صفحه 719
    زمینه و هدف
    ازآنجا که براساس بررسی های انجام شده، زنان باردار اضطراب را مساله ای طبیعی تلقی می کنند که خودبه خود بهبود می یابد و از عوارض نامطلوب آن بر روی جنین و نوزادشان و پیامد بارداری آگاه نیستند و با توجه به این که در مراقبتهای معمول دوران بارداری، در این زمینه اطلاعاتی دریافت نمی کنند، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی درخصوص اضطراب زنان باردار نخست زا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی(مداخله ای) می باشد که با گروه مقایسه ی تصادفی شده به صورت پیش آزمون- پس آزمون بر روی 88 زن باردار نخست زای واجد شرایط (44 نفر در هر گروه) که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. اطلاعات براساس یک پرسش نامه-ی محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید قرارگرفت، جمع آوری شد. آموزش به صورت سه جلسه یک ساعته متناسب با سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و با روش سخنرانی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ و با استفاده از پاورپوینت وکتابچه های آموزشی انجام شد. ارزشیابی شامل برگزاری پس آزمون در دو نوبت4و 8 هفته بعد از آخرین جلسه آموزشی بود. اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS 20 شده و با آزمون های آماری مجذور کای، T مستقل و آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری در سطح معناداری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین نمره آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع و موانع درک شده، راهنمای عمل، خودکارآمدی و عملکرد افراد، 4 هفته بعد از مداخله (p<0.001) و 8 هفته بعد از مداخله (p<0.001)، در گروه مورد به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود(<0.05).
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این پژوهش و تاثیر مثبت برنامه ی آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر افزایش آگاهی و تغییر باور و عملکرد افراد در خصوص اضطراب بارداری، انتظار می رود توجه مسوولان و برنامه ریزان امر سلامت به اهمیت این مساله افزایش یافته و با گنجاندن آموزش-هایی مربوط به سلامت روان زنان باردار در مراقبت های معمول دوران بارداری، گامی در جهت افزایش سلامت مادران و نوزادان و درنتیجه سلامت خانواده و جامعه برداشته شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش، زنان باردار نخست زا
  • نیکزاد قنبری، فاطمه گلستان جهرمی، کوروش بنی هاشمیان *، منصور موذن صفحه 735
    زمینه و هدف
    آموزش ایمن سازی در برابر استرس، درکاهش تنیدگی بیماران مبتلا به سرطان، تاثیر مثبتی دارد، اما این مداخله تاکنون در بیماران مبتلا به سرطان پروستات انجام نشده است. لذا هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیرآموزش ایمن سازی دربرابر استرس برافسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان پروستات است.
    مواد و روش ها
    جامعه ی آماری این پژوهش، مردان مبتلا به سرطان پروستات تحت درمان در درمانگاه های شهرکرمانشاه بوده است که در بهمن ماه 92، تعداد 30 نفر از آن ها به طورتصادفی، در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرارگرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه ی R-SCL-90 می باشد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 نتایج استخراج شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش ایمن سازی در برابر استرس، تاثیر معناداری برکاهش اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات نسبت به گروه کنترل داشته است (F=11/72 و P=0/002 برای افسردگی با میانگین افسردگیF=21/87 و P<0/001 برای اضطراب. همچنین میانگین پیش آزمون و پس آزمون افسردگی در گروه کنترل، به ترتیب 27/73و 27/40 و در گروه آزمایش به ترتیب 28/53 و 24/40 می باشد. میانگین پیش آزمون و پس آزمون اضطراب در گروه کنترل به ترتیب 18/60 و 18 و در گروه آزمایش به ترتیب 18/80 و 16/13 می باشد).
    نتیجه گیری
    آموزش ایمن سازی دربرابر استرس، موجب کاهش اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، پروستات، سرطان، استرس
  • حسن امامی پور، زینب امامی پور، داود اکبرزاده *، علی محمدزاده صفحه 743
    زمینه و هدف
    بیماری های مزمن، ازقبیل سرطان و دیابت سالیانه موجب مرگ میلیون ها نفر می شوند. درصد بالایی ازاین بیماران همزمان دچار مشکلات روان شناختی نیز هستند و همچنین حالات روحی و روانی این بیماران در بهبود و تسریع درمان تاثیر بسزایی دارد. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی حمایت اجتماعی و مکانیزم های دفاعی در افراد دیابتی و غیر دیابتی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود که درآن،80 نفر بیمار مبتلا به دیابت به شیوه ی نمونه گیری دردسترس از بین بیماران مراجعه کننده به مرکز آموزش دیابت سینای شهر تبریز با 80 نفر از افراد غیر دیابتی که ازنظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه مورد همسان بودند، مقایسه شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسش نامه های حمایت اجتماعی دوک، مکانیزم های دفاعی (DSQ-40) و فرم مشخصات جمعیت شناختی استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون مانوا توسط نرم افزار SPSS.19 در سطح معناداری 0/05> P مورد تجزیه تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین افراد دیابتی و غیر دیابتی در متغیر حمایت اجتماعی و انواع سبک های دفاعی تفاوت معناداری وجود دارد(0/01> P).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق، برنامه ریزی به منظور مداخلات درمانی و مراقبتی کامل تر و دقیق تر برای مهار بهتر بیماری و عوارض ناشی از آن و در نتیجه ارتقای سلامت افراد متبلا به دیابت پیشنهادمی شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، مکانیزم های دفاعی، بیماران دیابتی
  • زهره فکری زاده، محبوبه خورسندی *، نسرین روزبهانی صفحه 753
    زمینه و هدف
    کنترل میزان پرفشاری خون ازطریق رفتارهای خودمراقبتی، موجب کاهش مرگ و میر و ناتوانی ناشی از بیماری های قلبی می شود. خودکارآمدی، تعیین کننده ی بسیار قوی برای تغییر و یا ایجاد رفتارهای خودمراقبتی می باشد. این مطالعه، به بررسی ارتباط خودکارآمدی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون با رفتارهای خودمراقبتی شهر قم در سال1392 پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی-تحلیلی درمیان 130 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر قم که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده، انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل دستگاه فشارسنج عقربه ای و پرسش نامه بود. داده ها از طریق آزمون های ناپارامتریک من ویتنی و کروسکال والیس با نرم افزارSPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند.
    یافته ها
    میانگین نمره ی خودکارآمدی درکل آزمودنی ها16/2±40 درصدکل نمره ی خودکارآمدی بوده است. میانگین خودکارآمدی در مردان، به-طور معناداری بیشتر از زنان بود(P=0/03) و بین خودکارآمدی با شغل، میزان تحصیلات و وضعیت تاهل رابطه ی معناداری یافته نشده است(05/0 P>). خودکارآمدی سالمندان با عملکرد خودمراقبتی (P=0/003)، فشارخون سیستولی(P=0/0001) ودیاستولی (P=0/004) آنان ارتباط معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    سالمندان مبتلا به پرفشاری خون، از خودکارآمدی ضعیفی در ارتباط با رفتارهای خودمراقبتی برخورداربوده و باتوجه به این که بین خودکارآمدی و رفتار، ارتباط معناداری وجوددارد، لذا جهت تغییر و یا اتخاذ رفتار، توجه به مقوله ی خودکارآمدی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودکارآمدی، ارتقاء سلامت، سالمندان
  • مهدی عباس نژاد *، محمد صوفی ابادی، علی مصطفوی، راضیه کوشکی، محسن یحیی پور صفحه 761
    زمینه و هدف
    گیاه مشگک از گیاهان دارویی معطر و بومی ایران است که در طب سنتی برای کنترل عفونت، کاهش اضطراب و کاهش درد مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که اثرات ضد درد این گیاه به صورت تجربی مورد مطالعه قرار نگرفته است، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضددردی گیاه مشگک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از48 سر موش نر نژاد ویستار استفاده شد. موش ها به طور تصادفی به 6 گروه (n= 8)شامل: کنترل، مرفین(کنترل مثبت) و گروه های دریافت کنندهاسانس گیاه مشگک (06/ 0، 0/125، 0/25 و 0/5 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. آزمون صفحه داغ برای ارزیابی اثرات ضددرد مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این پژوهش با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس مورد تحلیل قرار گرفت. جهت مقایسه گروه های مورد آزمایش از آزمونآنوا و متعاقب آن از آزمون توکی استفاده گردید. سطح معنی داری p< 0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تزریق غلظت 0/5 میلی لیتر بر کیلوگرماسانسگیاه مشگک به شکل موثری حساسیت به درد را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. در گروه دریافت کننده غلظت 0/125 میلی لیتر بر کیلوگرم اسانس تاخیر شروع درد در زمان های 60و120 دقیقه بعد از تزریق افزایش معنی داری نسبت به کنترل نشان داد. همچنین، غلظت 0/25 میلی لیتر بر کیلوگرم اسانس در زمان 120 دقیقه پس از تزریق منجر به کاهش درد در مقایسه با گروه کنترل شد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش اسانس گیاه مشگک دارای خواص ضد درد بوده و در برخی غلظت های مورد استفاده می تواند منجر به کاهش حساسیت به درد در مدل صفحه داغ گردد.
    کلیدواژگان: مشگک، درد، آزمون صفحه داغ، موش صحرایی نر بالغ
  • طاهره لشکری، معصومه فولادوندی *، هاجر صادقی، آذر اسدآبادی صفحه 769
    زمینه و هدف
    دیابت، یکی از بیماری های شایع در ایران وجهان می باشد که مزمن، پیش رونده و پرهزینه بوده وعوارض متعددی ایجاد می کند. افسردگی، یکی از مهم ترین مشکلات این افراد است. پرستاران می توانند با ارائه ی آموزش هایی درخصوص مدیریت استرس در ارتقای کیفیت زندگی این افراد نقش داشته باشند. این مطالعه، با هدف بررسی تاثیرآموزش مدیریت استرس بر شدت افسردگی درافراد مبتلا به دیابت نوع دو انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی بالینی، 96 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع2 در مرکز دیابت کرمان در سال1391 به روش در دسترس انتخاب و پس ازکسب رضایت افراد، پرسش نامه ی DASS21 سوالی را تکمیل نمودند. سپس افراد افسرده، با تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم وآموزش مدیریت استرس در گروه آزمون اجرا شد. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه ی (بک = DASS) بود. داده ها با کمک آزمون های کوواریانس، واریانس و اندازه یری های تکرارشونده و نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 باسطح معنا داری (p< 0.05)، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار افسردگی قبل از اجرای مداخله در گروه کنترل و آزمون به ترتیب (13/94)± 33/37 و(13/58)±32/77 و بعد از اجرای مداخله به ترتیب (13/91) ±31/34 و (10/42) ±20/77 بود که نسبت به قبل از مداخله کاهش یافته است. 52/1 درصد افراد گروه آزمون، بعد از آموزش مدیریت استرس دارای شدت افسردگی کم بودند و اختلاف معنا داری بین شدت افسردگی قبل و بعد از اجرای آموزش مدیریت استرس وجودداشت (0/0001> p-value).
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس در شدت افسردگی تاثیر داشته و باعث کاهش آن شده است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، مدیریت استرس، آموزش، افسردگی
  • ستار رضایی، نورالدین دوپیکر، باقر پهلوان زاده، پریسا مهدی زاده، محسن بارونی، علی اکبر ساری* صفحه 778
    زمینه و هدف
    گسترش بیمه تکمیلی درمان و افزایش سطح پوشش بیمه ای منجر به افزایش سطح سلامت جامعه و کمک به ارایه خدمات بیشتر می شود. هدف این مطالعه برآورد کشش قیمتی تقاضا برای بیمه تکمیلی سلامت و بررسی عوامل موثر بر این تقاضا در بین اعضای هیات علمی و کارکنان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1390 می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و مقطعی است که در سال 1390در بین کارکنان و اعضای هیات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریاس.پی.اس.اس. نسخه20 همچنین آزمون های آمار توصیفی و استنباطی از قبیل میانگین و تحلیل رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    کشش قیمتی تقاضا برای بیمه های تکمیلی سلامت 0/53 برآورد گردید. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای هزینه خدمات درمانی خانوار، سطح تحصیلات و سطح سلامت افراد با تقاضا برای بیمه تکمیلی سلامت رابطه آماری معنی داری دارد(0/05>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسدافزایش کیفیت خدمات و گسترش بسته خدماتی پیشنهادی به ویژه پوشش مناسب خدمات دندانپزشکی توسط شرکت های بیمه ییحتی در صورت افزایش حق بیمه می تواند باعث افزایش تقاضا برای بیمه های تکمیلی سلامت گردد.
    کلیدواژگان: کشش قیمتی، بیمه تکمیلی، سلامت، تقاضا
  • حمید آقا علی نژاد *، رضا قراخانلو، مصطفی بارانچی صفحه 786
    زمینه و هدف
    انواع فعالیت های ورزشی می توانند موجب بروز پاسخ های مختلف سیستم ایمنی بدن انسان شوند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه ی اثرات حاد سه نوع فعالیت ورزشی استقامتی، مقاومتی و موازی بر غلظت سرمی اینترلوکین 17 و شمار لنفوسیت ها، مونوسیت ها و نوتروفیل ها در مردان فعال بود.
    مواد و روش ها
    بیست مرد جوان سالم و فعال (میانگین سنی 2/66±21/69 سال، شاخص توده ی بدنی 1/89±21/92، درصد چربی 3/05±14/49)، داوطلبانه به عنوان نمونه ی آماری این پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه فعالیت استقامتی (7 نفر)، فعالیت مقاومتی (6 نفر)، فعالیت موازی (7 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های هر سه گروه، فعالیت های اختصاصی خود را در مدت 45 دقیقه اجراکردند. قبل، بلافاصله و یک ساعت پس از فعالیت، غلظت سرمی IL-17 با روش الایزا اندازه گیری و تعداد برخی اجزای لوکوسیتی شمارش شد. به منظور بررسی تغییرات از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری، آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی Tukey و آزمون تی زوجی استفاده گردید. سطح معنا داری 0/05=α درنظرگرفته شد.
    یافته ها
    پاسخ اینترلوکین 17 بلافاصله پس از فعالیت و نیز یک ساعت پس از فعالیت بین سه نوع فعالیت ورزشی استقامتی، مقاومتی و موازی تفاوت معنا داری داشت (0/05>P). همچنین، شمار لنفوسیت ها و نوتروفیل ها یک ساعت پس از فعالیت و شمار مونوسیت ها و نوتروفیل ها یک ساعت پس از فعالیت نسبت به مقادیر پایه، بین سه نوع فعالیت ورزشی تفاوت معنا داری داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نوع فعالیت ورزشی عامل موثری در پاسخ های IL-17، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها و مونوسیت ها می باشد. با توجه به الگوی تغییرات IL-17، به نظرمی رسد فعالیت موازی سبب تعدیل اثرات فعالیت های استقامتی و مقاومتی می شود.
    کلیدواژگان: اینترلوکین 17، فعالیت استقامتی، فعالیت مقاومتی، فعالیت موازی، مردان فعال
  • علیرضا رحمانی، جمال مهر علی پور، نادر شعبانلو، فیروزه ظاهری، یوسف پورعشق، امیر شعبانلو * صفحه 797
    زمینه و هدف
    معمولا، برای تولید رادیکال سولفات می توان پرسولفات را با حرارت، اشعه ماوراء بنفش و فلزات واسطه نظیر یون های آهن فعال کرد. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی پرسولفات فعال شده با آهن تولید شده به روش الکتریکی با استفاده از الکترود آهن در تخریب رنگ اسید بلو 113 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، یک راکتور منقطع الکتروشیمیایی در مقیاس آزمایشگاهی مجهز به 4 الکترود و منبع برق مستقیم به منظور تخریب رنگ اسید بلو 113 مورد استفاده قرار گرفت. تاثیر پارامتر های موثر بر فرایند نظیر؛ pH، ولتاژ، غلظت اولیه پرسولفات و رنگ بررسی شد. همچنین میزان تغییرات pH در خلال فرایند، هم افزایی فرایند ها در سیستم و آنالیز طیف ماوراء بنفش-نور مرئی رنگ اسید بلو 113 در شرایط بهینه بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، pH اولیه محلول، غلظت اولیه پرسولفات و ولتاژ کاربردی دارای تاثیر قابل توجه در حذف رنگ است. کارایی حذف رنگ در شرایط اسیدی بیشتر بود و با افزایش pH کارایی حذف رنگ کاهش پیدا کرد، به طوری که 98 % از رنگ بعد از 2 دقیقه در pH برابر 3، ولتاژ V 10 و پرسولفات mg/L 150 حذف شد. در pH برابر 5، 7، 9 و 11، بعد از 2 دقیقه و در همین شرایط، کارایی حذف رنگ به ترتیب 66، صفر، صفر و 13/5% به دست آمد. افزایش ولتاژ از 1 تا V 10 کارایی حذف رنگ را افزایش داد. پرسولفات در کاربرد مجزا و در پایان min 20 از فرایند در حدود 17% از رنگ را حذف کرد، در همین شرایط فرایند الکتروشیمیایی تنها 31% کارایی داشت. این در حالی بود که، فرایند الکترو/پرسولفات توانست 99/8 % رنگ را حذف کند.
    نتیجه گیری
    استفاده از آنیون پرسولفات در راکتور های الکتروشیمیایی با الکترود آند آهن می تواند کارایی فرایند را افزایش دهد. لذا، استفاده از این فرایند می تواند برای بهره برداران تصفیه خانه های فاضلاب های صنعتی فرایندی نوید بخش باشد.
    کلیدواژگان: رادیکال سولفات، پرسولفات، الکتروشیمیایی، الکترود آهن، اسید بلو 113
  • ابراهیم گلمکانی، رضا گنجی، محسن آباد، هما رضایی مقدم، مهدی بخش آبادی، محمد مهرپویان، محسن خسروآبادی *، رامین شهرآیینی صفحه 808
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه بررسی اثر افزایش دوز تومور با حضور بور-10 و گادولینیوم-157 و نانو ذرات آنها در پرتودرمانی به روش شکار نوترونی به روش مونت کارلو می باشد.
    مواد و روش ها
    یک چشمه کالیفرنیوم-252 مدل AT با استفاده از کد مونت کارلو MCNPX شبیه سازی شد و پارامترهای دوزیمتری آن محاسبه و با سایر مطالعات مقایسه شد. از چشمه کالیفرنیوم-252 به عنوان چشمه نوترون استفاده شد و افزایش دوز در داخل تومور در حضور بور-10، گادولینیوم-157، نانوذرات بور-10 و نانوذرات گادولینیوم-157 برای غلظت های 100، 200 و 500 پی پی ام از مواد شکار مذکور، در درمان به روش شکار نوترونی مورد مقایسه قرار گرفت. برای این منظور اطراف چشمه کالیفرنیوم-252، یک فانتوم بافت نرم و یک تومور شامل هر کدام از مواد شکار، در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پارامترهای دوزیمتری مقادیر قدرت کرمای هوا و ثابت آهنگ دوز محاسبه شده برای چشمه کالیفرنیوم-252 به ترتیب برابر 0/306 cGycm2/hμg و 5/782 cGy/Uh می باشد. در بین مواد مورد بررسی، بیشینه فاکتور افزایش دوز برای غلظت 500 پی پی ام بور-10 و نانوذرات بور-10 به دست آمد که برای این مواد به ترتیب برابر با 1/06 و 1/08 به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    اختلاف قدرت کرمای هوا و ثابت آهنگ دوز به دست آمده در مطالعه حاضر با سایر مطالعات به ترتیب 7/27 و 1/10 درصد می باشد. از نظر افزایش دوز، مواد شکار محتوی بور-10 برای استفاده در درمان به روش شکار نوترونی عوامل بهتری هستند. در غلظت های یکسان، فاکتور افزایش دوز برای مواد شکار به صورت نانوذره بالاتر از زمان حضور مواد شکار به صورت اتمی می باشد. بنابراین، استفاده از نانوذرات مواد شکار نسبت به استفاده از مواد شکار به صورت اتمی، ترجیح داده می شود. با این حال قبل از استفاده بالینی از این عوامل شکار در درمان به روش شکار نوترونی، سایر معیارهای پزشکی، شیمیایی و فیزیکی برای مقایسه آنها مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نانوذرات، فاکتور افزایش دوز، درمان به روش شکار نوترونی، شبیه سازی مونت کارلو
  • فاطمه رستم خانی، حمیرا زردوز *، حسین شیروانی صفحه 819
    زمینه و هدف
    استرس به خصوص نوع روانی مزمن موضوع مهم جامعه مدرن ما است. در این راستا در مطالعه حاضر اثر استرس روانی مزمن بر پارامترهای متابولیکی، هورمونی و رفتاری بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه حاضر مداخله ای تجربی می باشد. حیوانات به گروه های کنترل و آزمایش و سپس هر گروه به دو زیر گروه 15 و 30 روزه (در هر زیرگروه 7 سر) تقسیم شدند. استرس توسط دستگاه جعبه ارتباطی القا شد. این دستگاه شامل 9 اتاقک است که در 5 اتاقک آن حیوانات شوک الکتریکی دریافت می کنند و در 4 اتاقک دیگر حیوانات در معرض استرس روانی هستند. استرس به صورت مزمن به مدت 15 و 30 روز (h/day1) اعمال شد. خون گیری با روش سوراخ کردن پشت حدقه انجام شد. سطح های پلاسمایی گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، انسولین، و کورتیکوسترون اندازه گیری شد. به علاوه، میزان مصرف آب و غذا، تاخیر در شروع مصرف غذا و آب، وزن بدن و غدد فوق کلیه تعیین شد. جهت تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر درون گروه های کنترل و آزمایش و اندازه گیری مستقل بین دو گروه به کمک نرم افزاراس.پی.اس.اس نسخه 16 استفاده شد. سطح معنی داری کم تر از 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    استرس روانی مزمن (15 و 30 روزه) کورتیکوسترون (0/41=P)، انسولین (0/45=P)، گلوکز (0/47=P)، تری گلیسرید (0/07=P) و کلسترول (0/026=P) پلاسما را به طور معنی داری تغییر نداد. 30 روز استرس مزمن به طور معنی داری میزان مصرف غذا را در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد (0/01=P). در حالی که میزان مصرف آب(0/07=P)، تاخیر در شروع مصرف غذا (0/70=P) و آب (0/08=P) در گروه آزمایش تغییر معنی داری نداشت. 30 روز قرار گرفتن در معرض استرس در هر دو گروه کنترل و آزمایش وزن بدن (به ترتیب 0/002=P و 0/004=P) و غدد فوق کلیه (به ترتیب 0/01=P و 0/04=P) را به طور معنی داری در مقایسه با روز 15 افزایش داد.
    نتیجه گیری
    اعمال استرس روانی مزمن کوتاه و میان مدت تغییر معنی داری در پارامترهای هورمونی و متابولیک ایجاد نکرد؛ در حالی که میزان مصرف غذا را به طور معنی داری افزایش داد. با این وجود تفاوت معنی داری در وزن حیوانات استرس دیده در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: استرس روانی، کورتیکوسترون، انسولین، گلوکز
  • سمیرا رحیم نژاد *، عبدالرحمن بهرامی، محمد جواد عصاری، علیرضا سلطانیه، رزاق رحیم پور، سیدامیررضا نگهبان، فرشید قربانی شهنا صفحه 829
    زمینه و هدف
    مواجهه ی فردی با ترکیبات آلی فرار، می تواند اثرات سوئی بر سلامت در محدوده ی اثرات غیر سرطان زا تا سرطان زا ایجادکند. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی کمی ریسک مواجهه ی شغلی با ترکیبات آلی فرار در صنایع شیمیایی وابسته به نفت می باشد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی با استفاده از متد استاندارد2549و1501NIOSH نمونه برداری وآنالیز هیدرو کربن ها، در صنایع شیمیایی وابسته به نفت انجام شد و پس از شناسایی هیدروکربن ها، ارزیابی کمی ریسک با استفاده از روش سازمان حفاظت محیط زیست امریکا(EPA) صورت گرفت. برای هیدروکربن های غیر سرطان زا نسبت خطر(HQ) و برای هیدروکربن های سرطان زا شاخص ریسک سرطان طول عمر (LCR)محاسبه شد. آنالیز آماری با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    ریسک سرطان زایی طول عمر(LCR) بنزن در 13 مجتمع مورد بررسی، قطعی و در 8 مجتمع ریسک بنزن، احتمالی بود و در تمام مجتمع-های مورد مطالعه، ریسک بنزن بیشتر ازحد توصیه شده ی سازمان جهانی بهداشتWHO بود. ریسک سرطان زایی طول عمر(LCR) تری کلرواتیلن در یک مجتمع و اتیل بنزن در 2 مجتمع قطعی بود. نسبت خطر زایلن، کلروبنزن، متیل اتیل کتون وان هگزان در چند مجتمع، بیشتر ازحد توصیه شده توسط)WHOمقداررفرنس1) بود. بین ریسک هیدروکربن های سرطان زا با سن و سابقه ی کاری، به ترتیب ارتباط معناداری با ضریب همبستگی 0/336 و 0/409 مشاهده شد. (0/001>P).
    نتیجه گیری
    روش ارزیابی ریسک پیشنهادی یک روش جامع بوده و از نتایج آن می توان جهت انجام اقدامات اصلاحی وکنترلی و اولویت بندی منابع برای کاهش سطح ریسک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ترکیبات آلی فرار، مواجهه ی شغلی، صنایع شیمیایی و نفت
  • شهین رمازی، مجید متولی باشی، ابوالفضل راد، حمیدرضا خضرایی *، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 842
    زمینه و هدف
    بیماری رینیت آلرژیک به عنوان یک بیماری سیستم تنفسی مطرح می باشد که سبب بروز یک پاسخ مزمن التهابی در لوله های تنفسی می گردد، این پاسخ با وساطت ایمونوگلوبین E در ناحیه ی موکوسی لوله های هوایی صورت می پذیرد. ازطرفی، اینترلوکین 18 به عنوان یک عامل القاکننده ی بیان ایمونوگلوبین E شناخته می شود که همچون یک فاکتور موثر در افزایش بروز این بیماری عمل می نماید. بنابراین، هدف این تحقیق، بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم -607A/C در پروموتر ژن اینترلوکین 18با میزان IgE سرم می باشد.
    مواد و روش ها
    دراین بررسی توصیفی تحلیلی که بر روی جمعیت استان چهارمحال و بختیاری در سال 1392 انجام گرفته، سطح کلی IgE در سرم 133 بیمار رینیت آلرژیک و 62 فرد سالم به وسیله ی روش الایزا، اندازه گیری و ارتباط آن در افراد بیمار و سالم با پلی مورفیسم -607A/C ژن اینترلوکین بررسی شد. آنالیزهای آماری به وسیله ی نرم افزار SPSS 19 و آزمون T و ANOVA انجام گرفت.
    یافته ها
    سطح کلی IgE سرم در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک در مقایسه با افراد سالم به صورت معناداری افزایش نشان داد(P=0.017). علاوه براین میزان کلی IgE سرم در افراد بیمار دارای ژنوتیپ AC در پلی مورفیسم -607 نسبت به افراد عادی دارای افزایش بیان معناداری می باشد (P=0.045).
    نتیجه گیری
    ژنوتیپ ACدرپلی مورفیسم 607A/C - ژن IL-18با افزایش سطح IgE موجود در سرم مرتبط می باشد که این می تواند موید تاثیر این در بروز بیماری رینیت آلرژیک می باشد.
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، اینترلوکین 18، پلی مورفیسم، ایمونوگلوبین E
  • محدثه محسن پور، عباس عباس زاده، فریبا برهانی، محمدحسن رخشانی، سیده سولماز موسوی * صفحه 849
    زمینه و هدف
    تناسب شخصیت فرد با حرفه ای که در آن مشغول بهارایه خدمات است یکی از مسائل مهمی است که کم تر مورد توجه قرار گرفته است؛ در حالی، که وجود آن بر موفقیت کاری و کیفیت خدمات ارایه شده تاثیر به سزایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تناسب شخصیت پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با رشته پرستاری در سال 1392 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    62 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی سبزوار که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند؛ در این مطالعه توصیفی مقطعی شرکت کردند. ابزار این مطالعه پرسشنامه استاندارد هالند بود. با کمک آن تناسب شخصیت هر فرد با حرفه پرستاری در سه سطح کامل، نسبی و نامتناسب تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    46% پرستاران شرکت کننده در مطالعه حاضر، شخصیتی نامتناسب با رشته پرستاری داشتند. 33/4% از آنان شخصتی نسبتا متناسب و فقط 20/6% از پرستاران شخصیتی کاملا متناسب با حرفه پرستاری داشتند. تناسب شخصیت با حرفه پرستاری بر حسب اطلاعات دموگرافیک تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد درصد زیادی از پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار شخصیت نامتناسبی با حرفه پرستاری دارند و این نتیجه لزوم توجه برنامه ریزان حوزه سلامت به این مهم و اصلاح سیستم گزینش دانشجویان متناسب تر با این حرفه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شخصیت، حرفه، تناسب، پرستاری
  • زهرا گرجی، مجید محمدشاهی، مهدی زارعی، فاطمه حیدری * صفحه 856
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های آندوکرینی است که در نتیجه ی اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به خواص مفید کنجد و مصرف گسترده ی فرآورده های آن (مثل ارده) در استان خوزستان، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثر ارده و روغن کنجد بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موش های صحرایی دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    40 سر موش صحرایی ویستار نر در چهار گروه مساوی شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی تیمارشده با روغن کنجد (g/kg 0/5) و دیابتی تیمارشده با ارده (g/kg 1/25) توزیع شدند و به مدت 6 هفته مورد مطالعه قرارگرفتند. درپایان، میزان قند خون ناشتا و سطح لیپیدهای سرم ارزیابی گردید. داده ها توسط نرم افزار 18SPSS مورد آنالیز آماری قرارگرفت. برای مقایسه ی میانگین ها در گروه های مورد مطالعه از آزمون ANOVA یک طرفه و آزمون t مستقل استفاده شد. سطح معناداری 0/05> P در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    مصرف ارده و روغن کنجد، باعث کاهش معناداری در میزان قند خون ناشتا و افزایش معناداری در میزان لیپوپروتئین با دانسیته ی بالا در مقایسه با گروه کنترل دیابتی گردید (0/05> P). روغن کنجد همچنین سبب کاهش معنادار سطح تری گلیسرید سرم در مقایسه با گروه کنترل دیابتی -شد (0/05> P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، تاثیر مثبت ارده و روغن کنجد در کنترل قند خون و پروفایل لیپیدی را در مدل حیوانی دیابت نشان داد.
    کلیدواژگان: دیابت، کنجد، ارده، قند خون ناشتا، پروفایل لیپیدی
  • سیدجواد حسینی *، نسرین میرچولی، ویدا کلاهدوز صفحه 864
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف سنجش کیفیت زندگی (در دو سطح ذهنی و عینی)، سلامت اجتماعی ورابطه ی آنها با یکدیگر در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه ی آماری پژوهش، 4704 نفر می باشند که در 15 رشته ی تحصیلی در مقاطع کاردانی تا دکترا تحصیل می کنند. دراین تحقیق. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، 380 نفر تعیین شد و با استفاده از روش تصادفی طبقه بندی نامتناسب، افراد نمونه ازجامعه ی آماری انتخاب گردیدند و یافته های لازم توسط دو پرسش نامه ی استاندارد کیفیت زندگی که خلاصه شده ی پرسش نامه ی استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی است و نیز پرسش نامه ی سلامت اجتماعی کییز که استاندارد است، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده ازآمار توصیفی و آزمون های ضریب هبستگی پیرسون، اسپیرمن، یومن وایتنی، کراسکال والیس، مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد اگرچه شاخص کیفیت زندگی، به نسبت سلامت اجتماعی از مطلوبیت بهتری برخورداراست، اما سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی دانشجویان از وضعیت مطلوبی برخوردارنیست. سلامت اجتماعی در بعد شکوفایی، مشارکت و انطباق، کمی ازحد متوسط، بالاتر و پذیرش و انسجام ازحد متوسط، پایین تر و درحد ضعیف ارزیابی می شوند درمجموع، نتایج نشان داد بین مقطع، رشته ی تحصیلی، درآمد، جنسیت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان با سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی آنان رابطه وجوددارد.
    نتیجه گیری
    یکی از عوامل اصلی ایجاد سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی، اعتماد می باشد. بنابراین برای افزایش سلامت اجتماعی در بین دانشجویان لازم است تا اعتماد آنان نسبت به سایر افراد جامعه و نهادهای اجتماعی افزایش یابد که یکی از راه های آن، ارائه ی اطلاعات شفاف ازطریق نهادهای مسوول، ترجیح ضوابط بر روابط و توجه مسوولان به خواسته ها و نیازهای دانشجویان است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی
  • محمد محمدزاده وردین *، مهین نیکوگفتار ظریف، احمد قره باغیان، ناصر امیری زاده، مهریار حبیبی رودکنار، محسن سقاء، شهرام وائلی صفحه 876
    زمینه و هدف
    به منظور ارتقای کیفیت پیوند سلول های بنیادی خون ساز، روش های پردازش متعددی به کار می روند. هدف این مطالعه مقایسه سه روش پردازش متداول هیدروکسی اتیل استارچ، سانتریفیوژ ساده و نیز سامانه خودکار سپکس بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 90 نمونه خون بند ناف توسط روش های هیدروکسی اتیل استارچ، سانتریفیوژ ساده و نیز سامانه خودکار سپکس پردازش شدند. سپس میزان شمارش سلول های هسته دار، CD34 مثبت و کلنی زایی آنها، اندازه گرفته شد. در پایان، نتایج با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند و مقدار p کم تر از 0.05 به عنوان معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان بازیافت سلول های هسته دار در استفاده از روش های هیدروکسی اتیل استارچ، سانتریفیوژ ساده و نیز سامانه خودکار سپکس، به ترتیب 76%، 71% و 80% بود (p> 0.05). میزان بازیافت سلول های CD34 مثبت در استفاده از روش خودکارسپکس 91% و در دو روش دیگر 85% بود (p> 0.05). همچنین تفاوت معنی داری بین سه روش از نظر میزان بازیافت کلنی زایی نیز دیده نشد (p> 0.05).
    نتیجه گیری
    شمارش های سلول های هسته دار، CD34 مثبت و کلنی زایی نمونه های خون بند ناف پردازش شده با سه روش مختلف، تفاوت معنی داری باهم نداشتند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی خون ساز، خون بند ناف، ترکیبات هیدرو کسی اتیل استارچ، سانتریفیوژ ساده، سامانه خودکار سپکس (Sepax)
  • فاطمه طباطبایی، فاطمه ملکی، زهرا ابره دری تفریشی، نرگس شاه محمدی، مجید پیرستانی* صفحه 885
    زمینه و هدف
    عفونت میکروسپورودیایی تقریبا در همه میزبانان بی مهره و مهره دار، از جمله انسان رخ می دهد. هدف از این مطالعه مقایسه فراوانی میکروسپوریدیوزیس با روش مولکولی در نمونه های مختلف بیماران مبتلا به نقص ایمنی با افراد سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 258 نمونه مدفوع و لاواژ برونکوآلوئولار (BAL) از بیماران دارای نقص ایمنی (پیوند مغز استخوان، پیوند کلیه و دارای عوارض تنفسی) مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی و مسیح دانشوری طی سال های 1390-1389 جمع آوری گردید. پس از ثبت اطلاعات بالینی، استخراج DNA بر روی همه نمونه ها صورت گرفت. به منظور شناسایی میکروسپوریدیاهای آلوده کننده انسان (انسفالیتوزون و انتروسایتوزون) با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز چندگانه (multiplex-PCR) واکنش زنجیره ای پلیمراز بر روی همه نمونه ها صورت گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی شیوع عفونت میکروسپوریدیایی در بیماران دارای نقص ایمنی 4/3 درصد و در گروه شاهد 3/9 درصد بود. شیوع میکروسپوریدیوزیس در بیماران تحت پیوند مغز استخوان (5 ایزوله از 70 نمونه) 7/1 درصد، بیماران دارای عوارض تنفسی (4 ایزوله از 150 نمونه) 2/7 درصد و بیماران تحت پیوند کلیه (2 ایزوله از 38 نمونه) 5/3 درصد بود. در گروه مورد اغلب موارد عفونت در مردان و در محدوده سنی 60-40 سال رخ داده بود. در نمونه لاواژ برونکوآلوئولار به ترتیب 3 ایزوله انسفالیتوزون (2%) و 1 ایزوله انتروسایتوزون (70/7%) شناسایی شد. در بیماران سرطانی تحت عمل پیوند مغز استخوان 4 ایزوله انسفالیتوزون (5/7%)، 1 ایزوله انتروسایتوزون (1/4%) و در بیماران تحت عمل پیوند کلیه 2 ایزوله انتروسایتوزون (5/3%) شناسایی گردید. در گروه شاهد به ترتیب 4 ایزوله انتروسایتوزون (2/2 درصد) و 3 ایزوله انسفالیتوزون (1/7 درصد) شناسایی شد که اغلب موارد عفونت در مردان و در محدوده سنی 45-30 سال بود.
    نتیجه گیری
    اغلب موارد میکروسپوریدیوزیس انسان با وجود عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی یا دیگر عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی، به ویژه در بیماران پیوندی، ایجاد می شود. لذا، بررسی دقیق این بیماران از لحاظ وجود این عفونت قبل از عمل پیوند جهت جلوگیری از گسترش عفونت به سایر اعضای ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: میکروسپوریدیوز، شیوع، نقص ایمنی، بیماران، تهران
  • مسعود طاهری لاری، محمدرضا قمری، سیدسعید طباطبایی، مهدی نکویی* صفحه 894
    زمینه و هدف
    کارکنان شاغل در بیمارستان ها و مراکز درمانی همواره در معرض مواجهه با شرایط پر استرس کاری هستند که سلامت جسمی، روانی واجتماعی آنان را تهدید نموده و منجر به کاهش بهره وری سازمانی وایجاد هزینه های گزافی برای افراد، سازمان ها و کل جامعه می گردد. از آن جا که هوش معنوی در بالا بردن ظرفیت تحمل و مقابله با فشارهای گوناگون، نقش مهمی ایفا می نماید؛ هدف از این مطالعه تعیین رابطه هوش معنوی و فرسودگی شغلی در کارکنان بیمارستان امام رضا(ع) مشهد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1392برروی 246 نفر از کارکنان بیمارستان امام رضا(ع) مشهد انجام شد. نمونه ها به صورت نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. داده ها به صورت پیمایشی با استفاده از پرسشنامه استاندارد هوش معنوی کینگ و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی مسلش جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس.نسخه16 و آزمون های آماری تی-تست،آنوا و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. میزان خطای قابل قبول مطالعه نیز 5 درصد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان هوش معنوی در کارکنان بیمارستان متوسط به بالا و میزان فرسودگی شغلی در حد متوسط بود. همچنین بین هوش معنوی و فرسودگی شغلی کارکنان شاغل در بیمارستان امام رضا (ع) ارتباط منفی و معناداری وجود داشت(r = -0.239 & p-value = 0.001).
    نتیجه گیری
    اتخاذ تدابیری جهت شناخت و بهبود مولفه های هوش معنوی در افراد شاغل در سازمان ها از طریق اتخاذ یک سیستم آموزشی و فراهم نمودن زمینه های رشد هوش معنوی در کارکنان توسط مدیران و سرپرستان سازمان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، فرسودگی شغلی، بیمارستان
  • حمیده یزدی مقدم، لادن نجار، آرش اکابری، اکبر پژهان *، رحیم گل محمدی صفحه 903
    زمینه و هدف
    ارزیابی مراحل پیشرفت بلوغ جنسی برای ارزیابی سلامت نوجوانان از اهمیت زیادی برخورداراست. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میانگین سن شروع بلوغ و ارتباط آن با شاخص توده ی بدنی (BMI) در دانش آموزان پسر شهر سبزوار در شمال شرق ایران در سال 1390 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- مقطعی بر روی 252دانش آموز پسر مدارس راهنمایی و دبیرستان شهرستان سبزوار، در رده ی سنی 18-11 سال که با روش نمونه گیری احتمالی و چندمرحله ای انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع آوری داده ها ازطریق تکمیل پرسش نامه ی استاندارد تانر و سپس اندازه گیری قد و وزن و محاسبه ی BMI انجام گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحت ویندوز ویرایش 15 و با استفاده از آزمون های آماری مجذورکای، تی تست، آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی، آنالیز کواریانس، ضرایب همبستگی اسپیرمن و توافق کاپا و سطح معناداری برابر با 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    برای انجام پژوهش گروهی، از محققانی که برای بررسی وضعیت بلوغ در مدارس پسرانه، به منظور افزایش دقت در تعیین مراحل تانر، پیش از آغاز طرح آموزش دیده بودند، درنظرگرفته شدند. دانش آموزان پسر برای تعیین اندازه قد و وزن، اندازه ی آلت تناسلی، بیضه و نحوه ی رشد موهای زهار و زیر بغل و همچنین تغییرات صدا مورد بررسی قرارگرفتند. دراین مطالعه، میانگین مرحله ی نهایی رشد بیضه ها و اسکروتوم(مرحلهG5)، رشد موهای پوبیس (مرحلهP5) به ترتیب 1/65 ±16/40 و 1/19 ± 16/79 سال و میانگین BMI در مراحل P2، G2 به ترتیب 4/1± 20/96 و 3/66 ± 19/49 کیلوگرم / متر مربع تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش سن بلوغ و نیز ارتباط آن با BMI، سیستم بهداشتی درمانی باید بر روی برنامه های آموزشی و تشویق نوجوانان برای شروع تغییر شیوه ی زندگی تاکیدنماید. سن شروع بلوغ در پسران، مشابه بسیاری از مطالعات سایر کشورها می باشد، ولی برای تعیین وضعیت دقیق بلوغ در کودکان ایرانی، نیاز به مطالعات بیشتر در استان های مختلف، مناطق روستایی و شهری و نیز مطالعات طولی است.
    کلیدواژگان: بلوغ، شاخص توده بدن، پسران، مراحل رشدتانر، سبزوار
  • محمد حضوری *، سیدرفیع عارف حسینی، سیدجلال قائم مقامی، رامینا میرساسان، مجید محمدشاهی صفحه 913
    زمینه و هدف
    ورزش کاران تلاش می کنند تا با استفاده از روش های مختلف عملکرد خود را ارتقاء دهند. مصرف مکمل های ورزشی، یکی از این روش ها است.مکمل «کراتین»، از رایج ترین مکمل های مصرفی ورزش کاران بوده و در سالیان اخیر مصرف آن به طور قابل توجهی افزایش یافته-است. با توجه به مصرف بالای آن، متاسفانه دانسته های ما از اثرات مصرف این مکمل در بدن ناکافی است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف کوتاه مدت «کراتین» بر میزان دفع ادراری کراتین و «کراتی نین» و عملکرد بی هوازی ورزش کاران رشته یبدن سازی اجراء شده است.
    مواد و روش ها
    16 مرد ورزش کار رشته ی بدن سازی (3/4 ± 23/8ساله) در یک طرح مطالعاتی کارآزمایی بالینی دوسوکور به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده ی کراتین و دریافت کننده ی دارونما تقسیم شده اند. در هر دو گروه پیش و پس از دریافت مکمل، «کراتین»و «کراتی نین» در ادرار سنجیده و عملکرد بی هوازی با استفاده از آزمون وینگیت ارزیابی شده است.
    یافته ها
    نتایح، نشانگر افزایش غلظت کراتین (0/001=P)و کراتی نین ادراری (0/000=P)درگروه دریافت کننده کراتین بوده است. همچنین سه شاخص مورد سنجش در آزمون وینگیت شاملتوان اوج، توان متوسط و شاخص خستگی در گروه دریافت کننده کراتین افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش شاخص های عملکرد بی هوازی در افراد تحت آزمون، مصرف مکمل کراتین می تواند بر افزایش عملکرد ورزش کاران بدن ساز موثر باشد. با توجه به افزایش غلظت کراتین و کراتی نین ادراری، ارزیابیعوارض مصرف طولانی مدت این مکمل به ویژه بر عملکرد کلیه ها، الزامی است.
    کلیدواژگان: کراتین، کراتی نین ادراری، عملکرد بی هوازی، مکمل
  • حسن ایزانلو، محمد احمدی جبلی، حمیدرضا تشیعی، محمد خزایی، شهرام نظری، غریب مجیدی *، وحید وزیری راد، حسین آقابابایی، بهنام وکیلی صفحه 925
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدباکتریایی دندریمر پلی پروپیلن ایمین نسل دوم (PPI-G2) و پلی آمیدوآمین نسل چهارم (PAMAM-G4) بر کلبسیلا اوکسی توکا، سودوموناس آئروژینوزا و پروتئوس میرابیلیس در محیط آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش ها
    غلظت های مختلفی از دندریمر PPI-G2 و PAMAM-G4 بر روی دیسک های بلانک تلقیح شد و در محیط کشت مولر هینتون آگار قرار داده شدند. با تلقیح باکتری ها مطابق با غلظت استاندارد 0/5 مک فارلند، هاله های عدم رشد بررسی گردید. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی دندریمر PPI-G2 و PAMAM-G4 به روش رقت لوله ای در محیط کشت نوترینت براث تعیین شد.
    یافته ها
    هاله عدم رشد در غلظت μg/ml500 از دندریمر PPI-G2 برای کلبسیلا اوکسی توکا، پروتئوس میرابیلیس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب برابر mm25، mm15 و mm20 بود. هاله عدم رشد در غلظت μg/ml500 از دندریمر PAMAM-G4 برای کلبسیلا اوکسی توکا، پروتئوس میرابیلیس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب برابر mm20، mm18 و mm0 بود. MIC دندریمر PPI-G2 برای کلبسیلا اوکسی توکا و سودوموناس آئروژینوزا برابر μg/ml5 و برای پروتئوس میرابیلیس برابر μg/ml50 بود. MBC دندریمر PPI-G2 برای کلبسیلا اوکسی توکا برابر μg/ml50 و برای پروتئوس میرابیلیس و سودوموناس آئروژینوزا برابر μg/ml500 بود. MIC دندریمر PAMAM-G4 برای کلبسیلا اوکسی توکا و پروتئوس میرابیلیس به ترتیب برابر μg/ml500 و μg/ml1250 بود. MBC دندریمر PAMAM-G4 برای کلبسیلا اوکسی توکا و پروتئوس میرابیلیس به ترتیب برابر μg/ml1250 و μg/ml2500 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، دندریمر PPI-G2 برای حذف سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا اوکسی توکا و پروتئوس میرابیلیس موثر است اما PAMAM-G4 تنها بر کلبسیلا اوکسی توکا و پروتئوس میرابیلیس اثر ضدباکتریایی دارد. همچنین خاصیت ضدباکتریایی دندریمر PPI-G2 بسیار بهتر از PAMAM-G4 است. با این حال، استفاده از دندریمر برای گندزدایی آب آشامیدنی نیازمند مطالعات بیشتر و وسیع تر است.
    کلیدواژگان: خاصیت ضدباکتریایی، حداقل غلظت کشندگی، حداقل غلظت بازدارندگی، هاله عدم رشد
  • مهران عیوض زاده، ابراهیم منوچهریان، فاطمه دارینی، ابوالفضل رحمانی ثانی *، احمد الله آبادی، ایوب رستگار، محمدحسن رخشانی صفحه 934
    زمینه و هدف
    درسال های اخیر بحران کم آبی در کشورهای زیادی به یک معضل بزرگ تبدیل شده است. در این راستا استفاده از پساب های تصفیه شده به روش طبیعی یا مصنوعی در کشاورزی و موارد مشابه به عنوان یک راه حل مهم و کاربردی مطرح گردیده است. روش طبیعی پالایش به کمک نیزارهای مصنوعی علاوه بر هزینه کم، راهبری آسان، فناوری پایین مورد نیاز و مصرف کم انرژی در مقایسه با سایر روش های تصفیه روش مناسبی می باشد.جهت افزایش بازده نیزارها از گیاهان مختلفی استفاده گردیده است که از جمله گیاهان ویژه جهت پالایش این گونه پساب ها گیاه وتیوار می باشد. این گیاه دارای ویژگی های مرفولوژیکی، ژنتیکی و فیزیولوژیکی منحصر به فردی است.با توجه به اطلاعات محدود این گیاه در تصفیه فاضلاب های صنعتی در این مطالعه مقایسه تصفیه پذیری فاضلاب بیمارستانی توسط گیاهان وتیوار و نی معمولی در مناطق گرمسیری انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تجربی در فصل گرم سال (تابستان)1391 انجام شد. در این پژوهش دو عدد پایلوت شیشه ای به ابعاد 100×50×60 سانتی مترساخته شد. خاک مورد استفاده مخلوطی از ماسه، شن وخاک رس معمولی انتخاب گردید. روش آبیاری در این پژوهش به صورت زیرسطحی و سیستم پیوسته بود. فاضلاب بیمارستانی ابتدا در یک مخزن 220 لیتری به عنوان ته نشینیاولیه با زمان ماند 2ساعت وارد بستر نیزار با زمان ماند هیدرولیکی4 روز با دبی 0/85 لیتر در ساعت گردید. به منظور بررسی کارآیی هر گیاه در تصفیه فاضلاب بیمارستانی پارامترهای شیمیایی شامل اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی،کل جامدات معلق، کل نیتروژن،کل فسفر،اکسیژن مورد نیاز شیمیایی،اسدیته بر اساس روش های استاندارد متد مورد سنجش قرار گرفت. جهت آنالیر داده ها از آزمون های آماری تی مستقل و من ویتنی با استفاده از نرم افزاراس.پی.اس.اس. استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این تحقیق درصد حذف پارامترهای TP،TN،TSS،BOD5توسط گیاه وتیوار به ترتیب 88/54، 95/71، 93/93، 99/80 درصد و برای گیاه نی به ترتیب 82/54، 91/13، 86/64، 99/28 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی های منحصر به فرد گیاه وتیوار از جمله مقاومت بالای آن در برابر شرایط نامساعد محیطی و راندمان بهتر آن نسبت به گیاه نی این گیاه جهت پالایش فاضلاب بیمارستانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: فاضلاب بیمارستانی، گیاه وتیوار، گیاه نی، تصفیه فاضلاب
  • اکبر احمدی آسور *، حمید مهری، علی ملیحی، محمدحسن رخشانی، رمضانعلی خمیرچی صفحه 942
    زمینه وهدف
    شغل شاطری در نانوایی های سنتی از نظر نوع کار و وجود حرکات تکراری زیاد و همچنین شدت و مدت زمان انجام کار به گونه ای است که شاطران در معرض ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی قرار دارند. لذا، هدف از این بررسی تحلیل دقیق ریسک فاکتورهای موثر بر بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در شاطران نانوایی های شهر سبزوار می باشد.
    مواد وروش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است؛ که به صورت مقطعی بر روی 70 نفر ازشاطران نانوایی های سنتی شهر سبزوار که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. در ابتدا میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک مشخص گردید وسپس با روش ارزیابی سریع اندام فوقانی (RULA) پوسچرها مورد ارزیابی قرار گرفته ونمره نهایی تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار R نسخه. 2 15.2 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین سابقه کاری وسن شاطران 19/4 و 36/04 سال بود. در این میان بیشترین علایم ریسک در اندام فوقانی به شانه (56/8%) و در اندام تحتانی به زانو (50%) اختصاص داشت. در ارزیابی RULA (Rapid Upper Lumbar assessment) 34/33% افراد نمره 7 (با سطح اقدام اصلاحی 4) و 55% افراد نمره 5 و 6 (با سطح اقدام اصلاحی 3)را کسب نمودند. آزمون همبستگی ناپارامتری بین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی وسن (p = 0.02) و سابقه کاری (p = 0.03) رابطه معنا داری در سطح اطمینان 95% نشان داد. یعنی، با افزایش سن وسابقه کاری این ضایعات بیشتر می شود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته ها، درصد قابل توجهی از شاطرین در محیط غیر ایمن از نظر ارگونومیک کار می کنند(88/3%) و فراوانی اختلالات اسکلتی- عضلانی در آنها بالاست. این امر نیاز به اقدام ارگونومیکی ومدیریتی دارد.
    کلیدواژگان: شاطر، نانوایی سنتی، RULA، اختلالات اسکلتی عضلانی، ارزیابی ریسک، سبزوار
  • فاطمه رستمی، اعظم عسگری، امیر شجاعی، یعقوب فتح اللهی، سیدجواد میرنجفی زاده * صفحه 951
    زمینه و هدف
    امروزه تحریک مغناطیسی از طریق جمجمه (rTMS) در درمان بعضی از اختلالات عصبی مورد استفاده قرار می گیرد؛اما، تاثیرآن بر فعالیت نورونی و شکل پذیری سیناپسی به خوبی مشخص نشده است. هدف از این تحقیق بررسی اثر اعمال مزمن rTMS بر توانایی شکل پذیری سیناپسی می باشد.
    مواد و روش ها
    rTMS به مدت 14 روز به ناحیه هیپوکمپ اعمال شد. یک هفته پس از پایان اعمال rTMS میزان تقویت سیناپسی طولانی مدت (LTP) در حیوانات بررسی و با گروه کنترل مقایسه گردید. برای القای LTP، تحریک با فرکانس بالا (HFS) در مسیر پرفورنتاعمال شد و از لایه گرانولار شکنج دندانه دار پتانسیل های میدانی ثبت شد. در هر حیوان ثبت پتانسیل های میدانی پایه به مدت 10 دقیقه قبل از اعمال HFS انجام شد. دامنه اسپایک تقویت به عنوان شاخص قدرت سیناپسی اندازه گیری گردید. افزایش این کمیت پس از اعمال HFSبه میزان حداقل 20 درصد به عنوان شاخص تقویت سیناپسی در نظر گرفته شد. برای مقایسه اثرات rTMS بر کمیت های اندازه گیری شده از آزمون تی و یا آزمونآنوا دو طرفه و آزمون متعاقب بونفرونی(Bonferroni) (نرم افزار پریزم 8) استفاده کردیم.
    یافته ها
    داده های به دست آمده نشان داد که اعمال rTMS به مدت 14 روز باعث کاهش دامنه اسپایک تقویت در مقایسه با گروه کنترل می شود (P<0.05). علاوه بر این، توانایی نورون ها در ایجاد LTP نسبت به گروه کنترل کاهش می یابد (P<0.001). اندازه گیری شاخص زوج پالس نیز نشان داد که به دنبال ایجاد تقویت سیناپسی میزان تسهیل زوج پالس در حیواناتی که rTMS دریافت کردند تفاوت معنی داری با حالت قبل از آن (ثبت پایه) ندارد؛اما، در گروه کنترل این شاخص کاهش معنی داری پیدا می کند.
    نتیجه گیری
    اعمال rTMSبه صورت مزمن باعث کاهش میزان تقویت سیناپسی می شود. با در نظر گرفتن نقش مهم LTP در وقوع فرآیندهای شناختی، باید به دنبال یافتن الگوهایی ازrTMS بود که تاثیرکمتری بر توانایی شکل پذیری سیناپسی باشند.
    کلیدواژگان: تحریک مغناطیسی از طریق جمجمه، شکل پذیری سیناپسی، تقویت طولانی مدت، پتانسیل های میدانی، شکنج دندانه ای
|
  • Seyyed Mehdi Beheshti Nasr, Hasan Ramshini*, Abolfazl Rad Page 711
    Background and
    Purpose
    Minocycline has got the anti-inflammatory and neuroprotective effects. Considering the interaction between cell death and seizure, and on the other hand, Kindling which increases expression NMDA receptors in brain, the aim of this study is to investigate the effect of minocycline on gene expression of NMDA receptor in hippocampus and piriform brain areas on amygdale kindling acquisition in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, three animal groups of 24 Wistar rats received kindling stimulations (twice daily within 6 hours intervals) after being stereotaxic operated and taking one week recovery period. In first Group (n=8) animals did not received daily kindling stimulations. Animals of the second and the third Groups (n=8) respectively had been injected by saline (1ml/kg) and minocycline (25 mg/kg), 60 minutes before receiving kindling stimulations. Two hours after last stimulation animal’s brains were removed and the changes of NR2A gene subunit of NMDA receptor in the hippocampus and piriform cortex were measured and compared relative to the control group. Datawere analyzed using ANOVA and Tukey post hoc tests at significant level of P<0/05.
    Results
    Intraperitoneal administration of minocycline before kindling stimulations prevented an increase in the mRNA of NR2A subunit of NMDA receptor in hippocampus and piriform cortex of amygdala kindling.
    Conclusion
    The results of this study have shown that minocycline administration before electrical stimulation has anticonvulsant effects which are applied through a decrease in expression of NMDA receptors.
    Keywords: Seizure, Kindling, Minocycline, NMDA Receptor
  • Sahar Sabooteh, Hossein Shahnazi *, Gholamreza Sharifi Rad, Akbar Hasanzadeh Page 719
    Background and
    Purpose
    According to investigations, not considering the side effects of anxiety on a fetus, baby and pregnancy outcomes, as a result of lack of proper training and adequate information in terms of pregnancy common cares, pregnant women hypothesize anxiety as a common sense that will be improved spontaneously. So present study was aimed at evaluating effectiveness of education on anxiety among primiparous women based on Health Belief Model (HBM).
    Materials And Methods
    An experimental (interventional) study matched with two randomized group. using pre-test and post-test on the 88 eligible primiparous women(n = 44 per group) was performed. Data were gathered by using a researcher made questionnaire that its validity and reliability were confirmed. Education was conducted in three sessions (1hour for each one) tailored with HBM constructs, using lectures, group discussions, inquiries, PowerPoints and booklets. Evaluation was included implementing post-test, 4 and 8 weeks after last education session. Collected data were analyzed by SPSS (ver.20) software, using fallowing
    Methods
    statistical test including Chi-square, Independent T-test and repeated measure one way analysis of variance (ANOVA), significant level was taken less than 0.05.
    Results
    The achieved results indicate that the averages of age, education, job status and income were not significantly different for both groups (p>0.05).In our study, the mean scores of knowledge, perceived sensitivity, perceived severity, perceived benefits and barriers, cues to action, self-efficacy and individuals performance, 4 weeks after intervention (p<0.001) and 8 weeks after intervention (p<0.001) had significantly more magnitudes in case group compared to control group. After intervention, repeated measure Anova also showed a significant increase in case group regarding knowledge (from 32.1 to 89.1), perceived sensitivity (from 34.8 to 91.5), perceived severity (from 31.82 to 88.48), perceived benefits (from 39.28 to 92.41), perceived barriers (from 26.93 to 88.61), cues to action (from 24.65 to 92.03), self-efficacy (from 29.71 to 88.75) and person performance (from 28.83 to 94.63) in significant level of p<0.001. While, there was not observed significant change in control group (p<0.05).
    Conclusion
    According to achieved results which indicate meaningful effects of education on increasing the knowledge of pregnancy and common cares, changing people beliefs and performances in terms of pregnancy anxiety based on HBM and also considering the fact that increasing mother and babies health level leads to higher health level for families and societies, it is expected that health planners and authorities must show more respect to this issues,
    Keywords: Anxiety, Health Belief Model, Education, Primiparous women
  • Nikzad Ghanbari, Fatemeh Golestan Jahromi, Korosh Bani Hashem *, Mansour Moazen Page 735
    Background and
    Purpose
    Stress Inoculation Training has positive effect onreducing tension in patients with cancer, but this intervention hasn’t done in patients with prostate cancer yet, so the purpose of present study is to investigate the effect of stress inoculation training on depression and anxiety in patient with prostate Cancer.
    Materials And Methods
    The statistical society of this study included men with prostate cancer who had refered to the Cancer Therapy Centers of Kermanshah in Feb 2014. 30 participants were randomly selected and divided in two groups (15 per group) of control and experiment. The applied instrument in this research was SCL-90-R scale. In order to perform data analysis, MANCOVA was used and results were extracted from SPSS software version 20.
    Results
    Results indicated that stress inoculation training have had a significant effect on reducing anxiety and depression in patients with prostate cancer of experiment group compared with control group (F=11/72 and P=0/002 for depression and F=21/87 and P<0/001 for anxiety). Also the mean of pretest and posttest of depression in control group were respectively 27/73 and 27/40 and for experimental group mentioned parameters magnitudes obtained respectively 28/53 and 24/40.Also the mean of pretest and posttest of anxiety in control group were respectively 18/60 and 18 and for experimental group mentioned parameters obtained respectively is 18/80 and 16/13).
    Conclusion
    Stress inoculation training causes a reduction in anxiety and depression in patients with prostate cancer.
    Keywords: Anxiety, Depression, Prostate, Cancer, stress
  • Hasan Emamipoor, Zeynab Emamipoor, Davood Akbarzadeh *, Ali Mohammadzadeh Page 743
    Background and
    Purpose
    Every year chronic diseases such as cancers and diabetes cause psychological problems for patients and in most cases lead to their Having healthy mental condition is one of the most effective factors of improving condition of these patients. So, this study was aimed at comparison of social support and defense mechanisms of diabetics and non-diabetics.
    Materials And Methods
    A causal-comparative and descriptive method was applied in this study. 80 diabetic among those patients who had referred to Sina Diabetes center of Tabriz were chosen by an available sampling method and were compared with 80 non-diabetics who were matched with the cases considering demographic variables. data were gathered by Doc Social Support Questionnaire, defense mechanism's Styles Questionnaire and demographic characteristics. and also were analyzed by applying descriptive statistics and MANOVA method and using SPSS.19 software.
    Results
    Results showed that there were differences between diabetics and non-diabetics in social support and defense mechanisms (P>0.01).
    Conclusion
    According to achieved results planning for treating interventions and more accurate and perfect care in order to manage diabetes and its complications, in a better way, to promote diabetic patients quality of life is proposed.
    Keywords: Social support, defense mechanisms, Diabetic patients
  • Zohreh Fekrizadeh, Mahboobeh Khorsandi *, Nasrin Rozbahani Page 753
    Background
    Controlling hypertension by self-care behaviors cause to reduce mortality and disability from heart disease. Self-efficacy is a strong determinant for changing or creating self-care behaviors. The aim of this study was to determine self- efficacy of self-care behaviors of elderly patients with hypertension in the Qom city in 2013.
    Materials And Methods
    This descriptive - analytical study was performed on 130 cases of hypertensive patients in Qom city that were selected in Snowball sampling. The data collection was a Blood pressure device questionnaire including demographic information, Self-efficacy and Performance. Data were analyzed by SPSS-18.
    Results
    average self-efficacy score was 40%. Self-efficacy was significantly higher in men than women (P=0/03) and between self-efficacy and marital status, job and education level had no significant relation. Self-efficacy Elderly with Self-care performance (P=0/003), average systolic pressure (P=0/0001) and diastolic (P= 0/004) had a significant relationship.
    Conclusion
    Elderly patients with hypertension were poor level of perceived self-efficacy related to self-care behaviors and considering that there is a significant relationship between self-efficacy and behavior, therefore, to change or adoption behavior attention to self-efficacy is remarkable.
    Keywords: hypertension, self, efficacy, health promotion, elderly
  • Mehdi Abbasnejad *, Mohammad Sofiabadi, Ali Mostovfi, Raziyeh Kooshki, Mohsen Yayapour Page 761
    Background and
    Purpose
    Ducrosiaanethifolia is an aromatic medicinal plant native to Iran, and has been used in traditional medicine for controlling infection, reducing anxiety and pain. Since analgesic effect of this plant has not been studied experimentally, the aim of the present research is investigating the analgesic effect of Dc. essential oil.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 48 adult Wistar male rats were examined. Rats were divided randomly into 6 groups (n= 8) including: control group, morphine group and Dc. essential oil group (0.06, 0.125, 0.25 and 0.5 ml/kg, IP). Antinociceptive effects of drugs were assessed using hot plate apparatus. The results were analyzed using SPSS using one-way analysis of variance (ANOVA) followed by post hoc Tukey. Differences were considered significant at p< 0.05.
    Results
    The Dc. essential oil (0.5 ml/kg) significantly decreased sensitivity to painin comparison with control group. Latency to onset of pain significantly increasedby the Dc. essential oil (0.125 ml/kg) 60 and 120 minutes after injection compared with control group. Also, the Dc. essential oil (0.25ml/kg) reduced pain 120 minutes after injection in comparison with control group.
    Conclusion
    Based on the findings of present study, the Dc. essential oil has analgesic properties and this plant can lead to decreased sensitivity to pain at some doses in the hot plate model of pain.
    Keywords: Ducrosiaanethifolia (Dc.) Boiss, Pain, Hot Plate Test, Adult Male Rat
  • Tahereh Lashkari, Masoomeh Fooladvandi, Hajar Sadeghi, Azar Asadabadi Page 769
    Background and
    Purpose
    Diabetes is a common disease in Iran and around the world which is associated with veriety of costly complications Depression is one of the most important problems diabetics deals with. Nurses can have a significant role in stress management training in order to improve the life quality of these patients. This study was aimed at evaluating the effectiveness of training patients with Type II diabetes in stress management, on depression.
    Materials And Methods
    In this Clinical trial research 96 patients with type II diabetes were selected from patients who had refered to the Diabetes Center of Kerman in 2013, and were asked to complete the DASS21 questionnaires, considering common consent. Patients, who had depression, were randomly divided into two groups: experimental and control groups and stress management training was done. Data were collected using questionnaires (Beck = DASS), respectively. Test data covariance, repeated measures ANOVA and SPSS software version 18 were used for analysis at Significant level of p< 0.05.
    Results
    Mean and standard deviation of depression before intervention in control group and test group, were respectively33.37± (13.94) and 32.77± (13.58), and after the intervention, obtained magnitudes for mentioned parameters were respectively 31.34± (13.91) and 20.77± (10.42). Comparing to pre-intervention period, standard deviation of depression has decreased and 51.2% of the experimental group's patients were found less depressed after being trained with the stress management tour. significant different between severity of depression before and after implementation of stress management training were resulted.(p-value= 0/0001).
    Conclusions
    Stress management training has played an effective role in reducing depression.
    Keywords: diabetes mellitus Type II, Stress management, Training, depression
  • Sattar Rezaee, Noroddin Dopeikar, Bagher Pahlevanzadeh, Parisa Mahdizadeh, Mohsen Barooni, Aliakbar Sari* Page 778
    Background
    The development supplementary insurance and the increasing of insurance coverage results to increase the level of health of society and helps to provide more services. The aim of this study was estimate price elasticity demand for supplementary insurance and effective factors on its use or non-use, among board’s members and staffs of health faculty of Tehran University of medical sciences in 2011.
    Methods
    This was a descriptive analytic cross-sectional study. The data collection tool was a questionnaire. For data analysis from SPSS 20 version was used. Also, descriptive and inferential statistics such as average test and logistic regression were used.
    Result
    Price elasticity of demand for supplementary insurance was 0.53. Also, the results showed the cost of health care, education level and health status is a significant correlation with demand for supplementary health insurance.
    Conclusion
    Increasing quality of services and expanding package of suggested services such as dental services can be results to increase of demand for health insurances even if the premium is risen.
    Keywords: Price Elasticity, Supplementary insurance, demand
  • Hamid Aghaalinejad *, Reza Gharakhanloo, Mostafa Baranchi Page 786
    Background and
    Purpose
    Every type of exercises could lead to different immune responses in human body. The purpose of this study was to compare the acute effects of endurance exercises (EE), resistance exercises (RE) and concurrent exercises (CE) on serum interleukin-17 (IL-17) concentrations and number of lymphocytes, monocytes, and neutrophils in active men.
    Materials And Methods
    Twenty healthy young and active men (Age: 21.69±2.66; BMI: 21.92±1.89; Fat%: 14.49±3.05) voluntarily participated in this study and randomly were assigned into three groups: EE (n=7), RE (n=6) and CE (n=7). Subjects performed special exercise protocol for each group consisted of 45 minute. IL-17 serum concentrations were measured by ELISA method and so numbers of some classes of leukocytes were computed (Pre, immediate and 1 hour post-exercises). Data were analyzed using Repeated-Measures analysis of variance, One-Way ANOVA and Tukey post-hoc and Paird T-test at the significance level of α=0.05.
    Results
    Changes in the serum levels of interleukin-17 was significantly different between groups immediately after exercise and 1 h post-exercise. Also, lymphocytes and neutrophils numbers 1 h post-exercise and monocytes and neutrophils numbers, 1 h post-exercise compared to basal levels were significantly different between three exercise groups, respectively (p<0.05).
    Conclusion
    Type of exercise has an effective role in IL-17, neutrophils, lymphocytes, and monocytes responses. Based on changes pattern of serum IL-17 in groups, it seems that CE can modify the effects of RE and EE.
    Keywords: Interleukin, 17, Endurance Exercise, Resistance Exercise, Concurrent Exercise, Active Men
  • Alireza Rahmani, Jamal Mehralipor, Nader Shabanloo, Firoozeh Zaheri, Yosef Poreshgh, Amir Shabanloo* Page 797
    Background
    Usually, to produce radical sulfate, persulfate anions can be activated by heat, UV light and transition metals such as iron ions. The purpose of this study was investigation of performance of persulfate activated with iron produced by electrical method using iron anode electrode in degradation of Acid Blue 113 from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    In this study, a lab-scale electrochemical batch reactor equipped with four iron electrodes and a DC power supply was used for removing of Acid Blue 113. The effect of operating parameters such as initial pH, voltage, persulfate and initial Acid Blue 113 concentration were evaluated. Also, the amount of pH changes during the process, the synergistic effect of processes in the system and Acid Blue 113 UV-Vis spectrum analysis in optimal conditions was investigated.
    Results
    The results showed, initial pH of solution, initial concentration persulfate and applied voltage has a significant effect on dye removal. Dye removal efficiency was higher in acidic condition and decreased with increasing pH, So that, after 2 min of reaction at pH 3, voltage 10 V and 150 mg/L of persulfate, 98% of the dye was removed, at pH 5, 7, 9 and 11, after 2 min of reaction and in the same condition the dye removal efficiency was, 66, 0, 0 and 13.5%, respectively. With increasing voltage from 1 to 10 V, increased the dye removal efficiency. S2O82- at the end of 20 min of reaction, removed 17% of dye, at the same condition, electrochemical process with iron electrode had only 31% efficiency, but, the combination of these two processes could remove 99.8% of dye.
    Conclusion
    The use of S2O82- anions in an electrochemical reactor with iron electrodes can be increase the efficiency of process. Therefore, using this process can be promising process to industrial wastewater treatment.
    Keywords: Radical sulfate, persulfate, electrochemical, iron electrode, Acid Blue 113
  • Ebrahim Golmakani, Reza Ganji, Mohsen Abad, Homa Rezaee Moghaddam, Mehdi Bakhshabadi, Mohammad Mehrpoyan, Mohsen Khosoabadi *, Ramin Shahraeini Page 808
    Background
    The aim of this study is to assess of dose enhancement effect in tumour in presence of 10B, 157Gd, 10B nanoparticles and 157Gd nanoparticles in radiotherapy through neutron capture by Monte Carlo method.
    Materials And Methods
    A 252Cf brachytherapy source AT model was simulated by Monte Carlo method code MCNPX and its TG-43 parameters were calculated and compared with previous corresponding data. This 252Cf brachytherapy source was used as a neutron source in neutron capture therapy. Dose enhancement factor was compared in tumour in presence of 10B, 157Gd, 10B nanoparticles and 157Gd nanoparticles for the concentrations of 100, 200 and 500 ppm of each capture agents in neutron capture. For this aim, around the 252Cf source, a spherical soft tissue phantom and a tumour containing each capture agents were considered.
    Results
    Calculated air kerma strength and dose rate constant for 252Cf source equals to 0.306 cGycm2/hµg and 5.782 cGy/Uh respectively. Among examined agents, maximum DEF belonged to 10B and 10B nanoparticles in concentration of 500 ppm. These values were reported as 1.06 and 1.08 respectively.
    Conclusion
    IN this study, air kerma strength and dose rate constant indicate difference of %7.27 and %1.10 with other corresponding values. In dose enhancement point of view, capture agents containing 10B are more useful in neutron capture therapy. In the same concentrations, dose enhancement factor for capture agents in nanoparticles form is higher than the presence of capture agents in atomic form. So, it is preferable to use of nanoparticle capture agent rather than atomic form. However, it should be noted that before clinical usage of this agents, other medical, chemical and physical criteria should be considered, for their comparison, in selection of capture agents in neutron capture therapy.
    Keywords: naoparticles, dose enhancement factor, neutron capture therapy, Monte Carlo simulation
  • Fatemeh Rostamkhani, Homeyra Zardooz *, Hossein Shirvani Page 819
    Background And Objective
    Stress specially the chronic psychological one is an important issue of our modern society. In this regard, this study has been investigated the effects of chronic psychological stress on metabolic, hormonal and behavioral parameters.
    Materials And Methods
    The present study is an experimental intervention.The animals were divided into control and stressed groups and then subdivided into 15 and 30 days (n=7). Stress was induced by the communication box.This device consisted of 9 chambers. The animals received electrical shock in five chambers and the animals in four chambers exposed to various emotional. Chronic stress for 15 and 30 days (h / day1) was applied. Blood sampling was done by using retro orbital puncture method. The plasma levels of glucose, cholesterol, triglyceride, insulin, and corticosterone were measured. In addition, feed and water intake, latency to eat and drink, adrenal and body weights were determined. For statistical analysis a mixed analysis of variance with repeated measures within the stressed and control groups and independent measures between the two groups was performed by SPSS Version 16.0 program package. The level of significance was considered less than 0.05.
    Results
    Chronic psychological stress did not significantly change plasma corticosterone (P=0.41), insulin (P=0.45), glucose (P=0.47), triglyceride (P=0.07) and cholesterol (P=0.26) levels. 30 days chronic stress significantly increased feed intake compared to control ones (P=0.01). Whereas water intake (P=0.07), latency to eat (P=0.70) and drink (P=0.08) did not change significantly in the stressed group. 30 days exposure to the stress in both control and stressed groups increased body (P=0.002 and P=0.004 respectively) and adrenal (P=0.01 and P=0.04 respectively) weights markedly compared to day 15.
    Conclusion
    short and mid-term psychological stress did not change hormonal and metabolic parameters significantly, whereas feed intake was significantly increased. However, no significant difference was observed in body weight of stressed animals compared to controls.
    Keywords: Psychological stress, Corticosterone, Insulin, Glucose
  • Samira Rahimnejad *, Abdorrahman Bahrami, Mohammadjavad Asari, Alireza Soltaniyeh, Razagh Rahimpoor, Seyyed Amirreza Negahban, Farshid Ghorbani Shahna Page 829
    Background and
    Purpose
    Personal exposure to volatile organic compounds can cause variety of adverse health effects, containing a large range from non-cancer effects up to cancer. The purpose of this study was quantitative risk assessment of occupational exposure to Volatile Organic Compounds in the oil-dependent chemical industry.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study NIOSH 1501& 2549 methods were applied for sampling and analyzing the amount of hydrocarbons in the oil-dependents of chemical and after detecting hydrocarbons, the quantitative risk assessment was calculated by United States Environmental Protection Agency method. Also the Hazard Quotient parameter for non-cancer VOCs and Life time Cancer Risk for cancer VOCs were calculated. The collected data were analyzed by SPSS16 software.
    Results
    The Life time Cancer Risk (LCR) of benzene for 13complexes were Definite and for 8 complexes, in all complexes that have been studied, the LCR of benzene were more than threshold limit recommended by WHO. The Lifetime Cancer risk of trichloroethylene in one complex and ethyl benzene in two complexes were Definite. The Hazard Quotient of xylene, chlorobenzene, methyl ethyl ketone and N-hexane in several complexes were more than values recommended by WHO. There are significant relationships between carcinogenic hydrocarbons risk and parameters like age and work history, with the correlation coefficient of 0.336 and 0.409 respectively (P< 0.001).
    Conclusion
    This method ofrisk assessment is comprehensive and achieved results can be used for correcting and controlling prioritization of resources in case of reducing the level of risk.
    Keywords: Risk assessment, Volatile Organic Compounds, Occupational exposure, chemical industry, oil
  • Shahin Ramazi, Majid Motovalli Bashi, Abolfazl Rad, Hamidreza Khezraee*, Morteza Hashemzadeh Chaleshtari Page 842
    Background
    Allergic rhinitis is a chronic inflammatory disease of the upper airways, this inflammatory response in the nasal mucosa includes an immediate IgE-mediated response. IL-18, a member of the IL-1 family, is known for influencing the balance of IgE level. In present study this problem is investigated that whether immunoglobulin (Ig) E levels in serum are associated with -607A/C SNPs of IL18 promoter.
    Materials And Methods
    Genotyping for -607A/C SNPs of IL18 promoter was performed using 133 patients with AR and 62 healthy control volunteers from Chaharmahal va Bakhtiari province then serum levels of total IgE were determined by ELISA method. Statistical analysis were carried out using T test and ANOVA test by SPSS version 19.
    Results
    level of total IgE in Serum were significantly greater in allergic rhinitis patients than controls (P=0.017). In addition, the total serum IgE level of the individuals with heterozygous genotype of IL18 (-607AC) were significantly higher regarding other investigated polymorphisms (P=0.045).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that the IL18 gene polymorphism -607A/C is associated with IgE levels and susceptibility of allergic rhinitis.
    Keywords: Allergic rhinitis, (interleukin, 18) IL, 18, polymorphism, IgE
  • Mahadeseh Mohsenpour, Abbas Abbaszadeh, Fariba Borhani, Mohammadhasan Rakhshani, Seyyedeh Solmaz Mousavi* Page 849
    Background
    Personality compatibility of individuals with profession that provides services to others is one of important issues that have received less attention while there is a great impact on the quality of services provided and to professional success. This study aimed to assessment of personality compatibility of nurses with nursing profession in Sabzevar University of Medical Sciences in 2013.
    Materials And Methods
    62 nurses were worked in Sabzevar University of Medical Sciences in 2013 were selected by simple random sampling participated in this cross-sectional study. This survey Instrument was standardized questionnaire of Holland personality-job compatibility that by means of it compatibility of nurses’ personality with the nursing profession is determined at three levels: non-compatible, relatively compatible and absolutely compatible. Data was analyzed by SPSS.
    Results
    46% of nurses participating in this study had non-compatible personality and 33/4% of them had relatively compatible personality and only 20/6% had absolutely compatible personality whit nursing profession. Compatibility of personality whit nursing profession according to demographic characteristics had no meaningful differences.
    Conclusion
    this study showed large percentage of nurses working in Sabzevar University of Medical Sciences had non-compatible personality whit nursing profession, and this results shows attention to this important issue by health managers and correction of selection of more compatible nursing student are necessary.
    Keywords: Personality, Profession, Compatibility, nursing
  • Zahra Gorji, Majid Mohammadshahi, Mehdi Zareie, Fatemeh Heidari* Page 856
    Background and
    Purpose
    Diabetes is one of the most common endocrine metabolic disorders, resulting from defects in insulin secretion, insulin action, or both. According to the useful properties of sesame and extensive use of its products (like sesame butter) in Khuzestan province, the purpose of this study was to investigate the effects of sesame butter vs. sesame oil on serum glucose levels and lipid profiles on diabetic rats.
    Methods
    Forty male rats of Wistar Strain were randomly divided into 4 groups (10 rats per group) and were being treated for 6 weeks as follows: Group 1: non diabetic control rats; Group 2: diabetic control rats; Group 3: diabetic rats that were being treated with 1.25 g/kg sesame butter; and Group 4: diabetic rats that were being treated with 0.5 g/kg sesame oil. At the end of the experimental period, serum levels of glucose and lipid profiles were measured. The statistical analysis was carried out, using SPSS 18 software. One way analysis of variance (ANOVA) and Independent sample test were used to compare means between the treated and controlled groups. P< 0.05 was considered as significant.
    Results
    Utilization of sesame butter and sesame oil in diabetic rats's regime caused a significant decrease in glucose concentrations and also led to increase in high density lipoprotein-c levels compared to the diabetic control rats (P<0.05). Triglyceride levels were also decreased after 6 weeks in the sesame oil treated diabetic group (P=0.000).
    Conclusion
    The results of presented study indicate the improving effects of sesame butter and sesame oil on controlling glucose levels and lipid profiles in the animal models of diabetes.
    Keywords: diabetes, sesame, sesame butter, fasting blood sugar, glucose levels, lipid profiles
  • Seyyed Javad Hosseini *, Nasrin Mircholi, Vida Kolahdooz Page 864
    Background and
    Purpose
    This study has been done with the aim of assessing the life quality (at subjective and objective levels), and social health and their relationship with each other in students of Islamic Azad University of Sabzevar, Iran.
    Materials And Methods
    The statistical population of the study included 4704 people which study in 15 majors from associate degrees to doctoral education. With the use of Morgan table, the sample size was calculated to be 380. By using a disproportionate stratified random sampling, statistical samples were selected from the statistical population, and the data were collected by two questionnaires of quality of life which are summary of two standard questionnaires for quality of life, the World Health Organization and Keynesian social health questionnaire; findings were analyzed with in SPSS with descriptive statistics and Pearson's correlation coefficient, Spearman, Mann Whitney U, and Kruskal Wallis.
    Results
    Although quality of life, in comparison to social health, has a better utility, students’ quality of life is not in a good condition. Their social health is assessed by dimensions of prosperity, participation and compliance (a little higher than average); reception and integration (lower than average and weak). Overall, there is no relationship between social health and quality of life in one hand, as well as grade, major, income, gender and academic achievement of students on the other hand.
    Conclusion
    One of the major causes of social health and quality of life is trust. Therefore, in order to increase social health among students, it is necessary to increase their trust of other members of society and social institutions by providing clear information through responsible institutions, preference of criteria to relations and the attention of authorities to their wishes and needs.
    Keywords: Quality of Life, Social Health, Social Prosperity
  • Mohammad Mohammadzadeh Vardin *, Mahin Nikogoftar Zarif, Ahmad Ghare Baghian, Naser Amiri Zadeh, Mehryar Habibi Roodkenar, Mohsen Saghgha, Shahram Vaeli Page 876
    Background
    Different processing methods are being used to improve the quality of hematopoietic stem cell transplantation. Using hydroxyethyl starch, simple centrifugation and Sepax automation, this study was aimed to compare these three conventional methods.
    Material And Methods
    90 cord blood samples were taken and processed by hydroxyethyl starch, simple centrifugation and Sepax automation methods. Then they were subjected to total nucleated cell (TNC) counting and CD34 positive counting as well as colony assay. Finally, all data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and ps less than 0.05 were considered statistically significant.
    Results
    The TNC recoveries in hydroxyethyl starch, simple centrifugation and Sepax automation methods were 76%, 71% and 80%, respectively (p> 0.05). The CD34+ cell recoveries in the Sepax automation and in the other two methods were 91% and 85%, respectively (p> 0.05). Also, the colony assay recoveries were not significantly different among the three methods (p> 0.05).
    Conclusion
    No significant difference was seen in TNC number, CD34 positive counting and colony formation among the three different methods.
    Keywords: Hematopoietic Stem Cells, Umbilical Cord Blood, Hydroxyethyl Starch Derivatives, Simple Centrifugation, Sepax Automated System
  • Fatemeh Tabtabee, Fatemeh Maleki, Zahra Abareh Dory Tafreshi, Narges Shahmohammadi, Majid Pirestani* Page 885
    Background and
    Purpose
    Microsporidia infections occurvirtually in all in vertebrate and vertebrate hosts,in cluding humans. The this study is aimed atcomparison of distribution of microsporidiosis in various samples of Iranian immunocompromised patients and healthy individuals by molecular methods.
    Materials And Methods
    Inthiscase - control study, 258stool, blood, bronchoalveolar lavage (BAL) and urine sampleswere obtained fromimmunocompromisedpatients (bone marrowtransplant, kidney transplant and respiratory complications) referred to Masih Daneshvari and Shariati Hospitalduring 2010-2011. After recording clinical data, DNA extraction was performed on all samples. To identifyhuman related microsporidiosis (Encephalitozoon spp. And Enterocytozoon spp.), polymerase chain reactionwas performedusingspecific primers andmultiplex-PCR on allsamples.
    Results
    Overall, the prevalence of microsporidiosis in immunocompromised patients were 4.3 and 3.9 percent in cases and control group, respectively.Incidence of microsporidiosis in patients undergoing bone marrow transplantation (5 isolates from 70 samples) was 7.1%, in patients with respiratory complications (4 isolates from 150 samples) 2.7 percent and patients undergoing renal transplantation (2 isolates from 38 samples) 5.3 percent. In the case group, most cases of infection occurred among men at the age of40-60 years. In bronchoalveolar lavage samples 3 isolates of Encephalitozoon (2%) and one isolate of Entrocytozoon (0.7%), were identified, respectively. In cancer patients undergoing bone marrow transplantation 4 isolates of Encephalitozoon (5.7%), 1 isolate of Enterocytozoon (1.4%) and in patients with renal transplants 2 isolates of Enterocytozoon (5.3%)were detected. 4 isolates of Enterocytozoon (2.2%) and 3 isolates of Encephalitozoon (1.7%) were identified in the control group that most infections occurred among menat the age of30-45years.
    Conclusion
    The most cases of human microsporidiosis are associated with human immunodeficiency virus infection or other states of immunosuppression, particularly in organ transplant recipients; The obtained results confirm this claim.
    Keywords: microsporidiosis, prevalence, immunodeficiency, patients, Iran
  • Masoud Taheri Lari, Mohammadreza Ghamari, Seyyed Saeed Tabatabaee, Mehdi Nekuie* Page 894
    Background
    The hospitals and medical centers’ staff are always exposed to stressful working conditions that threat their physical, psychological and social health but also reduced organizational efficiency and lead to exorbitant costs for individuals, organizations and the entire society. The spiritual intelligence play an important role in enhancing capacity and various pressures, so the purpose of the present study was to determine the relationship between the spiritual intelligence and burnout in staff of Imam Reza hospital of Mashhad. Methods and materials: This cross-sectional study conducted in 2013 on 246 employees of Imam Reza hospital in Mashhad who were enrolled in a simple random sampling design. Were applied to gather the related data, The King Standardized spiritual intelligence questionnaire as well as Maslash Standardized occupational burnout questionnaire. The collected data were analyzed through Spss16, t - test, Anova and Pearson correlation coefficient. The error rate of %5 was considered acceptable.
    Results
    Spiritual intelligence in staff was at moderate to high and job burnout was moderate. There was found a significant negative Correlation between the spiritual intelligence and occupational burnout in the staff of Imam Reza hospital (r = -0.239 & p-value = 0.001)
    Conclusion
    Systems’ managers can identify and improve the components of spiritual intelligence of their staff through various approaches such as improving the training systems as well as providing the contexts in which the spiritual intelligence of their staff can be developed.
    Keywords: spiritual intelligence, occupational burnout, hospital
  • Hamideh Yazdimoghaddam, Ladan Najjar, Arash Akaberi, Akbar Pejhan *, Rahim Golmohammadi Page 903
    Background and
    Purpose
    Evaluation of puberty stages is important to assess adolescent health. This study has been done with the aim of determination of the average age of onset of puberty and its relationship with Body Mass Index (BMI) in male students of Sabzevar city in the North East of Iran in 1390. Methods and Materials: This cross - sectional study was conducted on 252 male students of secondary schools and high schools of Sabzevar, Iran, with the age of 11-18 years who were selected by probability and multistage sampling. Data were collected through a Tanner standardized questionnaire; afterwards, measuring of height and weight and BMI calculation were performed. Data were analyzed in SPSS 15 using chi-square test, t-test, ANOVA and Bonfronie post hoc test, analysis of covariance, Spearman correlation coefficient and Kappa agreement coefficient; significance level was considered as 0.05.
    Results
    To conduct this study, we selected a group of researchers who were trained for the initiation of project for assessing puberty in male schools in order to increase the accuracy of determining the Tanner stages. Students were examined for their height and weight, size of penis and testicles, and the manner of pubic and axillary hair growth as well as also voice changes. Mean final growth stage of testicles and scrotum (G5 stage), pubic hair (P5 stage), were measured to be 16.40 ± 1.65 and 16.79 ± 1.19 years respectively, and their mean BMI at P2 and G2 were 20.96±4.1 and 19.49±3.66 kg /m2 respectively.
    Conclusion
    Regarding to the declining age of puberty and its relationship with BMI, health systems should focus on training programs and encouraging teenagers to begin changing their lifestyle. Age of puberty onset in male students is similar to many other countries but determining the precise status of puberty in Iranian children requires further studies in different provinces, rural and urban areas as well as longitudinal studies.
    Keywords: Puberty, Body Mass Index, Boys, Tanner Stages, Sabzevar
  • Mohammad Hozoori *, Seyedrafee Arefhosseini, Seyyed Jalal Ghaemmaghami, Ramina Mirsasan, Majid Mohammadshahi Page 913
    Background and
    Purpose
    Athletes try toimprove their performance by using different techniques. Using supplements is one of these methods. Creatine supplement is one of the most popular body building supplements and its usage has been increased dramatically in recent years. Unfortunately our knowledge of the effects of this supplement on body isnt enough. Therefore, this study was aimed at evaluating the effects of short-term use of Creatine supplement on urinary excretion of Creatine and Creatinine and anaerobic performance among bodybuilding athletes.
    Materials And Methods
    Sixteen male bodybuilders (23.8±3.4years old) were assigned in a double-blind clinical trial and were randomly divided into two groups, a Creatine treatment group or aplacebo group. Creatine and Creatinine concentrations inurine were determined for both groups before and after intervention and anaerobic performance was evaluated by the Wingateanaerobic test method.
    Results
    The results revealed an increase in of urinary Creatine and Creatinine concentration sin the Creatine recipient group. Also three measured indices of the Wingate test, including peak power, average power and fatigue index increased in the Creatine recipient group.
    Conclusion
    According to the increase in anaerobic performance indices among subjects, Creatine supplement can improve body builders performances. According to obtained increase in urinary Creatine and Creatinine concentrations, evaluation of probable side effects of long termuse of this supplement, especially on renal function is necessary.
    Keywords: Creatine, urinary Creatinine, anaerobic performance, supplements
  • Hasan Izanlou, Mohammad Ahmamado Jabali, Hamidreza Tashyiee, Mohammad Khazaee, Shahram Nazari, Gharib Majidi *, Vahid Vazirirad, Hoseein Aghababaee, Behnam Vakili Page 925
    Background
    This laboratory experiment was aimed of to investigate the antibacterial effect of Polypropylenimine-G2 (PPI-G2) and Polyamidoamine-G4 (PAMAM-G4) dendrimers on Klebsiella oxytoca, Pseudomonas aeruginosa and Proteus mirabilis.
    Materials And Methods
    Different concentrations of PPI-G2 and PAMAM-G4 dendrimers were inoculated onto Blank disks and were placed in Mueller-Hinton agar media. Zone of inhibition was investigated by bacterial inoculation according to the McFarland standard 0.5. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of PPI-G2 and PAMAM-G4 dendrimers were determined by Micro-dilution method in nutrient broth culture.
    Results
    Zone of inhibition in concentration 500 μg/ml of PPI-G2 dendrimers for Klebsiella oxytoca, Proteus mirabilis and Pseudomonas aeruginosa were 25, 15 and 20mm, respectively. Zone of inhibition in concentration 500 μg/ml of PAMAM-G4 dendrimers for Klebsiella oxytoca, Proteus mirabilis and Pseudomonas aeruginosa were 20, 18 and 0mm, respectively. The MIC of PPI-G2 dendrimer for Klebsiella oxytoca and for Pseudomonas aeruginosa were 5 μg/ml. Also, the MIC of PPI-G2 dendrimer for Proteus mirabilis was 50 μg/ml. The MBC of PPI-G2 dendrimer for Klebsiella oxytoca was 50 μg/ml and it was 500 μg/ml for Proteus mirabilis and Pseudomonas aeruginosa. The MIC of PAMAM-G4 dendrimer attributed to Klebsiella oxytoca and Proteus mirabilis were reported 500 and 1250 μg/ml, respectively. The MBC of PAMAM-G4 dendrimer belonged to Klebsiella oxytoca and Proteus mirabilis were 1250 and 2500 μg/ml, respectively.
    Conclusion
    According to the results, PPI-G2 dendrimers can eliminate Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella oxytoca and Proteus mirabilis effectively but PAMAM-G4 only has antibacterial effect against Klebsiella oxytoca and Proteus mirabilis. Also the antibacterial activity of PPI-G2 dendrimer is obviously better than those of PAMAM-G4. However, using dendrimers can be considered as a new approach for drinking water disinfection but it requires further wide range studies.
    Keywords: Antibacterial Activity, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration, Zone of Inhibition
  • Mehran Eyvazzadeh, Ebrahim Manochehriyan, Fatemeh Dareyni, Abolfazl Rahmanisani *, Ahmad Allahabadi, Ayyob Rastegar, Mohammadhasan Rakhshani Page 934
    Background
    In recent years, crisis of water shortage has become a serious problem in many countries. In this regard, the use of treated wastewater in natural or artificial method in agriculture and the like, has been proposed as an important and practical solution. The natural purification method by the use of artificial canebrakes, compared with other methods of treatment is an appropriate method because of its low cost, and also, because of easy navigation, the requirements of low technology and low energy consumption. Several herbs have been used to increase the efficiency canebrakes which including special plants to purify such wastewater is Vetiveria that has unique genetic, morphological and physiological characteristics. Due to the limited knowledge of the plant's industrial wastewater treatment, in this study, a comparison of filterablity of hospital wastewater was done between Vetivaria and bulrush in tropical areas.
    Methods
    This experimental study was done in 2013 in the hot season, summer. In this study, was made two pilot glass with dimensions of 50*60*100 Cm. A mixture of soil, sand, gravel, clay soil was selected. The irrigation method in this study was subsurface and continuous. First, hospital wastewater via a 220 liter tank as the primary sedimentation retention time and with time of 2 hours entered into bed with a hydraulic retention time of 4 days to discharge 85/0 liters per hour. To evaluate the efficiency of each plant in the treatment of hospital wastewater, chemical parameters including (PH, TP, TN, TSS, BOD5, COD)were measured according to standard methods of measuring.. Analysis of the data was done by the use of t-test and Mann-Whitney and SPSS software.
    Results
    Based on the finding of this study, percentage of removal parameter(Bod5,Tss,Tn,Tp) by plant Vetiveria was (88.54,95.71,93.93,99.80) and for bulrush was (82.54,91.13,86.64,99.28).
    Conclusion
    Due to the unique characteristics of Vetiveria, such as high resistance against unfavorable environmental conditions and its higher efficiency than bulrush, this plant is recommended for the treatment of hospital wastewater.
    Keywords: Hospital Wastewater, Vetivaria Plant, Bulrush Plant, Wastewater Treatment
  • Akbar Ahmadi Asour *, Hamid Mehri, Ali Malihi, Mohammadhasan Rakhshani, Ramezanali Khamirchi Page 942
    Background and
    Purpose
    Traditional baker’s occupation is a complex of long repetitive tasks and movements with high intensity which exposes the baker into musculoskeletal disorders. The aim of this study was a detailed analysis of risk factors leading to the incidence of musculoskeletal disorders in Sabzevar bakers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 70 traditional bakers in Sabzevar, Iran who were selected by simple random sampling. First, the prevalence of musculoskeletal disorders was determined using Nordic Musculoskeletal Questionnaire; then, Rapid Upper Lumbar assessment (RULA) was used for assessing postures to obtain final scores. Data were analyzed using R software (version R2.15.2).
    Results
    Based on the findings, the average age and work experience of bakers were 19.4 and 36.4 years respectively. The most symptomatic risk factors were related to shoulder (%56.8) and knees (50%). In assessing Rapid Upper Lumbar assessment (RULA), 33.34% of personnel (correction level 4) obtained 7, and 55% obtained 5 and 6 (with Corrective level 3). Non-parametric showed significant correlation between the musculoskeletal disorders and age (p = 0.02) and work experience (p = 0.03) (confidence level 95%). In other words, bakers with older age and more work experience suffered from more disorders.
    Conclusion
    Based on the results, a significant percentage of traditional bakers work in an ergonomically unsafe environment (%88.3), and the frequency of musculoskeletal disorders is high in this population; this requires urgent ergonomic and managerial action.
    Keywords: Baker, Traditional Bakery, RULA, Musculoskeletal Disorders, Risk Assessment, Sabzevar
  • Fatemeh Rostami, Azam Asgari, Amir Shojaee, Yaghob Fattollahi, Seyyedjavad Mirnajafizadeh* Page 951
    Background and
    Purpose
    Nowadays repeated transcranial magnetic stimulation (rTMS) is being used as a treatment for some neurological disorders, but its effect on neuronal activity and synaptic plasticity has not been completely determined. The purpose of this study was to evaluate the effect of chronic rTMS on the ability of synaptic plasticity.
    Materials And Methods
    rTMS was applied to the hippocampal region for 14 days. One week following termination of rTMS, the amount of synaptic long-term potentiation (LTP) in animals was investigated and compared with control group. High-frequency stimulation (HFS) was applied to the perforant path for LTP induction, andfield potentials were recorded from granular layer of the dentate gyrus. Baseline field potential was recorded 10 minutes before HFS. An increase of at least 20% in population spike amplitude was measured as an index of synaptic potentiation.To compare the effects of rTMS on measured parameters, we used t-test and two way ANOVA followed by Benferroni test (Prism 8 software).
    Results
    Obtained data showed that, following 14 days of rTMS application causeda reduction in population spike amplitude compared to the control group (P<0.05).In addition, the ability of neurons generating LTP was reduced compared to the control group (P<0.001). Paired pulse index measurement also showed thatthe paired-pulse facilitationdid not change following LTP induction in animals whom had received rTMS. However, there was a decrease in paired pulse facilitation in control group.
    Conclusion
    Chronic rTMS application reducesthe amount of synaptic potentiation. Considering the important role of LTP in the occurrence of cognitive processes, patterns of rTMS that have less effects on the ability of synaptic plasticity should be found.
    Keywords: Transcranial magnetic stimulation, Synaptic plasticity, Long, term potentiation, Field potential, dentate gyrus