فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 83، بهمن و اسفند 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 83، بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ایوب رستگار، لیلا قاسمی، احمد الله آبادی، مهدی فرزادکیا * صفحات 937-943
    زمینه و هدف
    یکی از راه های مدیریت بهینه ی مواد زاید جامد، بازیافت آن است که دارای صرفه ی اقتصادی و فواید زیست محیطی قابل توجهی است. بدون اطلاع از میزان زباله و اجزای تشکیل دهنده ی آن، امکان برنامه ریزی دقیق و بهینه سازی سیستم مدیریت پسماند وجود ندارد. هدف از این تحقیق، بررسی کمی، کیفی و پتانسیل بازیافت پسماندهای خشک شهری مناطق 13 گانه شهر مشهد می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه درطول سال 1391و به مدت 12 ماه در 13 منطقه ی شهری مشهد انجام شد. این پژوهش نیازمند به دانستن آنالیز فیزیکی مواد زاید شهری بود که از اطاعات و آنالیز آماری سازمان پسماند شهری مشهد استفاده شد.
    یافته ها
    اجزای خشک موجود در پسماند مطالعه شده شامل کاغذ و مقوا7/46 درصد، نان خشک 8/10درصد،پلاستیک 7/9درصد، فلزات8/6 درصد، شیشه 5 درصد و سایر موارد20 درصد بود. ارتباط معناداری بین میزان مواد زاید تولیدی در ماه های تابستان و زمستان بود. کل درآمد حاصل از فروش مواد بازیافتی 000/458/793/14 ریال بود که از این میان، درآمد حاصل از فروش کاغذ بازیافتی نسبت به سایر پسماندهای خشک بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    مقدارپسماند خشک بازیافت شده 26.15 درصد بود که با انجام مطالعات جامع و مدیریت مناسب می توان درصد بازیافت زایدات خشک را به نحو موثری افزایش داد، به علاوه بازیافت صحیح موجب درآمدزایی و ایجاد اشتغال در این بخش خواهد شد.
    کلیدواژگان: پسماندشهری، پسماندخشک، بازیافت، شهرداری مشهد
  • علی آذری، سعید ناظمی، بابک کاکاوندی*، ایوب رستگار صفحات 944-954
    زمینه و هدف
    رسوب گذاری از مشکلاتی است که کماکان تاسیساتآبی با آن مواجه هستند. خوردگی سبب خسارات مالی و بهداشتی فراوان و رسوب گذاری سبب گرفتگی و ایجاد افت فشار در شبکه می شوند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری منابع آب تامین کننده شهر شاهرود می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و طی 4 فصل در سال 92 انجام شد. تعداد 1104 نمونه برای تعیین پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری منابع آب شهر شاهرود با استفاده از شاخص هایلانژلیه (LSI)، رایزنر(RSI)، تهاجمی(AI)و پوکوریوس (PSI)مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه مقادیر میانگین هر یک از شاخص ها، نتایج با استفاده از آزمون t-test مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایجنشان داد کهبرای منابع آب شرب شهر شاهرود، شاخص لانژلیهبرابر 03/1- با انحراف معیار 11/0، شاخص رایزنر برابر 72/9 با انحراف معیار 17/0، شاخص خوردگییا تهاجمی برابر 10/12 با انحراف معیار 14/0و شاخص پوکوریوس برابر 59/9 با انحراف معیار 13/0 بوده است. همچنین اختلاف مقادیر میانگین شاخص ها بین چهار فصل مطالعه شده معنادار (05/0p-value<) بود.
    نتیجه گیری
    مقایسه 4 شاخص و نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد آب شهر شاهرود دارای خاصیت خورندگی است، بنابراینپیشنهاد می شود که منابع تامین آب شهر پیوسته بررسی گردیده و تلاش شود تا با تعدیل pHو کنترل سایر فاکتورهای موثر بر خوردگی از جمله غلظت های کلرید، اکسیژن محلول و سولفات میزانخوردگی کاهش داده شود.
    کلیدواژگان: شاهرود، خوردگی، رسوب گذاری، آب آشامیدنی، شاخص های پایداری آب
  • مهتاب قلی زاده، رحیم اکرمی، موسی الرضا تدین فر، رویا اکبرزاده* صفحات 955-964
    زمینه و هدف
    مراقبت از بیمار مبتلا به سکته مغزی، می تواند ابعاد مختلف زندگی مراقبان و ازهمه مهم تر، کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قراردهد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مراقبت از بیمار مبتلا به سکته ی مغزی بر کیفیت زندگی مراقبان آن ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مداخله ی کارآزمایی میدانی تصادفی شده درسال 1393 بر روی 120مراقب بیمار مبتلا به سکته ی مغزی بستری در بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. واحدهای پژوهش با تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم شدند. پرسش نامه ی کیفیت زندگی(SF-36)توسط مراقبین، قبل و یک ماه پس از آموزش تکمیل گردید. داده ها با آزمون کای2، ویلکاکسون، تی زوجی و تی مستقلدر سطح معناداری 5 صدم مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نمرات ابعاد کیفیت زندگی مراقبان، یک ماه بعد از آموزش در گروه مداخله به طور معناداری بیش تر از گروه کنترل نشان داده شد. بیشترین تفاوت در ابعاد سلامت عمومی(0001/0>P) و ایفای نقش جسمی(0001/0>P) و ایفای نقش هیجانی(0001/0>P) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش مراقبت از بیمار به مراقبان بیماران مبتلا به سکته ی مغزی، منجر به افزایش آگاهی و مهارت آن ها در مراقبت از بیمار و در نتیجه موجب بهبود کیفیت زندگی آن ها گردید. بنابراین، اهمیت آموزش مهارت های مراقبتی پرستاران به مراقبان بیماران، باید بیش از پیش مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: مراقبت کننده خانوادگی، کیفیت زندگی، سکته ی مغزی
  • اکرم صدیقی، احمد معصومی، مرضیه شاه سیاه* صفحات 965-971
    زمینه و هدف
    رضایت زناشویی شامل ارتباط مثبت با خانواده همسر، پویایی مثبت در خانواده اصلی، عزت نفس و همگنی مذهبی زوجین می باشد. مذهب از موثرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند. هدف اصلی این پژوهش رابطه بین جهت گیری مذهبی با رضایت زناشویی زوجین شهر قم بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قم بودند. نمونه به صورت در دسترس انتخاب گردید. بدین منظور 150 نفر از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی قم که داوطلب همکاری بوده اند، انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مقیاس پرسشنامه جهت گیری مذهبی آذربایجانی و رضایت زناشویی والتر جمع آوری شد. داده های به دست آمده با کمک نرم افزار17- SPSS از روش های آماری همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که همبستگی مثبتی بین جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی (0001/0=p، 511/0- =r) وجود دارد؛ بدین معنا که جهت گیری مذهبی می تواند رضایت زناشویی را (006/0=p، 771/0R2=) پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت باورها و جهت گیری های مذهبی در خانواده، مخصوصا در بین زوجین برنامه های آموزشی با رویکرد معنوی و اخلاقی که باعث رشد کیفیت زندگی زناشویی و خانواده خواهد شد، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، رضایت زناشویی، زوجین
  • محمد خندان، علیرضا کوهپایی* صفحات 972-981
    زمینه و هدف
    بروز حوادث شغلی در بنادر به دلیل جابجایی عظیم کالاها و تردد وسایل حمل بار امری محتمل و البته قابل پیشگیری است. تحقیقات علمی رابطه مستقیم بین فاکتورهای شخصیتی، روانی و ادراکات ایمنی افراد با بروز حوادث در صنایع و سازمان ها را گزارش کرده اند. این تحقیق با هدف توسعه شناسایی متغیرهای مدیریتی و روانی- اجتماعی موثر بر بروز حوادث در یکی از بنادر کشور و در سال 1393 اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی، کلیه پرسنل عملیاتی (60 نفر) شاغل در یک شرکت مستقر در بنادر جنوب کشور را در برداشته است. داده های مورد نیاز به کمک پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه های جو ایمنی وینودکومار و فرسودگی شغلی مازلاچ جمع آوری شد. تحلیل های آماری شامل تی تست، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS و در سطح معنی داری 05/0 صورت پذیرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه71/5±58/31 و سابقه کارشان 78/4 ± 75/7 سال بود. نمره فرسودگی و جو ایمنی به ترتیب 9/8±17/76 و 07/23±7/188 حاصل آمد. نتایج حاکی از وجود ارتباط معنی دار آماری(p<0.05) میان نمره کل فرسودگی شغلی و جو ایمنی بود (44/0-r=). همچنین، ارتباط بین جو ایمنی، فرسودگی شغلی و مولفه های هر یک با تعداد حوادث رخ داده برای کارکنان مورد مطالعه، معنی دار بوده است (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود رابطه بین فرسودگی شغلی، جو ایمنی و حوادث، استفاده از راه کارهای طراحی مجدد سخت افزاری و نرم افزاری شغلی برای مدیریت فرسودگی و استفاده از رهیافت تلفیقی ماکروارگونومی و جو ایمنی در چهارچوب تئوری سیستم های اجتماعی- فنی برای بهبود جو ایمنی به منظور مدیریت شرایط کاری و کاهش میزان حوادث شغلی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، جو ایمنی، فرسودگی، بندر، ایران
  • احمد رضا یاری، شهرام نظری*، غریب مجیدی، سودابه علیزاده متبوع، اسرافیل عسگری، ایوب رستگار، سمانه دهقان صفحات 982-991
    زمینه و هدف
    رنگها مواد آلی، با ساختار پیچیده، غالبا سمی، سرطانزا، جهش زا، غیرقابل تجزیه بیولوژیکی و پایدار در محیط زیست می باشند و چنانچه بدون تصفیه وارد محیط زیست شوند باعث به خطر انداختن محیط زیست و سلامت انسان می شوند. هدف از این مطالعه سنتز نانو ذره و بررسی کارایی دو فرآیند هیدروژن پراکسید و هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی در حذف رنگ Acid Red 18 از محیط های آبی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. در این مطالعه ابتدا نانو ذرات با استفادهازبوروهیدرید سدیم بهعنوانکاهندهاصلیفریک آهن،تهیه گردید و سپس کارایی هیدروژن پراکسید و هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی در حذف رنگ Acid Red 18 از یک محلول سنتتیک بررسی شد. هم چنین اثر pH محلول، غلظت رنگ، هیدروژن پراکسید، غلظت نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی و زمان تماس در کارایی عمل رنگ زدایی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات نشان داد که فرآیند ترکیبی نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی- هیدروژن پراکسید، نسبت به هیدروژن پراکسید تنها، از قدرت رنگبری بالایی برخوردار است. در 3=pH، زمان تماس 80 دقیقه، هیدروژن پراکسید 200 میلی مول، غلظت رنگ 75 میلی گرم در لیتر و غلظت نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی 2 گرم در لیتر، حذف رنگ در حدود 90 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آزمایش ها، استفاده از هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی کارایی مناسبی در حذف رنگ Acid Red 18 از گروه رنگ های آزو، دارد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، هیدروژن پراکسید، Acid Red 18، حذف رنگ
  • علی حسین زاده، محمد صالحی مرزیجرانی، تورج احمدی جویباری، پروانه محمودی کوهی، پناه علی حسین زاده، مهدی مرادی نظر* صفحات 992-998
    مقدمه
    مطالعات قبلی نتایج ضد و نقیضی در ارتباط با رابطه نوبت کاری و اختلات لیپیدی نشان داده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین نوبت کاری و لیپدهای سرم می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی روی 2100 نفر از پرسنل شرکت پلی اکریل اصفهان به صورت سر شماری در سال1393 انجام شد. ارتباط بین نوبت کاری و متغیرهای بیوشیمیائی و فشارخون و قندخون ناشتا اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS نسخه 19 استفاده شد. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و کای 2 به ترتیب برای مقایسه متغیرهای کمی و کیفی در سطح معنی داری 05/0به کار برده شد.
    یافته ها
    میانگین کلسترول تام در نوبت کاران 3-گردشی (10/32±50/171) از میانگین کلسترول تام در روزکاران (19/34±46/178) و نوبت کاران 2-گردشی (59/35±15/178) پائین تر بود. آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد بین کلسترول تام و نوبت کاری ارتباط معنی داری وجود دارد(001/0>p). شیوع کلسترول تام ≥ 200 میلی گرم در دسی لیتر به ترتیب در روزکاران، نوبت کاران 2-گردشی و نوبت کاران 3- گردشی، 25%، 7/23% و 6/18% بود. آزمون کای اسکوئر نشان داد این اختلاف معنی دار است(01/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میانگین کلسترول تام و شیوع آن در نوبت کاران 3-گردشی بیشتر از روزکاران و نوبت کاران 2-گردشی می باشد. لذا این مطالعه بر اهمیت اندازه گیری عوامل خطر متابولیک در کارکنان نوبت کار و جلوگیری از این عوامل خطر تاکید دارد.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، اختلالات لیپیدی، پلی اکریل
  • علی محمدپور، سمانه نجفی*، جهانشیر توکلی زاده، فاطمه محمدزاده صفحات 999-1007
    زمینه و هدف
    در دوران بارداری، مادران تغییرات بسیاری از نظر روانی تجربه می کنند. درک از خود به عنوان یکی از عوامل موثر بر حالات روانی، در مراقبت های فعلی بارداری کم تر مورد توجه واقع می شود. مطالعه حاضر نیز جهت بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر این مدل بر درک از خود شخصی در زنان نخست باردار اجراگردیده است.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی در عرصه شاهددار تصادفی، نمونه پژوهش شامل 83 زن نخست باردار بوده که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با روش بلوک های جایگشتی در دو گروه آزمون (42 نفر) و کنترل (41 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمون مداخله آموزشی- حمایتی شامل جلسات آموزشی و مشاوه روانشناسی مبتنی بر مدل را دریافت و طی 4 هفته پیگیری شدند. داده ها با استفاده از ابزار روا و پایا شده بررسی سطح سازگاری در بعد درک از خود شخصی، جمع آوری و به کمک نرم افزار SPSS، آمار توصیفی و آزمون های آمار تحلیلی تحلیل شد. 05/0P< معنادار لحاظ شد.
    یافته ها
    نمرات سازگاری در بعد درک از خود شخصی در دو گروه قبل از مداخله به ترتیب 56/7±26/38 و 21/8±73/40 بوده و مقایسه آن ها تفاوت آماری معناداری نداشت؛ اما پس از مداخله، نمرات در دو گروه به ترتیب 46/4±69/30 و 40/8±29/41 بود که مقایسه آن ها به طور معناداری تفاوت داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از برنامه طراحی شده مبتنی بر مدل «روی»، به عنوان یک مداخله اثربخش و کم هزینه، قادر است سازگاری زنان نخست باردار را در بعد درک از خود شخصی افزایش دهد. بنابراین، به کارگیری این الگو در این دوران، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدل سازگاری روی، درک از خود شخصی، زنان، نخست باردار
  • منصور کرجی بانی، علیرضا نخعی، فرزانه منتظری فر*، احسان رخشانی صفحات 1008-1017
    زمینه و هدف
    مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    دریک مطالعه مداخله ای تعداد 50 نفر دانشجوشامل 25دختر و25 پسر بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس از هرفرد 4میلی لیتر خون قبل و پس از دریافت240 میلی لیتر ماءالشعیر اخذ شد.پس از جدانمودن سرم آنتی اکسیدان تام سرم به روشFRAPو به روش اسپکتروفتومتریک مقادیر اسید اوریک سرم و تیول تام (methodHu''s) تعیین شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزارSPSSاستفاده شد.توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین،انحراف معیار، تعداد و درصد و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد..05/0P< به عنوان تفاوت معنی دار شدن مقادیر متغیرها در بین دو گروه در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادمیانگین سنی افراد مورد مطالعه 2/1±20 سال بود. تفاوت معنی داری در میانگین سطح آنتی اکسیدانی تام افراد مورد مطالعه در قبل و بعد مداخله مشاهده شد ( μmol/ l 301±3/1312 درمقابل (μmol/l345± 4/1374) (0001/0= P). اما مقدار اسید اوریک سرم خون افراد مورد مطالعه بعدازمداخله تفاوت معنی داری نداشت. میانگین سطح سرمی تیول تام در افراد مورد مطالعه تفاوت معنی د اری داشت (dl /mg 22 /0 ± 42 /0 درمقابل dl/mg18 /0 ± 59 /0 ) (0001/0= P). بین ظرفیت تام آنتی اکسیدان و تیول سرم دردومرحله قبل ( 0005/0>P و1=r) و بعد ( 0005/0>P و1=r) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد نوشیدن نوشابه غیر الکلی ماءالشعیر به طور چشمگیری باعث افزایش میانگین فعالیت آنتی اکسیدانی تام سرم و تیول پروتئینی در افراد میشود. بنظر می رسد با توجه به تاثیرآنتی اکسیدان ها در سلامتی افزایش توان آنتی اکسیدانی درماءالشعیر می تواند مورد مطالعه قرارگرفته که نیازمند تحقیقات گسترده تر می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان تام، آبجو غیر الکلی، تیول پروتئین، اسید اوریک
  • محبوبه فیروز، سید جواد حسینی، سید رضا مظلوم*، فرزانه حسن زاده، سید علی کیمیایی صفحات 1018-1025
    مقدمه وهدف
    بیماری دیابت به عنوان یکی از بیماری های شایع اختلال متابولیسم، از معضلات بهداشت عمومی در جهان محسوب می شود. مهم ترین عامل زمینه ساز مرگ ومیر بیماران دیابتی عدم انجام خودمراقبتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت پارسیان مشهد در سال 93 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه خودمراقبتی بیماران دیابتی و پرسشنامه توصیف مشخصات واحدهای پژوهش توسط بیماران تکمیل گردید و داده های اصلی با استفاده از نرم افزارآماری spss 5/11 موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که 2/47 درصد از افراد خودمراقبتی ضعیفی داشتند و بین خود مراقبتی و جنس(018/0=p) و فعالیت بدنی(019/0=p) ارتباط معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این تحقیق، بیماران مبتلا به دیابت خودمراقبتی ضعیفی داشتند و این خودمراقبتی ضعیف هرساله هزینه های زیادی را بر افراد مبتلا تحمیل می کند. از این جهت یافتن راه کارهای جهت بهبود خودمراقبتی این بیماران الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، پرستاری دیابت، دیابت نوع دو
  • مهدی عالی زاده، معرفت سیاه کوهیان*، آیلار ایمانی صفحات 1026-1034
    زمینه و هدف
    سیر جهت درمان بیماری های قلبی و عروقی و دیگر بیماری های متابولیکی دارای واحدهای فتوشیمیایی فعال می باشد.هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر مکمل سازی حاد سیر بر حجم اکسیژن مصرفی(2Vo)، حجم دی اکسید کربن تولیدی (2Vco) و نسبت تبادل تنفسی (RER) در آستانه ی هوازی، آستانه ی بی هوازی و بیشینه ی مردان ورزشکار با مزاج گرم بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری را تمامی دانشجویان مرد دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 93-92 تشکیل دادند.30 مرد ورزشکار سالم (با میانگین سنی 8/0±0/20 سال، قد 7/4±6/178 سانتی متر و وزن 9/8±5/71 کیلوگرم) به دو گروه همگن مکمل (15 نفر) و دارونما (15 نفر) تقسیم شدند. گروه مکمل به مدت یک هفته هر روز 1000 میلی گرم قرص سیر و گروه دارونما به مدت یک هفته هر روز 500 میلی گرم نشاسته مصرف کردند. همه ی آزمودنی ها قبل و پس از مکمل سازی سیر در برنامه درمانده ساز وابسته به فرد شرکت کردند. متغیرهای پژوهش توسط دستگاه تجزیه تحلیل گازهای تنفسی اندازه گیری شد. برای مقایسه ی نتایج پس آزمون همراه با کنترل نتایج پیش آزمون به عنوان کوواریانس، از آزمون آماری آنکووا استفاده گردید. برای سنجش اندازه ی اثر سیربر 2Vo، 2Vco و RER آستانه ی هوازی، بی هوازی و بیشینه از آزمون آماری مجذور اومگا (w2) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مصرف هفت روزه مکمل قرص سیر حداکثر اکسیژن مصرفی (max 2 Vo) را به طور معناداری افزایش داد ( 1 صدم=P) و اندازه ی اثر آن 20 درصد گزارش شد. بااین حال مصرف سیر باعث تغییر اندک در میزان دیگر شاخص های قلبی تنفسی شد که این مقدار از لحاظ آماری معنادار نبود ( 5 صدم
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاضر می توان نتیجه گرفت که احتمالا مکمل سازی کوتاه مدت سیر بر حداکثر حجم اکسیژن مصرفی در ورزشکاران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مکمل سیر، حداکثر اکسیژن مصرفی، نسبت تبادل تنفسی، حجم دی اکسیدکربن تولیدی
  • حسن ایزانلو، غریب مجیدی، افشین ملکی، محمد خزایی، مریم سادات طباطبایی مجد، مهشید وطن خواه*، شهرام نظری صفحات 1035-1042
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه تعیین غلظت نیترات و نیتریت در منابع آب زیرزمینی شهر جیرفت و مقایسه آنها با مقادیر استادارد سازمان جهانی بهداشت بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی–مقطعی بود که در سال 1388 انجام شد. نمونه برداری از55 حلقه چاه در طی یکسال در نقاط مختلف شهر جیرفت انجام شد. از هر منبع در هر فصل 3 نمونه برداشت گردید. غلظت نیترات و نیتریت نمونه ها به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار16 SPSS استفاده شد. آزمون های آماری مورد استفاده شامل آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و آزمون های پس وقوعی (TukeyHSD و Tamhane) بود.
    یافته ها
    میانگین سالیانه غلظت نیترات و نیتریت در شهر جیرفت به ترتیب برابر 05/10 و 01/0 میلی گرم در لیتر بود. بین غلظت نیترات و نیتریت بر حسب فصول مختلف تفاوت آماری مشاهده نشد (05/0P). غلظت نیترات در مناطق مسکونی بیشتر از مناطق باغی و زمین های خالی بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    غلظت نیترات و نیتریت در چاه ها کمتر از استاندارد سازمان جهانی بهداشت بود. ممکن است در آینده برخی چاه ها غلظت نیترات بیشتر از حد استاندارد داشته باشند. پیشنهاد می شود عوامل دخیل در افزایش غلظت نیترات در چاه ها به طور دقیق بررسی شود و راهکار صحیح برای جلوگیری، کاهش و کنترل نیترات ارائه گردد.
    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، آب های زیرزمینی، جیرفت
  • لیلا صادق مقدم، علی دلشاد نوباغی، اکرم فرهادی*، شیما نظری، مریم عشقی زاده، فهیمه چوپان وفا، محدثه نیازی اوری صفحات 1043-1051
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان در جهان و ایران موضوع رضایت از زندگی این گروه مورد توجه محققین قرار گرفته است. رضایت از زندگی سالمندان می تواند تحت تاثیر متغیرهایی نظیر حمایت اجتماعی باشد. این پژوهش با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و ارتباط آن بر رضایتمندی از زندگی سالمندان شهر گناباد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی (توصیفی-تحلیلی) می باشد، که بر روی 310 سالمند ساکن در شهر گناباد انجام گرفته است. داده ها این مطالعه از طریق پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و رضایت از زندگی LSI-Z و چک لیست اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ونرم افزار آماریspss20 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین وانحراف معیار سن افراد مورد پژوهش2/8± 25/70 سال بود .نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی ادراک شده و رضایت از زندگی رابطه ی معنی دار و مستقیمی وجود دارد( 419/0r= ؛ 001/0>p)، از بین منابع حمایتی بیشترین حمایت از سمت خانواده با مقادیر میانگین و انحراف معیار 34/3±59/10بوده و بعد از آن افراد مهم زندگی به عنوان دومین منبع حمایت اجتماعی اعلام شده است. نتایج نشان داد که رضایت از زندگی در 9/71 درصد از سالمندان در سطح متوسط است، و تنها8/16 درصد از سالمندان دارای رضایت از زندگی در سطح زیاد می باشند.
    نتیجه گیری
    به طور کل اکثر سالمندان مورد پژوهش از حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی متوسط و کمتر برخوردار بودند. با توجه به نتایج این مطالعهتوصیه می شود که با تقویت منابع تامین حمایت اجتماعی از سوی سازمان ها و نهادهای مربوطه در جهت رضایت از زندگی این افراد گام برداشت.
    کلیدواژگان: سالمند، رضایت از زندگی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • محمدعلی یعقوبی فر، منصوره فیض آبادی*، ملیحه دلیلی صالح، احسان صفاری صفحات 1052-1062
    زمینه و هدف
    کتابخانه های دانشگاهی حوزه علوم پزشکی می توانند نقش اساسی در پرورش نیروهای متخصص و دستیابی به اهداف حوزه بهداشت و سلامت داشته باشند و چنانچه کتابخانه ای نتواند سطح کیفیت خدمات و در نتیجه رضایت کاربران خود را افزایش دهد ،نقش آن ضعیف می گردد. این پژوهش به به مطالعه سطح کیفی خدمات کتابخانه مرکزی با استفاده از ابزار « لایب کوال» پرداخته است.
    مواد و روش ها
    پژوهشحاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع کاربری بوده که در سال 1393 انجام شده است. تعداد 296 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و وارد مطالعه شدند. . داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد لایب کوال جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری تی و آنالیز واریانس یکطرفه در سطح 05/0 و نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    از بین ابعاد سه گانه ی تاثیرخدمات، کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان یک مکان، کاربران کتابخانه از مولفه تاثیر خدمات کتابخانه با میانگین 59/6 بیشترین میزان رضایت را داشته و میانگین مولفه های کتابخانه به عنوان یک مکان 68/5 و کنترل اطلاعات 64/5 بوده است.
    نتیجه گیری
    وضعیت خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در هر سه مولفه ی تاثیرخدمات، کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان یک مکان، از سطح حداقل انتظارات کاربران بالاتر بوده است ولی با سطح مطلوب یا حداکثر رضایت، تفاوت داشت.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کتابخانه های دانشگاهی، ارزیابی عملکرد، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
  • حسن باقری نیا *، محمد یمینی، اسحاق ایلدرآبادی، فهیمه باقری نیا صفحات 1063-1070
    زمینه و هدف
    پرستاران با استرسهای مختلف شغلی روبرو هستند که به دلیل ویژگی های شخصیتی متفاوتی که دارند بصورت گوناگونی با استرس برخورد می کنند و سلامت روان آنها تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های شخصیتی و سلامت روان با واسطه تاب آوری در پرستاران می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی با روش تحلیل مسیر است. 105 پرستار در بیمارستان اسفراین بطور تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه های شخصیتی نئو، تاب آوری کانر و دیویدسون و سلامت روان گلدبرگ استفاده شد. آزمونهای همبستگی و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر مستقیم روان رنجورخویی (282/0Beta= و 000/0P=) ، وجدان گرایی (207/0Beta= و 002/0P=) و تاب آوری (392/0Beta= و 000/0P=) بر سلامت روان معنادار می باشند و سایر مسیرهای مستقیم به سلامت روان معنادار نبودند و نیز ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی (236/0-Beta= و 000/0P=)، توافق جویی (147/0Beta= و 000/0P=)، و تجربه پذیری (044/0Beta= و 014/0P=) از طریق تاب آوری بر سلامت روان اثر معنادار غیر مستقیم دارند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی علاوه بر اینکه بطور مستقیم بر سلامت روان تاثیر می گذارند، بطور غیر مستقیم از طریق تاب آوری هم بر سلامت روان تاثیر دارد. بنابراین متغیر تاب آوری را می توان یک متغیر واسطه ای بین ویژگی های شخصیتی و سلامت روان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: شخصیت، سلامت روان، تاب آوری، پرستار
  • حکیمه اکبری، لیلا الیاسی*، راضیه اکبری، مریم قائم پناه تاج آبادی، ملیحه امیریان صفحات 1071-1079
    زمینه و هدف
    ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیکها ،یکی از مشکلات جدی در زمینه طب عفونی است که عمده ترین علت آن تجویز نامناسب آنتی بیوتیک ها است و این امر باعث افزایش هزینه ها ، واکنشهای دارویی و گسترش عفونتهای مقاوم باکتریایی می گردد. لذا پژوهش حاضردر جهت بررسی تجویز آنتی بیوتیک قبل از عمل جراحی با دستورالعمل کشوری در بیمارستان امیرالمومنین گراش در سال 1393 صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    یک نمونه تصادفی شامل 2282 بیمار از بخشهای مختلف جراحی(عمومی و گوارش،اورولوژی،اورتوپدی،گوش و حلق و بینی، جراحی اعصاب، چشم، زنان و زایمان)از بیمارستان گراش وارد مطالعه شدند و با استفاده از اطلاعات مندرج در پرونده بیماران و کاردکس داروها و پرسش از متخصصین هر سرویس جراحی اطلاعات وارد شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 2177نفر آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند که انتخاب نوع آنتی بیوتیک در (69/88 درصد) صحیح بود.در زمان شروع فواصل تجویز ، راه و دوز مصرفی دارو همخوانی کلی صد در صد بود..شایع ترین آنتی بیوتیکهای مورد استفاده در بیماران سفازولین بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که همخوانی تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی با دستورالعمل کشوری در این مرکز در سطح بالایی قرار دارد اما دستورالعمل برای اکثر اعمال جراحی تنها یک نوع آنتی بیوتیک توصیه میکند در حالیکه در این مرکز تجویز چندین دارو، به تعداد بیش از حد دستورالعمل بود.این امر خود باعث افزایش تداخلات دارویی،کاهش کارایی در دراز مدت به دلیل ایجاد مقاومت و افزایش هزینه می شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک پروفیلاکسی، عمل جراحی، دستورالعمل پروفیلاکتیک
  • جواد محمدی*، سیمین غلامرضایی، امیر عزیزی صفحات 1080-1087
    زمینه و هدف
    امروزه سلامت روان یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورها و یکی از جنبه های مفهوم کلی سلامت است و باورهای مذهبی یکی از مولفه های تاثیرگذار بر سلامت روان به شمار می آید. باوجود این جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی، می تواند تاثیرات متفاوتی بر زندگی افراد داشته باشد. به همین منظور هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی جهت گیری مذهبی با سلامت روان پرستاران می باشد.
    مواد و روش‍ها:پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود که به روش همبستگی انجام شد. جامعه ی آماری مورد مطالعه شامل کلیه ی پرستاران زن شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تبریز درسال 1393 بودند که 180 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای انتخاب حجم نمونه از هر بیمارستان، از روش تصادفی طبقه‍ای استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های استاندارد سلامت عمومی و جهت گیری مذهبی آلپورت استفاده گردید. داده های حاصل از پژوهش توسط روش آماری همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS.20 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس یافته ها بین جهت گیری مذهبی بیرونی با مولفه های سلامت روان همبستگی مثبت (1 هزارمP= ) و بین جهت گیری مذهبی درونی با مولفه های سلامت روان همبستگی منفی وجود دارد (1 هزارمP= ). به این معنی که پرستاران با جهت گیری مذهبی درونی از سلامت روان بهتری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر جهت گیری مذهبی بر کیفیت سلامت روان در افراد، به نظر می رسد در تدوین برنامه های اشاعه و ترویج فرهنگ دینی و مذهبی و هموارکردن راه به سوی جامعه ای معنوی و سالم، می توان بیشتر بر جنبه های معنوی و درونی مذهب تاکید کرد .
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سلامت روان، پرستاران
  • نسیم شریف*، علیرضا آقا یوسفی صفحات 1088-1098
    زمینه و هدف
    شواهد فراوانی مبنی بر ارتباط بین روش های مقابله با تنیدگی و بیماری عروق کرونر قلب وجود دارد. لذا، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه ی بین روش های مقابله با تنیدگی و بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 در بیماران عروق کرونر قلب هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگی زا بود.
    مواد و روش ها
    جامعه ی آماری پژوهش،تمامبیمارانمبتلا به بیماری عروق کرونر قلب CHDمراجعهکنندهبهبیمارستانقلبو عروقشهیدرجائیتهرانبودند. تعداد 44 بیمار مبتلا به CHD به عنوان نمونه از بین بیماران واجد شرایط انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه راه های مقابله ای-لازاروس و فولکمن، کیت انسانی اینترلوکین-6 و نرم افزار آزمون رنگ استروپ برای ایجاد تنیدگی استفاده شد. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغییری استفاده شد.نرمافزاررایانهایمورداستفادهدراینپژوهشبرایپردازشداده هاSPSS-17بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین روش های مقابله ای هیجان مدار با بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگی زا همبستگی مثبت و معنادار (001/0P<،653/0R=)و نیز بین روش های مقابله ای مساله مدار با بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگی زا همبستگی منفیومعنادار وجود دارد (001/0P<،698/0R=-)و همچنین از بین 8 راه مقابله با استرس فقط راه مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت با اطمینان 99/0 پیش بینی کننده ی معناداری برای بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجهه ی یک با رویداد تنیدگی زا بوده است(001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگی زا افزایش کاربرد روش های مقابله با تنیدگی هیجان مدار باعث افزایش در سطح بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 و افزایش در به کارگیری روش های مقابله با تنیدگی مساله مدار منجر به کاهش در سطح بیوماکر اینترلوکین-6 می شود.
    کلیدواژگان: روش های مقابله ای، تنیدگی، اینترلوکین، 6، بیماری عروق کرونر، رویداد تنیدگی
  • مریم نجفی، معین فرشچیان، اسماعیل رستمی، غلامرضا کرمی معدنی، ابوالفضل راد* صفحات 1099-1104
    زمینه و هدف
    سرطان مری ششمین عامل مرگ در جهان می باشد. با وجود درمان هایی همچون شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی طول عمر بیماران بعد از شناسایی بسیار کوتاه دارد. از سویی شناسایی، پیشگیری و درمان بموقع نیاز به مشخص کردن مسیرهای مولکولی این نوع سرطان می باشد. در این مطالعه به منظور مشخص شدن هر چه بیشتر مسیر رشد و نمو( development) با هدف قرار دادن فاکتور رونویسی SOX2 در یکی از رده های سلولی سرطان مری، نقش این فاکتور و مسیر را در ارتباط با مسیرNotch سنجیده شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه افزایش نابجای فاکتور SOX2 توسط وکتور لنتی ویروسی و ترانسداکت سلولهای تارگت انجام شد. در ادامه افزایش نابجای بیان ژن SOX2 با تکنیک real time PCR تایید گردید. در نهایت اثر افزایش بیان این فاکتور بر روی ژن های پایین دست توسط سنجش بیان به روش relative real time PCR نشان داده شد.
    یافته ها
    افزایش بیان SOX2 در رده سلولی KYSE 30 موجب افزایش بیان فاکتورهایی که تارگت notch سیگنالینگ هستند، می شود.
    نتیجه گیری
    داده های ما نشان می دهد که افزایش بیان SOX2 در افزایش بیان ژنهای HEY1 و HEY2 نقش دارد و این کمک به حفظ حالت stemness در سلولهای سرطانی مری میکند. مطالعات بیشتری نیاز است تا این ژنها بعنوان مارکر شناسایی و پیشگیری از سرطان مری معرفی گردد.
    کلیدواژگان: سلولهای سرطانی سنگفرشی مری، SOX2، HEY1، HEY2
  • مرجان وجدانی، رها صالح آبادی، سید احسان صفاری، مریم برآبادی، مرضیه وجدانی، زهره نجات زاده گان عیدگاهی صفحات 1105-1117
    مقدمه
    با توجه به اهمیت بالای مدت بستری بیماران سالمند در بیمارستان ها و با عنایت به کمبود تحقیقات مشابه، این تحقیق به منظور تعیین عوامل موثر بر طول مدت اقامت سالمندان بستری در بیمارستان واسعی سبزوار در سال 1392 با استفاده از مدلهای رگرسیون شمارشی انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر یک تحقیق مقطعی بوده و در جهت مدل بندی مدت اقامت سالمندان بیمار بستری شده در بیمارستان واسعی سبزوار در شش ماهه دوم سال 1392 انجام شده است. تعداد 3330 سالمند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترسانتخاب شدند و مقادیر مدت اقامت آنها به همراهمتغیرهای دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند. از مدل های رگرسیونی شمارشی در سطح معنی داری 05/0 و نرم افزار SAS نسخه 2/9 جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق، میانگین سنی سالمندان 4/8± 2/74 سال که 3/50 درصد آنها شامل بیماران مرد بوده و میانگین مدت اقامت سالمندان بیمار 5/3±8/4 روز می باشد. همچنین بر اساس مدل های رگرسیونی، در سطح 05/0 رابطه معنی داری بین مدت اقامت بیماران با جنسیت آنها وجود ندارد اما متغیر سن رابطه معنی داری را با تعداد روزهای بستری بیماران نشان داد (008/0P=) بطوریکه تعداد روزهای مدت اقامت بیمار به ازای هر یک سال افزایش سن به طور متوسط به طور تقریبی یک روز افزایش داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تعداد روزهای بستری بیماران از نوع متغیرهای شمارشی می باشد، لذا استفاده از مدل های رگرسیون شمارشی معرفی شده در این تحقیق در جهت تحلیل اینگونه داده ها بسیار مناسب می باشند و استفاده از این مدل ها در موارد مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون شمارشی، طول مدت اقامت، سالمند
|
  • Ayyob Rastegar, Leila Ghasemi, Ahmad Allahabadi, Mehdi Farzadkia* Pages 937-943
    Introduction
    One of the ways of optimizing the management of solid waste, is recycling which has considerable economic and environmental benefits. Whitout knowing the amount of the waste and its components, the possibility of accurate planning and optimization of the waste management system does not exist. The aim of this study was to evaluate a quantitative and qualitative and recycling potential of solid wastes in 13 regions of Mashhad.
    Methods
    This study was conducted during the 12 mounths of 2012 in 13 regions of Mashhad municipality. This research was needed to know the phisical analysis of waste, so the information and statistical analysis of Waste Management Organization of Mashhad was used.
    Results
    The solid parts of studied waste were paper and cardboard (46.7%), bread (10.8%), plastic (9.7%), metals (6.8%), glass (5%) and others (20%). There was a significant relationship between the amount of solid wastes in winter and summer months. The total income from selling of recycled materials was 14,793,458,000 rials. The income from selling of recycled paper is higher than other dry wastes.
    Conclusions
    The amount of recycled dry solid waste was26.15%. It is recommended that by performing comprehensive studies and appropriate managemnt can effectively increase the percentage ofrecycling dry waste as well as proper recycling will lead to revenue and creating jobs in this sector.
    Keywords: Municipal waste, Solid waste, Recycling, Mashhad municipality
  • Ali Azari, Saeed Nazemi, Babak Kakavandi*, Ayyob Rastegar Pages 944-954
    Background
    Corrosion and scaling are the main problems that water facilities still face with them. Corrosion can caused great financial losses and health damage to the system, and consumers. Blockages and pressure drop in the network are another disadvantage of scaling. The aim of present study was to determine the corrosive and scaling potential in drinking water resources of Shahrood city.
    Materials And Methods
    This crosses-sectional study was conducted over 4 seasons in 2013 years. 1104 samples were examined using Langelier (LSI), Rayznr (RSI), aggressive (AI) and Pokurious (PSI) indices to determine the corrosive and scaling potential in drinking water resources of Shahrood city. To compare the mean values of each indices, the results were analyzed using t-test.
    Results
    The results indicate that the drinking water resources of Shahrood according to the Langelier index equals -1.03 with a standard deviation of 0.11, according to Rayznr index equals 9.72 with a standard deviation of 0.17, based on Aggressive index equals 12.10 with a standard deviation of 0.14, based on Pokurious index equals 9.59 with a standard deviation of 0.13 respectively. The difference between the mean values of the four studied seasons also were significant. P-value
    Conclusion
    Comparison of four indices and obtained results showed that drinking water resources in Shahrood was corrosive, therefore, it is suggested that the city's water resources should constantly assessed and try adjusting the pH and control of other affecting factors on the corrosion such as chloride, dissolved oxygen and sulfate concentrations to reduce corrosion.
    Keywords: Shahrood, Corrosion, Scaling, Drinking water, Water stability indices
  • Mahtab Gholizadeh, Rahim Akrami, Mosareza Tadayonfar, Roya Akbarzadeh* Pages 955-964
    Background and Objectives
    Stroke is a debilitating and chronic disease. Caring of a patient with stroke can affect caregiver’s life dimensions, especially their quality of life. This study aimed to evaluate the effect of patient care education on caregivers’ quality of life of stroke patient.
    Materials and Methods
    This randomized field trial was performed on 120stroke patients who were hospitalized in Vasei hospital in Sabzevar in 2014. Research units were randomly assigned to two groups: intervention group (n=60) and control group (n=60).Both groups completed SF-36 questionnaire before and one month after education. Data analyzed through chi-square, wilcoxon, paired t-test and independent t-test with STATAsoftware(V.12) with 5% significant level.
    Results
    The results revealed that, one month after education, scores of quality of life was significantly higher in intervention group than control group. The most differences were in General Health (p=1.000), Role ofPhysical(p=1.000) and Role of Emotion (1.000).
    Conclusion
    Teaching caring to caregivers of stroke patients leaded to enhancement of knowledge and skill in caring of patients and, finally, increased their quality of life. So,the importance of teaching care skills to caregivers by nurses must be paid more attention than before.
    Keywords: Family caregiver, Quality of life, Stroke
  • Akram Seddighi, Ahmad Masoumi, Marziyeh Shahsiah* Pages 965-971
    Background
    Marital satisfaction contains positive relationship between each person and her or his spouse’s family members, positive dynamism in the original family, self-esteem and religious homogeny of couples. Religious beliefs and commitments are one of the important factors in marital satisfaction. The main aim of this study was evaluating the relationship between religious orientation and marital satisfaction among couples of Qom City.
    Materials And Method
    In this cross sectional descriptive - analytical Study, the study population included all the couples referred to counseling centers and psychological clinics of Qom City. Among them, 150 people, of those who volunteered to participate, were selected. The required information was collected using Azarbaijani’s Religious Orientation Questionnaire and Valter’s Index of Marital Satisfaction. All the data were analyzed by correlation, regression in SPSS-17.
    Results
    findings show that there is a positive correlation between religious orientation and marital satisfaction(r= -0.511, p=0.001). This means that religious orientation can predict marital satisfaction (R2= 0.771, p=0.006).
    Conclusion
    considering the importance of religious beliefs and orientations in families especially among couples, taking training programs for improving quality of marriage life and family is suggested.
    Keywords: Religious orientation, marital satisfaction, couples
  • Mohammad Khandan, Alireza Koohpaei* Pages 972-981
    Background
    Occupational accident in ports with enormous transports and handling materials is probable, although preventable. Scientific documents have been reported a direct and strong relation between human personality, psychological factors, safety perceptions and accidents in industries and organizations. Present study (2014) has been designed in a port was located in the south of Iran to assess job burnout and safety climate components which are effective on occupational accidents.
    Materials And Methods
    All workers of an active company (n=60) in an Iranian south ports were included in the present cross-sectional study. Job burnout and safety climate were assessed by Maslach and Vinodkumar questionnaires, respectively. In addition, Demographic data and occupational accidents were survived applying a self-reporting questionnaire. Data was analyzed by t-test, Pearson correlation and ANOVA, using SPSS V20.
    Results
    The age was 31.58±5.71 and also, work experience was 7.75±4.78 years. Regard to outcomes of analysis, job burnout score was calculated as 76.17±8.9 and safety climate was determined equals to 188.7±23.07. There were significant differences (p
    Conclusion
    The results indicate a relation between job burnout, safety climate and occupational accident. Therefore, it is important to prevent and manage burnout through some specific actions like occupational software and hardware redesign approaches. Applying an Integrating macroergonomics and safety climate model in a socio-technical system framework for safety climate improvement was recommended to manage workplace condition and accident prevention.
    Keywords: Occupational accident, Safety climate, Burnout, Port, Iran
  • Ahmadreza Yari, Shahram Nazari*, Gharib Majidi, Sodabeh Alizadeh Motobave, Esrafil Asgari, Ayyob Rastegar, Samaneh Dehghan Pages 982-991
    Background
    Organic dyes, with a complex structure, often toxic, carcinogenic, mutagenic, non-biodegradation and stable in the environment are and if without treatment enter the environment can endanger the environment and human health. The aim of this study was to nanoparticles zero valent iron synthesis andevaluate the performance of H2O2 and H2O2/Fe0 for the removal of dye Acid Red 18 from aqueous environments.
    Materials And Methods
    This study was conducted at the laboratory scale. Nanoparticles were synthesized by reduction of ferric chloride using sodium borohydride and then removal efficiency of Acid Red 18 from a synthetic solution by H2O2 and H2O2/Fe0 was investigated. As well as effect of solution pH, dye concentration, concentration of nano zero valent iron, H2O2 and time contact in decolorization efficiency was investigated.
    Results
    Results show that in the pH=3, contact time of 80 minutes, dye concentration of 75 mg/L and Concentration of nano zero valent iron, 2 g/L and H2O2, 200Mmol, about 90% day removal was observed.
    Conclusions
    According to the results of experiments, the use to be of H2O2/Fe0 the efficiency in dye removal of Acid Red 18.
    Keywords: Nanoparticles Zero Valent Iron, H2O2, Acid Red 18, Day Removal
  • Ali Hosseinzadeh, Mohammad Salehi Marzijarani, Toraj Ahmadi Joibari, Parvaneh Mahmoudi Kohi, Panah Ali Hosseinzadeh, Mehdi Moradi Nazar* Pages 992-998
    Background and
    Purpose
    Previous studies have shown conflicting results regarding to the relationship between shift work and lipid disorders. This study has investigated correlation between shift work and serum lipid.
    Methods and Materials: An analytical cross sectional study was performed on a total of 2100 workers of Polyacryl Iran Company in 2013. The relationship between shift work, biochemical parameters, blood pressure and fasting blood sugar were investigated. SPSS (19) was used for data analysis. Comparisons of quantitative and qualitative variables were performed using, a one-way analysis variance (ANOVA) and Chi 2 tests respectively. The significance level defaults to 0.05.
    Results
    Total cholesterol average in 3-rotating shift workers (10/32 ± 50/171) was lower than total cholesterol average in the day-shift workers (19/34 ± 46/178) and 2-rotating shift workers (59/35 ± 15/178). ANOVA revealed a significant correlation between total cholesterol and shift work (p
    Conclusion
    This study was shown that total cholesterol and its prevalence was higher among 3-rotating shift workers than day workers and 2-rotating shift workers. So this study emphasizes on the importance of metabolic risk factors measurement among shift workers and prevent from this risk factors.
    Keywords: Shift work, Lipid disorders, Polyacryl
  • Ali Mohammadpour, Samaneh Najafi*, Jahanshir Tavakkolizadeh, Fatemeh Mohammadzadeh Pages 999-1007
    Background
    In pregnancy period, mothers experience many changes psychologically. Self-concept as one of the factors affecting the mental states, in present cares of pregnancy becomes less than attention. Present study was implemented in order to the effect of intervention this model on personal self-concept in primi gravida women.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled field trial, Research Sample consisted of 83 primi gravida women that were selected by simple random sampling and were assigned in groups of intervention (42 persons) and control (41persons) through block permutation method. Intervention group received the educational supportive intervention consisted of training sessions and psychological counseling planned based on model over 4 weeks. For assessing the level of adaptation in personal self-concept mode, a valid and reliable questionnaire was used. Data was analyzed by means of SPSS software and using descriptive statistics and tests of analytic statistics were analyzed. P
    Results
    Adaptation scores in personal self-mode in both groups before intervention respectively were 38.26±7.56 and 40.73±8.21 and their comparison had not significant statistically difference while after intervention scores in two groups respectively were 30.69±4.46 and 41.29±8.40 that their comparison showed a significant difference.
    Conclusion
    Using of designed program based on "Roy" model, as an effective and low cost intervention, can increase prim -gravida women's adaptation in self- concept mode. Therefore the implementation of this pattern besides in this period is recommended.
    Keywords: Roy adaptation model, Personal self, concept, Women, Primi gravida
  • Mansour Karaji Bani, Alireza Nakhaee, Farzaneh Montazeri Far*, Ehsan Rakhshani Pages 1008-1017
    Background &
    Purpose
    Ma-al-Shaeerisanon-alcoholicbeer which usually consumed in the younger generation in Islamic countries. It is regarded as having antioxidant compounds and in additiontohavingthe desirable organoleptic properties. Therefore, thisstudy designed to determine the effect of non- alcoholic beer (Ma-al-Shaeer) intake on the total antioxidant capacity (TAC) levelsinyoung people.
    Material &
    Methods
    In an interventional study,50 students including; 25 girls and 25 boys were selectedas simple random. Then,4ml ofblood was takenfroman individual before and after consumption of 240 millitr Ma-al-Shaeer respectively .After separating the serum, total antioxidant levels was measured by Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) method. Thespectrophotometric method was used for measuring the level sof uric acid and total thiols (Hu's method). Statistical analysis was done by software SPSS, version 17. It was used for determination mean, standard deviation, number and percent and also one-way ANOVA test for comparison of variables. P
    Results
    The mean age of samples 20±1.2 year. It was observed significant differenceinmean of total antioxidant level in subjectsbefore and after intervention (1312.3±301 μ mol /lvs.1374.4±345 μ mol/l) (P= 0.0001). But, there was no significant differenceinserumuricacidlevels of subjects. It was observed significant difference between mean serum levels of totalthiols of subjects in before and after intervention (0.42 ± 0.22 mg/ dl vs. 0.59 ± 0.18 mg/dl) (P= 0.0001). There was a significantpositive correlation between consumption of total antioxidant level and totalthiol of subjects in before(r=1, P
    Conclusion
    Results showed thatnon-alcoholic drink Ma-al-Shaeer dramatically increased serum TAC and protein thiols in subjects. According to effect of antioxidant in health, it seems increase of antioxidant power in Ma-al-Shaeer can be analyzed which requires to more extensive investigation.
    Keywords: Total antioxidant, Non, alcoholic beer (Ma, al, Shaeer), Thiol protein, Uric acid
  • Mahbobeh Firooz, Seyed Javad Hosseini, Seyyed Reza Mazlom*, Farzaneh Hasan Zadeh, Seyyed Ali Kimiyaee Pages 1018-1025
    Background
    Diabetes as one of the most common diseases, metabolic disorders, is a public health problem in the world. The most important underlying cause of death in diabetic patients is the lack of care.
    Aim: Survey self care on patients with diabetes type II
    Methods
    In this cross - sectional study of 108 patients with type II diabetes referred to the Parsian clinic in Mashhad in 1393 years met the inclusion criteria were selected. Diabetes Care questionnaire and description questionnaire by patient was completed. . The main Data were analyzed by SPSS version 11.5.
    Results
    The findings showed that 47/2% of people had a poor self-care and self-care among the sexes (p=0/018) and physical activity (p=0/019) there is a significant relationship.
    Conclusion
    From the results of this study, patients with diabetes self-care was poor and the weak annual imposes high costs on patients. To find ways to improve the care of these patients is necessary.
    Keywords: Self, care, diabetes nursing, diabetes type II
  • Mehdi Alizadeh, Marefat Siah Kohian*, Aylar Imani Pages 1026-1034
    Background and Objectives
    Garlic that is known as a medicinal plant for the treatment of cardiovascular and other metabolic diseases, include active photochemical units. Purpose of this study was to investigate the acute effects of garlic supplementation on oxygen consumption volume (Vo2), the volume of produced carbon dioxide (Vco2), and respiratory exchange ratio (RER) among athlete men with hot temper.
    Materials and Methods
    This study was semi experimental with pre-test and post-test project with a control group. The population of this study were all male students of Mohaghegh Ardabili University for the academic year 92-93.Thirty healthy young athletes (Age 20.0 ± 0.8 yrs., Height 178.6 ± 4.7 cm, Weight 71.5 ± 8.9 kg) divided into two equal groups: supplementation (15 patients) and placebo (15 patients). The supplement group received each day for a week 1000 mg of garlic pill and placebo group each day for a week 500 mg of starch. All of the subjects participated before and after supplementation on self-dependent protocol. Vo2, Vco2 and RER of aerobic and anaerobic thresholds as well as maximal state were measured with the respiratory gas analysis system. Analysis of covariance (ANCOVA) aimed to control the pre-test scores as a covariate as well as the Omega Square test aimed to assess the effect size of garliconVo2, Vco2 and RER of aerobic and anaerobic thresholds as well as maximal state were used to analysis the data.
    Results
    Results indicated that short-term garlic supplementation has a significant effect on maximal oxygen (P= 0.01) and the effect size was reported by 20%.However, garlic consumption reduced to as low as other cardio-respiratory indices that point was not statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results we can conclude that presumably short-term supplementation of garlic impact on the maximum oxygen consumption in the healthy young athletes.
    Keywords: Garlic supplement, Maximum oxygen consumption, Respiratory exchange ratio, Volume of carbon dioxide production
  • Hasan Izanloo, Gharib Majidi, Afshin Maleki, Mohammad Khazaee, Maryam Sadat Tabatabaee Majd, Mahshid Vatankhah*, Shahram Nazari Pages 1035-1042
    Background
    The purpose of this study was to evaluate the concentration of nitrate and nitrite in groundwater resources of Jiroft city and compare them with WHO standard.
    Materials And Methods
    This was descriptive-analytical and cross-sectional study. The samples were taken from 55 wells in different parts of Jiroft in a one-year-period study. Each season three samples were taken from each source. Nitrate and nitrite concentrations were determined by spectrophotometry. SPSS 16 software were used for data analysis. Statistical tests used, included One-way ANOVA and Post Hoc Tests (Tukey HSD and the Tamhane).
    Results
    The annual average concentration of nitrate and nitrite in the water wells of Jiroft were 10.05 and 0.01 mg/L, respectively. Nitrate and nitrite levels in different seasons showed no significant differences (P>0.05). Nitrate concentrations were significant differences between first zone and zone 2 and 3, second zone and zone 5 and 6, Third zone and zone 5 and 6. Nitrate concentrations in residential areas was more than garden and vacant lands (P
    Conclusion
    Nitrate and nitrite concentrations in wells were less than WHO standard but It is likely that some wells will have nitrate concentrations above the standard level, in the future. It is suggested that nitrate increasing factor in wells have to be controled and proper strategy should be considerd for prevention, reduction and control of nitrate concentration.
    Keywords: Nitrate, Nitrite, Groundwater, Jiroft
  • Leila Sadegh Moghaddam, Ali Delshad Novbaghi, Akram Farhadi*, Shima Nazari, Maryam Eshghizadeh, Fahimeh Chopan Vafa, Mohaddeseh Niazi Ivari Pages 1043-1051
    Objective and
    Background
    Population aging and advancing longevity is one of the achievements of the present century. Life satisfaction is considered as a typical sign of a successful adaptation to changes in various life situations. It seems that social support may be associated with life satisfaction. The aim of this study was determination of relationship of perceived social support and life satisfaction in in older adults dwelling in Gonabad city.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional analytical study 310 participants were selected according to convenience sampling method. Data were collected using interview and questionnaire including these three parts: demographic form, perceived social support and LSI-Z questionnaires. Data were analyzed using SPSS software (V.20), descriptive statistics, chi-square and spearman.
    Results
    The mean age of the elderly were 70/25 ± 8/20. We observed a significant correlation between perceived social support and life satisfaction (p=0/000, r=0/419). In this study family was an important resource for social support of older adults.
    Conclusion
    According to the impact of perceived social support on life satisfaction of elderly people and the importance of this dimension of health; it is essential to consider this issue among older people.
    Keywords: Elderly, Life satisfaction, perceived social support
  • Mohammad Ali Yaghobifar, Mansoureh Feizabadi*, Maliheh Dalili Saleh, Ehsan Saffari Pages 1052-1062
    Background and Objectives
    Libraries are the main levers of supporting educational programs in any university. A university without a good library cannot be successful in fulfilling its educational and research programs. The current condition of a library should be studies to find out whether it plays its part well as one of the main components of the university.
    Materials and Methods
    In the present research, the condition of the central library of the Medical University in Sabzevar was studied based on four quantitative indices of budget, human resources, collection, building and equipments. The library condition in 2011 was investigated and descriptive statistics (the mean, standard deviation, percentage and frequency) were used to obtain the required information.
    Results
    The findings showed that the library has complied 71.42 and 38.5 percent of the required standards of human resources and collection, respectively. On the other hand, the reported budget index was 3.2 times higher than the standard amount (320%). The standard index of building and equipments has been observed up to 51.48 percent.
    Conclusion
    In general, among the four quantitative standards (budget, human resources, collection, building and equipments), only the budget standard has been completely observed by the central library of the Medical University of Sabzevar and other aspects are far from the standards.
    Keywords: Library Services, LibQual, Quality Assessment, Sabzevar
  • Hasan Bagherinia*, Mohammad Yamini, Es, Hagh Ilderabadi, Fahimeh Bagherinia Pages 1063-1070
    Background And Aim
    Nurses encounter with different job stresses that because of different personality traits meet stress in different ways and their mental health affected by personality traits. The aim of this research is investigation of relationship between personality traits and mental health with resilience mediation in nurses.
    Methods and Materials: This research is descriptive with path analysis way. 105 nurses in Sfarayen hospital were randomly selected. NEO personality, Conner and Davisson and Goldberg mental health questionnaires were used. Correlation and path analysis tests using SPSS and AMOS for data analysis.
    Results
    Results indicated that direct effects of neuroticism (Beta= 0/282 and P=0/000), consciousness (Beta=0/207 and P=0/002), and resilience (Beta=0/392 and P=0/000) are significant on mental health and other direct paths into mental health were not significant and also personality traits of neuroticism (Beta= -0/236 and P=0/000), agreeableness (Beta=0/147 P=0/000), and openness (Beta= 0/044 and P=0/014) have indirect significant effect.
    Conclusion
    Personality traits in addition to direct effect on mental health have indirect effect on mental health via resilience. So it can mention resilience variable as one mediator variable between personality traits and mental health.
    Keywords: Personality, Mental health, Resilience, Nurse
  • Hakimeh Akbari, Leila Elyasi*, Raziyeh Akbari, Maryam Ghaempanah Tajabadi, Maliheh Amirian Pages 1071-1079
    Background And Objective
    Resistance of microorganisms to antibiotics is one of the most serious problems in the field of infectious medicine that leads to in costs, adverse drug reactions and the development of resistant bacterial infections. Therefore, the present study is to investigate antibiotic before surgery in Gerash Amiralmomenin hospital in 1393.
    Material and
    Methods
    A random sample included 2282 patients from different departments of surgery (general and gastrointestinal, urological, orthopedic, ear, nose and throat, Neurosurgery, Ophthalmology, Obstetrics and Gynecology) were recruited from hospital then Using the information contained in their records and illegible medical and surgical data were asking each service professionals
    Result
    In this study, 2177 patients had received antibiotics in the selection of antibiotics (69/88%) were correct. The most commonly used antibiotics were cefazolin in patients.
    Conclusion
    This study showed that antibiotic prophylaxis consistent with national guidelines It is located on the upper level. The guideline recommends that for most surgery is only one type of antibiotics prescribed several medications, while at this center, the number was too Guidelines This in turn could increase drug interactions, reducing efficiency and increasing costs in the long term due to the resistance.
    Keywords: Resistance, Antibiotics, Infections
  • Javad Mohammadi*, Simin Gholamrezaee, Amir Azizi Pages 1080-1087
    Background and Objectives
    Today, mental health is one of the development indicators of countries and one aspect of the overall concept of health. Religious beliefs are considered as one component of impact on mental health, however internal and external religious orientation can have different effects on lives of individuals. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship of religiosity and mental health nurses.
    Martial &
    Methods
    This study was performed as a cross-correlation analysis. The studied population consisted of all nurses working in public hospitals in Tabriz in 2014 so that 180 subjects were selected. To selection of the sample size in each hospital were performed randomly. Data from standard general health questionnaire and Alport religious orientation were used and analyzed by Pearson's correlation coefficient and software SPSS.20.
    Results
    The findings indicate a positive correlation between the religious orientation and the outer component of mental health (P =0.001) and a negative correlation between the intrinsic religious orientation and mental health (P =0.001). This means that the nurses with intrinsic religious orientation have better mental health.
    Conclusion
    Due to the influence of religious orientation on the quality of mental health, it seems that, for achieving a spiritually healthy society, developing programs to promote religious culture and spiritual and internal aspects of religion should be emphasized.
    Keywords: Religious orientation, Mental health nurses
  • Nasim Sharif*, Alireza Agha Yosefi Pages 1088-1098
    Background and Objectives
    There is growing evidence that the relationship between coping ways with stress and Coronary Heart Disease.Therefore, the aim of this study was to examine the relation between coping ways with stress and IL-6 immunologic biomarker in Coronary Heart Disease (CHD) when faced with a stressful event.
    Materials and Methods
    Statistical community was all CHD patients referred to Shahid Rajaie Heart Hospital in Tehran in 2012. 44 patients with CHD were chosen from eligible patients. In this study, coping ways questionnaire of Lazarus and Folkman, human IL-6 kit and Stroop color test software were used. For statistical analysis of survey data, statistical methods of mean, standard deviation, Pearson correlation and multiple regression analysis were utilized. Computer software for data processing in this study was SPSS-17.
    Results
    The results indicated that, when the patients face with a stressful event, there are significant positive correlation (P
    Conclusion
    Results showedthat, when the patients face with a stressful event, the increased use of emotional focused coping ways leads to increase in the level of biomarker IL-6, and increased use of problem focused coping ways leads to decrease in level of biomarker IL-6.
    Keywords: Coping ways, Stress, IL6, Coronary Heart Disease, Stressful event
  • Maryam Najafi, Moeen Farshchian, Esmaeel Rostami, Gholamreza Karami Madani, Abolfazl Rad* Pages 1099-1104
    Background and
    Purposes
    Esophageal Squamous cell carcinoma (ESCC) is ranked as the sixth cause of cancer-related death. However there are chemotherapy, radiotherapy and surgical as standard treatment, for this cancer the survival rate is lower. Therefore, clarification of molecular pathways are needed for diagnosis, prevention and treatment. In this study we aimed to evaluate the ectopic expression of SOX2 and its correlation with Notch signaling pathways.
    Materials And Methods
    Using lentiviral SOX2, we did transduction in KYSE 30 cells and over-expressed SOX2. Then, we confirmed the overexpression by Real time PCR. Also the correlation of SOX2 overexpression with Notch signaling factors was assessed by Real time PCR.
    Results
    The over-expression of SOX2 in KYSE 30 give rise to up-regulation of Notch signaling factors.
    Conclusion
    Our data showed, the overexpression of SOX2 causes overexpression of HEY1 and HEY2 which maintain stemness in ESCC. These concepts will require deeper studies to use as biomarker for ESCC.
    Keywords: ESCC, SOX2, HEY1, HEY2
  • Marjan Vejdani, Raha Salehabadi, Seyyed Ehsan Saffari, Maryam Barabadi, Marziyeh Vejdani, Zohreh Nejatzadehgan, Eidgahi Pages 1105-1117
    Background
    Elderly patient's length of stay in hospitals is very important and similar research is low. This study was aim to determine the factors affecting on length of stay of hospitalized elderly Vaseie hospital in Sabzevar (2014) using numerical regression models.
    Materials: This study was a cross-sectional study for modeling of length of stay in elderly patients in Vaseie hospital during second 6 months of 1392 in Sabzevar. 3330 elderly were selected using convenient sampling and the amount of length of stay was considered as the response variable and demographic variables as independent variables. Count regression models were used to analyze the data at a significant level of 0.05 using SAS software (version 9.2).
    Result
    The mean age was 74/2 ± 8/4, 50/3% were male and mean length of stay of elderly patients was 4/8 ± 3/5 days. Also according to the regression model, there was not a statistically significant relationship between length of stay with sex, but relationship between age with length of stay was statistically significant (P= 0/008). So that the number of hospitalization days were increased approximately one day for one-year increase in age.
    Conclusion
    Since the hospitalization stay is a count variable, count regression models introduced in this study are functional and very suitable statistical models and recommend for similar cases.
    Keywords: Count regression, Length of stay, Elderly