فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 42 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یارمحمد قاسمی، محمدهادی عسکری صفحات 1-38
    هدف از این نوشتار، تحلیل نظری نسبت علم اجتماعی و فلسفه است؛ بدین منظور سعی گردیده ضمن بررسی آرای گوناگون و نقد و بررسی آن ها، دیدگاهی تلفیقی در تبیین نسبت این دو معرفت بشری ارائه گردد. براساس بررسی های انجام گرفته، این نتیجه حاصل گردیده که بین علم و فلسفه به طور عام در اعصار سه گانه ی تاریخی مورد بررسی به جای جدال، نوعی هم زیستی و هم گرایی وجود داشته است. در حوزه ی علم اجتماعی نیز علی رغم فراز و فرودهایی که درنسبت علم اجتماعی با فلسفه اتفاق افتاده، هم زیستی بین این دو حکم فرما بوده است. علم اجتماعی ناگزیر است که به متافیزیک و اپیستمولوژی که هر دو ساحت هایی از فلسفه هستند، نیازمند باشد. این هم بودگی به آن جا کشیده شده تا برخی مدعی شوند علم اجتماعی نه تنها فلسفه زاد و فلسفه زی است، بلکه با حوزه هایی از قبیل ادبیات و هنر در دهه های پایانی قرن بیستم ارتباط تنگاتنگی برقرار کرده است.
    کلیدواژگان: علم، فلسفه، علم اجتماعی، شناخت شناسی، اثبات گرایی، تجربه گرایی
  • خدیجه سفیری، ندا گلبهاری صفحات 39-65
    تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط میان سرمایه ی فرهنگی و مدیریت بدن در بین زنان و مردان 20 تا 59 سال ساکن تهران و با تکیه بر نظریات پیر بوردیو انجام گرفته است. این پژوهش درواقع به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که سرمایه ی فرهنگی چگونه در ارتباط با مدیریت بدن قرار می گیرد و چه عوامل یا متغیرهای دیگری می توانند در جرح و تعدیل این ارتباط دخیل باشند. جمعیت نمونه ی این کار تحقیقی براساس فرمول کوکران و با بهره گیری از شیوه ی نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند که شامل350 نفر می شوند. هم چنین روش تحقیق در این پژوهش، پیمایش و ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در آن، پرسش نامه است.
    نتایج حاصل از آزمون های هم بستگی و تجزیه وتحلیل داده ها در این اثر حاکی از وجود روابط معنادار و مستقیم بین میزان سرمایه ی فرهنگی و مدیریت بدن می باشند. هم چنین یافته ها نشان می دهند که بین سن، جنس، وضعیت تاهل، دین داری و هم چنین پایگاه اجتماعی اقتصادی با مدیریت بدن ارتباط معنادار وجود دارد . درضمن 35.5 درصد از تغییرات (واریانس) مدیریت بدن توسط این گروه از متغیرهای مستقل تبیین می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه ی فرهنگی، مدیریت بدن، دین داری
  • محمدرضا جوادی یگانه، غلامرضا جمشیدیها، سیدمحمدعلی صحفی صفحات 67-94
    نظریه ی ادبی که پیش از این خود را به متن یا نویسنده ی آن متعلق می دانست، در چند دهه ی اخیر به مخاطبان این آثار و چگونگی دریافت متن ادبی توسط آنان توجه نموده است. اکنون خواننده به مثابه عنصری فعال در درک اثر ادبی، در خلق اثر به وسیله ی نویسنده نیز اهمیت یافته است. این وضعیت در آثار ادبی جنگ تحمیلی نیز قابل مشاهده است. از آن جا که این آثار قصد دارند تا ارزش های دوران جنگ را به نسل پس از خود منتقل سازند، فهم خواننده از آنان اهمیت می یابد. این تحقیق سعی دارد تا با استفاده از نظریه های اندیشمندانی چون ولفگانگ آیزر، استنلی فیش و ژولیا کریستوا به فهم خوانندگان رمان های جنگ تحمیلی دست یابد. بدین منظور با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و تکنیک مصاحبه ی عمیق به تحقیق مذکور در میان دو قشر دانشجویان و طلاب پرداخته ایم. نتایج تحقیق نشان دهنده ی تفاوت طلاب و دانشجویان در برخی موارد از جمله نگاه معنوی طلاب و نگاه مادی دانشجویان به این گونه رمان ها است.
    کلیدواژگان: رمان های جنگ تحمیلی، خوانش متن، تحلیل محتوا، دانشجویان، طلاب
  • علیرضا دهقان، فرزانه نزاکتی صفحات 95-124
    این مقاله به دنبال نشان دادن کاربرد اسطوره سازی در تبلیغات انتخاباتی است و بدین منظور پوسترهای تبلیغاتی انتخابات مجلس هشتم در حوزه ی انتخابیه ی تهران را مورد تحلیل نشانه شناختی قرار داده است. برای پرداختن به این مسئله، اسطوره از دیدگاه رولان بارت تعریف شده و نقش اسطوره در سیاست و تبلیغات سیاسی مورد مطالعه قرار گرفته است. در تحلیل پوسترهای تبلیغاتی با کمک دو محور هم نشینی و جانشینی، معنای پنهان نشانه های حاضر در متن نشان داده شده است.
    نتایج این تحلیل ها نشان داد که همه ی پوسترهای تبلیغاتی مورد مطالعه از اسطوره پردازی استفاده کرده بودند و ازنظر کمیت تفاوتی میان کاندیداهای دو جناح مشاهده نشد. اسطوره های میهن، حامی، دانایی و قهرمانی بیش تر از سایر اسطوره ها در تبلیغات انتخاباتی به کار رفته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، اسطوره، تبلیغات انتخاباتی، ایران، انتخابات مجلس هشتم
  • محمد کریمی قهی، امیر خراسانی صفحات 125-162
    مقاله ی کنونی نشان می دهد که کم توانی علوم اجتماعی در توضیح خاص بودگی واقعیت تجربی سبب رویارویی دو رویکرد عام گرایی و بومی سازی در علوم اجتماعی ایران می شود، که هیچ یک قادر به توضیح خاص بودگی فردی واقعیت انضمامی نیستند. سپس با مروری بر نظریات اصحاب مکتب تاریخی خواهیم دید که به رغم تلاش برای توضیح خاص بودگی تاریخی، اصحاب این مکتب هرگز نتوانستند آن را به لحاظ نظری صورت بندی کنند. گرچه کارهای پژوهشی بسیاری می توان یافت که در توضیح «فردیت ساختاری» پدیده های اجتماعی کامیاب بوده اند، اما توضیح نظری چنین کاری قرین توفیق نبوده است. در ادامه نشان خواهیم داد که دلیل اصلی ناکامی اصحاب مکتب تاریخی در چنین کاری، «التزام هستی شناختی» معین آن ها بوده است. این هستی شناسی که مبتنی بر فهمی نیوتنی- اقلیدوسی از جهان است که در فلسفه ی کانت صورت بندی شده، پیوسته فرد تاریخی را در پرتو این همانی و وحدت تعریف می کند. در نتیجه ی چنین فهمی از هستی، نقطه ی عزیمت تحلیلی همواره متضمن تقدم تصور است. در بخش نتیجه گیری خواهیم دید که برای درگذشتن از این هستی شناسی، علوم اجتماعی باید از چارچوب های تبیینی فلسفه های درون ماندگار، یا همان «فلسفه های پساقاره ای» و فیزیک و ریاضی جدید بهره ببرد. در این دو منبع می توان فهمی از هستی یافت که کاملا با هستی شناسی متعارف تفاوت دارد. در این هستی شناسی فرد دیگر متضمن هم گونی، وحدت، هم زمانی و تداوم نیست. ازاین روی، توضیح فرد نیز مستلزم تقدم تصور (در مقام عامل وحدت بخش) نمی باشد.
    کلیدواژگان: تصور، خاص بودگی، علوم اجتماعی، فرد تاریخی، هستی شناسی
  • زبان و زندگی
    محمود فرهادی، علی کاظمی صفحات 163-187
    مقاله ی حاضر در پی کاوش نسبت زبان و زندگی در جامعه ی معاصر ایران است. تلقی متبوع این مکتوب از زبان و زندگی بر فلسفه ی «ویتگنشتاین متاخر» و «هایدگر متقدم» متکی است. پس از معرفی ریشه های فلسفی، معادل جامعه شناختی آن ها نزد متفکران جامعه شناسی معاصر برای تمهید کارپایه ی مفهومی مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس گفتمان مدنظر «فوکوی» دیرینه شناس و وجه جامعه شناختی آن نزد «لاکلاو» و «موفه» به مثابه راهنمای نظری پژوهش تعیین شد. پس از گشودن گره های نظری و تعیین محدوده ی معنایی مفاهیم مرکزی، «تحلیل گفتمان» که بیش ترین قرابت با موضوع و مسئله ی این مکتوب را داراست به عنوان روش تحقیق برگرفته شد. اطلاعات مورد تحلیل از طریق مصاحبه ی باز و نیمه ساخت یافته از دو قشر پزشکان و بازاریان فراهم شده است.
    نتایج تحقیق از طریق تحلیل بازی های زبانی و اعمال گفتمانی مصاحبه شوندگان، سه صورت بندی گفتمانی را پیش نهاد که با عناوین گفتمان علمی، گفتمان عرفی و گفتمان شرعی از هم تفکیک شده اند. مقایسه ی تحلیلی موارد مصاحبه ناظر بر این است که بازی های زبانی و اعمال گفتمانی هر صورت بندی، منظومه ی گفتمانی متمایزی پدید می آورد که منبع معنادهی به زندگی عاملان اجتماعی است. بر این اساس و با تکیه بر مبانی نظری تحقیق، سامان زندگی و هستی اجتماعی در جامعه ی معاصر ایران را می توان از منظری زبانی مورد فهم قرار داد. منظر زبانی، فهمی نو از مناسبات اجتماعی به دست می دهد و روابطی را به تحلیل می کشد که از دام نظریات کلاسیک می گریختند. این مقاله استدلال می کند زبان دریچه ای است که می تواند برای فهم پیچیدگی جامعه ی معاصر ایران، به غنای نظریه ی جامعه شناسی بینجامد.
    کلیدواژگان: زبان، زندگی روزمره، عمل، گفتمان، بازی زبانی، عمل گفتمانی
  • سارا شریعتی مزینانی، آرمان ذاکری صفحات 189-222
    اگر بپذیریم که علوم اجتماعی در ایران با موانع معرفتی متعددی روبه رو است که مانع از تثبیت و رشد آن می شود، پرداختن به ریشه های این موانع لاجرم یکی از ضرورت های جامعه شناسی در ایران خواهد بود. بخش مهمی از این موانع معرفتی به سنت های فکری ای باز می گردد که عمدتا در فرهنگ دینی رشد کرده و به عنوان جزئی از فرهنگ اسلامی شناخته می شوند. پرداختن به درک هر یک از این سنت های مختلف از «عقل» به عنوان ابزار اصلی شکل دهی به علوم اجتماعی، کمک خواهد کرد که با شکل گیری «نقد عقل» و معین شدن حدود عقل، «محدودیت ها و امکانات» عقل در فرهنگ اسلامی در مواجهه با علوم اجتماعی هویدا گردد. فلسفه ی شیعی یکی از مهم ترین سنت های فکری دینی در ایران است که از زمان صفویه تاکنون در قالب حکمت متعالیه ی صدرایی شکل غالب را در حوزه های علمیه داشته است. سنجش آرای آیت الله جوادی آملی در این حوزه علاوه بر شان فلسفی ایشان به عنوان شاگرد برجسته ی علامه طباطبایی، به دلیل طرح و پی گیری مداوم بحث «اسلامی سازی علوم» نیز ضرورت دارد.
    این مقاله مدعی است باور به دست یابی به «یقین» در فلسفه و اکتفای به نص و «تعطیل عقل» در فقه، باعث شده که «عقل» و توان مندی های آن در سنت های مختلف شیعی مورد «نقد» قرار نگیرد. ازاین رو «نقد عقل» در سنت فلسفی شیعی تاکنون به صورت جدی شکل نیافته و «حدود» آن مشخص نشده است. تنها در پاره ای مباحث حاشیه ای که عمدتا برگرفته از علم «اصول فقه» می باشند، در سایه ی باور به «ظنی» بودن عقل، سویه هایی از ظرفیت شکل گیری «نقد عقل» به چشم می خورد. تاریخی نبودن فلسفه ی شیعی و نپرداختن به سیر تاریخی تحولات عقل، یکی از دلایل اصلی شکل نگرفتن «نقد عقل» است.
    کلیدواژگان: نقد عقل، علوم اجتماعی، آیت الله جوادی آملی، فلسفه ی شیعی
  • مقایسه استفاده و رضایت مندی دانشجویان از تلویزیون، ماهواره و اینترنت
    یونس نوربخش، محمد مهدی مولایی، حامد طالبیان صفحات 223-247
    در این پژوهش استفاده ی دانشجویان ایران از سه رسانه ی تلویزیون، صداوسیما، شبکه های ماهواره ای و اینترنت با استفاده از نظریه ی استفاده و رضایت مندی مطالعه شده است. براساس یکی از رئوس اصلی این نظریه مبنی بر رقابت میان رسانه ها برای ارضای نیاز مخاطبان، این پژوهش به مقایسه ی میزان استفاده و رضایت مندی سه نوع رسانه ای مختلف پرداخته است. رضایت مندی دانشجویان از رسانه ها براساس مدل پیشنهادی کاتز در چهار بعد مورد سنجش قرار گرفته است. این چهار بعد شامل کسب آگاهی، برقراری کنش متقابل اجتماعی، کسب هویت شخصی و کسب آرامش و سرگرمی هستند. نتایج پژوهش نشان داد میزان استفاده و رضایت مندی دانشجویان از اینترنت بیش از دو رسانه دیگر است. اینترنت توانسته در هرچهار بعد رضایت مندی به خصوص در زمینه کسب آگاهی، رضایت دانشجویان را جلب کند. رضایت مندی دانشجویان از شبکه های ماهواره ای بیش تر در بعد کسب آرامش و سرگرمی است و درخصوص تلویزیون نیز نمره ی رضایت مندی در هیچ کدام از ابعاد چندان بالا نیست. در میان دانشجویان ایرانی 72 درصد بیننده ی برنامه های تلویزیون صداوسیما، 54 درصد بیننده ی شبکه های ماهواره ای و 83 درصد استفاده کنندگان از اینترنت هستند. نتایج آزمون های هم بستگی نیز نشان داد بین استفاده و رضایت مندی از هر سه رسانه رابطه ی هم بستگی در جهت مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظریه استفاده و رضایت مندی، دانشجویان ایران، شبکه های ماهواره ای، اینترنت، تلویزیون، رسانه ها
  • پیامدهای آسیب شناختی دوری محل کار از خانه بر فرد
    هوشنگ نایبی، محمد اسماعیل حاج هاشمی صفحات 249-264
    هدف این مقاله نشان دادن برخی از پیامدهای دوری محل کار از خانه برای کسانی است که فاصله ی محل کار تا منزلشان زیاد است و بخش قابل توجهی از شبانه روزشان را می گیرد و از خصیصه های زندگی در کلان شهرها در عصر مدرن است. در این مقاله براساس نظریه ی زیمل درباره ی کلان شهرها که پیامدهایی چون دل زدگی، شی وارگی و فاصله ی درونی بین افراد را از پیامدهای زندگی در کلان شهرهای مدرن به شمار می آورد و حضور در گروه های کوچک و اولیه را از جمله راه های جبران این پیامدها عنوان می کند بدین فرض می رسیم که چون کسانی که فاصله ی محل کار تا محل زندگی شان زیاد است فرصت کمتری برای حضور در گروه های کوچک و اولیه می یابند و درنتیجه پیامدهای مذکور با افزایش زمان رفت وبرگشت به محل کار تشدید می شود. یافته های ما براساس پیمایش نمونه ای احتمالی (به حجم 400 نفر) از شاغلین ساکن کرج و مصاحبه ی حضوری با آنان مبین صحت نتیجه گیرهای مذکور و تایید تجربی فرضیات تحقیق است.
    کلیدواژگان: کلان شهر، زمان رفت وبرگشت روزانه، دل زدگی، حضور در گروه کوچک و اولیه، شی انگاری، فاصله ی درونی
  • سعادت ذهنی به مثابه توسعه ی انسانی
    فاطمه مدیری صفحات 265-288
    علی رغم تحقیقات پذیرفته شده در زمینه ی تاثیر فاکتورهای ژنتیکی و عوامل نورولوژیکی بر سعادت ذهنی[1] برخی محققان علوم اجتماعی نشان داده اند که فاکتورهای اجتماعی در تبیین سعادت ذهنی نسبت به فاکتورهای ژنتیکی و نورولوژیکی نقش موثرتری دارند. از جمله اینگلهارت نشان داده است که عوامل اجتماعی و تاریخی تا 80 درصد توان تبیین سعادت ذهنی را دارند. در این مقاله به این سئوال پاسخ خواهیم داد که آیا در جامعه ی ما فاکتورهای اجتماعی بر سعادت ذهنی موثرند؟ و اگر موثرند تا چه حد توانایی تبیین آن را دارند؟ به این منظور به شیوه ی پیمایش و با اجرای طرح ملی ارزش های اجتماعی و فرهنگی ایرانیان، به بررسی میزان سعادت ذهنی در ایرانیان، مقایسه ی آن با دیگر جوامع و هم چنین بررسی عوامل اجتماعی موثر بر آن پرداخته ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد: 1- میانگین سعادت ذهنی در ایرانیان 65/61 است که در مقایسه با دیگر جوامع پایین تر از کشورهای پروتستان مذهب با سطح بالای رفاه مادی و توسعه ی انسانی و بالاتر از کشورهای کمونیست با سطح پایین رفاه مادی می باشد؛ 2- عوامل موثر بر سعادت ذهنی ایرانیان احساس سلامتی، احساس آزادی در زندگی و از میان متغیرهای زمینه ای جنسیت، درآمد، وضعیت تاهل و تحصیلات است که تلفیقی از تئوری اینگلهارت[2] و استرلین [3] را تایید می کند؛ 3- ورود هم زمان فاکتورها و عوامل موثر در رگرسیون لجستیک ترتیبی نشان می دهد که این عوامل می توانند سعادت ذهنی را 2/14 تا 4/32 درصد تبیین کنند؛ 4- بیوه یا مطلقه بودن ، مجرد بودن، جنسیت (مرد)، و افزایش تحصیلات با سعادت ذهنی نسبت عکس داشته؛ میزان ارزیابی از سلامتی، میزان احساس آزادی در زندگی و درآمد با تاثیر مثبت بر میزان سعادت ذهنی اثرگذار هستند و سکونت در شهر یا روستا بر آن بی تاثیر است.
    [1] subjective wellbeing
    [2] Inglehart
    [3] Easterline
    کلیدواژگان: خوش بختی، رضایت از زندگی، ارزش های جهانی، سعادت ذهنی، کیفیت زندگی، توسعه ی انسانی، امنیت، احساس سعادت
  • سنخ شناسی اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) درمقایسه با جریان های فکری معاصر جهان اسلام
    مهدی حسین زاده فرمی، محسن کرمانی صفحات 289-312
    آرا و اندیشه های «امام خمینی (ره)»، بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران تاثیر فراوانی در رشد و شکوفایی جامعه ی کنونی ایران داشته است. باوجود این که ایشان مطالب و مباحث فراوانی در حوزه های گوناگون فکری ازجمله فقه، عرفان، فلسفه و کلام دارند، اما اندیشه ی سیاسی ایشان همواره به مثابه یکی از مهم ترین منابع یا شاخص شناخت تفکر انقلاب اسلامی، مورد توجه محققان داخلی و خارجی بوده است. ازاین رو بررسی و تحلیل اندیشه ی سیاسی ایشان به عنوان نخستین ولی فقیه و رهبر سیاسی در جهان تشیع در عصر غیبت، به ویژه باعنایت به تحولات سیاسی اخیر در کشورهای اسلامی منطقه حائز اهمیت و اولویت است. در این اثنا، در این نوشتار کوشیده ایم اندیشه ی سیاسی امام را باتوجه به جریان های فکری معاصر جهان اسلام مورد بازبینی قرار دهیم. در این پژوهش با تکیه بر روش اسنادی و کتابخانه ای، دو اثر از آثار گران بهای امام (صحیفه ی امام و ولایت فقیه) به عنوان منابع اصلی اندیشه ی سیاسی امام انتخاب گردیده و براساس آن اندیشه ی سیاسی ایشان درقالب سنخ شناسی «ویلیام شپرد» مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی صورت گرفته بیان گر این امر است که اندیشه ی سیاسی امام خمینی با توجه به جریان های فکری تشریح شده در سنخ شناسی شپرد، به جریان «شریعت گرایی اسلامی» نزدیک تر و شبیه تر از سایر جریان هاست.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه ی سیاسی، ویلیام شپرد، سنخ شناسی، نحله ی فکری، صحیفه ی امام، ولایت فقیه
|
  • Yarmohammad Ghasemi, Mohammadhadi Askari Pages 1-38
    The purpose of this paper is to provide a theoretical analysis of the relationship between philosophy and social science. It is attempted to study, criticize, and synthesize different ideas and theories regarding the mentioned relationship. The writer concludes that, instead of any confrontation there has been a coexistence and connection between science and philosophy. This holds true concerning the relationship between social science and philosophy. Unlike all ups and downs in their relationship social science needs metaphysics and epistemology. This goes on the extend that some claim that social science both gives birth to philosophy and is born by philosophy. Furthermore, social science is in close relationship with such as literature and arts in the late decades of the twentieth century.
    Keywords: Science, philosophy, Social science, epistemology, positivism, Empiricism
  • Khadijeh Safiri, Neda Golbahari Pages 39-65
    The goal of this study is to evaluate the relation between cultural capital and body management based on Pierre Bourdieu’s theory. In other words this research addresses this question: how cultural capital relates to body management? The statistical population of this research includes all men and women between the ages of 20 to 59 who reside in the city of Tehran. A sample of 350 men and women, based on Random Systemic Sampling technique are surveyed. A researcher’s constructed questionnaire has been used as the main instrument to gather information.
    The results of examining correlations indicate that there is a direct and significant relationship between cultural capital and body management. The findings also indicate that age, gender, marital status, religious beliefs, economic capital and socio‐economical status are significantly related to body management.
    Moreover, the outcomes of the multi‐variate regression analysis indicate socio‐economic and marital status variables cannot predict Body Management with an acceptable confidence level, therefore were omitted from the regression equation.
    Keywords: body management, cultural capital, Bourdieu's theory
  • Mohammadreza Javadiyeganeh, Ghalamreza Jamshidiha, Seyedmohammadali Sahafi Pages 67-94
    Inrecent decades literary theory doesn’t limit itself to the text or the author, and pays attention to the readers and the quality of their understanding of a literary text. Now, the reader as an active audience in understanding of a literary text has taken a role in the creation of a work by an author. This point is observable in the reading of literary works written about the Iraqi war against Iran. Since these works intend to transfer the post-war values to the next generation, so the reader understanding of those works can be considered very important. Using the views of thinkers such as Wolfgang Iser, Stanley Fish and Julia Kristeva, this paper intends to reach the understanding of the readers of imposed war novels. For this purpose, using a qualitative analysis of the content of the mentioned novels and doing deep interviews, we have conducted a research among two groups of university and religious schools students. The results show that there is a difference between two groups of students in some respects such as the spiritual view of the students of religious schools and the worldly views of the students of universities towards these types of novels.
    Keywords: Novels of Iraqi war against Iran, Text reading, Content analysis, University students, Seminaries students
  • Alireza Dehghan, Farzaneh Nezakati Pages 95-124
    The authors of this paper , in an attempt to indicate the relationship between making myths and election ads, have analyzed the outdoors political posters in Iran’s eighth parliamentary elections. To address the issue, at first the writers have reviewed a literature concerning Bart’s definition of myth and the role of making myths in political campaign. Then, applying Barth’s semiotic theory, the second level of meaning embedded in the candidates outdoor political posters distributed during the eighth parliamentary elections in Tehran are explored. The results indicate that all outdoor political posters contain a kind of myth making and two recognized political groups, namely reformist and right wings show no difference in this respect. Furthermore, some types of political myths, including territory, advocate, knowledge, and hero, are more used in the Iranian political ads.
    Keywords: semiotics, Political myths, Political ads, semiotic analysis, Eight parliamentary elections, Iran
  • Mohammad Taghi Karami Ghahi, Amir Khorasani Pages 125-162
    Explaining the historical individual in its historicity and specificity has been the proclaimed goal of social science. The founding fathers of historical school strove hardly to explain the theoretical conditions of fulfilling this goal. However, they failed to properly preventing universalism from becoming dominant on social science. The present article seeks to show how the theorists of historical school address this issue and why they fail. In this way, two main factors which prevent an explanation from being immanent, namely the priority of presentation and mundane ontology, have been explored. In the final step by invoking to "post-continental philosophy" we try to find a new social ontology which may pave the way for theoretical explanation of historical specificity.
    Keywords: Specificity in Social Science, Historicity, Universalism, Post, continental Philosophy
  • Language and Life
    Mahmood Farhadi, Ali Kazemi Pages 163-187
    This paper explores the relation of language and life in contemporary Iranian society. Our theoretical perspective concerning life and language is based on later Wittgenstein and early Heidegger philosophical debates. After introducing the roots of the philosophical and sociological equivalent in contemporary sociologists the provided conceptual framework has been assessed. Accordingly, Foucauldian discourse and its sociological version by Laclau & Mouffe have been set for this research. After determining of theoretical boundaries, Discourse Analysis is accepted as research method. Research data has collected by semi-structured interview with doctors and merchants. The results from the analysis of language games and discursive practices of interviewees, introduce three discursive formations; scientific discourse, civil discourse and religious discourse. The Comparison of the interviews clarify that language games and discursive practices of every formation, produce distinctive discursive constellation which make social agent life meaningful. Relying on theoretical debates, social existence and life order in contemporary Iranian society can be understood from the perspective of language. Linguistic perspective raise a new understanding of social relations that classic ideas were unable to explain. This paper argues that language is a window to understand the complexities of contemporary Iranian society, and is able to advance sociological theory.
    Keywords: language, Everyday life, Practice, discourse, Language game
  • Sara Shariati Mazinani, Arman Zakeri Pages 189-222
    Social sciences in Iran face some epistemological obstacles that prevent its development and an attempt to discuss the nature of these obstacles seems very important. An important part of these obstacles refers to the theoretical traditions that have developed in religious culture and nowadays are known as a part of Islamic culture. Discussion about the interpretation of each of these traditions, in concept of “Aql” (reason, intellect) as the main epistemological way in forming social sciences, will help us to involve the “critique of Aql”. By determination of the limitations of “Aql”, we will be aware of our culture’s limitations and abilities in encountering social sciences.
    Shiite philosophy is one the most important of these traditions that in the form of “Hekmat e motealie” was the main stream of the philosophy in Iranian traditional Islamic schools (Howza) from the time of Safavid dynasty. In this regard critique of the writings of Ayatollah Javadi Amoli, because of two main reasons is important. First, he is one of the main followers of Allameh Tabatabaei, the most famous figure of contemporary Shiite philosophy, and second, Javadi Amoli,s theory of “Islamisation of sciences” is important.
    The main point of this paper is that, believing on the possibility of reaching certainty among Shiite philosophers on one hand and, rejecting “Aql” on the basis of sufficiency of holy texts (Quran and Hadith) among the Faghih’s on the other hand are two main epistemological reasons that critique of “Aql” has not been developed yet in Shiite tradition. Inattention to history, mainly history of evolutions of “Aql” is another reason for lack of “critique of Aql” in Shiite philosophy.
    Keywords: Critique of reason, Social science, Ayatollah Javadi Amoli, Shiite philosophy
  • Iranian student's Uses and Gratifications of Television, Satellite and Internet
    Yones Norbakhsh, Mohammadmahdi Molaei, Hamed Talebian Pages 223-247
    In the present paper, the authors have attempted to explore Iranian students’ usese and gratifications of television, satellite channels and Internet. Based on the theory of uses and gratifications, there is a competition among media to satisfy audiences’ needs, and we are aimed at comparing the extent of uses and gratifications of these three media by Iranian students. Students’ gratifications of media are measured by Katz’s Model in four aspects including awareness, social mutual action, personal identity and calmness/recreation. The findings indicate that the extent of students’ uses and gratifications on Internet is higher than other media. Internet has been able to meet all the above mentioned categories. Students’ gratifications on satellite channels is more in calmness/recreation need, while the scores on using televisions are not so high for any mentioned needs. It is indicated that 72% of Iranian students use television programs while this figure is 54% for satellite channels and 83% for Internet. The findings of correlation tests indicate that there is a positive correlation between uses and gratifications of all three media.
    Keywords: Uses, gratifications, students, Satellite channels, Internet, Television
  • Pathological Consequences of Long Distance of Residence and Workplace
    Hoshang Nayebi, Mohammadesmaeil Haj Hashemi Pages 249-264
    The goal of this article is to indentify some consequences of the long distance of workplace and home. Long distance commuting is a problem resulted from living in modern cities, in particular metropolitans. Simmel introduced pathological consequences such as blasé, reification, and internal distance among city dwellers and suggested to remove the consequences, attendance in and belonging to small and primary groups are extremely important. Accordingly, in this paper, based on Simmel’s ideas we argue that those city dwellers who commute a long distance between their residence and their work location have less time to attend in small and primary groups and, as a result may face blasé and internal distance. Our findings from a sample of long distance commuters living in Tehran support the theoretical concepts suggested by Sommel.
    Keywords: Metropolis, Blasé, Reification, Internal distance, Attendance in small, primary groups, Long distance commuters
  • Subjective Well-being as Human Development
    Fatemeh Modiri Pages 265-288
    Despite the accepted research on the impact of genetic and neurological factors on the subjective well-being , some social science researchers have shown that social factors in explaining subjective well-being are more effective role than genetic factors. Inglehart has shown that 80 percent of subjective well-being can be explained by social and historical factors. This article will answer the question that whether social factors can explain subjective well-being. In order to assess the levels of subjective well-being among Iranian people in comparison with other countries we have used data from National universal values. The results show that the average Iranians subjective well-being is 61/65 that comparatively is below the Protestant countries with high levels of material welfare and higher than communist countries with low levels of material welfare. Factors affecting the subjective well-being include feeling healthy, having freedom in life and background variables of gender, income and marital status that confirms Inglehart’s and Easterlin’s opinions. Simultaneous entry of these factors in the ordinal logistic regression shows that these elements can explain the subjective well-being to the extent of 14/2 to 32/4 percent.
    Keywords: happiness, Life satisfaction, Universal values, comparative study, subjective well, being, Quality of Life
  • Typology of Imam Khomeini's Political Thought In comparison with the Intellectual Currents of the Contemporary Islamic World
    Mahdi Hosseinzadeh Feremi, Mohsen Kermani Pages 289-312
    Imam Khomeini’s thought, founder of the Islamic Republic of Iran, has had a great influence on the growth and flourishing of contemporary Iranian society. Imam Khomeini’s thoughts has been widely discussed in various intellectual areas such as jurisprudence, theosophy, philosophy and theology, and, in particular, his political thought has been considered as an important source for understanding of Islamic revolution in Iran by domestic and foreign scholars. Therefore, studying and analyzing his political thought as the first Vali Faqih and a great political leader in the Shieah World in the Age of Absence, particularly with attention to the recent political movements in Islamic countries, are of great importance. Accordingly, in this paper, we have attempted to review Imam Khomeini’s political thoughts and make a comparison to contemporary Currents of Thought in Islamic world. We have reviewed Sahife Noor and Velayat Faqih as the main sources of political thoughts of Imam and reached a type of political thought based on William Shepherd's typology. We have indicated that Imam Khomeini’s political thought, compared with the Currents of Thought described in Shepherd's typology, comes close to the "Islamic Shariah".
    Keywords: Khomeini's political thought, William Shepard typology, Islamic Shariah, Sahife Noor, Valayat Faqih