فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 46 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا جمشیدیها، عبدالحسین کلانتری، روح الله نصرتی * صفحات 9-34

    هدف مقاله ی حاضر تحلیل بازار به مثابه میدان است. تلاش شده است با استفاده از نظریه ی میدان بوردیو و براساس رویکرد روش شناختی ترکیبی و استفاده از تکنیک هایی چون مشاهده، مشاهده ی مشارکتی، مصاحبه و استفاده از اسناد و منابع معتبر به تحلیل بازار سنتی تهران پرداخته شود. براساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که بازار برخاسته از نظم خودانگیخته نیست و کنش بازاریان در بستری از نظم و هماهنگی اتفاق نمی افتد؛ بلکه بازار به مثابه میدانی است که بازاریان در آن بااتکا بر منابع و سرمایه های مختلف و به اقتضای خصوصیات عادت واره ای متفاوت به رقابت با یک دیگر می پردازند. هم چنین یافته ها نشان می دهد که بازار سنتی تهران در نیم قرن گذشته در سه مرحله شاهد تغییرات ساختاری بوده و به تبع آن در هر مرحله از تغییر ساختاری، نیروهای درون بازار جابه جا شده و قواعد آن تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: بازار، میدان، بوردیو، انسان شناسی اقتصادی، جامعه شناسی اقتصادی
  • جبار رحمانی * صفحات 35-49

    مواجهه با غرب یکی از پیچیده ترین موضوعات و مساله های تاریخ تمدن ایرانی در چند قرن اخیر بوده است. فهم منطق این مواجهه در اقشار مختلف موثر جامعه ایرانی می تواند نقشی کلیدی در فهم تجربه مدرنیته ایرانی داشته باشد. هرچند عموما بر قشر روشنفکران و در موارد محدودی به علما در این مواجهه تاکید شده است، در این مقاله تلاش شده به دو واسطه فرهنگی دیگر در این مواجهه یعنی یک ایلچی و یک روزنامه نگار دورگه ایرانی-هندی تاکید شود. در این راستا به دو متن مکتوب که یکی در قالب سفرنامه است و دیگری در قالب دیالوگ یا مناظره ای خیالی میان فردی ایرانی و شخص هندی بر سر تجربه مدرنیته هندی، رجوع شده است. برای اینکار با رویکردی وبری به منطق و تجربه فهم آنها از تمدن غرب پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شرایط ذهنی، آمادگی روحی و تجربه فرهنگی از این دیگری (یعنی غرب و مدرنیته) در بستری از زمینه های تاریخی و جغرافیایی و تمدنی عامل مهمی در نتیجه این مواجهه ایرانیان با مدرنیته بوده است. علاوه بر این، شرایط زمانی سیر تاریخ فرهنگی مدرنیته و همچنین جفرافیای فرهنگی و تاریخی مدرنتیه (مدرنتیه اروپایی و مدرنیته هندی) نیز هرکدام به نوبه خود بر نتیجه این مواجهه با تمدن غربی موثر بوده است. به عبارت دیگر در فهم تاریخ مدرنیته ایرانی، لازم است مسیرهای جغرافیایی این مواجهه، کنشگران اصلی آن، و همچنین شرایط تاریخی مدرنیته مدنظر قرار بگیرند. تاریخ فرهنگی مدرنیته در ایران مستلزم درکی عمیق و مهمتر از همه درکی پیچیده از این تجربه چند بعدی و چندلایه است.

    کلیدواژگان: مدرنیته ایرانی، تاریخ فرهنگی، سفرنامه، حیرت نامه، مکالمه
  • موسی عنبری * صفحات 51-76

    بر دیدگاه های توسعه ی تاریخی ایران، رویکرد اقتصاد سیاسی غالب بوده است. این رویکرد عامدانه از حضور فرهنگ و رفتارهای اجتماعی مردمی در فهم تحولات توسعه ممانعت کرده است. اقتصاد سیاسی تقریبا برای کلیه ی اشکال تکثر یا تمرکز ثروت، طبقات اجتماعی و مطالبات فرهنگی- سیاسی، تعینی سیاسی (بامحوریت مفهوم قدرت) و تاحدی محیطی قایل است. در میان نظریه های زیرمجموعه ی اقتصاد سیاسی، نظریه ی استبداد ایرانی از وجاهت دانشگاهی و شهرت مطبوعاتی بیشتری برخوردار است. این نظریه که اشتهار آن بیشتر حاصل تلاش های همایون کاتوزیان است، در بررسی علل توسعه نیافتگی ایران، فقدان نهاد قرارداد (نبود حقوق و مالکیت) و وجود استبداد (فقدان قانون) را محوری می داند. از جمله ابهامات در نظریه ی استبداد این است که درتشریح دلایل استبداد، بی قانونی، فقدان انباشت وحقوق مالکیت در ایران، شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه و به معنای دقیق تر سامان حقوقی-هنجاری جامعه ی ایرانی را نادیده می گیرد و با طرح مفهوم «استبداد» ایرانی که روی دیگر سکه ی قانون گرایی غربی است، در درون خود نوعی الگوبرداری تحولات اقتصادی جامعه غربی را دنبال می کند. هم چنین کل گرایی اقتصادی حاکم بر این دیدگاه، باعث شده است که واقعیات توسعه در ایران را بدون تعیین شان فرهنگ دینی و نظام قبیله ای حاکم بر مناطق مختلف کشور تحلیل کند. مقاله ی حاضر با نقد مفهوم «استبداد» و دوگانه ی «دولت- ملت» در این نظریه، ابعاد نخبه گرایانه و مردم گریز آن را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استبداد ایرانی، توسعه نیافتگی، اقتصاد سیاسی، سامان حقوقی، هنجاری، نخبه گرایی، باورهای مردمی
  • سیاوش قلی پور*، علی کاظمی صفحات 77-101

    این مقاله تلاش می کند فرآیند ظهور نامکان ها در کرمانشاه و پیامدهای آن را مورد مطالعه قرار دهد. رویکرد نظری مقاله مبتنی بر آرای مارک اوژه است. ازنظر وی سوپرمدرنیته مولد نامکان است. نامکان جایی است که در آن خاطره، روابط اجتماعی پایدار و هویت شکل نمی گیرد. روش مطالعه کیفی است. تکنیک گردآوری داده ها بررسی اسناد و مشاهده است. یافته ها نشان می دهند که شهر کرمانشاه در دهه ی 40 مکان بوده است؛ اما ظهور سکونت گاه های غیررسمی، جنگ و خصوصی کردن حوزه ی عمومی، ازبین رفتن سینماها، زوال محلات قدیمی و جایگزینی بزرگ راه ها و تقاطع های غیرهم سطح با خیابان ها و میادین، شهر را بدل به نامکانی بزرگ کرده است و حیات شهری در آن کم رنگ شده است. این پدیده برای شهروندان عدم تعلق به مکان، عدم تمایل به مشارکت و خشونت را به ارمغان آورده است. تاکنون فرآیند مکان سازی و احیای حیات شهری، توسط طراحان و برنامه ریزان و مردم در آن انجام نگرفته است.

    کلیدواژگان: نامکان، سکونت گاه های غیررسمی، خصوصی کردن حوزه ی عمومی، تقاطع غیرهم سطح، حیات شهری، کرمانشاه
  • حسین میرزایی*، نافع باباصفری صفحات 103-129

    در این پژوهش باتوجه به نظریات پیتر برگر در باب تکثرگرایی دینی و نوع شناسی جان هیک در زمینه ی سبک های دین داری (تکثرگرایی، شمول گرایی و انحصارگرایی)، به بررسی رابطه ی نوسازی و تکثرگرایی دینی در بین جوانان شهر و روستاهای سنندج پرداخته شد. این پژوهش به روش پیمایشی در سطح شهر و شش روستای سنندج (سراب قامیش، اجگره ، دویسه، تنگی سر، نیر و محراب) انجام گرفته است. نمونه ی آماری شامل583 نفر از جوانان (29-18 سال) شهر و روستا بوده است که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند؛ و پرسش نامه ها با بهره گیری از اندیشه های برگر در باب حاملان ثانوی نوسازی طراحی گردیدند. یافته ها نشان می دهد که شمول گرایی رایج ترین نوع دین داری در بین پاسخ گویان شهر و روستا می باشد و نادرترین نوع دین داری مربوط به انحصارگرایی است. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که از مجموع 17 مولفه ی معرفی شده به برنامه ی رگرسیونی، موثرترین عوامل بر تکثرگرایی به ترتیب گرایش جهانی، گرایش استقلال طلبانه، کیفیت زندگی و وضعیت اجتماعی- اقتصادی است.

    کلیدواژگان: نوسازی، تکثرگرایی، سبک دین داری، شهر و روستا
  • محمدامین قانعی راد *، مژگان خوشنام، قاسم جعفری صفحات 131-163

    این پژوهش در پی تقسیم بندی کشورهای مختلف براساس ادیان رسمی آنها و سپس بررسی متغیرهای مورد نظر در آنها و تحلیل تفاوتهای موجود می باشد. متغیرهای مورد بررسی، احساس شادمانی، اهمیت به مذهب، غرور ملی و دموکراسی کشورها می باشند و از داده های پیمایش جهانی ارزشها (2005-2009) که توسط اینگلهارت جمع آوری شده استفاده شده است. در این تحلیل ثانویه، ابتدا میزان احساس شادمانی، اهمیت به مذهب، غرور ملی و دموکراسی در هریک از مناطق تفکیک شده مورد بررسی قرار داده شده و سپس بین آنها رابطه سنجی انجام شده است. نتایج نشان می دهد بالاترین میزان احساس شادمانی مربوط به پروستان های قاره آمریکا و نیز مسیحیان استرالیا می شود. بالاترین اهمیت به مذهب را مسلمانان شمال آفریقا و شیعیان دارند و در کل مسلمانان با اختلاف بسیار زیادی نسبت به مسیحیان اهمیت بیشتری به مذهبشان می دهند. در تمام مناطق مورد بررسی، غرور ملی میزان نسبت بالایی را دارد و در کل مسلمانان 3 درصد بیشتر از مسیحیان غرور ملی دارند. پروستان های اروپا بیشتر از مردم سایر مناطق مورد بررسی معتقدند که کشوری با دموکراسی بالا دارند. و مسیحیان آسیا (روسیه) کمترین میزان را به دموکراسی در کشور خود داده اند. همچنین یافته ها نشان می دهند که در تمام مناطق بررسی شده در این پژوهش، رابطه احساس شادمانی با میزان اهمیت به مذهب رابطه ای معنادار است. رابطه بین غرور ملی و احساس شادمانی نیز نشان از تاثیر نسبتا بالای غرور ملی بر احساس شادمانی افراد است. در خصوص همبستگی بین دموکراسی و احساس شادمانی، یافته ها نشان می دهد که این رابطه در کشورهای مسیحی نسبت به کشورهای مسلمان قوی تر است.

    کلیدواژگان: احساس شادمانی، غرور ملی، دموکراسی، اهمیت به مذهب، مسلمانان، مسیحیان
  • قاسم زائری*، چینگ وانگ صفحات 165-205

    این مقاله به بررسی عوامل جامعه شناختی و روندهای تاریخی دخیل در تاثیرگذاری طب ایرانی-اسلامی بر نظام طب چینی اختصاص دارد. مقاله نشان می دهد که سیاست های داخلی و خارجی حکومت چین، جنگ ها، رویه ی باج ستانی، گسترش زبان فارسی، و تجارت از جمله مهم ترین عوامل موثر بر گسترش و پذیرش نظام طب ایرانی-اسلامی در چین بوده است. از حیث تاریخی نیز تشکیل امپراتوری بزرگ مغول (تاسیس امپراتوری یوآن در چین و حکومت نوادگان چنگیز و ایلخانان مغول در ایران) موجب برقرار شدن رویه های نسبتا واحد و مشترک در دو کشور شد، و امکان تبادل فرهنگی به خصوص در حوزه ی پزشکی بین ایران و چین به اوج خود رسید. مقاله نشان می دهد که نظام طب ایرانی-اسلامی عموما در سه شکل رواج داروها و نسخه های طبی، تئوری ها و فنون درمانی، و تالیف کتب پزشکی، بر نظام طب چینی اثر گذارده است. تالیف کتاب «هوی هوی یائو فانگ» به عنوان یک دانش نامه ی بزرگ طب اسلامی که مجموعه ی وسیعی از نسخ طبی و داروهای گیاهی ایرانی و اسلامی را دربرمی گیرد، نقطه ی عطف اثرگذاری طب ایرانی–اسلامی و نفوذ و پذیرش آن در نظام طب چینی است. این کتاب در اوایل سلسله ی مینگ[1] (1644-1368 م.) توسط جمعی از علما و اطبای مسلمان چینی به زبان چینی تالیف شده، و منابع آن عموما کتب و نسخ پزشکان مسلمان نظیر ابن سینا و رازی است. به علاوه این کتاب براساس نظریه ی عناصر اربعه نگاشته شده که اساسا متفاوت و مجزا از نظریه ی عناصر پنج گانه در نظام شناختی چینی است. این مقاله با اتکا به جهت گیری نظری جامعه شناسی تطبیقی-تمدنی علم، و براساس مطالعه ی اسناد و مدارک تاریخی، به خصوص منابع چینی نگاشته شده است.
    [1] 明 / ming

    کلیدواژگان: نظام طب ایرانی، اسلامی، امپراتوری مغول، نظام طب چینی، زبان فارسی، چین گرایی مهاجران، هوی هوی یائو فانگ، جامعه شناسی تطبیقی، تمدنی علم
  • جمال محمدی*، شیدا ویس بابایی صفحات 207-230

    تلاش اصلی این پژوهش واکاوی ژرف نگرانه ی دلالت ها و معانی دیوارنوشته ها در فضاهای آکادمیک است؛ فضاهایی که معجونی از فرهنگ ها، نگرش ها، باورها و ایستارهایی خاص در باب جهان پیرامونی را به نمایش می گذارند؛ فضاهایی چندفرهنگی با تکثر قومی/مذهبی و با تنوع سبک های زندگی. ایده ی بنیادین این پژوهش آن است که امروزه فضاهای رسمی آکادمیک، که بنابه ماهیت شان می بایست تحت کنترل قواعد رسمی و کنش ها و رتوریک علم محور باشند، به عرصه ی تجلی و رشد کنش ها/گفتارهای غیررسمی، روزمرگی زایا و خصوصی ترین وجوه تعامل کنشگران بدل شده اند. به همین دلیل حیات اجتماعی کنش گران این میدان بعضا واجد ابعادی نامریی و ظریف است که در نامنتظره ترین مکان ها خود را نشان می دهد. دیوارنوشته ها یکی از عمده ترین تجلی گاه های ناگفته ها، معناهای طردشده، تناقض ها و شکاف های ارتباطی میان کنش گران است. تحلیل این متن های حک شده بر فضای متجسد آکادمی درواقع طریقی است برای واگشایی دلالت ها و رمزگان نهفته در تعامل های ناآشکار کنش گران. براین اساس، این پژوهش در بخش نظری کوشیده است با اتخاذ مفاهیمی حساس/راه گشا از رویکردهای انتقادی اجتماعی، دستگاهی مفهومی برای راه بردن به قلمرو این متون مونتاژ کند و با اتکا به این برساخت نظری پرتوی بر سویه های ناخوانا، ناروشن، دلالت مند و رمزآمیز این نوشته ها بیفکند. سپس برای قرائت عمیق و روش مند این نوشته ها، از روش تحلیل تماتیک (موضوعی، مضمون بنیاد) بهره جسته است. میدان مطالعه ی پژوهش دانشگاه کردستان بود که از میان شش دانشکده ی این دانشگاه، دو دانشکده ی «علوم انسانی و اجتماعی» و «منابع طبیعی»، به روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. براساس نتایج پژوهش، شش مقوله ی عمده (میل به دیگری ناهم جنس، پرخاش گری جنسی، جمع هراسی، احساس تنهایی، گرایش های قومی و اعتراض سیاسی)، سه مقوله ی محوری (زندگی عاطفی/جنسی زیر پوست فضای رسمی دانشگاه، ناموفق بودن فرایندهای جامعه پذیری/فرهنگ پذیری، و برآورده نشدن مطالبات قومی/سیاسی) و یک مقوله ی هسته ای (تقابل سیاست و زندگی روزمره) استنتاج شد. درکل، دیوارنوشته ها حاکی از آن اند که قواعد رسمی سیستم نه فقط به فراخور نیازها و زایندگی و نیروهای حیاتی زندگی اجتماعی عمل نمی کنند، بلکه درست درجهت مهار، محدود کردن و کنترل این زندگی اعمال می شوند. دیوارنوشته ها دلالت بر تقابل سیاست و زندگی روزمره دارند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، جمع هراسی، زندگی روزمره، قواعد رسمی، سیاست، مقاومت
  • عبدالله بیچرانلو *، محمدحسن یادگاری صفحات 231-256

    در این مقاله، ضمن تبیین اهمیت اقتصاد در محیط نوین رسانه ای و رقابت شدید رسانه های گوناگون برای جلب توجه مخاطبان، تابوشکنی مهم ترین راه برد فیلم سازان ایرانی برای جذب مخاطبان به سینمای نسبتا کم مخاطب ایران دانسته شده است. در ابتدا ضمن مروری بر 25 فیلم پرفروش سینمای ایران از ابتدای دهه ی 1370 تا سال 1393، برخی نشانه ها و رگه های تابوشکنی در آن ها ردیابی شده است. در ادامه نگارندگان رویکردی کیفی را در پیش گرفته اند: نخست با به کارگیری روش «تحلیل روایت نشانه شناختی»، فیلم ها تحلیل شده اند؛ سپس از دل این تحلیل، مقولات تابوشکنانه ی آن ها استخراج شده و ازطریق راه برد تحلیل تماتیک، تحلیل شده اند. میدان مطالعه کل سینمای ایران از ابتدای دهه ی 1370 است که از این میان 5 فیلم به شیوه ی نمونه گیری هدف مند انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: فیلم، سینمای ایران، تابو
|
  • Gholamreza Jamshidiha, Abdolhossein Kalantari, Roholah Nosrati * Pages 9-34

    The main target of the present study is analyzing Bazaar as a field. Analysis of Tehran traditional bazaar was performed based on compound methodological approach and Bourdieu’s field theory, and through applying techniques such as observation, participant observation, interviews and so on. Moreover, credible sources and documents were studied. Based on the findings, it can be said that contrary to the conventional economic (neo-classical) approaches, Bazaar does not act based on spontaneous order; and the Bazaaris’ interactions do not occur in an ordered and coordinated manner. Rather, Bazaar acts like a field in which Bazaaris compete against each other relying on their different sources and capitals, and in accordance with their particular habitual traits. Furthermore, the findings show that during the previous half century, Tehran’s traditional bazaar has experienced structural changes in three stages. Bazaar’s internal forces have been displaced in each stage and the rules have changed accordingly.

    Keywords: Bazaar, Field, Bourdieu, Economic anthropology, Economic sociology
  • Jabar Rahmani * Pages 35-49

    Encounter with the Western civilization is the most complex issue in Iranian modern history. Understanding the logic of this encounter in different groups of Iranian society can play a key role in understanding the experience of modernity in Iran. Although generally studies on this encounter are limited to modern and traditional intellectuals, in this paper I have concentrated on two other cultural mediators from common people: one Ilchi or Legate of Qajar dynasty and one Indo-Persian Journalist. I have tried to explain the logic of understanding and confrontation with the West through Weberian approach. The results show that Iranian people’s mental conditions and cultural experience of the Other(the West and modernity) in the socio-historical context of Iranian society has had a powerful influence on this encounter. Iranian experience of encounter with the West has also been affected by the cultural and historical geography of modernity (European modernity and Indian modernity). As a conclusion, in understanding the history of Iranian modernity, it is necessary to differentiate and to consider the geographical routes of this exposure, and the main actors, as well as the historical conditions of modernity. Therefore, any account of cultural History of Modernity in Iran requires a deep understanding of this multi-dimensional and multi-layered experience.

    Keywords: Iranian Modernity, Cultural History, Traveler, Perplexity, Dialogue
  • Mosa Anbari * Pages 51-76

    Among different views on historical development in Iran, political economy has been the dominant approach. This approach deliberately disregards culture and social behavior of people in understanding the development process. It also believes in the political determinacy of all forms of concentration of wealth, social classes and cultural demands. Among the sub-theories of political economy paradigm, “Iranian despotism” (by H. Katouzian) is has more academic credibility than other theories. In his study, Katouzian puts emphasis on the absence of contract (lack of rights and ownership) and tyranny (absence of law) as important causes of underdevelopment in Iran. In the explanation it gives of tyranny, lawlessness, and lack of accumulation and of property rights, this theory ignores the social and cultural conditions of society -or, legal-normative system. Iranian despotism is the other side of the coin of western constitutionalism and it follows a model of economic development dominant in western society. The present article criticizes the concepts of despotism and dichotomy of nation-state in this theory, exposing the elitist aspects of its approach.

    Keywords: Iranian despotism, Underdevelopment, political economy, Legal, normative system, Elitism, Popular beliefs
  • Siyavash Gholipoor *, Ali Kazemi Pages 77-101

    This article tries to examine the emergence of non-places in Kermanshah and its consequences. Article’s theoretical approach is based on the ideas of Marc Augé. In his view, Super modernity generates non-places, in which memory, stable social relationships, and identities cannot be formed. The research applies qualitative method. Results show that despite the fact that in the 1960s the city of Kermanshah was a place, the emergence of informal settlements, war and privatization of public sphere, disappearance of cinemas, decline of old neighborhoods, replacement of streets and squares with highways and non-same level intersections, have turned the city into a large non-place in which urban life has faded away. This phenomenon has brought the citizens disorientation, unwillingness to participate and violence. To date, neither developers and planners nor the people of Kermanshah have carried out the process of building place and regenerating urban life.

    Keywords: Non, place, informal settlements, Privatization of the public sphere, same level intersections, urban life
  • Hossein Mirzaei, Nafe Babasafari Pages 103-129

    Drawing on Peter Berger's views on religious pluralism and John Hick’s typology of religiosity (pluralism, inclusivism and exclusivism), this essay investigates the relationship between modernization and religious pluralism among the youth in the city of Sanandaj and six of its villages. This survey was performed in Sanandaj and six Kurdish village (Saraw Qamesh, Ajgarah, Doveyse, Tangisar, Niar and Meraw). The sample consisted of 583 young people (18-29 years old) who were selected through multistage cluster sampling. The results show that “inclusivism” is the most common type of religiosity among urban and rural respondents. The rarest type of religiosity is “exclusivism”. Results of multivariate regression shows that of the 17 components introduced to the regression program, the most effective variables on pluralism could be ordered as follows: Global orientation, independence orientation, quality of life and socio-economic status

    Keywords: modernization, Pluralism, Quality of Life, Exclusivism, Sanandaj
  • Mohammadamin Ghaneeirad*, Mozhgan Khoshnam, Ghasem Jafari Pages 131-163

    This research classifies different countries according to their official religion and then reviews and analyzes them with regard to different variables, including the level of happiness, the importance of religion, the attitude of the citizens about the level of democracy in their countries and national pride. The data is extracted from the World Values ​​Surveys (2005-2009), which are carried out by Ingelhart. In this secondary analysis, the level of happiness, the importance of religion, democracy and national pride are studied in each class, and then, the correlation between these variables is examined. The results show that the highest level of happiness can be observed among the Protestants of Americas and Australian Christians. Shiites and North African Muslims attach most importance to their religious beliefs. In general, Muslims attach more importance to their religious beliefs than Christians. All classes have high scores in national pride, and in total national pride among Muslims is 3 percent higher than the Christians. The European Protestants, more than other people, believe that they are living in a country with high level of Democracy. Asian Christians (Russia) have the lowest rate in this regard. The findings show that in all examined regions, the correlation between the level of happiness and the importance attached to religion is significant. The same holds true about the relationship between national pride and importance attached to religion. About The correlation between democracy and the level of happiness, the findings suggest that this relationship is stronger in Christian countries than in Muslim countries.

    Keywords: happiness, National pride, Democracy, The importance of religion, Muslims, Christians
  • Ghasem Zaeri *, Ching Vang Pages 165-205

    This article analyzes the effects of Persian-Islamic medicine on Chinese medicine from a historical and sociological point of view. It suggests that the most important factors in this regard were the policies of ancient Chinese governments, wars and tributes, commerce and also the spread of Persian language. With Mogul Empire’s occupation of China and Iran (the establishment of Yuan dynasty and Ilkhanate), the cultural exchange between the two countries reached a peak. The Islamic medicine has affected the Chinese medicine through spreading Persian and Islamic drugs and prescriptions, medical theories and compiling medical books. “Hui Hui Yao Fang” has been regarded as a Chinese- Islamic medical encyclopedia and one of the perfect examples of the influence of Persian-Islamic medicine on Chinese medicine. The resources and master copies of the book were the works of Muslim physicians in medieval times, such the medical books of Avicenna and Muhammad Ibn Zakariyā Rāzī. The contents of the book also embodied the Persian- Islamic medical theories, such as “four classical elements”. This article has applied comparative-civilizational sociology of science and has reviewed historical, especially Chinese, documents.

    Keywords: Persian, Islamic medicine, Chinese medicine, Hui Hui Yao Fang, comparative sociology of science
  • Jamal Mohammadi*, Sheyda Veisbabaei Pages 207-230

    The purpose of this essay is to give an in-depth analysis of the meaning and significance of graffiti in academic spaces, which represent a constellation of cultures, attitudes, beliefs and approaches on social environment; multicultural spaces impregnated with a diversity of religious/ethnic tendencies and different lifestyles. The main idea of this research is that nowadays formal academic spaces, which are supposedly controlled through formal conventions and scientific discourses, have become a territory representing informal interactions, everyday habits and private affairs. Therefore, the social life of actors here convey some delicate aspects that are reflected in unpredictable ways. Graffiti is a main sphere of representation of hidden and excluded meanings, contradictions and communicative gaps between actors. Analyzing the texts written on tangible spaces is a way to interpret meanings and codes immanent in latent interactions. On a theoretical level, this research attempts to use sensitive concepts and critical statements to interpret these texts and make their latent codes clear. Then, on the methodological level, by using thematic analysis, it attempts to infer their main categories and themes. The field of study is University of Kurdistan, mainly the faculty of Humanities and Social Sciences and the faculty of Natural Resources. The findings show that six main categories are outstanding: desire for the opposite sex, sexual aggression, sociophobia, loneliness, ethnic tendencies and political protest. The central category is the opposition of politics and everyday life.

    Keywords: Desire for opposite sex, Sexual aggression, loneliness, Ethnic tendencies, political protest, The opposition of politics, everyday life
  • Abdollah Bichranlo*, Mohammadhassan Yadegari Pages 231-256

    Drawing on the importance of economy in new media, this essay introduces taboo-breaking as the main strategy of Iranian filmmakers for attracting audience. In the course of reviewing 25 bestselling Iranian movies from early 1990s to 2014, some signs and indications of breaking taboos were traced. This essay applied qualitative approach; first movies were analyzed by applying semiotic narration analysis, then taboo-breaking categories were extracted and analyzed through thematic analysis strategy. Through purposive sampling, five movies were selected from all the Iranian movies produced from early 1990s to 2014.

    Keywords: Movie, Iranian cinema, Taboo