فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی - پیاپی 48 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 48 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا جلایی پور، نوح منوری صفحات 9-34
    تاکنون دورکیم به عنوان نظریه پرداز حوزه جامعه شناسی سیاسی در ایران شناخته نشده است و در غرب نیز این امر با تاخیر زیادی صورت گرفته است. یکی از دلایل این تاخیر این است که کتاب های سیاسی دورکیم ازجمله کتاب مهم «درس های جامعه شناسی» دیرتر از بقیه آثار او گردآوری و ترجمه شده است. آرای سیاسی دورکیم به شکل ویژه مربوط به ماهیت و کارکرد دولت، نقش دولت در توسعه فردگرایی اخلاقی، و تنظیم رابطه دولت و جامعه در قالب دموکراسی است. اهمیت این نظریات به خصوص در تعاریف ویژه ای است که او از دولت، اخلاق مدنی، و دموکراسی ارائه می دهد. همچنین جامعه شناسی سیاسی نودورکیمی که در دهه های اخیر در آثار جفری الکساندر نمود پیداکرده است، به عنوان یکی از ارکان شکل گیری چرخش فرهنگی در جامعه شناسی سیاسی شناخته می شود. در این مقاله ضمن بیان آرای دورکیم در مورد مباحث مذکور، به نسبت آرای دورکیم با مکاتب گوناگون جامعه شناسی سیاسی و برخی مباحث متاخر مرتبط با جامعه شناسی سیاسی دورکیم نیز پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دولت، دموکراسی، جامعه مدنی، جامعه شناسی سیاسی نودورکیمی، پلورالیسم
  • مجید موحد مجد، علی فتوتیان صفحات 35-63
    در این مقاله قصد داریم به بررسی نظرات پدیدارشناسانه ی کاپوتو در مورد دین بپردازیم. برای این منظور در ابتدا با بنیان های نظری وی آشنا می شویم که مهمترین آن ها رویکرد پدیدارشناسانه ی هایدگری، لویناسی می باشد. او در رویکرد خود با قایل بودن به حذف هرگونه متافیزیک و به تبع آن مفاهیم مطلق انگار در حوزه ی مطالعات دین شناختی به دنبال سوژه زدایی از معرفت دینی است و برای این مهم از رویکرد پدیدارشناسانه ی لویناس و رویکرد آنتولوژیک هایدگر برای تقرب به هستی دین مدد می جوید. در نهایت این که نبایستی رویکردهای دین شناختی پسامتجدد را جدای از فلسفه های پسامتجدد سده ی اخیر در نظر گرفت و این که این حوزه تا چه اندازه در معرفت بخشی مطالعات دینی شخص موثر است وابسته ی با نسبتی است که وی با پساتجدد و نظرات پیرامون آن برقرار می کند و این که چنین رویکردهایی تا چه اندازه در مقام اثبات ادعای خود برامده اند، وابسته به چنین نسبتی است و اصولا هم در چارچوب معرفت شناختی چنین نسبتی بایستی درک شود.
    کلیدواژگان: کاپوتو، لویناس، هایدگر، پدیدارشناسی، هرمنوتیک رادیکال، متافیزیک، دین، اخلاق
  • کمال خالق پناه صفحات 65-89
    هدف این مقاله کاوش در واقعیت های زیسته تجربه بیماری مزمن و در اینجا بیماری ام. اس. است. پرسش مقاله معطوف به کاوش در جایگاه بیماری در تاریخ زندگی فرد بیمار و تداوم آن از طریق دردها و ترس ها و انتظارات از آینده در متن اجتماعی است. ایده نظری مقاله این امر است که فضای اجتماعی به واسطه بازنمایی های بیماری و تحمیل محدودیت ها بیماری را تشدید و بیمار را طرد می کند، بنابراین بایستی مفهوم سازی بیماری مزمن مبتنی بر واقعیت های زیسته بیمار صورت گیرد و نه تجربه ذهنی. پس از مروری بر نظریه های تجربه بیماری در نهایت مفهوم سازی میشل بوری از بیماری مزمن به عنوان گسست زندگی نامه ای مبتنی بر برجسته کردن تجربه ذهنی بیماری بدون توجه به شرایط ساختاری و فرهنگی و اجتماعی را به چالش می کشیم. این مقاله با مطالعه مضمونی تجربه بیماران مبتلا به ام. اس. در میدان وبسایت تخصصی ام. اس. سنتر، مفهوم شیوه زندگی را به عنوان فضای تعامل بین بیماری و معالجه آن، شرایط ساختاری (از ایجاد بیماری تا داغ ننگ) و بازنمایی بیماری در جامعه و مقاومت در برابر آن را برای مفهوم سازی بیماری مزمن به کار می گیرد. مفهوم شیوه زندگی برخلاف مفهوم گسست زندگی نامه ای مبتنی بر امکان های ساختاری زندگی با بیماری مزمن است و همزمان مواجهه با بیماری را از مواجهه ای صرفا فردی به موقعیت زندگی اجتماعی گسترش می دهد.
    کلیدواژگان: بیماری ام، اس، گسست زندگی نامه ای، شیوه زندگی، تحلیل مضمونی
  • ستار پروین، علی اصغر درویشی فرد، قباد کاظمی صفحات 91-121
    بی سازمانی اجتماعی حاکم بر محله هرندی زمینه را برای شکل گیری انواع آسیب ها و مسائل اجتماعی فراهم کرده است. مطالعه حاضر به بررسی بی سازمانی اجتماعی در محله هرندی (دروازه غار) در شهر تهران و یکی از آسیب های اجتماعی پنهان در آن (قماربازی) می پردازد. داده های این تحقیق از طریق روش تحقیق کیفی و با استفاده از تکنیک های مصاحبه و مشاهده گردآوری شده است. حجم نمونه 35 نفر و تعداد این حجم، با رسیدن به اشباع نظری پایان یافت. نتایج نشان می دهد که قماربازان اکثرا مرد هستند و قماربازی در سر چهارراه ها و داخل کوچه های محله و همچنین در داخل خانه ها به صورت سازمان یافته انجام می شود. می توان قماربازان را به چهار دسته، قمارباز محلی (ساکن در محل)، قمارباز گذری، قمارباز بی خانمان و قمارباز حرفه ای تقسیم بندی کرد. در نهایت نتایج تحقیق نشان می دهد که قماربازی با انواع آسیب های اجتماعی دیگر مانند اعتیاد، سرقت، اختلافات خانوادگی و... ارتباط دارد. مسئله قمار و قماربازی از جمله آسیب های اجتماعی است که با ساختار محله بی سازمان محله هرندی در ارتباط است. بنابراین بی سازمانی اجتماعی محله، زمینه ساز این آسیب پنهان شهری است.
    کلیدواژگان: بی سازمانی اجتماعی، محله هرندی، آسیب های پنهان شهری، قماربازی
  • عادل عبداللهی، ولی الله رستمعلی زاده، بشیر قانع صفحات 123-141
    پژوهش های کیفی این امکان را به پژوهش گر می دهند تا کنش های روزانه افراد را بر اساس تعریف خود کنش گران دریافت و تحلیل کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با محورقراردادن داده های میدانی درصدد مطالعه معنای ذهنی کنش های اقتصادی در بین زنان شهرستان پاوه، شناخت زمینه های اجتماعی فرهنگی موثر بر این کنش ها و پیامدهای آن است. روش شناسی این پژوهش، مبتنی بر روش تحقیق کیفی است. در این پژوهش با استفاده از فنون مصاحبه عمیق و مشاهده مشارکتی اطلاعات گردآوری شد. همچنین به منظور تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل چارچوب طی پنج مرحله ی آشناسازی، شناسایی چارچوب موضوعی، نمایه سازی، جدول بندی و ترکیب داده ها استفاده شد. یافته های پژوهش حول پنج درون مایه ی اصلی با عناوین «بسترمند شدن کنش های اقتصادی»، «بسترمندی الگوهای پس انداز»، «الگوی اشتغال ضرورت گرا»، «هم یاری خانوادگی در تولید» و «باز تعریف جایگاه و منزلت زنان» سازماندهی شدند که هر یک از درون مایه های مزبور دو درون مایه ی فرعی را پوشش می دهند. در پایان با مرور و ترکیب درون مایه های استخراج شده به چارچوب نظری نهایی دست یافتیم. بر اساس «چارچوب نظری نهایی» می توان گفت که کنش های اقتصادی در بین زنان شهرستان پاوه مبتنی بر مجموعه ای از «کنش های نیت مند» است و از پیامدهای بارز این کنش ها می توان به «ساختارزدایی در نقش های زنانه» اشاره کرد و به همین ترتیب، پیامد نهایی کنش های اقتصادی در جامعه مورد مطالعه، «زنانه شدن اقتصاد خانگی» است که این مقوله می تواند به لحاظ معنایی سایر درون مایه های فرعی و اصلی برآمده از یافته های پژوهش را پوشش دهد.
    کلیدواژگان: کنش های اقتصادی، کنش های نیت مند، بسترمند شدن کنش های اقتصادی، زنانه شدن اقتصاد خانگی، زنان پاوه ای
  • مهرداد نوابخش، امین کرمی صفحات 143-163
    هدف این مقاله بررسی موقعیت میدان روشنفکری و موضع آن در مواجهه با فرآیند دموکراتیزه شدن فرهنگ در سطوح فرمال و محتوایی و نوع این رابطه براساس میانجی گری میدان طبقات اجتماعی و میدان قدرت است. بدین منظور از نظریه میدان های بوردیو به عنوان چارچوب مفهومی و برخی شاخص های دموکراتیزه شدن فرهنگ از منظر کارل مانهایم استفاده شده است. لذا ابتدا ویژگی های میادین قدرت، روشنفکری و طبقات اجتماعی توصیف شده است و همچنین زیرمیدان ادبیات به مثابه میدان شاهد برای پیگیری تحولات دموکراتیک یا غیردموکراتیک مورد بررسی قرار می گیرد. برای پیگیری و دستیابی به مختصات این میادین روش مطالعه اسنادی -کتابخانه ای و راهبرد نمونه گیری هدفمند یا معیار محور اتخاذ گردید. در پایان، تبیین مختصات و ویژگی های میادین مذکور به صورت مناسبات دوتایی انجام می شود. بر مبنای این تبیین می توان گفت: میدان روشنفکری در مواجهه با پدیده دموکراتیزه شدن فرهنگ دچار انفعال و عدم تاثیرگذاری شده و چه بسا نوعی سردرگمی در قالب گفتمان های روشنفکری دیده می شود که نتیجه عدم ایجاد تقابل قطب های دولت مدار و مستقل و لذا چیرگی ساختاری ساحت دولت-سیاست است. بدین دلیل خود میدان روشنفکری نه تنها از لحاظ تاثیر ایجابی دچار شکست می شود بلکه ویژگی های قطب بندی، تمایز و هویت یابی دموکراتیک را هم درونی نمی سازد.
    کلیدواژگان: میدان، سرمایه فرهنگی، سرمایه نمادین، دموکراتیزه شدن فرهنگ، قطب بندی، رقابت فکری
  • طلیعه خادمیان، محسن سلیمانی فاخر صفحات 165-192
    این پژوهش به دنبال مطالعه «نفرین در ترانه های عامه پسند ایرانی» است. بدین منظور موسیقی فارسی در ایران در سال های 1380 تا 1394 تحلیل شده است. رویکرد پژوهشی مورد استفاده کیفی است. پژوهش از آن جاکه به مطالعه موسیقی مردم پسند به عنوان بخشی از فرهنگ عامه پسند می پردازد در حوزه جامعه شناسی هنر و فرهنگ قرار می گیرد.
    روش اصلی مورداستفاده در این پژوهش «گراندد تئوری ساختارگرا» است. از این روی، به جای استفاده از نظریه های موجود به عنوان چارچوپ نظری، پژوهشگر به دنبال تولید نظریه خودبنیاد و بومی از دل داده های میدان بوده است. بدین منظور با استفاده از شیوه نمونه گیری نظری، داده های لازم از منابع مختلف گردآوری شده است. در گردآوری داده ها از تکنیک های متعددی مانند مصاحبه، مشاهده، مشاهده آنلاین، گردآوری اسناد و متون بهره گرفته شده است. آنگاه همه داده ها با استفاده از دستورالعمل های کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی، کدگذاری شده اند. در نهایت از میان داده ها، 88 مفهوم و20 مقوله استخراج شده اند و «شرایط زندگی اجتماعی وتناقضات درونی روابط انسانی» به عنوان مقوله مرکزی مشخص شده است.
    به عنوان روش دوم، تحلیل گفتمانی به کار گرفته شده و 5 گفتمان موجود در موسیقی نفرینی شناسایی شده اند و دال مرکزی و وقته های هر کدام مشخص شد.
    در پایان نیز با استفاده از دو معیار اطمینان پذیری و کثرت گرایی، به عنوان بدیل هایی برای روایی و پایایی در پژوهش کیفی و همچنین پاسخ گویی به سوالات هفت گانه اشتراوس و کوربین درباره تجربه در مطالعه، پژوهش موردارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: موسیقی مردم پسند، موسیقی پاپ، موسیقی رپ، گراندد تئوری ساختارگرا، موزیک نفرین
|
  • Hamidreza Jalaeipour, Noh Monavari Pages 9-34
    Till now, Durkheim has not been known as a theorist of political sociology in Iran and also in the West. One reason for this delay is that Durkheim's political books, including the book "Sociological lessons", translated and collected later than the rest of his works. Durkheim political ideas in particular concerning the nature and function of the state, the role of the state in the development of moral individualism, and adjust the relation between state and society in a democracy. The importance of these ideas is in the specific definitions of state, civil morality, and democracy, and Durkheim's critique of socialism and communism's schools. Neo-Durkheimian political sociology, in recent decades, in the works of Jeffrey Alexander is one of the pillars of the formation known as the cultural turn in political sociology. In this article, Durkheim's opinions expressed and by the various schools of political sociology and late discussions of political sociology Durkheim also be discussed.
    Keywords: State, Democracy, Civil society, Neo, Durkheimian political sociology, Pluralism
  • Majid Movahed Majd, Ali Fotovatian Pages 35-63
    In this paper, we are intended to study the phenomenological comments of Kaputo about religion. Thus, we first review his theoretical concepts, the most important of which are phenomenological approach of Heidegger and Levinas. He, in his approach, claiming to the elimination of all forms of metaphysics and consequently absolute concepts in religion studies, in order to gain access to the entity of religion, seeks to remove the subject in religious knowledge and resorts to the Phenomenological approach of Levinas and Heidegger's ontological approach. Eventually, the fact that post-modern theological approaches should not be considered apart from post-modern philosophy of recent century, as well as the fact that this field highly gives insight to one's religious studies, correlate to his connection of post- modernism and related ideas, and also the extent to which these approaches prove their claims, is related to such proportions and it understood with frame of such relation.
    Keywords: Kaputo, Levinas, Heidgger, Phenomenology, Radical Hermeneutic, Metaphysic, Religion, Ethic
  • Kamal Khaleghpanah Pages 65-89
    The present study aims to investigate the lived experiences of patients suffering from chronic illnesses, which, in this case study, is MS. The research question revolves round investigating the illness position in sufferer’s history and its persistence via pains, fears and future expectations in social (con) text. The study’s theoretical idea offers that social circumstance, through representations of the illness and structural restrictions, excludes the sufferer, thus the conceptualization of chronic illnesses ought to be based not on the mental experience but on the sufferer’s lived realities. Having surveyed theories related to illness experiences, Michel Bury’s conceptualization of chronic illnesses as biographical disruption, which is predicated on highlighting the sufferer’s mental experience regardless of structural, cultural and social circumstances, is challenged. This research, through thematic study of MS sufferers’ experiences on MS Center’s special website, employs the concept of way of life as a place for interaction between the illness and treatment, the structural conditions (from producing illness to stigmatizing the sufferer) and the disease representation in society as well as the ways to resist it to conceptualize the chronic illnesses. Unlike biographical disruption, the concept of way of life is based on the possibilities of living in spite of suffering from chronic illnesses and extends, simultaneously, the illness confrontation from mere individual confrontation to one in social life situation.
    Keywords: MS, Biographical disruption, Way of life, Thematic analysis
  • Satar Parvin, Ali Asghar Darvishi Fard, Ghobad Kazemi Pages 91-121
    The aim of this research is to study the social disorganization of the Harandi neighborhood in Tehran and One of its social latent pathology. Data research is collected through qualitative methods and also techniques are interviews and observation. The sample size is 35 gamblers lived in Harandi neighborhood. Research findings indicate that Harandi neighborhood’s structure faces with social disorganization that this situation creates latent and manifest social pathologies. Gambling is one of them. The results show that Gamblers are mostly men and Gambling Link with other kinds of social pathologies as Addiction, theft, Family conflicts, Violence Etc.
    Keywords: Social disorganization, Harandi neighborhood, Urban latent pathologies, Gambling
  • Adel Abdolahi, Valiolah Rostamalizadeh, Basahir Ghane Pages 123-141
    Qualitative studies allow researchers to understand and analyze daily actions of individuals based on actors’ own definitions. On this basis, the present study focuses on field data in an attempt to study the subjective meaning of women’s economic actions in Paveh city as well as to identify socio-cultural contexts affecting these actions and its consequences. The methodology of this study follows that of qualitative research. Data was collected using in-depth interviews and participant observation techniques. Also, the framework approach was used in five stages to analyze data, i.e. familiarization, identifying a thematic framework, indexing, tabulation and data combination. The findings were organized around the five main themes of “contextualization of economic actions”, “contextualization of savings patterns”, “need-oriented employment pattern”, “family assistance in production” and “redefinition of women’s role and status”; each of these themes cover two sub-themes. The final theoretical framework was obtained by reviewing and combining the extracted themes. Based on “the final theoretical framework” it can be stated that economic actions of women in Paveh are based on a set of “intentional actions” and that among the obvious consequences of these actions is “deconstruction of women’s roles”. In the same way, the final outcome of economic actions in the study population is “feminization of household economy”, a category that semantically covers other main and sub-themes emerged from research findings.
    Keywords: Economic actions, intentional actions, contextualization of economic actions, the feminization of household economy, Paveh
  • Mehrdad Navabakhsh, Amin Karami Pages 143-163
    This article aims to study the status of the intellectual Field and its position on the process of the democratization of culture in formal and content-oriented levels, and the type of the relationship is conceived in terms of the intervention of the field of social classes and the field of power. In order to achieve this purpose, Bourdieu’s ‘theory of fields’ has been put into practice as a conceptual framework and some indexes of the democratization of culture in Karl Mannheim’s point of view. Therefore, first, the features of the fields of power, intellectualism, and social classes are shed light upon, and the subfield of literature has also been studied as the witness field in order to trace the democratic and undemocratic transformations. The great issue to be taken care of after determining the domains to be studied was the method of the collection and accessing the coordinates of these fields, documentary-library method and purposive sampling strategy, or criterion-oriented sampling, has been employed.This process, in its step-by-step development, ends up in interpretation and explanation. In this part, the explanation of the coordinates and features of the aforementioned fields is carried out in a binary form, based on which, the intellectualism field has been found to be passive and ineffective. One could even argue that some sort of confusion haunt the intellectual discourses of the time resulting from the lack of an opposition between the state-centered and independent poles, thus the structural dominance of the state-politics sphere. For this reason, the field of intellectualism itself not only fails in regard with positive effectiveness, but it does not also manage to internalize democratic polarization, distinction, and identification.
    Keywords: Field, cultural capital, symbolic capital, democratization of culture, polarization, intellectual competitions
  • Talieh Khademian, Mohsen Soleimani Fakher Pages 165-192
    This research aims to study the "curse songs in popular music of Iran". For this purpose, Farsi music in Iran in the years 1380 to 1394 is analyzed. Qualitative approach is used. Since the study of popular music is as a part of popular culture, it can be studied in the field of sociology of art and culture. The main method used in this research is "structure-oriented grounded theory". Thus instead of using the existing theory as the theoretical framework, the researcher has been in pursuit of founding his theory out of data from field. For this purpose, sampling is from the theoretical type and data is collected from various sources. The various data collection techniques such as interviews, observations, online search, and gathering documents and texts have been used. All data is then encoded with instructions on the use of the three open, axial and selective coding. Finally, 20 categories extracted from approximately 80 elementary concepts. "Paradox of social life within human relations" as the central issue is identified. As second method, discourse analysis was employed and 5 curse discourses were identified and documented by evidence. At the end, by using the trustworthiness and pluralism criteria as alternatives to the reliability and validity in quantitative research, and also by responding to heptathlon questions of Strauss and Corbin about the experience, the research is evaluated.
    Keywords: Popular music, Pop, Rap, Structure, oriented Grounded Theory, Curse Music