فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی - پیاپی 51 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 51 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/02
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمیدرضا جلایی پور، خیام عزیزی مهر * صفحات 319-346

    هرچند در فضای روشنفکری جامعه بسیاری از پدیده ها و مسائل با مفهوم طبقه تبیین و تحلیل می شوند، اما تلاش چندانی برای بررسی تجربی طبقات در ایران انجام نشده است. مقاله حاضر به بررسی ارزش های طبقاتی در جامعه ایران می پردازد و طبقه را با معیار «اشتغال» تعریف و برای شناسایی طبقه بالا از معیار دارایی در کنار اشتغال استفاده می کند. داده ها با مصاحبه گردآوری شده و تحلیل داده ها با تحلیل مضمون و محتوای کیفی انجام می شود. مشارکت کنندگان در پژوهش افرادی از طبقات پایین، متوسط و بالا در شهر تهران، شامل 68 نفر، هستند. یافته ها نشان می دهد که طبقات، ضمن برخورداری از برخی اشتراکات ارزشی، تفاوت هایی با هم دارند و در پاره ای موضوعات ارزش های متفاوتی در درون هر طبقه قابل شناسایی است. ارزش های طبقاتی در چهار مقوله ارائه شده اند شامل: ارزش های اجتماعی، ارزش های اقتصادی، ارزش های توسعه ای، و ارزش های مربوط به عدالت و نابرابری. مهم ترین ارزش های طبقاتی به قرار زیر است: در طبقه بالا پول محوری، نمایش، فردمحوری، و استحقاق؛ در طبقه متوسط توجه به مسئولیت فردی، رعایت مصحلت جمعی، فردگرایی، و استحقاق؛ و در طبقه پایین نمایش و رقابت، استحقاق، و فردمحوری ارزش های غالب اند. برآیند ارزش های طبقاتی را می توان این گونه برشمرد: طبقه بالا به همراه بخش بازاری جدید طبقه متوسط در پی دفاع از منافع طبقاتی و بهره گیری بیشتر از شرایط موجود است. دیگر لایه های طبقه متوسط در پی بهبود کیفیت زندگی و محیط پیرامونی از طریق ارتقاء سطح تامین نیازها و به همراه یک لایه از طبقه بالا مایل به مشارکت در اصلاحات اجتماعی هستند. طبقه پایین نیز در تلاش برای تثبیت پایداری تامین نیازهای اساسی زندگی و تطبیق یافتن با شرایط موجود است.

    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، ارزش های طبقاتی، فردگرایی، توسعه، عدالت و نابرابری
  • صادق پیوسته*، حسن سرایی صفحات 347-376

    این مقاله به سنخ بندی دولت های اجرایی جمهوری اسلامی ایران و سیاست های حکومتی متناسب با هر سنخ می پردازد. این سنخ بندی با پیروی از کلیات روش ماکس وبر، به معرفی دو نوع مثالی یا ایده آل تایپ دولت در ارتباط با جامعه مدنی، به نام های دولت خودکفایی و دولت رابطه انجامیده است که دولت های اجرایی این نظام سیاسی را در این دو نوع قرار می دهد. هدف، خلاصه کردن تنوعات موجود از دیدگاه گفتمانی، سیاست ها و اقدامات هر دولت در سطح جهت گیری کلان بوده است. چنین نگاهی می تواند جهت گیری راهبردی سیاست های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی متناسب با پیامدهای هر یک از دو سنخ را به یکدیگر پیوند بزند. در این چهار بعد، دولت رابطه عبارت است از دولت نخبه گرا، نوگرا، واسازی کننده و آزادی خواه، در حالی که دولت خودکفایی ویژگی های توده گرا، سنت گرا، بازسازی کننده و عدالت طلب دارد. در نتیجه گیری، راهی برای ایجاد همگرایی بیشتر در انتخاب سیاست ها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، ایده آل تایپ، رابطه، خودکفایی، دولت اجرایی، جمهوری اسلامی ایران
  • حمیدرضا عاملی، علی حاجی محمدی * صفحات 377-405

    در دنیای به شدت جهانی شده امروزی، ملت ها و دولت ها نیازمند ارائه یک تصویر مشخص به بقیه ملت ها و فرهنگ ها هستند و رسانه نقش مهمی در این فرایند دارد. نظریه تصویر و رسانه با تاکید بر روش های تحلیل تصویر کشور، چارچوب تحلیلی و مفهومی مناسبی برای تحلیل تصویر ایران در متن مطبوعات برجسته ترکیه در یک دوره طولانی فراهم می کند. تحلیل نشان داد که مردم و دولت، چارچوب عمده تصویر ایران هستند. بیشتر تصویر منفی ایران مربوط به توریسم و دولت است. تصویر منفی دولت مختلف بوده و نگرش منفی نسبت به توریسم و ابعاد آن روند ثابتی داشته است. رقیب و همکار، گفتمان غالب مطبوعات ترکیه درباره ایران بود. تصویر ایران با ابعاد مختلف، لحن و نگرش و گفتمان در مطبوعات برجسته ترکیه نسبت به ایران در طی زمان و طبق روابط دو جانبه و تحولات منطقه تغییر یافته است. در نهایت، توصیه هایی برای بهبود کیفیت تصویر و تصویر واقعی ایران در جامعه ترکیه ارائه شد.

    کلیدواژگان: تصویر کشور، تصویر ایران، روزنامه های ترکیه، تحلیل چارچوببندی
  • مراد برادران*، غلامرضا غفاری، محمدجواد زاهدی، علی ربیعی صفحات 407-434

    هدف این مقاله بررسی و تحلیل نقش سیاستگذاریمسکن در تولیدسیاست های غیررسمی در حوزه مسکن است، واقعیتی که از آن تحت عنوان امر غیررسمیت یاد می شود. برای رسیدن به این هدف، تلاش شده تا با استفاده از شیوه های تحلیل کیفی، نشان داده شود که سیاست های مسکن، که خود محصول نیروها وساختارهای کلان تر در مقیاس های جهانی و ملی و مادرشهری هستند، چگونه دیگری خود یعنی فرایندهای غیررسمی را تولید می کنند. چونکه با بروز و ظهور سیاست های نئولیبرالی از دهه 70، خود سیاست های مسکن تبدیل به سازوکاری برای بازتولید غیررسمیت در شکل سکونتگاه های غیررسمی شده است. بر این اساس یافته های تحقیق نشان می دهد که سیاست های رسمی و غیررسمی در شرایط کنونی دو فرایند مجزا از هم نیستند، بلکه در واقع یک فرایند هستند: فرایند رسمی سازی/غیررسمی سازی که برخی آنرا غیررسمیت می نامند. بنابراین در ایران نیز برخلاف برخی کشورهای غربی که فرایند شهری شدن سیاره ای با اتکای یک فرایند صنعتی شدن رخ داده است، با شهری شدن بدون صنعتی شدن مواجهیم. به طوریکه شهری شدن در ایران با یک اقتصاد نفتی را حتی می توان شهری شدن نفتی نامید. این ویژگی باعث می شود تا تفاوت هایی بین تجربه شهری شدن در ایران و کشورهای صنعتی غرب رخ دهد. از جمله اینکه در فقدان یک اقتصاد تولیدی قدرتمند، سرریزشدن سرمایه ها به مستغلات باعث می شود اقتصاد شهر و در نتیجه کشور، اساسا ماهیتی بورس بازانه و احتکاری پیدا کند و در صورت بروز بحران، پیامدهای فاجعه باری به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری مسکن، سیاست های رسمی مسکن، تولید غیررسمیت، انقلاب اسلامی
  • منوچهر علی نژاد *، روح الله نصرتی صفحات 435-458

    در پژوهش حاضر تلاش شده است در چارچوب سنت جامعه شناسی و انسان شناسی اقتصادی، کنش اقتصادی ترک های آذری زبان به عنوان یکی از مهم ترین گروه های قومی اقتصادی در ایران تحت عنوان حک شدگی تحلیل شود. پژوهش حاضر در چارچوب پژوهش کیفی و با استفاده از روش تئوری زمینه ای انجام گرفته است. در این روش سعی شده است با استفاه از انواع کدگذاری های باز، محوری و گزینشی، منطق حک شدگی منعطف در رفتارهای اقتصادی دریانی ها تبیین گردد. جامعه هدف در این تحقیق دریانی های آذری زبان بوده و با استفاده از نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند با حدود 30 نفربه شیوه تکنیک گلوله برفی مصاحبه صورت گرفته است. یافته های حاصل از پژوهش گویای آن است که کنش اقتصادی دریانی های آذری زبان دارای خصیصه انعطاف ساختارمند در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی است که در قالب عملکرد شبکه ای و حمایت های اجتماعی درون گروهی توانسته اند موقعیت خود را در کلان شهر تهران تثبیت نمایند. «حک شدگی منعطف» به عنوان هسته کانونی تبیین کننده کنش اقتصادی دریانی ها دلالت بر ماهیت اجتماعی و فرهنگی کنش اقتصادی آنها دارد. این گروه با تغییر موقعیت مکانی و استقرار در تهران به فعالیت اقتصادی منسجم پرداخته و به تبعیت از اقدامات و توصیه های پیشگامان در بخش سوپرمارکت داری، مشتری مداری، حمایت و عملکرد شبکه ای به تدریج فعالیت خود را توسعه داده اند. بدین ترتیب می توان گفت ترکیبی از قابلیت های فردی، عملکردهای جمعی و مکانیزم این عملکردها در توسعه فعالیت موثر بوده است.

    کلیدواژگان: حک شدگی منعطف، کنش اقتصادی، آذری زبان ها، دریانی ها، سوپرمارکت داری و فروشگاه زنجیره ای
  • مریم مختاری*، هدایت نصیری، اصغر میرفردی صفحات 459-487

    این مقاله قصد دارد میان پزشکی مبتنی بر رده بندی که میشل فوکو آن را مطرح می کند و پزشکی اسلامی-ایرانی تحلیلی تطبیقی انجام دهد. پزشکی مبتنی بر رده بندی همان پزشکی است که به لحاظ زمانی با فاصله ای اندک پیش از پزشکی بالینی و پزشکی تشریحی-بالینی (پزشکی مدرن) در غرب رواج داشت. موضوعیت طرح تطبیق این دو پزشکی هم به تبادلات تاریخی فراوان میان آنها برمی گردد. مقاله نشان می دهد آنچه فوکو درباره فضای پیکربندی بیماری و فضای جایگیری بیماری در بدن بیان می دارد، در پزشکی اسلامی-ایرانی نیز صادق است. بدین ترتیب، این بررسی تطبیقی نشان می دهد که پزشکی اسلامی-ایرانی نیز نوعی پزشکی مبتنی بر رده بندی است.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر رده بندی، پزشکی اسلامی-ایرانی، فضای پیکربندی بیماری، فضای جایگیری بیماری در بدن
  • سیاوش صلواتیان*، محمد قلی میناوند، ایمان خدابنده بایگی صفحات 489-513

    افزایش سواد رسانه‌ای مخاطب عاملی است که مخاطب و رابطه مخاطب با رسانه را برای همیشه دگرگون می‌کند و در نتیجه رسانه نیز باید برای ادامه نیل به اهداف و انجام ماموریت‌های خود دگرگون گردد. با انتخاب صداوسیما به‌عنوان رسانه موردنظر در این پژوهش، شناسایی چالش‌های ناشی از افزایش سواد رسانه‌ای مخاطبان برای سازمان صداوسیما به‌عنوان هدف پژوهش برگزیده شد. برای نیل به هدف پژوهش از روش دلفی استفاده شد. در دور اول دلفی با انجام 21 مصاحبه با خبرگان، 52 چالش افزایش سواد رسانه‌ای مخاطبان برای صداوسیما شناسایی شد. در دور دوم و سوم با ارسال پرسشنامه و دریافت 18 پرسشنامه در دور دوم و 15 پرسشنامه در دور سوم 50 چالش از 52 چالش شناسایی‌شده در دور اول به اجماع رسید. کاهش مخاطبان، کم‌تحمل شدن و افزایش انتظار مخاطبان، افزایش امکان مخالفت مخاطبان با پیام‌های دریافتی، کاهش باورپذیری رسانه برای مخاطبان، لزوم افزایش کیفیت فنی تولیدات رسانه، تنزل وجهه رسانه، کاهش اثرگذاری رسانه، کاهش درآمدهای تبلیغاتی رسانه، بی‌اعتمادی به رسانه، عدم تاثیرگذاری رسانه در شرایط حساس، کاهش کنترل رسانه بر افکار عمومی، افزایش هزینه‌های تولید رسانه، ضرورت وجود نیروهای متخصص در رسانه، لزوم ارتقاء و بهبود روش‌های تبلیغی رسانه، دشواری معناسازی برای رسانه، از دست دادن توان هنجارسازی رسانه و اجبار به تعدیل خط قرمزها، افزایش تصور ناکارایی نظام و زیان به اقتصاد داخلی بخشی از مهمترین یافته‌های این پژوهش بودند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، مخاطب، چالش
  • سارا اباذری* صفحات 523-535

    این مقاله به بررسی و تحلیل عوامل تعیین کننده ای می پردازد که از دهه چهل منجر به فراهم شدن زمینه ای برای ترویج ارزش هایی همچون "معنویت" و "سنت" و "اصالت" و "ایرانیت" (به مثابه ی مشخصه ای ملی) شدند که نه فقط به ردیف موسیقی ایرانی جایگاه و معنایی نمادین در آگاهی جمعی (به ویژه در میان اعضای حوزه موسیقی) دادند، بلکه آن را به ارزشی "مقدس" بدل ساختند. مکانیسم هایی که به این ارزش ها اجازه ایفای چنین نقشی را دادند، هم ریشه در هابیتوس و هم در گفتمان ها و کنش های موسیقیایی (آثار و عقاید) عاملین غالب حوزه موسیقی در ایران داشته اند (و دارند؛ زیرا که خود را بازتولید می کنند). برای این منظور، حلقه های نهادی و اجتماعی و همچنین مباحثاتی بررسی می شوند که از یک سو، در فرآیند "رفرم" و "مدرنیزاسیون" از بالا، یعنی در پرتوی سیاست های رژیم پهلوی از اوایل دهه چهل و از سوی دیگر، در قالب گفتمان "بازگشت به خویش" و به طور کلی مواجهه با غرب به نمایندگی گروه های مخالف، به برآمدن موسیقی سنتی کمک کردند.

    کلیدواژگان: موسیقی سنتی، ارزش، اصالت، بازگشت به خویش، مدرنیزاسیون
  • کیهان صفری، شیرین احمدنیا* صفحات 537-567

    مطالعه ابعاد اجتماعی ارتباط و چگونگی مواجهه درمانگر و بیمار در طب سنتی می تواند بسیار حایز اهمیت باشد. پژوهش حاضر با هدف شناخت ارتباط میان درمانگران طب سنتی در شهر سنندج با مراجعانشان به انجام رسیده است. این پژوهش به روش کیفی و با کاربرد تکنیک مصاحبه عمیق و مشاهده غیرمشارکتی به انجام رسیده است و برای تحلیل داده ها از روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. با شناسایی چند سنخ اصلی پزشکی سنتی رایج در این شهر، و با روش نمونه گیری نظری هدفمند 23 نفر در دو گروه که شامل 5 نفر درمانگر از پنج سنخ شناسایی شده ی طب سنتی و 18 نفر مراجعه کننده مصاحبه به انجام رسیده است. در مصاحبه با درمانگران به مقولات 6 گانه («دلسوزی»، «همدلی»، «همزبانی»، «اجتناب از مادی شدن رابطه»، «امیدبخشی به مراجعین» و «رابطه صمیمی و پایدار») نایل شدیم. و در مصاحبه با مراجعه کنندگان نیز به مقولات شش گانه ای مشتمل بر («اعتقاد به شفابخشی و نیروهای متعالی»، «بی اعتمادی به پزشکی مدرن»، «نتیجه نگرفتن از پزشکی مدرن»، «پول-محور نبودن شفا و توجیه اقتصادی»، «شفافیت و ایمنی در درمان» و «رضایت مراجعه کننده») دست یافته ایم. مقولات حول دو مقوله هسته چیده شده اند که در مورد درمانگران، مقوله هسته «نگاه کل نگرانه ی درمانگر به مراجعه کننده» و برای مراجعه کنندگان «اعتماد بیمار به درمانگر» به دست آمده است.

    کلیدواژگان: طب سنتی- رابطه پزشک و بیمار- درمانگر- سنندج- کل نگری- اعتماد
  • قاسم اویسی فردویی*، سید حسن حسینی صفحات 569-592

    جنگ ایران و عراق مانند هر جنگ دیگری تلفات و خسارت های زیادی را به همراه داشته است. یکی از مهم ترین مصادیق آن خسارت های انسانی است. در میان خسارت های انسانی، گروه جانبازان به عنوان نمادهای عینی و ماندگار از جنگ تحمیلی دارای اهمیت می باشند. امروزه بسیاری از مسایل به ویژه مباحث مربوط به حوزه خانوادگی جانبازان به عنوان قلمرو خصوصی همچنین تحت تاثیر فضای تقدس مآبانه از تیررس صاحب نظران و محققان بدور مانده است. مقاله حاضر می کوشد با روش کیفی (در قالب گراندد تیوری)، به فهم عمیق تری در این زمینه دست یابد. اینکه روایت های آنان از زندگی و مسایل خانوادگی خود چگونه است؟ آنان نسبت به خانواده ها و افراد عادی در فرایند زندگی خانوادگی از انگیزه ازدواج گرفته تا نحوه مدیریت دارای چه وضعیت و تجربه منحصربه فردی می باشند؟ داده ها نشان می دهد که ازدواج جانبازان متاثر از شرایط جسمی و جانبازی از الگوی خاصی (غیرمتعارفی) پیروی کرده است الگویی از خانواده که می توان از آن تحت عنوان «خانواده ناقص» و به تبع آن، زندگی در شرایط سخت تعبیر کرد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، جنگ عراق و ایران، خانواده، جانبازان، روش کیفی
  • محمد توکل، عبدالرحیم نوه ابراهیم، مجید رضائیان* صفحات 593-627
    در این مقاله به تحلیل آثار و پیامدهای مشارکت بخش خصوصی در آموزش عالی ایران پرداخته و سعی شده، کارکردها و کژکارکردهای آن از منظر خبرگان، مورد مطالعه قرار گیرد. جامعه آماری 75 تن از خبرگان بوده و برای گردآوری اطلاعات از شیوه پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها به روش کمی انجام شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مشارکت این بخش، کارکردها و کژکارکردهای مختلفی را به همراه داشته است. در میان کارکردهای یاد شده، آثار و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی از بالاترین رتبه برخوردار بوده و پس از آن به ترتیب، پیامدهای آموزشی، مالی و اقتصادی، اداری و سازمانی و علمی و پژوهشی از اهمیت بیشتری برخوردار است. علاوه بر این، مشارکت بخش خصوصی کژکارکردهایی را نیز در پی داشته است که از آن جمله می توان به پیامدهای منفی در امور علمی- آموزشی و اجتماعی و فرهنگی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کارکرد، کژکارکرد، آموزش عالی، بخش خصوصی، غیرانتفاعی، مشارکت
  • مریم دادخواه تهرانی*، فریندخت زاهدی صفحات 629-650

    دهه های 1340 و 1350 در ایران، به لحاظ اجتماعی دهه های پرتلاطمی محسوب می شوند. در این دوران تیاتر نیز به شکلی بی سابقه رو به گسترش است. اما این نهاد فرهنگی که نمادی از روشنفکری محسوب می شود، دیدگاه های متفاوتی را در مورد نقش روشنفکر در جامعه مطرح می کند. در میان این آثار، آثار اکبر رادی نقش قابل توجهی دارند. این مقاله ضمن ارجاع به مفهوم ایدیولوژی نزد آلتوسر و بررسی شرایط تولید از منظر تری ایگلتون، با توجه به ایدیولوژی ها و وضعیت اجتماعی-سیاسی ایران در دهه های ذکرشده، در پی تحلیل سه اثر از اکبر رادی برمی آید. نمایشنامه های از پشت شیشه ها، ارثیه ایرانی، و صیادان در همان سال ها چاپ و اجرا شده اند و نگاهی ویژه را در مورد نقش روشنفکر در جامعه عرضه می دارند. آنچه از روشنفکر در این پژوهش پیش روست، نقشی است که پیر بوردیو برای روشنفکر در نظر می گیرد: تعهد و آموزش. نمایشنامه های موردبحث نیز باوجود تفاوت ها، در نوع نگاه به روشنفکر به عنوان نیرویی مخالف در جامعه که در پی آگاهی بخشی است، اشتراکاتی دارند. البته لازم به ذکر است که این نقش در این آثار بسیار چالش برانگیز نشان داده شده است و نوشتار پیش رو نیز در پی بررسی همین چالش هاست.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، شرایط تولید اثر، روشنفکر، اکبر رادی، تحلیل نمایشنامه
  • اسفندیار غفاری نسب*، مریم هاشم پور صادقیان صفحات 651-664
    مقاله ی حاضر درصدد است به بررسی آرای برگر در خصوص سکولاریسم و پساسکولاریسم بپردازد. به این منظور ابتدا به بررسی بنیان نظری او می پردازیم و سپس در دو مبحث، سکولاریسم و پساسکولاریسم را از منظر او به بحث می گذاریم. برگر مبتنی بر نگرشی معرفت شناسانه، دین را نوعی برساخت اجتماعی می داند؛ همچنین، او با اتخاذ رویکردی ذات گرایانه در تعریف دین، سکولاریسم را نوعی افول دین در عصر مدرن می داند که در تمام دنیا گسترش یافته است. برگر با گذر زمان دچار تحول نظری شده و نظرش را بدین شکل تغییر می دهد که مدرنیته ذاتا منجر به ایجاد سکولاریسم نمی شود و به همین دلیل امروزه دین در حال بازگشت به جوامع است و ما شاهد افول سکولاریسم و نه افول دین هستیم که از آن در مقاله ی حاضر با عنوان ظهور "پساسکولاریسم" تعبیر شده است. دستاوردهای نظری این مقاله نشان می دهد که گرچه در عصر پساسکولار شواهدی از حضور مجدد دین ملاحظه می شود اما در جوامع اروپایی و در میان اقشار تحصیل کرده در رشته های علوم انسانی، این گرایش به سوی دین ملاحظه نمی شود. علاوه بر این باید گفت که دین بازگشت یافته در مقایسه با گذشته، تغییرات و تحولاتی را تجربه نموده و به سمت غیرنهادی شدن پیش رفته است.
    کلیدواژگان: پیتر برگر، سکولاریسم، پساسکولاریسم، دین، برساخت اجتماعی
|
  • Hamidreza Jalaeipour, Khayyam Azizimehr * Pages 319-346

    In spite of the extended use of social class concept to explain many problems and phenomena in Iranian intellectual sphere, a little empirical effort has been made to investigate this concept in Iran. This paper deals with social class values in Iran and identifies three classes including lower, middle and upper class. It defines the class via the profession position but uses the asset along with profession to identify the upper class. The research implemented by the interview and thematic analysis and including 68 interviews with the participants from this three classes. The results show that while the three classes have some values in common but they are different in some other values and sometimes there are several differences among a class. The social values are presented in four categories including social, economic, developmental values and values related to inequality and justice. The main dominated values across the classes are as follow: show off, individualism, emphasis on deserves, and money-wasting in upper class; individualism, emphasis on social responsibility, social reform and deserved in middle class; show off, social competition, individualism, and emphasis on deserved in lower class. The upper class and a layer of the middle class are seeking to defend their class interests. The other parts of middle class are seeking to improve the social situation and their quality of life and along with a layer from the upper class are willing to participate in reformative actions. The lower class tries to retain the sustainability of the need satisfying.

    Keywords: social class, class values, development, individualism, inequality, justice
  • Sadeq Peivasteh *, Hasan Saraei Pages 347-376

    This article is about categorization of Islamic Republic of Iran’s government. the president in Iran is the head of the government and is the executive state and it means the president is the level of execution. The head of state is the supreme leader. The present study investigates the type of policy-making according to the type of government in Iran. This categorization, by following the method of Max Weber, introduces two Ideal types of government related to civil society by the names of self-sufficient state and connection government. The purpose is to sum up the variety of discourses, performances, policies and actions of any IRI governments at a macro level orientation. Such a view can generally link up political, economic, social and cultural policy orientations according to the implications of each type of them. In these four dimensions, connection government is an elitist, modernist, deconstructive and liberal government while the self-sufficient government has populistic, traditionalist, reconstructive and egalitarian features. In conclusion, a way for achieving more integration in choosing policies has been suggested.

    Keywords: Civil society, ideal type, connection, self-sufficient, executive state, IRI
  • Hamidreza Ameli, Ali Hajimohammadi * Pages 377-405

    In an increasingly globalized world, nations and governments need to provide clear images of themselves to other nations and societies and media play an important role in this process. Theory of image and media with an emphasis on country image analysis methods provides a conceptual and analytical framework for analyzing Iran image in a longitudinal text analysis of leading Turkish newspaper text. Analysis showed that the governance and people constitute a major frame. Most of the negative image of Iran images is related to the tourism and governance. The difference is that the negative attitude of the governance in accordance with their relationshipwas varied but negative attitudes to tourism and its dimensions show the same trends during the period of study. The results also showed that rival and cooperator discourse was the dominant discourse of the Turkish press about Iran. Iran's images with its dimensions, valence and discourse in selective Turkish press have changed over time and according to the bilateral relations and regional developments. Recommendations were presented to improve the quality of coverage and objective imaging of Iran in Turkish society.

    Keywords: Country image, image of Iran, Turkish newspaper, framing analysis
  • Morad Baradaran *, Gholamreza Ghafari, Mohammadjavad Zahedi, Ali Rabiei Pages 407-434

    This paper aims to investigate and analyze the role of housing policy making in generating the informal policies in the field of housing, which is being referred to as informality. For this purpose, the effort was made to show that how the housing welfare policies, while themselves being a product of forces and more major structures in global, national and metropolitan scales, generate the other self, i.e. the informal processes. Since the emergence of neoliberal policies in 1970s, the housing policies themselves have become a mechanism for regeneration of informality in the form of informal settlements. Accordingly, the findings show that formal and informal policies are not currently two separate processes, rather they are united ones; formalizing and informalizing which is named by some as informality. Therefore, unlike some western countries where urbanization has occurred by reliance on an industrialization process, in Iran we are faced with an urbanization without industrialization so that the urbanization in Iran with an oil-based economy even could be referred to as oil-based urbanization. This leads to some variations in experiences of Iranian and industrial western urbanization, as, in absence of a powerful production-based economy, spill-over of investment towards real states causes the city economy and subsequently the economy of the country to essentially find a speculative nature, which could have disastrous consequences in case of crisis outbreak.

    Keywords: Housing Policy making, Formal Housing Policies, Informality Generation, Islamic Revolution
  • Manouchehr Alinejad *, Rouhollah Nosrati Pages 435-458

    This article attempts to analyze the economic activity of a group of Azeri Turks that called daryanis. The present study is conducted within the framework of qualitative research and using grounded theory. The target community in this study was Daryani groups and interviews were conducted using Non-probabilistic sampling with 30 people in the method of snowball technique.
    The findings of the paper show that Economic activities in the sector of supermarket and chain store are embededded into social structure and network performance. This group has settled in Tehran and they has been engaged in cohesive economic activity and they has succeeded in following the steps and recommendations of the pioneers and network operations.The findings show that the combination of individual capabilities, collective actions and the mechanism of these actions has been effective in the process of "flexible embededdness" and these have been their success factors.

    Keywords: Flexible embededdness, Economic action, economic sociology, Supermarket, Chain store
  • Maryam Mokhtari *, Hedayat Nasiri, Asghar Mirfardi Pages 459-487

    Present paper tries to compare Foucauldian Idea about classificatory medicine with Iranian-Islamic medicine. In West word, before clinical-Anatomical medicine, classificatory medicine was usual. Presenting a comparison between Islamic-Iranian medicine discourse and classificatory medicine can be seen in historical communications between them. Present paper tries to show the space of configuration of the disease and space of localization of the illness in the body, in Foucauldian terms, can be traced in Iranian-Islamic medicine discourse. Based on this comparison, it can be claimed Iranian-Islamic medicine discourse is a kind of classificatory medicine which is theorized in Foucault’s idea.

    Keywords: classificatory medicine, Iranian-Islamic medicine, space of configuration of the disease, space of localization of the illness in the body
  • Siavash Salavatian *, MOhammad Minavand, Iman Khodabandeh Pages 489-513

    Increasing the media literacy of audiences is a key factor that has changed the audience and the audience's relationship with the media forever and therefore media also should be transformed to keep accomplishing their goals and missions. By choosing IRIB as a medium of this research, identifying the challenges of the increasing media literacy of audiences for IRIB was set as an aim of the research. Researcher adopted Delphi as a research method. In the first phase of Delphi method (goal: To identify the challenges) researcher achieved 52 Challenges of increasing the media literacy of audiences for IRIB by conducting 21 interviews with experts and codifying them. In the second and third phase of Delphi method (goal: to reach Consensus on Challenges) by sending questionnaires and receiving 18 questionnaires in the second phase And 15 questionnaire in the third phase, experts reached consensus on 50 challenges out of the 52 challenges which were identified in the first phase. Audience reduction, Decreasing the tolerance of audiences and increasing audience s' expectations, Increasing the possibility of the audiences s' opposition to the incoming messages, Reducing media credibility for audiences, The need to increase the technical quality of media production, Decreasing the media image, Reducing media effectiveness, Reducing advertising revenues of media, Audiences s' distrust of media, Lack of media impact in crises, Reducing media control over public opinion, Increasing the costs of media production, The necessity of the presence of specialists in the media, The need to upgrade and improve media promotion methods, The difficulty of making meaning for the media, losing the ability to make norms for the media and the force to compromise on the red lines, Increasing the image of the ineffectiveness of the political system and Loss to the domestic economy are among the important findings of this research.

    Keywords: media literacy, IRIB, Audience, Challenge
  • Mohammad Tavakol, Abdorahim Ebrahim, Majid Rezaeian * Pages 593-627
    This article analyzes the implications and consequences of private sector participation in Iran higher education and tries to study it from the perspective of the functions and dysfunctions of Experts. The statistical population is 75 of experts and survey method and questionnaire tool were used to collect data. Quantitative data analysis was performed using SPSS statistical software. The findings suggest that the contribution or participation of this sector in the form of non-governmental non-profit higher education universities and institutions, have brought different functions and dysfunctions. Among the aforementioned functions, social and cultural consequences and implications had the highest rating and then, educational, financial, organizational and administrative, and scientific and research outcomes have the next more important rating respectively. In addition, the participation of the private sector has also dysfunctions, such that negative consequences in scientific-educational, social and cultural affairs can be noted as dysfunctions.
    Keywords: Function, dysfunction, Higher Education, private sector, non-profit, Participation
  • Esfandiar Ghafarinasab *, Maryam Hashempor Sadeghian Pages 651-664
    The present article seeks to examine Burger's views on secularism and post- secularism. In this regard, first we examine his theoretical basis, and then discusse secularism and post- secularis from his point of view. Based on an epistemological approach, Burger views religion as a social construct; Also, he by adopting an intrinsic approach to defining religion considere secularism as a decline of religion in modern age, which has spread throughout the world. However, he undergone a theoretical transformation and changes its view that modernity does not inherently lead to the secularism. Because of this, today religion is returning to societies, and we are witnessing the decline of secularism, not the decline of religion, which It has been interpreted in the article as the emergence of "post-socialism." Theoretical achievements of this paper show that although in the post-secular age there is evidence of reemergence of religion but this tendency towards religion is not seen in European societies and among the educated stratum of the humanities. In addition, the returnee has experienced changes and moved towards the non-institutionalization.
    Keywords: Peter Burger, Secularism, Post-Secularism, Religion, Social Construction