فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences - Volume:6 Issue: 3, 2005

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:6 Issue: 3, 2005

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/01/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقالات پژوهشی
  • محسن نیک سرشت، فیروزه صانع، علی اکبر اوجی، حمدالله دلاویز صفحه 165
    زمینه و هدف
    پپتید شبه گلوکاگون-1 (GLP-1) محصول اصلی بیان ژن گلوکاگون در سلولهای L روده ای است. GLP-1 در پاسخ به غذا خوردن از روده به درون جریان خون ترشح می شود و قویترین محرک ترشح انسولین القا توسط گلوکز است. گیرنده های GLP-1 در مناطق مختلفی از مغز موش صحرایی تشخیص داده شده اند و GLP-1 مغزی و نخاعی در موش های صحرایی گرسنه، غذا خوردن را مهار می کند. هدف از انجام این مطالعه پی بردن به چگونگی عملکرد GLP-1 به عنوان یک نوروپپتید است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورتin vitro انجام شد. موش های استفاده شده نر و وزن آنها بین 220-200 گرم بوده و برای هر آزمایش از گروه های 7 تایی موش استفاده شد. ابتدا هیپوتالاموس و ساقه مغز موشها جدا و با هم مخلوط شده و پس از جدا کردن سیناپتوزوم، برای مدت 15 دقیقه با GLP-1 به غلظت (5 10-7 M) و درجه حرارت 37 درجه سانتی گراد آنکوبه شد. سپس میزان سروتونین، گاما- آمینوبوتیریک اسید (GABA)، تریپتوفان، 5- هیدروکسی ایندول استیک اسید (5-HIAA) و گلوتامیک اسید با روش HPLC اندازه گیری گردید. برای این گروه آزمایشی یک گروه شاهد هم تهیه شد که به جای GLP-1 به آنها محلول نرمال نمک طعام اضافه گردید و سپس نتایج توسط روش آماری t.test آنالیز شد.
    یافته ها
    GLP-1 (5 10-7 M) میزان سروتونین را بعد از 15 دقیقه که با هیپوتالاموس و ساقه مغز آنکوبه شد، در حدود 20 درصد کاهش داد (P<0.05). میزان 5- هیدروکسی ایندول استیک اسید که متابولیت اصلی سروتونین و تریپتوفان که آمینو اسید پیش ساز سروتونین است، به ترتیب در حدود 21 و 37% کاهش یافت (P<0.05). گاما- آمینو بوتیریک اسید و آمینو اسید پیش ساز آن (گلوتامیک اسید) هر دو در شرایط بالا اندازه گیری شدند اما یک عمل مشتق سازی قبلا روی آنها انجام گرفت. افزایش در میزان GABA (14%) و گلوتامیک اسید (6%) توسط GLP-1 معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین پیشنهاد کرد کهGLP-1 باعث کاهش میزان تریپتوفان در سیناپتوزوم شده و در پی آن سنتز سروتونین را کاهش داده و در نتیجه تا حدودی باعث مهار اثرات سروتونین به عنوان یک نوروترانسمیتر شده است.
    کلیدواژگان: گاما آمینو بوتیریک اسید، 5 هیدروکسی تریپتوفان، GLP، 1، هیپوتالاموس، موش صحرائی
  • شاهرخ ایزدی، سیدمهدی طباطبایی، محمدرضا میرادی، خداداد شیخ زاده، علیرضا امیرآبادی صفحه 173
    زمینه و هدف
    طی سالهای گذشته هر ساله طغیان هایی از بیماری وبا در نقاط مختلف استان سیستان و بلوچستان منجمله شهرستان زاهدان رخ داده است. هدف اصلی این مطالعه مشخص نمودن مهمترین راه های انتقال بیماری وبا در طغیان تابستان 1382 بود.
    مواد و روش کار
    مطالعه از نوع مورد شاهدی روی 20 نفر از بیماران و 89 نفر از شاهدها اجرا شد. از کلیه شرکت کنندگان در مطالعه اطلاعاتی درباره رفتارهای بهداشتی در خانواده مانند نحوه تامین آب آشامیدنی، استفاده از کلر 1%، نحوه نگهداری غذاها، وضعیت مستراح، رعایت بهداشت فردی، استفاده از صابون برای شستن دستها، مصرف غذا و نوشیدنی خارج از منزل، استفاده از یخ کارخانه ای و سابقه مسافرت جمع آوری شد. از کلیه موردها و همچنین شاهدهایی که رضایت داشتند نمونه مدفوع جهت آزمایش کشت مدفوع برای وبا تهیه شد.
    یافته ها
    در تحلیل آماری با استفاده از روش رگرسیون لجستیک بین متغیرهای زیر و ابتلا به وبا رابطه معنی داری مشاهده شد: سن (0.8=OR، 0.9 تا 0.7: CI)، مصرف غذا در ضیافت ها (34.5=OR، 4.8 تا 250: CI)، عدم وجود صابون در محل دستشویی (4.7=OR، 1.3 تا 17.3: CI) و بعد خانوار (1.3=OR، 1.1 تا 1.6: CI). علاوه بر اینها در تحلیل تک متغیره، استفاده از یخ کارخانه ای نیز با ابتلا به وبا و ارتباط نشان می دهد (0.032=P).
    نتیجه گیری
    مهمترین نکاتی که در ارتباط با این طغیان مشخص شد، اهمیت رعایت بهداشت فردی به خصوص شستن دستها، کنترل تولید و توزیع یخ های کارخانه ای و همچنین اهمیت ارتباط مصرف غذا در مراسم و مهمانی ها با ابتلا به بیماری بود.
    کلیدواژگان: وبا، سیستان و بلوچستان، زاهدان، مورد شاهدی
  • سیدغلامرضا مرتضوی مقدم، سید علیرضا سعادت جو صفحه 183
    زمینه و هدف
    طی 3 دهه گذشته شیوع آسم به میزان قابل توجهی در کشورهای پیشرفته افزایش یافته است. مطالعات در کشورهای در حال توسعه نیز نشان دهنده شیوع بالای این بیماری می باشد. در ایران مطالعات در این زمینه محدود است و مطالعات انجام شده نیز در فواصل معینی تکرار نشده و لذا روند شیوع بیماری هم مشخص نمی باشد. این مطالعه به منظور تعیین شیوع علایم این بیماری در سال 1381 در کودکان 13 تا 14 ساله شهر بیرجند انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    در مطالعه ای توصیفی تحلیلی در سال 1381 با در نظر گرفتن تمام مدارس راهنمایی در سطح شهرستان بیرجند و تهیه فهرست آنها از آموزش و پرورش به روش نمونه گیری ساده تعداد 3540 دانش آموز 13 تا 14 ساله که شامل کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی در پایه دوم و سوم بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. از نمایش فیلم ویدیوئی بر گرفته از پروژه ISAAC(International Study of Asthma and Allergies in Childhood) به عنوان ابزار مطالعه استفاده شد. در این روش دانش آموزان پس از دیدن صحنه های ویدیویی شامل 5 صحنه مختلف از علایم آسم به سئوالات مربوطه پاسخ و در یک برگه ثبت نمودند. اطلاعات پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS با استفاده از روش آماری کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 23 مدرسه راهنمایی دخترانه و پسرانه یک مدرسه دخترانه به دلیل عدم موافقت مدیر مدرسه از مطالعه حذف شد. 3540 دانش آموز شامل 51% پسر و 49% دختر مورد مطالعه قرار گرفتند. موارد ناقص در پاسخها به کمتر از 1% می رسید. در جمعیت مورد مطالعه شیوع کلی هر نوع خس خس سینه در طول زندگی و شیوع هر نوع خس خس سینه در یک سال گذشته به ترتیب 18 و 10.1% بود. شیوع بیدار شدن از خواب با سرفه در یک سال گذشته 4.5% و حمله شدید آسم با محدودیت در تکلم ممتد در یک سال گذشته 2.2% بود. شیوع کلی بیشتر از یک بار از هر نوع خس خس سینه در ماه 7.4% بود. به جز در مورد خس خس سینه در حال استراحت در بقیه موارد شیوع علائم در دختران بیشتر از پسران بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش در مقایسه با مطالعه قبلی نشان دهنده افزایش شیوع علائم آسم در شهر بیرجند بوده و نتایج حاصل از آن می تواند مبنای مطالعات آینده قرار گیرد و برای مقایسه با نتایج سایر مطالعات مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ISAAC، علائم آسم، نوجوانان، بیرجند
  • محمود ایمانی، مهدی محمدی صفحه 201
    زمینه و هدف
    یرقان نوزادی از مشکلات شایع و مهم دوران نوزادی است. جهت تشخیص غلظت بیلی روبین از روش های اندازه گیری سطح سرمی بیلی روبین به طریقه اسپکتروفتومتری (روش معمول آزمایشگاهی) استفاده می شود. در این مطالعه، روش جدیدتر اندازه گیری سطح بیلی روبین که یک روش غیرتهاجمی پوستی است مورد بررسی و مقایسه قرار می گیرد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 162 نوزاد (101 نوزاد ترم و 61 نوزاد پره ترم) بستری شده در بیمارستان تخصصی کودکان حضرت علی اصغر (ع) زاهدان در سالهای 82-1381 که با شکایت زردی مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند و قبل و بعد از فتوتراپی سطوح بیلی روبین جلدی و سرمی آنها اندازه گیری و با هم مقایسه شد. برای تحلیل آماری از آزمونهای کای دو، t. test، رتبه علامتدار ویلکاکسون و آزمون من- ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متوسط بیلی روبین جلدی قبل و بعد از فتوتراپی در نوزادان ترم و پره ترم به ترتیب 4.6 20.2± وmg/dl ±6.56 17.2 و متوسط بیلی روبین سرمی قبل از فتو تراپی در نوزادان ترم و پره ترم به ترتیب ±4.5 16.8 و mg/dl ±5.96 14.6 بود. متوسط بیلی روبین جلدی بعد از فتوتراپی در نوزادان ترم و پره ترم به ترتیب 2.7 ± 12.2و mg/dl 2.45 10.04± و مقادیر سرمی بعد از فتوتراپی در نوزادان ترم و پره ترم به ترتیب 2.2 ± 9.8 و mg/dl ±2.5 8.01 بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه مشابه سایر مطالعات انجام شده استفاده از دستگاه بیلی تست را با توجه به امکان کاهش خونگیری مکرر به عنوان وسیله ای مناسب جهت غربالگری و پایش روند درمان فتوتراپی و جایگزین نمودن آن به جای روش سرمی پیشنهاد می نماید
    کلیدواژگان: بیلی روبین جلدی، بیلی روبین سرمی، زردی
  • شهرام امینی، مسعود رودباری صفحه 201
    زمینه و هدف
    استفاده از بلوکهای عصبی باعث کاهش درد و در نتیجه بهبود عملکرد ریوی در شکستگی دنده می گردد. در این مطالعه دو روش بلوک اعصاب بین دنده ای و نیز بلوک اینترپلورال را برای بررسی تاثیر آن دو بر بهبود عملکرد ریوی مقایسه کردیم.
    مواد و روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی یکسو کور 86 بیمار دچار شکستگی یک طرفه بیش از 2 دنده در رده سنی 20 تا 50 سال که بین سالهای 1380 تا 1383 به بیمارستان خاتم الانبیا (ص) زاهدان مراجعه کرده بودند به طور تصادفی به دو گروه بلوک بین دنده ای (40 نفر) و بلوک اینترپلورال (46 نفر) تقسیم شدند. در گروه بلوک بین دنده ای از 3 میلی لیتر بوپی واکائین 0.25% و در گروه بلوک اینترپلورال از mg/kg 2 پتدین پس از افزایش حجم به 20 میلی لیتر استفاده کردیم. بلوکها را هر 8 ساعت تا 48 ساعت ادامه دادیم. عملکرد ریوی با استفاده از (Forced Expiratory Volume in 1 second)FEV1 و FVC(Forced Vital Capacity) توسط اسپیرومتر تعیین و با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    بیماران گروه بلوک بین دنده ای 40 نفر (23 مرد و 17 زن) و گروه بلوک اینترپلورال 46 نفر (26 مرد و 20 زن) بودند. متوسط سن گروه بلوک بین دنده ای 31.1 سال و گروه بلوک اینترپلورال 32.8 سال بود. در هر دو گروه بعد از بلوک FEV1 و FVC بهبود نشان داد اما مقایسه FEV1 و FVC بعد از انجام بلوک در گروه بلوک اینترپلورال نسبت به گروه بلوک بین دنده ای بهتر بود. (78.90 در مقابل 74.9 برای FEV1 با 0.01=P و 78.56 در مقابل 75.1 برای FVC با 0.01=P). مقایسه FEV1 متوسط (66.21% با 6.4=SD در گروه بلوک اینترپلورال در مقابل 63.90% با 6.1=SD در گروه بلوک بین دنده ای و 0.09=P) و FVC متوسط (66.4% با 7.01=SD در گروه بلوک اینترپلورال در مقابل 64.3% با 6.10=SD در گروه بلوک بین دنده ای و 0.15=P) دو گروه قبل از بلوک اختلاف معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    بلوک بین دنده ای با بوپی واکائین و بلوک اینترپلورال با پتدین توانستند باعث بهبود عملکرد ریوی در بیماران با شکستگی دنده گردند. اگر چه بهبود عملکرد ریوی از نظر آماری در گروه بلوک اینترپلورال چشم گیرتر از بلوک بین دنده ای بود اما به نظر نمی رسد که از نظر بالینی قابل ملاحظه باشد.
    کلیدواژگان: شکستگی دنده، عملکرد ریوی، پتدین، بلوک اینترپلورال
  • محسن جوادزاده، فرهاد محولاتی، محمد غفرانی صفحه 211
    زمینه و هدف
    کورتیکواستروئیدها هنوز رایج ترین درمان اسپاسم شیرخواران به حساب می آیند. از آنجائی که استفاده از این داروها با عوارض جانبی جدی و شدیدی همراه می باشد، تلاش برای دستیابی به دستورهای درمانی بهتر و کم خطرتر ادامه دارد. اخیرا استفاده از ویتامین B6 به عنوان جایگزین در درمان این بیماران مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، به ارزیابی اثرات درمانی و عوارض جانبی تجویز مقادیر بالای ویتامین B6 در مقایسه با پردنیزولون پرداختیم.
    مواد و روش کار
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور که در بیمارستان کودکان مفید تهران و از شهریور 1380 تا شهریور 1381 به مدت یکسال انجام شد، ویتامین B6 (40mg/kg/day) در 22 بیمار و پردنیزولون (1.5 mg/kg/day) در 15 بیمار مورد امتحان قرار گرفت. بیماران از نظر پاسخ درمانی (کاهش در تعداد تشنج ها و پیشرفت در وضعیت تکاملی) و بروز عوارض جانبی تحت مراقبت قرار گرفته، متعاقبا به مدت حداقل 6 ماه پی گیری شدند. یافته ها با استفاده از روش های آزمون دقیق فیشر و کای دو مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه پردنیزولون مجموعا 10 بیمار از 15 بیمار و در گروه ویتامین B6 8 بیمار از 22 بیمار به درمان پاسخ دادند (کاهش بیش از 50% در دفعات تشنج داشتند) ولی تفاوت مشاهده شده در حد معنی دار نبود (0.4=P). از طرف دیگر، عوارض جانبی شدیدی که گاهی حتی قطع درمان را ایجاب می کرد نیز با مصرف پردنیزولون در 8 مورد و در گروه ویتامین B6 در 3 بیمار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، به نظر می رسدB6 ویتامین با دزهای در حدود 40 میلی گرم به ازا هر کیلوگرم وزن، می تواند به عنوان یک درمان موثر و کم عارضه در درمان اسپاسم شیرخواران جایگزین پردنیزولون شود.
    کلیدواژگان: ویتامین 6 B، پردنیزولون، اسپاسم شیرخواران
  • مسعود صالحی، محمدرضا آذرکیش، مرتضی ایزدی صفحه 219
    زمینه و هدف
    تشخیص قطعی تیفوئید با جدا کردن سالمونلا تیفی از خون یا مغز استخوان میسر است. اما در مناطق آندمیک همیشه انجام کشت مقدور نیست لذا اغلب از آزمون ویدال جهت تشخیص تیفوئید کمک گرفته می شود. این اعتقاد وجود دارد که در نواحی آندمیک، ممکن است نتایج ویدال حساسیت و ویژگی کافی را نداشته باشد و در هر منطقه ای اعتبار تشخیصی ویدال متفاوت است. لذا اعتبار تشخیصی ویدال و نسبت درست نمائی هر یک از تیترهای ویدال در زاهدان مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    پرونده بیماران بستری شده در بیمارستان بوعلی زاهدان طی سال های 1376 تا 1381 که با شک به بیماری تیفوئید بستری شده بودند و حداقل یک آزمایش ویدال برای آنها انجام شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. 149 پرونده مربوط به افرادی بود که تب تیفوئید در آنها بر مبنای کشت خون یا مغز استخوان به اثبات رسیده و 226 پرونده مربوط به افرادی بود که تشخیص نهائی آن ها، بیماریی غیر از تب تیفوئیدی بود. با مقایسه نتایج آزمون ویدال در هر گروه حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت درست نمائی برای نتایح منفی و مثبت آزمون ویدال در عیارهای مختلف و بر حسب آگلوتینین O و H محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین فاصله زمانی انجام آزمون ویدال از شروع علائم بالینی در بیماران تیفوئیدی 13 و در بیماران غیر تیفوئیدی 14.2 روز بود. حساسیت آزمون ویدال علیه آگلوتینین O به طور کلی پائین بود، حتی با عیار 1:80 این نسبت پایین (49%)، اما ویژگی آن بالا (90%) بود. آگلوتینین H حساسیت بالاتر اما ویژگی کمتری داشت. نسبت درست نمائی آزمون مثبت آگلوتینین O با عیارهای متفاوت خوب بود. آگلوتینین H، با عیار 1:80 و بالاتر نسبت درست نمائی خوبی داشت. نسبت درست نمائی برای نتایج منفی تنها در مورد آگلوتینین H و با عیارهای 1:40 و 1:80 تا حدودی کمک کننده به رد تشخیص تیفوئید بود.
    نتیجه گیری
    آزمون مثبت ویدال به خصوص با آگلوتینین Oنسبت درست نمائی خوبی داشته لذا احتمال پسین بیماری تیفوئید را تا حد زیادی افزایش می دهد اما آزمون منفی آن به رد بیماری تیفوئید کمک چندانی نمی کند.
    کلیدواژگان: تب تیفوئیدی، سالمونلاتیفی، اعتبار، تشخیص حساسیت، ویژگی، نسبت درست نمائی
  • محمود ایمانی، فاطمه رخشانی، سیدمحمدتقی حسینی طباطبایی صفحه 227
    زمینه و هدف
    دانش آموزان قشر عظیمی از جامعه می باشند که سلامت جسمی و روانی آنها فراهم کننده جامعه ای سالم و پویا است. برای رسیدن به این مهم معلمین نقش اساسی و عمده ای ایفا می کنند، به شرط آنکه از آگاهی های لازم برخوردار باشند.مطالعه حاضر جهت بررسی میزان آگاهی معلمان از نیازهای بهداشتی دانش آموزان اجرا شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه ای توصیفی- تحلیلی در سال 1382 بر روی 400 معلم مدارس ابتدایی شهر زاهدان که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. پرسشنامه ای 30 سوالی که در برگیرنده سوالاتی در زمینه بهداشت محیط، بهداشت جسمی و روانی دانش آموزان بود تکمیل شد و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    71% معلمان فوق دیپلم و بالاتر بودند. میانگین نمره کل آگاهی معلمان از 30 نمره، 3.5 14.3± بود که به ترتیب در مورد بهداشت محیط از 10 نمره 1.5 2.7±، در مورد بهداشت جسمی دانش آموزان از 15 نمره 2.2 8.3± و در مورد بهداشت روانی از 5 نمره 1.2 3.3± بود. به طور کلی معلمین نسبت به نیمی از سوالات آگاهی داشتند و آگاهی آنان با مدرک تحصیلی ارتباط معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با هدف قرار دادن نیازهای آموزشی تعیین شده در این مطالعه، می توان نقش معلمین را در سلامت دانش آموزان و در نهایت ارتقا سلامت جامعه بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: نیازهای بهداشتی، دانش آموزان، معلمین
  • صفحه 233
  • جمشید آیت الهی صفحه 235
    عرق شبانه از شکایت های شایع بیماران سرپایی می باشد با این وجود مقالات مرتبط با آن اندک است. سل و بروسلوز از علل شایع تعریق شبانه در کشورهای در حال توسعه بوده و لنفوم از علل مهم تعریق شبانه در تمام مناطق دنیا است. سایر علل تعریق شبانه عفونت با ویروس HIV، رفلاکس معده به مری، آپنه انسدادی هنگام خواب، هیپرتیروئیدیسم، هیپوگلیسمی و علل کمتر شایع دیگر می باشد. مصرف بعضی داروها و مواد مانند داروهای ضد فشار خون، الکل و هروئین از علل دیگر تعریق شبانه هستند. علل مهم تعریق شبانه را با گرفتن شرح حال، معاینه بالینی، آزمایشهای مربوطه و انجام گرافی مناسب می توان تشخیص داد.
    کلیدواژگان: تعریق، عرق شبانه
  • صفحه 243
|
  • Nikseresht M. , Sanae F. , Owji Aa. , Delaviz H. Page 165
    Background
    Glucagons - like peptide-1 (7-36) amide (GLP-1) is the main product of the glucagon gene expression in intestinal L cells. GLP-1 is released from the intestine into the circulation in response to the ingestion of food and is the most potent stimulator of glucose-induced insulin secretion. GLP-1 receptors have also been detected in discrete areas of rat brain and intracerebro ventricular injection of GLP-1 has been shown to inhibit feeding in fasted rats.Methods and Materials: This study is an in vitro study. Used rats are male and their weight is 200 to 220 grams and each group has 7 rats. In this study HPLC techniques were employed to evaluate the effects of GLP-1 on monoamine metabolism in rat brain as a neuropeptide.Synaptosoms were prepared from homogenates of combined hypothalamus and brain stem from rats in each group. The synaptosomal pellets incubated for 15 minutes in ashaker bath at 37 C. The effect of GLP-1 on synaptosoms was tested by adding 50 μL of GLP-1 5x10 –7 M to the incubation medium. For this group a control group was prepared by adding normal saline instead of GLP-1. The data were analyzed by T- test.
    Results
    GLP-1 decreased levels of serotonin (5-HT) by 20% (P<0.05) after 15 minutes of incubation with combined hypothalamus and brain stem synaptosomes. Level of 5-hydroxyindolacetic acid (5-HIAA), the principal metabolite of 5-HT, and tryptophan, the amino acid precursor of 5-HT decreased by 21% and 37 %(P<0.05) respectively. γ-Aminobutyric acid (GABA) and its amino acid precursor glutamic acid (Glu) were both quantities at the same conditions as above, but a operculum derivatization HPLC technique was used. The increase levels of GABA (14%) and Glu(6%) by GLP-1 was not significant.
    Conclusions
    The results suggest that decreased synaptosomal levels of 5-HT and 5-HIAA caused by GLP-1 are due to diminished availability of tryptophan by the neuropeptide.
    Keywords: GLP, 1, 5, HT, GABA, Hypothalamus, Rat
  • Izadi Sh. , , Tabatabaei Sm. , Miradi Mr. , Sheikhzadeh K. Amir-Abadi A. Page 173
    Background
    Within the past few years out breaks of cholera has occurred in different points of Sistan and Baluchestan province of Iran, especially in the Zahedan district. The objective of this study was definition of the most important routs of transmission of cholera in the rural areas of Zahedan district involved in the cholera outbreak of summer 2003. The outbreak lasted for about 1.5 months. Methods and Materials: A case-control study was performed on 20 patients and 89 subjects as controls. A questionnaire was completed for every subject about individual hygiene, hygiene regulations of the family, the source of the drinkable water, use of chlorination of water, use of soap for hand washing, eating and drinking outside in feasts (such as weddings), getting ice from street vendors, and travel history. Stool culture for detection of cholera was performed for all cases and also for consent controls.
    Results
    In multivariate analysis age (OR = 0.8, P = 0.004), eating food in parties (OR = 34.5, P = 0.020), absence of soap in hand-washing place (OR = 4.7, P = 0.000) and household size (OR = 1.3, P = 0.002) were significantly associated with cholera. In univariate analysis, getting ice from street vendors (P = 0.032) also had relationship with catching cholera.
    Conclusions
    Different routs of transmission of cholera are mentioned in reference books; however every outbreak has its own special circumstances. The most important points with regard to this outbreak were the importance of individual hygiene (especially using soap in hand washing), control of production and distribution of ice by street vendors, and the importance of eating and drinking in ceremonies even feats and weddings. Warning of people about these points may play key role in controlling a cholera outbreak.
    Keywords: Cholera, Case, control, Iran, Sistan, Baluchestan, Zahedan
  • Mortazavi Moghaddam Gh. , Saadatjoo Ar. Page 183
    Background
    The risk of asthma prevalence has increased dramatically in children in developed countries over the last three decade. The studies in developing countries have also detected an increased prevalence. There is limited data from ISAAC study in Iran. Considering ISAAC Study in Birjand in 1996, this study will reveals prevalence and time-trend of asthma in Birjand. Methods and Materials: For this purpose, a descriptive study was conducted. By simple sampling, 3540 subject aged 13-14 years, including all from 22 intermediate level schools were recruited for study using the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) from across Birjand city in 2002. Subjects were studied by video questionnaires. In this method, the audiovisual presentation of the questionnaires included five scenes of asthma symptoms in different situation. After each scene, the subjects ticked the answer whether or not they experienced the same problems with breathing as the child in video. Analysis of data was done using descriptive analytic and chi-square test.
    Results
    There were 3,540 students including 49% females and 51% males from 22 intermediate schools. One girl school refused to participate in study. The amount of missing data was less than 1% each scenes. The prevalence rates in video questionnaire for any wheeze ever in life, and current wheeze in last 12 months, were 18%, 10.1% respectively. The prevalence of night cough in last 12 month, speech limiting wheeze at rest in last 12 month, and one or more time a month of any wheeze was 4.5%, 2.2% and 7.4% respectively. The prevalence of any wheeze ever in life, and current wheeze in last 12 month was higher in females compared with males (P<0.001).
    Conclusions
    The results of this study on asthma symptoms, suggest an increase in the prevalence of asthma symptoms in Birjand when compared with prior study in this region. The results are suitable for comparison with other ISAAC studies. It also represents a baseline for further analytic epidemiological research.
    Keywords: ISAAC, Asthma related symptoms, Adolescences, Birjand
  • Imani M. , Mohammadi M. Page 201
    Background
    Hyperbilirubinemia is one of common and important problems in neonatal period. Spectrophotometry is the common method for evaluating serum bilirubin level. In this study transcutaneous bilirubinometry which is a non invasive newer method and seems to be more proper for diagnosis, screening and controlling of treatment process of hyperbilirubinemia were studied.Methods and Materials: In a cross-sectional study, 162 newborns (101 term and 61 preterm neonates) who were been admitted because of ichter in Ali-Asghar hospital of Zahedan, came into this study. Bilirubininometry was been achieved by means of both bili test and spectrophotometry, before and after phototherapy in all cases, and then these measures were been compared. For statistical analysis X2, t-test, willcoxon sign rank, and mann-whiteny tests were used.
    Results
    The test showed that the average of transcutaneous bilirubin before of phototherapy is in term newborns and preterm newborns consequently 20/0 ±4/6 and 17/2±6/56. Also, the average of serum bilirubin before of phototherapy is in term newborns and preterm newborns consequently 16/8 ±4/5 and 14/6 ± 5/96. On the other hand, the average of transcutaneous bilirubin after of phototherapy is in term newborns and preterm newborns consequently 13/3 ± 3/7 and 10/04 ± 2/45. Also, the average of serum bilirubin after of phototherapy is in term newborns and preterm newborns consequently 9/8 ±2/2 and 8/01±2/5.So, there was not significant difference between bilirubin levels in before mentioned two methods. There was a similar pattern of changes between serum and transcutaneous bilirubin before and after of phototherapy and there isn’t significant difference between them.
    Conclusions
    Like some other studies, this study proposes bili test as a useful measure for screening and controlling of treatment process and recommend it as a substitute for serum method in Zahedan’ s new borns.
    Keywords: Transcutaneous bilirubin, Serum bilirubin, Hyperbilirubinemia, Bili test
  • Amini S. , Roudbari M. Page 201
    Background
    Rib Fracture does not usually require surgical intervention, using various pain management methods including nerve blocks reduce pain and improves pulmonary function. In a single blind clinical trial study, we compared intercostal block and interpleural block regarding their effects on pulmonary function in rib fracture. Methods and Materials: 86 patients with unilateral fracture of more than two ribs in the range of 20-50 years, presented to Khatam-al-anbia hospital from 1380 to 1382, were randomly divided into two groups: intercostal block (40) and interpleural block (46). In the intercostal block group, the patients received 3ml of bupivacaine 0.25% and in the interpleural block group; the patients received 2mg/kg of pethidine after increasing the volume to 20 ml. The procedures repeated every 8 hours for 48 hours. Pulmonary function was evaluated by FEV1 and FVC using spirometry.
    Results
    Patients in the intercostal block group were 40 (23 males and 17 famales) and in the interpleural block group 46 (26 males and 20 females). The average age of the patients in the intercostal and interpleural group was 31.15 and 32.76 years, respectively. In both groups pulmonary function (FEV1and FVC) improved after block but comparison of the two groups revealed better results in the interpleural group (78.60 vs 74.90 for FEV1 with P<0.01 and 78.56 vs 75.17 for FVC with P<0.01 in the interpleural and intercostal group, respectively). Mean FEV1 and FVC did not have a significant difference in the both groups (66.21% in the interpleural block vs. 63.90 in the intercostal block for FEV1 and 66.39% in the interpleural block vs. 64.33% in the intercostal block).
    Conclusions
    Both intercostal block with bupivacaine and interpleural block with pethidine could improve pulmonary function in rib fracture. Although pulmonary function improvement was statistically more significant in the interpleural block group, it does not seem to be clinically significant.
    Keywords: Rib fractures, Pulmonary function, Pethidine, Interpleural block
  • Javad Zade M. , Mohavalati F. , Ghofrani M. Page 211
    Background
    Since present available treatments for infantile spasms (IS) are far from adequate, and also side effects of the current therapeutic regimens are frequent and serious, the ongoing search for better protocols is understandable.Methods and Materials: We compared the therapeutic and adverse effects of vitamin B6 given in high doses with prednisolone in a randomized controlled double blind clinical trial. Vitamin B6 (40mg/kg/24hr) and prednisolone (1.5mg/kg/day) were tried in 22 and 15 patients respectively, and the patients were followed for at least 6 months.
    Results
    Response to treatment was slightly better in the prednisolone group but the difference was not significant (P=0.4). On the other hand adverse effects were also seen more frequently with prednisolone.
    Conclusions
    We conclude that high dose vitamin B6 should be looked at as a justified and worth-trying method of treatment. It seems that it can be safely used where there is contraindication to use other antiepileptic drugs or where they have failed, and even in fresh cases of IS.
    Keywords: Vitamin B6, Prednisolone, Infantile spasm
  • Salehi M. , Azarkish Mr. , Izadi M. Page 219
    Background
    The Widal test is widely used for the serological diagnosis of typhoid fever in areas of endemicity, such as Iran, but the results of a single Widal test, are virtually un-interpretable unless the sensitivity and specificity of the test for the specific laboratory and patient population are known, so we have evaluated the validity of a single acute-phase Widal result for the diagnosis of typhoid fever in Iran and calculated the likelihood ratio at each titers of the Widal test. Methods and Material: The study was performed at the Bu-Ali Hospital in Zahedan, in the region of southeast Iran. Patients were grouped into two categories: 149 blood and or bone marrow culture-positive typhoid cases, and 226 nontyphoidal febrile cases. The results of two groups were analyzed by the test performance, namely, sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV), likelihood ratio for positive and negative results.
    Results
    Widal test was negative in 47% of typhoid patients and 83% of non-typhoid patients. The ratio for H agglutinin was 19 and 65%, respectively. Mean interval for patients was 13 and in non-typhoid patients it was 14.2 days. Sensitivity of O agglutinin was low even with titters of 1:80 (49%), but its specificity was high (90%). H agglutinin had a higher sensitivity and a lower specificity. Likelihood ratio of positive O agglutinin with different titters was relatively good. H agglutinin with titters higher than 1/80 had good likelihood ratio, but likelihood ratio for negative results of titters 1/40 and 1/80 of H agglutinin was desirable and it was not desirable for other titters.
    Conclusions
    In hospital conditions, positive results of Widal test highly increase post-test probability, but negative results do not decrease the possibility of typhoid significantly.
    Keywords: Typhoid fever, Salamonella typhoid, Validity, Diagnosis, Sensitivity, Specificity
  • Imani M. , Rakhshani F. , Hosseni Tabatabaei Mt. Page 227
    Background
    Students are major part of population that their physical and mental health provides health and dynamic society. For achievement this criteria, teachers have essential and main role if they possess required knowledge. Therefore study was conducted to determine teachers’ knowledge about students’ health needs.Methods and Materials: A cross- sectional study was designed in 2003 and 400 teachers of Zahedan primary school was selected randomly. A 30-item questionnaire was developed including questions about environmental health and students’ physical and mental health. Data was analyzed using SPSS 11.
    Results
    The teachers’ knowledge about environmental health in three categories low, moderate, and high respectively was 71.5%, 28.5%, and 0.0%. About students’ physical health it was 19% low, 78.3% moderate, and 2.8%high. The knowledge about students’ mental health was 22% low, 61% moderate, and 17% high. The teachers’ knowledge had no relation with their education level.
    Conclusions
    Results showed teachers’ knowledge about school health is not adequate. Therefore teaching teacher about school health specially students’ mental health as an effective strategy is recommended.
    Keywords: Knowledge, Health needs, Students, Teachers
  • Ayatollahi J Page 235
    Night Sweats are a common outpatient compliant, yet literature on the subject is scarce. Tuberculosis, brucellosis and lymphoma are diseases in which night sweats are a dominant symptom, but these are infrequently found to be the cause of night sweats in modern practice. While these diseases remain important diagnostic considerations in patients with night sweats, other diagnoses to consider include human immunodeficiency virus, gastroesophageal reflux disease, obstructive sleep apnea, hyperthyroidism, hypoglycemia, and several less common diseases.Antihypertensives, antipyretics, other medications, and drugs of abuse such as alcohol and heroin may cause night sweats. Serious causes of night sweats can be excluded with a thorough history, physical examination, and directed laboratory and radiographic studies. If a history and physical do not reveal a possible diagnosis, physicians should consider wright, a purified protein derivative, complete blood count, human immunodeficiency virus test, thyroid – stimulating hormone test, erythrocyte sedimentation rate evaluation, chest radiograph, and possibly chest and abdominal computed tomographic scans and bone marrow biopsy.
    Keywords: Night, Sweats