فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:8 Issue: 3, 2006

  • تاریخ انتشار: 1385/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • حسین انصاری، سیدحمیدرضا طباطبایی صفحه 167
    زمینه وهدف
    تالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی در دنیا و ایران است که درمان آن به تزریق منظم خون نیاز دارد. تزریق مکرر خون به بیماران موجب افزایش آهن ورودی به بدن شده و در صورت عدم تزریق منظم دسفرال باعث عوارض متعددی از قبیل عوارض قلبی،اختلالات غدد اندوکرین و عفونت هایی مثل ایدز و هپاتیت می گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان مخاطره عوارض اندوکرین و عوامل مرتبط با آن در مدل کاکس بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی تعداد 806 بیمار تالاسمی ما‍ژور مراجعه کننده به بخش کولیز بیمارستان شهید دستغیب شیراز به روش سرشماری با استفاده از یک پرسشنامه ساختاریافته در سال 84-1385 مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر تعیین زمان بروز عوارض، مشخصات دموگرافیک، زمان شروع و نوع خون دریافتی و زمان شروع و نحوه دریافت دسفرال نیز ثبت گردید. عوارض توسط پزشکان متخصص در مرکز تشخیص داده می شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (مخاطره تناسبی و فاصله اطمینان میزان مخاطره در مدل کاکس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دامنه سنی بیماران مورد مطالعه1 تا 43 سال و میانگین سنی آنها6.82 ±15.34 سال بود. میزان شیوع هیپوگنادیسم، هیپوتیروئیدیسم، هیپوپاراتیروئیدیسم و دیابت به ترتیب 14.5%، 2.4%، 6.9% و 7.5% و میانگین سن شروع عارضه هیپوگنادیسم، هیپوتیروئیدیسم، هیپوپاراتیروئیدیسم ودیابت به ترتیب 3.6±18.42، 3.5±15.83، 4.5±16.98 و 4.8±17.19 سال بود. میزان مخاطره عارضه هیپوگنادیسم با جنسیت، سطح سواد مادر و سن شروع تزریق دسفرال، میزان مخاطره عارضه هیپوپاراتیروئیدیسم با جنسیت و وضعیت شغلی مادر و میزان مخاطره عارضه دیابت با سن شروع تزریق دسفرال ارتباط معنی داری را نشان دادند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    شروع زودرس تزریق خون در صورت شروع دیررس تزریق دسفرال باعث بالا رفتن احتمال ابتلا به عوارض و شروع زودرس آنها می شود. برای جلوگیری از عوارض توصیه می شود که شروع تزریق خون و دسفرال به موقع و متناسب با همدیگر باشند. نقش آموزش به والدین در اینجا بسیار حایز اهمیت است.بررسی منظم وتشخیص به موقع عوارض از پیشرفت آنها جلوگیری کرده و کارایی بیمار را بالا می برد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، عوارض اندوکرین، تزریق خون، تزریق دسفرال، مدل کاکس
  • ملیحه متانت، بتول شریفی مود، اسماعیل صانعی مقدم، رویا علوی نایینی، محمد نادری، سهیلا خسروی، علیرضا شهرکی صفحه 179
    سابقه و هدف
    مطالعات حاکی از آن است که عفونت HCV می تواند در شروع دیابت قندی موثر باشد. بدین منظور در این مطالعه شیوع ویروس هپاتیت C در بیماران دیابتی تیپ 1و2 و همچنین تاثیر چند عامل اپیدمیولوژیک ارزیابی شده است.
    مواد و روش کار
    بیماران مبتلا به دیابت قندی که در درمانگاه دیابت بیمارستان بوعلی پرونده پیگیری داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایشات سرولوژیک برای تعیین آنتی بادی HCV به روش الیزا (نسل سوم) در سازمان انتقال خون انجام شد. موارد مثبت با RT-PCR مورد تایید قرار گرفت. بیماران از نظر سن، جنس، نوع دیابت، دوره بیماری، عوارض بیماری و سابقه تزریق خون، اعتیاد تزریقی، بستری در بیمارستان و عمل جراحی و... مورد پرسش قرار گرفتند، بعد از تکمیل پرسشنامه و انجام آزمایشات، یافته ها با استفاده از نرم افزارVersion (11.5) SPSS با آزمون مربع کای، آزمون دقیق فیشر و نسبت شانس (odds ratio) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصله با اهداکنندگان سازمان انتقال خون که گروه شاهد را تشکیل می دادند، مقایسه شد.
    یافته ها
    505 بیمار مبتلا به دیابت قندی (135مرد،370 زن) با متوسط سن 54.5 (با دامنه سنی80-10 سال) ومتوسط دوره بیماری 10 سال مورد بررسی قرار گرفتند. فقط در یک مورد هپاتیت C توسط Real Time -PCR مورد تایید قرار گرفت. در گروه اهداکننده که 1399 نفر را شامل می شد، نیز یک مورد آنتی بادی HCV و RNA HCV مثبت بود. تفاوت معنی داری در فراوانی عفونتHCV در بیماران و گروه شاهد مشاهده نشد (P=0.46).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حا صل از این بررسی بر خلاف برخی مطالعات، در بیماران دیابتی عفونت هپاتیت C شایعتر نبود و عفونت HCV به عنوان یک فاکتور مستعد کننده برای دیابت قندی مطرح نیست.اما به هر حال انجام مطالعات گسترده تر ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: هپاتیت C، دیابت قندی، الیزا، RT، PCR
  • هما نوراللهیان، آرمان مقدس صفحه 187
    زمینه و هدف
    شکستگی تاج دندانهای قدامی فک بالا یافته شایعی است که می تواند اثرات نامطلوب روحی در کودک و والدین داشته باشد، هم چنین می تواند سبب ایجاد مال اکلوژن گردد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع شکستگی تاج دندانهای ثنایای فک بالا در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر زاهدان انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی در سال تحصیلی 83-1382 روی 2190 دانش آموز مدارس ابتدایی شهر زاهدان شامل 1219دختر و 971پسر انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی از پنج منطقه جغرافیایی شهر انتخاب گردیدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه، مصاحبه و معاینه کلینیکی جمع آوری شد. بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار آماری Spss و آزمون c2 انجام شد.
    یافته ها
    میزان شیوع شکستگی تاج دندانهای ثنایای فک بالا در دانش آموزان مورد مطالعه 11.8 % (حدود اطمینان 95% معادل 10.5 تا 13.3 درصد) بود. شیوع شکستگی تاج در دختران و پسران از نظر آماری اختلاف معنی دار نداشت. بیشترین میزان شکستگی تاج در سن 11سالگی مشاهده شد. بیشترین علت بروز آسیب وارده افتادن و زمین خوردن دانش آموزان (44%) بود. شیوع شکستگی تاج در ثنایای میانی بیشتر از ثنایای طرفی بود. (P<0.05)
    نتیجه گیری
    آموزش به کودکان، والدین آنها و مسئولین مدارس در مورد اهمیت صدمات وارده به دندانها، پیشگیری و درمان به موقع آنها ضروری است.
    کلیدواژگان: شیوع، شکستگی تاج، دندان های ثنایا، دانش آموزان مدارس ابتدایی
  • نورمحمد نوری صفحه 195
    سابقه و هدف
    در پژوهش حاضر ارتباط بین میزان اسیداوریک سرم با شدت افزایش فشار خون ریوی و پیشرفت بیماری عروق ریه در کودکان مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب با سندروم ایزن منگر مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    این تحقیق (از نوع مورد شاهدی) می باشد که روی 75 بیمار مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب که از فروردین 80 تا اردیبهشت ماه 83 به بخش قلب کودکان بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) زاهدان مراجعه نموده و تحت کاتتریزاسیون قلبی قرار گرفتند انجام شد. نمونه ها از بیماران در دسترس انتخاب شدند. از میان 75 بیمار ذکر شده 25 بیمار مبتلا به سندروم ایزن منگر، 25 بیمار مبتلا به افزایش فشار شریان ریوی و 25 بیمار در گروه شاهد (دارای فشار خون ریوی طبیعی) بودند سپس داده های گردآوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمونهای chi-square، whitney-Mann، ANOVA One way، Kruskal–Wallis و تست همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج سه گروه با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین سن در مبتلایان به سندروم ایزن منگر 2.23±2.75 در گروه افزایش فشار شریان ریوی 3.76±3.52 و در گروه شاهد 2.34±4.01 سال بود. از نظر سن و جنس بین هرسه گروه مورد مطالعه اختلاف معنی داری از نظر آماری وجود نداشت (P>0.05). متوسط فشار شریان ریوی در گروه ایزن منگر 9.26±71.65، در گروه با افزایش فشار شریان ریوی 10.09±39.22 و در گروه کنترل 69/1±65/13 میلیمتر جیوه بود (P>0.001). متوسط نسبت Qp به Qs در گروه ایزن منگر 0.29±1.2 و در گروه افزایش فشار شریان ریوی 0.31±1.89 و در گروه کنترل 0±1 بود. (P>0.001) متوسط فشار بطن راست در گروه ایزن منگر 12.72±92.2 و در گروه افزایش فشار شریان ریوی 16.7±60.4 و در گروه کنترل 3.29±25.44 میلیمتر جیوه بود (P>0.001). متوسط مقاومت عروق ریوی در گروه ایزن منگر 0.1±0.952 و در گروه افزایش فشار شریان ریوی 0.12±0.33 و در گروه کنترل 0.01±0.13 بود. (P>0.001) همبستگی بین افزایش اسید اوریک سرم و مقاومت عروق ریوی در گروه ایزن منگر وجود داشت. (P<0.034 و r=0.425) متوسط اسید اوریک سرم در گروه ایزن منگر 2.07±6.83 و در گروه با افزایش فشار شریان ریوی 1.14±4.01 و در گروه کنترل 0.75±4.45 میلی گرم در دسی لیتر بود. (P>0.001) میانگین اسید اوریک در بیماران مبتلا به ایزن منگر فوت شده 2.21±6.08 و در گروه زنده مانده مبتلا به ایزن منگر 2.03±6.98 میلی گرم در دسی لیتر بود و نشان داده شد که از نظر آماری بین موارد مرگ و افزایش اسید اوریک ارتباطی معنی دار وجود ندارد. (P>0.45)
    نتیجه گیری
    در این پژوهش افزایش میزان اسیداوریک سرم با افزایش مقاومت عروق ریوی در مبتلایان به سندروم ایزن منگر دارای ارتباط مستقیم و معنی داری بود ولی در گروه بیماران دچار افزایش فشار شریان ریوی رابطه معنی دار آماری وجود نداشت و شاید بتوان با مطالعه بیشتر و بدست آوردن حدود مشخص کننده (cut off points) در مقادیر اسید اوریک از این تست ارزان قیمت و غیرتهاجمی برای پیشگویی شدت بیماری و پیشرفت سندروم ایزن منگر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسیداوریک، مقاومت عروق ریوی، سندروم ایزن منگر، ناهنجاری های مادرزادی قلب، کودکان
  • بتول تیموری، مسعود رودباری صفحه 203
    زمینه و هدف
    اختلالات کف لگن شامل بی اختیاری ادرار، بی اختیاری مقعد، شلی ارگانهای لگن و مشکلات جنسی متعاقب آن شکایات شایعی هستند هدف از این مطالعه تعیین شیوع اختلالات کف لگن و عوامل مساعد کننده آن شامل سن، شاخص توده بدنی، تعداد و نوع زایمان می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی 612 خانم مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان حضرت علی ابن ابیطالب (ع) در سنین 15 سال و بالاتر مورد بررسی و در مورد آنها پرسشنامه ای شامل سن، تعداد زایمان، روش زایمان، اختلالات کف لگن شامل انواع بی اختیاری ادراری، شلی های مهبل، اختلال در دفع گاز و مدفوع و مقاربت دردناک تکمیل شد. همچنین قد و وزن این زنان اندازه گیری و شاخص توده بدنی آنان تعیین گردید. اطلاعات به دست آمده جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 612 زن مورد مطالعه، بیشترین تعداد در گروه سنی 26 – 35 سال (38.5%) و کمترین تعداد در سنین 56 سال و بالاتر (11.4%) بودند. 68.6% از زنان تجربه حداقل یک مورد از انواع اختلالات کف لگن و 50.9% حداقل دو مورد و 31.4% سه مورد یا بیشتر را داشتند. انواع اختلالات کف لگن با افزایش تعداد زایمان افزایش داشته است. بین شاخص توده بدنی و اختلالات کف لگن شامل بی اختیاری ادراری (P=0.001) یبوست (P=0.001) و بی اختیاری مقعدی (P=0.014) تفاوت معنی دار بود ولی بین شاخص توده بدنی و مقاربت دردناک (P=0.33) خشکی واژن (P=0.96) و شلی واژن (P=0.58) و بواسیر (P=0.25) هیچ ارتباط معنی داری دیده نشد. همچنین انواع بی اختیاری ادراری و بواسیر و یبوست و بی اختیاری مدفوعی- گازی در گروهی که تنها بطریقه واژینال زایمان داشته اند در مقایسه با سایر روش های زایمانی (سزارین و زایمان با وسیله) با درصد بالاتری وجود داشت و در گروهی که تنها سزارین شده بودند این علایم به نسبت کمتری وجود داشت همچنین مقاربت دردناک در زنانی که زایمان طبیعی با وسیله داشتند تقریبا دو برابر زایمان خودبخودی طبیعی و سزارین بود.
    نتیجه گیری
    اختلالات کف لگن شایع بوده و با سن، شاخص توده بدنی و تعداد زایمان مرتبط است و زایمان به روش سزارین هر چند با کاهش در اختلالات کف لگن در مقایسه با زایمان طبیعی خودبخودی و زایمان طبیعی به کمک وسیله همراه است ولیکن این کاهش چندان محسوس نیست.
    کلیدواژگان: اختلالات کف لگن، بی اختیاری ادراری، بی اختیاری مقعدی، زایمان
  • نغمه مخبر صفحه 211
    مقدمه
    دو اختلال اسکیزوفرنی و اسکیزوافکتیو از جمله اختلالات مزمن روانپزشکی می باشند که نسبت زیادی از تخت های بیمارستانی را به خود اختصاص می دهند و از جمله مشکلات رایج این بیماران افت توانایی های شناختی است. در این پژوهش به بررسی و مقایسه نارسایی های شناختی ناشی از این دو اختلال پرداخته شده است.
    مواد و روش کار
    این بررسی یک مطالعه توصیفی – تحلیلی می باشد که بر روی 309 نفر بیمارمرد بستری در بیمارستان روانپزشکی ابن سینای مشهد انجام شده است و از بین بیماران 195 نفر مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی نوع پارانوئید و 114 نفر مبتلا به اختلال اسکیزوافکتیو نوع دوقطبی بوده اند. برای همه این بیماران آزمون معاینه مختصر روانی (MMSE) انجام شد و از آزمون های آماری به جهت تحلیل مقایسه ای نتایج بدست آمده در 6 حوزه عملکردی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده مبین آسیب شناختی بیشتر در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید بود که بیشترین ناتوانی به بخش مهارت های کلامی و حرکتی اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    مهارت های کلامی و حرکتی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی شدیدا تخریب می شود لذا در روند درمان توجه ویژه به این بخش از نارسایی های شناختی ضرورت دارد. حال آنکه بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوافکتیو گرچه از تخریب مشخصی در حیطه توجه و محاسبه رنج می برند در مقایسه با بیماران اسکیزوفرن وضعیت شناختی مطلوب تری دارند. شاید این تفاوت تاییدی بر تفاوت سبب شناختی این دو اختلال باشد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، اختلال اسکیزوافکتیو، وضعیت شناختی
  • اصغر اکبری، رقیه افشاری پور، محمد حسینی فر، فاطمه غیاثی صفحه 219
    زمینه و هدف
    در توانبخشی به منظور افزایش عملکرد عضلات از انواع روش های تمرین درمانی استفاده شده است. عملکرد بهینه عضلات سبب بهبود فعالیت های عملکردی شده و در نتیجه این فعالیت ها در زمان کوتاه تر و همراه با کاهش سطح انرژی مصرفی انجام می شوند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرین های پلایومتریک و تقویتی بر قدرت عضله چهارسررانی در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تجربی در سال 1384 در زاهدان انجام شد. 36 دانشجوی دختر با میانگین سنی1.2±20 سال از بین دانشجویان دختر ساکن خوابگاه مجتمع دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از طریق نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه تمرین های پلایومتریک و مقاومتی قرار گرفتند. قدرت (کیلوگرم) عضله چهارسررانی این افراد قبل و بعد از 10جلسه تمرین با دینامومتر دستی اندازه گیری گردید. گروه اول تمرین های پلایومتریک را دریافت کرد. به گروه دوم تمرین های تقویتی داده شد. از آزمون های t زوج و t مستقل به ترتیب برای مقایسه نتایج قبل و بعد درمان درون گروهی و بین گروهی استفاده گردید.
    یافته ها
    قدرت عضله چهارسررانی در گروه تمرین های پلایومتریک از 3±12.1 به 3.8 ±14.7 (کیلوگرم) و در گروه تمرین های تقویتی از 3.1 ± 12.4 به 3.9 ± 14.9(کیلوگرم) افزایش یافت (P<0.0001). اختلاف معنا داری بین دو گروه بعد و قبل از انجام تمرین ها مشاهده نگردید. آزمون t مستقل نشان داد که اختلاف معنا داری بین تفاضل میانگین قدرت عضله چهارسررانی بین دو گروه وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، بر خلاف دیدگاه های رایج، نشان داد که تفاوتی بین تمرین های پلایومتریک و قدرتی در افزایش قدرت عضله چهار سررانی وجود ندارد. هر دو نوع تمرین منجر به افزایش قدرت این عضله می شوند. بنابراین در تجویز تمرین برای پاتولوژی های زانو و اختلال قدرت عضله چهارسررانی، بر حسب شرایط بیمار، می توان یکی از این تمرین ها را استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرین های پلایومتریک، تمرین های تقویتی، عضله چهارسررانی، توانب
  • محمدرضا شهرکی، حمید میرشکاری، الهام شهرکی، ابراهیم میری مقدم، مانی جی پالن صفحه 227
    زمینه و هدف
    کبد ارگانی است که در اکسیدآسیون قندها، اسید های چرب و دفع سموم نقش دارد.کلپوره یکی از گیاهان دارویی است که در طب سنتی معمولا بدون در نظر گرفتن عوارض ناشی از مصرف آن، تجویز می شود. هدف این مطالعه بررسی اثرات سمی احتمالی کلپوره بر آنزیمهای کبدی، لیپو پروتئینها و قند سرم در موش صحرایی نر بوده است.
    مواد و روش کار
    جمعیت موردبررسی 20 سر موش صحرایی نر با قند نرمال در محدوده وزنی gr 280-200 بود که بطور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه عصاره آبی کلپوره با دانسیته 1.09 را به مدت چهار هفته را از طریق گاواژ دریافت نمود. گروه شاهد در این مدت همان حجم آب معمولی دریافت کرد. پس از پایان دوره، خون گیری وسرم گیری جهت انجام آزمایشات کبدی، لیپوپروتئینها وقند خون انجام گرفت. فاکتورهای مورد نظر با روش های متداول آزمایشگاهی به صورت یک سوکور اندازه گیری شد. اطلاعات حاصل با نرم افزار کامپیوتری SPSS آنالیز و میانگین ها با آزمون Student-t-test مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که میانگین مقادیر، AST ALT وALP گروه مداخله نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت، در صورتیکه سایر متغیرهای این بررسی در گروه آزمون و شاهد تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان داد که مصرف کلپوره در موشهای صحرایی نرموجب افزایش مقادیر آنزیمهای کبدی می شود که خود نشانه مسمومیت کبدی است.
    کلیدواژگان: کبد، آنزیم های کبدی، موش صحرایی، توکسیک، کلپوره
  • گزارش موارد نادر
  • سید حمیدهمتی، مصیب شهریار، مهرداد میرزایی صفحه 233
    پنوموتوراکس کاتامینال یک حالت نادر بالینی است که تا کنون 229 مورد آن در دنیا گزارش شده است.در این بیماری که بصورت تیپیک در خانمهای دهه 3 و 4 زندگی بروز می کند آندومتریوز موجود در قفسه سینه و یا علل نا شناخته دیگری سبب بروز پنوموتوراکس های خودبخودی در فرد مبتلا می گردد. در این گزارش خانم 39 ساله ای معرفی می شود که با علت تنگی نفس و درد قفسه سینه مورد بررسی و در نهایت با تشخیص پنوموتوراکس کاتامینال تحت درمان به روش توراکوسکوپیک قرار گرفته است با توجه به ماهیت پنوموتوراکس های خودبخودی که در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب بیماری زمینه ای، عود های مکرر و شکست در درمان را سبب می گردد به اجمال پیرامون خصوصیات این بیماری و روش های درمانی موجود بحث می گردد.
    کلیدواژگان: پنوموتوراکس خودبخودی، کاتامینال، آندومتریوز
|
  • Ansari H. , Tabatabaei Shr. Page 167
    Background
    Thalassemia is the most common hemolytic anemia in Iran and around the world that needs regular blood transfusion. Transfusion leads to iron overload in the body. Absence or irregular chelation therapy in these patients leads to various complications such as cardiac diseases, endocrine disorders and infectious diseases like HIV and hepatitis. The purpose of this study was to evaluate the hazard rate of endocrine disease and related factors using COX model.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on eight-hundred and six thalassemic (406 male and 400 female) patients referring to Cooley’s ward of dastgheib hospital in Shiraz who were studied using a structured questionnaire through enumeration method. Age of occurrence, demographic information, age of onset and type of transfusion, and age of onset and method of chelation therapy were specified. Specialist physicians diagnosed the complications. Data were analyzed using descriptive and analytical (Proportional hazard rate and its confidence interval using COX model) statistical.
    Results
    The range of the subject’s age was between 1- 43 years and mean age ± SD was 15.34±6.82 years. The prevalence rate of hypogonadism, hypothyroidism, hyperparathyroidism and diabetes mellitus was 14.5%, 2.4%, 6.9% and 7.5% respectively and the mean age of onset of hypogonadism, hypothyroidism, hypoparathyroidism and diabetes mellitus was 18.42±3.6, 15.83±3.5, 16.98 ± 4.5 and 17.19 ± 4.8 respectively. There was a significant association between proportional hazard rate of all complications and age of chelation therapy onset (P<0/05). proportional hazard rate of hypogonadism also was related to the sex and educational level of the patient’s mothers (P<0/05). Proportional hazard rate of hyperparathyroidism also was related to sex and occupational status of the patient’s mothers.
    Conclusions
    Early onset of blood transfusion with late onset of chelating increases the occurrence probability and early onset of complications. To prevent these complications, it is recommended that onset of blood transfusion be according to the onset of chelating. Educational level of parents and educating parents and patients is very important. Progression of complications can be prevented by regular survey and early diagnosis of complications and can lead to high efficacy of patients.
    Keywords: Complications, Major thalassemia, Transfusion, Chelation therapy, COX model
  • Metanat M. , Sharifi-Mood B. , Sanei Moghaddam S. Alavi-Naini R. , Naderi M. , Khosravi S. , Shahraki Ar. Page 179
    Background
    Several clinical studies have recently claimed that HCV infection could trigger the onset of diabetes mellitus (DM). In order to determine the prevalence of hepatitis C virus (HCV) among patients with type 1, 2 diabetes mellitus (DM) and investigate the influence of several epidemiological factors on HCV infection, we conducted this study.
    Materials And Methods
    In this case-control study we evaluated 505 diabetic patients (135 male, 370 female with the mean age of 54.5 years) who had referred to Diabetic clinic in Boo-Ali hospital (a teaching hospital in south east of Iran) in 2004. Serologic testing for anti- HCV was done using a third–generation commercial enzyme–linked immunosorbent assay (ELISA) and Real–time–PCR (HCV RNA) in order to confirm the anti-HCV positive samples. Diabetic patients were divided in two groups according to their HCV antibody status and were analyzed for the following variables: age, sex, type of diabetes, duration of disease, mode of therapy, late diabetic complication, previous blood transfusions, intravenous drug addiction, hospital admissions and major surgical procedures. Then results were compared with the findings from blood donors.
    Results
    HCV infection was detected in one patient who had history of hospitalization and blood transfusion. However, a higher prevalence of HCV infection was not observed in diabetic patients in comparison with blood donors (p=0.46).There was no correlation between HCV and diabetic type, duration, age, sex (p>0.05).
    Conclusions
    Upon the results of our study, we conclude that HCV infection is not a trigger factor for DM; therefore it should not be listed among the various extrahepatic manifestations of this viral infection. Although, further studies, possibly multicentre, are needed to estimate prevalence of HCV in diabetic patients.
    Keywords: Hepatitis C, Diabetes Mellitus, ELISA, RT, PCR
  • Noorollahian H. , Moghaddas A. Page 187
    Background
    Crown fracture of maxillary incisors is the common injury which can lead to unfavorable psycological effects on both children and their parents. Moreover, it can create a malocclusion. The goal of this study was to determine the prevalence of crown fracture of maxillary incisors in primary school pupils in Zahedan.Methods and Materials: In this cross – sectional descriptive study, data were gathered through questionnaire, interview and clinical examination in 2190 school children,(1219 girls and 971 boys). The samples were chosen by a simple random method from five geographical areas in Zahedan. The data were analyzed using SPSS software and χ2 test.
    Results
    The Prevalence of crown fracture in the studied group was 11.8% (95% CI: 10.5%-13.3%) with no significant difference between boys and girls. The highest frequency of trauma was observed in the 11 year age group. Falls were the major sources of trauma (44%) and the maxillary central incisors were the most affected. (P<0/05)
    Conclusions
    The prevalence of crown fracture of the permanent maxillary incisors in primary schoolchildren in Zahedan was 11/8%. Therefore, provision of information to the children and parents and school staff about the importance of early management and ways of preventing dental trauma is essential.
    Keywords: Prevalence, Crown Fracture, Incisors, Primary Schoolchildren
  • Noori Nm. Page 195
    Background
    This study evaluated correlation between serum uric acid level with pulmonary hypertension and progress of pulmonary vascular disease in children with Congenital Heart Disease (CHD) and Eisenmenger syndrome.
    Methods
    this case-control study was performed on 75 patients with congenital heart disease, from Mar2001toApr2004that had referred to pediatric cardiology ward in Ali-Asghar hospital, Zahedan and then cardiac catheterization performed at Khatam Hospital. Among 75 patients, 25 cases suffered from Eisenmenger syndrome (group 1), 25 cases had pulmonary hypertension (group2) and25cases were in control with normal pulmonary artery pressure(group3).Then collected data were analyzed with SPSS and Chi-square, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and correlation tests and then results of three groups were compared to one another.
    Results
    Mean age in Eisenmenger syndrome (group1) was 2.75+/-2.23years,in pulmonary hypertension (group2)3.52+/-3.76 and in control (group3)4.01+/-2.34 (p>0.05). There was no significant statistical difference between three groups regarding age and sex.(p>0.05)The mean pulmonary artery pressure was71.65+/-9.26 in group1,39.22+/-10.09 in group2 and 13.65+/-1.69 mmHg in group3.(p<0.001)The mean QP/QS ratio was 1.2+/-0.29 in group1,1.89+/-0.31 in group2 and1+/-0 in group3.(p<0.001)The mean RV pressure was92.2+/-12.72mmHg in group1,60.4+/-16.7 in group2 and25.44+/-3.29 in group3.(p<0.001)The mean pulmonary vascular resistance was0.952+/-0.1 in group1,0.33+/-0.12 in group2,and0.13+/-0.01 in group3.(p<0.001) there was a correlation between serum uric acid level and pulmonary vascular resistance in group1.(r=0.425,p<0.034) The mean serum uric acid level was6.83+/-2.07mg/dl,4.01+/-1.14,4.45+/-0.75 in the three groups respectively (p<0.05). Also this study showed that there is no statistical significant relationship between mortality rate and serum uric acid in group1.
    Conclusion
    In this study, a significant correlation between increased serum uric acid level and increased pulmonary vascular resistance in patients with Eisenmenger syndrome was found and there was no a significant correlation between serum uric acid level and pulmonary vascular resistance in other groups. So serum uric acid could be used for prediction of severity and progress of Eisenmenger syndrome in children with congenital heart disease (CHD).
    Keywords: Uric acid, Pulmonary vascular resistance, Eisenmenger syndrome, Congenital heart disease, Children
  • Taimoori B. , Roudbari M. Page 203
    Background
    Female urinary and genital systems have anatomic and embryologic similarities and both structures and other pelvic floor organs may be damaged during pregnancy and delivery. Other factors such as age and BMI may also affect pelvic floor functions. Pelvic floor disorders such as urinary incontinence, (stress, urgent or mixed type), anal incontinence, pelvic organ prolapse and sexual abnormalities are common problems. The purpose of this study was to define the prevalence of pelvic floor disorders and to determine predisposing factors including ageparity, BMI (Body mass index) and mode of delivery.Methods and Materials: This prospective study was done on 612 randomly selected women aged 15 years or higher that referred to the gynecologic clinic of Ali-ebn-Abitaleb Hospital. These women were questioned about age parity, delivery method, and pelvic floor disorders including urinary incontinences, flatus and fecal incontinences, disparonia, hemorrhoids, based on which questionnaire was completed. Also women's weight and height were measured and BMI was defined. The data were analyzed with SPSS software and X2 test.
    Results
    most of these 612 women occurred in age between 26-35 years (38.5%), and the lowest common age range was 56 years or higher(11.4%). 50.9% of the women had one pelvic floor disorder, 68.6% had two pelvic floor disorders, and 31.4% had three or more pelvic floor disorders. All types of pelvic floor disorders increased after the next deliveries. There was a significant difference between Body mass Index and pelvic floor disorders including urinary incontinence (p=0.001), Constipation (p=0.001) and fecal incontinence. (p=0.014) But there was no significant difference between disparonia (p=0.33), vaginal relaxation (p=0.58), vaginal dryness (p=0.96), hemorrhoid (p=0.25) and Body mass Index and also the proportion of hemorrhoid, Constipation, fecal incontinence and urinary incontinence were higher in women with vaginal deliveries compared with other kinds of deliveries (caesarean- instrumental delivery). The lowest proportion was in cesarean delivery. Also disparonia in the instrumental delivery group was two times higher than the cesarean and vaginal delivery group.
    Conclusion
    Pelvic floor disorders are very common and are associated with female aging, BMI, and parity. Caesarean delivery is not associated with a significant reduction in long – term pelvic floor morbidity compared with spontaneous, and instrumental vaginal delivery.
    Keywords: Pelvic floor disorders, urinary incontinence, anal incontinence, delivery
  • Mokhber N. Page 211
    Background
    Schizophrenia and schizoaffective are chronic psychiatric disorders that decrease cognitive ability. In this study we examined the cognitive problem in patients with these disorders.Method and Material: this study is a descriptive- analysis research conducted 309 men hospitalized in Ebne-Sina hospital in Mashhad, including 195 paranoid schizophrenia and 114 schizoaffective (Bipolar type).All the patients underwent the MMSE test with 6 domains; then the results were analyzed.
    Results
    Cognitive impairment in Schizophrenic patients was more significant than schizoaffective patients (P =0.04) particularly in speech and motoric aspects (P = 0.032).
    Conclusion
    Speech and motoric skills in schizophrenic patients get badly damaged; therefore, paying attention to this cognitive impairment in the process of treatment is necessary. Schizoaffective patients have less cognitive impairment but they suffer from attention insufficiency and calculation problems. This difference could be a root for ethiological differences.
    Keywords: schizophrenia, schizoaffective, Cognitive situation
  • Akbari A. Afshari Pour R. , Hossieni Far M. , Ghiaci F. Page 219
    Background
    Varieties of exercise therapy methods are used in rehabilitation in order to improve muscle function. Optimal function of muscles results in improvement of functional activities; as a result, these activities would be achieved in a shorter time with the reduction of energy wasting. The purpose of this study was to evaluate the effects of plyometric and strengthening exercises on the quadriceps muscle strength in girl students of Zahedan University of Medical Sciences. Methods and Materials: This experimental study was performed in Zahedan in 2005. Thirty six girl students aging 20 ± 1.2 years among residents of Mojtameh dormitory of Zahedan University of Medical Sciences were studied through simple non-probability sampling. Subjects were randomly assigned to either a plyometric exercises group or a strengthening exercises group. The quadriceps muscle strength (kg) was measured using hand-held dynamometer before and after 10 sessions of intervention. The first group received plyometric exercises. Strengthening exercises were given to the second group. Independent and paired t-tests were used for comparison between the pre-treatment and post treatment results between groups and within groups, respectively.
    Results
    The strength of quadriceps muscle was increased from 12.1 ± 3 to 14.7 ± 3.8 (kg) in the plyometric exercises group and from 12.4 ± 3.1 to 14.9 ± 3.9 (kg) in the strengthening exercises group (p<0.0001). No significant difference was seen between two groups after and before intervention. Independent-samples t-test identified that there was no significant difference between two groups with respect to mean difference of the quadriceps strength.
    Conclusions
    The results, in spite of conventional opinions, showed that there was no difference between plyometric and strengthening exercises regarding quadriceps muscle strengthening. Both types of exercises increased the quadriceps muscle strength. Therefore, according to patient conditions, either type of these exercises can be used for exercise therapy in knee pathologies and the quadriceps muscle strength deficit.
    Keywords: Plyometric Exercises, Strengthening Exercises, Quadriceps, Rehabilitation
  • Shahraki Mr. , Mirshekari H. , Shahraki E. Miri Moghadam E. , Palan Mj. Page 227
    Background
    Liver is an important organ in carbohydrates and fatty acids oxidation and to clear toxic agent. Teucrium Polium is an herbal medicament used in traditional medicine without considering its side effects. The aim of this survey was to study the toxic effects of Teucrium Polium on serum levels of liver enzymes, lipoproteins and blood sugar.
    Material and Methods
    The survey was carried out on 20 normoglycemic male rats with body weight, ranging from 200-280 gr that were divided randomly in two equal groups randomly. Test group were given Teucrium Polium extract (D=1/09) through gavages for 4 weeks. Control group received the same volume of tap water. At the end of the course, liver enzymes, serum lipoproteins and blood sugar were measured. Data obtained were analyzed by SPPS software v.12 and mean values were compared with student t-test. The results were expressed as mean ± SD and statistical difference considered meaningful if P<0.05.
    Results
    the results of this survey showed that AST, ALT, and ALP, values of test group were significantly higher than that of the control group but other factors, which were evaluated in test and control group, did not show significant difference.
    Conclusion
    This survey revealed Teucrium Polium use in male rats led to liver Toxicity by increasing liver enzyme value.
    Keywords: Liver, LFT, Rat, Toxic, Blood Sugar, Teucrium Polium
  • Hemmati H. , Shahriar M. , Mirzaei M. Page 233
    Catamenial pneumothorax is a rare clinical condition that was coined from a Greek root meaning monthly. It classically involves women in the 3rd or 4th decade of life. Since the first description in 1958, Just 229 cases of a unique entity of catamenial pneumothorax in women have been reported. The etiology of this disease is not clearly known. Endothoracic endometriosis or other unidentified problems make periodic spontaneous pneumothorax in this patients.The main presentations of this disease are dyspnea and chest pain within 48 to 72 hours from the onset of menstruation. In this paper we discuss etiology, clinical course, and thoracoscopic treatment of a 39 year old woman with catamenial pneumothorax. In addition, the world literature is reviewed.
    Keywords: Spontaneous pneumothorax, Catamenial pneumothorax, Endometriosis