فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 21 (پاییز 1388)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 21 (پاییز 1388)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهلا باقری صفحه 7
    در اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی و از جمله، اصل هجدهم «اصول سیاست های فرهنگی» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی که بیانگر سیاست های کلان فرهنگی کشور است، «اهتمام به مشارکت فعال زنان در امور اجتماعی، فرهنگی، هنری و سیاسی، تقویت شخصیت زن مسلمان به عنوان مادر و ترویج و فراهم آوردن زمینه های لازم برای ایفای نقش و رسالت اساسی خود به عنوان مربی نسل آینده» مورد توجه قرارگرفته است.
    نگاه نظام مند به خانواده درجایگاه برنامه ریزی، سیاست گذاری و قانون گذاری این امکان را فراهم می سازد که اهداف و وظایف خانواده مورد تجزیه و مناقشه قرار نگیرد.
    این مقاله، پس از طرح جایگاه خانواده در اسناد قانونی و سیاست های کلان نظام اسلامی (قانون اساسی، سند چشم انداز، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، سیاست های ابلاغی برنامه توسعه چهارم و پنجم و...)، به طرح راهبردهای عملیاتی برای دستگاه های اجرایی در حوزه خانواده پرداخته است. در این زمینه، از مجموع پنج بسته «سیاست اجرایی» حوزه خانواده، مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام برای برنامه پنجم توسعه کشور، 55 راهبرد کاربردی استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: خانواده، راهبرد کاربردی، سیاست اجرایی، فرهنگ خانواده
  • سیدمحمدعلی ایازی صفحه 29
    دیه یکی از انواع مجازاتی است که ضرر و زیان ناشی از فقدان فرد را جبران می کند و به عنوان جریمه بر مجرم اعمال می شود و به این دلیل، نقش بازدارنده دارد. یکی از مباحث مطرح در بحث دیه، تعیین مقدار و تفاوت دیه زن و مرد در فقه اسلامی و به ویژه فقه شیعه و بررسی نظرات جدید است. این گفتمان بیشتر ناظر به قوانین کشوری مطرح شده؛ زیرا طبق ماده 300 قانون مجازات اسلامی جمهوری اسلامی ایران، دیه قتل زن مسلمان، خواه عمدی و خواه غیر عمدی نصف دیه مرد مسلمان تصویر شده است. در این باره دو جریان و نظریه وجود دارد: 1. نظریه مشهور فقها که مبنای تعیین قیمت دیه را بر اساس روایات نبوی و اهل بیت می داند. 2. نظریه ای که مبنای تعیین قیمت دیه را بر اساس کلیت بیان قرآن می داند و مخالف با تعیین دائمی مقدار معین و دائمی از قیمت دیه و مخالف تفاوت میان زن و مرد در خون بها و هزینه آسیب هاست.
    این مقاله در مقام اثبات عمومیت نظر قرآن و تثبیت آن است. تفسیر تنها آیه دیه، بررسی آیات دیگری که مؤید این آیه هستند، و نیز بررسی روایات به ظاهر مخصص حکم، از جمله مباحثی است که این نوشتار به آنها می پردازد. همچنین تلاش گردیده بحث های فراوان انجام شده بین این دو نظریه، به همراه ادله آنها در این مقاله بازتاب یابد.
    کلیدواژگان: دیه، نابرابری زن، مجازات و کیفر، تفاوت زنان از مردان
  • مهدی رهبر صفحه 71
    خداوند بر اساس حکمت بالغه خود، زن و مرد را از گوهری واحد خلق کرد و در بسیاری از جهات طبیعی و غریزی بین آن دو تفاوت هایی قرار داد. این تفاوت ها باعث شدکه حقوق و تکالیف زن و مرد در موارد متعددی یکسان نباشد.
    زن در فقه اسلامی علاوه بر احکام مشترک، دارای احکام ویژه و اختصاصی برای خود می باشد. تفاوت احکام زن و مرد در مواردی موجب بروز شبهاتی در حوزه عدالت در تشریع احکام شده که بر فقهای عظام است به نحو مناسب در صدد رفع این شبهات برآیند.
    در این مقاله ضمن بیان احکام فقهی مختص به زن و مرد، به بیان راه های دفع شبهات و اشکالات مربوط به این احکام می پردازیم.
    کلیدواژگان: زن، مرد، حکم، عدالت، حق (حقوق)، تکلیف، تشریع
  • رضاعلی نوروزی، زهره متقی صفحه 109
    چالش تعلیم و تربیت در جهان معاصر در تربیت شخصیت متعادل فراگیران، توجه صاحب نظران را به نوعی از رویکرد تربیتی که بر رشد مجموعه ای از شناخت ها و احساسات به صورت هماهنگ مبتنی است، جلب می نماید. این مقاله با هدف دست یابی به راه کاری اثربخش در نظام آموزشی، به ویژه از منظر پرورش انسان های رشدیافته، در سیر اندیشه های علامه جعفری به تامل پرداخته و ضمن تعریف مفاهیم زیبایی، هنر و تربیت مبتنی بر زیبایی شناسی، اندیشه های علامه را در ارتباط با تربیت زیبایی شناختی تبیین نموده است. تحلیل اهداف گوناگون تربیتی، و تامل در آموزش و یادگیری زیبایی شناختی، دیگر مباحث این نوشتار را تشکیل می دهند. نویسندگان برآنند با توجه به گسترش دامنه حقیقت در آموزش و مناسبت های متنوع آن، آنچه را که علامه از تاثیر حس زیبایی شناختی و بعد عاطفی در شناخت واقعیت و فرایند یادگیری در نظر داشته با نظام آموزش رسمی مطابقت دهند و با این دیدگاه که هر تجربه آموزشی را می توان زیبا و با حداکثر اثربخشی درونی طراحی کرد پیشنهادهایی ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: تربیت زیبایی شناختی، تعلیم و تربیت، هنر، زیبایی، علامه جعفری
  • عزت الله سام آرام، مریم امینی یخدانی صفحه 133
    مقاله حاضر به بررسی وضعیت سلامت زنان سرپرست خانوار می پردازد. هدف مقاله پاسخ به این سؤال است که آیا زنان سرپرست خانوار از سلامت برخوردار می باشند؟ و وضعیت سلامت آنان چگونه است؟ پس از مطالعه و بررسی مبانی نظری مرتبط، با توجه به چند بعدی بودن سلامت، سه بعد جسمی، روانی و اجتماعی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت و پرسشنامه ای از ترکیب پرسشنامه سلامت عمومی گلابرگ و سلامت اجتماعی کییز تدوین گردید.
    جمعیت مورد مطالعه، تمامی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر قم می باشند که به شیوه نمونه گیری متناسب، 181 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید و به روش پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفت.
    پس از جمع آوری اطلاعات و تحلیل آن، مشخص گردید 43 درصد زنان مورد مطالعه در بعد جسمانی از سلامت لازم برخوردار نبودند و در دو بعد روانی و اجتماعی نیز این وضعیت در حدود 30 درصد آنان مشاهده گردید و می توان گفت: سلامت جسمی این زنان نسبت به دو بعد روانی و اجتماعی در وضعیت پایین تری قرار داشته است.
    کلیدواژگان: سلامت، زنان سرپرست خانوار
  • مرتضی توکلی، سیدمحمود موسوی صفحه 161
    حفظ و نگه داری از مرزها دارای اهمیت ویژه ای است. مطمئنا بهترین افراد برای نگه داری از مرزها همان مردم بومی و خود مرزنشینان می باشند.
    این مقاله به اهمیت و تاثیرحس تعلق مکانی در پایداری سکونت و تمایل به مهاجرت زنان روستایی شیعه مرزنشین در منطقه سیستان می پردازد. جامعه آماری این تحقیق زنان روستایی مرزنشین می باشند و با تلفیقی از روش کتابخانه ای و بررسی میدانی، به تجزیه و تحلیل این موضوع پرداخته-ایم. یافته ها حاکی از این است که، حس تعلق مکانی در زنان روستایی شیعه مرزنشین منطقه سیستان از ضریب بالایی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار و یک نقطه قوت در پایداری سکونت در مرزها و کاهش مهاجرت روستاییان در این مناطق استفاده کرد. در عین حال، تقویت حس تعلق مکانی در بین زنان روستایی شیعه مرزنشین می تواند به دوام و بقای خانواده ها و همچنین عدم تخلیه مرزهای ژئوپولیتیکی و عقیدتی در مناطق مرزی منجر گردد و زمینه را برای توسعه مناطق مرزی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: حس تعلق مکانی، زنان روستایی شیعه، مرز نشین، پایداری سکونت، سیستان
  • سیده مریم روضاتیان، طاهره اسکندری صفحه 185
    بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام ماجرای سقیفه به عنوان یکی از سیاه ترین صفحات تاریخ نگاشته و مقام الهی امامت به خلافت تبدیل شد. جو وحشت، ترس، سکوت خواص و صبر صاحب ولایت، زمینه تصاحب جایگاه جانشینی رسول اکرم را توسط نااهلان فراهم آورد.
    اما تنها کسی که از هیچ فتنه ای نهراسید و لحظه ای سکوت در برابر باطل را جایز نشمرد وجود نازنین حضرت فاطمه زهرا بود. قیام ایشان، چنان صلاحیت نظام حاکم را زیر سؤال برد که آنها را در منجلابی از ترس و رسوایی مدفون ساخت و شعار حقانیت علی را با قلم شهادت بر سر در تاریخ نوشت.
    شاعران خوش قریحه شیعی در راستای بیان فضایل و مناقب بانوی بی نظیر اسلام به قیام ایشان در مقابل ظالمان و جان فشانی بانو در راه ولایت نگاهی ویژه دارند. شعر فاطمی معاصر فارسی، هم راستا با عقاید شیعی، حضرت فاطمه زهرا را سنگربان اصلی ولایت و ضامن آن معرفی می کند؛ خطبه و قیام صدیقه را ستون استوار اثبات حقانیت علی می داند. در مقاله پیش رو این مباحث با ارائه شواهد و دلایل تشریح می شود.
    کلیدواژگان: فاطمه زهرا، امیرالمؤمنین علی، ولایت، حمایت، خطبه
  • صفحه 211
  • صفحه 217
|
  • Shahla Bagheri Page 7
    In the high-ranking documents of the Islamic Republic System including in the 18th principle of "the Cultural Policies Principles" ratified by The High Council of Cultural Revolution, which represent the major cultural policies of the nation, it is paid attention to "considering women active participation in social, cultural, artistic and political affairs, enforcing the character of the Muslim woman as a mother, and developing and providing the fields necessary for them to play their role and basic mission as the instructors of the next generation".A systematic view to family at the position of programming, policy-making and legislation makes it possible not to analyze and discuss the purposes and duties of the family.After discussing the place of family in legal documents and the Islamic System's major policies (the Constitution, the Perspective Document, the ratified bills of The High Council of Cultural Revolution, the notified policies of the Fourth and Fifth Programs of Development and etc.), this essay proposes some operational strategies for administrative systems. In this field, from among the total five "executive policies" packages in the family realm, ratified by the Expediency Council for Fifth Program of Development for the country, there extracted 55 practical strategies.
  • Seyed Mohammad Ali Acyazi Page 29
    Diah (blood money) is a kind of punishment for the restitution of an individual which is imposed as a penalty on the felon. So it has a restraining role. One of the important discusses about the Diah, is to determine the amount and the inequality of the Diah of men and women in Islamic Shariah and especially in Shii jurisprudence and to examine the new viewpoints. This discourse is suggested majorly in respect to the country's regulations, because according to the Islamic Republic of Iran's "Islamic Punishment Law", the Diah for murder of a Muslim woman, either intentional or unintentional, is determined as half of a Muslim man's Diah. There are, in this regard, two currents and views: 1. the popular jurists base the determination of Diah on the basis of the narrations of the Prophet and the Ahl ul-Bayt. 2. The other viewpoint bases the determination of Diah on the basis of the wholeness of the Quranic explanation. It opposes the permanent determination of a certain and constant amount of Diah and it also opposes the inequality of the Diah of men and women.This essay tries to prove the universality of the Quranic viewpoint and establish it. Exegesis of the only one verse pertaining to Diah, examining the other supporting verses, and examining the narrations seemingly specifying the order are issues that are discussed. It is also attempted to show the much more discussions between the two views along with their arguments.
  • Mahdi Rahbar Page 71
    God, on the basis of His high wisdom, created man and woman from the same essence, and put differences in natural and innate directs between them. These differences brought about inequality of the rights and duties of men and women in various cases.Woman in Islamic jurisprudence in addition to common orders has her especial and exclusive orders. The difference between man and woman orders in some cases made some questions emerged in the realm of justice about legislation of the orders, that it is the duty of the grand jurists to adequately response these questions.In this essay, in addition to explaining the juristic orders specific of men or women, the ways to response the questions pertaining to these orders are suggested.
  • Rezaali Nawruzi , Zohra Muttaghi Page 109
    The challenge of education in the contemporary world in training the level character of the learners attracted the attention of scholars to a kind of educational approach which is based on the correspondent growth of a collection of cognitions and senses. This article with the purpose to attain an effective way in educational system, especially from the viewpoint of training the grown human beings, contemplates the thoughts of Allama Jafari and, in addition to defining the concepts of beauty, art and education based on aesthetics, explained Allama Jafari's thoughts in relation to aesthetic education. Analysis of the various educational purposes and contemplation on ascetical education and learning consist other issues discussed in the article. Given the spread of the realm of reality in education and its different relations, the authors attempt to correspond what Allama Jafari had in mind from the ascetical sense and emotional dimension impact on reality cognition and on the process of learning, with the formal educational system. By the view that every educational experiment can be designed beautifully and with maximal inner effectiveness, they suggested some suggestions.
  • Ezzatullah Sam Aram , Maryam Amini Yakhdani Page 133
    The present paper examines the health situation of family-managing women. It pursues the question if the family-managing women possess health. How is their health situation? After examining the related theoretical bases, and, given to the multidimensional characteristic of health, the three physical, psychological and social dimensions were studied and examined and there was written a questionnaire that was a combination of the questionnaire of public health of Globurg and the social health of Kiez.The populations studied are all the family-managing women under support of the Social Welfare Organization of Qom that by the way of appropriate pulling proof, 181 people were selected the sample and were studied by the process method. After the information gathered and analyzed, it became known that 43% of women studied do not have possessed the necessary physical health and in the two psychological and social aspects it also shows 30% of the improper situation so that one can say: the physical health of these women lay lower than the two other psychological and social aspects.
  • Murtaza Tawakkuli , Seyed Mahmud Nabawi Page 161
    Border's protection is of great importance. Of course the best people to protect the borders are the aboriginal people and the frontierspersons.This essay tackles to the importance and impact of place-belonging sense on the stability of habitation and desire for migration in frontier rural Shii women in Sistan region. The statistical populations of this article are the frontier rural Shii women that, with a combination of library and field examination method, the topic is examined and analyzed. The findings show that the place-belonging sense in the frontier rural Shii women in Sistan region is very strong so that it can be used as a positive point and as a tool in habitation stability and to reduce rural migration in these regions. At the same time, enforcement of the of place-belonging sense among the frontier rural Shii women can help the revival and permanence of families and also help not to empty the geopolitical and belief borders in borderline regions. It can provide the field for expansion of the borderline regions.
  • Seyedeh Maryam Rawzatian , Tahera Eskandari Page 185
    After the Venerable Prophet's demise, the event of Saghifa had been written as the blackest page of history and the divine place of Imama was reduced to Caliphate. The horror, fear and silence space of the special characters, and the forbearance of the guardianship owner, provided the field for the usurpation of the place of the Prophet's by the non-righteous.The only one who did not feared any sedition and did not allow silence against the falsehood, was the cute entity of Fatima al-Zahra. Her revolt challenged and questioned the qualification of the ruling regime so that buried them in a cesspool of fear and scandal and written the truthfulness of Imam Ali on the head of the history.The good-talented Shii poets in their way to express the virtues and praise-worthy qualities of the unique lady in Islam, have a special look to her uprising against the oppressors and her sacrificial proceedings in the Guardianship path. The contemporary Fatimid Persian poetry, in consistence with the Shii beliefs, introduces Fatima al-Zahra as the main protector of Guardianship and its guard; her sermon and uprising as the stable stone to prove the truthfulness of Imam Ali. In the present paper these discussions are explained with evidences and arguments.