فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 12 (زمستان 1384)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 12 (زمستان 1384)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی الله بداشتی صفحه 7
    در این مقاله، پس از تعیین جغرافیای تاریخی قم و جایگاه این شهر در معارف دینی، به مهمترین عوامل پیدایش و گسترش تشیع و مذهب امامیه پرداخته شده و در این زمینه، عوامل مؤثر بر آن بررسی گردیده اند که از آن جمله است: تاکید پیامبر اکرم (ص) بر فضیلت حضرت علی (ع) و پیروانش بر دیگران، مهاجرت شیعیان و بزرگان و عالمان مذهب امامیه از مراکز اسلامی و شهرهای مسلمان نشین به قم، به ویژه سفر تبلیغی حضرت سلطانعلی - فرزند امام محمد باقر (ع) به اردهال و شهادتش در آنجا، اقامت حضرت معصومه (س) و دیگر فرزندان و اعقاب و اصحاب ائمه (ع) در قم، بنیا مساجد و مراکز فرهنگی در این شهر، قیام امام حسین (ع) و شهادت مظلومانه او و فرزندان و اصحابش؛ و از سوی دیگر، نظام شرک آمیز و ستم پیشه پادشاهان ساسانی و سپس خلفای اموی و عباسی که زمینه های گریز از آیین زرتشتی و مذهب حاکمان اموی و عباسی و روی آوردن به مذهب امامی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تشیع، قم، سعد اشعری، تاریخ قم
  • قاسم بستانی صفحه 35
    «غلو» به عنوان جریانی انحرافی در دین و دین داری و نیز اهل غلو از دیرباز از پدیده ها و معضلات فرهنگ اسلامی نزد مسلمانان شناخته می شوند، هرچند بیشتر مسلمانان از «فرق مختلف»، خود را مبرا از این گرایش اعلام می دارند. اینکه غلو چیست، آغازگران غلو چه کسانی بودند، علل ظهور غلو چیست و اعتقادات غلو کدامند و به طور کلی، کدام یک از دو فرقه شیعه و اهل سنت عملا مبتلا به غلو می باشند، سؤالاتی هستند که این مقاله به روشی کتابخانه ای، تا حد امکان به آن ها پاسخ می دهد. غلو می تواند مصادیق بسیاری داشته باشد و منحصر به فرقه ای خاص نیست و نمی توان برای آن آغاز یا آغازگرانی خاص تعیین کرد و تمام مسلمانان، بلکه تمامی آدمیان، کمابیش بدان گرفتار آمده اند. اما آنچه مهم است مبرا بودن تشیع اصیل از غلو است.
    کلیدواژگان: غلو، اهل غلو، وضع حدیث، تاویل، فرقه
  • امداد توران صفحه 69
    در این مقاله، آراء هانری کربن درباره تشیع اثناعشری نقل و نقد شده اند. کربن از جمله کسانی است که می خواهد تشیع را با روح معنوی ایرانی پیوند دهد و از این رو، سعی دارد مشابهت هایی میان تشیع و آموزه های ایران باستان بیابد. وی این کار را به سبک خاص خود انجام می دهد. کلید طلایی کربن برای برقراری این پیوند، مفهوم «عالم مثال» است. بدین روی، او «عالم مثال» را در همه انحای تفکر معنوی ایرانی حاضر می بیند و در خصوص تشیع اثناعشری، بسیاری از تعالیم آن را به مدد مفهوم «عالم مثال» تفسیر می کند. در مقاله حاضر، تقریر و تفسیر کربن از تعالیم تشیع، مورد نقد واقع شده اند. شاید از جمله مهم ترین اشکالات وارد بر آراء وی این باشد که مفهوم «عالم مثال» را پیش و بیش از شیعیان ایرانی، عرفا یا صوفیه عرب غیرایرانی، همانند ابن عربی، یا ایرانی سنی مذهبی همانند سهروردی، ساخته و پرداخته اند. علاوه بر آن، گزارش آمیخته با تفسیر کربن از برخی تعالیم شیعه، با عقاید رسمی این مذهب منافات دارد و آن را از محتوای حقیقی خود تهی می کند و در نهایت بیانگر اموری موهوم و خیالی می داند.
    کلیدواژگان: تشیع، ایران، عالم مثال، امام دوازدهم، باطن گرایی
  • سید رضامؤدب صفحه 125
    امام علی، امام حسن، امام حسین و امام سجاد(علیهم السلام) در قرن نخستین هجری می زیستند و از نظر شیعه امامیه، نخستین پیشوایان هدایت پس از رسول خدا(صلی الله علیه وآله) هستند. آن ها در قرن اول، در تدوین روایات، ثبت و ضبط آن ها و گسترش معارف شیعی، نقش مهمی داشتند و هریک در دوران امامت خود، برای گسترش روایات، با وجود همه مخالفت ها، هم خود مبادرت به نوشتن روایات از پیشوایان پیش از خود و نشر آن ها کردند و هم بر فراهم سازی زمینه های نوشتن و نشر آن ها توسط اصحاب خود، تلاش فراوان نمودند تا در آینده معارف شیعی در اختیار دوست داران آن ها قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: روایات، کتابت حدیث، جواز کتابت، مجموعه های حدیثی
  • محمد ولی علیئی صفحه 143
    بحث مجاز یا غیر مجاز بودن روش های کنترل موالید و پیشگیری از حاملگی، همواره موافقان و مخالفانی را در میان فقها و علما داشته است. اهمیت فتاوای شیعی زمانی دو چندان می گردد که به این مقوله در سطح کلان، یعنی اتخاذ سیاست های جمعیتی از سوی حکومت های مسلمان نگریسته شود. نوشتار حاضر، ضمن اشاره به مسئله افزایش چشمگیر رشد جمعیت در طی قرون اخیر و نیز تاریخچه کنترل موالید و باروری در اسلام، نظرات فقهای شیعه درباره کمیت فرزندان و بعد خانواده را در دو گروه موافقان و مخالفان مورد بررسی قرار دهد و به تاثیر این آموزه ها و فتاوا در رشد و کنترل جمعیت می پردازد.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، رشد جمعیت، کنترل موالید، فرزندآوری، عزل، عقیم سازی
  • پروین ترکمنی آذر صفحه 175
    اولین نمود فعالیت های سیاسی - مذهبی ایرانیان متشیع، شرکت آنان در مبارزاتی با شعار «الرضا من آل محمد (ص)» بود که از سوی گروهی از عرب های مهاجر ناراضی مطرح شد. در دوران تسلط استبداد فکری و سیاسی امویان و عباسیان بر جامعه اسلامی، و نیز تسلط ترکان غزنوی و سلجوقی بر ایران، شیعیان به حکم مذهبی «تقیه» گردن نهادند و در خفا به فعالیت های فرهنگی روی آوردند. این فعالیت ها در اواخر دوره ملکشاه سلجوقی گسترش چشمگیری یافت. با تسلط مغولان بر ایران و بغداد، برتری سیاسی اهل تسنن از بین رفت و حتی برای مدتی کوتاه مذهب تشیع در ایران رسمیت یافت.
    کلیدواژگان: تاریخ تشیع، تاریخ شیعه اثناعشری، امویان، عباسیان، آل بویه، غزنویان، سلجوقیان، ایلخانان، تیموریان، خاندان صفوی
  • شهلا باقری صفحه 213
    در این مقاله، پس از طرح ویژگی های جامعه مطلوب امیرالمومنین (ع)، گستره روابط و ضوابط و حقوق اجتماعی در چنین جامعه ای در قالب طرحی به نام اساس نامه جامعه آرمانی حضرت امیر (ع) ارائه شده است. در این طرح، تلاش گردیده است ضوابط و قوانین محوری و پایه ای جامعه آرمانی اسلامی در قالب اصول کلی و اصول موضوعه بیان گردند. در جامعه آرمانی، شبکه روابط اجتماعی حاصل برقراری روابط و مناسبات درست میان مردم و رهبری است. در این جامعه مردم و رهبری (امام و ماموم) دو قطب اساسی جامعه اند و تنظیمات و مناسبات اجتماعی پیرامون این دو شکل می گیرند و شبکه روابط اجتماعی را در یک جامعه به وجود می آورند.
    کلیدواژگان: جامعه مطلوب (آرمانی)، روابط اجتماعی، امام، نهادهای اجتماعی
  • مرتضی شیرودی صفحه 231
    در ایران معاصر و همزمان با رشد و توسعه در غرب، توجه به علل عقب ماندگی یا عقب نگاه داشتن سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ایران و تلاش برای یافتن راه های بیرون رفت از آن، مطرح شد. تلاش های فراوانی برای نیل به توسعه و رشد صورت گرفته؛ از جمله: انقلاب مشروطه به دلیل میل مردم برای دست یابی به وضع مطلوب و جامعه توسعه یافته پدید آمد، ولی هیچ یک از این تلاش ها به نتیجه نرسید. چرا؟ این سوالی است که مقاله حاضر می کوشد برای آن پاسخی بیابد. گمان ما بر آن است که یکی از مهمترین علل این ناکامی، کنار نهادن، نادیده گرفتن و منزوی ساختن ارزش های دینی و مروجان آن بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب، مشروطه، آزادی، قانون، روشن فکران، دین
|
  • Ali Allahbedashti Page 7
    After explaining Qom’s historical geography and its place in promoting religious sciences this paper studies the most important factors effective in the origin and expansion of Shi’ism, among which are the following:•The Holy Prophet’s emphasis on the supremacy of Imam Ali and his followers over others.•Emigration of Shias and Shi’ite great scholars from other Islamic places to Qom, especially the promotional journey made to Ardhal by Hezrat Sultanali and his martyrdom therein.•The stay of Hezrat Ma’suma and other descendants and companians of the Imams (peace be upon them) at Qom.•Construction of mosques and cultural centers. •The uprising of Imam Husain (peace be upon him) and the martyrdom of the Imam and his children and companions.•Polytheistic and tyrannical systems of Sasanid kings, which, after the Umayyad and Abbasid caliphs, paved the ground for escaping from Zoroastrianism and the religion of Umayyad and Abbasid caliphs and embracing Shi’ism.
  • Qasem Bustani Page 35
    Ghuluw, or extremism, is a deviation from religion and extremists have always been a problem for Muslims. However, all the different Muslim sects claim that they are free from extremism. What is ghuluw? Who were the founders of ghuluw? Where did it come from? What are the beliefs of those who practice ghuluw? Which sect, Shia or Sunni, suffers from it? These are some of the questions that this article is going to address in a liberary manner. Ghuluw can take on numerous forms and is not bound to one specific sect. It is also not possible to say which sect started it first and not only all sects but also all people in general are somehow or other, involved in ghuluw. However, the important thing is showing that true Shicism is free from ghuluw.
  • Emdād Toorān Page 69
    This paper is a review and critique of Henry Corbin's views on the twelver Shia. Emphasising the similarities between the Shiite faith and the ancient Persia's spirituality, the famous French orientalist and mystic tries to establish a link between Tashayyu' and the spirit of Iran. For him, what establishes the link between the two is the concept of the World of Forms, which is a constitutive concept in both cultures. However, he ignores the fact that the concept was first introduced by Arab mystics, such as Ibn 'Arabi, or Sunni Iranians, such as Sohravardi. Moreover, Corbin's interpretation of the World of Forms among the Shia is incompatible with the basic creeds of the Shia.
  • Sayed Reza Muaddab Page 125
    Living in the first Hegiri century, Imam Ali, Imam Hasan, Imam Husain and Imam Sajjad (peace be upon them) are considered from the Imami point of view to be the first leaders of guidance after the Holy prophet (peace be upon him). They played an important part in compiling, recording and disseminating Shi’ite sciences. Despite all oppositions, each Imam tried his best to record the traditions, himself, from his predecessor and disseminate them during his leadership (imamate) and to pave the ground for his followers to record and spread them. It is because of these endeavors that Shi’ite sciences are now available to the Shica.
  • Mohammad Wali Aliee Page 143
    Legality or illegality of contraception has always been a controversial subject among Islamic scholars. This issue grows in importance when it comes to Islamic state policies regarding population. Touching on the noticeable increasing growth of population and birth control in Islam during the recent centuries, this article examines for and against decrees of Faqihs and their effects on family planning and population growth.
  • Parvin Turkmani Azar Page 175
    The first example of the socio-political activities of the Iranian Shica was their participation in struggles initiated by Arab dissident immigrants with the slogan that al-Reza was from the progeny of the Holy Prophet (peace be upon him). During the Umayyad and Abbasid tyranny as well as during the dominance of Ghaznavid and Saljuqid Turks over Iran, the Shica followed quietist policies based on religious ruling, carrying out secret cultural activities which culminated at the end of the reign of Malikshah, a Saljuqid.With the Mongol dominance over Iran and Baghdad the political supremacy of Sunnis disappeared and even for a while Shi’ism was recognized in Iran. During Tymorid reign Shi’ism and Sunnism were going to reconcile their differences though a tendency existed towards Shi’ism.The ceaseless and vigorous efforts made by the Shica in a variety of ways succeeded after nine centuries, with the recognition of Shiism as the religion of the country by Safavid Shah Ismail.
  • Shahla Bagheri Page 213
    Concering the propounded specifications of the Ideal Society of the Chief of the Faithful (p.b.u.h) the domain of social relations, standards, criteria and rights in such a society has been presented in the form of a plan entitled “Constitution of the Ideal Society of Imam Ali.” (p.b.u.h) The general principles of this Constitution are designed of the basis of the ontological definitions of human being, world, society and the desired (utmost) object. The subjects under discussion revolve around the issues such as rights of people, the qualifications and rights of leadership, right of sovereignty and the consequent authorities, the functions of judiciary and judgment, the duties of executive organizations and governmental officials, soldiers and military forces, economics and financial affairs, etc.In an ideal society, the social relations network results from the establishment of proper relations between people and the leadrship. In such a society people and leadership are the tow fundamental poles around which social arrangements and relations are formed and result in the establishment of the social relations network as well as social institutions in a society.
  • Murtaza Shirodi Page 231
    As the West was continuing to advance, attention was paid, in contemporary Iran, to why Iran was backward or why it was kept backward politically, economically and socially. Several attempts (including constitutionalism) were made to overcome this backwardness and to attain an ideal state of affair in terms of development, but none was of any avail. Why? The present article attempts to answer this question. The author believes that marginalizing religious values and those promoting them was one of the most important causes of this failure.