فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 17 (بهار 1386)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 17 (بهار 1386)

  • 262 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا نبی لو چمرقانی صفحه 7
    بدرالدین قوامی رازی از شاعران شیعی قرن ششم است. اشعار او حاوی مدح و منقبت حضرت رسول(صلی الله علیه وآله)، امام علی(علیه السلام) و ائمه اطهار و خاندان رسالت(علیهم السلام) است. حکمت و اندرز، بخشی دیگر از موضوعات شعری اوست. این اشعار از نظر محتوایی، تصاویر شعری و ترکیبات زبانی دارای اهمیت ویژه ای است. با توجه به غلبه شاعران اهل تسنن در قرن ششم، وجود شاعران شیعی مانند قوامی رازی و بررسی آثار آنان درخور و بایسته است; بنابراین هدف این مقاله بررسی اوصاف حضرت علی(علیه السلام) از دید قوامی رازی است که بیانگر زنده بودن شعر شیعی در قرون گذشته و ارزش کار قوامی است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد به رغم تنگناها و سخت گیری ها، شعر شیعی پویا بوده و قوامی با بهره گیری از اندیشه شیعی، در توصیف حضرت علی(علیه السلام) چه در حیطه مضمون سازی، چه در حیطه تصویرسازی و چه در حیطه زبانی بسیار موفق بوده و اشعارش در نوع خود منحصر به فرد است.
    کلیدواژگان: قوامی رازی، شعر شیعی، حضرت علی، مضمون، صور خیال، ترکیبات زبانی
  • محمد فاکرمیبدی صفحه 29
    این مقاله در آغاز به کلیاتی درباره موضوع، از جمله ماهیت فقه القرآن، جایگاه آن، اتجاه به کار رفته در تفسیر آیات الاحکام و پیشینه این دانش به لحاظ موضوع و تدوین می پردازد و به این نتیجه می رسد که تفسیر آیات الاحکام به لحاظ منهج، اجتهادی; به لحاظ اتجاه فقهی و به لحاظ اسلوب، موضوعی ترتیبی است. نویسنده مقاله بر این باور است که فقه القرآن نه فقه محض است و نه تفسیر صرف، بلکه مجمع هر دو دانش است و در بعد تاریخی معتقد است: تاریخچه موضوع آیات الاحکام به زمان پیامبر(صلی الله علیه وآله) و نزول اولین آیه فقهی قرآن بازمی گردد; ولی پیشینه تدوین آن به عصر امام صادق(علیه السلام) می رسد. این مقاله در نهایت به این ثمره علمی منتهی می شود که شیعه، بنیانگذار دانش فقه القرآن به عنوان یک علم مستقل است.
    در ادامه این نوشتار، به نهضت فقه پژوهی در طول تاریخ پرداخته شده است که به هفت دوره حرکت، دوره ایستایی، دوره پویایی، دوره شکوفایی، دوره رکود، دوره بازگشت و دوره رشد و رویش قابل تقسیم است; ضمن آنکه نویسنده برای هر کدام از این دوره ها ویژگی هایی را همراه با آثار نگاشته شده هر دوره، بیان می کند و در پایان به جمع بندی و بیان سهم شیعه در تفسیر آیات الاحکام در جهان اسلام اشاره می کند.
    کلیدواژگان: فقه القران، ایات، احکام، دوره رکورد، دوره رویش
  • محمد موسی نوری صفحه 69
    تشیع از جریاناتی است که همزمان با ظهور اسلام و توسط پیامبر اکرم شکل گرفت. شواهد معتبر تاریخی و روایی چون حدیث یوم الدار، منزلت، غدیر و... صحت این مطلب را تایید می نماید، از همی روست که گروهی از اصحاب پیامبر همانند سلمان، مقداد، ابوذر و عمار یاسر در همان عصر رسالت به شیعه علی معروف بودند. جریان تشیع در عصر نبوی دارای ویژگی های بارزی چون تعبد و تسلیم در برابر نصوص واردشده از سوی پیامبر زهد و پارسایی و ساده زیستی، شجاعت و جنگجویی در میدان های نبرد ایمان و اعتقاد راسخ و... بود که در پرتو این ویژگی ها از دیگر جریانات بازشناخته می شد.
    کلیدواژگان: شیعه و تشیع، جریان، صحابه، عصر نبوی، صحابه شیعی
  • قاسم بستانی صفحه 103
    با توجه به واقعیت پدیده نامطلوب وضع حدیث در تاریخ اسلام و آثار سوء و مخرب آن بر فکر و عمل مؤمنین که به نوعی هزینه دین و ایمان مردم به پای منافع مادی یا غیر مادی فردی یا گروهی نوشته می شود، هر یک از فرق اسلامی از دیرباز سعی کرده خود را از آن مبرا بداند و دیگران را بدان متهم سازد. متاسفانه در این میان از سوی برخی از فرق مسلمان، شیعیان بیشتر در مظان اتهام قرار گرفته اند. در این مقاله سعی شده تا با مراجعه به منابع معتبر و پیگیری ادله و شواهد موجود، آشکار گردد: آیا برای وضع حدیث آغازگرانی وجود دارد؟ و اگر وجود دارد، این افراد چه کسانی می باشند.
    ماحصل آن است که نمی توان به آسانی از آغازگرانی خاص برای وضع حدیث در تاریخ اسلام سخن گفت، هر چند می توان گروه هایی را در دامن زدن و تشدید آن بر شمرد که به طور قطع، میان آنها شیعیان برخلاف نظر برخی از دانشمندان اهل سنت، حضور ندارند.
    کلیدواژگان: آغازگران وضع حدیث، وضع، حدیث، شیعه
  • مرتضی شیرودی صفحه 133
    امروزه جهانی شدن یا جهانی سازی بسیاری از کشورها را با چالش مواجه کرده است; زیرا جهانی شدن به مفهوم گسترش اقتصاد، فرهنگ و سیاست آمریکایی در پهنه جهان است; از این رو جهانی شدن با هدف تضعیف حاکمیت و اقتدار کشورها و سرانجام برای از بین بردن واحدها یا کشورهای کوچک، همچنین استحاله یا ادغام آنها در جهان غرب به کار گرفته شده است; البته نمی توان فرصت هایی را که جهانی شدن پدید می آورد، انکار کرد; ولی این فرصت ها در مقابل تهدیدها و چالش ها، اندک و ناچیز است; به عبارت دیگر، جهانی شدن رقابت بی قید و شرط در سطح جهان است که برای کشورهای غنی، درآمد بیشتر و برای کشورهای فقیر، فقر بیشتر به همراه می آورد.
    چهره شیطانی جهانی شدن، در مورد انقلاب اسلامی ایران چه آثار زیانباری به دنبال می آورد؟ راهبردها و راهکارهای مقابله با آن کدام است؟ اینها سؤالاتی است که در این مقاله تلاش می کنیم به بررسی و تبیین آنها بپردازیم.
    کلیدواژگان: ایران، انقلاب اسلامی، جهانی شدن، آمریکا
  • مصطفی غلامی قمی صفحه 167
    به دلیل موقعیت استراتژیک عراق در منطقه خاورمیانه و همچنین وجود منابع غنی نفت، این کشور مورد توجه دول استعمارگر واقع شده و طی سالیان متمادی تحت سیطره آنان بوده است; لذا بر اثر بیداری و آگاهی اجتماعی مردم، در قرن بیستم، شاهد به وجود آمدن قیام هایی استقلال طلبانه و آزادی خواهانه در کشورهای مختلف به خصوص عراق بوده ایم; در این میان آنچه بیشتر مورد توجه می باشد نقش شیعیان در این حرکت ها و جایگاه مراجع دینی در رهبری این قیام ها در جهت دفع سلطه انگلیس و ایجاد حکومتی اسلامی در عراق می باشد; حرکت هایی که اگر از انسجام و سازماندهی بیشتری برخوردار بود، طی دهه های گذشته شاهد به ثمر نشستن آنها بودیم; ولی در طول مبارزات مردم عراق ملاحظه می شود که هر قیام یا انقلابی که شروع شد، اگرچه باعث بیداری و تا حدودی خودباوری مردم گشت، ولی با شکست مواجه شد; این امر به این مسئله بازمی گردد که رهبران مذهبی عراق از آگاهی های سیاسی مبسوطی برخوردار نبودند و دولت همواره عامل سرکوبگر این گروه بوده است. این مقاله سعی دارد علاوه بر بررسی مشکلات و موانع این حرکت ها، راهکارهایی را نیز ارائه دهد.
    کلیدواژگان: شیعه، عراق، جنبش شیعیان، روحانیت شیعه، حزب الدعوه
  • محمدرضا یوسفی، طلیعه عشقی صفحه 195
    از آنجا که زندگی کوتاه حضرت فاطمه(علی ها السلام) پس از رحلت نبی اکرم(صلی الله علیه وآله) از موارد عمده اختلافات بین شیعه و سنی است، شخصیت و حیات آن بانوی نمونه، کمتر در آینه ادبیات و شعر فارسی منعکس شده است; این نکته بهویژه در ادوار آغازین شعر فارسی که غلبه با اهل سنت بوده است، بیشتر صدق می کند.
    ناصرخسرو شاعر قرن پنجم (متوفی 481) پس از آنکه متعاقب تحول درونی و روحی به مذهب تشیع درآمد، یکی از مضامین اصلی شعرش را ذکر مناقب اهل بیت(علیهم السلام) و ستایش آن خاندان به خصوص حضرت فاطمه(علی ها السلام) قرار داد. مقام و شفاعت آن بانو در قیامت و فضائل همسر و فرزندان، و مظلومیتش در دنیا در شعر او بازتاب ویژه ای دارد.
    حکیم سنایی غزنوی شاعر قرن پنجم و ششم (متوفی 535) جزو نخستین شاعران رسما سنی مذهبی است که به بیان منزلت و منقبت حضرت فاطمه(علی ها السلام)پرداخته است. او حضرتش را با القاب زهرا، خیرالنساء، دختر مصطفی، بتول و مادر حسن و حسین معرفی کرده و به این ترتیب بخشی از شخصیت، منزلت و مظلومیت وی را منعکس نموده است.
    کلیدواژگان: فاطمه، زهرا، شعر فارسی، ناصر خسرو، سنایی
  • سیدعلی حسنی صفحه 215
    اختلافات فرقه ای بین مذاهب اسلامی، همیشه عواقب دردناکی به همراه داشته است، در حالی که از آرزوهای بزرگان و دلسوزان امت اسلامی، وحدت امت اسلامی است. در این مقاله در صدد اشاره به برهه ای از تاریخ اسلام هستیم که در آن مدت، این آرزو تا حد بسیار زیادی تحقق یافته است و اثار بسیار شیرینی نیز به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: تعصب، تسامح، و مدارا، شیعه اصولی، شیعه حشوی
|
  • Alireza Nabilu Chehraghani Page 7
    Badr ul-Din Qawami Razi is a Shii poet in sixth century A.H. His poems include praises for the Holy Prophet (p.b.u.h), Imam Ali (p.b.u.h) and the holy Imams and the family of the Prophet (p.b.u.th).Sermon and preaching are other part of his themes. These poems from the viewpoints of content, poetic imagination and linguistic combinations are of great importance. Given the dominance of Sunni poets in the sixth century, it is necessary to examine Shii poets like Qawami Razi and their works. Therefore, this paper's purpose is to examine Imam Ali's characteristics from the perspective of Qawami Razi that shows the mirth of Shii poems in the past centuries and
  • Muhammad Faker Maybudi Page 29
    This article, at first, suggests some general points pertaining to the subject, such as the nature of Quranic Jurisprudence (fiqh ul-Quran), its place, the attitude used in interpreting legal verses and the past of this subject. It concludes that the interpretation of legal verses methodically is idjtihadi, from the viewpoint of attitude is legal (fiqhi), and from the viewpoint of manner is by order-subject (tartibi-mawzui). The author maintains that Quranic Jurisprudence is not a simple Jurisprudence nor a simple exegesis, but both of them. In historical aspect, he believes that the history of Quranic Jurisprudence goes back to the Prophetic era and revelation of the first legal verse of the Quran, but i ts written past goes back to the time of Imam Sadiq (p.b.u.h).kind of sacrificing people's faith for the worldly and non-worldly benefits of some individuals or groups, each of the Islamic sects from the first tried to acquit themselves from that and charge others for it. Unfortunately in this field, the Shia had been more accused of hadith forging by some Islamic sects. In this paper, by referring to authentic sources and examining the existent evidences, it is tried to demonstrate that: are there some starters for hadith forging? And if there are, who are they?The result is that one can not easily find specific starters for hadith forging in Islamic history, although one can distinguish some groups that add fuel it and certainly,The scientific result of this paper is that the Shia is the founder of Quranic Jurisprudence as an independent knowledge.This writing continues to refer to the history of Jurisprudence and divides this history to seven periods of movement, static, dynamic, flourishing, stagnation, reactionary and growth. The author counts some characteristics for each period along with the works written in each period and finally points out the role of Shia in interpreting legal verses in Islamic world.
  • Muhammad Musa Nuri Page 69
    Shiism is a current formed simultaneously as Islam itself by the Prophet (p.b.u.h). Authentic traditional and historical evidences such as the tradition the day of Home (yawm ul-dar), Place (manzalah), Ghadir etc... affirm this issue. Because of this fact, a group of the Prophet companions like Salman, Miqdad, Abudhar and Ammar ibn Yasir were famous as Ali's Shia at the time of the Prophet.Shiism in the Prophetic era has characteristics such as it is a sign of Qawami work.The result of this paper shows that in spite of difficulties and strictnesses, Shii poems were dynamic and Qawami had been successful in describing Imam Ali (p.b.u.h) in all the fields of content, imagination and language, and his poems are unique in its kind.and be more organized, but during Iraqis struggles it is seen that each uprising begins, although it causes people awareness and to some extent self-confidence, but defeated. This is because the Iraqi religious leaders have not sufficient despite of some Sunni scholars, the Shia are not from amongst.
  • Qasim Bustani Page 103
    Given the factuality of the undesirable phenomenon of hadith forging in Islamic history and its damaging disadvantages for believer's thought and behavior that is apolitical knowledge and the governments always crushed t hem. This paper, in addition to examining the difficulties and obstacles of these movements, tries to provide some tactics.
  • Murtaza Shirudi Page 133
    Today Globalization challenged many countries, because Globalization means expansion of American economy, culture and policy all over the world. So, Globalization is used for the purpose of weakening the national sovereignty and authority of countries and finally eliminating small units or countries as well as their transformation or integration to the western world. Of course we can not ignore the opportunities Globalization bring with itself, but these opportunities, in comparison to challenges and threats that it bring about, are few and insignificant. In another word, Globalization is an unconditioned competition in the entire world which would bring with it more income for the rich countries and more poorness for the poor.What harmful impressions the devil face of Globalization would have for the Islamic Revolution of Iran? What are the devotion and submission to the Prophetic traditions, ascetism, piety, simple life, courage, fighting in the battle fields, faith and belief etc. These characteristics are marks that distinguish Shiism from other currents.
  • Mustafa Ghulami Qummi Page 167
    Because of Iraq's strategic situation in the meddle east and existence of rich sources of oil, this country had been target of colonialist government's attention and during many years had been under their dominance. But due to social awareness and consciousness of people in the twentieth century, we have seen rising of freedom-loving uprisings of people in various countries especially in Iraq. In this regard, what is more evident is the role of the Shia in these movements and the religious authorities in leading these movements in order to remove England dominance and to establish an Islamic state. These uprisings could be fruitful in the past decades, if they had proper consistency Hakim Sanaei Ghaznawi (d. 535 A.H.) a fifth and sixth century poet, is from among the first formal Sunni poets that suggested Fatima Al-Zahra's (p.b.u.h) place and virtues in his poems. He introduced her by titles like Zahra, Khayr ul-Nisa' (the best of the women), Daughter of the Chosen man (Dokhtare Mustafa), Batul, Mother of Hasan and Husayn, and hence reflected a part of Fatima's character, place and being oppress ed.
  • Muhammadreza Yusufi , Talia Eshqi Page 195
    Because the short life of Fatima Al-Zahra (p.b.u.h) after the Prophet (p.b.u.h) is from the major disagreements between the Shia and Sunnis, the character and life of that exemplar lady had been less reflec ted in Persian literature and poems. This subject in the first period of Persian poem that the Sunnis are dominant is especially true.Naser Khusruw (d. 481 A.H.) a fifth century poet, after a psychological and inner change, converted to Shiism. Afterwards, one of his main themes is praising the Ahl ul-Bayt (p.b.u.th) especially Fatima Al-Zahra (p.b.u.h). The place of intercession (shafaa) of the lady in the Last Day, and the virtues of her husband and children as well as her being oppressed in this world have been especially reflected in Naser Khusruw's poems.strategies and tactics to confront it? These are questions this paper tries to examine.
  • Seyed Ali Hasani Page 215
    Sectarian conflicts between Islamic sects always had painful consequences, although the dream of the chiefs and painstaking scholars of the Islamic Ummah was their unity. This paper tries to refer to a period of the Islamic history during which this dream to a great extent had been realized and it had some lovable consequences.