فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 19 (پاییز 1386)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 19 (پاییز 1386)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر بابایی صفحه 7
    محبت و احترام به اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه وآله) و بسیاری از فضایل آنان، مورد اتفاق شیعه و اهل تسنن است، ولی در معنا و مصادیق اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه وآله) اختلاف است. بیشتر اهل تسنن مطلق خویشان و همسران پیامبر(صلی الله علیه وآله) را اهل بیت آن حضرت می دانند، ولی شیعه معتقد است: منظور از اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه وآله) در برخی آیات و بسیاری از روایات، سیزده نفر از خویشان برجسته آن حضرت است و شامل همسران و سایر خویشان آن حضرت نمی شود. در این مقاله با تحلیل ادبی و لغت شناسانه، امکان ادبی این معنا برای کلمه اهل بیت تبیین و دیدگاه شیعه با استناد به روایات اثبات می شود.
    کلیدواژگان: شیعه، اهل بیت، حدیث کسا، پیامبر(صلی الله علیه وآله)
  • یوسف زین العابدین صفحه 33
    امروزه، منافع ملی ایران با ژئوپلیتیک نوین تشیع پیوند عمیقی خورده است; به طوری که ایران همواره می خواهد در میان شیعیان جهان به خصوص در عراق نقشی ایفا کند. تحولات اخیر جهانی و منطقه ای، این فرصت را برای ایران ایجاد کرده است; از این رو، هدف از ارائه این مقاله، بررسی و تحلیل موقعیت ژئوپلیتیک نوین شیعه و مشخص نمودن تهدیدهای منطقه ای، فرامنطقه ای و پیامدهای آن در جهان کنونی به خصوص نقش آفرینی ایران در این رابطه می باشد. فرض بر این است که در شرایط پیش آمده، ایران با توجه به موقعیت خاص می تواند به قدرت منطقه ای برتر تبدیل گردد.
    کلیدواژگان: منافع ملی، ژئوپلیتیک، شیعه، نقش آفرینی، فرصت ها، تهدیدها
  • نجادعلی الماسی، عبدالله شفایی صفحه 51
    اجازه رعایت احوال شخصیه شیعیان، بر مبنای فقه شیعه، در نظام حقوقی افغانستان پدیده ای نوپیداست که با تدوین ماده 131 قانون اساسی سال 1382 وارد ادبیات حقوقی افغانستان شد.
    در نظر اول، ممکن است تفکیک احوال شخصیه شیعیان از قانون مدنی افغانستان غیرقابل توجیه به نظر آید; اما با مطالعه اوضاع و احوال شیعیان افغانستان در گذشته و حال، در می یابیم چنین تفکیکی در چارچوب تساهل و تسامح حکومت با پیروان مذاهب دیگر که دارای احکام مذهبی خاص خود هستند قابل تفسیر است. این کثرت گرایی حقوقی، هم مبتنی بر باورهای دینی است و هم مبتنی بر اندیشه های بشری.
    نوشتار حاضر با بهره گیری از رهیافت های جامعه شناختی حقوقی و فلسفه حقوق، مبانی علمی و نظری ای برای استقلال قضایی شیعیان افغانستان در احوال شخصیه جسته و از سوی دیگر با نگاه درون دینی از منابع فقه غنی اسلام، مبانی استواری برای احوال شخصیه شیعیان فراهم آورده است.
    از دید حقوق تطبیقی، استقلال شیعیان در احوال شخصیه و در پی آن، ورود فقه غنی شیعه در سیستم حقوقی افغانستان، بر غنای علمی آن خواهد افزود. این واقعیت در حقوق خانواده به خصوص مبحث نکاح و طلاق قانون مدنی افغانستان کاملا ملموس است.
    کلیدواژگان: احوال شخصیه، شیعیان افغانستان، کثرت گرایی حقوقی، اقلیت ها، مدارا
  • علی معموری صفحه 85
    آیه مباهله از جنجالی ترین آیات قرآن کریم است. سنت مباهله از دیرباز در بین اقوام سامی رواج داشته و در کتاب های مقدس دیگر به جز قرآن نیز به مواردی از آن اشاره شده است. مباهله مذکور در قرآن، به ماجرای گفتگو و مناظره مسیحیان «نجران» با پیامبر(صلی الله علیه وآله) اختصاص دارد که سرانجام، به دلیل امتناع مسیحیان از پذیرش دعوت پیامبر(صلی الله علیه وآله) طرفین توافق کردند دست به مباهله زنند و از خدا بخواهند راستگو را از دروغگو تمایز دهد. این مباهله در میانه راه به دلیل امتناع مسیحیان متوقف شد و به انجام نرسید; اما همراهی اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه وآله) با ایشان در این حادثه، زمینه گسترده ای برای مجادلات کلامی بین فرق و مذاهب اسلامی پدید آورده است. بیشتر مفسران از این آیه برای اثبات فضیلت اهل بیت(علیهم السلام) استفاده کرده اند و شیعه، علاوه بر آن، از این آیه برای اثبات معتقدات دیگری چون عصمت و امامت بلافصل امام علی(علیه السلام) استفاده کرده است.
    در این مقاله، به بررسی دیدگاه های کلامی پیرامون آیه مباهله پرداخته شده است. ابتدا واژه مباهله از نظر لغوی و اصطلاحی تعریف شده است، سپس ماجرای تاریخی مباهله پیامبر(صلی الله علیه وآله) با مسیحیان نجران از منابع تاریخی و اسباب نزول گزارش شده است. در بخش اصلی مقاله، به برداشت های کلامی از آیه مباهله در اثبات افضلیت اهل بیت(علیهم السلام) و اولویت امام علی(علیه السلام) به خلافت، از نظر شیعه پرداخته شده و دیدگاه های رقیب نیز گزارش و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مباهله، مسیحیان، نجران، اهل بیت
  • علی الله بداشتی صفحه 101
    مازندران، سرزمینی کهن از ایران زمین است که در طول تاریخ، فرهنگ های مختلفی را تجربه کرده است; اما آنچه در این سرزمین پایدار مانده، فرهنگ تشیع است که در این مختصر، ضمن بیان جغرافیای طبیعی، سیاسی و انسانی مازندران و گزارش رویارویی حاکمان طبرستان با حاکمان بنی امیه و بنی عباس، به برخی عوامل گرایش مردم به فرهنگ تشیع اشاره شده است; از جمله خستگی و دل آزردگی مردم از فرهنگ طبقاتی زردشتی; دل آزردگی و بی رغبتی مردم به فرهنگ حاکمان اهل سنت (امویان و عباسیان); سفر تبلیغی امام حسن مجتبی(علیه السلام) و مالک اشتر و برخی دیگر از اصحاب امیرالمؤمنین(علیه السلام)و علویان به طبرستان و...
    کلیدواژگان: مازندران، طبرستان، تشیع، علویان، داعی کبیر، داعی صغیر، دیلمیان
  • احمد عابدی، حامد پوررستمی صفحه 127
    سیری گذرا در تاریخ اسلام نشان می دهد که هیچ عاملی به اندازه اتحاد و انسجام نتوانسته است موجبات قدرت، شوکت و پیشرفت ملت ها را رقم زند; از سوی دیگر اختلاف و تفرقه، بزرگ ترین عاملی به شمار رفته است که پیوسته مانع اعطای خیر و رحمت الهی بر امم شده و خواهد شد; چنانچه امیر مؤمنان علی(علیه السلام) می فرماید: «ان الله سبحانه لم یعط بفرقه خیرا ممن مضی و لا ممن بقی» (انعام: 65) (سیدرضی،]بی تا[،خطبه 176): خداوند سبحان به هیچ امتی چه از گذشتگان و چه از آیندگان به واسطه تفرقه و اختلاف، خیری اعطا ننموده و نخواهد کرد.
    از این رو، این مقاله سعی دارد موضوع وحدت اسلامی را از حیث علمی و عملی مورد بررسی قرار دهد; به طوری که ابتدا به ضرورت ها و بایسته های وحدت از منظر علی بن ابی طالب(علیه السلام) می پردازد و اهمیت مسئله را تبیین و تشریح می نماید تا با معرفت و شناخت بیشتر، راه را برای هدف خود هموارتر نماید. سپس ضرورت انسجام اسلامی را از حیث عقلی مطرح می نماید و با ذکر یک مثال جامع، نشان می دهد اتحاد، علاوه بر یک واجب و ضرورت نقلی، یک اصل و ضرورت عقلی نیز هست. آثار و تبعات اتحاد، بخش مهم دیگری است که علی بن ابی طالب(علیه السلام) از طرق عقل، نقل و تجربه به تبیین آنها پرداخته است. در ادامه این نوشتار به چالش ها و موانع فراروی اتحاد دینی اشاره شده است که در دو بخش چالش ها و موانع بیرونی و درونی، ضمن بیان مصادیق هر یک به این موضوع می پردازد. در پایان نیز یکی از راهکارهای عملی انسجام که همان تدوین منشور وحدت اسلامی است پیشنهاد و به عناصر کلیدی آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: وحدت، انسجام، علی بن ابیطالب(علیه السلام)، اسلامی، ضرورت، تفرقه، اختلاف
  • ابوطالب علی نژاد صفحه 153
    شناخت منابع هر علمی در استفاده و برداشت های علمی از آن، یک ضرورت اساسی است. در حوزه دانش رجال با ده ها اثر گران سنگ و ذی قیمت رجالی روبرو هستیم که هر کدام از آنها با سبک خاصی تدوین گشته است. شناخت ویژگی های این منابع در شناخت هر چه بیشتر راویان، تحلیل و ارزیابی اسناد روایات و حل معضلات و مشکلات آنها بسیار مؤثر خواهد بود. در میان کتاب های رجالی، کتاب «معجم رجال الحدیث» به عنوان یک اثر مهم و ماندگار در عرصه دانش رجال و شناخت راویان جایگاه ویژه ای دارد. مؤلف اندیشمند و فقیه و اصولی آن که سال های متمادی به تدریس و تالیف در دور حوزه فقه و اصول اشتغال داشته است و با بهره گیری از احادیث معصومان(علیهم السلام) به استنباط احکام الهی می پرداخت در سال های پایانی عمر خویش، همراه با اندوخته های فراوان علمی به تالیف کتابی در موضوع علم رجال دست می زند و اثری ماندگار در کارنامه علمی خویش ثبت می نماید.
    این کتاب در مقایسه با دیگر کتب رجالی شیعه از ویژگی های برتری برخوردار است; بدان جهت، شناخت آن برای دانش پژوهان علوم دینی بهویژه برای علاقه مندان رشته رجال، یک ضرورت است.
    کلیدواژگان: منابع رجالی، معجم، عنوان روایی، عنوان رجالی، جرح و تعدیل، توحید مختلفات
|
  • Aliullah Bedashti Page 7
    Mazendaran is an old land in Iran which experienced various cultures during its history; but what is maintained is the Shii culture. In this concise paper, in addition to describing Mazendaran's human, political and natural geography, and explaining how the governors of Tabarestan confronted the Umayyad and Abbasid forces, some factors of Mazendarani people's tendency towards Shii culture is mentioned. Some of these factors consist of the people tiredness and exhaustion of Zoroastrian cast-based culture, the people reluctance towards the culture of Umayyad and Abbasid governors, preaching trip of Imam Hasan (peace with him), Malike Ashatar, some other companions of Imam Ali (peace with him) and the Alides to Tabarestan and etc.
  • Yusuf Zayn Al-Abedin Page 33
    Nowadays the Iranian national interests are deeply related to the new geopolitics of Shiism, so that Iran always desires to play a role among the world's Shia, especially in Iraq. The later world and regional changes brought about this chance for Iran. The purpose of this paper is to analyze and examine the situation of the Shii new geopolitics and to determine the regional and meta-regional threats and their consequences in the present world, especially Iran's role in this relation. It is supposed that in the present conditions, given to its specific situation, Iran may change to a regional superior power.
  • Dr. Nejadali Almasi, Abdulla Shafaei Page 51
    Legalization of the personal affairs (ahwale shakhsiyya) of the Shia on the basis of Shii Fikh in the legal system of Afghanistan is a new phenomenon entered the legal literature of Afghanistan by writing the Article 131 of the Afghan Institution in 1382.Prima facie, it may seem unjustifiable to separate Shia personal affairs from Afghan civil law; but by studying the Afghan Shia conditions in past and present, one can find that such a separation is interpretable in terms of government tolerance with the followers of other religious groups that have their own religious rituals. This legal pluralism is based on both religious believes and human thinking.Using philosophy of law and legal-sociological approaches, the present writing has found scientific and theoretical bases for judicial independence of Afghan Shia in personal affairs, and on the other hand, by an inter-religious view, from the sources of Islamic rich Fikh, has provided strong bases for the Shia personal affairs.From the perspective of comparative law, Shia independence in personal affairs and, as a result, entrance of the Shia rich Fikh in legal system of Afghanistan would promote its scientific richness. This fact is fully evident in family law, especially in the chapter of "marriage and divorce" of Afghanistan civil law.
  • Ali Mamuri Page 85
    The verse Mubahala is one of the most controversial Quranic verses. The mubahala tradition was traditionally common among the Semitic tribes and there are some references to some cases of it in scriptures other than the Honorable Quran. The mubahala mentioned in the glorious Quran, belongs to the story of Najrani Christian's dialogue and debate with the Holy Prophet (peace with him) which finally, because of the Christians refusal of accepting the Prophet's call, the two sides agreed to mubahala and to pray God to distinguish the truthful from the liar. This mubahala did not occur, for the Christians withdrew; but the Prophet's household accompanying him in this occasion, provided a vast field for kalami polemics and disputes between different Islamic sects. Most Quranic exegeses used this verse to prove the virtues of the Prophet's households (p.w.h.t.) and the Shia, additionally, used it to prove other believes such as infallibility and immediate imamate of Imam Ali (peace with him).In this paper, the kalami viewpoints about the verse Mubahala are examined. At first, the word "Mubahala" is vocabulary and terminologically, defined. Then, the historical story of the Prophet's Mubahala with the Najrani Christians is reported on the basis of authentic historical and traditional sources. The main part of the article takes on to examine the kalami understandings of the verse about Shii viewpoint to prove the virtues of the Prophet's household and Imam Ali's priority to caliphate. The rival viewpoints also reported and examined.
  • Aliakbar Babaei Page 101
    Love and respect for the household (ahl al-bayt) of the Prophet (peace with him and them) and acknowledging lots of their virtues is common among Shiis and Sunnis, but there are some differences about the meaning and the individuals of the household. Most of the Sunnis consider all the Prophet's relatives and wives as his households, but the Shia believes that according to some Quranic verses and many traditions, just thirteen people of his noticeable relatives are his households, and this concept does not include the Prophet's wives and other relatives. In this paper, by literal and vocabulary analysis, the literal possibility of this meaning for the concept of household is explained, and by referring to traditions, the Shii viewpoint is verified.
  • Hamed Purrustami, Dr Ahmad Abedi Page 127
    A glance on Islamic history shows that no factor could bring about power, glory and progress of nations as unity and consistency. On the other hand, conflict and separation has been counted as the greatest factor which always prevents giving divine mercy and good to a nation; as Imam Ali, the Commander of the Believers (peace with him), says: "the Pure God gives no nation, not from the previous nor from the present, a good by conflict and separation. (Seyed Razi, sermon 176).Thus, this paper tries to examine the subject of Islamic unity from theoretical and practical dimensions. At first, it explains the necessities and qualities of unity from the viewpoint of Ali b. Abitaleb (p.w.h.) and comments the importance of this issue in order to gain further knowledge of its aim. Then rationally examines the necessity of Islamic consistency and mentions a comprehensive example which shows that unity, in addition to being a traditional mandate and commitment, is a rational principle and necessary. Advantages and consequences of unity are another important part that Imam Ali (p.w.h) explained it by reason, tradition and experiment. The paper continues to mention the challenges and obstacles of religious unity. These are examined in two kinds of external and internal and some cases of each one are noticed. In the end it suggests a practical way for unity – that is writing the Islamic unity manifest – and its key elements.
  • Abutalib Alinejad Page 153
    Knowing the sources of every scientific discipline is a basic necessity in its scientific usage. In the field of the knowledge of rejal, there are tens valuable and important works that each of them is written in a specific style. Knowing the characteristics of these sources is very effective in more knowing of the transmitters, analyzing and examining the chain of transmitters of a tradition and resolving their difficulties and problems. As an important and enduring work, the book Mujam Rejal el-Hadith, among rejali books, is of great importance in the arena of the knowledge of rejal and knowing the transmitters. Its Usuli, Jurisprudent and scholar author, that during many years was teaching and writing in the field of Fikh and Usul, and by using the traditions of the Infallibles (peace with them), was deducting the divine commandments, in his final years of life, by a great amount of scientific saved matters, written a book in the subject of the knowledge of rejal and recorded an enduring work iv his scientific past.In comparison to other Shii rejali books, this work has superior qualifications. Thus, knowing it is a necessity for religious students, especially for those interested in rejal.