فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 35 (پاییز 1390)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 35 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا جمشیدیها، محمدرضا روحانی، سیدعبدالرسول علم الهدی صفحه 7
    پروپاگاندا را باید از جمله مفاهیمی در نظر گرفت که با مبانی و مبادی حوزه هایی چون فرهنگ، جامعه، ارتباطات، سیاست و تبلیغات مرتبط بوده، علاوه بر غنای نظری، خصوصا در دهه های اخیر، استعمال گسترده ای در گستره تاریخ به خود اختصاص داده است. این مبنا نه تنها در حوزه علمی غرب، بلکه در قلمرو اسلامی نیز در برخی از ادوار تاریخی قابل توجه و البته تامل برانگیز است. در این میان، دوره نسبتا کوتاه خلافت امویان به ویژه خلافت معاویه بن ابوسفیان از نظر اهمیت و تاثیرگذاری آن، به عنوان انحرافی بزرگ از خط مشی اسلام ناب نبوی و علوی باید مورد نظر قرار گیرد. شیوه های پروپاگاندای معاویه در تقابل با اهل بیت خصوصا امیرالمومنین، نه تنها نمایانگر فضای ابهام آمیز و جهل مفرط مسلمانان از جریان های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آن روزگار است، بلکه نشان از عمق اثرگذاری پروپاگاندا در چنین فضایی نیز دارد؛ چه اینکه جهل جامعه و تاثیر پروپاگاندا در هر عصر و مصری دو روی یک سکه اند که ضرورت شناخت و پرداخت این موضوع را در عصر حاضر نیز دوچندان می نماید.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین، اهل بیت، بنی امیه، پروپاگاندا، معاویه، جامعه اسلامی
  • حامد قبادی (آل یمین)، قاسم جوادی صفحه 45
    رابطه بین فقها و عرفان اسلامی همواره از موضوعات بحث برانگیز بوده است. در طول تاریخ اسلامی عالمانی همت خود را مصروف مبارزه با عرفان کرده اند. در این میان، برخی دیگر در جهت تقویت عرفان حقیقی تلاش کرده اند. از جمله این عالمان، شهید ثانی است. از این رو، این پژوهش عهده دار بررسی اندیشه ها و گرایش های عرفانی این شهید بزرگوار شده است.
    در این جستار، عنایت شهید به عارفان مسلمان مورد توجه قرار گرفته، و تجلی عرفان عملی و نظری در آثار و احوال ایشان در ابعاد محتوایی و روشی نشان داده شده است. نیز سعی شده است تاثیر و تاثرات عرفانی وی مورد بازکاوی قرار گیرد.
    این بررسی نشان خواهد داد که فقیهی صاحب نام با تصوف و عرفان اسلامی همسو بوده و علی رغم مخالفت عده ای از علما، وی متمایل به عرفان اسلامی است. این امر نشان از ظرفیت بالا و ناشناخته عرفان اسلامی برای عالمان دارد. می توان از رهگذر این گونه پژوهش ها عرفانی را که فقهای امامیه به آن توجه داشته اند به طالبان عرفان حقیقی شناساند.
    کلیدواژگان: منازل و مقامات، باطن عبادات، اسرار عبادات، کشف، سلوک عملی، علوم حقیقی، ذکر، شهید ثانی، عرفان، عرفا، فقه، فقها
  • محسن قدیر، عادل ساریخانی صفحه 73
    قاعده مصلحت در فقه شیعه، مبتنی بر نظریه فقهی احکام حکومتی است که بسیاری از فقها آن را در اجرای امامت نیابی در زمان غیبت پذیرفته اند و به تعبیری دقیق تر، اسلام مبانی، اصول، ارزش ها و چارچوب های ضابطه مندی برای سامان دادن مصلحت ارائه داده است که قابلیت سامان یافتن تحت قواعد کلی را دارد. ساماندهی مصلحت در فقه شیعه در سه شکل صورت گرفته است:1. احکام حکومتی؛2. احکام اولی؛3. احکام ثانوی.
    در فقه اهل سنت نیز مصلحت در آموزه های زیر قالب بندی شده است: حفظ اسلام، حفظ جان، حفظ نسل، حفظ عقل و حفظ مال (با عنوان کلی مصالح مرسله).
    با توجه به مبانی و اصول احکام حکومتی، تشخیص مصلحت در دیدگاه فقهی به صورت شرعی و با معیارها و شاخص های برگرفته از شریعت اسلام انجام می گیرد و مشکلات اداره جامعه اسلامی را برطرف می نماید. در این تحقیق به بررسی احکام حکومتی و مصلحت می پردازیم.
    کلیدواژگان: احکام حکومتی، مصلحت، احکام اولیه، احکام ثانویه
  • سیدمحمدحسین موسوی، محمدحسن رستمی صفحه 91
    یکی از آموزه های مهم آیین بودا، اصل رنج است. بر اساس آن، بودا مهم ترین خصیصه زندگی انسان را رنج در زندگی می داند و برای رهایی از این مسئله راه هایی مطرح می کند. در آموزه های اسلام و امامان شیعه نیز هر چند وجود مصائب و مشکلات در زندگی برای همه بشر پذیرفته شده است، اما رنج بردن حاصل از مصیبت را وابسته به نگاه آدمی به مصائب و مشکلات می داند؛ ضمن آنکه اساسا در نگاه ائمه هدی رنج کشیدن با مصیبت دیدن یکسان تلقی نشده است. در این پژوهش به تطبیق هر دو ایده خواهیم پرداخت و همسویی ها و ناهمسویی های دو ایده را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: رنج، رهایی از رنج، مصیبت، بودا، امامان شیعه
  • علی محمد ولوی، محمد دشتی صفحه 113
    درباره شهر نیشابور که زمانی یکی از مراکز مهم علمی و جمعیتی اهل سنت بود و در حال حاضر هیچ اثری از تسنن در آن نیست، این پرسش مطرح است که چه عواملی تشیع را در این ناحیه گسترش داده است؟ در پاسخ به این پرسش، می توان گفت: بی تردید عوامل متعددی در این زمینه نقش داشته اند. آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته، نقش «علویان» در گسترش تشیع در نیشابور است. در این زمینه گفتنی است با توجه به جایگاه ممتاز علویان در فرهنگ و معارف اسلامی و به تبع آن برخورداری ایشان از محبوبیت و نفوذ اجتماعی از سویی و حضور نسبتا پر حجم شان در ناحیه نیشابور و پایبندی ایشان به مذهب تشیع و ترویج آن، علویان نقش چشمگیری در گسترش تشیع در این منطقه داشته اند.
    کلیدواژگان: علویان، تشیع، نیشابور، واکاوی نظری
  • سیدمصطفی مطهری، محمود تقی زاده داوری صفحه 145
    توجه بیشتر پژوهشگران عرصه حدیث پژوهی به برخی مراکز حدیثی، موجب شده شناخت کمتری نسبت به مراکز دیگر ارائه شود و یا به ورطه فراموشی سپرده شوند. نمونه آن حوزه علمی جغرافیایی، سمرقند و کش در منطقه خراسان قدیم و ماوراءالنهر است. اهمیت این مرکز هنگامی آشکار می شود که وابستگی های علمی مراکز حدیثی شیعی به آن از یک سو و تربیت دانشمندان و عالمان بزرگ شیعی در طول سالیان متمادی که نام هر یک از ایشان زینت بخش مجاهدت های علمی شیعیان است، از سویی دیگر، مورد مداقه قرار گیرد. با توجه به این مهم، نوشتار حاضر عهده دار معرفی کاملی از ابعاد این حوزه نشر معارف شیعی است و با استفاده از منابع مختلف رجالی و حدیثی و کتب تاریخ و جغرافیا، سعی دارد ابعاد مختلف آن، از جمله دوران شکل گیری و پیشینه حضور علمی شیعیان، اوج و افول و همچنین آثار علمی، استادان و شاگردان و کارکرد های این مرکز را شناسایی کند.
    کلیدواژگان: خراسان و ماوراءالنهر، سمرقند و کش، امامان، تشیع، وکلاء، ابن اشکیب، عیاشی، کشی، مصنفات
  • فریدون نوری، علی اکبر کجباف، فریدون الهیاری صفحه 171
    خاندان اردلان، از جمله خاندان های کرد می باشند که مدت های مدیدی، قبل از روی کارآمدن صفویان تا اواخر دوره قاجار بر قسمت هایی از مناطق کردنشین ایران حکومت می کردند. این خاندان همچون سایر خاندان های کردتبار، ابتدا بر مذهب اهل سنت بودند، اما در اواسط دوره صفویه و با وصلت خان احمدخان از شاهزادگان اردلان با خواهر شاه عباس و ارتقای جایگاه بزرگان این خاندان از حاکمان محلی به مقام والی نشین که در نظام سیاسی و اداری روزگار صفویه اهمیت زیادی داشت، سران این خاندان برای سهیم شدن در قدرت و نزدیکی بیشتر به دربار صفوی به تشیبع گرایش یافتند. گرچه این تغییر مذهب در ابتدا جنبه ظاهری داشت، اما بعدها و با گذشت زمان پایبندی به مذهب تشیع در میان برخی از سران و حکمرانان اردلان عمق بشتری یافت؛ به طوری که می توان گفت بیشتر بزرگان این خاندان در عصر قاجاریه کاملا بر مذهب تشیع بودند. این پژوهش در صدد است روند و دلایل گرایش خاندان اردلان به تشیع را از ورای منابع اصلی، بررسی نماید.
    کلیدواژگان: خاندان اردلان، تشیع، حکومت صفویه، اهل سنت، تغیر مذهب
|
  • Dr. Gholamreza Jamshidiha, Muhammad Reza Ruhani, Sayyid Abd Al-Rasul Alam Al-Huda Page 7
    Propaganda must be regarded as a concept related to the origins and basis of such fields as: culture, society, communications, politics, and publicity. In addition to having a theoretical richness, it has gained great application, especially in recent decades, in the arena of history. This is a noteworthy and controversial fact not only in western scientific circles, but also in the Islamic realm, particularly in certain historical ages. The somewhat short period of the Umayyad dynasty, particularly the period of Mu’awiyat Ibn Abu Sufyan, is very important to be investigated as a great deviation from pure and genuine prophetic and Alid Islam. The techniques of propaganda used by Mu’awiyah against the Ahl al-Bayt (the household of the prophet), especially Imam 'Ali, illustrate the ambiguous atmosphere of the Muslim nation and their exceeding ignorance of political, cultural, and social trends of that time. It also shows that propaganda was strongly influential in that atmosphere, because the ignorance of society and hegemony of propaganda are always the two sides of the same coin, making the importance of knowing and attending to this theme multifold.
  • Hamid Qubadi (Al Yamin), Dr. Qasim Javadi Page 45
    The relationship between jurisprudents and mystics has been constantly a controversial topic among scholars. There have been scholars throughout the history of Islam who spent their lives challenging mysticism. Others, meanwhile, tried to support true mysticism; Shahid Thani (Shahid II) is among such scholars. Hence, this survey is going to review mystical ideas and thoughts of this honorable scholar. In this article, in addition to his fondness of mystics, the appearance of practical and theoretical mysticism in his works and demeanor will be shown both in content and method. His mystical interactions are also reviewed. This survey will show how a prominent jurisprudent was in agreement with Islamic mysticism and sophism, and despite some opposition, he was inclined to Islamic mysticism. This fact is a sign of the great and yet unknown capacity of Islamic mysticism. It is through these kinds of investigations that the real mysticism heeded by Shiah Imamite jurisprudents is introduced to those in quest of true mysticism.
  • Muhsin Qadir, Dr. Aadil Sarikhani Page 73
    The public interest or commonweal law in Shia jurisprudence is based on the jurisprudential theory of governmental rulings accepted by many jurisprudents in fulfilling ‘Deputational Imamate” during the occultation. To put it more accurately, Islam has offered origins, principles, values, and standard frameworks upon which we can
  • Sayyid Muhammad Husayn Musawi, Dr. Muhammad Hasan Rustami Page 91
    One of the important teachings of Buddhism is the principle of "suffering". Buddhism considers "suffering" and pain the most important feature of human life and introduces ways of deliverance and emancipation from such. In Islamic teachings and in the school of the infallible Shi’ah imams as well, the existence of disasters, calamities, and catastrophes are considered to be natural events for all human beings, but suffering and feeling pain is seen to depend on how one looks at disasters and calamities. According to the infallible Shiah Imams, suffering is not the same as undergoing disaster. In this survey we study the ideas of both sides comparatively and examine their similarities and dissimilarities.
  • Dr. Ali Muhammad Walawi, Muhammad Dashti Page 113
    Nayshabur, a city in northeastern Iran, was an important populous and scientific center of Sunni Muslims, but nowadays there is no sign of Sunnism in this city. This survey is in quest of finding the causes of the exchange of Sunnism for Shiism in this area. Undoubtedly, various factors have been effective in this regard. In this article the role of the "Alids" in spreading Shiism in Nayshabur is analyzed. In this regard, it is noteworthy that because of their high position in Islamic culture and subsequently, enjoying social popularity and prestige on one hand and their ample presence in Nayshabur and theirfidelity to Shiism and its promotion on the other hand, the Alids played a great role in the spread of Shiism in this region.
  • Sayyid Mustafa Mutahhari, Dr. Mahmud Taqi Zade Davari Page 145
    Paying more attention to some centers of Hadith study by scholars has led to less awareness being given regarding other centers, or even forgetting them altogether. An example of these ignored centers is the scientific-geographical center of Samarkand and Kash in ancient Khorasan and Mawara' al-Nahr. The importance of this scientific center manifests when the scientific dependence of Shiite traditional centers on one hand and the training of certain prominent Shiite scholars over a long time on the other hand are precisely scrutinized. Keeping this point in mind, this article aims to fully introduce the various dimensions of this center and attempts to review and, using different rijali, traditional, historical and geographical sources, seeks to recognize its different dimensions, namely, its formation, the history of the scientific presence of the Shiah in this center, its rise and decline, and also its professors, disciples, and scientific works.
  • Dr. Fraydun Nuri, Dr. Ali Akbar Kajbaf, Dr. Fraydun Allahyari Page 171
    The clan of Ardalan is among other Kurd clans who ruled before the Safavids for a long time, till towards the end of the Qajar dynasty, over some Kurdish regions of Iran. Like other Kurdish clans, this clan was also initially Sunni, but in the middle of Safavid era and due to a marriage between Khan Ahmad Khan, a prince of the Ardalan clan, and the sister of Shah 'Abbas, by which their position was elevated from local governors to the position of Wali Nishin, an important position in the Safavid dynasty, the leaders of this family showed tendency to Shi’ism in order to share in power and get closer to the Safavid court. This conversion was superficial at first, however, after some time, the loyalty and commitment to Shiism became very deep among a number of their leaders and great figures, to the extent that most of them took up Shi’ism during the Safavid dynasty. This survey examines this trend and the causes of their inclination to Shiism by referring to authentic sources.