فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 38 (تابستان 1391)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 38 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدصادق حقیقت صفحه 7
    «فقه سیاسی» دانش مهم و معتبری است که حجم اصلی تمدن اسلامی در حوزه اندیشه سیاسی را به خود اختصاص داده است. فقه سیاسی بخشی از فقه محسوب می شود که قادر است احکامی هنجاری درباره وظایف سیاسی افراد (و نهادها) از حیث احکام وضعی یا احکام پنج گانه تلکیفی انشا کند. بر اساس نظریه «همروی»، فقه سیاسی و فلسفه سیاسی هر دو معتبرند و در دولت اسلامی می توانند به یکدیگر یاری رسانند. بر این مبنا، نه چنان است که فقه (سیاسی) تعیین کننده تکلیف در سیاست باشد و ما را از فلسفه سیاسی بی نیاز کند، و نه چنان است که از اعتبار بیفتد و عرصه را یکسره به رقیب خود واگذارد. اگر به شکل پسینی به فقه سیاسی سنتی نگاه شود، باید گفت: موضوع آن فرد است، اما منطقا فقه سیاسی با نگاه پیشینی می تواند دولت را موضوع خود قرار دهد. فقه سیاسی می تواند برای دولت احکامی وضعی یا تکلیفی در حوزه وجوب، حرمت، استحباب، کراهت و اباحه انشا کند، اما مسئله نظریه حکومت و نظریه دولت اساسا بحثی فلسفی است و به حوزه فلسفه سیاسی وانهاده شده است.
    کلیدواژگان: فقه، نظریه همروی، دولت، حکومت
  • علیرضا رستمی هرانی صفحه 39
    در سخنان اهل بیت و دانشمندان شیعه، بسیار مشاهده می شود که نسبت به خطر غالیان، اقدامات و افکارشان هشدار داده و برخی از رهبران ایشان به مردم معرفی شده اند. اما متاسفانه با وجود تلاش های اهل بیت و دانشمندان شیعه در برخورد با اقدامات و آرای این جریان منحرف، برخی از اقدامات ایشان، تاثیر خود را بر فرهنگ قرآنی، به ویژه تفسیر شیعه، باقی گذارده است. این مقاله برآن است تا برخی از این اقدامات را، که در حوزه فرهنگ قرآنی شیعه صورت گرفته است، بررسی نماید. مسئله اصلی این مقاله آن است که اقدامات تاثیرگذار غالیان در حوزه فرهنگ قرآنی شیعه چه بوده و این تاثیرات چه میزان و در چه زمینه هایی است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، ابتدا مصادیقی از غالیان معرفی شده، سپس برخی اقدامات آنان همچون جعل حدیث، ارائه تاویل فاسد از آیات، و ترویج عقاید باطل به منظور تاثیرگذاری بر حوزه فرهنگ قرآنی تشیع ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: غالیان، تاویل، اهل بیت
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 75
    مطالعه کاهش نفوذ اجتماعی روحانیت، که در برخی گزارش ها و تحقیقات به مثابه یک واقعه محقق، بدان تصریح شده، مستلزم در اختیار داشتن الگوی جامعی است که تمامی عوامل مستقیم و غیرمستقیم موثر بر کاهش را در سطوح گوناگون و در ترکیب با یکدیگر دربرگیرد و مسیر و روش بررسی هر یک از شاخه های آن را به تفکیک نشان دهد. این مقاله عهده دار ارائه چنین الگویی است و بدین منظور، ابتدا به واکاوی مفهوم «نفوذ اجتماعی» می پردازد تا با کشف مشخصه های آن، نوع عوامل موثر بر شکل گیری آن را به دست آورد. سپس با این تلقی که بخشی از این کاهش، ناشی از بروز ضعف و فتور در عوامل پدیدآورنده آن است، عوامل موثر بر شکل گیری نفوذ اجتماعی روحانیت را در قالب یک الگوی تبیینی ارائه می دهد و سرانجام، با بسط آن در سه سطح «مردم»، «ساختار اجتماعی» و «روحانیت»، به الگوی تفصیلی کاهش نفوذ اجتماعی روحانیت در ایران می رسد و در عین حال، به این سوال پاسخ می دهد که آیا تشکیل حکومت دینی و دست یابی روحانیت به «قدرت سیاسی» می تواند به نحو قاطع، کاهش «نفوذ اجتماعی» ایشان را تبیین نماید؟
    کلیدواژگان: روحانیت، نفوذ اجتماعی، قدرت سیاسی، حکومت دینی، ایران
  • سیده مطهره حسینی صفحه 107
    قاره آفریقا یکی از بزرگ ترین قاره های مسلمان نشین زمین است. شیعیان نیز از نخستین سال های آغازین اسلام، به آفریقا کوچیده اند و در طول سده ها، در بخش های گوناگون این قاره حضور داشته اند. در این مقاله، بررسی چگونگی حضور شیعیان در آفریقا و کم و کیف آن بررسی شده و مهم ترین دشواری های و فرصت هایی که اکنون با آن مواجهند، بازشناسی و پیشنهادهایی برای بهبود شرایط و کاهش مشکلات ارائه گردیده است. این مقاله، که حاصل مطالعه پژوهشی دقیق درباره شیعیان آفریقاست، آنان را با توجه به محیط زندگی، به چهار بخش شیعیان شمال آفریقا (آفریقای سفید)، شیعیان غرب، شیعیان شرق و شیعیان جنوب شرقی، و شیعیان جنوب تقسیم کرده است. مبنای این دسته بندی وضعیت نسبتا همسان شیعیان در هر یک از این چهار منطقه است.
    کلیدواژگان: شیعیان، آفریقا، مصر، ایران، حوزه قم، عراق
  • مسعود اخوان کاظمی، سارا ویسی صفحه 147
    علویان از جمله فرق شیعی هستند که به دلیل ستم ها و اهانت هایی که به ویژه در دوران حاکمیت عثمانیان، از جانب اهل سنت متحمل شدند، تا قرن ها در قلعه های کوهستانی سوریه کنونی به طور مخفیانه و در شرایط نامطلوب اجتماعی و اقتصادی می زیستند. در پایان جنگ جهانی اول، با فروپاشی امپراتوری عثمانی و آغاز دوران قیمومت فرانسه، به این اقلیت ستم دیده توجه شد، به گونه ای که به سرعت در ارتش، دستگاه های امنیتی و حزب «بعث» عضوگیری شدند و حتی توانستند در فاصله سال های 1922 تا 1936 دولت مستقلی تحت حمایت فرانسه تشکیل دهند. این پیش زمینه ها موجب گردید که آنان بتوانند پس از استقلال سوریه در سال 1944 و خروج از شرایط تحت الحمایگی، طی کودتاهایی سرانجام، در سال 1971 قدرت را به دست گیرند و رسما حکومتی سکولار به ریاست ژنرال حافظ اسد بر سر کار آورند. امروزه علویان حاکم بر سوریه به شدت از ناحیه جنبش ها و گروه های بنیادگرای مسلمانی چون «اخوان المسلمین»، «حماس» و «حزب الله » احساس خطر می کنند. از سوی دیگر، امواج نهضت های ضد استبدادی اخیر در جهان عرب، به سوریه نیز رسیده و بخصوص علاوه بر ابعاد ظلم ستیزانه ای که داراست، حرکتی برخاسته از سوی اکثریت سنی علیه اقلیت حاکم علوی نیز ارزیابی می گردد.
    کلیدواژگان: علویان، سوریه، شیعه، حزب الله، اخوان المسلمین، حماس
  • خدیجه عالمی صفحه 187
    محمود گاوان، وزیر برجسته ملوک بهمنی، از خانواده اشرافی گیلان بود. پس از توطئه و دسیسه چینی برخی امرای گیلان علیه او، به دکن مهاجرت کرد و پس از مدت کوتاهی به دربار بهمنیان راه یافت. او با نشان دادن نبوغ نظامی و سیاسی خویش، مورد توجه آنان قرار گرفت و پس از مدتی منصب وزارت را از سوی آنان دریافت کرد. محمود گاوان در دوره وزارت خویش، خدمات شایسته ای انجام داد. اقدامات وی در تحولات سیاسی و فرهنگی دوره ملوک بهمنی تاثیرگذار بود، به گونه ای که این دوره را به یکی از درخشان ترین دوران حاکمان مسلمان در دکن تبدیل نمود. سیاست های نظامی و لشکری وی منجر به تثبیت مرزهای قلمرو ملوک بهمنی گردید. این امر نه تنها حکومت بهمنیان را از انحطاط زودرس نجات بخشید، بلکه منجر به برقراری امنیت و رشد اقتصادی در این دوره گردید. محمود گاوان در شرایط مساعد و مناسب سیاسی، به توسعه فرهنگ و تمدن اسلامی پرداخت. اقدامات فرهنگی وی در جهت تقویت زبان فارسی و تشیع بود. وی از لحاظ اعتقادی نیز بر فرماندهان نظامی خویش تاثیر گذاشت و زمینه را برای اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی در دکن فراهم نمود.
    کلیدواژگان: محمود گاوان، ملوک بهمنی، آفاقی، دکن
  • سید ابوالقاسم فروزانی صفحه 229
    در سال 1139 ق نادر قلی بیگ افشار به شاه طهماسب دوم صفوی (فرزند شاه سلطان حسین) پیوست و خراسان را به نام آن پادشاه، از تصرف ملک محمود سیستانی خارج ساخت. از همان هنگام، نادر زمام امور حکومت شاه طهماسب دوم را به دست گرفت. پیشرفت های روزافزون سیاسی و نظامی نادر (طهماسب قلی خان)، اشرف افغان را، که پس از کشته شدن محمود افغان (در سال 1137 ق) در اصفهان بر تخت حکومت نشسته بود، بر آن داشت که از دل مشغولی نادر در هنگام فتح هرات استفاده کند و به سوی خراسان لشکرکشی نماید. اشرف افغان پس از شکست هایی که در نبردهای متعدد از سپاهیان نادر تحمل کرد، به سوی شیراز فراری شد و نادر در حوالی «زرقان» سپاه اشرف را بکلی تار و مار و او را به فرار وادار کرد. بدین سان، نادر در سال 1142ق با افتخار تمام، به شیراز وارد شد. به فرمان نادر، تولیت آستان مبارک احمد بن موسی (شاه چراغ) مجددا به متولی سابق آن واگذار شد. وی همچنین مبلغ قابل توجهی برای اقدامات عمرانی بارگاه احمدی اختصاص داد و هدیه ای نفیس به آن بقعه مقدس اهدا کرد. نادر بار دیگر هنگامی که در سال 1146 ق به عزم سرکوب سردار عصیانگر خویش، محمد خان بلوچ، به شیراز لشکر کشید، به زیارت بارگاه شاه چراغ شتافت و مبلغی برای تعمیرات آن بقعه مقدس حواله نمود. موضوع مورد توجه این مقاله آن است که با وجود اعتقاد نادر به مذهب تسنن، آیا اقدامات عمرانی او در بقاع متبرک شیعیان، از سر مصلحت جویی حکومتی بود، یا از اعتقاد باطنی وی به امامان شیعه و اولاد متقی و باکرامت ایشان سرچشمه می گرفت؟
    کلیدواژگان: بارگاه احمدی، شاه چراغ، شیراز، نادر، افغان
|
  • Dr. Sayyid Sadiq Haqiqat Page 7
    "Political Jurisprudence" is an important and authentic branch of knowledge which includes a vast content of Islamic civilization in the realm of political thought. Political jurisprudence as a part of the Islamic jurisprudence is able to issue normative commands concerning political duties of individuals (and institutions). According to the "confluence theory", political jurisprudence and political thought are both authentic and can have mutual assistance in Islamic government. Accordingly we need both; none of them can determine all political duties independently. When observing classical political jurisprudence aposteriori, we notice that it deals with individuals but observing it as a priori it can principally study the government as a part of its subject matter too. So it can dictate each one of five legal norms including obligation, forbidden, recommended, indifferent, and reprehensible. But the theory of government and the theory of state are principally a philosophical problem, which are discussed in political philosophy.
    Keywords: jurisprudence, political, confluence, state, government
  • Dr. Alireza Rustami Harani, Dr. Sayyid Reza Muaddab Page 39
    Ahl al-Bayt and Shia scholars have frequently warned against the actions and ideas of the extremist groups and introduced some of their leaders to people. Unfortunately, nevertheless, some of their actions and ideas have put its impact on the Shia Quranic culture, especially on the interpretation of the Quran. This article intends to examine some of these actions, which happened in the realm of the Shiite Quranic culture and wants to find out their effective measures in this regard. Introducing some instances of extremists, we put forth some of their actions such as Hadith-fabrication, offering wrong interpretations of verses, and spreading wrong ideas to influence the Quranic culture of Shi’ites.
    Keywords: extremists, interpretation, Ahl al Bayt
  • Dr. Alireza Shojai Zand Page 75
    The examination of the decline of cleric's social influence specified in some researches and reports as a realized event needs to be studied on a comprehensive pattern including all direct and indirect effective factors involved in the decline in various levels and in combination with each other and the method of their examination separately. To expand upon this pattern, this paper endeavors first to describe the concept of "social influence" to find out its creative factors by detecting its characteristics. Then, taken that a part of this decline results from weaknesses and feebleness in providing its formative factors, the paper offers the efficient factors developing the clergy social influence in an paradigm fashion and finally, expanding it in the three levels: the people, social structure, and the clergymen, gains access to the detailed model of the decline of the clergy social influence in Iran. It also answers the question that weather the establishment of a religious government in Iran and entering political power can decisively explain the decline of their social influence or not?
    Keywords: clerics, influence, power, government, Iran
  • Dr. Sayyideh Mutahhareh Husayni Page 107
    The continent of Africa is one of the greatest Muslim inhabited regions in the world. Shia Muslims also immigrated to Africa from the very early years of Islam and kept their presence during centuries in different parts of this continent. In this paper we tend to recognize the quality and quantity of their presence in this continent and the most important problems and opportunities they now have along with suggestions to improve their conditions and reduce their problems. In this paper they are divided by an accurate study into four parts in terms of their life environment: the Shiites in North Africa (white Africa), west Shiites, east Shiites, and south Shiites. The division is based on their equal conditions in each one of these parts.
    Keywords: Shiites, Africa, Egypt, Iran, Qom seminary, Iraq
  • Dr. Masud Akhawan Kazimi, Sara Waisi Page 147
    Alawites are among Shia groups that due to oppressions and disrespects that Sunni Muslims leveled against them, particularly during Othmanids government, have impelled to live in hidden forts in the mountains of present-day Syria under bad social and economic conditions. After World War I and the collapse of the Ottoman Empire and starting the period of the French protectorate they were greatly favored in such a manner that allowed them to enter very soon in the army, security organizations, the Bath party and even they could establish an independent state under the support of France during 1936-1922. After the independence of Syria in 1944 these backgrounds helped them gain the authority by some coups and come out of the protectorate conditions and finally establish a secular government in 1971 presided over by General Hafiz Asad. Today they see the fundamental Muslim movements and groups such as Ikhvan al-Muslimin, Hamas, and Hizb Allah as a menace to their existence. On the other hand the waves of the recent anti dictatorship movements raised in the Arab world has reached Syria which is considered, especially beside its anti-oppression features, a movement of the majority Sunni Muslims against the minority Alawites.
    Keywords: Alawites, Syria, Shia, Hizb Allah, Ikhwan al Muslimin, Hamas
  • Dr. Khadijeh Aalimi Page 187
    Mahmud Gawan, the prominent minister of Bahmani kings, was born in a plutocrat family in Gilan. Some Gilanian governors intrigued and plotted against him and he was urged to immigrate to Deccan and very soon he entered Bahmani court. Showing his genius in military and political matters, he grasped their attention and earned the position of ministry. Mahmud Gawan did worthy services during his ministry position. His measures during the period of Bahmani kings were successful and efficient in cultural and political developments; in a manner that he changed his period to one of the most brilliant periods of Muslim rulers in Deccan. His military policies caused the frontiers of the Bahmani kingdom to be stabilized and thus his actions not only saved the Bahmani government from an unexpected decline but also caused the establishment of security and economic improvement in this period. He also developed Islamic culture and civilization by supporting Shiism and advocating the Persian language. He influenced his military commanders religiously as well as paved the way for announcing Shiism as the official religion in Deccan.
    Keywords: Gavan, Bahmani, Afagi, Deccan
  • Dr. Sayyid Abulqasim Fruzani Page 229
    Nadir Quli Bayg Afshar allied himself with the second Safavid Shah Tahmasb (the son of Shah Sultan Husain) in 1139 (A.H.) and liberated Khurasan in his name from the occupation of King Mahmud Sistani. He took the reign of Shah Tahmasb's government since. Observing Nadir's political and military ever-increasing progresses, Ashraf Afghan who succeeded Mahmud Afghan after being murdered in 1137 A.H. decided to seize the opportunity of the engagement of Nadir in conquering Harat and campaigned to Khurasan. However, after sustaining heavy defeats from Nadir's her army retreated away to Shiraz and Nadir finally scattered them in totality in the vicinity of Zarqan. Thus, in 1142 A.H. Nadir entered Shiraz proudly and by his command the trusteeship of Shah Chiragh was given to the former trustee again. He also assigned a great sum for the development of Shah Chiragh and dedicated a precious gift to that holy shrine. Once again, in campaigning to Shiraz in 1146 (A.H.) to suppress his revolting commander: Muhammad Khan Baluch, he went on pilgrimage to Shah Chiragh and paid a sum of money for repairing that Shrine. Given that Nadir is supposed to be a Sunni Muslim, this paper tends to answer the question weather his actions in supporting Shiism and developing their holy shrines were arisen out of a kind of political policy or that he really believed in Shiite Imams and their pious and noble children or not?
    Keywords: Ahmadi, Shah Chiragh, Shiraz, Nadir, Afghan