فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 46 (تابستان 1393)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 46 (تابستان 1393)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدابوالقاسم فروزانی، لیدا مودت صفحه 7
    در نیمه دوم قرن پنجم هجری، بروز بحران های سیاسی و اقتصادی در خلافت فاطمیان و منازعات آنان با سلجوقیان در شام، به تاسیس حکومت های محلی در این منطقه انجامید. برجسته ترین این حکومت ها، دولت بنی عمار در طرابلس است که به اجماع منابع، شیعه دوازده امامی بودند. خاندان بنی عمار بسیار به توسعه اقتصادی و پیشرفت فرهنگی این شهر اهتمام داشتند و تاسیس دارالعلمی در طرابلس توسط این خاندان، در گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی و همچنین انتقال فرهنگ به اروپا، نقشی بسزا داشته است. این دارالعلم، یکی از غنی ترین کتابخانه های جهان اسلام در قرن پنجم هجری به شمار می رفت. در زمان حکمرانی این خاندان، به علت جاذبه علمی طرابلس، دانشمندان از اطراف و اکناف به این دیار سفر کردند و به خدمت حکام بنی عمار در آمدند. بنیان گذاران شیعی مذهب دارالعلم طرابلس با الگوگیری از حکومت های شیعی دیگر، در شکوفایی و پویایی شیعه در منطقه شام تاثیرگذار بودند. در پی سقوط این حکومت توسط صلیبیون در اوایل قرن ششم، کتابخانه این دارالعلم به استناد منابع، از سوی مهاجمین دچار آتش سوزی شد. این پژوهش با روش کتابخانه ای و با استناد به منابع اصلی، به اوضاع فرهنگی طرابلس و زمینه های شکل گیری دارالعلم طرابلس می پردازد.
    کلیدواژگان: بنی عمار، تشیع، دارالعلم و طرابلس
  • علیرضا مهدی زاده، حسن بلخاری قهی صفحه 25
    هنرمندان نگارگر ایرانی، همواره مضامین بلند و متعالی دینی، عرفانی، حکمی و ادبی را دست مایه خلق آثار گران بهای خود قرار داده اند. مصورسازی موضوع و واقعه شگفت انگیز معراج پیامبر از این نمونه هاست. این واقعه حیرت آور و مهم، در ادوار گوناگون تخیل هنرمندان مسلمان نگارگر را به خود معطوف ساخته و حاصل آن، بازتاب های متفاوت و زیبای محتوایی و بصری این رویداد در نگارگری بوده است. یکی از این نمونه های برجسته و تامل برانگیز، به تصویر کشیدن این موضوع در نسخه فالنامه تهماسبی (حدودا 957ق) است که نسبت به دیگر نگاره های معراج، کمتر به آن پرداخته شده است. در این مقاله، فلسفه و زمینه پیدایی این نگاره و ویژگی های زیبایی شناسی و عناصر نمادین بی نظیر آن، توصیف و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد نگاره معراج فالنامه تهماسبی که در دوره اوج گرایش های مذهبی شاه تهماسب به تشیع تولید شده است، از نظر کیفیت و ویژگی های زیبایی شناسی و عناصر نمادین به کاررفته در آن، مانند قطع بزرگ نگاره و تاکید بر امامت حضرت علیبه گونه ای نمادین، دارای خصلتی یکه و ممتاز در مقایسه با دیگر معراج نامه ها بوده و به تمامی، بیانگر تاثیر زمینه و فضای فکری جامعه (گفتمان تشیع) و نقش بینش حامیان در تولید آثار و ظهور عناصر نمادین در آن هاست.
    کلیدواژگان: فالنامه تهماسبی، معراج پیامبر (ص)، نگاره معراج، نمادهای شیعی
  • داود فیرحی، کریم خان محمدی صفحه 47
    نگارنده در پاسخ به این پرسش که کدامین روش برای تفسیر متن، به ویژه قرآن کریم، ارجحیت دارد، با ترکیب «معناشناسی» ایزوتسو، و روش تفسیری «قرآن به قرآن» علامه طباطبایی، به بازسازی جدیدی دست یافته و معتقد است این روش در مقایسه با رویکردهای جدید تفسیری، همانند علم گرایی، عقل گرایی، به ویژه هرمنوتیک، به دلیل داشتن مختصاتی همچون اصالت گرایی، موضوع نگری، کل نگری، و پرهیز از پیش داوری و نسبی اندیشی، با مبانی شیعی سازگاری بیشتری دارد. در این مقاله، به منظور معرفی برخی از فنون معناشناسی، نمونه موردی «عقلانیت» بررسی شده است که برون داد آن، عقلانیت شیعی است.
    کلیدواژگان: معناشناسی، عقلانیت شیعی، تفسیر، علامه طباطبایی، ایزوتسو
  • امیربهرام عرب احمدی صفحه 73
    شیعیان خوجه اثنی عشری اقلیتی کوچک و منسجم به شمار می روند که با وجود جمعیت اندک 125 هزار نفری از نظم و انضباط قابل ملاحظه ای برخوردارند. این اقلیت کوچک، در حال حاضر در پنج قاره جهان حضور دارند و افزون بر آنکه تحت نظارت عالی فدراسیون جهانی شیعیان خوجه اثنی عشری قرار دارند، در هر کشور نیز دارای جماعات مستقلی اند.
    در این مقاله، با بهره گیری از روش تحلیل و توصیف تلاش شده است نحوه پیدایش این اقلیت کوچک دینی به گونه ای کنشگر به منزله پرسش اصلی مورد بررسی قرار گیرد. تلاش برای اثبات آنکه این جامعه کوچک شیعی از بدو تاسیس تا کنون با موفقیت های زیادی همراه بوده است نیز فرضیه اصلی را تشکیل می دهد. چهارچوب تحقیق بر این مولفه استوار شده است که شیعیان خوجه اثنی عشری در برخی امور می توانند به مثابه الگو، سرمشق دیگر جوامع شیعی قرار گیرند. پرداختن به همه عوامل اصلی و فرعی نقش آفرین در موفقیت این جامعه کوچک شیعی در کشور های هدف نیز جنبه نوآوری این مقاله شمرده می شود.
    کلیدواژگان: خوجه، شیعیان اثنی عشری، هندوستان، شرق آفریقا
  • علی آدمی، حوا ابراهیمی پور صفحه 107
    با توجه به تغییرات پیش آمده در کشور عراق پس از سال 2003، شیعیان که در طول تاریخ عراق در موضع ضعف قرار داشتند، توانستند نفوذ قابل توجهی در ساختار دولت عراق به دست آورند و دولتی شیعی را برپا کنند. شیعیان در قالب احزاب و گروه های اسلام گرا اهداف خود را پیش می برند و اگرچه در بسیاری از جزئیات اهدافشان با هم اختلاف دارند، ولی در اصل کلی هویت سازشان، یعنی اسلام و برپایی جامعه ای اسلامی، با هم متحد و متفق اند و در سایه آموزه های دینی، به دنبال معنادهی به سیاست های آینده کشورشان هستند. در این مقاله کوشیده ایم با تاکید بر اسلام و نقش آن در هویت دهی به گروه-های فعال در عراق به بررسی جامعه شیعی عراق بپردازیم.
    کلیدواژگان: شیعیان، سازه انگاری، اسلام گرایی، هویت، حزب الدعوه، جریان صدر، عراق
  • سید ابراهیم قلی زاده، هادی بادینلو صفحه 141
    یکی از رخدادهای بزرگ نیمه دوم قرن بیستم، وقوع انقلاب اسلامی در ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) بود که تحولات بسیاری را در کشورهای منطقه و ساختار قدرت جهانی ایجاد کرد. یکی از کشورهایی که شیعیان آن پس از انقلاب اسلامی ایران به دنبال نقش آفرینی بیشتری در فرایندهای سیاسی جامعه خود هستند، کشور عربستان سعودی است.
    شیعیان این کشور که سومین جمعیت شیعه کشورهای عربی را تشکیل می دهند به دنبال افزایش قدرت سیاسی خود در ساختار حکومت سعودی هستند تا به نابرابر ی های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در پایان دهند.
    تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر شیعیان عربستان در چهار حوزه هویت یابی و خود آگاهی شیعیان، شکل گیری یا تقویت سازمان های شیعی، رفتار های سیاسی عاطفی شیعیان درخصوص انقلاب اسلامی، و نقش آفرینی ایشان در ساختار سیاسی قابل بررسی است.
    این مقاله می کوشد با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از اسناد کتابخانه ای، مجلات و فضای مجازی، به تبیین ژئوپلیتیکی نقش انقلاب اسلامی بر سیاسی شدن شیعیان عربستان در حوزه های یادشده بپردازد و ابعاد آن را مورد مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک شیعه، انقلاب اسلامی ایران، شیعیان عربستان
  • علی محمد ولوی، زینب میرزایی مهرآبادی صفحه 165
    بنابر مشهور امام حسن(ع) در اواخر صفر سال 49 یا 50 هجری قمری، توسط جعده بنت اشعث و به تحریک معاویه به شهادت رسیدند. بیشتر اسلام شناسان غربی، حکم به ساختگی بودن این روایت داده و ادعا کرده اند که تنها شیعیان کیفیت وفات امام را در منابع خود بدین صورت ضبط کرده اند. در این مقاله تلاش شده است تا با رویکردی توصیفی، دیدگاه ها و دلایل آنان استقصا و با منابع اسلامی مقایسه شود؛ تا از این رهگذر، دقت ادعاهای مطرح شده مشخص گردد. به سخن دیگر، در این پژوهش نقاط قوت و ضعف موارد ادعایی در آثار اسلام شناسان بررسی و نقد شده است.
    کلیدواژگان: امام حسن (ع)، اسلام شناسان غربی، شیعه، معاویه، جعده
  • مسلم طاهری کل کشوندی، محمدرضا بارانی صفحه 181
    تحلیل موضع گیری امامان شیعه(ع) در مقابل عملکرد اجتماعی سیاسی افراد و گروه های هم دوره خود، می تواند زمینه ساز ترسیم الگویی مشخص برای پیروی شیعیان از این بزرگواران در هر عصر باشد. در دوره امامان(ع) قیام های متعددی صورت گرفت که یکی از آنها قیام شهید فخ (169 ق) بوده است. تحلیل و بررسی ماهیت این قیام هدف این مقاله است. در آغاز به بیان مقدمه ای کوتاه درباره چگونگی قیام و عوامل وقوع آن پرداخته می شود؛ سپس به بررسی ماهیت سیاسی فکری قیام، متناسب با اهداف مطرح شده از سوی رهبر قیام، و در پایان به اعتبار سنجی قیام با معیار قیام امام حسین (ع) در کربلا توجه خواهد شد. نتیجه این پژوهش، دستیابی به رهیافتی است که ضمن تاکید بر ماهیت سیاسی فکری قیام فخ، اعتبار آن را در مقایسه با خط مشی جهادی که پیشوایان بزرگ شیعه(ع) در عصر خود انتخاب نموده اند، به ویژه امام موسی کاظم (ع) که هم عصر با اینرخداد بوده است، می سنجد. وجود نمودهای مشابه یا متفاوت در این قیام با نهضت امام حسین (ع) به عنوان یک قیام معتبر و اصیل شیعی، بررسی نقادانه ماهیت سیاسی فکری این قیام را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: قیام، شهید فخ، حسنیان، عباسیان، قیام عاشورا، امام حسین (ع)
  • یدالله حاجی زاده صفحه 205
    در پی شورش انقلابیون در سال 35 هجری در شهر مدینه، که به قتل عثمان، خلیفه سوم انجامید، امام علی با اصرار مردم برای پذیرش خلافت مواجه شد. آن حضرت، با اینکه پیش از این همواره به غصب خلافت خویش معترض بود، ابتدا از پذیرش این امر استنکاف می کرد و حاضر نبود امر خلافت را عهده دار شود؛ اما سرانجام و در پی اصرار مردم، با اکراه این مسئولیت را پذیرفت. در پژوهش حاضر، تلاش بر این است با تکیه بر سخنان امیرالمومنین(ع) و با استفاده از داده های تاریخی، علل خودداری ابتدایی و پذیرش نهایی خلافت از سوی آن حضرت تبیین شود. به نظر می رسد انحراف خلافت از مسیر اصلی خویش و اوضاع آشفته حکومت در این زمان، امید هرگونه اصلاح امور را از بین برده بود؛ از همین روی حضرت از پذیرش خلافت خوداری می کرد؛ اما حضور و حمایت جدی مردم از ایشان، حجت را بر آن حضرت تمام کرد و ایشان را به پذیرش این مسئولیت متقاعد ساخت.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، استنکاف، عثمان، خلافت، انحرافات، مشکلات
  • حمیدرضا مطهری، محمدعلی چلونگر صفحه 239
    شیعیان، با وجود دفاع معقول و منظم از شریعت اسلام و پایبندی به اصول و ارزش های آن، گاه از جانب مخالفان، به ویژه برخی از اهل سنت، در معرض تهدید و اتهامات گوناگون قرار می گرفتند. یکی از مهم ترین این اتهامات، انتساب آنان به زندقه بود که به مثابه ابزاری از جانب دشمنان برای حذف شیعیان به کار می رفت.
    زندقه از جریان های پیش از اسلام در ایران بود که در عصر اول عباسیان گسترش یافت و خلفا، گروه ها و شخصیت های مختلف، از آن به مثابه ابزاری برای از بین بردن مخالفان استفاده کردند و افراد بسیاری به این اتهام سرکوب شدند که شیعیان هم از جمله آنان بودند.
    رقابت های فرقه ای و ناتوانی مخالفان در برابر شیعیان، مهم ترین دلیل این اتهام افکنی بود. البته در کنار آن باید از رفتار و اعتقادات برخی فرقه های منسوب به تشیع، مانند غالیان، صوفیان و قرامطه هم یاد کرد. عقاید و باورهای ایشان، که در بسیاری از موارد با مخالفت شیعیان هم مواجه می شد، دستاویز مخالفان قرار می گرفت نه تنها این گروه ها، بلکه همه شیعیان، به این بهانه متهم به کفر و زندقه می شدند. این نوشتار بر آن است تا دلیل این اتهام را بررسی و تبیین کند و به این پرسش پاسخ دهد که چرا شیعیان گرفتار این اتهام شدند و چرا مخالفان از این اتهام بر ضد شیعیان استفاده کردند؟
    کلیدواژگان: تشیع، اهل سنت، زندقه، غلو
|
  • Dr. Sayyid Abu, Qasem Furuzani, Dr. Lida Mawaddat Page 7
    In the later half of the fifth century AH, the emergence of political and economic crises in Fatimid government and the Fatimids’ struggles with Saljuqids in Syria led to the establishment of local governments in that region. One of the most prominent local governments was the Twelver Shiite State of Bani Ammar in Tripoli. Bani Ammar dynasty made a lot of efforts to start economic development and cultural advancement in that city, and the establishment of a Science House (Dar al-Ilm) in Tripoli by that dynasty had a great role in diffusing Islamic culture and civilization and transferring that culture to Europe. The Science House was one of the most affluent libraries of Islamic world in fifth century. Under that dynasty, due to the scientific attraction of Tripoli, the scientists and scholars would travel to that region from different parts of the world, serving the rulers of Bani Ammar dynasty. The founders of that Science House, inspired by other Shiite governments, were influential in prosperity and dynamism of Shiism in Syria region. Ensuing the fall of that dynasty by Crusaders in the early sixth century, the library of the Science House was put on fire. The present study was conducted using the library sources, and deals with the cultural conditions of Tripoli and the formation of Science House of that city, using the primary sources.
    Keywords: Bani Ammar, Shiism, Science House, Tripoli
  • Dr. Ali Reza Mehdi Zade, Dr. Hassan Balkhari Quhi Page 25
    Iranian painters have always used the high religious, mystical, literary and philosophical themes for creating their precious works. Imaging the wonderful travel of the Prophet in his Ascending is one of these themes. That wonderful and important event has attracted the imagination of Muslim painters and led to the production of different beautiful representations of that event. One of those prominent and attractive examples is the image used in Tahmasbi auspice book (about 957 AH), an image which has been dealt with less than other images of the Prophet’s Ascending. In the present article, the philosophy and the background of that image as well as the aesthetic features and the unique symbolic elements used there have been described and analyzed. The findings of this research show that the Ascending image of Tahmasbi auspice book – produced in the zenith of Shah Tahmasb’s religious leanings towards Shiism enjoys, in view of its aesthetic features and symbolic elements (such as the large size, and emphasizing ImamAli’s Imamate in a symbolic way), a unique and prominent feature in comparison to other works produced on the Prophet’s Ascending. It completely represents the effect of intellectual atmosphere of the society (the Shiite discourse) and the role of the insight of the patrons in producing those works and using symbolic elements in them.
    Keywords: Tahmasbi auspice book, the Prophet's Ascending, the image of Ascending, the Shiite symbols
  • Dr. Dawud Firahi, Dr. Karim Khan, Muhammadi Page 47
    The writer has obtained a new structure in answering the question of which method of interpreting the texts, especially the Quran’s text, is preferable. This has been done by compounding Izutsu’s semantics and Allama Tabatabaie’s hermeneutic method, i.e. interpreting Quran by Quran. The writer believes that this method, compared to other new approaches to interpretation (such as science, rationalism and especially hermeneutics) are more consistent with Shiites tenets due to enjoying originality, subjectivism, holisticism, and avoiding prejudice and relativism. In this article, we have studied the case of rationalism, and accordingly Shiite rationalism to introduce some of the techniques of semantics.
    Keywords: semantics, Shiite rationalism, interpretation, Allama Tabatabaie, Izutsu
  • Dr. Amir Bahram Arab Ahmadi Page 73
    The Khuja Twelver Shiites are a small cohesive minority who enjoys a considerable order and discipline in spite of their small population of 125000. This small minority is present in five continents of the world and, besides, is under the supervision of Global Federation of Khuja Twelver Shiites. In addition, they enjoy an independent community in any country. In the present article, we have used an analytical-descriptive method to investigate the way this small religious minority has emerged as an active agent. The main hypothesis of the article is the fact that this small Shiite community has experienced many successes from the onset. The framework of the research rests on the fact that Khuja Twelver Shiites can serve as a role model for other Shiite communities in many affairs. Dealing with all the primary and secondary factors involving in the success of this small Shiite community in various countries is the initiative aspect of this article.
    Keywords: Khuja, Twelver Shiites, India, East of Africa
  • Dr. Ali Adami, Hawa Ibrahimi Pur Page 107
    In view of the changes in Iraq after 2003, the Shiites who always enjoyed a weak position managed to gain a considerable influence in the structure of Iraqi government to establish a Shiite State. The Shiites further their goals in the form of Islamist parties and groups, and although they disagree in many of the details of their goals, they agree and unite in the general principle of their identity, which is Islam and establishing an Islamic society. In the light of the religious teachings, they seek to give meaning to the policies of their future country. In this article, we have tried to emphasize the Islam and its role in giving identity to active groups in Iraq and investigate the Shiite society of Iraq.
    Keywords: Shiites, structuralism, Islamism, identity, al, Dawa party, Sadr movement, Iraq
  • Dr. Hadi Badinlo, Seyed Ebrahim Gholizadeh Page 141
    One of the great events of the latter half of the twentieth century was Islamic revolution of Iran under the leadership of Imam Khomeini. This caused many changes in the countries of the region and the global structure of the world. One of the countries whose Shiites tried, after the Islamic revolution of Iran, to play greater role in the political processes of their society was Saudi Arabia. The Shiites of that country tried to enhance their political power in the structure of the Saudi State to end the social, political and economic inequalities. The effect of Islamic revolution of Iran on the Shiites of Arabia may be investigated and studied in the four following spheres: a) finding identity and self-awareness, b) forming or reinforcing the Shiite organizations, c) the political-emotional behaviors of the Shiites as to the Islamic revolution, and d) their role in the political structure. This article tries to use a descriptive-analytical method as well as library documents, magazines and cyber materials to explain the geopolitical role of Islamic revolution on politicization of the Shiites of the Arabia in the abovementioned spheres and study the different related aspects.
    Keywords: geopolitics, geopolitics of the Shiites, Islamic revolution of Iran, the Shiites of Arabia
  • Dr. Muhammad Walwi, Zeinab Mirzaie Mehraabadi Page 165
    As it is well-known, Imam Hassan was martyred on last days of Safar in 49 or 50 AH by Ja’da bint Ash’ath, incited by Mu’awiyya. Most of the western Islamologists hold that this tradition is unreal and have claimed that only Shiites have recorded the way Imam was martyred as such in their sources. In the present article, we have tried to use a descriptive approach to investigate their views and arguments, comparing them with Islamic sources. In this way, we have investigated the preciseness of the abovementioned claims. In other words, in the present study, the strong and the weak points of the claims in the works written by Islamologists have been investigated and reviewed.
    Keywords: Imam Hassan, western Islamologists, Shia, Muawiyya, Jada
  • Muslim Taheri Kolkeshwandi, Dr. Muhammad Reza Barani Page 181
    Analyzing the positions of the Shiite Imams in facing with the social-political functions of their contemporary individuals and groups may prepare the ground for delineating a definite model to be followed by the Shiites in any age. Under Imams, there were various uprisings, one of them called the uprising of Fakh martyr (169 AH). The present article aims at analyzing and investigating the political-intellectual nature of the uprising of Fakh martyr. It, first, deals with the way the uprising occurred and the factors leading to it. Then, it investigates the political-intellectual nature of the uprising. Finally it deals with evaluating the uprising using the uprising of Imam Hussein in Karbala. This study achieves an approach that emphasizes the political-intellectual nature of the Fakh uprising while evaluates it with the criterion of the Jihadi policy of the great leaders of Shia in that time, especially that of Imam Musa Kazem. The existence of similar or different aspects in this uprising in comparison with Imam Hussein uprising as a reliable and original Shiite uprising makes it necessary to critically review the political-intellectual nature of this uprising.
    Keywords: movement, Fakh martyr, Hassanids, Abbasids, Ashura uprising, Imam Hussein
  • Dr. Yadullah Haji, Zada* Page 205
    Ensuing the riot of revolutionaries in Medina in 35 AH, leading to the murder of Uthman (the third caliph), imam Ali faced with people’s insistence on accepting caliphate. Imam, while he had already objected to seizure of his right of caliphate, first refused to accept caliphate. However, because of insistence of the people, he was obliged to accept this responsibility. In the present study, we have tried to rely on Imam Ali’s sayings and use historical data to explain the reasons for initial refusal and final acceptance by that Imam. It seems that diversion of caliphate from its main track and the turbid situation of the government at that time had eliminated any hope to reform the affairs. Thus, Imam refused to accept the caliphate at first. However, the people’s presence and their serious support of Imam persuaded him to accept the responsibility.
    Keywords: Imam Ali, refusal, Uthman, caliphate, diversions, difficulties
  • Dr. Hamid Reza Mutahhari, Dr. Muhammad Ali Chelongar Page 239
    The Shiites, in spite of reasonable and regular defense of the Islamic law and commitment to its principles and values, have been variously accused by their opponents, especially some of the Sunnites. One of the important accusations was ascribing Zandaqa to them as a device used by the enemies to remove the Shiites. Zandaqa was one of the pre-Islamic movements in Iran, diffused in the first Abbasid period. Many were suppressed with this accusation, among them the Shiites.Sectary rivalries and the opponents’ disability before the Shiites was the most important reason for this accusation. However, one may mention the behaviors of some of the sects ascribed to Shiism such as extremists, Sufis and Qarmatis. Their beliefs and tenets, mostly opposed by the Shiites, were resorted by the opponents to accuse not only those sects but also all the Shiites to infidelity and Zandaqa. The present article seeks to investigate the reasons for this accusation and answer the question of why the Shiites were accused so.
    Keywords: Shiism, Sunnism, Zandaqa, extremism