فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 47 (پاییز 1393)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 47 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدصادق حقیقت صفحه 7
    مسئله تقریب (در بین نخبگان شیعه و سنی) و وحدت (در بین پیروان دو مذهب) از دیدگاه های مختلف قابل بررسی به نظر می رسد؛ ولی ظاهرا تا کنون، از نظرگاه تحلیل گفتمانی به آن پرداخته نشده است. مدعای مقاله این است که اگر این موضوع با بصیرت گفتمانی تحلیل شود، نتایجی جدید و عمیق به همراه خواهد داشت. غرض از «بصیرت گفتمانی» به جای «روش گفتمانی»، رهایی از برخی استلزامات روش های پسا مدرن و گفتمانی است. ذات دین با جوهرستیزی و ناذات گرایی روش های پسا مدرن سازگاری ندارد. هر چند التزام به کاربرد یک روش، مقتضی پایبندی به لوازم آن روش است؛ اما اتخاذ بصیرت هایی از یک روش، ضرورتا به معنای پذیرش همه پیش فرض ها، اصول و پیامدهای آن نیست. در این مقاله، می کوشیم در راستای تاکید بر ضرورت وحدت جهان تشیع و تسنن، از برخی مفاهیم و اصول روش تحلیل گفتمانی (با تاکید بر لاکلا و موف) بهره بریم. به نظر می رسد اگر مسئله وحدت، با بصیرت گفتمانی تحلیل شود، بسیاری از غیریت های سازمای های شیعه / سنی به شرایط ویژه اختصاص می یابد و راهی نو برای هم زبانی این دو مذهب در دنیای مدرن فراهم می شود.
    کلیدواژگان: وحدت، گفتمان، بصیرت گفتمانی، غیریت سازی، مفصل بندی، تشیع علوی، تشیع صفوی
  • حسن تلاشان، حسن احمدی، محمد دهقانی صفحه 29
    وقوع انقلاب اسلامی ایران، آثار عمیق، گسترده و متفاوتی بر نظریه پردازان غربی گذاشت و در عصری که حضور دین در جامعه پایان یافته تلقی می شد، چالش های فراوانی را برای دنیای غرب ایجاد کرد و در پی آن، موجی از نظریه پردازان غرب توجه خود را به انقلاب ایران معطوف ساختند. از آنجا که مذهبی بودن انقلاب اسلامی، یکی از ویژگی های آن به شمار می رود، و با توجه به پیروی اکثریت مردم ایران از مذهب تشیع، برخی از نظریه پردازان انقلاب اسلامی، این پدیده را با چنین دیدگاهی مطالعه کرده اند. مستشرقان پس از یک غفلت طولانی، به نقش و اهمیت مکتب تشیع و کارایی آن در رویدادهای سیاسی و اجتماعی در ایران پی بردند و اعتراف کردند که چه پتانسیلی در مذهب تشیع و اعتقادات شیعیان نهفته است. اندیشمندان غربی در مورد انقلاب ایران، نقش مذهب را بسیار چشمگیر می دانند که توانسته است گروه های غیرمذهبی یا شبه مذهبی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. مکتب تشیع با معارف عمیقی چون اعتقاد به مهدویت، وجود روحانیون و مراجع و رهبری دینی، عاشورا، شهادت، وحدت و اتحاد توانسته است بزرگ ترین انقلاب قرن را رقم بزند که درک این انقلاب برای بسیاری از اندیشمندان دشوار است.
    کلیدواژگان: انقلاب ایران، شیعه، عاشورا، مستشرقان، مهدویت
  • ثریا معمار صفحه 47
    هدف مقاله حاضر، واکاوی اندیشه های اجتماعی و سیاسی حضرت علی(ع)، به ویژه درباره عدالت است. این مقاله سعی دارد مفهوم عدالت و ابعاد آن را از دیدگاه ایشان بررسی کند. در این مطالعه، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از متن کتاب نهج البلاغه، به مثابه متن اصلی، مقوله های مرتبط با عدالت استخراج گردید. یافته های تحلیل محتوا نشان می دهد مفهوم عدالت، کلیدی ترین و باارزش ترین مفهوم در نظام فکری، و مبنایی ترین اصل در سلوک سیاسی اجتماعی ایشان است. در دیدگاه حضرت علی(ع)، عدالت امری اجتماعی است و در تمامی ارکان جامعه با مفاهیم حق، نیاز، شایستگی، مساوات و برابری گره خورده است. عبارات مختلف نهج البلاغه درباره عدالت، نشان می دهد نگاه حضرت به مفهوم عدالت، نه نگاه محافظه کارانه و انطباق با وضع موجود و نه نگاه صرف مساوات گرایانه است. انطباق پاداش های اجتماعی و مادی برحسب تلاش فردی، ارج نهادن حاکم عادل به شایستگی های افراد، و رفع حداقل نیاز همه افراد جامعه در عین پذیرش خلقت برابر انسان ها، فضای مفهومی عدالت علوی را از دیدگاه مساوات گرایی و برابری گرایی مرسوم در ادبیات سیاسی رایج غرب متمایز می سازد.
    کلیدواژگان: حضرت علی(ع)، عدالت، قدرت، عدالت اقتصادی، عدالت اجتماعی، عدالت سیاسی
  • خدیجه عالمی صفحه 79
    عادلشاهیان، به عنوان یکی از حکومت های شیعه مذهب، به مدت دو قرن (895-1097ق / 1489-1986م) بر بیجاپور (منطقه ای از دکن) حکومت کردند. یوسف عادلخان، نخستین حاکم عادلشاهی، مذهب تشیع را در قلمرو خود به رسمیت شناخت. این امر هم زمان با شکل گیری حکومت شیعه مذهب صفوی در ایران بود. با این همه، برخی از جانشینان وی درصدد احیای مذهب تسنن برآمدند. این نوشتار درصدد است جایگاه و موقعیت تشیع در دربار عادلشاهیان را به لحاظ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بررسی کند و به این مسئله پاسخ دهد که چگونه تشیع در دوره حاکمان عادلشاهی در منطقه بیجاپور به رسمیت شناخته شد؛ به گونه ای که با وجود تقابل اهل تسنن با تشیع، مذهب تشیع همچنان در دربار عادلشاهیان برتری و تفوق خود را حفظ کرد؟ در پاسخ به این پرسش، به این فرضیه پرداخته شده است: رقابت میان آفاقی های شیعه و دکنی های سنی مذهب در منطقه دکن، یوسف عادل خان را که تمایلات شیعی داشت، به سمت ایجاد حکومتی شیعه مذهب که بدان وسیله آفاقی ها بر دکنی ها تفوق یابند، سوق داد. همچنین شکل گیری دولت شیعه مذهب صفوی در ایران از یک سو و فعالیت های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شیعیان در بیجاپور از سوی دیگر، از عوامل مهم تداوم و تفوق تشیع در دوره عادلشاهیان بوده است.
    کلیدواژگان: عادلشاهیان، یوسف عادل خان، آفاقی، دکنی، صفویه
  • مریع سعیدیان جزی صفحه 107
    تاریخ صدر اسلام منشا بسیاری از تحولات مهم و سرنوشت ساز بوده و نقش آموزه های وحیانی و رسالت رسول الله (ص) و اهل بیت(ع) در این میان، اساسی و انکارناپذیر است. در این مقاله، بخشی از تدابیر رسول الله (ص) در قالب سریه علی بن ابی طالب(ع) به یمن و پیامدهای آن بررسی می شود. درباره علت اعزام امام علی(ع) به یمن و نتایج تفصیلی آن، اختلاف اقوال و تفاسیر متعددی در منابع اسلامی دیده می شود که در این مقاله بررسی شده است. بر این اساس، روشن می شود که حضور علی(ع) در یمن که در تداوم رسالت الهی رسول الله (ص) قرار داشت، از مهم ترین و موثرترین عوامل آشنایی اعراب یمنی با اسلام و توسعه حکومت اسلامی بود. در نتیجه، برخی از مشاهیر قبایل یمنی پس از گروش به اسلام، در گرایش های سیاسی و مذهبی خود، بیش از دیگران هوادار اهل بیت(ع) بوده و متناسب با ساختار جمعیتی عظیم و پراکنده شدن در بلاد مختلف اسلامی، در دگرگونی های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و تقویت و نشر معارف اهل بیت(ع) و آموزه های وحیانی سهم موثری ایفا کردند. در مقاله حاضر، این مسئله با استناد به منابع اسلامی در حوزه های مختلف تاریخی، اجتماعی و فرهنگی و منابع رجالی، و با روش توصیفی، تحلیلی، و در پاره ای موارد نقد، بررسی و ارزیابی می شود.
    کلیدواژه ها:
    کلیدواژگان: امام علی بن ابی طالب(ع)، سریه، یمن، شیعیان یمنی، کوفه، اهل بیت(ع)، تشیع
  • جعفر آقازاده صفحه 143
    روس ها از اواخر حکومت صفوی در فکر الحاق منطقه قفقاز به قلمرو سرزمینی خود بودند و بر اساس معاهده گلستان، به بخشی از خواسته خود رسیدند. تلاش آنها برای رساندن مرزهای خود به رود ارس و کوشش جناحی از دربار ایران که حول عباس میرزا جمع شده بودند برای بازپس گیری مناطق ازدست رفته و به ثمر نرسیدن مذاکرات، زمینه ساز آغاز دوره دوم جنگ های ایران و روسیه شد. جناح عباس میرزا برای منفعل کردن گروه مخالف نبرد، درصدد برآمد از طریق روحانیون به اقدامات خود صبغه دینی ببخشد. روحانیون اصولی شیعه نیز که دفاع از کیان اسلام و سلطان شیعه در برابر «کفار» را وظیفه دینی خود می دانستند، پای در میدان نهادند که حاصل آن، اعلام جهاد در برابر روس ها و شرکت فعال در جبهه های نبرد بود. در آغاز جنگ، با غافلگیری روس ها و حاکم شدن روحیه جهادی، ایرانیان به طور موقت به پیروزی هایی دست یافتند؛ اما به مرور با صف آرایی مجدد روس ها و بروز اختلاف بین روحانیون و عباس میرزا و سستی فرماندهان ایرانی در کار نبرد، قشون ایران در جبهه های گوناگون متحمل شکست شد. با پیشروی بخشی از نیروهای روسی به سمت تبریز، برخی از نخبگان شهر به ریاست میرفتاح از روحانیون سرشناس شهر، که از حکومت قاجار ناراضی بودند، بدون هیچ مقاومتی تبریز را به روس ها تسلیم نمودند. در این مقاله، با بهره گیری از روش تحلیلی تاریخی، نقش روحانیون در آغاز نبرد با روسیه، حضور عملی ایشان در صحنه های نبرد، و کارکرد علما در تسلیم تبریز و نتایج حاصل از آن تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: روحانیون، دولت قاجار، جهاد، جنگ های ایران و روس، سیدمحمد مجاهد، میرفتاح
  • عبدالله امیدی فرد، محمد جواد باقی زاده صفحه 169
    بر اساس آیات و روایات و حکم قطعی عقل می توان گفت یکی از ضروریات مسلم و واجبات مهم در اسلام، حفظ نظام جامعه و زندگی مردم است. گرچه فقها به طور مستقل درباره این مسئله بحث نکرده اند، ولی از سخنان آنان در موارد گوناگون به دست می آید که وجوب حفظ نظام جامعه، از مسلمات فقه است و آنچه سبب برهم ریختن نظام زندگی و معیشت جامعه می شود، ممنوع است و کارهایی که برای حفظ نظام جامعه ضرورت دارد، واجب است. اگر بین حفظ نظام و دیگر احکام شخصی یا اجتماعی تزاحم واقع شود، حفظ نظام بر آنها مقدم است؛ زیرا حفظ نظام از ضروریاتی است که شارع مقدس به هیچ وجه راضی به ترک آن نیست. از این رو، حاکم جامعه اسلامی موظف است در مقام تزاحم حفظ نظام معیشتی مردم با امور دیگر، حفظ نظام را مقدم بدارد؛ البته تا جایی که با اساس اسلام و عدالت در تضاد نباشد. اختلال در هر یک از عرصه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، باواسطه یا بی واسطه به اختلال و وقفه در زندگی طبیعی و عادی می انجامد و برای حفظ نظام، ضرورت دارد از آن منع شود.
    کلیدواژگان: حفظ نظام، اختلال، فقه امامیه، اجتماع، هرج و مرج
  • سید محمد جواد وزیری فرد، احمد اولیایی صفحه 201
    در اسلام، ذبح و شکار برخی حیوانات و با شرایطی خاص جایز است؛ اما اینکه ذبح و شکار حیوان به ظاهر حقوق حیوانات را ازبین می برد، باعث شده است برخی اسلام را ناقض حقوق حیوانات بدانند؛ در حالی که اسلام نه تنها ناقض حقوق حیوانات نیست، بلکه توصیه ها و دستورهایی که فقه شیعه در این زمینه دارد، حقوق حیوانات را بیش از بیش اثبات می کند.
    در این مقاله با توجه به ادله قطعی و آیات و روایاتی که خواهد آمد، جواز ذبح و شکار اثبات می شود؛ و در کنار آن، روش و چگونگی ذبح و صید حیوان به گونه ای که موید حقوق حیوانات است، بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقوق حیوانات، فقه شیعه، حق حیات حیوان، ذبح، صید و شکار
  • ابوالحسن نواب، مجید شاکر سلماسی صفحه 233
    تقریب مذاهب اسلامی به معنای زندگی مسالمت آمیز پیروان مذاهب اسلامی با حفظ ارزش های درون مذهبی، ضرورتی انکار ناشدنی است، که با درنظر گرفتن موقعیت ویژه برخی کشورهای اسلام، اهمیت و ضرورت آن دوچندان می شود. با مد نظر قرار دادن تاثیرهای دینی و فرهنگی و سیاسی کشور لبنان در منطقه خاورمیانه و کشورهای عربی اسلامی، ضرورت بررسی ظرفیت های تقریب در لبنان، به منظور توسعه و بررسی چالش های آن جهت رفع یا تبدیل به فرصت، نمایان خواهد بود.
    فعالیت های تقریبی جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان و مرکز تجمع علمای مسلمین در لبنان، در کنار فرهنگ زندگی مسالمت آمیز اتباع ادیان و مذاهب لبنان، زمانی که با آموزه های اسلامی و فتواهای فقهای شیعه و سنی درمی آمیزد، لبنان را به بهشت پیروان مذاهب تبدیل خواهد کرد؛ چنان که اگر از سیاست های تفرقه افکنانه استکبار جهانی و در راس آن آمریکا و اسراییل غفلت شود و فعالیت سلفی های منطقه و اختلافات سیاسی احزاب و جریان های سیاسی کنترل نشود، می تواند لبنان را درگیر جنگ هایی کند که سالیان سال در لبنان جریان داشت و چه بسا ممکن است صدمات جبران ناپذیری بر جامعه دینی آن وارد کند.
    مقاله پیش روی درصدد بررسی ظرفیت های تقریبی در اندیشه کلامی و فقهی عالمان شیعه و سنی لبنان با نگاهی به جریان های دینی و سیاسی لبنان، همچنین بررسی ظرفیت های بالفعل و بالقوه تقریب و چالش های منتهی به تهدید یا فرصت تقریب در لبنان است. مطالعات کتابخانه ای و میدانی در لبنان و مصاحبه با سران احزاب مسلمان و رهبران فکری جریان های سیاسی و دینی لبنان، ظرفیت ها و چالش های تقریب مذاهب اسلامی را در این کشور سامان داده است.
    کلیدواژگان: تقریب مذاهب اسلامی، وحدت اسلامی، لبنان، چالش ها، ظرفیت ها
  • احسان اشراقی، نصرت خاتون علوی صفحه 259
    تشکیل حکومت صفویه در ایران، به دلیل تاثیر تعیین کننده اش بر سرنوشت ایران، سرزمین های اسلامی و معادلات جهانی، مهم ترین واقعه ای بود که در سال های آغازین قرن دهم هجری در تاریخ جهان رخ نمود. بیش از آنکه شاه اسماعیل صفوی در سال 907 هجری قمری تاج شاهی بر سر نهد و مذهب اثنی عشری را مذهب رسمی ایران اعلام کند، سرزمین ایران عرصه کشمکش های متوالی مدعیان قدرت بود. در طول قرن هایی که از یورش مغول می گذشت، این سرزمین همچنان از دستیابی به استقلال و وحدت ارضی، و پیرو آن، هویت مستقل سیاسی محروم مانده بود. مقارن با روی کار آمدن صفویه، ازبکان در شرق، و عثمانی ها در غرب ایران فرمان می راندند و هر دو درصدد گسترش نفوذ خود در سرزمین ایران بودند و اگر قدرت نیرومندی روی کار نمی آمد، چه بسا ایران در متصرفات ازبکان و عثمانی ها ادغام می شد و برای همیشه از کسب استقلال بی نصیب می ماند. در چنین هنگامه ای، تشکیل دولت صفوی و گسترش قلمرو نفوذ آن تا مرزهای شناخته ایران، حیات دوباره ای به این کشور بخشید و با پی ریزی استقلال سیاسی و مذهبی آن، زمینه شکل گیری وحدت ملی را در ایران فراهم آورد.
    کلیدواژگان: صفویه، وحدت ملی، عنصر ایرانی، تشیع، وحدت ایرانی
|
  • Sayyid Sadeq Hedayat Page 7
    The theory of ‘approximation’ between the Shiite and the Sunnite elites, and unity in the followers of the two sects may be investigated from different viewpoints. However, it seems that it has not been investigated from the viewpoint of discourse analysis yet. The present article claims that if this issue is studied through discourse insight, it will lead to new and deep findings. By using discourse ‘insight’ instead of discourse ‘method’, we mean freedom from the entailments of postmodern methods of discourse. The essence of religion is not consistent with the problems of postmodern methods. Although committing to using a method necessitates committing to the entailments of that method, applying the insights of a method does not mean accepting all the presuppositions, principles and consequences of that method. In the present article, to emphasize the global unity of the Shiites and the Sunnites, we attempt to make use of some of the conceptions and principles of the method of discourse analysis – emphasizing on Laclau and Mouffe. It seems that if the problem of unity is analyzed with discourse insight, many instances of otherness of the Shiite/Sunnite organizations are restricted to special conditions, and a new way is created for harmony of these two sects.
    Keywords: unity, discourse, discourse insight, otherness, articulating, Alawid Shiism, Safawid Shiism
  • Hassan Talashan, Hassan Ahmadi, Muhammad Dehqani Page 29
    The Islamic revolution of Iran had a great, deep and different impact on western theoreticians, and created ample challenges for western world in an age when the presence of religion in the society was considered null. This caused a lot of theoreticians to pay special attention to Islamic revolution. Because of the religious nature of Islamic revolution as well as the Shiite beliefs of most Iranians, some of the theoreticians have studied this phenomenon from the religious viewpoint. After a long time of negligence, the orientalists noticed the role and importance of Shiism and Shiite beliefs and their efficacy in political and social events in Iran, and acknowledged the great potential of Shiism and Shiite beliefs. Western thinkers regard the role of religion a great one in the revolution of Iran, because it has been able to affect even the non-religious or quasi-religious groups. The Shiite school, with its deep teachings and beliefs such as Mahdawiyyat, the clergies, the religious scholars and leadership, Ashura, martyrdom and unity, has been able to establish the greatest revolution of the century, a revolution that is difficult to be fully appreciated by many thinkers.
    Keywords: revolution of Iran, Shiism, Ashura, orientalists, Mahdawiyyat
  • Thurayya Memar Page 47
    The present article aims at investigating social and political thoughts of Imam Ali, especially on justice. It attempts to investigate the concept of justice and its aspects in Imam Ali's view. In this study, the texts related to justice were extracted from Nahj al-Balagh through content analysis. The findings of content analysis show that the concept of justice is the most important and most valuable concept in Imam Ali's thinking system and the most fundamental principle in his political-social conduct. In Imam Ali's view, justice is a social affair and is related to all elements of society such as the concepts of truth, need, qualification, and equality. Different statements in Nahj al-Balagha about justice show that Imam Ali's view of justice is neither a conservative view nor a merely egalitarian one. Adjusting social and material rewards based on individual efforts, and the just ruler's appreciating the qualifications of individuals and fulfilling the basic needs of the society members while acknowledging the sameness of creation of all human beings are distinctive points between Alawid justice and egalitarianism common in western political literature.
    Keywords: Imam Ali, justice, power, economic justice, social justice, political justice
  • Khadije Alemi Page 79
    Adil Shahi dynasty as one of Shiite governments, Rule in the Bijapur (a region of the Deccan) for two centuries (895-1097Q).yusuf Adilkhan, the first ruling government Adilshahi, Recognized Shiism in its territory. this issue was along with the Formation Shiite Safavid Government at the Same Time in Iran.all seek to restore Sunni Adilshah some of yusuf 's successor together. This article is intended Place and the position of the Shiite AdilShahi dynasty at the court in terms of political, social and cultural study and answer the question: How Adilshahi Shiite rulers in the region Byjapur was recognized in the period, so that despite Sunni opposition to Shiism in the court of Adil Shahi dynasty still retained its supremacy? The answer to this hypothesis has been the competition between the horizons of Shiite and Sunni Deccani in the Deccan, yusuf Adilkhan that the Shiite tendencies towards creating a Shiite government that would be led by Afaqi on Deccani the supremacy of the Shiite Safavid Iran on the one hand.So, The formation and activities of political, social and cultural rights of Shiites in the Shiite Superiority Bijapur was important factor in the continuation of the AdilShahi dynasty.
    Keywords: AdilShahi dynasty, Joseph Adilkhan, Afaqi, Deccani, Safavid
  • Maryam Saeediyan Jazi Page 107
    The early history of Islam has been the source of many important and decisive evolutions, and the role of revelational teachings and the mission of the Prophet and his Household are undeniable in this regard. In the present article, some of the Prophet’s policies used in Imam Ali’s sariya (a battle without the Prophet’s presence) in Yemen and the related consequences are studied. As to the reason why Imam Ali was dispatched to Yemen and the detailed account of the related consequences, there are numerous and various interpretations in Islamic sources, studied in this article. Accordingly, it becomes clear that Imam Ali’s presence in Yemen, which was in accordance with the Prophet’s divine mission, was one of the most important and most effective factors for Arabs’ acquaintance with Islam and the spread of Islamic government. As a result, some of the prominent figures in Yemenite tribes, after converting to Islam, were supporting – in their political and religious leanings – the Prophet’s Household more than others. They played a great role, in proportion to their great population structure and scattering in different Islamic lands, in cultural, political and social changes as well as diffusing and reinforcing the teachings of the Prophet’s Household. In the article, this fact is evaluated and studied by adducing Islamic sources in different historical, social and cultural spheres using a descriptive-analytical – an even a critical – method.
    Keywords: Imam Ali bin Abi Taleb, sariya, Yemen, Yemenite Shiites, Kufa, the Prophet's Household, Shiism
  • Jafar Aqa, Zade Page 143
    From the later part of Safawid government on, the Russians would think of annexing the Caucasia to their realm, and their wish was somehow realized through the Golestan treaty. The Russians’ attempt to extend their frontiers to Aras River, the effort of a group of courtiers around Abbas Mirza for retaking the lost regions, and the fruitless negotiations prepared the ground for the second period of Iran-Russia wars. To deactivate the group objecting to the war, the proponents of Abbas Mirza tried to give a religious tint to their actions through the clergy. The Shiite clergy who regarded defending Islam and the Shiite king against the infidels as their duty came to the scene, proclaiming war against the Russians and actively taking part in the battlefields. At first, with the Russians’ being rushed and the dominance of Jihadi spirit, Iranians became victorious temporally. But gradually with the Russians’ marshaling, the outbreak of disagreement between the clergy and Abbas Mirza, and the commanders’ laxity in the battlefield, the Iranian army was defeated in different fronts. With the advance of Russian forces to Tabriz, some of the city’s elites headed by Mir Fatah, the prominent clergyman of the city, who were dissenting Qajar yielded the city to the Russians with no resistance. Using the analytical-historical method, the present article states the role of the clerics in starting the war with Russians, their presence in the battlefield, and their function in yielding Tabriz as well as the related consequences.
    Keywords: clerics, Qajar government, Jihad, Iran, Russia wars, Sayyid Muhammd Mujahed, Mir Fatah
  • Muhammad Jawad Baqi Zade, Abdullah Omidi Fard Page 169
    Based on the Quranic verses and traditions as well as the definite intellectual reasons concomitant to legal reasons, we may say that one of the important obligations and absolute necessities is preserving the social order and the people’s life. Although the Muslim jurists have not presented this discussion independently, we may infer from their sayings on different occasions that preserving the social order is among the jurisprudential presuppositions, and what leads to disorder is forbidden and what leads to preserving the social order is obligatory. If there is a contrast between preserving the order and other personal and social precepts, the former would be superior. This is because preserving the social order is among those obligations that the Holy Legislator never neglects. Therefore, the Islamic government has the duty to give priority to preserving the social order when there is a contrast between it and the people’s subsistence. This must be to the extent that is not inconsistent with Justice. Disorder in any spheres of economic, political and social life would lead to a disorder in normal life, and it must be hindered to preserve the order.
    Keywords: preserving the order, disorder, jurisprudence, society, anarchy
  • Sayyid Muhammad Jawad Waziri Fard, Ahmad Awliyaie Page 201
    The slaughter and hunting of animals in Islam is permissible for some animals and under certain conditions. However, considering the fact that animal rights is robbed by slaughter and hunting, Islam is considered as a religion breaching the animal rights. However, Islam does not breach animal rights; rather, the orders stated in the Shiite jurisprudence insist on their rights. Considering the definite evidences and the related verses and traditions, this article proves the permission of slaughter and hunting and states the method of slaughter and hunting in a way that conforms the animal rights.
    Keywords: animal rights, Shiite jurisprudence, animal's life right, slaughter, hunting
  • Abul, Hassan Nawwab, Majid Shaker Salmasi Page 233
    Approximation of Islamic denominations, meaning a peaceful living together of the followers of Islamic denominations while preserving the intra-denomination values, is an inevitable necessity. In view of the special situation of some Islamic countries, the importance and necessity of approximation of denominations is doubled. Considering the religious, cultural and political influences of Lebanon in the Middle East and among Arab-Islamic countries, the necessity of investigating the capacities of approximation in Lebanon, in order to develop and study its challenges to remove them or change them into opportunities, becomes clear.The activities of IRI, Hezbullah and the Center of Assembly of Muslim Scholars in Lebanon for approximation of denominations, along with the culture of peaceful living of followers of religions and denominations in Lebanon, when it intermingles with Islamic teachings and Fatwas of Shiite and Sunnite scholars, will turn Lebanon into a paradise for followers of denominations. Similarly, if the seditionist policies of global Arrogance, headed by US and Israel, as well as the activities of Salafis and the political disagreements of political parties and trends are not controlled, Lebanon will involve into wars for long years to come, and this may harm its religious society to a great degree. The present study is seeking to investigate the capacities of approximation in theological and jurisprudential thought of Shiite and Sunnite scholars of Lebanon with a look at religious and political trends in Lebanon and to investigate the potential and actual capacities of approximation as well as challenges leading to threats or opportunities for approximation in Lebanon. Library and field studies in Lebanon as well as interviews with heads of Muslim parties and intellectual leaders of political and religious trends in Lebanon has organized our study of the capacities and challenges for approximation of Islamic denominations in that country.
    Keywords: approximation of Islamic denominations, Islamic unity, Lebanon, challenges, capacities
  • Ihsan Ishraqi, Nusrat Khatun Alawi Page 259
    The establishment of Safawid dynasty in Iran – due to its decisive effect on Iran, Islamic lands, and global equations – was the most important event in the early years of the tenth century AH (sixteenth century AD). Before coronation of Shah Ismaiel Safawi in 907 AH and his establishment of Twelver Shiism as the official religion in Iran, this land was subject to power struggle. During the centuries after the Mongol invasion, Iran was deprived from accessing to independence and territorial unity as well as independent political identity. Concomitant to Safawids’ accession to power, the Ozbeks were ruling in the east of Iran and the Ottomans were ruling in the west. Both were attempting to extend their power in this land, and if there were no powerful government, Iran would probably become annexed to the conquests of Ozbeks or Ottomans, being deprived from independence forever. Under that condition, the establishment of Safawid government and the spread of its realm of influence to the specified frontiers of Iran gave a new life to this land, preparing the ground for national unity by establishing the political and religious independence.
    Keywords: Safawiyya, national unity, Iranian element, Shiism, Iranian unity