فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 50 (تابستان 1394)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 50 (تابستان 1394)

  • 302 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/05/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا شریعتی مزینانی، مهدی سلیمانیه صفحه 7
    این پژوهش در پی یافتن پاسخی جامعه شناختی برای این پرسش است که: «از زندگی طلاب چه می دانیم؟» در این زمینه، سوال های متعددی مطرح می شود که غالبا حول محور ابعاد عینی، وضعیت زندگی روزمره و گرایش های ذهنی طلاب سازمان یافته است. قالبی بودن نوع زیست اجتماعی طلاب را بشکنیم و تکثر موجود در واقعیت زندگی آنان را تا حدی درک کنیم و تولید فرضیات جامعه شناختی قابل دفاع و برخاسته از واقعیت زندگی طلاب دوره سطح حوزه علمیه قم است که بتواند راهنمای تحقیقات کمی- تبیینی آتی در این حوزه قرار گیرد.
    رویکرد روشی انجام این پژوهش، رویکرد کیفی است که در هر مرحله، از فنون متناسبی سود جسته است: در مرحله جمع آوری داده ها، از دو فن «مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته» و «مشاهده» (ساخت یافته و نیمه ساخت یافته) و در مرحله تحلیل داده ها، از دو روش اصلی «گروندد تئوری» و «تیپولوژی« (از نوع برساختی) استفاده شده است. نمونه این پژوهش، شامل نه تن از طلاب دوره سطح مشغول به تحصیل در حوزه علمیه قم و دو تن از استادان و مدیران حوزه بودند.
    در پایان این پژوهش و براساس داده های گردآوری شده از میدان تحقیق، دو گونه اجتماعی متمایز طلاب با عناوین «تیپ نوگرا» و «تیپ سنتی» نام گذاری شدند. این دو تیپ، با وجود نقاط شباهت فراوان، در هفت متغیر با یکدیگر تمایز قابل توجهی داشتند»: نوع انگیزه های طلبه شدن (شامل دو بعد)، سن ازدواج، نوع ابزار تبلیغ دینی، نوع رابطه با فناوری های ارتباطی نوین، نوع رابطه اجتماعی با همسر، و دیدگاه درباره اشتغال همسر.
    کلیدواژگان: طلاب، حوزه علمیه قم، ویژگی های جامعه شناختی، گروندد تئوری، تیپولوژی، تیپ سنتی، تیپ نوگرا
  • سیدعلی هاشمیان فر، فریبا شایگان، مصطفی سعیدی صفحه 33
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان مشارکت جوانان در مسجد با تاکید برخانواده است. برای تبیین مسئله وتعیین چارچوب نظری، از نظریات مشارکت و جامعه پذیری استفاده شده است. روش تحقیق این پژوهش ، روش «کتاب-خانه ای» و «پیمایشی» است وبرای گردآوری اطلاعات میدانی، از ابزار پرسش نامه بهره گرفته شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمون های T ، F ، شاخص های مرکزی، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق تمام دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 92-91 بودند که تعداد 384 نفر از طریق فرمول تعیین حجم نمونه «کوکران» به دست آمده است. متغیر های مستقل تحقیق عبارتنداز: متغیرهای زمینه ای (جنس ، سن ، رشته تحصیلی ، محل زندگی ، وضعیت تاهل) و متغیرهای مربوط به خانواده (پایگاه اجتماعی-اقتصادی ، پای بندی دینی والدین ، جامعه پذیری مذهبی، نگرش والدین نسبت به نهادهای دینی ، نگرش والدین نسبت به مشارکت، اقناع گرایی خانواده، ونگرش فرد نسبت به مشارکت)، و متغیر وابسته تحقیق مشارکت در مسجد است. نتایج به دست آمده نشان می دهد متغیر وابسته با متغیر های مستقل (جنسیت ، محل زندگی ، جامعه پذیری مذهبی خانواده ، نگرش فرد نسبت به مشارکت ، نگرش خانواده نسبت به مشارکت ، نگرش خانواده نسبت به نهادهای دینی) رابطه ای معنا دار داشته است.
    کلیدواژگان: مسجد، خانواده، مشارکت، جوانان
  • حامد منتظری مقدم، سیدآیت الله احمدی صفحه 71
    شناخت و ارزیابی رفتارها و مناسبات شیعیان در تعامل با امامان (ع) ، رهیافتی مهم و ضروری برای شناخت دقیق اعتقادات ایشان و سیره ائمه اطهار (ع) است. این مهم در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... نیازمند دقت و بررسی بیشتر است.
    در پژوهش حاضر، باورها و مناسبات اجتماعی شیعیان و روابط ایشان با امامان دوازده گانه(ع) در دوران حضور، مورد بررسی قرار گرفته، گونه های مختلف روابط اجتماعی شیعیان با ائمه(ع) شناسائی و معرفی شده و این پرسش که شیعیان چگونه از جایگاه رفیع معنوی و اجتماعی ائمه(ع) بهره می بردند و آیا روابط شیعیان با امامان متناسب با جایگاه ایشان بوده، پاسخ داده شده است، و به این نتیجه دست یافته است که شیعیان از طریق ارتباط با امامان (ع) در حوزه های مختلف اجتماعی، از رهنمود، مشورت و نصائح ایشان در زندگی مادی و معنوی خویش بهره می بردند.
    رفتار اجتماعی شیعیان نسبت به ائمه (ع) ، مبتنی بر میزان باورمندی و نگرش دینی آنها نسبت به جایگاه اجتماعی ائمه (ع) بوده، رفتارهای شیعیان نسبت به امامان (ع) از یک سیر تکاملی منبعث از باور به علو مقام و منزلت ائمه اطهار (ع) برخوردار بوده و تابع میزان معرفت ایشان نسبت به امامان (ع) و غالبا بر پایه تکریم، محبت و اطاعت پذیری بوده است.
    از پیامدهای مهم این پژوهش گونه شناسی، تحلیل، نقد و آسیب شناسی رفتارهای شیعیان در عصر حضور ائمه (ع) در حوزه رفتارهای اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شیعیان، امامان معصوم، مناسبات اجتماعی، روابط معنوی
  • اهل حق (یارسان) / مطالعه مردم شناسانه گروهی از شیعیان غالی استان کرمانشاه
    سیدجواد امام جمعه زاده، سارا ویسی صفحه 103
    علیرغم اختلاف نظرهای فراوان درباره هویت و ماهیت آئین اهل حق (یارسان)، به وضوح می-توان بنیان های شیعی را در اصول اعتقادات و باورهای معتقدان این آئین مشاهده کرد؛ هرچند بهتر آنست که به سبب پاره ای اضافات و افراط ها، از جمله قائل شدن مقام الوهیت برای بسیاری از پیشوایان دینی بویژه حضرت علی(ع)، آنان را تحت عنوان «غلاه شیعه» مطالعه کرد. امروزه آئین اهل حق که معتقدانش غالبا در مناطق باختری کشور، بخصوص استان کرمانشاه سکونت دارند، با ایده هایی چون قداست، مظهریت، الوهیت، دون-به دون شدن، اجرای مراسمات مذهبی و ذکر اوراد و ادعیه های روحانی در جمخانه، برپاداری رسومی چون رسم سرسپردن و جوز سرشکستن، ادای شکل خاصی از روزه، قربانی و نذر، گرایش به موسیقی های عرفانی و رقص سماع، نگهداری کتب مقدس در منازل، شارب دست نخورده مردان و... پیوند دارد.
    کلیدواژگان: اهل حق، یارسان، غلات شیعه، حضرت علی (ع)، سلطان اسحاق
  • محمود احمدنژاد، نعمت داورپناه صفحه 135
    بیعت یکی از مفاهیم شاخص در فرهنگ اسلامی است. نگاهی به بارزترین حوادث سیاسی اجتماعی صدر اسلام با توجه به اندیشه و حجت های هر گروه، گویای نهادینه بودن باور وفاداری به بیعت در میان آن هاست. در میان عالمان اسلامی تقریبا این اتفاق وجود دارد که مشروعیت حاکمیت معصومین نتیجه نص است و نه بیعت. این مقاله ضمن مفهوم شناسی واژه بیعت، با اشاره به سیر تاریخی آن در صدر اسلام به مصادیق گوناگون آن و نقش آن در موضوع امامت در فرهنگ شیعی می پردازد.
    کلیدواژگان: بیعت، حکومت، دموکراسی، امامت، عهد
  • سعیده سلطانی مقدم، ابراهیم اصلانی ملایری صفحه 163
    جاده قم- قصرشیرین یکی از راه های اصلی و مهم در تاریخ ایران دروه اسلامی است. این جاده دردوره قاجاریه به دلیل شرایط سیاسی آن دوره، به ویژه بهتر شدن روابط ایران و عثمانی اهمیت بیشتری یافت. برخی از بنیادی-ترین افکار جدید و غربی از این مسیر به ایران راه یافت. نوشتار حاضر به نقش و اهمیت اجتماعی، فرهنگی و مذهبی راه قم - قصرشیرین می پردازد.
    برای پاسخ به این پرسش با استفاده از شیوه تحلیلی - توصیفی و بهره گیری از منابع این دوره، به بررسی این موضوع پرداخته ایم و به عبارتی تلاش می کنیم که نشان دهیم که راه قم قصرشیرین در دوره قاجار، مهم ترین راه داخلی ایران تا سرحدات غرب کشور بوده است. این راه به دلیل نقش های متنوعی که داشت، تاثیرات همه جانبه ای را در حیات فرهنگی و مذهبی سکونتگاه ها و منازل واقع شده در طول مسیر بر جای گذارده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مذهب، قم، قصر شیرین، راه
  • نفیسه واعظ صفحه 181
    در این نوشتار کوشش شده است بر اساس تلفیقی از تئوری فلیمز در معیارهای رهبری و نظریه میترانی در جبر کارکردی برای همکاری و تئوری سازه انگاران مبنی بر تاثیر هنجارها بر رفتار سیاسی کنشگران، کارکرد سفرهای زیارتی شیعیان ایرانی به عراق را برسیاست منطقه ای و روابط ایران و عراق نوین بررسی شود. این نوشتار به روش توصیفی و تحلیلی درصدد طرح این پرسش است که گردشگری مذهبی چه تاثیری بر سیاست منطقه ای و روابط خارجی ایران با عراق نوین داشته است؟
    بنیاد فرضیه پژوهش بر این پایه است که با توجه به تاثیر هویت دینی بر رفتار سیاسی جمهوری اسلامی ایران در منطقه به ویژه هویت شیعی بر سیاست گذاری ایران در قبال عراق نوین، سفرهای زیارتی به جبر کارکردی برای همکاری درمیان دو کشور و موجب تقویت روابط و ائتلاف ایران با عراق شده، و زمینه ساز عملی شدن سیاست اتحادیه اسلامی در خاورمیانه از رهگذر تجربه تعمیق همکاری با عراق خواهد شد.
    یافته ها نشان می دهد که مهم ترین کارکردهای سفرهای زیارتی برای سیاست منطقه ای و روابط ایران و عراق عبارتند از: زمینه سازی سفرهای زیارتی برای همگرای اسلامی، بازتعریف هویت اسلامی و بهره مندی از کارکرد سرزمین زدایی سفرهای معنوی، تبدیل مرزهای جنگ به مرزهای صلح، جلوگیری از باز طرح اختلاف های سیاسی و اتکاء جمهوری اسلامی ایران به قدرت نرم درعراق نوین، و اثر معناگرایی زائران بر خشونت گریزی و ایجاد صلح در منطقه و مشارکت در امر بازسازی عراق با تمرکز بر بازسازی عتبات عالیات. و از دید این نوشتار و با تحلیلی سازه انگارانه از موضوع مورد بحث می توان این گونه استنباط کرد که، به اقتضاء تمناهای مذهبی در داخل کشور برای زیارت از اماکن مقدسه عراق، و به خاطر هنجار قوی به نام «زیارت نمودن» سیاست و روابط ایران در قبال عراق نوین مبتنی برتقدم هنجار بر منافع صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: زیارت، گردشگری دینی، سیاست منطقه ای، قدرت، ایران، عراق، فرهنگ شیعی
  • محمدحسن رازنهان، سهیلا نعیمی صفحه 221
    در فاصله سده های هشتم تا دهم ه.. ق در بخشی از گیلان که در روزگار خود به بیه پیش معروف بود ، حکومت شیعی و محلی آل-کیا با پشتیبانی سادات مرعشی مازندران قدرت را در دست گرفت. این حکومت در تثبیت و تحکیم حکومت صفویه نقش بسیاری داشت. در سال 1001ه.. ق شاه عباس با هدف توسعه و تحکیم قدرت سیاسی و اقتصادی خود ، به گیلان حمله کرد و بساط حکومت آنان را برچید. از آن پس گیلان استقلال داخلی و سیاسی خود را از دست داد ، جزء املاک خاصه شد و با ورود کردهای صوفی به دنبال تحرکات نظامی ، در ترکیب جمعیتی آن تغییراتی رخ داد. این نوشتار بر آن است تا به بررسی پیامدهای سیاست شاه عباس در بر اندازی حکومت شیعی آل کیا بپردازد و نتایج حاصل از این امر را در ابعاد سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مورد مطالعه قرار دهد. جمع آوری مطالب در این پژوهش ، مبتنی بر روش کتابخانه ای است. تجزیه و تحلیل مسائل و رویدادها بر اساس روش تاریخی ، با تکیه بر توصیف ، تطبیق و تحلیل اطلاعات است. تفسیر وقایع تاریخی بر اساس تقدم زمانی حوادث صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: گیلان، آل کیا، بیه پیش، حکومت شیعی، صفویه
  • محمدرضا بارانی، محمدعلی ربانی صفحه 245
    طی سال های اخیر شاهد تشدید منازعات مذهبی شیعه و سنی در مناطق مختلف جهان از جمله در برخی از کشورهای اسلامی آسیای جنوب شرقی یعنی اندونزی و مالزی بوده ایم. برخی از جریان های افراطی مذهبی با این ادعا که مذهب شیعه پدیده ای نوظهور و بیرونی در این منطقه بشمار آمده و تشیع در فرایند اسلامی سازی و فرهنگ و تمدن اسلامی در آسیای جنوب شرقی نقشی نداشته است تلاش گسترده ای را در جهت حذف و به حاشیه راندن اقلیت شیعه در این منطقه سامان داده اند. از دیگر سوی؛ علیرغم دستکاری های بسیاری که در امحاء یا تغییر منابع تاریخی مربوط به سهم و نقش تشیع در این منطقه صورت گرفته است؛ مذهب شیعه در کنار تاثیر حائز اهمیتی که انقلاب اسلامی در احیاء و گسترش آن در دوره معاصر بر عهده داشته؛ به استناد شواهد و مدارک تاریخی غیرقابل انکاری که امروزه نیز قابل دسترسی است دارای سهم و نقش حائز اهمیتی در ورود و گسترش اسلام و همچنین فرهنگ و تمدن اسلامی در این منطقه بوده است. در این مقاله سعی شده است تا با بررسی نظریه های مختلف در خصوص منشاء ورود و گسترش اسلام در آسیای جنوب شرقی، به نقش عامل شیعی در چهار فرضیه منشاء عربی، هندی، ایرانی و چینی، بپردازد و به برخی تاثیرات فرهنگی و مذهبی شیعه در این منطقه اشاره نماید.
    کلیدواژگان: آسیای جنوب شرقی، اسلام، شیعه، سادات، تصوف، عرب، ایرانی، هندی
  • غلامحسین اعرابی صفحه 275
    تقیه یکی از تاکتیک های راهبردی انسان در مبارزات و زندگی اجتماعی وی در طول تاریخ بوده است. در متون دینی از جمله در قرآن ، روایات و سیره درباره تقیه، مباحث فراوانی نقل گردیده و ماهیت ، اقسام ، ملاک مشروعیت و راهکارهای آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    از آن جا که در تاریخ اسلام شیعیان، همواره با حکومت های جائر که به نام اسلام بر مسلمانان حکومت می کرده اند؛ درگیر بوده و به ناچار از تاکتیک تقیه؛ بیشتر از سایر فرقه های اسلامی استفاده کرده اند؛ چنین تصور شده که تقیه اعتقادی ویژه شیعیان بوده و برخی از نویسندگان آگاهانه یا ناآگاهانه از تقیه به عنوان یک وسیله جهت کوبیدن تشیع استفاده کرده اند گویا تقیه ملاکی در قرآن ، حدیث و سیره پیشوایان دینی ندارد؛ در این مقاله سعی شده تبیین گردد که تقیه از حیث ماهیت ، اقسام و ملاک مشروعیت و راهکارهایش یکی از مسائل اتفاقی در بین همه فرقه های اسلامی است؛ و در این زمینه هیچ اختلافی بین آنان وجود ندارد. ضرورت استفاده از تقیه برای یک فرقه دلیل نمی شود که آن را از اعتقادات خاص آن فرقه دانسته و آنان را مورد سرزنش قرار دهیم. اگر جای سرزنش هم باشد در مورد کسانی است که با روش های ظالمانه خود باعث کاربست تقیه شده اند.
    کلیدواژگان: تقیه خوفیه، تقیه مداراتی، کتمان، توریه، ملاک مشروعیت
|
  • Dr. Sara Shariati Mazinani, Mahdi Sumleymaniya Page 7
    The present study is seeking to find a sociological answer to the following question: "What do we know from the life of seminary students?" There arise various questions in this regard, generally focused on objective dimensions, daily life and mental attitudes of seminary students. We aim to decompose the social nature of the life of seminary students to discern the reality of their life and to produce defendable sociological hypotheses based on the real life of high-level seminary students in Qom so that we may achieve a guideline for further quantitative-explanatory researches in future.
    The methodological approach used in this study is a qualitative one wherein proper techniques have been used in each stage. In the stage of data-gathering, we have used two techniques of "deep semi-constructed interview" and "observation" (constructed and semi-constructed); and in the stage of data analysis, we have used two methods of "grounded theory" and "typology" (synthesized). The sample studied consisted of nine high-level seminary students in Qom seminary along with two educators and managers there.
    At the end of the study and based on the data gathered, they were classified in two distinctive social types as follows: modern type and traditional type. These two types, while much similar, were quite distinctive in seven variables: their motivation for becoming seminary students (two aspects), age of marriage, the tools used for religious missionary, their relation to modern communication technologies, social relation with their wives, and their attitude towards their wive's employment.
    Keywords: seminary students, seminary schools, sociological features, typology, traditional type, modern type
  • Dr. Sayyid Ali Hashemiyan, Far, Dr. Fariba Shayegan, Mustafa Saidi Page 33
    The present study aims at investigating the extent of participation of young people in mosque's affairs with an emphasis on family role. To explain the issue and specify the theoretical framework, we have used the theories of participation and sociability. The research method was library based and survey type; and we have used questionnaires for gathering data. To analyze the data, the T and F tests, central indexes, and Pearson Correlation Coefficient have been used. The statistical society consisted of all students in Isfahan University in 91-92 SH. Thus, 384 subjects were selected through Cochran sample size determination formula. Independent variables of the research were as follows: background variables (sex, age, field of study, living place, marital status), family-related variables (social-economic status, parent's religious commitment, religious sociability, parent's attitude towards religious institutes, parent's attitude towards participation, family satisfaction, and the individual's attitude towards participation), and the dependent variable related to participation in mosque's affairs. The findings show that the dependent variable was meaningfully related to independent variables (i.e. sex, living place, religious sociability of family, individual's attitude toward participation, family's attitude toward participation, family's attitude toward religious institutions).
    Keywords: mosque, family, participation, youths
  • Dr. Hamed Montazeri Moqaddam, Sayyid Ayatollah Ahmadi Page 71
    Recognizing and assessment of behaviors and terms of Shiites in their interaction with Imams is an important and necessary approach for precise recognition of their beliefs and the way of life of Infallible Imams. This needs more scrutiny and investigation in various political, social, economic and other spheres.
    In the present study, the Shiite's beliefs and social terms and their relations with twelve Imams in their presence have been studied, various types of social relations of the Shiites with their Imams have been identified and introduced, and the following questions have been answered: "how would Shiites enjoy high spiritual status of their Imams?" and "were the Shiites relations with their Imams appropriate for their status?" It, then, has concluded that the Shiites would enjoy Imam's guidance, consultation, and pieces of advice in their material and spiritual life through relationship with them in various social spheres.
    The social behavior of the Shiites towards their Imams was based on their belief in and religious attitude towards Imam's social status. The Shiite's behavior towards Imam enjoyed an evolutionary course originated from their belief in the high status of Infallible Imams and was dependent on their knowledge of Imams and usually based on respect, affection and obedience.
    Among the important findings of this typological study are analysis, review and pathology of the Shiite's behaviors in the sphere of social behaviors in the period of Imam's presence.
    Keywords: Shiites, Imams, social terms, spiritual
  • Dr. Sayyid Jawad Imam Joma, Zada, Sara Weysi Page 103
    In spite of numerous disagreements regarding the identity and nature of Ahl Ḥaqq, we may clearly see the Shiite foundations in creeds and beliefs of the believers of Ahl Ḥaqq. However, they may be studied as extremist Shiites due to some excesses such as divinity of many religious leaders, especially Imam Ali. Today, Ahl Ḥaqq's creed – whose followers mostly settle in western parts of Iran, especially Kermanshah province – is linked to ideas such as sacredness, embodiment, divinity, certain religious rites, certain formulas and spiritual prayers in Jam-Khānas, holding rites such as sar-sepurdan and jowz sar-shekastan, a certain form of fasting, sacrifice and vow, mystic music and samā' dance, keeping scriptures in houses, and unshaved moustaches of men.
    Keywords: Ahl Ḥaqq, Yarsan, extremist Shiites, Imam Ali, Sultan Isḥaq
  • Dr. Mahmud Ahmad, Nejad, Nemat Dawar, Panah Page 135
    Allegiance is one of the preeminent concepts in Islamic culture. A look at the most prominent political-social events of early Islam, considering the thoughts and arguments of each group, shows the institutionalization of commitment to allegiance among them. Among Islamic scholars, there is almost a consensus that legitimacy of sovereignty of Infallible Imams is the result of the [religious] texts, not allegiance. The present article, while studying the concept of allegiance, mentions its historical course in early Islam, dealing with its instances and its role in Imamate in Shiite culture.
    Keywords: allegiance, government, democracy, imamate, covenant
  • Saida Sultani Moqaddam, Dr. Ibrahim Aslani Malayeri Page 163
    The road of Qom-Qaṣr Shīrīn is one of the important and main paths in the history of Iran under Islam. This road got more importance under Qajar dynasty due to political conditions of that period, especially the ties of Iran and Ottomans. Some of the most fundamental new and western thoughts entered Iran through that road. The present article deals with the role and the social, cultural and religious importance of the road of Qom-Qaṣr Shīrīn.
    We used an analytical-descriptive method and the sources of that period to investigate the issue; and indeed, we have tried to show that the road of Qom-Qaṣr Shīrīn was the most important internal road in Iran up to the western borders. Due to its various roles, it had an all-out effect in the cultural and religious life of the settlements and houses along that track.
    Keywords: culture, religion, Qom, Qaṣr Shirin
  • Dr. Nafisa Waez Page 181
    The present article has tried to investigate the effect of pilgrimage of Iranian Shiites to Iraq on regional policies and the relations of Iran and Iraq based on a combination of Fiedler's leadership criteria and Mitrany's theory of functional compulsion for cooperation as well as constructivist theory relating to the effect of norms on political behavior of practitioners. The present article uses a descriptive-analytical method to arise the following question: "what is the effect of religious tourism on regional policy and foreign relation of Iran with modern Iraq?"
    The hypothesis of article is based on the fact that considering the effect of religious identity on political behavior of IRI in the region, especially the effect of the Shiite identity on policy-making of Iran in relation to modern Iraq, the pilgrimage trips have led to a functional compulsion for cooperation between the two countries and would lead to the strengthening of relationship between Iran and Iraq, preparing the ground for realization of the policy of Islamic union in Middle East through deepening relations with Iraq.
    The findings show that the most important functions of pilgrimage trips for regional policies and relationship of Iran and Iraq are as follows: preparing the ground for Islamic unity, redefinition of Islamic identity and enjoying the function of removing land-centrism of spiritual trips, turning the borders of war into the borders of peace, preventing revival of political disagreements, IRI's reliance on soft power in modern Iraq, and the effect of the pilgrim's spiritualism on removing violence and creating peace in the region as well as Iran's participating in reconstruction of Iraq with an emphasis on rebuilding the holy shrines. In this article's view and with a constructive analysis of the topic, one may infer that due to religious demands for visiting holy shrines in Iraq, and due to a strong norm called "pilgrimage", the policy of Iran towards modern Iraq has been formulated based on priority of this norm over interests.
    Keywords: visitor, visiting, religious tourism, power, relations, Iran, Iraq, Shiite culture
  • Page 221
    Within the interval between the 8th and 10th centuries (A.H.) and in a part of Guilan which was called then Bieh Pish, the local Shi’ite government of Aal-e-Kia took power with the collaboration of Mazandarani Mar’ashi sadats. This government played a significant role in the strengthening and the solidarity of the Safavid government. In 1001 (A.H.), King Abbas attacked Guilan and overthrew their government with the purpose of strengthening and developing his own political and economic power. After that, Guilan lost its internal and political independence, became special property, and underwent changes in its population composition. This article aims to investigate the consequences of King Abbass’s policy in overthrowing the Shi’ite government of Aal-e-Kia, and further, to survey the gained results from political, economic, social, and cultural dimensions. The data collection procedure of this study is library research. Analysis of the issues and incidents will be done based on a historical methodology and through describing and comparing information. Interpreting the historical events has been done in a chronological order.
    Keywords: Guilan, Aal, e, Kia, Bieh Pish, Shiite Government, Safavid
  • Muhammad Ali Rabbani, Dr. Muhammad Reza Barani Page 245
    During the recent years, we have seen an aggravation of entanglements between the Shiites and Sunnites in various regions of the world, including some of the Islamic countries in southeast Asia such as Indonesia and Malaysia. Some of the fanatic religious groups have attempted to remove and marginalize the Shiite minority in the region, claiming that Shiism is an emergent and strange phenomenon in the region and that Shiism has had no role in the process of Islamization and Islamic culture and civilization in the southeast Asia. On the other hand, in spite of many manipulations for obliteration or alteration of historical sources regarding the role of Shiism in the region, it has had - according to undeniable historical evidences available now – an important role in introduction and diffusion of Islam as well as Islamic culture and civilization in the region. This article has attempted to investigate various theories regarding the origin of introduction and diffusion of Islam in southeast Asia, and deals with the role of Shiism in four hypotheses on its origin as Arabic, Indian, Iranian and Chinese. It also deals with some cultural and religious effects of Shiism in that region.
    Keywords: southeast Asia, Islam, Shiism, Sayyids, Sufism, Arab, Iranian, Indian
  • Ghulam, Hussein Arabi Page 275
    Dissimulation is one of human's strategic tactics in his struggles and social life throughout history. In religious texts, including the Quran, traditions and hadiths, numerous discussions on dissimulation have been presented, and its nature, its various types and the criterion for its legitimacy have been investigated.
    Since the history of Shiite Islam have always been in struggle with oppressive governments who have ruled Muslims, which led Muslims to use the tactic of dissimulation, many have thought that dissimulation is a Shiite belief, and some writers have used it as an excuse to denounce Shiism in a way that there would seem to be no evidence for dissimulation in the Quran, traditions and way of life of religious leaders. In the present article, we have tried to explain that dissimulation is a matter of consensus among all Islamic sects as far as its nature, its types and its legitimacy are concerned. Indeed, there is no disagreement among Islamic sects in this regard. The necessity to apply dissimulation in a certain sect is no reason to regard it specific to that sect and denounce its followers. Indeed, one must denounce those who have made, by their oppressive methods, Shiites practice dissimulation.
    Keywords: dissimulation, apprehensive dissimulation, tolerative dissimulation, concealment, dissembling, legitimacy criterion