فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 13 (تابستان 1394)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 13 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منصور پورموذن * صفحات 1-19
    مساجد و کانون های مذهبی به عنوان هسته های اصلی جریان های فکری و انقلابی، همواره نقش مهمی در شکل گیری مبارزات بر ضد رژیم شاه از آغاز نهضت امام خمینی(ره) در خرداد ماه 1342 تا پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در 22 بهمن ماه 1357 داشته اند. پژوهش حاضر به معرفی کانون ها و انجمن های مذهبی فعال در عرصه های مذهبی و سیاسی در شهرستان مراغه در دهه های 40 و 50 شمسی و نیز نقش موثر آن ها در جهت حفظ و ترویج آرمان های والای تشیع که منجر به سرنگونی رژیم شاهنشاهی و حاکمیت نظام اسلامی گردید، می پردازد.
    با عنایت به نقش بسیار مهم تاریخ شفاهی در شرح و شناسایی رویدادهای تاریخی و ثبت دیدگاه ها، شنیده ها و عملکرد شاهدان، ناظران و فعالان حوادث و رویدادها، در این پژوهش سعی گردیده است که طی مصاحبه های شفاهی با افراد موثر، با استناد به اسناد و مدارک موجود، اقدام به جمع آوری اطلاعات گردد.
    از مجموعه اطلاعات موجود، استنباط می گردد که مساجد و کانون های مذهبی باعث انسجام نیروهای مذهبی و هدایت آن ها و نیز ایجاد بستر مناسب جهت تداوم فعالیت های انقلابی گردیدند که در نهایت منجر به پیروزی انقلاب اسلامی گردید.
    کلیدواژگان: مسجد، مراغه، انقلاب اسلامي، شيعه
  • علی شیرخانی، داود سبزی صفحات 21-42
    انقلاب ها عموما محصول ائتلاف نیروهای سیاسی یا عقیدتی گوناگون هستند که بر سر ضدیت با رژیم موجود، به اتفاق نظر رسیده اند. در ایران نیز نیروهای سیاسی گوناگونی با ایدئولوژی های متفاوت به مخالفت با رژیم پهلوی پرداختند و به ائتلاف دست زدند. در این میان رهبری امام خمینی(ره) عامل اصلی پیوند دهنده این ائتلاف بود. براین مبنا پرسش این تحقیق، چگونگی شکل گیری ائتلاف انقلابی نیروها و جریان های سیاسی غیر معتقد به اسلام گرایی سیاسی با اسلام گرایان به رهبری امام خمینی(ره) در انقلاب اسلامی ایران و فروپاشی آن است. روش تحقیق ما در این مقاله، مطالعه ی موردی و تکنیک تحلیل ما، ردیابی فرایند و واحد تحلیل نیروهای سیاسی می باشد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که گروه های مورد بررسی لاجرم ضرورت پیوستن و همراه شدن با موج گسترده ی نیروهای اسلام گرا به رهبری امام خمینی(ره) را احساس کردند، این نیروها به تدریج از نخستین روزهای پس از پیروزی و در جریان نهادسازی انقلاب، یکی پس از دیگری با جریان کلی اسلام گرایان به تعارض و اختلاف رسیدند و نهایتا از ائتلاف حذف شدند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، ائتلاف، نیروهای سیاسی، امام خمینی(ره)، ایدئولوژی، سازمان
  • شهروز شریعتی* صفحات 43-61
    انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره)، نخستین انقلاب پسامدرن جهان محسوب می شود که سبک زندگی مومنانه را به عنوان شیوه ای جدید از زیست در جهان معاصر معرفی کرد. از این منظر تاثیر حرکت انقلابی امام خمینی(ره) را در ایران می توان به مثابه انقلاب فرانسه در جهان اسلام ارزیابی کرد. امام خمینی همچنین با خلق گفتمان برزیستن ایمانی در قالب بیداری اسلامی کوشید تا با ترویج اندیشه های ماورایی، طیف وسیعی از شیعیان، مسلمانان و مستضعفان جهان را از تمدن مادی معاصر که انسان ها را ماشین و زندگی را حرکتی مکانیکی و بدون هدف می کند، آگاه سازد. این مقاله با استفاده از برخی آموزه های موجود در چارچوب نظریات جامعه شناسی معرفت، می کوشد تا مبانی و مبادی نظری و ریشه های معرفتی و شناخت شناسانه منظومه گفتمانی امام خمینی(ره) را در نحوه بر زیستن مومنانه شناسایی کند. مقاله با مفروض گرفتن این نکته که گفتمان امام خمینی(ره)، در موارد متعددی در مواجهه با نظم موجود جهان قرار دارد، این فرضیه را مورد آزمون قرار خواهد داد که «به نظر می رسد آرمان خواهی اسلامی، اعتقاد به نوزایی اسلامی و غرب ستیزی به همراه نمادسازی اصلی ترین مولفه های برزیستن و در نتیجه امکان بخشی به تحقق فرایند تمدن سازی در منظومه گفتمانی و اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) است» مقاله برای آزمون فرضیه خود ضمن اشاره به گزاره ها و مولفه های اساسی در نظریه سازه انگاری به عنوان چارچوب نظری مقاله، نخست به تبیین مفهوم گفتمان، خواهد پرداخت و سپس ابعاد معرفت شناسانه ی برزیستن را در فلسفه سیاسی امام خمینی، مورد بررسی قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، اندیشه سیاسی، انقلاب اسلامی، ایران
  • بازتاب شخصیت امام خمینی(ره) در شعر عباس فتونی و خلیل عجمی
    مرتضی قائمی، زهرا افضلی، رقیه کریمی صفحات 63-82
    بازتاب انقلاب اسلامی ایران و شخصیت بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران را می توان از جنبه-های مختلف بررسی نمود. یکی از این جنبه ها، در حوزه ی ادبیات و شعر عربی است. نوشتار حاضر در تلاش است تا از رهگذر مطالعه تطبیقی در اشعار دو شاعر لبنانی، عباس فتونی و خلیل عجمی بازتاب شخصیت امام خمینی(ره) را بررسی نماید. سوال مقاله حاضر این است که چه ابعادی از شخصیت امام(ره) در اشعار این شاعران عرب مورد توجه قرار گرفته است و وجه تمایز آن ها چیست؟ نگارندگان بر این باورند که این دو شاعر بخش مهمی از شعر خود را به تبیین و تصویر شخصیت امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی در ایران اختصاص داده اند و هر دو به نمادهای انسانی، اخلاقی و دینی در شخصیت امام توجه کرده اند که از جمله می توان به ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان، هدایت گری و ارشاد، جاودانگی و بقاء، دینداری و تقوا، شجاعت و پیروی از اهل بیت، اشاره کرد؛ اما عباس فتونی به سبب ارتباط بیش تر با ایران و شناخت عمیق تر با شخصیت امام در مقایسه با خلیل فتونی توصیفات متنوع تر و تعابیر عمیق-تری به کار برده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، عباس فتونی، خلیل عجمی، شعر مقاومت
  • محمد جواد هراتی، رضا سلیمانی، رضا بهرامی صفحات 83-110
    با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و روی کار آمدن دولت های پس از انقلاب، شاهد شکل گیری جهت گیری های مختلفی در حوزه سیاست خارجی هستیم که این امر متاثر از عوامل مختلفی است. منفعت ملی یکی از اساسی ترین مفاهیمی است که سیاست خارجی هر کشور بر اساس آن پایه ریزی می شود و تعریف از این مفهوم در جهت گیری های سیاست خارجی و در نتیجه ای که در این حوزه گرفته می شود تاثیرگذار است. سوال این است که چه فرآیندی از ثبات و تحول و چه رابطه ای از همگرایی و واگرایی در گفتمان های سیاسی پس از انقلاب حول مفهوم منفعت ملی حاکم بوده است؟ نگارندگان بر این باورند که تعریف مفهوم منفعت ملی به مثابه اصلی ترین اولویت های مطرح در سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی دارای رویه ثابتی در گفتمان های پس از انقلاب اسلامی نبوده و بالتبع با تغییر گفتمان ها اولویت بندی خارجی نیز دستخوش تحولات و تغییرات شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان سیاسی، منفعت ملی، اولویت خارجی، انقلاب اسلامی، سیاست خارجی
  • محمدرضا مجیدی، محمدعلی حسینزاده صفحات 111-144
    تعهد اصلی دولت ها حداکثرسازی منافع ملی برای افزایش قدرت سیاسی هرکشوری است و اگر دولت از پشتوانه داخلی موثری برخوردار باشد، در آن شرایط به نحو موثرتری قادر به تامین مافع ملی خود در داخل جامعه و محیط بین الملل خواهد بود چراکه تعهد اصلی حکومت ها در قبال منافع جامعه می باشد و لذا به هر اندازه حکومت از قدرت بیشتری برخوردار شود، میزان موفقیت آن برای تامین منافع ملی و امنیت ملی در داخل و خارج نیز افزایش می یابد در این مقاله به دنبال شناخت سازکارها سیاسی – درونی و روش هایی هستیم که بتواند مناسب ترین، بهترین و بیشترین قدرت سیاسی و کارآمدی را برای نظام اسلامی و تامین اهداف آن فراهم نماید این سازوکارها در چهار حوزه ماهیت قدرت سیاسی، ساخت قدرت، اقدامات و کنش های سیاسی و سیاست های نظامی – دفاعی قابل بررسی اند و به بیشینه سازی قدرت سیاسی و کارآمدی آن در جمهوری اسلامی ایران، کمک می نمایند.
    کلیدواژگان: سازکارها، قدرت ملی، کارآمدی، افزایش قدرت، ماهیت قدرت، ساختار قدرت، جمهوری اسلامی ایران
  • اکبر ولیزاده، غلامرضا فیروزیان حاجی، مرتضی شجاع صفحات 145-166
    هدف از این مقاله بررسی ویژگی های فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران است. مولفه های متعددی بر شکل دهی فرهنگ راهبردی کشورها موثرند، از دیدگاه برخی از محققان روبط بین الملل فرهنگ بازتاب عمیقی بر تصمیم گیری استراتژیک دارد و در سال های اخیر تحقیق و مکاشفه درباره نقش آن در امنیت ملی و بین الملل دوباره جان گرفته است. سوال اصلی این پژوهش آن است که ویژگی های فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران کدام است و این ویژگی ها از چه مولفه ها و متغیرهایی ناشی شده است. این پژوهش با رویکرد توصیفی و تحلیلی این فرضیه را مطرح می کند که تجارب تاریخی، آموزه های دین اسلام و جغرافیا بیش از هر مولفه دیگری در شکل دهی فرهنگ راهبردی نقش داشته اند تحت تاثیر متغیرهای یادشده فرهنگ راهبردی ممیزاتی یافته که مهم ترین آنها سوءظن به بیگانه، نگرش مبتنی بر تهدیدزا بودن محیط منطقه ای و بین المللی، اعتقاد به قدرت برتر منطقه ای و آمادگی نظامی درون زا هستند.
    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ راهبردی، تجارب تاریخی، آموزه های مذهبی، سوءظن به بیگانه
  • ابراهیم کلانتری، حسن محمد میرزایی صفحات 167-188
    با توجه به ماهیت اسلامی و انقلابی جمهوری اسلامی ایران، پرداختن به بحث جنبش نرم افزاری و تولید علوم بومی منطبق بر اقتضائات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی از مسائل بسیار مهم و تاثیرگذار در آینده کشور و همچنین بازتولید و تدوام ارزش های انقلاب اسلامی می باشد. با توجه به همین مسائل، بحث تبیین و تبلیغ ضرورت تحقق جنبش نرم افزاری، از مسائل بسیار مهمی است که بایستی در مجامع علمی و دانشگاهی ما مورد توجه اساتید و حامیان تولید علم بومی (دینی) قرار گیرد. لذا این مقاله سعی دارد با استفاده از نظریه انقلاب های علمی کوهن و با بهره گیری از روش پژوهش اسنادی (با رویکردی تبیینی- تحلیلی)، به تبیین این مساله بپردازد تا شاید گام کوچکی در راستای تحقق این هدف مهم حاصل گردد. البته بهره گیری از این نظریه به معنای اعتقاد کامل بدان نبوده و این نظریه دارای نقد اساسی در بحث نسبی گرایی است ولی در هر صورت می تواند مسئله این پژوهش را پوشش داده و تا حد زیادی (بالاخص برای منتقدین جنبش نرم افزری) تبیین نماید. بر اساس این دیدگاه، ضرورت تحول در پارادایم کنونی علوم انسانی و تولید یک علوم انسانی بومی امری لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جنبش نرم افزاری، انقلاب علمی، توماس کوهن، جامعه، شناسی اسلامی
  • امیر عظیمی دولت آبادی صفحات 189-218
    یک اتفاق نه چندان غیرمعمول در تونس در دسامبر 2010 جریانی را پدید آورد که در سال بعد، چهار رژیم دیرپای تونس، مصر، لیبی و یمن یکی پس از دیگری از هم فروپاشید و برخی دیگر نظیر بحرین، مراکش، الجزایر و اردن به واسطه اعتراضات گسترده مردمی با چالش های جدی مواجه شدند. مطالعه واقعیت های این کشورها و خصوصا مقایسه آن ها نشان می دهد که برخلاف ادعاهای موجود، انقلاب های عربی محصول ترکیب علل متعددی بوده اند که از یک کشور به کشور دیگر متفاوت بوده و نمی توان همه آن ها را ذیل یک رویکرد عام تبیین نمود. مقایسه این انقلاب ها همچنین حاکی از آن است که تئوری های موجود انقلاب نمی توانند تبیینی مجاب کننده از انقلاب های عربی ارائه بدهند و اعتبار تجربی دیدگاه های نظری موجود در خصوص تبیین این انقلاب ها با مشکلات جدی مواجه است. این مقاله با نظر به این موضوع، تلاش می کند تا از طریق مقایسه کشورهای تونس، مصر، لیبی و یمن (موردهای انقلابی) با دو کشور الجزایر و مراکش (موردهای غیرانقلابی) نکاتی را برای تئوری پردازی در باب انقلاب ها، خصوصا تئوری های نسل چهارم و تئوری های برآمده از انقلاب اسلامی، ارائه نماید.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب های عربی، مقایسه، تئوری پردازی
  • محمدصادق کوشکی، سیدمحمود حسینی صفحات 219-241

    روابط تعارض گونه میان شورای همکاری خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از مشکلات منطقه خلیج فارس محسوب می شود و از موانع عمده همکاری های درون منطقه ای در زمینه ها و ابعاد مختلف امنیتی، اقتصادی، سیاسی و... می باشد. شورای همکاری خلیج فارس با رویکرد امنیت محور در بحبوحه جنگ ایران و عراق در سال 1981 میان شش کشور عرب حوزه خلیج فارس شکل گرفت. گرچه طرح ها و برنامه های این سازمان بر پایه امنیت اجتماعی و فردی، تکامل اقتصادی، وحدت جوامع و ایجاد صلح و ثبات در کشورهای منطقه ذکر شده، ولی شورای همکاری خلیج فارس در اصل، به ابتکار عربستان سعودی برای مقابله با پیامدهای انقلاب اسلامی ایران و جلوگیری از قدرت یابی بیش از پیش جمهوری اسلامی ایران در منطقه شکل گرفته است. در این میان، رویکردهای تعارض آمیز شورای همکاری خلیج فارس در طول سه دهه گذشته در قبال ایران، بستر ایجاد تعارضات میان دو طرف را شکل داده است. این مقاله تلاش دارد تا با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی، ضمن ریشه یابی این قبیل تعارضات، پیامدهای عمده این قبیل تنش ها را در منطقه خلیج فارس مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، جمهوری اسلامی ایران، شورای همکاری خلیج فارس، روابط تعارض آمیز، ریشه ها، پیامدها
|
  • Mansour Pormazen* Pages 1-19
    The mosques and religious centers as the main cores of intellectual and revolutionary movements have always had an important role in the formation of fights against Shah Regime from the beginning of Imam Khomeini’s movement in June 1963 to the victory of glorious Islamic Revolution in February 11th, 1979. The current study addresses the introducing of active religious centers and forums in the political and religious arena in the city of Maragheh in decades 40 and 50 A.H as well as their effective role in protecting and promoting the great ideals of Shia that led to the overthrow of Shahanshahi monarchy and sovereignty of Islamic Republic.
    Considering the striking role of oral history in the description and identification of historical events and recording the views, heard issues and the performance of witnesses, observers and activists in evens, this study has been tried to gather data through an oral interview with the influential individuals relying on available evidence and documents.
    From the available data it is deduced that the mosques and religious centers caused the integration of religious forces and guiding them as well as providing an appropriate bed to continue the revolutionary activities that ultimately led to the victory of Islamic republic.
  • Ali Shirkhani, Davoud Sabzi Pages 21-42
    Revolutions are generally products of different political and ideological coalitions that reach a consensus to oppose the existing regime. Also in Iran, different political forces with different ideologies opposed the Pahlavi Regime and made a coalition. Meantime, Imam Khomeini’s leadership was the main factor connecting this coalition. According the above, the question of this research is the formation of coalition between different revolutionary forces and political currents not believing in political Islamism and Islamists lead by Imam Khomeini in Islamic Revolution of Iran and its collapse. The research method in this paper is case study and analysis technique is process tracking and the analysis of political forces. Research findings show that the groups under study inevitably felt the need to join the widespread surging of Islamist forces led by Imam Khomeini, gradually, from the first days of revolution and in the process of institutionalization, one after the other, these forces come into conflicts with Islamists and eventually were romoved from the coalition.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Coalition, Political Forces, Imam Khomeini, Ideology, Organization
  • Shahrooz Shariati* Pages 43-61
    The basic tenets of Imam Khomeini's political thought should be ascertained from his approach to the concepts of religion and politics. In the other words, Iranian revolution as the first post-modern revolution of our time selected Islamic teachings as the Constitution. From this perspective can be introduced Iranian revolution as the French Revolution which its breeze, swept not only in France but the entire Christian world, in the other hand this revolution impacted the Islamic discourses and intellectual movements in both Sunni and Shiite and other freedom movement of the world. According this point of view, Imam Khomeini established the Islamic-democratic system despite all opposition by the so-called eastern and western block at that sensitive juncture of the history. Imam Khomeini also raised awareness and Islamic Awakening based on genuine teachings of Islam. Therefore it seems that, Imam was a role model for the whole nation and the whole Muslim world and his teachings should be acted upon and followed. Especially because he believed that Islam has represented a very civilized democratic system which guarantees various types of civil liberties and freedoms for all strata of the society. This article tries to show that Islamic Idealism, Islamic Renaissance & west conflict beside Islamic Symbolism are the most important factors in the Imam Khomeini political thought. From this perspective, survive strategy in the new age and in the form of a new Islamic civilization is the main discourse of Imam Khomeini. It also indicates that Imam Khomeini's discourse is a new way of living and life style faithfully in the contemporary world.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Renaissance, West Conflict, Islamic Idealism
  • Reflect the personality of Imam Khomeini in a poem Abbas photons and Khalil Ajami
    Morteza Ghaemi, Zahra Afzali, Roghayeh Karimi Pages 63-82
    Reflect the personality of the founder of Iran's Islamic Revolution and the Islamic Republic of Iran can be studied from various aspects. One of these aspects in the field of Arabic literature and poetry. This paper is trying to get through a comparative study of the poems in Lebanon, Abbas Khalil Ajami photons and reflects the personality of Imam Khomeini itself. Questions now is that the dimensions of the personality of Imam Khomeini in the Arab poems are taken into consideration and what distinguishes it mean? The authors believe that these two poets to explain an important part of your lyrics and image of the character of Imam Khomeini and the Islamic Revolution in Iran have both symbols of human, moral and religious of his personality have paid attention to such as Zlmstyzy and support for the oppressed, guiding and guidance, immortality and survival, religiosity and piety, courage and adherence to the inmate, pointed, but Abbas is more photons due to links with Iran and a deeper understanding of the personality of Imam Khalil deeper than the photons of various descriptions and interpretations applied.
    Keywords: Imam Khomeini (ra), Abbas photoni, Khalil Ajami, Poetry resistance
  • Mohammad Javad Harati, Reza Soleimani, Reza Bahrami Pages 83-110
    After Islamic Revolution and the emergence of diffrerent administrations in Iran, variable orientations in foreign policy has been manifestated which affected by different factors. “National Interest” is one of the fundamental concepts as a main base on which formulates foreign policy.The main question is that which components of Iran’s foreign policy discourses considered fixed and which of them considered variative in their interpretation of national interest? Writers believe if meaning “National Interest” as the main national priorities in foreign sphere, there is not any consensus on definition of this concept. Inevitably, this shortage ends in changing foreign priorities in parallel with changing of states and discourses.
    Keywords: political discourse, national interest, foreign priorities. Islamic Revolution, Foreign policy
  • Mohammad Reza Majidi, Mohammad Ali Hossein, Zadeh Pages 111-144
    Commitment to increase the political power of governments to maximize national interests and the government of every nation have effective internal support, where conditions are more effectively able to provide their national Maf within the international community and the environment as major government commitment inthe best, the best and most political power and efficiency goals of the Islamic system and provide the mechanism in four areas: the nature of political power, build strength, military actions and political actions and policies - on rights Brrsyand and the maximization of political power and efficiency the Islamic Republic of Iran, contribute.
    Keywords: Mechanism, National power, Efficiency, Strength, The nature of power, Power structure, Islamic Republic of Iran
  • Akbar Valizadeh, Reza Firoziyan, Morteza Shoja Pages 145-166
    The purpose of this article is to examine the characteristics of the Islamic Republic of Iran's strategic culture. Several factors contribute to the shaping of culture A strategy countries. From the perspective of a number of scholars of international relations culture has a huge influence on strategic decisions. In recent years, research on the role of national and international security is again considered. The main question of this study is that the characteristics of the Islamic Republic of Iran is the strategic culture and the characteristics of what factors and variables are derived.This research is descriptive and analytical approach to hypothesize that the historical experience, the teachings of Islam and geography than any other component involved in shaping strategic culture.
    Keywords: Iran, strategic culture, historical experience, religious teachings, suspicion of alien
  • Ebrahim Kalantari, Hassan Mohammadmirzaei Pages 167-188
    Due to the natureof IransIslamicrevolution, addressing theissueofdomesticsoftware movementandproductionbased on thecultural,social and politicalissuesaffecting thefuture of the countryis veryimportantandalsothe values of theIslamic Revolutionisreproductionandcontinuity.Duetotheseissues,explainingandpromotingthe necessity ofrealization ofthesoftware, is a very importantissuethatshould beof interest tothe scientific communityandour universityprofessors andadvocatesofindigenousknowledge(religion) is. Therefore,thisarticleis trying to useKuhnstheory ofscientific revolutionsandtheuse ofresearchevidence(with explanatoryanalyticalapproach), toclarifythis issueandperhapsa smallstepin achievingthisimportant goalachieved. Theadvantage ofthistheorydoesnotfully convincedthatthistheoryhas afundamentalcritique ofrelativismin the debate Butinany case couldstudythe issuecovereda lot(especially forcriticalsoftwaremovementChanghl) explain.According to this view, the need tochangethecurrentparadigm ofsocial sciencesandhumanitiesis anativeproductionisnecessary.
    Keywords: Islamic Revolution, the software, the Scientific Revolution, Thomas Kuhn, Islamic sociology
  • Amir Azimi Dolatabadi Pages 189-218
    Anot sounusualeventinTunisiain December 2010createda processthatin the following year, fourlong-standingregimescollapsedin Tunisia, Egypt, LibyaandYemen, one after another and others, such as Bahrain, Morocco, Algeriaand Jordanfacedserious challengesbywidespread popular protests.Therealities ofthese countries, especially the comparisonshows that, contrary to claims, the Arab revolutionshave been theresult ofa combination ofseveral factorswhich varies from one country to another and all of them can be explained under a general approach.Comparison of theserevolutionsalso indicatedthatexisting theoriesofrevolutionscan notprovidepersuasiveexplanation andexperimental validationofthetheoretical perspectivesto explainthese revolutionsare facedwithseriousproblems.Thisarticle, with respecttothisissue, attempts tocomparecountriesthroughTunisia, Egypt, Libya and Yemen(revolutionary cases) withAlgeria andMorocco(non-revolutionary case) pointstotheorizingthe revolution, especiallytheories offourthgenerationtheoriesthat emerged from the Islamicrevolution.
    Keywords: revolution, the Arab revolutions, compare, theorizing
  • Mohammad Sadiq Kooshki, Seeyed Mahmood Hossini Pages 219-241

    contrary relationship between PGCC and Islamic Republic of Iran is one of the problems in Persian Gulf region which is the main obstacle over inter regional cooperation in various aspect in economic, political, security.The PGCC with security approach was formed, amidst the war of Iran and Iraq, between six Arab country in Persian Gulf regional in 1981. Although PGCC programs was based on individual and social security, economic growing, the unity of societies, creation of peace and stability in regional country but PGCC was created originally by Saudi Arabia to repel with the effects of Iran Islamic Revolution and to prevent Iran not to get more power. Among this, contrary approches of PGCC towards Iran along thirds decades has created opposition among two side. This article tries to roots these oppositions and to invest the effects of these tensions.

    Keywords: Regional Forien Policy, Islamic Republic of Iran, PGCC, Conflict approaches, Origins, Consequences