فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 2 (پاییز 1391)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی*، حسین آجورلو صفحه 9

    سوال اصلی مقاله این است که جامعه مقاوم به عنوان یک پیش‌نظریه اسلامی که فکر اولیه آن توسط امام موسی صدر بیان شد چه جامعه‌ای است و چه ویژگی‌هایی دارد و آیا می‌توان از آن برای حفظ انقلاب اسلامی ایران در برابر تهدیدات توسعه‌طلبانه قدرت‌های بزرگ استفاده کرد؟ جامعه مقاوم در مقابل جامعه منفعل قرار دارد و دارای ویژگی خاصی است که مانع اصلی توسعه‌طلبی و تسلط قدرت‌های بزرگ بر کشورهایی است که خواهان استقلال سیاسی و اقتصادی هستند. بنابراین، در صورت تحلیل درست و تطبیق صحیح آن با شرایط کنونی می‌توان از این الگو به عنوان یکی از راه‌های حفظ انقلاب اسلامی ایران، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جامعه مقاوم، جامعه منفعل، توسعه طلبی
  • محمدحسین جمشیدی*، پیمان زنگنه صفحه 35

    مکاتب سیاسی مهم جهان معاصر ازجمله اسلام، لیبرالیسم و صهیونیزم هرکدام از زاویه جهان‌بینی خویش مقوله عدالت را مورد توجه قرار داده‌اند. این تفاوت نگرش به عدالت، به تولید نتایج عملی متفاوتی در عرصه تجربه سیاسی معاصر در نظام بین‌المللی انجامیده است. نگاه برابری‌جویانه اسلام شیعی در توزیع امکانات و فرصت‌ها با نگاه برتری‌جویانه و خودمحور لیبرالیسم و صهیونیسم در تضاد کامل است و زمینه‌های چالش میان تشیع با لیبرالیسم و صهیونیسم را به وجود آورده است. این مقاله درصدد است تا این تضاد مفهومی و عملی میان مکاتب مورد بحث را به شیوه توصیفی و تحلیلی مورد بررسی و کنکاش قرار دهد.

    کلیدواژگان: عدالت، تجربه سیاسی، آسیب شناسی، تشیع لیبرالیسم، صهیونیسم
  • یحیی فوزی*، حسین بابایی صفحه 63

    این مقاله با تاکید بر آرای امام خمینی به بحث در مورد راهکارهای درونی و بیرونی نظارت در حکومت اسلامی پرداخته است. راهکارهای جامعی را در حوزه نظارت بیرونی از آرای ایشان استخراج کرده و به بحث گذاشته است. در این مقاله ضمن اشاره به راهکارهای درونی همچون تقوا، علم، عدالت و... به راهکارهایی که در حوزه نظارت بیرونی ارایه می‌شوند اشاره شده که تحت عناوین راهکارهای عمومی و ساختاری، مطرح خواهند شد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، نظارت، حکومت اسلامی
  • مرتضی شیرودی* صفحه 87

    چگونگی بومی‌سازی مفاهیم مدرن سیاسی توسط امام خمینی+ سوال اصلی مقاله حاضر است. روش تحقیق گراندد تیوری‌، روشی جدید در علوم سیاسی است. این روش با یک سوال آغاز می‌شود و طی مراحلی چندگانه، پاسخ سوال را عرضه می‌کند. نگارنده درصدد است برای اولین بار، رویکرد امام خمینی+ به سنت و مدرنیسم را بر مبنای یک روش جدید نه به صورت توصیفی بلکه به شکل تبیینی، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. برآیند کار(یافته)، عرضه یک مدل یا تیوری جدید است که نشان از رویکرد تداوم سنت در صورت و سیرت، در روش امام خمینی+ دارد. حوزه تحقیق، مجموعه بیانات امام خمینی+ از سال 1323تا سال 1368است که در این حوزه، تنها نمونه‌ای از مفاهیم سنتی و مدرن استفاده‌شده، مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، مفاهیم مدرن، مفاهیم سنتی گراندد تئوری، بومی سازی، سنت و مدرنیسم
  • زاهد غفاری هشجین*، مهناز قنبری حرم آبادی صفحه 121

    این مقاله در نظر دارد با استفاده از روش تحلیل اسنادی، به بررسی مولفه‌های رفتار سیاسی درباریان پهلوی در دوره تاریخی 1342 تا پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 در چارچوب نظری آموزه‌های نهج‌البلاغه بپردازد. براین اساس، ابتدا دیدگاه امام‌علی درباره شاخص‌های رفتار سیاسی حاکمان سیاسی مطرح و سپس مولفه‌های رفتار سیاسی درباریان پهلوی در مقایسه با دیدگاه امام‌علی× مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه، بیانگر این نکته است که ایجاد شرایط نامطلوب وابستگی، تبعیض، بی‌عدالتی و از‌بین رفتن فضای باز سیاسی، باعث نا‌مشروع شناخته شدن حکومت پهلوی و مطرح شدن ایدیولوژی جایگزین از سوی علما و در نهایت، گسترش روحیه انقلابی و اقدام علیه درباریان پهلوی شد که به نوبه خود، نقش موثری در شکل‌گیری و پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کرد.

    کلیدواژگان: رفتارشناسی سیاسی، نخبگان، درباریان پهلوی، انقلاب اسلامی ایران
  • مصطفی ملکوتیان * صفحه 151

    در این پژوهش با هدف کنکاشی در موضوع بیداری اسلامی و تداوم آن، به معرفی ویژگی‌ها و چگونگی وقوع انقلاب دینی و موفقیت آن و معرفی آرمان‌ها و رهبری انقلاب اسلامی به عنوان نمونه کامل بیداری اسلامی پرداخته شده و در پایان، نه مورد از مهم‌ترین راه‌های تداوم بیداری اسلامی بیان شده است.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، نیروی اجتماعی، قدرت سیاسی، آرمان انقلابی، انقلاب دینی، نهادهای انقلابی، استقلال
  • سید مرتضی هزاوه ای*، محدثه حیدری صفحه 173

    سوال اصلی این مقاله این است که آیا نظریه مردم‌سالاری دینی به لحاظ تیوریک و رویکرد عمل‌گرایانه از ظرفیت الگوسازی در آینده کشورهای اسلامی عربی منطقه برخوردار است؟ مقاله حاضر براساس چارچوب نظری سازه‌انگاری درصدد یافتن پاسخ است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که مردم‌سالاری دینی با توجه به مبانی تیوریک و تاریخی خود و تجربه کاربست آن در ایران، به عنوان راه حلی دموکراتیک و مبتنی بر اسلام، ظرفیت‌های لازم برای نظام‌سازی سیاسی آینده در کشورهای منطقه را دارد..

    کلیدواژگان: مردم سالاری، الگوسازی، خاورمیانه، بیداری اسلامی، اسلام سیاسی
  • محمد جواد هراتی*، یدالله هنری لطیف پور، سید محمدکاظم حجازی صفحه 199

    مقاله حاضر با اشاره به تحولات تاریخی مفهوم عاشورا، تلاش می‌کند تا ضمن بررسی تاثیر آن بر تحولات اجتماعی ایران در فاصله زمانی میان قیام 15 خرداد 1342 و حرکت مردمی نهم دی ماه 1388، به بررسی وجوه تمایز و تشابه کارکرد عاشورا در دو دوره ماقبل از انقلاب اسلامی و دوره جمهوری اسلامی ایران بپردازد. در این نوشتار همچنین تلاش می‌شود تحلیلی از آینده مسایل مربوط به این موضوع ارایه گردد.

    کلیدواژگان: عاشورا، تحولات اجتماعی، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرحیم عیوضی*، سید حسام الدین باب گوره صفحه 221

    سوال اصلی مقاله این است که مفهوم حاکمیت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چگونه صورت‌بندی شده است؟ فرضیه مطرح این است که حاکمیت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران فرماسیونی متفاوت، منحصربه فرد و نوین دارد و دارای صورتبندی دوگانه و طولی است؛ به طوری که از یک سو حاکمیت الهی و موازین اسلام را به عنوان اساس و زیرساخت حاکمیت و حکومت‌داری پذیرفته است و از سوی دیگر در طول این حاکمیت الهی، به مبانی جمهوریت و حاکمیت ملت ارزش نهاده و آن را در قالب موازین اسلام صورت‌بندی کرده است و حاکمیت دوگانه الهی مردمی را موجودیت بخشیده است.

    کلیدواژگان: حاکمیت، حاکمیت الهی، حاکمیت مردمی، جمهوریت، قانون اساسی
  • یعقوب توکلی*، رویا نژاد زندیه صفحه 247

    از آنجا آنکه دیپلماسی عمومی به عنوان یکی از مولفه‌های قدرت نرم، مخاطب خود را مردم قرار می‌دهد و شکل‌دهی به افکار عمومی را مد نظر دارد، اخیرا مورد توجه دولت‌ها قرار گرفته است و دولت‌ها در تلاش هستند از این طریق منافع ملی خود را تامین کنند. مفروض مقاله این است که دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی ج.ا ایران پیوند نزدیکی با اصول و ارزش‌های انقلاب اسلامی دارد و ایران اسلامی تلاش کرده با اتخاذ سیاست‌ها و بهره‌گیری از نهادها و ابزارهای مرتبط، اهداف و ارزش‌های انقلاب اسلامی را در میان افکار عمومی سایر ملل اشاعه و گسترش دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، سیاست خارجی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Seyyed Jalal Dehqani Firoozabadi*, Hussein Ajorloo Page 9

    The main question of this article is that what is the resistant society as an Islamic pre-theory first proposed by Imam Moosa Sadr and what are its characteristics? Can it be utilized to protect Islamic revolution of Iran in the face of expansionist threats by great powers? Resistant society is versus passive society and enjoys a specific characteristic which is the prime barrier in the way of expansion and domination of great powers over countries that seek political and economic independence. Therefore with an accurate analysis and its correct adjustment to current conditions, this pattern can be used as one of the methods to protect Islamic revolution of Iran.

    Keywords: Islamic revolution, resistant society, passive society, expansionism
  • Muhammad Hussein Jamshidi*, Peiman Zangane Page 35

    Important political schools in contemporary world including Islam, liberalism and Zionism have considered the issue of justice each through its point of view. These different attitudes toward justice have led to the production of different practical results in contemporary political experience in international system. Equality-seeking approach of Shiite Islam in distribution of facilities and opportunities is in contrast with dominating and self-centered viewpoint of liberalism and has created the grounds for tension between Shiite Islam and liberalism and Zionism. This article intends to study and investigate this conceptual and practical contradiction among the schools in question applying descriptive analysis.

    Keywords: Justice, political experience, pathology, Shiite Islam, liberalism, Zionism
  • Yahya Fowzi*, Hussein Babae Page 63

    With an emphasis on Imam Khomeini's opinions, this article discusses techniques of internal and external supervision in Islamic government. It has extracted and discussed comprehensive techniques out of his opinions in the field of external supervision. While mentioning internal techniques such as piety, knowledge, justice etc. this article mentions techniques presented in the field of external supervision. These external techniques will be brought up under the title of general and structural techniques.

    Keywords: Imam khomeini, supervision, Islamic government
  • Morteza Shiroudi* Page 87

    The main question of this article is how Imam Khomeini (PBUH) domesticated modern political concepts. Grounded theory research method is a new method in political sciences. It begins with a question and through a few stages it presents the answer. For the first time the author intends to analyze Imam Khomeini's (PBUH) approach to tradition and modernism based on a new method not descriptive but rather explanatory. The resultant (finding) is a new model or theory that indicates an approach to sustain tradition in appearance and behavior in Imam Khomeini's (PBUH) method. The scope of the research is Imam Khomeini's (PBUH) speeches from 1945 to 1990. In this field only a sample of applied traditional and modern concepts has been studied.

    Keywords: Imam Khomeini (PBUH), modern concepts, traditional concepts, grounded theory, domestication, tradition, modernism
  • Zahed Gaffari Hashjin*, Mahnaz Ganbari Haram Abadi Page 121

    Using document analysis method, this article tries to investigate components of Pahlavi courtier's political behavior from 1964 up to the victory of Islamic revolution in 1979 in the theoretical framework of Nahjolbalaga teachings. On this basis, first Imam Ali's (peace be upon him) viewpoint about the indexes of political ruler's political behavior has been presented and then components of Pahlavi courtier's political behavior compared to Imam Ali's (peace be upon him) have beeninvestigated. The results indicate that the creation of undesired conditions like dependence, discrimination, injustice and removal of open political atmosphere madePahlavi regime be recognized as an illegitimate regime and led to the proposal of an alternative ideology by ulema [religious scholars]. This finally led to the expansion of revolutionary morale and action against Pahlavi courtiers which in turn played a pivotal role in the formation and victory of the Islamic revolution.

    Keywords: study of political behavior, elites, Pahlavi courtiers, Islamic revolution of Iran
  • Mostafa Malakootian* Page 151

    Aimed at exploring Islamic awakening and its continuation, this article introduces characteristics of a religious revolution, its success and how it occurs. Islamic revolution of Iran and its aspirations and leadership has been studied as a comprehensive example. Finally nine methods have been introduced out of the most important methods to continue Islamic awakening.

    Keywords: Islamic awakening, social force, political power, revolutionary aspiration, religious revolution, revolutionary institutions, independence
  • Seyyed Morteza Hezavei*, Muhaddese Heidari Page 173

    The main question of this article is whether the theory of religious democracy theoretically speaking and its pragmatist approach has enough capacity to set an example in the future of Islamic-Arab countries in the region. The current article tries to find the answer based on theoretical framework of constructivism. Findings of this article indicate that religious democracy considering its theoretical and historical foundations and its application in Iran as a democratic solution based on Islam has enough capacity for political system making in the future in the countries of the region.

    Keywords: Democracy, set an example, middle east, Islamic awakening, political Islam
  • Muhammad Javad Harati*, Yadollah Honari Latifpour, Seyyed Muhammad Kazem Hejazi Page 199

    Mentioning historical developments of Ashura, this article tries to study its impacts on social developments of Iran from the uprising of June 5th 1963 to December 30th 2009 public movement and examines similarities and differences of Ashura's function in pre-revolutionary and post-revolutionary Iran. It also tries to present an analysis of the prospects of this subject.

    Keywords: Ashura, social developments, islamic revolution, islamic republic of iran
  • Muhammad Rahim Eivazi*, Seyyed Hesamoddin Bobgore Page 221

    The main question of this article is how authority has been configured in the Constitution of Islamic Republic of Iran. The proposed hypothesis is that authority has a different, one of a kind and novel formation in the Constitution of Islamic Republic of Iran. It has a dual and linear configuration; it has recognized divine authority and Islam's regulations as the base and foundation of authority and government on one hand and along with this divine authority it has valued the foundations of republic and people's authority on the other hand and has configured it in the frameworks of Islamic regulations and has brought about divine-republic dual authority.

    Keywords: Authority, divine authority, people's authority, republic, the constitution
  • Yaqoob Tavakkoli*, Roya Nezhad Zandiye Page 247

    Since general diplomacy addresses people as a component of soft power and considers shaping public opinion, it has recently attracted the attention of governments and they try to secure their national interests. This article assumes that general diplomacy in Islamic Republic of Iran's foreign policy has a close bond with principles and values of Islamic revolution. By applying policies and benefiting from related institutions and tools, Islamic Iran has tried to promote and spread objectives and values of Islamic revolution among other nations.

    Keywords: Islamic revolution, foreign policy, soft power, general diplomacy, Islamic Republic of Iran