فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 4 (زمستان 1383)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 4 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر مقدس، حسین قدرتی صفحه 1
    آنتونی گیدنز یکی از نظریه پردازان اجتماعی معاصر، تلاش نظری گسترده ای را در سه دهه اخیر صورت داده است. در مرکز بحث های نظری این اندیشمند انگلیسی که اینک ریاست مدرسه سیاسی- اقتصادی لندن را عهده دار است، نظریه ساختاری شدن قرار دارد که شرح و بسط کامل آن نخستین بار در کتاب تاسیس جامعه (1984)آمد. نظریه ساختاری شدن با هدف پایان دادن به سلطه نظریه های هرمنوتیکی از یک سو و ساختارگرایی و کارکردگرایی از سوی دیگر، به طرز پیچیده ای به تلفیق عناصری از این رهیافت ها و رهیافت های پیشین دیگر، می پردازد. هدف گیدنز از به کارگیری اصطلاح ساختاری شدن که از زبان فرانسه گرفته شده است، تاکید بر جریان فعال زندگی اجتماعی و پرهیز از مفهوم ساختار به معنای امری بیرونی و صرفا الزام آور است که مد نظر ساختارگرایان بود. در این مقاله ابتدا به بررسی نظریه ساختاری شدن و آن گاه به مبانی روش شناختی این نظریه می پردازیم.
    کلیدواژگان: آنتونی گیدنز، نظریه ساختاری شدن، روش شناسی
  • مسعود غفاری، علی اصغر قاسمی صفحه 33
    هدف این مقاله تبیین رابطه شکاف نسلی با مساله دموکراسی در ایران در نیم قرن اخیر(13821332) است. برای نیل به این هدف نخست از نتایج نظرسنجی های ملی انجام شده در سالهای 1353، 1374 و 1381 بهره گرفته شده تا از رهگذر درک تفاوت نگرش ها، ارزش ها و رفتارهای نسل جوان و بزرگسال، فعال یا غیرفعال بودن شکاف نسلی روشن گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهد علی رغم وجود برخی تفاوت ها میان جوانان، بزرگسالان و پیران در نیم قرن اخیر، شکاف نسلی، شکافی فعال در عرصه سیاسی و اجتماعی کشور نبوده، اما به دلیل فعال بودن شکاف اقتدارگرایی مردمسالاری، شکاف نسلی بر این شکاف فعال بار شده و باعث تقویت جبهه مردمسالاری گردیده است. در ادامه مقاله، نقش آفرینی نسل جوان در تحولات سیاسی اجتماعی معطوف به برقراری یا تثبیت دموکراسی در کشور، با عطف به تراکم این دو شکاف اجتماعی تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: ایران، شکاف نسلی، دموکراسی، اقتدارگرایی، مشارکت سیاسی
  • مسعود کوثری صفحه 63
    این مقاله می کوشد نشان دهد که رسانه های نوین مستقل از رسانه های قدیمی نیستند و به ویژه نوعی سرایت زبانی از رسانه های قدیمی نظیر تلویزیون به رسانه های نوین وجود دارد. کاربران اینترنت اگرچه در عرصه عمومی مجازی از آزادی های بیشتری نسبت به عرصه عمومی واقعی برخوردار هستند، اما ارتباطات سیاسی آنان در تالارهای بحث و گفتگو مستقل از ساختارهای زبانی رسانه ها گذشته نظیر تلویزیون نیستند. از دیگر سو، انتقال گفتمان سیاسی از تلویزیون به اینترنت در خدمت نوعی هویت یابی سیاسی کاربران اینترنت قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سرایت زبانی، ارتباطات سیاسی، اینترنت، تلویزیون، زبان سیاسی، گفتمان سیاسی، رسانه های قدیمی، رسانه های نوین، عرصه عمومی مجازی، هویت یابی سیاسی
  • محمدتقی ایمان، دانش پورجم صفحه 79
    رفتار جمعی محور اساسی جامعه شناسی سیاسی معاصر است و یکی از پدیده های اجتماعی است که از دیرباز نظام های سیاسی را به چالش طلبیده است. این مقاله به بررسی عوامل مؤثر بر گرایش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز به رفتار جمعی می پردازد. در تبیین رفتار جمعی از چارچوب نظری نیل اسملسر استفاده شده است و از منظر رهیافت ساختی کارکردی رفتار جمعی و سازه های مؤثر بر آن شناسایی و شاخص سازی شده است. نتایج این تحقیق که از یک نمونه 410 نفری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از تکنیک محاسبه حجم نمونه کوکران از جامعه آماری 9326 نفری انتخاب شده اند‍‍، نشان می دهد که متغیرهای سن، سطح تحصیلات والدین، میزان استفاده از تلویزیون، رایانه، اینترنت، ماهواره، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، وضعیت سکونت، خاستگاه اجتماعی و قومیت دانشجویان با میزان تمایل آنان به رفتار جمعی رابطه معنی دار دارند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که میزان استفاده از اینترنت، جنسیت و میزان تماشای تلویزیون به عنوان مهم ترین متغیر ظاهر شده اند که در مجموع توانسته اند 1/15 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند. به طور کلی یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان استفاده از اینترنت قوی ترین رابطه مثبت را با تمایل به رفتار جمعی دارد و پس از آن میزان استفاده از تلویزیون و سن، رابطه معکوس با رفتار جمعی دارند.
    کلیدواژگان: شرایط مساعد ساختاری، فشار ساختاری، عقاید تعمیم یافته، عوامل تسریع کننده، بسیج مشارکت کنندگان، کنترل اجتماعی
  • سید حسین سراج زاده، سارا شریعتی مزینانی، سیروس صابر صفحه 109
    مدارا از جمله موضوعات مهم اجتماعی و سیاسی است که در جامعه ما پژوهش های تجربی ناچیزی درباره آن انجام شده است. در این مقاله بر اساس یک نمونه 335 نفره از دانشجویان، رابطه میزان و انواع دینداری با مدارای اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تاثیر میزان دینداری بر ابعاد و مؤلفه های مختلف مدارا متفاوت است. هرچه افراد دیندارتر باشند، مدارای آنان نسبت به موضوعاتی مثل مسائل جنسی، جرم، و ارتباط با غیرمسلمانان کمتر است. اما دینداری بر مدارای سیاسی، مدارای ملیتی، و مدارای قومی تاثیر چندانی ندارد. از طرف دیگر، اثر نوع دینداری، که در این پژوهش به کثرت گرا، شمول گرا، و انحصارگرا تقسیم شده است، بر انواع مدارا بیش از میزان دینداری است. در مجموع بر اساس یافته های این پژوهش نمی توان از رابطه یک بعدی بین دینداری و مدارا صحبت کرد، بلکه برای رسیدن به یک رابطه واقعی و دقیق درباره دینداری و مدارا، لازم است هم ابعاد و موضوع مورد مدارا و هم نوع دینداری مشخص شود. در موضوعاتی که هنجارها و قواعد دینی مشخص و صریح هستند، مدارای دینداران نیز کمتر می شود. همچنین، در مقایسه با سایر متغیرهای مورد بررسی، نوع دینداری اصلی ترین متغیر برای تبیین تغییرات مدارای اجتماعی است.
    کلیدواژگان: دینداری، مدارا، کثرت گرایی، انحصارگرایی
  • اکبر علیوردی نیا صفحه 143
    این تصور دورکیم که درجه انسجام اجتماعی با میزان خودکشی رابطه معکوس دارد، نقطه شروعی برای نظریه خودکشی گیبس و مارتین است؛ بنابراین، نظریه انسجام منزلتی گیبس و مارتین مبتنی بر نظریه خودکشی دورکیم است. از دیدگاه این نظریه، که بر حسب پنج اصل موضوعه بیان گردیده است، میزان خودکشی تابعی است از درجه انسجام منزلتی یک جمعیت. نظریه گیبس و مارتین به طور گسترده ای مورد آزمون تجربی واقع شده است و اغلب این تحقیقات که عمدتا از داده های در سطح کلان و داده های طولی استفاده نموده اند، اصول موضوعه این نظریه را تایید نموده اند. از این رو، با توجه به اینکه این نظریه به زبان فارسی معرفی نشده است، در این مقاله سعی گردیده ضمن معرفی استخوانبندی اصلی این نظریه، بر روی یکی از جنبه های آن، یعنی میزان مشارکت زنان در نیروی کار، به عنوان شاخصی از تضاد نقش برای تبیین خودکشی زنان تاکید شود. گیبس معتقد است که این نظریه به لحاظ قابلیت آزمون، دامنه و دقت پیش بینی بر نظریه های جایگزینی چون نظریه دورکیم و هنری و شورت تفوق دارد.
    کلیدواژگان: انسجام منزلتی، صنعتی شدن، تضاد نقش، تقدم های هنجاری، خودکشی زنان
  • سیمین فروغ زاده صفحه 155
    هدف اساسی این تحقیق، پاسخ به این سؤال بوده است که میزان دریافتی کارکنان آموزش و پرورش در مقایسه با سایر کارکنان در سازمان های دیگر، تا چه اندازه بر رضایت شغلی آنها تاثیر دارد و این پدیده چه آثار و تبعاتی را از خود برجای می گذارد؟ این مساله به ا تکاء پایه های نظری که مشتمل بر نظریه های انگیزشی، رضایت شغلی و نظریه های مربوط به حقوق و دستمزد است توصیف و تبیین شده است. جامعه آماری عبارتست از کلیه کارمندان آموزش و پرورش به عنوان جامعه هدف که با کارمندان سایر ادارات در سطح شهر زاهدان مقایسه می شوند. روش تحقیق پیمایشی و تکنیک آن پرسشنامه است. روش نمونه گیری برای کارمندان ادارات نمونه گیری خوشه ایشامل 424 نفر به صورت دو مرحله ای و برای کارمندان آموزش و پرورش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب به تعداد 406 نفر بوده است. نتایج مطالعه نشان داد که کارمندان آموزش و پرورش در مقایسه با کارمندان شاغل در سازمان های دیگر به لحاظ ابعاد پنج گانه رضایت شغلی (نوع کار، همکاران، وضعیت ارتقاء در محل کار، پرداخت ها و سرپرست) نارضایتی بیشتری دارند. بیشترین میزان رضایت از نوع کار، پرداخت ها و وضعیت ارتقاء در میان کارمندان شاغل در سازمان های اقتصادی و اجتماعی، و بیشترین میزان رضایت از همکاران و سرپرست در میان کارمندان شاغل در سازمان های فرهنگی است. علاوه بر آن ارتباط روشنی میان پرداخت های غیرمستقیم، رضایت شغلی و تعداد سازمانی پدیدار گردید. کارمندان آموزش و پرورش حتی نوع کار خود را که رکن اصلی یک شغل است، آنطور که انتظار می رود مطلوب تلقی نمی کنند.
    کلیدواژگان: میزان دریافتی، رضایت شغلی، کارمندان
|
  • Ali Asghar Dr.Moghaddas, Hossein Ghodrati Page 1
    Anthony Giddens, a prominent social theoretician of contemporary sociology, has done extensive theoretical efforts in the last three decades. Central to his debates is the theory of structuration, which was first introduced in his book Constitution of society (1984). The theory, aimed at giving an end to dominance of hermeneutic theories on the one hand and structuralism and functionalism on the other hand, blends in a complicated manner elements from these and other previous approaches. To emphasize the procedural character of social life, Giddens uses the term structuration, borrowing it from the French. Furthermore, by using this concept, he avoids structuralist's conception of the structure as an external and constraining entity. In this paper the writer first introduces the theory of structuration and then discuses its methodological foundations.
  • Masoud Dr.Ghaffari, Ali Asghar Ghassemi Page 33
    The aim of this paper is to explain the relationship between generation gap and democracy in Iran in the last fifty years. To do so, the writers have used the results of the national polls conducted in 1974, 1995 and 2002 in their attempt to clarify the activeness or inactiveness of the generation gap by analyzing the differences between the attitudes, values and behaviors of the young and adult generations. The results indicate that, in spite of differences, the generation gap has not been very active in the political and social areas, but because the gap between totalitarianism and democracy has been active, the generation gap has increased, resulting in the strengthening of democracy. The writers also discuss the role of the young generation in the political-social changes aimed at the establishment of democracy in the country.
  • Massoud Dr.Kosari Page 63
    The aim of this paper is to show that modern media are not totally independent of the older media and that there is, specifically, a kind of language transfer from older media such as television to the modern ones. Although Internet users enjoy relatively more freedom in the virtual reality public domains compared with real public domains, their political communications in negotiation rooms are not independent of the linguistic structures of the previous media such as television. On the other hand, Internet users use the transfer of political discourse from television to Internet as a means to seek political identity.
  • Mohammad Taghi Dr.Iman, Danesh Poorjam Page 79
    Collective behavior is regarded as one of the main issues in contemporary political sociology, a social phenomenon that has long challenged political systems. The purpose of this paper is to study the factors affecting the tendency of the students of Shiraz toward collective behavior. To explain collective behavior, we have used Neil Smelser’s theoretical framework and from the structural-functional perspective, collective behavior and the factors affecting it have been identified. The sample consisted of 410 students, selected from a statistical universe of 9326 students. We have used random startified sampling method and Kochrans's technique of calculating the volume of the sample. The results show that the variables age, parents’ education, using television, the internet, satellite, gender, marital status, employment status, place of residence, social background and ethnicity have a significant relationship with the students’ tendency toward collective behavior. The multi-variable regression analysis shows that the amount of using Internet and watching television as well as gender are the most significant variables, explaining 15.1 percent of the changes of the dependent variable. Generally, the findings show that the amount of using Internet has the greatest positive relationship with collective behavior. This is followed by the variables the amount of watching television and age, which are negatively related with collective behavior.
  • Seyed Hosein Dr.Sarajzadeh, Sara Dr.Shariati Mazinani, Siroos Saber Page 109
    Tolerance is among the issues about which very little experimental research has been conducted in the Iranian society. In this study, based on a sample of 335 students, the relationship between degrees and types of religiosity with social tolerance has been examined. The results show that the more religious a person is, the less tolerance they show towards sexual issues, crime and relationship with non-Muslims but that religiosity has no effect on political tolerance, national tolerance and ethnic tolerance. On the other hand, the effect of the type of religiosity  divided in this study into pluralistic, inclusivist and exclusivist  on types of tolerance is more than that of the degree of religiosity. On the whole, the writers conclude, it is not possible to speak of a one-dimensional relationship between religiosity and tolerance; rather, to find out the exact relationship, one should consider types of religiosity and dimensions of tolerance. In the matters where religious norms are specific and explicit, the religious people show less tolerance. Also, compared with the other variables used in this study, type of religiosity was found to be the most basic variable to explain changes of social tolerance.
  • Aliakbar Dr.Alivardinia Page 143
    Gibbs and Martin build on Durkheim’s view that the degree of social integration is inversely related to the rate of suicide. According to Gibbs and Martin, which is expressed in terms of five axioms, the rate of suicide is a function of the degree of status integration in a society. This theory has been extensively subjected to experimental studies, which have supported its axioms. Most of these studies have used longitudinal data and data at macro level. Since this theory has not been introduced to Persian readers, the purpose of this paper is to introduce the main theoretical basis of the theory and to concentrate on one of its aspects; that is, the rate of women’s participation in the work force as an index of role conflict for explaining suicide among women. Gibbs and Martin believe that this theory is better than alternative theories of Durkheim and others with respect to its testability, range and prediction precision.
  • Simin Foroughzadeh Page 155
    The basic objective of this study was to answer the question to what extent the salary received by the staff of the education office of Zahedan has, compared to that received by the staff of other offices, has an effect on their job satisfaction and what the possible consequences are. The statistical universe of the study included all the personnel of the education office of Zahedan as the target society, which was compared with the staff of other social and economic offices of Zahedan. To do so, we used the survey method and a questionnaire. We also used the cluster sampling method for the staff of other offices, which included 424 persons and the class sampling method for the staff of education office, which included 406 persons. According to the results, the staff of the education office showed more dissatisfaction with respect to the five components of job satisfaction; that is, type of work, colleagues, promotion regulations, salary and management. The staff of other offices showed the greatest satisfaction with type of work, salary and promotion regulations, and the staff of the education office showed the greatest satisfaction with colleagues and management. Besides, there was a clear relationship between indirect payment and job satisfaction. Contrary to expectations, the personnel of the education office showed no satisfaction even with the type of their work.