فهرست مطالب

Reproductive BioMedicine - Volume:16 Issue: 9, Sep 2018

International Journal of Reproductive BioMedicine
Volume:16 Issue: 9, Sep 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه گلستان جهرمی، رضا افلاطونیان، پروانه افشاریان، سمانه آقاجانپور، مریم شاه حسینی، عباس افلاطونیان* صفحات 549-556
    مقدمه

    اندومتریوز یک بیماری شایع در زنان می باشد که هنوز اتیولوژی آن به خوبی شناخته نشده و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. هیچ گونه شواهدی دال بر بیان و عملکرد ژن های 3´HOX در هر 4 خوشه ژنی در اندام های انتهایی و ارگان های لگنی از جمله رحم وجود ندارد. ژن های HOX در خوشه های A ،B ،C و D به 13 پارالوگ تقسیم می شوند.

    هدف

    این مطالعه جهت بررسی پروفایل بیان ژنی 5 پارالوگ ژن های HOX در 4 خوشه A، B، C و D در ضایعات اندومتریوزی و بافت یوتوپیک بیماران مبتلا به اندومتریوز نسبت به اندومتر زنان سالم طراحی گردیده است. موارد و

    روش ها

    نمونه های بافتی از 30 زن (15 بیمار مبتلا به اندومتریوز و 15 فرد سالم بدون ابتلا به اندومتریوز) که در سن باروری قرار داشتند و دارای سیکل قاعدگی منظم بودند، گرفته شد. هر دو نمونه یوتوپیک و اکتوپیک از یک فرد گرفته شد و نمونه های کنترل از طریق لاپاراسکوپی جهت عدم وجود ضایعات اندومتریوزی چک شدند. پروفایل بیان این ژن های پارالوگ HOX با استفاده از تکنیک qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    این مطالعه افزایش بیان معنی دار تعدادی از ژن های HOXC و HOXD (HOXC4، HOXC5،HOXD1 و HOXD3) در بافت های اکتوپیک و یوتیپیک نسبت به گروه کنترل نشان داد. همچنین کاهش بیان معنی دار تمام ژن های پارالوگ HOXA و HOXB به جز HOXA1 در بافت اکتوپیک نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    داده های این پژوهش یک الگوی بسیار وابسته به خوشه ژنی را در مورد بیان ژن های HOX در بافت های اکتوپیک و یوتوپیک نسبت به گروه کنترل نشان می دهد (افزاش بیان ژن های HOX در خوشه های C و D و کاهش بیان ژن های HOX در خوشه های A و B) بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که احتمالا تغییر در سطح بیان این ژن ها در بافت اندومتر در پاتوژنز اندومتریوز نقش دارد.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، ژن های HOX، اندومتر یوتوپیک، اندومتر اکتوپیک
  • صفحات 557-562
    مقدمه

    سل تناسلی (GTB) یکی از علل مهم ناباروری زنان به ویژه در کشورهای در حال توسعه می باشد. نتایج مثبتی از واکنش زنجیره ای پلیمریزاسیون (PCR) در GTB اندومتر در غیاب آسیب لوله ای، امکان تشخیص بیماری های غیر بالینی یا پنهان را که درمان آنها فواید ثابت شده ای ندارد افزایش می دهد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی عفونت سل میکوباکتریوم (MTB) و میکوباکتریوم غیر سلی (NTM) با استفاده از روش Real-Time PCR در نمونه های خون قاعدگی 120 زن نابارور ناشناخته می باشد.

    موارد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 120 زن نابارور مبتلا به ناباروری غیرقابل توصیف 20 تا 35 ساله و هیستروسالپنگوگرافی طبیعی قرار گرفتند. خون قاعدگی در 12 ساعت اول قاعدگی حاوی بافت اندومتری از هر شرکت کننده برای MTB و NTM با روش Real-Time PCR آزمایش شد.

    نتایج

    از میان 120 بیمار انتخاب شده تنها دو مورد برای عفونت MTB مثبت بودند. بقیه بیماران برای عفونت MTB منفی بودند. همه بیماران برای عفونت NTM در آندومتر منفی بودند.

    نتیجه گیری

    اگرچه، مطالعات نشان داده اند که PCR یک روش مفید در تشخیص بیماری GTB اولیه در زنان نابارور است که هیچ گونه شواهد قابل اثباتی در مورد دخالت لوله ای و اندومتری وجود ندارد، مطالعه ما نشان داد که GTB مشکل اصلی در زنان با ناباروری غیرقابل توصیه نیست.

    کلیدواژگان: GTB، NTM، واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی، ناباروری غیرمنصفانه
  • ماهرخ دولتیان، زهره محمودی صفحات 563-570
    مقدمه

    تولد زودرس بالاترین میزان مرگ و میر نوزادان و عوارض مادام العمر را به خود اختصاص داده است که بار مالی و روانی بسیاری را بر خانواده و جامعه تحمیل می کند، به همین علت شناخت عوامل موثر بر آن مهم می باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین وضعیت اجتماعی اقتصادی، عوامل روانی اجتماعی و ناامنی غذایی با زایمان زودرس انجام گردید. موارد و

    روش ها

    مطالعه طولی حاضر بر روی 674 زن باردار، سن 28-24 هفته بارداری دارای شرایط ورود به مطالعه در استان ایلام انجام شد. نمونه گیری به روش طبقه ای خوشه ای بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل چندین پرسشنامه جهت سنجش وضعیت اجتماعی اقتصادی، عوامل روانی اجتماعی و ناامنی غذایی بود.

    نتایج

    شیوع زایمان زودرس در مطالعه حاضر 7/7% بود. عوامل اجتماعی اقتصادی با زایمان زودرس ارتباط نداشتند. از بین عوامل بینابینی تعیین کننده اجتماعی سلامت، ناامنی غذایی، استرس و مراقبت های دوران بارداری با زایمان زودرس ارتباط معنی داری داشتند. شانس زایمان زودرس در افراد دارای ناامنی غذایی، استرس و افراد با مراقبت های ناکافی دوران بارداری به ترتیب 2، 1/9 و 13/2 برابر افراد دارای امنیت غذایی، بدون استرس و دریافت کننده مراقبت های کافی دوران بارداری بود.

    نتیجه گیری

    زایمان زودرس یک مشکل نسبتا شایع است که تعیین کننده های بینابینی اجتماعی سلامت به عنوان عوامل مهم و تاثیر گذار بر آن می باشند لذا با توجه به کمبود مطالعات در این زمینه، نتایج مطالعه حاضر می تواند به عنوان پایه ای برای طراحی سایر مطالعات باشد.

    کلیدواژگان: وضعیت اجتماعی اقتصادی، ناامنی غذایی، زایمان زودرس، پیامد بارداری
  • سید حمیدرضا میرابوطالبی، نورالدین کرمی، حمیدرضا اشرف زاده، ژیما اخوان ثالث، مریم توکلی، نسرین قاسمی* صفحات 571-576
    مقدمه

    کیفیت تخمک اغلب به عنوان یک عامل محدود کننده باروری، به خصوص IVF، در نظر گرفته می شود. برخی از جهش های میتوکندریایی، به ویژه حذف 4977 جفت بازی، با افزایش سن، افزایش می یابد. بنابراین، این جهش می تواند به عنوان یک نشانگر برای پیری سلول در نظر گرفته شود، که کاهش کیفیت تخمک ها را برای لقاح نشان می دهد. در برخی مطالعات پیشنهاد شده است که این (جهش) می تواند در سلول های خونی زنان مبتلا به شکست IVF مورد بررسی قرار گیرد.

    هدف

    1-تعیین فراوانی حذف 4977 جفت بازی در زنان مبتلا به شکست IVFو 2-بررسی ارتباط بین حذف 4977 جفت بازی و سن بیماران.

    موارد و روش ها

    واکنش زنجیره ای پلیمریزاسیون (PCR) برای تشخیص حذف 4977 جفت بازی در نمونه های خون 52 بیمار مبتلا به شکستIVF و 52 زن سالم که حداقل یک فرزند سالم داشتند، استفاده شد.

    نتایج

    براساس نتایج بدست آمده، 07/48% از زنان مبتلا به شکست IVF و 62/32 درصد زنان سالم دارای حذف 4977 جفت بازی میتوکندریایی بودند (0/163p= و 1/749 OR:). همچنین، در رابطه با سن این بیماران و فراوانی جهش 4977 جفت بازی، P-value و OR به ترتیب 0/136 و 1/749 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه، رابطه معنا داری بین فراوانی جهش های 4977 جفت بازی میتوکندریایی و شکست در IVF وجود نداشت.

    کلیدواژگان: لقاح آزمایشگاهی، میتوکندری، جهش، پیری سلول
  • صفحات 577-586
    مقدمه

    افزایش دمای بیضه می تواند منجر به آسیب اسپرماتوژنز و در نتیجه ناباروری مردان شود. سلول های زایا که حساس به حرارت هستند، یکپارچگی ژنتیکی خود را از طریق مکانیزم محافظت از خود سلول یا از طریق مرگ سلول حفظ می کنند. با این حال، تمایز کیفی در مورد اینکه چگونه گونه های فعال اکسیژن و آنزیم های آنتی اکسیدان تنظیم مسیرهای سیگنالینگ آسیب سلولی، از جمله تجزیه DNA در دماهای مختلف را تنظیم می کنند هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.

    هدف

    این مطالعه به منظور تعیین تاثیر استرس اکسیداتیو وابسته به گرما بر روی سلول های زایای جنس نر انجام شد. همچنین، تغییرات کیفی وابسته به زمان در مرگ سلول های زایا مورد مطالعه قرار گرفت.

     موارد و روش ها

    تعداد 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند (6=n در هر گروه) ، یعنی کنترل، 30، 45، 60 و 90 دقیقه با توجه به پروتکل درمان حرارتی. مطالعات کمی DNA و DNA نردبان همراه با پارامترهای بیوشیمیایی مختلفی نظیر پراکسیداسیون لیپید (LPO)، گلوتاتیون، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GSH-Px)، گلوتاتیو ردوکتاز (GR)، گلوتاتیون s ترانسفراز (GST) انجام شد.

    نتایج

    حیواناتی که تحت درمان گرمایی 30 دقیقه و 45 دقیقه قرار گرفتند، واکنش سیستمی و تدریجی به استرس گرمایی را نشان دادند. در حالی که حیوانات تحت درمان 60 دقیقه و 90 دقیقه، یک تغییر معمول و ناگهانی محیط داخلی سلول های زایا را نشان دادند. به ترتیب آسیب DNA laddering و smearing در 30 و 45 دقیقه و 60 و 90 دقیقه تحت درمان با گرما دیده شد.

    نتیجه گیری

    با افزایش طول مدت درمان حرارت، میزان آپوپتوز به سطح مطلوبی رسیده و افزایش طول در معرض قرارگیری حرارت، حالت مرگ سلولی از آپوپتوز به نکروز را به طور ضمنی به علت حمله شدید اکسیداتیو تبدیل می کند.

    کلیدواژگان: استرس گرما، آپوپتوز، نکروز، آنزیم های آنتیاکسیدان، تست
  • عالمتاج صمصامی، زهره چیت سازی*، گلناز نمازی صفحات 587-594
    مقدمه

    در پروتکل های IVF، استفاده از آگونیست‌های هورمون آزاد کننده‌ گنادوتروپین به عنوان بخشی از پروتکل تحریک کنترل شده‌ تخمدان ها جهت جلوگیری از آزادسازی ناگهانی طبیعی LHو تخمک گذاری خود به خودی رایج است. این در حالی است که استفاده از آگونیست های هورمون‌های آزاد کننده‌ گنادوترپین‌ها هزینه‌بر بوده، می تواند موجب عوارض جانبی ناشی از کاهش استروژن نیز گردد. همچنین باعث طولانی تر شدن زمان آماده سازی تا حساسیت زدایی کامل هیپوفیز می شود.

    هدف

    در این مطالعه درصد موفقیت در سیکل‌های IVF با و بدون استفاده از آگونیست‌های هورمون آزاد کننده‌ی گنادوتروپین مورد بررسی قرار می گیرد.

    موارد و روش ها

    در این مطالعه خانم‌هایی که کاندید IVF با استفاده از کاشت جنین منجمد (FTET) بودند بعد از موافقت جهت ورود به مطالعه و امضای رضایتنامه‌ آگاهانه به دو گروه A و B تقسیم شدند. در گروه A، 100 نفر بیمار طبق پروتکل رایج در پروسه‌ی آماده سازی جهت تخمک گذاری بوسرلین (آگونیست‌های هورمون آزاد کننده‌ی گنادوتروپین) دریافت کردند و در گروه B، برای تعداد 100 نفر بیمار بدون دریافت آگونیست‌ هورمون آزاد کننده‌ گنادوتروپین، صرفا آماده‌سازی با داروهای کورتیکواستروییدی تجویز شد. موفقیت روش مداخله به صورت مثبت شدن تست بارداری، درصد لانه‌گزینی، بارداری کلینیکی، و بارداری ادامه دار بعد از 20 هفته بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    در هیچ یک از فاکتور‌های اندازه‌گیری شده به عنوان نتیجه مداخله تفاوت معناداری بین دو گروه مورد مطالعه وجود نداشت. به طور مشابه، درصد سقط نیز بین دو گروه مشابه بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشاهده شد که عدم تجویز آگونیست‌های هورمون آزاد کننده‌ی گنادوتروپین،‌ در نتیجه‌ی بالینی بارداری تاثیر منفی ندارد. علاوه بر این، حذف استفاده از آگونیست‌های هورمون آزاد کننده‌ی گنادوتروپین با وجود نتایج مطلوب حاملگی، کاهش قابل توجهی در هزینه‌های انجام پروتکل های لقاح مصنوعی دارد.

    کلیدواژگان: انتقال جنین، لقاح آزمایشگاهی. تحریک تخمدان، هورمون آزاد کننده گونادوتروپین، Agonist
  • مهرانگیز زنگنه، مریم صداقت جو، محمدعلی صدیقی گیلانی، مهین جمشیدی ماکیانی، شقایق صادقی نیا، رضا سلمان یزدی* صفحات 595-600
    مقدمه

    نقش پروتکل های غربالگری در عفونت های هپاتیت ویروسی و HIV در زوج های نابارور به ندرت مورد مطالعه قرار گرفته است.

    هدف

    مطالعه حاضر برای ارزیابی شیوع عفونت های HBV، HCV و HIV در میان زوج های نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری پژوهشگاه رویان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 21673 زوج نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری پژوهشگاه رویان در طی سال های 1388 تا 1393 انجام گرفته است. یافته های سرولوژیکی هپاتیت ویروسی B، C و عفونت HIV به همراه اطلاعات آماری شرکت کنندگان در مطالعه، از طریق چک لیست مطالعه جمع آوری گردید. در نهایت 302 زوج که حداقل دارای یک نتیجه مثبت در تست های سرولوژیک بوده اند در آنالیز آماری وارد شدند.

    نتایج

    شیوع عفونت های HBV و HCV در بین جمعیت مورد مطالعه بترتیب 0/57% و 0/148% بوده است. تنها دو مورد عفونت HIV داشته اند. شیوع عفونت های HBV و HCV ارتباط معنی داری با جنسیت شرکت کنندگان داشته است، اما بین این عفونت ها و نوع ناباروری ارتباط معنی داری وجود نداشته است.

    نتیجه گیری

    غربالگری عفونت های ویروسی هپاتیت در بین زوج های ناباروری که متحمل روش های کمک باروری شده اند نیازمند توجه بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: HBsAg، آنتی بادی HCV، آنتی بادی HIV، ناباروری، هپاتیت ویروسی
|
  • Masoumeh Golestan Jahromi, Reza Aflatoonian, Parvaneh Afsharian, Samaneh Aghajanpour, Maryam Shahhoseini, Abbas Aflatoonian* Pages 549-556
    Background

    Endometriosis is a prevalent gynecological disease, with limited known etiology and more researches are required to identify its etiology. In this manner, there is no evidence for expression and function of 3´HOX genes in 4 clusters in the limb and pelvic organs such as the uterus and its disorders (Genes in the HOXA-D clusters are subdivided into 13 paralogous groups).

    Objective

    This study designed to investigate the expression profile of 5 paralogous (1-5) in four clusters of HOX genes (A, B, C, and D) in ectopic and eutopic tissues of women with endometriosis compared to the normal endometrium.

    Materials and Methods

    Samples were obtained from thirty patients (15 with and 15 without endometriosis) of reproductive age with normal menstrual cycles. The same patient provided both eutopic and ectopic tissues and control women were laparoscopically checked for the absence of endometriosis. The expression profile of these HOX genes was investigated by quantitative real-time polymerase chain reaction technique.

    Results

    We observed significant up-regulation of some members of HOXC and D clusters (HOXD1, HOXD3, HOXC4 and HOXC5) in ectopic and eutopic tissues vs. control. Also, our data showed significant down-regulation of all of HOXA and HOXB paralogous except HOXA1 in ectopic tissues versus control.

    Conclusion

    Our data showed specific cluster dependent modulation of the HOX genes expression in endometriosis (over-expression of some HOX genes in cluster C and D and down-regulation of HOX genes in cluster A and B) in ectopic and eutopic tissues compare to control group. Therefore, it is possible that change of expression level of these genes in endometrium plays a role in the pathogenesis of endometriosis

    Keywords: Endometriosis, HOX genes, Eutopic endometrium, Ectopic endometrium
  • Tridip Chatterjee*, Ashim Kumar Basak Pages 557-562
    Background

    Genital tuberculosis (GTB) is an important cause of female infertility, especially in developing countries. The positive results of polymerase chain reaction (PCR) in endometrial GTB in the absence of tubal damage raise the possibility of the detection of sub-clinical or latent disease, with doubtful benefits of treatment.

    Objective

    This study aims to evaluate the Mycobacterium tuberculosis (MTB) and Non-tubercular Mycobacterium (NTM) infection by using Real-PCR technique in the menstrual blood samples of 120 unexplained infertile women.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 120 infertile women with unexplained infertility aged 20-35 yr old and normal hysterosalpingography findings were taken. Menstrual blood in the first 12 hr of menstruation containing the endometrial tissues from each participant was tested for MTB and NTM by Real-Time PCR.

    Results

    Among the selected 120 patients, only two were found to be positive for MTB infection. All remaining participants were negative for MTB infection. All participants were negative for NTM infection at the endometrium.

    Conclusion

    Although, studies have indicated that PCR is a useful method in diagnosing early GTB disease in infertile women with no demonstrable evidence of tubal or endometrial involvement, our study showed that GTB is not the major problem in women with unexplained infertility

    Keywords: GTB, NTM, Real-time polymerase chain reaction, Unexplained infertility
  • Mahrokh Dolatian, Nasibeh Sharifi*, Zohreh Mahmoodi Pages 563-570
    Background

    Premature birth is the main cause of neonatal mortality and long-term complications, which imposes heavy financial and psychological burdens on the family and society; therefore, it is important to recognize the factors affecting it.

    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between socioeconomic status, psychosocial factors, and food insecurity with preterm delivery.

    Materials and Methods

    This longitudinal study was conducted on 674 pregnant women at 24-28 wk of gestation who met the inclusion criteria. The subjects were selected using cluster sampling. The pregnant women filled out total questionnaires of study and they followed up until delivery and the data about the newborn was collected after delivery. The data collection tools included questionnaires for evaluating socioeconomic status, psychosocial factors, and food insecurity.

    Results

    The prevalence of preterm delivery was 7.7%, and socioeconomic factors were not associated with preterm labor. Among the intermediary factors, social health, food insecurity, stress, and prenatal care had a significant relationship with preterm labor. The prevalence rates of preterm delivery in cases with food insecurity, stress, and inadequate prenatal care were 2, 9.1 and 13.2 times higher than those who had food security, did not experience stress, and received adequate care during pregnancy.

    Conclusion

    Preterm labor is a relatively common problem in which intermediary social determinants of health can play an important role. Considering the limited studies on this issue, the results of this study can lay the foundation for future studies

    Keywords: Socioeconomic status, Food insecurity, Preterm labor, Pregnancy outcome
  • Seyed Hamidreza Mirabutalebi, Noorodin Karami, Hamid Reza Ashrafzadeh, Zhima Akhvansales, Maryam Tavakoli, Nasrin Ghasemi* Pages 571-576
    Background

    The quality of oocyte is often considered as a limiting factor for fertility, especially IVF. Some mitochondrial mutations, particularly the 4977-bp deletion increase with the age. Thus, this mutation can serve as a marker for cell aging, which indicates the reduced quality of the oocytes for fertilization. It has been suggested that this can also be investigated in the blood cells of women with IVF failure.

    Objective

    1-Determination of the frequency of 4977-bp deletion in women with IVF failure, 2-Investigation of the relationship between 4977-bp deletion and the age of patients.

    Materials and Methods

    Polymerase chain reaction was used to detect the 4977-bp deletion in blood samples of 52 IVF failure women and 52 women who had at least one healthy child. After polymerase chain reaction with deleted and wild-type primers, the products were examined using agarose gel electrophoresis.

    Results

    48.07% of women with IVF failure and 34.62% of healthy women had a mitochondrial 4977-bp deletion, with p=0.163 and OR: 1.749. Also, in association with the age of these patients and the frequency of 4977-bp mutation, p and OR were obtained 0.163 and 1.749, respectively and frequency of this mutation was higher in patients over 35 yr old compared to other subgroups (Patients ≥35: 57.69).

    Conclusion

    According to the findings of this study, there is no a significant relationship between the frequency of mitochondrial 4977-bp mutation and failure in IVF

    Keywords: In vitro fertilization, Mitochondria, Mutation, Cell aging
  • Kuldeep Kaushik*, Naveen Kaushal, Natwar Raj Kalla Pages 577-586
    Background

    Increased scrotal temperature can disrupt spermatogenesis leading to male infertility. Germ cells being heat sensitive maintain their genetic integrity via protective mechanism originated from the cell itself or by means of cell death. However, qualitative differentiation of how reactive oxygen species and antioxidant enzymes regulate signaling pathways of cellular damage including DNA fragmentation at varied temperatures remains unexplored.

    Objective

    The study was designed to evaluate the effects of heat mediated oxidative stress on male germ cells. Also, the time-dependent qualitative variation in the germ cell death was studied.

    Materials and Methods

    Thirty male Wistar rats were randomly segregated into five major groups (n=6/each) i.e., Control, 30, 45, 60, and 90-min counterparts according to heat treatment protocol. Quantitation of DNA and DNA ladder studies was performed along with various biochemical parameter like lipid peroxidation (LPO), glutathione, catalase, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutatione reductase (GR), glutathione-s-transferase (GST).

    Results

    Animals receiving heat treatment for 30-min and 45-min revealed systematic and gradual response to heat stress; whereas, 60-min and 90-min treated animals showed a typical and abrupt change of the internal milieu of germ cells. Laddering and smearing effect of damaged DNA in 30 and 45 min and 60 and 90 min heat treated animals was seen respectively.

    Conclusion

    As the duration of heat treatment increases, the rate of apoptosis reaches an optimum level, and a further increase in the duration of heat treatment converted the mode of cell death from apoptosis to necrosis, implicitly due to severe oxidative attack

    Keywords: Heat stress, Apoptosis, Necrosis, Antioxidant enzymes, Testes
  • Alamtaj Samsami, Zohre Chitsazi*, Golnaz Namazi Pages 587-594
    Background

    To perform an in-vitro fertilization cycle, pretreatment with gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonist is widely used as a part of controlled ovarian hyper-stimulation protocols to prevent endogenous luteinizing hormone surge and spontaneous ovulation. GnRH agonist pretreatment is relatively costly and there is a risk of hypo estrogenic side effect. It would also lengthen the preparation period until pituitary desensitization occurs.

    Objective

    Our study is aimed at evaluating the pregnancy outcome rate of frozen thawed embryo transfer with and without GnRH agonists pretreatment.

    Materials and Methods

    Women with documented infertility who were candidate for frozen thawed embryo transfer were recruited and randomly assigned to two groups. In group A (n=100), patients received GnRH agonist, Buserelin, to induce pituitary desensitization prior to endometrial preparation and embryo transfer. Individuals in group B (n=100) received steroid manipulation without prior down-regulation of the pituitary. Chemical pregnancy, implantation rate, clinical pregnancy and ongoing pregnancy were measured and statistically compared between the two groups.

    Results

    None of the outcome measures including clinical and chemical pregnancy rates, implantation rate, and ongoing pregnancy rate showed significant difference between the two groups. Similarly, the rate of miscarriage did not vary between the two groups.

    Conclusion

    In this study, we found that removing the GnRH agonists pretreatment from the programmed cycles did not negatively influence the pregnancy outcome or implantation rate. Moreover, it will cause a considerable reduction in cost of assisted reproductive technology as well as adverse effects related

    Keywords: Embryo transfers, In vitro fertilization, Ovarian stimulation, Gonadotropin releasing hormone, Agonist
  • Mehrangiz Zangeneh, Maryam Sedaghat Jou, Mohammad Ali Sadighi Gilani, Mahin Jamshidi Makiani, Shaghayegh Sadeghinia, Reza Salman Yazdi* Pages 595-600
    Background

    The role of the screening protocol for viral hepatitis and human immuunodeficiency virus (HIV) infections among infertile couples were seldom investigated.

    Objective

    The present study was performed to assess the prevalence of hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV) and HIV infections among infertile couples referring to infertility clinic of Royan Institute.

    Materials and Methods

    This analytical cross-sectional study was performed on 21673 infertile couples referring to infertility clinic of Royan Institute between 2009 and 2014. Serological findings for viral hepatitis B, C and HIV infection were gathered herewith demographic data of the study participants through the study checklist. Ultimately, 302 couples who had at least one positive result in their serological tests were included in the statistical analysis.

    Results

    The HBV and HCV infections prevalence among study participants were 0.57% and 0.148% respectively; only two cases had HIV infection. HBV and HCV infections prevalence had significant association with the gender of participants, but there was no significant relationship between these infections and infertility types.

    Conclusion

    Viral hepatitis infections screening among infertile couples undergoing assisted reproductive techniques needs more attention

    Keywords: HBsAg, HCV antibody, HIV antibody, Infertility, Viral hepatitis
  • Catalina Garca, Vielma , Martha Imelda Dvila, Rodrguez , Elva Irene Cortés, Gutiérrez* Pages 601-608
    Background
    Chromosome rearrangements can produce genomic imbalance in gametes which causes a drastic decrease in fertility. Several studies have described the relationship between high levels of DNA damage and chromosomal alterations in the spermatozoa of infertile or subfertile males. However, the nature of this relation is poorly understood. In this study, the meiotic segregation pattern and chromatin integrity were analyzed in the ejaculated spermatozoa of a 46, XY, t(2;8)(p24;p21)mat carrier with normozoospermia and a lack of conception.
    Case: A 39-year-old infertile man with a 46, XY, t(2;8)(p24;p21)mat inherited from his mother, was studied. The wife of the proband (30 yrs old) had a normal karyotype and no reproductive problems. The meiotic segregation pattern and aneuploidy of chromosome-8 and chromosome-2 were analyzed by FISH. Sperm DNA damage was evaluated by the Sperm Dispersion Chromatin, alkaline comet assay and DNA breaking detection. Five healthy male donors were included as controls. The frequency of genetically unbalanced spermatozoa was 61.6%. Analysis of the aneuploidy of chromosome-8 and chromosome-Y revealed approximately three and 24 fold increased level respectively in comparison with that of the control group.
    Conclusion
    We suggest that the accumulation of genetically unbalanced spermatozoa, and increased sperm aneuploidy level is related to male infertility. Interestingly, the case described here has a high level of sperm chromosomal imbalance appears to be linked to sperm DNA fragmentation status. This information could be useful in assisted reproductive techniques
    Keywords: Infertility, Male, Spermatozoa, DNA damage, Chromosome segregation, Translocations, Genetic