فهرست مطالب

نشریه دانش و پژوهش حقوقی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید ابهری، رضا زارعی صفحات 1-28
    دستور موقت، اقدامی احتیاطی است که در اموری که فوریت دارد به درخواست ذینفع از سوی برخی مراجع قانونی صادر می شود. در قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی1، مواد 310 تا 325 مقرراتی را در مورد دستور موقت بیان داشته است. علاوه بر این، در برخی قوانین خاص نیز صدور دستور موقت پیش بینی گردیده است. در زمینه ی مراجع و مقامات ذیصلاح برای صدور این دستور، مسایل مهم و قابل توجهی وجود دارد که با توجه به اجمال قوانین موجود باید راهکارهایی برای آن ارایه شود. به عنوان نمونه آیا دادگاه تجدیدنظر صلاحیت صدور این دستور را دارد؟ آیا در موارد ارجاع دعوا به داوری، داور یا داوران برای صدور دستور موقت صلاحیت دارند؟ در این تحقیق، مراجع و مقام های صالح برای صدور دستور موقت مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: دستور موقت، دادگاه، فوری
  • مصطفی جباری * صفحات 29-56
    همه ی آن چه در این نوشته می آید این است که: «ماهیت ورقه ی امتحان چیست و چه آثاری بر آن مترتب خواهد بود»؟: رابطه ی دانشجو با آن چه به عنوان تلاش فکری خود به ارزیابی می نهد چه رابطه ای است.؟ آیا حق دارد در مقام تردید نسبت به امتیاز یا به اصطلاح نمره ای که در ورقه داده اند درخواست «دیدن ورقه» خود را داشته باشد؟ آیا استاد می تواند او را از این حق محروم کند؟ آیا می توان به دانشجو وعید داد که اگر اعتراض وارد نباشد چند نمره ای از نمره داده شده در ورقه کاسته خواهد شد؟ این نوشته می خواهد نشان دهد ورقه ی امتحان، هرچند در نگاه نخستین به «برگی در آغوش تندباد» می ماند که به هر سویش خواهد می افکند؛ خود یک «سند» است؛ سندی با همه ی ویژگی ها و قدرت و اعتبار و تبعات و آثار هر سند دیگر.
    کلیدواژگان: سند، سند رسمی، سند عادی، ورقه ی امتحان، حق اعتراض به نمره ی امتحان
  • قاسم خادم رضوی، سمیه زیلابی صفحات 57-86
    امروزه با توجه به افزایش روزافزون تجارت بین الملل در سطح جهانی و فراگیر شدن این مسئله در میان اغلب کشورها، و هم چنین با عنایت به این موضوع که کشورها قادر نمی باشند به تنهایی تمامی منابع و امکانات مورد نیاز خویش را تامین نمایند، ضرورت نیاز به تجارت با سایر کشورهاپیرو آنو موضوع رقابت در بازار یک کالا مطرح می گردد.
    در عرصه رقابت گاهی ممکن است کشورهای قدرتمند و توسعه یافته جهان در مقابل سایر کشورها شیوه هایی را به کار گیرند که از رقابت سالم دورافتاده و روش های تجارتی مکارانه و ناسالم را برای دستیابی به سود اعمال نمایند، وضعیت مذکور در تجارت بین الملل همواره وجود داشته است و رو به افزایش می باشد؛ در این باب می توانیم به دامپینگ که همان بازارشکنی است اشاره نماییم ؛ بازارشکنی به عنوان یکی از نتایج منفی تجارت آزاد می باشد و زمانی رخ می دهد که صادرکننده خارجی کالایی را با قیمتی پایین تر از قیمت فروش همان کالا یا کالای مشابه در بازار داخلی خود ، در بازار کشور دیگر به فروش برساند. تجارت آزاد علیرغم این که امتیازات فراوانی با خود به همراه دارد لکن گاهی ممکن است برای کشورهای در حال توسعه، مخصوصا بخش صنعت آن ها، تهدیداتی جدی را پیش آورد که دامپینگ به عنوان در شمار این خطرات می باشد.
    بازارشکنی منجر به افزایش انحصارو جهت گیری بازار به سمت انزوا می گردد و از سویی دیگر بر روی کاهش سهم بازاری بنگاه های داخلی و نیز خسارت به آن ها، تاثیرگذار است. با عنایت به این موضوع که در صورت پذیرش تجارت آزاد ناشی از الحاق به سازمان تجارت جهانی، الزام کاهش تعرفه های گمرکی وجود دارد، این امکان وجود دارد که در برخی موارد کشورها با خطر دامپینگ مواجه شوند؛ از این رو صنایع داخلی نیازمند حمایت ازطریق ابزارهای حقوقی می باشند. وجود مقررات خاص ضد دامپینگ باعث می گردد دست اندرکاران تجارت خارجی و بازرگانان بین المللی با آگاهی از حقوق خود به دفاع از این حقوق بپردازند. در زمینه شناسایی ووضع مقررات ضد دامپینگ، سازمان تجارت جهانی (World Trade Organization) اقداماتی را انجام داده است.درایران به جز قانون امور گمرکی (1350، قانون الحاق ایران به موافقت نامه راجع به نظام ترجیحات تجاری بین کشورهای در حال توسعه 1370) و چند ماده پراکنده دیگر، قانون خاصی برای مقابله با این معضل مخرب وجود ندارد؛ ناکافی بودن مقررات و ساز وکارهای حقوقی کشور در این زمینه ما را بر آن داشت تا به مطالعه تطبیقی روش های ضد دامپینگ در نظام حقوقی ایران و اتحادیه اروپا بپردازیم.
    کلیدواژگان: دامپینگ، موافقت نامه ضد دامپینگ، حاشیه ی دامپینگ، لطمه صنعت داخلی، ارزش عادی، بهای صادراتی، محصول مشابه
  • میثم دوستی، روح الله دهقانی، عبالحسین رضایی راد، سید حسین آل طاها صفحات 87-106
    ادله ی اثبات دعوی در فرآیند دادرسی، نقش اساسی دارد. روند صحیح و قانونی اثبات، از خصوصیات دادرسی عادلانه می باشد. یکی از راه های قانونی جهت اثبات دعوا،اماره قضایی است که به دلیل پیشرفت علوم، جایگاه و اعتبار خاصی در میان سایر ادله ی اثبات دعوی دارد. دلایل فقهی نیز بر مشروعیت اماره قضایی نزد شارع، گواهی می دهند و آن را یکی از راه های معتبر در اجرای عدالت نشان می دهند. منشا امارات قضایی ظنون دادرسان، عرف و عادت واوضاع و احوال می باشدکه برطبق هر کدام از این ها می توان امارات قضایی جدید را کشف کرد. از امارات قضایی در مسیر دادرسیاثبات حق الله ، نباید مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا اصل بر سترپوشی می باشد و فقط باید در اثبات، حق الناس به آن استناد گردد.
    کلیدواژگان: اماره قضایی، فقه، مشروعیت، حق الناس، دادرسی
  • حسین رمزدان * صفحات 107-141
    مسئولیت کیفری اشخاص دارای نقیصه عقلی، از جمله موضوعاتی است که در قوانین کیفری کشور ما مسکوت مانده است. این اشخاص کسانی هستند، که رشد عقلی و هوشی آن ها در مرحله ای از تکامل ناقص مانده، لذا از نظر میزان هوشبهر (IQ) از افراد متعارف و معمول جامعه در سطحی پایین تر می باشند. لازم به توضیح است، با وجود این که در کتب معتبر فقهی این اشخاص به (عته) معروف بودهو فاقد مسئولیت کیفری معرفی شده اند؛ اما بین حقوق دانان این امر مساله ای اختلافی می باشد. به طور کلی، به نظر می رسد این اشخاص فاقد مسئولیت کیفری می باشند ولی امکان واکنش جزایی علیه اعمال مجرمانه این اشخاص به صورت اقدامات تامینی و تربیتی وجود دارد. این مقاله بر آن است که این اشخاص معرفی شوند، تا افراد مخاطب موضوع آن مشخص گردد و با بررسی دلایل این امر که اعمال مجرمانه این اشخاص به لحاظ ماهوی جرم می باشد مرحله بعد تصمیم قضایی که وضعیت مسئولیت کیفری این اشخاص است، تشریح شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، نقیصه عقلی، هوشبهر (IQ)، رشد عقلی
  • غلامحسن مزارعی * صفحات 141-171
    تفسیر مهم ترین ابزار و مشغولیت حقوق دانان در قلمرو دانش حقوق تلقی می شود. ارتقای روش های تفسیر حقوقی نیازمند مددگیری از دانش های زبانی جدید است. این مقاله در صدد است که با تشریح روش هارت در به کارگیری فلسفه ی تحلیلی، توانایی و کاربرد این رهیافت فلسفی را در ابهام زدایی از واژه های مبهم و عام حقوقی نشان دهد. هارت با به کارگیری فلسفه ی تحلیلی، از مفهوم قاعده ی حقوقی «قانون» ابهام زدایی نموده است. فلسفه ی تحلیلی که هدفش مطالعه ی دقیق و موشکافانه ی مفاهیم است مهم ترین حوزه ی فلسفه ورزی در نیمه ی دوم قرن بیستم در دنیای انگلیسی زبان به شمار می رود. هارت به عنوان یکی از این فلاسفه، از این روش در تحلیل مفهوم قانون بهره برده و توانایی این روش را برای تفسیر حقوقی و مباحث فلسفه ی حقوق آشکار نموده است. در این تحقیق چگونگی تعریف جامع و مانع واژه ها، کاهش ابهام حقوقی، پیرایش زبان حقوقی با رجوع به روش هارت تشریح شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه ی تحلیلی، فلسفه ی زبان، هارت، مفهوم قانون، تحلیل مفاهیم، ابهام حقوقی
|
  • Hamid Abhari, Reza Zarei Pages 1-28
    Injunction is a discretionary action that is issued by some legal authorities in emergent cases demands by a beneficiary. Articles 310 to 325 in Civil Procedure Code have regulations about temporary on. Moreover, temporary order has been foreseen in the special codes. There are important questions about competent authorities to issue temporary order For which we need to offer a number of guidelines due to scarcity of the sources. For examples, if the appeal court has jurisdiction for issuing temporary order? If the arbitrators have jurisdiction for issuing temporary order in cases refered to them. In this article, the competent authorities for issuing temporary order in the Iranian legal system are discussed.
    Keywords: Temporary Order, Court, Immediate
  • Mostafa Jabbari * Pages 29-56
    All students know what it means to take an exam; it is the same old, sad story of sitting and then keep worrying about the exam paper and the answers you have written on it, facing the dilemma of whether to make an objection or not to your exam result, not being certain whether you actually have the right to see your graded paper or not, and then finally waiting for the teacher’s final say which is at times accompanied by the fear of losing even more marks when a teacher threatens to deduct some, if your grade is the same after he has taken time to look at your paper again.
    All this research paper intends to accomplish is to show that although at first glance the exam paper with your answers on it looks like “a helpless leaf in the wind” which can carry it to anywhere it wishes, it is actually a DOCUMENT; one with all the features, power, validity and lasting influences and implications of every other document.
    Keywords: Document, Official document, Unofficial document, The graded exam paper, The right to object to the obtained grade on the exam
  • Ghasem Khademrazavi, Somayeh Zilabi Pages 57-86
    Nowadays, considering international trade increase all over the world and being pervasive in most countries and also knowing that countries can not provide all their needs and sources doing business and compet with other countries is necessary. It is possible that some developed and powerful countries use some special ways against some other countries so that they can gain more benefits, but this will put them away from a fair competition. This situation has always been in international trade and is increasing. Dumping are examples of the above mentioned. Dumping is considered a negative result of free trade and occurs when a foreing exporter sells goods to a country at a lower price which are sold in it is own country.
    Though free trade has many advantages but it will sometimes be a great threat for developing countries, specially for their industry units,.and domping is the most common danger to these countries. Dumping leads to more exclusiveness and isolation. On the other hand, it affects the share of market inner agancies. Dumping's growth can be related to the world trade and develop free competion field after the second world war. World Trade Organization has set up some rules against dumping. Considering if free trade is accepted to join the World Trade Organization some export and import duties must decrease so some countries may face dumping. There for inter industries need to be protected by law tools. The existance of special rules against dumping makes the oreing trade businessmen and international trademen, knowing their rights, defense it. Except some rule about costums rules, set up in 1350, and some other not well know rules, Iran has no special laws against this destructive problem because of not having enough law systems on this field We intended to study some ways of facing dumping in Europe. However dumping is an economic problem but it is necessary to be studied in terms of law.
    Keywords: Dumping, Anti dumping agreement, Managing of dumping, Injury, Home industry, Normal value, Exportable, Similar produce
  • Meysam Doosti, Roohalla Dehghani, Abdolhousein Rezaeerad, Sayedhousein Altaha Pages 87-106
    Providing evidence has a significant role in the process of a trial, and following a correct legal procedure is one of the characteristics of a fair trial. Presumption of fact is considered as one of the legal procedures of proving a complaint; presumption of fact has thus found a special place among other judicial evidence due to the recent scientific progresses. Therefore, it has been approved by the lawyer based on religious reasons. The presumption of fact, which has a European root, is an indirect proof because a judge discovers unknown facts based on known ones. These presumptions of facts have had specific origins including judges’ assumptions, circumstances, habits, and conventions. There are uncountable types of presumption of facts but the most important ones are: expertise, place check, site searching, and the latest scientific proofs. however,fram an Islamic perspective this is a judge who states their validation, and presumption of fact can be used in complaints related to people’s rights. If presumption of fact directly contradicts other evidence except legal documents and confession, it can nullify other evidence.
    Keywords: Presumption of fact, Jurisprudence, Legitimation, Peoples right, Trial
  • Housein Ramzdan * Pages 107-141
    Criminal responsibility of mentally disordered people is of issues that has been unnoticed in the criminal laws of this country. These are people whose intellectual and mental growth have remained undeveloped and therefore are lower than ordinary people in society in terms of IQ. It is required to explain although these people have been exempted from criminal resposibility in famous jurisprudence books in our law, there is great controversy among lawyers. In general, it appears these people lack criminal responsibility but possibility of criminal reaction against the criminal action in form of security and teaches actions exits. This essay, tries to introduce these people to distinguish persons of its subject. By examining of reasons why criminal actions of these people are crime in practice. Later, a judicial decision as to criminal responsibility of these people will be explained.
    Keywords: Criminal responsibility, Mental disorder, IQ, Mental growth
  • Gholamhassan Mazarei * Pages 141-171
    Interpretation is the principal tool in legal studies. In order to promotion methods interpretation methods it is necessary to get help from modern linguistic sciences. The studies available on Hart’s method in the “concept of law” advocate efficiency of analytical philosophy to clarify ambiguous legal concepts. Analytical philosophy, the principal field in philosophic practice in the second half of the twentieth century in Anglo Saxon world, pursues exact and astute analysis of concepts. Hart as analytic philosopher uses this method for analysing concept of law to reveal efficiency of this philosophy for legal interpretation and jurisprudence. In this article, an investigation is done to pinpoint a comprehensive definition of law and jurisprudence in terms of Hart's model. In particular the ability of this approach in the interpretation of law and jurisprudence based on Hart's method in the "concept of law", inclusive and exclusive definition, clarifying ambiguous legal words and correction legal language based on Hart's method are elaborated.
    Keywords: Analytical philosophy, Linguistic philosophy, H.A.L Hart, Concept of law, Analysis concepts, Legal ambiguity