فهرست مطالب

دانش و پژوهش حقوقی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه دانش و پژوهش حقوقی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود باوی، مجید بهمئی* صفحات 1-26
    بطور قطع و یقین، قانون گذاران در هرجامعه ای دایما به لحاظ تغییرات در اوضاع و احوال یک جامعه، قوانینی را وضع و به مرحله ی اجرا در می آورند، تا اینکه افرادی که باعث اختلال و بی نظمی در جامعه می شوند. از این رهگذر متخلفین از قانون چه درحوزه ی قوانین مدنی وچه در حوزه ی قوانین کیفری به سزای اعمال خود برسند. از جمله ی این قوانین که توسط محققین و دکترین حقوق جمع آوری و قانون گذاران یک جامعه آن را به مرحله اجرا می گذارند. قوانین مسئولیت مدنی و کیفری است که در هر جامعه ای برای متضررین از جرم و جنایت ثابت و پایدار می شود که به واسطه ی این قانون، افراد بتوانند به حقوق مادی و معنوی خود برسند. در این میان می توان گفت که مسئولیت مدنی و کیفری قاعدتا نهادی است که برای جبران خسارات و تسکین آلام زیان دیده در حوزه ی خسارات مادی و معنوی پایه گذاری و ثابت شده است. نهادی که شرایط و مقتضیات زمان و مکان آن را ثابت و لازم الاجرا می نماید. به نظر می رسد که شیوه و روشی که عده ای از حقوق دانان در جهت رسیدن به این مقتضای زمان لازم دانسته اند، در واقع چاره و گریزی است برای تحقق عدالت و به جریان انداختن روح قوانینی که در آن وجود دارد. رکن تقصیر چه در مسئولیت مدنی و چه در مسئولیت کیفری، بعنوان یکی از ارکان ضروری موضوع مسئولیت است که از طرف عمده ی حقوق دانان برجسته و بنام به ویژه، شادروان دکتر ناصر کاتوزیان بیان شده و ضرورت اثبات و تحقق آن را از طرف زیان دیده به عنوان یکی از شرایط ضروری و لازم تحقق مسئولیت مدنی و کیفری الزامی دانسته اند. با نگرش و مطالعه و تفحص به مقالات فقهی و روایات، این موضوع به ذهن هر انسانی متبادر می شود که وجود قواعدی چون لاضرر، اتلاف و تسبیب که اثبات کننده ی رابطه ی فعل انتسابی به زیان زننده است، بدون تاکید و توجه بر عنصر تقصیر هر چند شاید ممکن باشد ولی اثبات رکن انتسابی آن موثر خواهد بود. یعنی بطور قطع باید عنصر تقصیر از طرف زیان دیده اثبات شود. لذا نگارنده دراین مقاله می کوشد تا اینکه نظرات حقوق دانان که دراین زمینه به رشته ی تحریر در آمده را مورد قضاوت و کنکاش قرار دهد تا از این سوی بتواند برای دیگر مخاطبین و دانشجویان محقق، چاره ای برای مطالعه و کاوش پیدا نماید.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مسوولیت کیفری، تقصیر
  • علیرضا تقی پور*، محمدحسن اسدی صفحات 27-46
    نظام تقنینی ایران پس از انقلاب اسلامی در راستای اجرای احکام اسلامی، مجازات های شرعی را جایگزین مجازات های عرفی نمود. به جز در بخش تعزیرات که انتخاب نوع و مقدار آن به تشخیص قاضی می باشد، در سایر بخش ها، نوع و مقدار آن کاملا معین شده به گونه ای که تخطی از آن چه در نوع و چه در مقدار، حرام تلقی شده است. حد از جمله این موارد به شمار می رود. به عبارت دیگر به دلیل مصالح خاصی که مدنظر شارع مقدس قرار داشته است، امکان تخفیف و پذیرش گذشت نسبت به جرایم مستوجب حد از قاضی سلب شده و مکلف به صدور حکم عینا به مانند آن چه که در شریعت در نظر گرفته شده است، می باشد. برخلاف تعزیر، حد مجازاتی است که نوع و مقدار آن در شرع تعیین شده است. اما قانون گذار جمهوری اسلامی ایران، مجازات برخی از جرایم مستوجب تعزیر را مشمول مجازات محاربه به عنوان یکی از مصادیق جرایم مستوجب حدقرار داده است. بنابراین به رغم این که جرایم مستوجب تعزیر از تخفیف مجازات و تبدیل به مجازات سبک تر و گذشت برخوردار هستند، امکان اعمال مزایای مزبور نسبت به این دسته از جرایم از بین رفته است. موضوعی که مشروعیت اقدام قانون گذار را با تردید جدی مواجه کرده است.
    کلیدواژگان: حد، تعزیر، اعدام، اصلاح مجرم
  • محمدجعفر صادق پور*، مهدی سعیدی صفحات 47-74
    افلاس یکی از اسباب حجر در فقه امامیه می باشد. شخص مفلس پس از حکم حاکم، از تمامی تصرفات مالی ممنوع می گردد. ازآنجاکه گاهی اقرار، دربردارنده برخی تصرفات مالی است، اگر مفلس در زمان محجوریت به عین یا دینی به نفع غیر اقرار کند، ازیک سو چون بالغ و عاقل است و از اهلیت استیفا و شرایط صحت برای تحقق عقد برخوردار است، طبق قاعده بایستی حکم به درستی و نفوذ اقرار او نمود؛ اما از سوی دیگر چون این اقرار نوعی تصرف مالی است و علیه غرماء ایراد گشته، به واسطه ی مصلحت طلبکاران مقتضای محجوریت، عدم صحت و نفوذ آن است. ازاین رو در مورد اقرار مفلس به عین و دین، دیدگاه های گوناگونی مطرح شده است. بررسی اقوال فقها نشان می دهد این گونه اقرار همواره صحیح است و در حق مقر منشا اثر خواهد بود. تنها هنگامی که با حق غرماء تنافی پیدا کند نسبت به آنان غیر نافذ قلمداد می شود. در قوانین موضوعه نیز هرچند گاه در قبال آن سکوت اختیار شده اما گاهی به صورت مجمل مورد توجه قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: اقرار، مفلس، عین، دین، نفوذ، اشتراک
  • قاسم خادم رضوی، فاطمه شفیعی صفحات 75-98
    با ورود اجتناب ناپذیر به عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تنظیم بسیاری از اسناد و مدارک در فضای مجازی، « ثبت الکترونیکی» اسناد و مدارک نیز از ضروریات است. در این میان، تبیین شرایط تحقق سند رسمی الکترونیکی- با توجه به شرایط خاص رسمیت یافتن این اسناد در محیط واقعی و آثار و اعتبارات آن ها و جایگاه دفاتر اسناد رسمی در حقوق موضوعه ضروری می نماید. حال با توجه به سکوت قانون گذار در خصوص سند رسمی الکترونیکی، دراین مجال سعی شده است جهت رفع این خلاء قانونی و با تبیین شرایط اجرای ثبت الکترونیکی اسناد رسمی، با عنایت به اجرای ثبت الکترونیکی اسناد در اکثر کشورهای پیشرفته از جمله فرانسه، در صدد تسهیل بستری مناسب جهت به رسمیت شناختن سند رسمی الکترونیکی در ایران برآییم. از این رو، پس از بررسی ماهیت ثبت الکترونیکی اسناد، به جایگاه سندرسمی الکترونیکی در حقوق کشورمان در قیاس با حقوق فرانسه می پردازیم. در نهایت، مقتضیات سند رسمی الکترونیکی را در دو عامل خلاصه نموده که اولین عامل، استفاده سردفتر از امضای الکترونیکی مطمئن در تنظیم سند رسمی و عامل دوم، ذخیره سازی اسناد رسمی الکترونیکی در بایگانی الکترونیکی مرکزی است.
    کلیدواژگان: سند رسمی، ثبت الکترونیکی اسناد، ذخیره سازی اسناد، امضای الکترونیکی مطمئن
  • کورش کاویانی، جاوید فرزانه صفحات 99-140
    ورشکستگی را اگر به ناتوانی تاجر در پرداخت دیونش تعریف کنیم، از این تعریف ساده مهمترین رکن آن به ناتوانی یا به بیان علم حقوق به «توقف» منتهی می شود. ورشکستگی یکی از مباحث مهم در حقوق تجارت است که کمسیون حقوق تجارت بین الملل سازمان ملل2 نیز در قوانین نمونه و راهنمای خود به این مهم مستمرا در سالیان اخیر اشاراتی نموده است، وقتی تاجری به هر علت دچار وضعیت توقف می شود، از یک سو بستانکاران متعدد خواهان وصول مطالباتشان هستند، و از سوی دیگر ورشکسته قصد دارد که به هر نحو ممکن باقی مانده ی دارایی خود را به هر نحو ممکن حفظ کند. در این حالت قانون گذار برای جلوگیری از سوء استفاده طرفین ورود پیدا می کند و قوانینی را وضع می نماید که مجتمعا حقوق ورشکستگی را تشکیل می دهند؛ در این مقاله سعی شده است که به آثار توقف تاجر بر معاملات ورشکسته در حقوق ایران و راهنمای حقوق ورشکستگی آنسیترال پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، توقف، دوران مشکوک، معاملات قابل ابطال، معاملات قابل فسخ، حجر مالی متوقف
  • پژمان محمدی، مینا سالم پور صفحات 141-180
    نهاد اجاره در نظام حقوقی ما از جایگاه ویژه ای برخوردار است. قانون گذار از دیر باز برای تنظیم روابط طرفین قرارداد اجاره و حفظ حقوق دوجانبه اهتمام خاصی داشته است. اما با پیچیده شدن روابط اجتماعی و اقتصادی مسائل جدیدی بین طرفین رابطه استیجاری مطرح گردید که بسیاری ار آنها جدید و بی سابقه است. از مهمترین این موارد حق سرقفلی است که مختص اماکن تجاری است. در مورد زمان پرداخت سرقفلی حکم صریحی در قانون روابط موجر و مستاجرمصوب 1376 مشاهده نمی شود. این عدم تعیین تکلیف باعث سردرگمی اشخاص و دادرسان شده است. اگر به ظاهر مواد بویژه ماده 3 قانون مذکور اکتفا کنیم و دستور تخلیه را در هر حال لازم الاجرا بدانیم ضرری که متوجه مستاجر می شود غیر قابل جبران خواهد بود. آنچه بدیهی است در حمایت از یک طرف نباید به طرف مقابل ظلمی روا گردد. بلکه باید حقوق و منافع طرفین عقد محفوظ بماند. بنابراین همان گونه که موجر تحت حاکمیت قانون 1376 می تواند تخلیه محل را به صرف انقضای مدت تقاضا نماید، مستاجر صاحب حق سرقفلی که با فعالیت تجاری موجب ارزش و رونق تجاری محل شده، در هنگام تخلیه محق به دریافت حق خود می باشد. لذا عادلانه تر این است که بگوییم تخلیه مستاجر مو کول به پرداخت قیمت عادلانه سرقفلی می باشد.
    کلیدواژگان: سرقفلی، تخلیه، مستاجر، موجر، اجاره
  • سیدمحمدحسن ملائکه پور، رسول سعیدی سرقلعه صفحات 181-201
    شاید یکی از مهم ترین و پیچیده ترین اصطلاحاتی که قانون گذار در قانون دریایی مصوب1343 به کار برده است اصطلاح «عقد رهن دریایی» می باشد. اهمیت این نهاد به قدری است که موجب گردیده قانون گذار فصل سوم این قانون را به این موضوع اختصاص دهد. پیچیدگی این عقد از حیث ماهیت و آثار آن می باشد به طوری که نسبت آن با عقد رهن مندرج در قانون مدنی مشخص نیست. قانون گذار، ماهیت این عقد را تعیین ننموده است، با وجود این عده ای (فرمان فرمائیان، 89:1356 و نجفی اسفاد، 80:1378) اعتقاد دارند که ماهیت این نهاد حقوقی با ماهیت عقد رهن مندرج در قانون مدنی مشابه می باشد و فقط آثار این دو عقد با هم متفاوت هستند. اما با رد این نظریه می توان به این نتیجه رسید که این دو عقد، نه تنها در آثار، بلکه در ماهیت نیز با هم متفاوت هستند، زیرا اگر معتقد به تفاوت در آثار آنها باشیم طبعا باید شاهد تفاوت در ماهیت این دو عقد نیز باشیم. به علاوه از یک سو قانون دریایی مصوب 1343 در ماده 42 این عقد را صراحتا مشمول این قانون قرار داده است و از سوی دیگر شرایط و چگونگی انعقاد این عقد، تعیین کننده ی این است که، ماهیت این دو عقد با هم متفاوت هستند. بنابراین، هدف از این تحقیق، تحلیل و تعیین ماهیت عقد رهن دریایی می باشد.
    کلیدواژگان: عقد رهن، وثیقه، حقوق عینی، حقوق ممتاز دریایی، عقد رهن دریایی
|
  • Mahmoud Bavi, Majid Bahmaee * Pages 1-26
    Certainly law makers in any community in response to changes in condition of a society enact some laws and execute them permanently to punish those persons that are wrong doer of law in domain of civil law or in domain of penal codes.Among these Acts that are made by researches and jurists and society's legislators execute it, the civil liability and criminal liability that will be stable for injured party from crimes and felony that by this law people could access to their moral and material rights. It is possible to say that civil and criminal liability are instrument that is established to compensate damage and fulfill the rights of injured party in domain of material and moral damage, the institute that circumstances and appropriates of time make it stable and enforceable. It seems that, the way of some of jurists that consider it necessary for access to appropriate of time, in fact it is a way to fulfill justice and implement the soul of law that existed in that. The essential element of fault whether in civil liability or in criminal liability is one of necessary organ of liability that is stated by majority of famous jurist specially the late Dr. Nasser katouzian, and consider its necessity of proving by injured party as one of necessary requirement of establishment of civil and criminal liability. By considering and study of jurisprudence articles and narrations this subject will pass through the mentality of any human that existence of rule of no loss and damage, destruction and causation that is provide the relation of attributive action to maker of loss, without emphasis and paying attention to fault element although perhaps be possible, but is effective on the providing of its attributive element, meaning that certainly fault element should be proof by injured party. So writer in this article try to judge the written view of jurists in order to find a way for study for other researcher.
    Keywords: Civil Liability, Criminal Liability, Fault
  • Alireza Taghipour *, Mohammadhassan Asadi Pages 27-46
    The Iranian legislative system after Islamic revolution in the way of administrating Islamic orders, replaced the customary punishments by Islamic punishments. Expect in the section of discretionary punishments that the judge can choose the type and quantity of punishments; in the other sections such as definite punishment, its type and quantity were determined so that wrong doing of it is illegitimate. In other word, because of special expedients that holy legislator has considered, the possibility of commutation of punishment and remission of crime don’t exist and judge must verdict similar to Islamic definite punishment. In contrast to indefinite punishment, the type and quantity of definite punishment is determined in sharia. But the legislator of Islamic republic of Iran regarded the definite punishment for some crimes with discretionary punishment including Muharaba. So in spite of the crimes with discretionary punishment that can be diminished and remitted but this advantage has been impossible for this type of crime. The justification of Iranian legislator action is faced with the question.
    Keywords: Definite Punishment, Discretionary Punishment, Death Penalty, Rehabilitation of Offender
  • Mohammadjafar Sadeqpour *, Mehdi Saeedi Pages 47-74
    Insolvency is one of the causes of the incapacity in Imamiah Jurisprudence. Pursuant to the judgment the insolvent person will be banned from all financial occupations. Because sometimes confession, including some financial occupations, If the insolvent during the financial ban, confess to the visible property or debt in favor of another, On the one hand, as mature and wise and capable of disposing of his property and to meet the contract conditions, According to the rule must admit his confession was right and effective, On the other hand, because the confession is a financial possession and made against creditors, so by the discretion of creditors and due to incapacity to make financial possession, there is no validity and effectiveness. So there are various views about the insolvent's confession to the visible property and debt. Study of jurists speaking shows such confession is always valid and in the right confession is to be effective. Only when it conflict with creditor's right, no consider to them. If the statute is however silent about it, but sometimes regarded as inconclusive.
    Keywords: Confession, Insolvent, Visible Property, Debt, effectiveness, Subscription
  • Ghasem Khademrazavi, Fatemeh Shafiei Pages 75-98
    By the inevitable advent of Information and Communications Technology (ICT) and setting of deeds in cyberspace, "Electronic Registration" of deeds is also essential. Meanwhile, it is necessary to show the realization conditions of electronic notarial document in regarding to special condition to be validity in the real environment and its impacts, and the place of notary public's office in the statute. With regard to the silence of legislator in the field of electronic notarial document, there is an effort to removing the legal gap through explaining the condition of enforcement of electronic registered deeds in the developed countries such as France and to make official electronic notary. The paper discusses the concepts and overview of deed then a comparative study is conducted on the nature of and the position of the electronic registration of deeds under Iran and French law. In conclusion, the legal requirements of electronic deed are two factors including applying electronic signature by a Notary and saving the electronic deeds in a central electronic archive.
    Keywords: Electronic official deed, Electronic registration of deeds, saving electronic deeds, Secure
  • Kourosh Kaviani, Javid Farzaneh Pages 99-140
    If define bankruptcy as inability of a merchant to pay his debts, the most important element of this simple definition leads to inability or, to put it in the words of commercial law, “insolvency”. Bankruptcy is one of the most important issues in commercial law which, in recent years, has been continuously mentioned by the UN Commission on International Trade Law in its sample and guide texts, When a merchant, for any reason, comes up with insolvency situation, in addition to numerous creditors who want their demands to be achieved, the insolvent also intends to keep the remaining of his own assets. In this situation, the legislator enters in order to prevent the misuse of the parties and law makers some rules that, altogether, constitute the insolvency Law. In this article, it has been tried to make a comparative study of the stay situations on the Iranians Law and Legislative Guide on Insolvency Law of UNCITRAL.
    Keywords: Bankruptcy, Insolvency, Suspect Period, Voidable Transactions, Terminable Transactions, Financial Interdiction of Insolvent
  • Pejman Mohammadi, Mina Salempour Pages 141-180
    Rent basis has a special place in our legal system. Legislative had a special effort to regulate the relations between the parties to the lease and to protect the rights of mutual, but with being complexity of social and economic relations, new issues proposed between rental relationships parties that many of them would be new and unprecedented. One of the most important issues is key-money right that is exists only for commercial places. Key-money paid on time is not observed as explicit ordinance in the relations between landlord and tenant Act 1376. People and the judge have been confused by lack of rule. If we are satisfied with the form of Articles, particularly Article 3 of the mentioned Act and if we know the evacuation order in any way is mandatory, then the loss to tenant will be irrecoverable. It is clear that in support of one party, shall not macerate to the other party, but shall retain the rights and interests of the both parties to the contract. So, as the lessor after expiration of contract can requests eviction of place under the 1376 Act, a tenant (the key-money owner) that cause the value of place be increased and commercially developed, is entitled to received his right. It is fair to say that the tenant eviction is subject to the payment of a fair price of key-money.
    Keywords: Key-money, Eviction, Tenant, Landlord, rent
  • Seyedmohammadhasan Malaekehpour, Rasoul Saeedi Pages 181-201
    Perhaps one of the most important and complex terms that is used by legislator in the Maritime Law of 1964 was the "marine mortgage contract". The importance of this institution is so that the legislator has allocated the third quarter of this law to this issue. The complexity of this contract in terms of nature and its effects is so that the relationship between this contract and mortgage contract in the civil Act is not clear. The nature of this contract has not determined by the legislator, however some (Farman Frmaeyan, 1977: 89 and Najafi Asfad, 1999: 80) believe that the nature of this legal institution is equivalent with the nature of the mortgage contract stipulated in the Civil Code and two contracts are different only as their effects. We reject this theory can be found that two contracts not only in the impacts, but also are different in nature, because if we believe in the difference in their impacts must naturally also be differences in the nature of the contract. In addition, on the one hand this contract is expressly under the Maritime Act of 1964 (Article 42); and on the other hand circumstances of conclusion of the contract, determining the nature of two contracts are different. Thus, the aim of this study is to analyze and determine the nature of the maritime mortgage contract.
    Keywords: Mortgage Contracts, Collateral, Objective Right, Privileged Maritime Right, Marine Mortgage Contract