فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 32 (بهار 1392)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 32 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا فیروزی، یوسف مقدسی صفحه 7
    در تلقی عمومی، طریق عارفان و منش سیاست مداران جمع ناشدنی می نماید؛ آن یکی تحنث و عزلت و دیگری رندی و زیرکی می طلبد. نه عارفان با خلوص خود، سیاست مداری موفق توانند بود و نه سیاست مداران به پاکی و زلالی، حکومت داری توانند کرد. این مقاله بر آن است تا با توصیف ویژگی های مشی حکومتی عارفی واصل نشان دهد می توان عادلانه حکومت کرد و بر معادلات جهان اثر گذاشت و درعین حال جز خدا را ندید و همه چیز را از او دانست. ضرورت کاوش در این موضوع به لحاظ معرفی مدل آسمانی حکومت روشن است. مسئله مقاله حاضر به لحاظ گونه شناسی (Typology)، توصیفی (Descriptive) است و در آن نسبت طریق عارفان و جایگاه حاکمیت دینی از منظر امام خمینی+ واکاوی می شود.
    کلیدواژگان: امام خمینی، اسفار اربعه، سیروسلوک، حق مقید، حق مطلق، ولایت، حکومت دینی
  • حمیدرضا قربانی مبین، عبدالحسین خسروپناه صفحه 23
    پژوهش حاضر، از طریق بررسی روش شناسی نظریه علمای ابرار در کتاب مکتب در فرآیند تکامل، به نقد آن پرداخته است. ابتدا با بررسی دقیق مباحث این کتاب و شیوه ارجاع و استدلالی که مولف در اثبات نظر خود به کار برده است، تبیینی از روش پژوهش ایشان ارائه و سپس اشکالات روش ایشان بررسی می شود.
    مولف این کتاب در روش تحقیق خود دچار برخی اشکالات کلی است که مختص به علم خاصی نیست؛ ازجمله:عدم ذکر مستند در برخی مباحث مهم، تحلیل غیرروش مند، مغالطه در استفاده از منابع، کاربرد معیار غیرمعتبر و عدم تمایز بین اعتقادات امامان و برخی از عوام شیعه.
    علاوه بر آن، اشکالاتی در روش شناسی کلامی، حدیثی، تاریخی و رجالی این نظریه مشهود است. بنابراین روش شناسی این نظریه براساس روش متداول در هرکدام از علوم مذکور بررسی و اشکالات آن تبیین شده است.
    نتیجه آنکه، این نظریه ازجهت روش تحقیق دچار اشکال است و برآیند درستی به دنبال ندارد.
    کلیدواژگان: علمای ابرار، روش شناسی، غلو، تفویض، علم غیب، عصمت، ولایت تکوینی
  • سجاد میرزایی، رضاحاجی ابراهیم صفحه 43
    «وحی» حقیقت رازآلودی است که ازقلمرو اصطیاد عقل وحس استبعاد دارد؛ با این حال برخی از روشنفکران معاصر درباره این حقیقت مرموز معتقدند وحی محصول تجربه دینی است و به شخصیت و قوه خیال پیامبر’ در تولید وحی موضوعیت و فاعلیت داده است.
    در این تحقیق، ابتدا تعریفی از وحی و فرهنگ و نوع مواجهه قرآن با فرهنگ عصر نزول ارائه می شود. سپس از منظر فلسفه صدرایی اثبات می شود که: اولا: وحی تعینی پیشینی و ثابت در علم الهی و عالم عقل داشته و پیامبر تنها دریافت کننده و ابلاغ کننده امین آن بدون تغییر در عالم حس بوده است. ثانیا: قوه خیال پیامبر’ فقط قابل وحی و کاشف حقایق است، نه فاعل آن. ثالثا: وحی در فرآیند تنزیل، متغیر و متاثر از هیچ امر خارجی مانند فرهنگ نیست. رابعا: وحی حقیقتی فراتر از زمان و زبان بوده و همیشه دارای حجیت است؛ درنتیجه ایده برخی روشنفکران در مورد وحی، فاقد پشتوانه های عقلی و فلسفی صدرایی است و اصرار بر آن بی دلیل است
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، وحی، ثبوت، نبی، عقل فعال، خیال، زبان، فرهنگ، سروش
  • نرگس زرگر، محمدعلی عبداللهی صفحه 63
    در میان اندیشمندان مسلمان، صدرالمتالهین ازجمله کسانی است که رویکرد خاصی به حدود شناختی عقل در فهم قرآن به عنوان یک متن وحیانی دارد.وی معتقد به جداناپذیری شریعت و اصول عقلی است و قرآنرا امری عقلی می داند. بنابراین نقش عقل در اصول و مبانی مورد پذیرش ویدر جهت فهم قرآن قابل توجه است. صدرالمتالهینتدبر در آیات قرآن را مرتبط به تدبر در عالم هستی می داند وقرآن را نور عقلی معرفی می کند که از طریق آن نور، مبدا و معاد شناخته و حقایق اشیا مشاهده می شود. ملاصدرا هم تراز با درجات کمالی خرد انسانی به درجه ای از بطن قرآن معتقد است. انسان کامل کسی است که ازجهت مرتبه عقلی به اکمال رسیده است. ملاصدرا شرط بهره مند شدن از حقیقت و بطون قرآن را استفاده از نیروی تعقل می داند و براین اساس، تاویل در تفسیر قرآن امری ضروری استو میدان درک معانی قرآن برای جولان اهل فهم و تامل و تعقل وسیع است. در این تحقیق به واکاوی نقش عقل در درک معانی قرآن از دیدگاه صدرالدین شیرازی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ادراک عقلی، قرآن، هماهنگی عقل و شرع، تاویل، ملاصدرا
  • جواد سلیمانی صفحه 77
    سنت های الهی حاکم بر جامعه و تاریخ از عوامل محرک تاریخ به شمارمی آیند که بسیاری از عوامل روبنایی سیر تاریخ تحت حاکمیت آنان قرار دارند؛ یکی از عام ترین این سنت ها«آزمایش» است که آیات فراوانی از قرآن مجید بدان اختصاص یافته است. در این مقاله اهداف خرد و کلان سریان سنت ابتلا در تاریخ از منظر قرآن مجید بررسی شده است. در یک تحلیل عقلی، سنت آزمایش در قرآن دو هدف کلان «تمحیص و نمایاندن چهره مومنان واقعی» را تعقیب می کند و سایر اهداف، جزئی و زیرمجموعه این دو هدف محسوب می شوند؛ بدین سان تربیت بهترین انسان صالح، ساختن انسان مسئول و تاریخ ساز، رجوع به سوی خدا، قدرشناسی و بسترسازی هدایت، زیرمجموعه هدف کلان تمحیص قرار می گیرند و آشکار کردن مجاهدان، صابران و خائفان، تحت عنوان نمایاندن چهره مومنان واقعی مطرح می گردند.
    کلیدواژگان: سنت های الهی، فلسفه تاریخ، ابتلا و آزمایش، قانون مندی تاریخ، عوامل محرک تاریخ
  • محمدکاوه صفحه 93
    اعتقاد به جانشین معصوم در مذهب شیعه و خطاناپذیری پاپ در مذهب کاتولیک از اصول بنیادین اعتقادی هر دو مذهب است؛ به گونه ای که منکران آن خارج از مذهب قلمداد می گردند. برخلاف این اشتراک، این موضوع در دو مذهب ازنظر ماهیت موضوع، جایگاه، وظایف، شرایط امام، نقش امام/ پاپ، ادله اثباتی آن در کتاب الله ، سنت و عقل، اعتبار ادله و هم چنین طریقه نصب آنها با یکدیگر متفاوت است. مقاله حاضر درصدد آن است که با تبیین ساختار موضوع و موارد الحاقی به آن، به بررسی و نقد و سپس مقایسه آن دو بپردازد تا زمینه گفتگوی بیشتری برای مباحث و تحقیقات بعدی فراهم آید.
    کلیدواژگان: عصمت، خطاناپذیری، امام، پاپ، شیعه، کاتولیک
  • مهدی شکری صفحه 113
    قرآن کریم در موارد متعدد، آیات تکوینی را نشانه و راهی برای شناخت خداوند معرفی می فرماید. در یک تقسیم بندی، آیات تکوینی به آفاقی و انفسی تقسیم می شود. برخی متکلمان، آیات تکوینی مذکور در قرآن را دلایل اقناعی تلقی کرده اند؛ اما شمار فراوانی، آن آیات را دلایل عقلی بیان شده در کتاب های کلامی دانسته اند. عده ای نیز آیات تکوینی را منبه بر معرفت فطری تلقی نموده اند. این نوشتار نسبت این منظر را با دیدگاه اغلب متکلمان، یعنی دلالت عقلی آیات تکوینی سنجیده است. برخی نیز میان چگونگی دلالت آیات آفاقی و انفسی تفاوت گذاشته اند. هدف دیگر این پژوهش، بررسی جایگاه سمع در دلالت آیات تکوینی است.
    کلیدواژگان: آیه، آیات تکوینی، آیات آفاقی، آیات انفسی، معرفت، شناخت معرفت فطری، معرفت استدلالیبه خدا
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، علی غنایی چمن آباد، فاطمه فرضعلی صفحه 129
    انسان جستجوگر همواره به دنبال ناشناخته ها وکشف رموز وامور پنهانی است. در این میان، آنچه از همه مرموزتر به نظر می رسد،گستره وجودی و قابلیت های انسان است. ازنظر عرفا، جهان دائما نوشونده و دارای حقیقت واحد و متحد با انسان است؛ زیرا او تنها مخلوقی است که به دلیل آفرینش خاصخودمی تواند احاطه دانشی و کنشی بر عالم هستی داشته باشد.در این علم، محاط و محیط دارای وحدت وجودی و ارتباط تنگاتنگی هستند. با وجودتفاوتدرروشتحقیق، درعلم عصب پایه درباره قابلیت مغز انسان و درک یکپارچگی یا یکپارچه سازی خویشتن و عالم هستی شواهد علمی بسیاری ارائه شده است. در این مجال با ارائه دو دلیل اساسی،یعنی وحدت جهان و جامعیت وجود انسان، استعداد انسان در داده های فراروان شناسی بررسی می شود. ایننوشتار در موضوع انسان شناسی با رویکرد تطبیقی و میان رشته ای و با روش تحقیقی توصیفی در حوزه عرفان و عصب شناسی به طرح و بررسی مسئله می پردازد.
    کلیدواژگان: فراروان شناسی، عرفان، ام الکتاب، عقل، وحدت جهان، ذهن، آگاهی
  • سید حسن بطحایی گلپایگانی صفحه 149
    یکی از بحث های معادشناسی درباره کیفیت حیات اخروی، مسئله عذاب دوزخی است. ابن عربی بر این باور است که عذاب دوزخیان ابدی نیست. اگرچه قرآن بر جاودانگی عذاب دوزخی صراحت دارد و مفسران و حکما با دلایل عقلی و نقلی بر جاودانگی عذاب اهل جهنم استدلال کرده اند، محی الدین با تفسیر ویژه ای از متون دینی معتقد است ابدیت دوزخ ملازم با جاودانگی عذاب نیست. وی با تمسک به سبقت رحمت خدا بر غضب او، انس و عادت دوزخی به آتش، فقدان نص بر تعذیب ابدی دوزخی، حسن خلف وعید، بی نیازی خدا از کیفر و انتقام، غلبه فطرت توحیدی بر عذاب، روایتی که بیانگر روییدن گیاه در جهنم است و با تاویل آیات عذاب، درصدد اثبات ادعای خویش است. در این پژوهش با استدلال به آیات قرآن و دیدگاه های متکلمان و حکما بر ابدیت عذاب دوزخیان، پندار ابن عربی مبتنی بر گوارا شدن عذاب اهل دوزخ و موقتی بودن عذاب بررسی می شود.
    کلیدواژگان: خلود، عذاب، رحمت، دوزخ، ابن عربی
  • محمد جاودان صفحه 173
    فهم بنیادهای فکری یک اندیشه، کلید فهم آن است. «Tradition / سنت» محوری ترین اصل فکری مکتباندیشگی سنت گرایی است. به نظر می رسد این اصل به نحو روشن و خالی از تعقید، دست کم به زبان فارسی، بیان نشده و ازاین رو نیازمند ایضاحی کامل است و این جستار بدین منظور انجام شده است. عنصر اصلی در معنای لغوی «tradition» انتقال و در معنای لغوی سنت، راه و روش است؛ اما انتقال و روش با هم ملازم اند؛ زیرا سنت به لحاظ عرفی، راه و روش یا آداب و عاداتی است که در یک اجتماع نسل به نسلانتقال یافته، از آنها پیروی می شود. با بررسی آثار مختلف سنت گرایانمی توان چهار معنا برای «Tradition / سنت»یافت: حقایق الوهی مطلق بی صورت و فرازمان و نیز تعین و تجسم صوری آن حقایق در آموزه ها، آیین ها، شعایر، مناسک، نمادها و اسطوره ها که در طول زمان انتقال می یابند تا در دسترس نسل های متمادی بشری قرار گیرند. نفس فرآیند زنده و پویای انتقال سنت و طریق و مجرای خاص آن، دو معنای دیگر سنت در نظر سنت گرایان است.
    کلیدواژگان: سنت، سنت گرایان، حقائق مطلق ازلی، فرآیند زنده انتقال سنت، ابزار انتقال سنت، طریق انتقال سنت
|
  • Reza Firoozi, Yusof Moqaddasi Page 7
    As is commonly believed, mystical manner of life cannot be in agreement with political manner of life. The former is based upon solitude and refraining from sin while the latter upon roguery and trick. Neither mystics may be successful politician with regard to their simplicity and purity nor politicians pure governors. The paper, however, relying on Imam Khomieni`s mystic-politcal manner of life as a true mystic, has intended to show that one can rule justicly and affect international equivalences positively. The necessity of the study with regard to the Divine model of government would be clear. The problem of the paper is descriptive and the relationship of mystics` manner of life and the place of religious sovereignty has been studied in it.
    Keywords: Imam Khomeini, the four journeys, manner of life, limited truth, absolute truth, guardianship, religious government
  • Hamidreza Qorbani Mobin, Abdolhosein Khosrowpanah Page 23
    This paper has studied the book of pious scholars critically by focusing on the methodology of the theory of pious scholars. At first, considering the matters of the book and the author`s method of referring and proof, the method of his study has been explained and, then, its objections examined. As is described in the paper, the author`s method of study is opposes to some general objections not limited to a special field of study of which can be counted: lack of reference in some basic cases, illogical analysis, fallacy in using sources, using invalid norm and lack of distinction between Imam`s beliefs and those of some Shiite illiterates. In addition, there can be found in the book some failures in it with regard to theology, tradition, history and chain of transmission. Therefore, on the basis of the common method of each science, the methodology of the book has been explained critically. As is understood, the theory is illogical with regard to its method and, therefore, may not be agreed with.
    Keywords: pious scholars, methodology, exaggeration, entrusting, knowledge to unseen, purity, creational guardianship
  • Sajjad Mirzayi, Reza Hajiebrahim Page 43
    Divine revelation is regarded as a mysterious truth unattainable for human reason. In spite of the fact, some contemporary intellectuals have considered it as religious experience produced by Prophet`s faculty of imagination. In the paper, a definition of revelation and culture, and the manner in which Quran met the culture of revelation age have been given at first and, then, it is proved in a Sadrian manner of thought that: firstly, Divine revelation is origionally a truth never changeable in Divine Mind and intellectual world and Prophet may be regarded only as the receiver; secondly, the Prophet`s faculty of imagination has been a capable ground for receiving it; thirdly, the process of revelation never is affected with any real agent including culture and fourthly, Divine revelation is a truth beyond time and language ane, therefore, is valid for ever. In this way, it is concluded that the claim of intellectuals is not supported by Sadra`s philosophical teachings.
    Keywords: Sadr Al Mutuallihin, Divine revelation, stability, messenger, active intellect, imagination, language, culture, Soroush
  • Narges Zargar, Mohammadali Abdollahi Page 63
    Molla Sadra is counted among those of special approach toward the limits of reason in perceiving Quran as a Divinely revealed text. He views Divine law as something not separable from reason and Quran as something reasonable. The role of reason, therefore, in his principles and philosophical rules is considerable. He considers deep thinking on Quranic verses to be linked to deep thinking on the world of existence. In this way, Sadra introduces Quran as a light in the shadow of which the origion and the end and the reality of beings become attainable and visible for man. Molla Sadra believes in a degree of inner aspect for Quran in accordance with human perfection grades. For him, super man would be of consider degrees of perfection with regard to reason. Sadra knows using reason as an essential ground for perceiving the truth and inner meaning of Quran. On such a basis, hermeneutics is essential for interpreting Quran and is counted as a vast field for perceiving the true meaning of it.
    Keywords: mental understanding, Quran, harmony of reason, Divine law, hermeneutics, Molla Sadra
  • Javad Solaimani Page 77
    Divine traditions in society and history are counted as moving agents for history under which external agents act. One of the most overall traditions is known as Divine examination to wich have referred in many verses. In the paper, all the ends of the tradition of Divine examination in history have been Quranicly studied. In a reasonable analysis, the tradition has been known to be of two great goals of purification and showing real personality of the believers; other goals are put under two. In this way, training the most religiously desirable man, a history maker and responsible one, turning heart to God, appreciating and preparing the ground for guidance are put under the former; while presenting soldiers of holy war, patients and the afraid under the latter.
    Keywords: Divine traditions, philosophy of history, trial, examination, traditionality of history, impellent forces of history
  • Mohammad Kaveh Page 93
    Shiism and Cathilic believe in respectively pure Imam and pure Pope and know the belief as a religious principle lacking it would lead to one`s going out of religion. In spite of such a resemblance, Imam differs in deferent aspects of meaning, place, functions, Imam`s qualities, Imam`s role, its proofs in Quran, tradition and reason, the authority of the proofs as well as the way of Imam`s appointment from Pope. Explaining the structure of the subject and supplemental cases, has sought to describe and study them comparatively and, in this way, prepare a ground for studies in the future.
    Keywords: purity, inerrancy, Imam, Pope, Shiite, Catholic
  • Mahdi Shokri Page 113
    In many Quranic verses creational signs are introduced as a way and token for knowing God. The creational signs are devided into horizontal and mental. Some theologians have thought the signs mentioned in Quranic verses as satisfying on public level; while a large number of them have known the signs just the same reasonable proofs in theological works. Some other have regarded the signs as a reminder for one`s heartly knowledge to God. The paper has studied the last view with regard to that of the most theologians taking them as reasonable proofs. Some believe in diference between the horizontals and the mentals. Furthermore, the study has paid attention to the place of hearing in the designation of creational signs.
    Keywords: sign, creational signs, horizontal signs, mental signs, knowledge, awareness of dispositive knowledge, reasonable proof of God
  • Seyyed Morteza Hosein Shahroodi, Ali Ghanayi Chamanabad, Fatemeh Farzali Page 129
    Man has always been trying to discover unknown and secret realities. Among those the most mysterious is human existential abilities and secrets. For mystics, universe is permanently becoming new and has one reality associated with human being. The reason why is that man is the single creature able creationally to know and owerpower the world of creation. In such an awareness, the knowing and the known or the surrounding and the surrounded are existentially the same. Regardless of the difference in methodology of study, there has been found many scientific witnesses in neurology on the abilities of human brain to perceive one`s existential integrity or one`s close association with the world of creation. In the paper, explaining two reasons in the field, namely unity of the universe and human comprehensiveness, man`s abilities in metapsychological data have been brought into consideration. The approach of the study is comparative and interdisciplinary with a descriptive and explanatory method in the field of mysticism and neurology.
    Keywords: metapsychology, mysticism, umm ul, kitab, reason, unity of the world, mind, knowledge
  • Seyyed Hassan Bathaei Golpaygani Page 149
    Infernal punishment is regarded as one of the subjects in escatology. Ibn Arabi views infernals` punishment to be temporal. Regardless of Quranic statements on the eternity of infernals` punishment and in spite of the proofs given by commentators and philosophers in the field, Mohyeddin in a special commentary has viewed infernals` punishment as a temporary event. His arguments for the claim has been based upon priority of Divine mercy to His anger, infernal`s familiarity to fire, lack of clear evidence on the eternity of punishment, goodness of a breach of promise of punishment, God`s needlessness of punishment, superiority of monotheist nature to punishment, a tradition dealing with growing plants in the Hell. The paper, relying on the Quranic verses, philosophers and theologian`s views has examined Ibn Arabi`s view in the field.
    Keywords: eternity, punishment, mercy, hell, Ibn Arabi
  • Mohammad Javdan Page 173
    The key for understanding a school of thought would be the perception of its foundational concepts. The word tradition has been regarded as the most basic principle of traditionalism. While, as it seems, this principle has not been clearly, at least in Farsi, described. The paper, therefore, has sought to give a clear descrption on the term. The main element in the word tradition is transition and in sunnah is way and manner. As is understood, yet, way and transition are known to be inseparable. Commonly used, sunnah consists in the public manner of life or habits and customs transmited generation to generation and followed by people. In traditional manner of thought, there can be found four meanings for tradition: 1. Divine and absolute truths; 2. their earthly samples in teachings, ritual, ceremonies, symbols and myths transmitted during ages to be available for following generations,3. the very persistent and dynamic transition of sunnah and 4. its special manner of realization.
    Keywords: tradition, traditionalists, eternal absolute truths, dynamic process of transition, manner of transmitting tradition, instrument of transmitting tradition