فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 33 (تابستان 1392)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 33 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدتقی فعالی صفحه 7
    قرآن کریم دارای سطوح مختلفی است؛ گاهی قرآن را به عنوان یک «کل منسجم» درنظر می گیریم، گاهی آن را در حد یک سوره تقلیل می دهیم، زمانی یک آیه را درنظر داریم و در نهایت ممکن است به یک واژه از قرآن بسنده کنیم. هریک از این چهار سطح ویژگی ها و ارکان خاصی دارد. چنان که روش تفسیر آیه به آیه شامل آیات قرآن می شود، این روش می تواند به عنوان منطق صوری فهم معنای واژه های قرآنی نیز به کار رود. مقاله حاضر درنظر دارد با طرح منطق صوری واژه های قرآنی، آن را به عنوان روش شناسی کشف معنای مفردات آیات به کار برد
    کلیدواژگان: هم نشینی، جانشینی، علاقه تضاد، رابطه موازنه ای، تصنیف و ایضاح مفهومی
  • عباس دهقانی نژاد، محمد سعیدی مهر صفحه 23
    در باب مدلول معجزه، دیدگاه های متفاوتی مطرح است؛ از این میان، وجود خدا و درستی تعالیم پیامبران نزد متالهان مسیحی و صدق ادعای پیامبر میان متکلمان مسلمان به عنوان مدلول های اصلی معجزه شناخته شده است. قاضی عبدالجبار معتزلی هرچند به مانند بیشتر اندیشمندان مسلمان، صدق ادعای پیامبر را مدلول اصلی معجزه می داند، اما دلالت معجزه بر وجود خدا را نیز می پذیرد که براین اساس می توان وی را نخستین متکلم مسلمان دانست که برهان معجزه بر وجود خدا را ارائه نموده است. رویکرد عبدالجبار در بحث دلالت معجزه بر صدق ادعای پیامبر و وجود خدا، شباهت های زیادی با دیدگاه های سویین برن دراین باره دارد؛ با این تفاوت که سویین برن معجزه را دال بر صدق تعالیم پیامبر نیز می داند، اما عبدالجبار چنین دلالتی را تبعی می داند. همسانی و بعضا برتری دیدگاه عبدالجبار نسبت به سویین برن ما را به پشتوانه عظیم، غنی و همچنان ناشناخته کلام اسلامی رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، مدلول معجزه، نبوت، قاضی عبدالجبار، سویین برن، براهین اثبات خدا
  • مهدی زمانی صفحه 39
    روایت مشهور «لا تسبوا الدهر فان الله هو الدهر» که با تفاوت هایی در متن و اختلاف هایی در سند به پیامبر اکرم| نسبت داده شده، مورد تاویل های گوناگون اندیشمندان مسلمان، اعم از متکلمان، حکیمان و عارفان قرار گرفته است. دیدگاه های مطرح درباه این روایت را می توان در سه دسته کلامی، حکمی و عرفانی دسته بندی نمود. دیدگاه کلامی در توضیح این روایت، آن را نوعی بیان مجازی دانسته و با در تقدیر گرفتن الفاظی، آن را بدین گونه معنا می کند که خداوند گرداننده و تدبیرکننده دهر و یا خالق و فاعل حوادثی است که از روی عادت به دهر نسبت داده می شود. عارفان مسلمان «الدهر» را از اسمای خدا دانسته اند و رابطه آن را با الازل، الابد، السرمد و المانع تبیین نموده و نقش آن را در تعین بخشیدن به موجودات و حوادث عالم توضیح داده اند. اما ملاصدرا برای یافتن دیدگاهی جامع تر تلاش نموده است براساس باور به ذومراتب بودن فهم ما از متون دینی، به جمع دو نوع تاویل کلامی و عرفانی بپردازد. همچنین برخی اندیشمندان این روایت را در رد باور دهریه و عده ای آن را تایید بخشی از عقاید آنان دانسته اند. این مقاله ضمن اشاره به سند و متن این روایت، به بررسی تاویل های گوناگون آن و تحلیل مبانی و نتایج آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: دهر، روایت لا تسبوا الدهر، تاویل، دهریه، ملاصدرا
  • علی رهبر صفحه 53
    «هدایت» و «ضلالت» از سوی خدا ازجمله مباحث توحید افعالی است. هدایت منسوب به خداوند چند گونه است که از جمله آنها هدایت تکوینی است که شامل همه موجودات می شود و هدایت تشریعی که ضد ندارد (اضلال)؛ زیرا هیچ گاه خداوند حکیم با وضع قوانین، موجبات گمراهی بندگان را فراهم نمی کند.
    در مقابل هدایت تکوینی خدا، اضلال تکوینی است، که به معنای اضلال کیفری محقق می شود، نه ابتدایی و بدوی.
    شبهه چرایی اضلال از سوی خدا، پاسخ هایی را می طلبد که در آنها از زاویه های مختلف، حقیقت اضلال تبیین شده است: فعل ازاغه همان اضلال است، سقوط از آسمان توحید به دلیل شرک، به خود وانهاده شدن به دلیل طغیان، شرح صدر در کفر به دلیل ارتداد، طبع و مهر بر قلب به دلیل نقض میثاق و قتل انبیا، عدم تلاش انسان برای رشد معنوی و پرهیز از اعتصام به خدا، همگی عبارت اخرای اضلال از جانب خداست که به شکل های مختلف و دلایل گوناگون شرح داده شده است
    کلیدواژگان: هدایت، اضلال، ازاغه، ختم، طبع
  • ناصر فروهی، مهناز خدایی صفحه 67
    بدون شک در جهان پیرامون ما همواره شر و فساد و ناگواری های متعددی از قبیل جهل، فقر و ناتوانی و حوادثی همچون زلزله و سیل به چشم می خورد که هیچ گونه تردیدی در هستی و وجود آنها نمی توان داشت. چرایی و چگونگی راهیابی این گونه شرور در نظام آفرینش، ازجمله پرسش هایی است که از دیرباز ذهن بشر را به خود مشغول داشته؛ به گونه ای که پاسخ به آن از دغدغه های اساسی ادیان و مکاتب مختلف فلسفی به شمار می رود. در عرفان نظری، سابقه بحث از مسئله شر به محیی الدین ابن عربی در قرن هفتم برمی گردد. اصلی ترین پرسشی که در این تحقیق مطرح است اینکه، آیا شر در مکتب ابن عربی امری وجودی است یا عدمی؟ در صورت نخست، چگونه با خیر محض بودن مبدا هستی سازگار است و خاستگاه آن چیست؟ ابن عربی از حیث وحدت شخصی وجود و نظام احسن، شر را به طور مطلق در نظام هستی به مفاد سلب بسیط تحصیلی منتفی دانسته است؛ ولی از حیث تعینات، امور عدمی را شر بالذات دانسته و در امور وجودی نوعی شر نسبی را در نظام تکوین و نوعی شرور ذاتی سلوکی را در نظام تشریع پذیرفته است
    کلیدواژگان: شر عام و خاص، شر بالذات و بالعرض، وحدت شخصی وجود، نظام احسن، خیر محض
  • جعفر شانظری، رشید فریدپور صفحه 81
    طسید حیدر آملی دیدگاه خود در باب معرفت شناسی را بر وجودشناسی تثلیثی قرار داده و با طرح مباحث تثلیث در معرفت شناسی، به یک نوآوری دراین باره دست زده است.
    از مهم ترین نکاتی که علامه سید حیدر در معرفت شناسی بر آن تکیه کرده اینکه، ایشان همواره معرفت را یک حقیقت واحد می داند که دارای سه مرتبه اصلی است که این مراتب نیز به صورت تشکیک است. وی از این نکات کمک می گیرد تا نزاع ظاهری فهم های متفاوت در حوزه عرفان، ازجمله نزاع بین صوفی و شیعه را برطرف نماید.
    علامه سید حیدر تثلیث هایی را در باب معرفت شناسی با عناوین خاصی چون «شریعت، طریقت و حقیقت»، «رسالت، نبوت و ولایت»، «اسلام، ایمان و ایقان» و «وحی، الهام و کشف» مطرح می کند و با بسط کلام و دقت کافی و اندیشه ناب، درباره آن به سخن می پردازد. بدیهی است تثلیث در باب معرفت، مبتنی بر تثلیث در وجودشناسی اوست. در این نوشتار به تحلیل و بررسی نگاه تثلیث گونه او در باب معرفت شناسی پرداخته و به کلید حل تفاوت در فهم ها و معرفت ها اشاره خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: وجود، معرفت، شریعت، طریقت، حقیقت، وحی، الهام، کشف
  • مصطفی مومنی صفحه 97
    معاد جسمانی یکی از اعتقادات و آموزه های دین اسلام است که همه مسلمانان باید به آن ایمان داشته باشند؛ حال آیا می توان آن را با دلیل عقلی اثبات نمود؟ ابن سینا به ناتوانی عقل در ارائه دلیل بر اثبات آن اعتراف کرده و بر این عقیده است که چون صادق مصدق گفته است، باید بدان ایمان آورد. ملاصدرا براساس مبانی فلسفی خود مانند اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری بر آن شده است که این آموزه را با دلیل عقلی مبرهن سازد و چنین نتیجه می گیرد که بدن محشور (اخروی) همان بدن دنیوی است؛ به این ترتیب به اثبات معاد جسمانی می پردازد. حال بحث در این است که آیا بدن اخروی در نظریه معاد جسمانی صدرا همان بدنی است که آیات قرآن از آن سخن می گوید و در واقع با آن سازگاری دارد یا خیر؟ در این مقاله پاسخ این مسئله را دنبال کرده و بیان خواهیم کرد که بدن اخروی ای که ملاصدرا آن را مبرهن نموده، با آنچه در آیات قرآن آمده است، ناسازگار نیست و توهم عدم سازگاری این دو ناشی از فهم ظاهر آیات و حمل آنها بر عنصری بودن بدن اخروی است؛ درحالی که آنچه در آیات قرآت مسلم است، عینیت بدن دنیوی و اخروی و جسمانی بودن آن است، نه عنصری بودن آن
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، بدن اخروی، ملاصدرا، قرآن، بدن دنیوی، عینیت
  • نادیا مفتونی صفحه 115
    تفکر کلامی شیعی با ویژگی های متعددی شناخته می شود که سه شاخص عصمت، امامت و اجتهاد، از مهم ترین آنها به شمار می آید. این هرسه عنصر اعتقادی در فلسفه فارابی از جایگاه خاصی برخوردارند و بنیان های نظام فلسفی او، به ویژه فلسفه سیاسی وی را تشکیل می دهند. نظریه نبوت وی نیز هم از ناحیه علم و نظر و هم از ناحیه عمل، متضمن عصمت حداکثری است. امامت و اجتهاد نیز در فلسفه سیاسی وی به صراحت مورد تاکید قرار گرفته است. او نه تنها به اجتهاد پویا پرداخته، بلکه قائل به نقش حکومتی و ریاستی مجتهد واجد شرایط است.
    کلیدواژگان: عصمت، امامت، اجتهاد، ولایت فقیه
  • علی زمانی قشلاقی صفحه 127
    یکی از مباحثی که از قدیم ذیل بحث تفویض امور دین به پیامبر و اهل بیت^ مطرح بوده و امروزه برخی روشنفکران ذیل بحث خاتمیت مطرح می کنند، بحث ولایت تشریعی ائمه اطهار^ می باشد. سوالی که در اینجا مطرح است اینکه، آیا بعد از پیامبر اکرم|، ائمه اطهار^ دارای حق تشریع و جعل احکام نو در حوزه دین هستند؟ حجیت کلام ائمه در امور دین چگونه با خاتمیت سازگار خواهد بود؟
    در این نوشتار با استفاده از آیات قرآن و روایات معصومین^ به این نتیجه رسیده ایم که جعل حکم در حوزه دین فقط مختص خداست و هیچ کس از چنین حقی برخوردار نیست و تمام آنچه ائمه اطهار^ بیان می نمودند، با واسطه پیامبر اکرم| از خدای متعال دریافت شده بود و فقط در حوزه مسائل حکومتی و مدیریت جامعه و نیز در منصب قضاوت و داوری می توانستند بدون ارتباط با وحی، قانونی وضع نموده و یا حکمی صادر کنند.
    کلیدواژگان: مرجعیت دینی، ولایت تشریعی، حکم، کتاب
  • سیمین اسفندیاری صفحه 145
    پرسش از وجود خدا در حقیقت پرسش از آغاز و انجام هستی است که جایگاه خاص و ممتازی را در فلسفه به خود اختصاص داده است. این امر را می توان در تلاش گسترده فیلسوفان در سازماندهی نظام فلسفی شان با توجه به وجود خدا مشاهده کرد. با ترسیم جایگاه بحث خدا در فلسفه دکارت و صدرالمتالهین، بین آنها وجوه تشابه و افتراق دیده می شود. این مقاله ضمن تبیین جایگاه الهیات در فلسفه دکارت، به تبیین، تطبیق و تقریب اندیشه این دو فیلسوف هم عصر غرب و اسلام پیرامون اثبات خدا می پردازد.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، برهان وجودی، برهان صدیقین
|
  • Mohammadtaqi Faali Page 7
    The holy Quran has different levels of meaning. Considering the holy Quran as an interconnected whole, considering a chapter, considering a verse and finally considering a Quranic word, each has its particular properties and rules. As the exegetic method of verse by verse is used for verses, it can also be used as a formal logic for perceiving the meaning of Quranic words. This paper has intended to propose a formal logic for perceiving the meaning of Quranic words as the methodology for finding the meanings of Quranic words.
    Keywords: coexistence, substitution, contradiction, equilibrium link, conceptual classification, clarification
  • Abbas Dehqaninejad, Mohammad Saeedimer Page 23
    There can be found different views on the denotation of miracles. For Muslim theologians, the Prophet`s claim and for Christian theologians, the existence of God and the teachings of prophets are main denotations of miracles. Though Qazi Abd ul-Jabbar like most Muslim scholars has known truthfulness of the Prophet`s claim as the main denotation of miracles, he agrees those knowing God`s existence as the denotation of miracles also. In this way, he may be considered the first Muslim theologian that has presented the proof of miracle for proving God`s existence. His view in the field, therefore, would be like that of Swinburne in many respects. Yet, Swinburne has counted the truthfulness of prophets` teachings as denotation of miracle also, while the Muslim scholar knows it as a secondary denotation for miracles. Such a resemblance would lead us to an unknown richness of Islamic theology.
    Keywords: Islam, Christianity, denotation of miracle, prophecy, Qazi Abd ul, Jabbar, Swinburne, proofs of God's existence
  • Mahdi Zamani Page 39
    The well-known prophetic tradition: do not curse the era, since rightly God Himself is the era, with differences in text and document, has been studied in the fields of mysticism, philosophy and theology. As is understood by theologians, by the tradition is meant Gods part in creating the era and running it; the tradition, therefore, includes some kind of metaphor and some ellipses. Muslim mystic, however, takes the era as one of Divine Names and explains its relation to the pre-eternity, the post-eternity, the perpetuity, and the prohibitive, and describes its parts in modifying creatures and events. Molla Sadra, however, has tried to give a more comprehensive view with regard to the gradations of our knowledge to religious texts. He, therefore, gathered mystical and theological views. Also there can be found some believing in it as a refutation against ancient atheists and some in confirming them partially. This paper, pointing to the text and document of the tradition, has studied different views critically.
    Keywords: theology, mysticism, philosophy, not to curse, era, atheist, tradition
  • Ali Rahbar Page 53
    Divine leading and misleading are counted among the problems of oneness in action. Divine guidance is of two kinds, one is natural and the other is legislative. The former includes all beings and the latter is restricted to human beings. Legislative guaidance has no contradiction; it is not reasonable for God to reveal laws and send prophet to mislead human beings. Therefore, natural misleading is known to be in opposition to natural leading and is realized as a penal misleading but not primarily. The objection of Divine misleading has been followed by different solutions and meanwhile by explanation of the reality of misleading. As is understood, heart`s turning from God, turning from monotheism to polytheism, being left to oneself because of inner revolt, stability in misbelieve because of apostasy, being heartly sealed because of a breach of promise and killing prophets, lack of attention to spiritual growth and not holding fast to God are the cases of Divine misleading.
    Keywords: guidance, misleading, deviation, sealing, impression
  • Naser Foruhi, Mahnaz Khodayi Page 67
    Without doubt there can be found some cases of evils and destructions such as ignorance, proverty, disabilities, earthquake and torrent in this world. The why and the how of these evils in this world have been posed in human mind for ever to such an extent that they formed one of the most important concerns in different religions and schools. In theoretical mysticism, the background of the problem goes back to Ibn Arabi in the seventh century. The question of this paper runs as: how does Ibn Arabi think of evil? Is it existential or nonexistential in his view? Given the former, how may it would be in agreement with the origin of existence as the only absolutely good thing? And what would be counted as its origin? Regarding individual unity of being and the best system, he has negated evil absolutely in the system of existence in the form of simple negation positively considered. He, however, has viewed nonexistential things as essential evil with regard to specifictions; while he agrees with a kind of relative evil in natural system in existential things and with a kind of essential evils in legislative system
    Keywords: general, particular evil, essential, accidental evil, individual unity of existence, the best system, pure good
  • Jafar Shanazari, Rashid Faridpour Page 81
    Seyyed Heidar Amoli has founded his epistemology on an ontology of trinity and, in this way, has attained a new view in the field. One of the most important ponts on which he has founded his epistemology consists on his view on the unity of knowledge with three main degrees with gradation. Relying on such a point, he has tried to solve the superficial conflicts in mysticism such as those between Sufi and Shiite. Amoli proposes and explains in detail some trinities including “religious law, way and truth”, “mission, prophecy and guardianship”, “islam, faith and certainty” and “prophetic revelation, nonprophetic revelation, and inward revelation”. As is clearly understood, trinity in knowledge is based upon trinity in ontology. In this paper, Amoli`s trininity in knowledge and his solution for epistemological differences have been explained.
    Keywords: existence, knowledge, religious law, way, truth, prophetic revelation, nonprophetic revelation, inward revelation.
  • Mostafa Moameni Page 97
    Corporeal resurrection is one of the Islamic teachings and all Muslim believe in it. Now, may the belief be reasonably proved? Avicenna believes in disability of human reason to prove it and relies only on religious teachings, while Molla Sadra, relying on his special principles such as reality of existence, analogicity of existence and substance movement, has presented proofs in the field and concludes that the otherworldly body is just the same as woldly body. Yet, we meet the question: does Sadra`s view on the otherworldly body agrees with Quranic verses? As is explained in the paper, his view is in agreement with them and his opponents have relied on the appearance of the Quranic verses and have considered the otherworldly body composed of elements; while as is understood by the holy Quran, the otherworldly is just the same as the worldly and it is not composed of elements.
    Keywords: corporeal body, otherworldly body, Molla Sadra, Quran, worldly body, identicalness
  • Nadia Maftooni Page 115
    Shiite theological thought has been known with various qualities of which three important cases are: purity, Imamate and religious inference, ijtihad. The three Shiite teachings are important in Farabis thought and form his foundations of his philosophy, in particular, his political philosophy. His view on prophecyalso contains purity in majority. Furthermore, Imamate and religious inference, ijtihad are emphasized by him. He has brought dynamic ijtihad into consideration and believes in governmental part of a surely established mujtahid
    Keywords: purity, Imamate, ijtihad, faqih guardianship
  • Ali Zamani Qeshlaqi Page 127
    Imams`legislative guardianship has been considered as one old problems dealt with when dealing with delegating religious authority to the Prophet and his household, the one dealt with by intellectuals under the topic finality, khatamiyat, today. The question in field runs as: are Imams permitted to make new laws? How does the authenticity of Imams agree with the finality of the Prophet? In this paper, it has been concluded that law-making in the field of religion is restricted to God and All Imams`s sayings are essentially based on God`s revelation. It should be stated that only in governmental problems and judgment they were permitted to make laws.
    Keywords: religious authority, legislative guardianship, law, book
  • Simin Esfandiari Page 145
    Truly saying, the question of God`s existence is the same question of the origin and end of existence with a distinct place in philosophy. The claim may be seen in philosophers` extended attempts in their philosophical system on the basis of God`s existence. Explaining Descartes and Molla Sadr`s studies on God, one may find their differences and similarities. Explaining the place of theosophy in Descartes` philosophy, this paper studies the philosophers` arguments for the existence of God comparatively. Descartes` studies on the problem is clearly more epistemological than ontological and this way of study can also be recognized in Sadra`s studies. Such being the case, Descartes` epistemological studies and the importance given to the proofs for God`s existence have been proposed at first and, then, his ontological argument has been studied with a comparison with Sadra`s seddiqin.
    Keywords: ontology, epistemology, ontological argument, seddiqin argument