فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 39 (زمستان 1393)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 39 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید حمیدرضا حسنی*، محمد درگاه زاده صفحات 7-26
    «محمدنقیب العطاس» یکی از موافقان و نظریه پردازان اسلامی سازی معرفت است. وی در تبیین فرایند تحقق علوم اسلامی، آن را تنها شامل تهذیب و تکمیل علوم موجود نمی داند؛ بلکه مرحله تولید علوم جدید براساس مبانی اسلامی را نیز بر آن می افزاید. این مقاله با تبیین فرایند تحقق علوم اسلامی از دیدگاه عطاس، برخی از اشکالات مطرح شده بر دیدگاه وی، همچون عدم تبیین واقع نمایی گزاره های دینی، برنتافتن علوم اسلامی شده از سوی جامعه علمی، ناهمسازی معارف تولیدشده و دوگانگی دانش را بررسی کرده است. همچنین به نظر نگارندگان، ضعف روش شناختی، گام برداشتن درون روش شناسی پارادایم رقیب و ناکارآمدی، برخی از کاستی های این نظریه است.
    کلیدواژگان: نقیب عطاس، اسلامی سازی دانش، علوم دینی، جامعه علمی، آموزش و پرورش، دانشگاه اسلامی
  • روح الله شاکری زواردهی*، مرضیه عبدلی مسینان صفحات 27-44
    کلام اجتماعی از حوزه های مطالعاتی اندیشه اجتماعی اسلام و شاخه ای از الهیات اجتماعی اسلامی است که به تبیین و دفاع از آموزه های ایمانی و دیدگاه های دینی درباب مسائل اجتماعی می پردازد. مهم ترین اصول روش شناختی کلام اجتماعی عبارتند از: سنجش اعتبار تاریخی، واقع گرایی و معناداری، اعتبار هرمونیتیکی، روشمندی اجتهاد و استنباط معارف. در مقابل، اصول روش شناختی جامعه شناسی دین در فهم موضوع و دستیابی به غایت در تقسیم پارادیمی به سه دسته اثباتی، تفسیری و انتقادی قابل تفکیک است. تبیین کارکردی، نمونه ای از سنخ تبیین های روش اثباتی است که مبتنی بر دو اصل: اصالت کل و اصالت سودمندی با ویژگی هایی چون تاکید بر سودمندی اشیا، نفی معیارهای ماوراءطبیعی و نسبی گرایی می باشد. در مقابل، منطق کارکردی کلام اجتماعی، یک منطق کارکردی جدید با محوریت آموزه های دینی و فاقد ویژگی های توجیه کارکردی جامعه شناسی دین و پیامدهای عرفی کننده آن است. عدم توجه استقلالی به کارکردهای دنیوی دین و تقدم حقانیت بر کارکرد ازجمله مهم ترین اسباب تمایز منطق کارکردی متکلمان از توجیه کارکردی جامعه شناسان دین هستند.
    کلیدواژگان: کلام اجتماعی، جامعه شناسی دین، اصول روش شناختی، روش، کارکرد
  • مرضیه رضوی*، محمد مهدی گرجیان، اصغر هادوی صفحات 45-66
    یکی از سوالات اساسی درباره نفس انسان این است که آیا قبل از تعلق به بدن و افاضه به آن، وجودی مفارق و قائم به ذات داشته که با حدوث بدن به آن می پیوندد، یا اینکه مانند بدن بوده، همراه هر بدن یا به واسطه آن (مع البدن) حادث می گردد. در بین حکیمان مسلمان، سه دیدگاه درباره حدوث و قدم نفس وجود دارد و هر دیدگاه برای اثبات مدعای خود، به دسته ای از آیات و روایات متوسل شده و با مبنا قرار دادن دیدگاه عقلی خود، سعی در توجیه آیات و روایات موید نظریه مقابل داشته است. ملاصدرا نیز با توجه به رویه اش در سازگار نمایاندن اندیشه های فلسفی خویش با متون دینی و باور عمیق به یگانگی عقل و نقل و شهود، بر آن شده تا اقوال حکما و مضمون برخی آیات و روایات دال بر وجود پیشین نفس را به نفع نظریه خود توجیه نماید. با توجه به اهمیت این بحث و عدم تبیین آن از نگاه کتاب و سنت، در این نوشتار تلاش بر آن است تا هر آنچه درباره این موضوع در آیات و روایات آمده، جمع آوری و بررسی شود و سازگاری یا عدم سازگاری آن با دیدگاه های فلسفی ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: حدوث، قدم، نفس، قرآن، حدیث
  • رضا برنجکار*، مهدی نصرتیان اهور صفحات 67-82
    امکان بهره بردن از ظنون در اعتقادات از مباحث چالش برانگیز و مهم اعتقادی است. دراین باره دو رویکرد عمده وجود دارد: حجیت ظنون خاصه اعتقادی و عدم حجیت این ظنون. هر یک از طرفداران این دو نظریه، دلایلی را برای اثبات ادعای خود ارائه کرده اند. در این مقاله، ده دلیل از دلایل عدم حجیت ظنون اعتقادی تقریر و نقد شده است و سپس برای اثبات حجیت ظنون خاصه اعتقادی نیز سه دلیل اقامه شده و در نهایت همین دیدگاه به عنوان نظریه برگزیده معرفی شده است.
    کلیدواژگان: ظن اعتقادی، اطمینان، علم، اعتقاد، گواهی
  • سید جواد احمدی* صفحات 83-102
    دیدگاه حدوث زمانی منسوب به متکلمان با چالش های جدی فلاسفه مواجه شده و نظریه حدوث ذاتی در اندیشه های فلسفی قوام ویژه ای یافته است. با رجوع به کتب متعدد علامه حلی به عنوان یک متکلم محقق شیعی و آگاه به مبانی فلسفی معلوم می شود که وی دیدگاه حدوث ذاتی مصحح با ازلیت غیری عالم را مردود دانسته است. از سویی دیگر، وی مدخلیت شاخصه «زمان» در معنای حدوث را نفی کرده و همانند فلاسفه، دیدگاه حدوث زمانی و مسبوقیت عالم به عدم زمانی را باطل و غیرقابل پذیرش شمرده است. بنابراین عقیده علامه در مسئله حدوث عالم، غیر از حدوث ذاتی و غیر از حدوث زمانی است. وی معتقد است عالم به این معنا حادث است که خداوند ازلا در حاق واقع بدون تقید به زمان موجود بود؛ ولی عالم و زمان تحقق نداشت؛ یعنی عدم محض حاکم بود و اصل عالم طبیعت توام با زمان، از کتم عدم محض به نحو ابداعی آفریده شد. به عبارت دیگر، هستی جهان ماده، سرآغازی فرازمانی داشته و به لحاظ امتداد زمانی، محدود و متناهی به عدم مطلق در متن واقع است؛ عدمی که بدون تقرر در ظرف متدرج و ممتد زمان، با وجود عالم به تقابل سلب و ایجاب در تناقض است و قابل جمع با آن نیست؛ بلکه با جعل وجود، مطرود و منتفی می گردد. مقاله حاضر به تبیین ابعاد این نظریه علامه درباره حدوث عالم می پردازد.
    کلیدواژگان: حدوث زمانی، حدوث ذاتی، قدمت، زمان، عدم مجامع، عدم مقابل، عدم مطلق
  • محمد جواد هاشمی* صفحات 103-120
    تحلیل ذاتی و عرضی در دین از مباحث مهم فلسفه دین و کلام جدید است که پیامدها و نتایج بسیاری دارد. از زمان طرح این مسئله، همواره موافقان و مخالفانی بوده اند که به تبیین زوایای گوناگون آن پرداخته اند. در این مقاله به امکان سنجی تقسیم دین و دین داری به ذاتی و عرضی از نگاه علامه طباطبایی می پردازیم. ایشان از جهتی وجود ذاتی و عرضی دین را تایید و از جهتی دیگر، آن را رد می کند. وی با ارائه تعریفی از «دین» و «ذاتی و عرضی» بر آن است که دین دارای ذاتیات و عرضیات می باشد؛ ذاتی دین، طلب تسلیم در برابر پروردگار و عرضی آن، دستورات و شرایعی است که تسلیم در قالب آنها محقق می گردد.
    کلیدواژگان: ذاتی، عرضی، دین، دین داری، علامه طباطبایی
  • احمد کلاته ساداتی* صفحات 121-140
    تحقیق حاضر، مطالعه ای اسنادی است که به ارزیابی انتقادی دو نظریه «انتخاب عقلانی» و «بازار دینی» در جامعه شناسی دین و نسبت اسلام با این نظریات می پردازد. نظریه انتخاب عقلانی، متاثر از طیف وسیعی از مباحث فلسفی، اقتصادی، مطالعات رفتاری و جامعه شناختی است که رفتار کنشگران اجتماعی را مبتنی بر رویکرد عقلانی هزینه فایده تبیین می کنند. از سوی دیگر، نظریه بازار دینی با تکیه بر اصل آزادی انتخاب، شرایط مطلوب برای توسعه و تداوم دین را شکل گیری بازار دینی می داند. محور مشترک هر دو نظریه عقلانیت است که براساس آن، انتخاب دین در بازار آزاد و متکثر دینی و در فرایندی از تحلیل هزینه فایده انجام می گیرد؛ درنتیجه هرچه موسسات دینی توسعه یافته تر باشند، شادابی دینی نیز بیشتر است. با وجود بسط گسترده این دو نظریه در جامعه شناسی دین، انتقاداتی چون ضعف در تبیین سطوح ساختاری و کلان، مسئله تعمیم سازی نظری و تجربی، کم توجهی به عواطف و ارزش ها و عقاید انسانی، برون نگری دینی، این همان گویی در فرض ها و مهم تر از همه، تبیین نظری و تجربی در بستر سکولاریسم بر آنها مترتب است. از چشم انداز اسلامی نیز مهم ترین انتقاد، شکل گیری این دو نظریه در بستر سکولار است.
    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، بازار دینی، نمانام دینی، هزینه، فایده، بستر سکولار، اسلام
  • سید رحمت الله موسوی مقدم*، زینب بیرانوند صفحات 141-158
    انسان در دنیای معاصر، نیازمند تدوین الگو و سبک معناداری از زندگی است تا با رصد نقطه تعالی و کمال، بر محور آن حرکت کند و به مسیر هدایت رهنمون شود. رسیدن به چنین گونه ای از زندگی که بسیاری از انسان شناسان و فیلسوفان الهی و حتی غیر الهی بر ضرورت آن تاکید کرده اند، نیازمند ارائه الگوی شایسته ای از شخصیت انسان به نام «انسان معنوی» است. پژوهش حاضر به تبیین و تحلیل دیدگاه های دو اندیشمند و فیلسوف اسلامی ابن سینا به عنوان یک متفکر عقل گرا و علامه طباطبایی در مقام یک حکیم صدرایی با نگرش دینی درباره مبانی فکری انسان معنوی پرداخته و با شاخص قرار دادن عقل و وحی، مفهومی از انسان معنوی را ارائه نموده است. ازجمله مهم ترین مبانی فکری انسان معنوی در نگرش سینوی، مرجعیت عقل، خیریت و حقانیت محض حق تعالی، سریان عشق در کائنات و تکامل تدریجی عقل است. در منشور فکری علامه نیز مهم ترین مبانی فکری انسان معنوی عبارتند از: وحدت وجود، مبدئیت محض حق تعالی، شرافت نفس ناطقه، فطرت الهی و فقر محض کائنات. مفهوم انسان معنوی در حکمت سینوی به وجهی معادل «انسان معقول» و در اندیشه علامه طباطبایی، بیشتر دارای صبغه دینی و مبتنی بر گرایش های فطری است. گرچه انسان معنوی موردنظر آن دو به لحاظ گرایش های متافیزیکی شان، دارای وجوه مشترک زیادی است، اندیشه علامه طباطبایی به دلیل تکیه بر تعالیم دینی در کنار دریافت های عقلی، برجستگی خاصی دارد که می توان آن را هم تراز با انسان دینی (الهی)، انسان فطری و طبیعی لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: انسان معنوی، مبانی نظری انسان معنوی، ابن سینا، علامه طباطبایی
  • علی عسگری یزدی*، بیژن منصوری صفحات 159-176
    تعامل علی، راه حلی برای توصیف چگونگی ارتباط دوجانبه نفس و بدن است. اگر نفس امری مجرد و بدن امری مادی است، چگونه این دو که به لحاظ ماهوی از هم متمایزند، با یکدیگر رابطه خواهند داشت؟ ملاصدرا به تبع فیلسوفان پیش از خود، برای حل این مسئله به روح بخاری متمسک شده است. این نگاه، با چالش هایی مواجه است که در این مقاله با رویکردی دینی بررسی شده اند. در پایان نتیجه گرفته شده که نوع نفس شناسی ملاصدرا که خیلی شبیه و نزدیک به نفس شناسی دینی است، او را از تمسک به امری به نام «روح بخاری» بی نیاز می سازد و این نوع نفس شناسی بهتر می تواند به مسئله تعامل نفس و بدن و حل این معما بپردازد.
    کلیدواژگان: تعامل علی، روح بخاری، نفس شناسی، دوگانه انگاری، عدم بساطت، جسم رقیق
|
  • Seyyed Hamidreza Hasani*, Mohammad Dargahzad Pages 7-26
    “Mohammad Naquib al-Ataas” is one of the proponents and theorists in Islamization of knowledge. For him، explicating the realization process of Islamic sciences does not merely include refinement and completion of the existing sciences، but a phase of producing new sciences based on Islamic principles needs to be added، too. Illustrating on the realization process of Islamic sciences from Ataas’ viewpoint، the paper has studied some problems raised on his viewpoint including lack of explanation on reality of religious propositions، unacceptance of the Islamized sciences by the scientific communities، incompatibility of the produced sciences، and dichotomy of science. To the authors، methodological weaknesses، taking steps within the rival’s paradigm methodology، and inefficiency are some shortcomings of this theory.
    Keywords: Naquib al Ataas, Islamization of Sciences, Religious Sciences, Scientific Society, Education, Islamic University
  • Rohollah Shakeri Zavardehi*, Marzieh Abdali Masinan Pages 27-44
    Social theology is one of the areas of study within social thoughts of Islam and a branch of Islamic social theology describing the doctrine of faith and religious perspectives concerning social issues. The most important methodological principles of social theology include: evaluation of historical validity، realism and meaningfulness، hermeneutic validity، methodology of Ijtihad، and inference of knowledge. On the other hand، methodological principles of sociology of religion، in understanding the subject and achieving the goal in the paradigm division، can be divided into three proven، interpretative، and critical groups. Functional explanation is from explanations of proven methods which is based upon two principles of holism and utilitarianism including characteristics such as putting emphasis on objects’ utility، rejection of the metaphysical criteria and relativism. On the contrary، functional logic of the social theology is a modern functional logic concentrating on religious teachings without characteristics of functional explanation of the sociology of religion and its secularizing consequences. Avoiding independent consideration to mundane functions of religion and priority of the truth to function are the most important instruments in differentiating the speakers’ functional logic from functional explanation of sociology of religion.
    Keywords: Social Theology, Sociology of Religion, Methodological Principles, Method, Function
  • Marzieh Razavi*, Mohammadmehdi Gorjian, Asghar Haadavi Pages 45-66
    One of the fundamental questions about human souls is asked on whether it has a separate and substantive entity before belonging to body، being imparted to it and being united to it by occurrence of body، or it is similar to body and is occurred along with or by body. Among the Muslim Philosophers، there are three viewpoints about temporality and eternity of soul and to prove its own claim، each viewpoint has resorted to different verses and narrations and by underlying its own rational viewpoint، each one has made an attempt to justify the verses and narrations supporting the opposite theory. According to his approach in making his philosophical thoughts compatible with religious texts and having deep belief in unity of reason، narration and intuition، Mulla Sadra has also attempted to justify the philosophers’ opinions and concepts of some of the verses and narrations implying the prior existence of soul، in favor of his own theory. According to the importance of this discussion and lack of its explanation from the Book and tradition’s point of view، the paper aims at collecting and studying whatever has come about this subject in the verses and narrations to evaluate its compatibility or incompatibility with philosophical viewpoints.
    Keywords: Temporality, Eternity, Soul, Quran, Hadith
  • Reza Berenjkar*, Mehdi Nosratian Ahoor Pages 67-82
    The possibility of taking advantage of opinions in beliefs is a challenging and important theological topic. In this respect، there are two approaches: the authority specific to theological opinion and lack of authority to this opinion. Advocates of each theory have proposed some reasons to prove their own claims. In this paper، ten reasons of lack of authority to theological opinions are stated and criticized followed by three reasons expressed to prove the authority specific to theological opinion and finally، the same viewpoint is proposed as the selected theory.
    Keywords: Theological Opinion, Trust, Science, Belief, Witness
  • Seyyed Javad Ahmadi* Pages 83-102
    Theologians` view of the creation of world in time has been faced with philosophers’ serious challenges and the essential creation has gained a particular momentum in philosophical thoughts. Referring to various books written by Allameh Helli، the Shiite scholar and theologian aware of philosophical principles، one may argue that the view of essential creation، being corrected with non-essential eternal state of the world، would be rejected. On the other hand، he denies the interference of “time” feature by the meaning of creation and like philosophers، he sees the view of creation in time and the world’s precedence in time from invalid and unacceptable. Therefore، Allameh’s viewpoint regarding creation of the world is apart from the essential creation and creation in time. He believes that the world is created in that God was existed from the beginning in reality of existence without commitment to time; however، the world and time were not realized i. e. not-existent was dominant and simultaneous with the origin of the nature it was created from the depth of not-existent in an innovative way. In other words، the existence of the material world has had a meta-time commence and in terms of time continuum، it is limited and finite to absolute not-existent in the context of existence. The not-existent، not being in gradual and continuous time، is in contradiction with the universe existence in the form of the opposition of negation and affirmation and not being capable to be united with it but is rejected and excluded with counterfeiting the existence. The present paper explicates the dimensions of Allameh’s theory about creation of the world.
    Keywords: Creation in Time, Essential Creation, State of Being Eternal, Not, Existent Capable of Collection, Not, Existent Not Capable of Collection, Absolute Not, Existent
  • Mohammadjavad Hashemi* Pages 103-120
    The study of essential and accidental elements in religion is known an important discussion in philosophy of religion and modern theology entailing lots of consequences and results. From the statement of this problem، there have always been pros and cons on this issue explicating different aspects of it. The paper deals with feasibility of division of religion and religiosity to essential and accidental elements from Allameh Tabatabaie’s viewpoint. He confirms the essential and accidental existence on the one hand، and on the other hand، he rejects it. Proposing definitions of “religion” and “essential and accidental elements”، he believes that religion has essentials and accidentals: religion’s essentials demand submission to God، and its accidentals include instructions and religious teachings through which submission is occurred.
    Keywords: Essential, Accidental, Religion, Religiosity, Allameh Tabatabaie
  • Ahmad Kalateh Sadati* Pages 121-140
    The paper is a documentary research evaluating the two theories of “rational choice” and “religious marketing” in sociology of religion and Islam’s relation with these theories. The rational choice theory is affected by a wide range of philosophical، economical، behavioristic and sociological topics by which the social activists’ behavior is explained based upon the cost-benefit rational approach. On the other hand، relying on the principle of the freedom of choice، for religious marketing theory، the desirable conditions for development and continuation of religion is formation of religious marketing. Rationality is the common base of both theories based on which religion is chosen in free marketing and in religious pluralism and this is carried out within a process of cost-benefit analysis. Therefore، the more developed are the religious institutes، the more is religious vitality. Despite of wide expansions of these two theories in sociology of religion، they are addressed by some criticisms such as having weakness in explaining structural and macro levels، the problem of theoretical and experimental generalization، little attention to emotion، values and human beliefs، religious outwardly viewing، tautology in given cases، and the most important one is theoretical and experimental explication in the context of secularism. Also، from Islam’s perspective، the most important criticism is formation of these two theories in the context of secularism.
    Keywords: Rational Choice, Religious Marketing, Religious Brand, Cost, benefit, Secularism Context, Islam
  • Seyyed Rahmatollah Mosavi Moghadam*, Zeinab Biravand Pages 141-158
    In the contemporary world، human needs meaningful patterns and styles of life so that by observing the perfection point he could make progress and be leaded to the right path. Reaching to this kind of life on which many divine anthropologists، philosophers and even non-divine ones have put emphasis demands proposing a proper pattern of human personality called “Spiritual Human”. The study has explained and analyzed the viewpoints of two Islamic philosophers and scholars Avicenna as a rationalist thinker and Allame Tabatabaie as a Sadrian Hakim with religious attitude about the intellectual principles of the spiritual human and by focusing on reason and revelation، it has proposed a concept of the spiritual human. The most important intellectual principles of the spiritual human in Sino’s attitude include the authority of reason، pure goodness and truth of the Almighty God، spread of love in the universe، and evolution of reason. According to the Allameh’s thought charter، the most important intellectual principles are: pantheism، pure originality of the Almighty God، the dignity of the rational soul، the divine nature and the absolute poverty of the universe. In Sino’s Hekmat، the concept of spiritual human means an aspect equal to “reasonable human” while in Allameh’s viewpoint، it is has a more religious nature and it is based on innate inclinations. Although the spiritual human known by both of them have many common features due to their metaphysical approaches، relying on religious teachings along with rational perceptions، Alllameh Tabatabaie’s thought is of particular prominence which could be considered leveled with the religious (divine)، natural and innate human.
    Keywords: Spiritual Human, Theoretical Principles of Spiritual Human, Avicenna, Allameh Tabatabaie
  • Ali Asgari Yazdi*, Bijan Mansoori Pages 159-176
    Causal interaction is an explanation to describe the mutual relation between soul and body. If soul is immaterial and body material and they are distinct from each other in substantive terms، how they will have relation with each other. To solve this problem، Mulla Sadra has resorted to steamy soul. This point of view is addressed by some challenges being investigated by a religious approach in this paper. At the end، it has been concluded that the type of Mulla Sadra’s psychology which is very close and similar to religious psychology makes him free of adhering to an issue called “steamy soul”. This type of psychology can have a better analysis of the problem of soul and body interaction and also provide a better solution for this enigma.
    Keywords: Causal Interaction, Steamy Soul, Psychology, Dualism, Lack of Simplicity, Delicate Body