فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 42 (پاییز 1394)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 42 (پاییز 1394)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا حبیبی*، محمد داودی، محمد نوذری صفحه 7
    اغلب صاحب نظران اندیشه اسلامی معتقدند دین اسلام حداکثری است. با وجود این، درباره گستره مسائل دین، اختلاف نظر قابل توجهی دیده می شود. رایج ترین دیدگاه در بین اندیشمندان متاخر، حداکثری بودن دین در محدوده تامین سعادت انسان است؛ ولی برخی پا را فراتر نهاده، بر این اعتقادند که دین، نه تنها عهده دار پاسخ گویی به مسائل مربوط به سعادت آدمی در عرصه زندگی فردی و جمعی است، متولی پاسخ گویی به همه مسائل مربوط به زندگی فردی و اجتماعی نیز هست. در این نوشته، از این رویکرد به «رویکرد حداکثری مطلق» یاد شده و یکی از مهم ترین این رویکردها، یعنی نظریه استاد آیت الله جوادی آملی بررسی شده است. با توجه به گستردگی نظریات ایشان دراین باره، تنها به بخشی از مهم ترین مبانی ایشان بسنده شده، در ادامه، ابهامات موجود در این نظریه به بحث گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: دین، حداکثری، عقل، واقع گرایی، اسلامی سازی علوم، آیت الله جوادی
  • محمد جواد اصغری*، سیدمحمود موسوی صفحه 19
    سوئینبرن، فیلسوف دین معاصر، در آثار خود تلاش کرده است تا تقریر جدیدی از براهین اثبات وجود خدا ارائه دهد. وی قبل از پرداختن به این براهین، ابتدا به تبیین صفات خداوند پرداخته است؛ سرمدیت، قدرت، علم، خیریت، تشخص و اختیار از جمله صفاتی است که او به تحلیل آنها پرداخته و گاه تبیین های منحصر به فردی از آنها ارائه نموده است. تقسیم صفات به دو گروه اصلی و استنتاجی، تصریح به عدم تعلق قدرت مطلق خداوند به محالات ذاتی، و تاکید بر علت محدثه و مبقیه بودن خداوند نسبت به عالم و اختیار خداوند، از مهم ترین نکاتی است که وی در باب صفات خدا بیان کرده است. بیشتر دیدگاه های وی با نگره فلاسفه اسلامی در این خصوص منطبق است؛ اما عدم بحث مبسوط از صفات استنتاجی، عدم توانایی وی بر حل شبهه علم ازلی خداوند به افعال اختیاری انسان و عدم پذیرش معنای دقیق از سرمدیت، مهم ترین اشکالات وی در باب تبیین صفات خداوند است. در این پژوهش با بازخوانی تبیین های سوئینبرن از این صفات، به ارزیابی و نقد آنها خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: سوئینبرن، صفات خدا، تشخیص، علم، قدرت، سرمدیت
  • علی نصیری*، سیدمصطفی مناقب، رحمت الله عبدالله زاده آرانی، سیدکریم خوش نظر صفحه 35
    پاره ای از اندیشمندان معاصر، از سر بی مهری به قرآن نگریسته اند و کاربست آموزه های آن را در انحصار ملیت، منطقه و عصر خاصی می دانند. اینان به تبع چنین باوری، جامعیت مورد اعتنای قرآن را نیز انکار می نمایند. نوشتار حاضر با توجه به آرای علامه طباطبایی، از منظر درون دینی و با رویکردی تحلیلی کوشیده است ضمن بررسی مدلول آیات مربوط به: جهانی بودن و جاودانگی قرآن، جهانی بودن و جاودانگی رسالت پیامبر’، و جهانی و جاودانه بودن قرآن و رسالت پیامبر’، به تبیین تلازم بین دو مقوله مهم جهانی و جاودانی بودن قرآن با جامعیت آن بپردازد. اهمیت این پژوهش ازآن رو است که با اثبات مدلول آیات مربوط ظبه جهانی و جاودانه بودن قرآن و رسالت پیامبرر’، ناگزیر تلازم آن با مقوله جامعیت اثبات شده، قابل نفی و انکار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: جهانی بود، جاودانگی، جامعیت، تلازم، علامه طباطبایی
  • روح الله دریکوند*، جواد جعفری صفحه 49
    شکوفایی عقل، رسالت همه انبیا و اولیا بوده است. مردم در عصر ظهور در اثر تجربه و بلوغ تاریخی، آمادگی لازم برای تکامل عقول را خواهند داشت و امام× رسالت جهانی خویش را با تکامل عقول انسان ها آغاز می کند. براساس برخی احادیث، عقول در عصر ظهور تکامل می یابند و ابزار این جمع و تکمیل عقول، دستان پرتوان ولایت است. معنای جمع شدن عقول، جمع شدن عقل فردفرد انسان ها است و نتیجه آن، رسیدن همه به اتحاد و اجماع است. جمع عقول با تبلیغ و تربیت تدریجی امام صورت می گیرد و تاثیر عنایت امام، عادی و طبیعی است؛ نه اعجاز. دانش روز نیز دریافته است که انسان دارای استعداد ها و ظرفیت های قابل توجهی است که در آینده، توان بهره مندی از آنها را خواهد یافت. در پایان این پژوهش نیز به ارتباط دوطرفه عقل و علم اشاره می شود؛ علم سبب رشد عقل است و عقل نیز زمینه کسب علم را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: عقل، ابزار جمع عقول، جمع عقول، تکامل عقول، مهدویت، عصر ظهور، امام مهدی
  • حمید کریمی* صفحه 67
    یکی از قواعد مهم در کلام عدلیه، قاعده لطف است که براساس آن در مسائل متعددی، حکم به وجوب لطف بر خداوند می شود. با تعریف لطف، شرایط و اقسام آن به منزله مدخل بحث و بازخوانی ادله موافقان، یعنی غالب متکلمان امامیه و معتزله، ناتمام بودن آنها روشن می شود. همچنین با ارزیابی ادله مخالفان، مانند بشر بن معتمر و شارح مقاصد، ضمن مناقشه در برخی، شماری دیگر تایید خواهد شد. عقل حکم می کند که خداوند حکیم است و مقتضای حکمت بر او لازم است؛ اما از جهت کبروی، لطف واجب نیست؛ چراکه فروض بی نهایتی دارد که در خارج محقق نشده است؛ بلکه می تواند محقق شود. از حیث صغروی نیز می توان مجموع مصالح و مفاسد یک امر خاص را تشخیص داد تا سپس حکم شود که بر خداوند لازم است یا نیست. در همه مسائلی که علمای شیعه به این قاعده استناد کرده اند (وجوب تکلیف شرعی، بعثت انبیا، عصمت پیامبران، لزوم وعد و وعید، وجوب نصب امام) ادله جایگزین وجود دارد.
    کلیدواژگان: لطف، قاعده لطف، اصلح، لطف محصل، لطف مقرب، وجوب نصب امام، وجوب تکلیف
  • محمدرضا باغبان زاده*، علی الله بداشتی، حمید ملک مکان، علی کریمیان صفحه 81
    اندیشه رویت خداوند، در تعالیم ابن تیمیه که از شاگردان مکتب احمد بن حنبل شمرده می شود، بسیار پررنگ است. استناد وی به ظاهرگرایی در صفات خبری خداوند او را به اعتقاد به جسمانیت و مکان مندی خدا سوق داده است. هرچند ابن تیمیه خود را از پیروان سلف می داند، معتقد است در کلام سلف، سخنی مبنی بر جسمانیت یا عدم جسمانیت خداوند ذکر نشده است؛ درحالی که با استناد به سخنان امام علی× در متون اولیه اهل سنت که او نیز در شمار سلف امت رسول خدای| است و ابن تیمیه خود را موظف به تبعیت از آنان می داند، رویت، جسمانیت و مکان مندی خداوند به کلی نفی شده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، ابن تیمیه، خداوند، رویت، جسمانیت، مکان مندی
  • سیدمهدی اعتمادی فرد* صفحه 93
    اختیار اعمال انسانی از یک سو و ضرورت های الهیاتی ناشی از قدرت و علم خداوند از جنبه دیگر، دو سویه نزاع میان متکلمان بوده که براساس نوع تقریر ارتباط بین آنها، سه رویکرد کلامی میان مسلمانان ظهور کرده است. امامیه در مقایسه با اشاعره و معتزله، رویکردی بینابین را برگزیده که ضمن حفظ سویه های ارادی عمل، نظام مندی برآمده از قدرت خداوند نیز نادیده گرفته نمی شود. در این مقاله با ارزیابی اجمالی شرایط تاریخی و اجتماعی این نظریات، امکانات فهم جامعه شناسانه در خصوص جایگاه «اختیار» و حدود آن بررسی می شود. شرایط مدرن و فهم جامعه شناسانه معطوف به آن، صورت بندی جدیدی را از وضعیت اراده پیش نهاده است. در چنین وضعیتی، اجبار اجتماعی، محصول اراده های افراد پرشماری است که به یکدیگر معطوف شده اند و این پدیده برای تحقق حداکثری، خصلتی مستقل و اجباری می یابد. قواعد الزام آور فرهنگی موجب می شوند تا اراده امکان تحقق یابد. گرچه گونه معرفت جامعه شناختی نمی تواند در خصوص غایات الهیاتی ضرورت بخش در حوزه انسانی بحثی به میان آورد، صورت بندی جامعه شناختی برای تبیین کیفیت تحقق نظم اجتماعی در شرایط معاصر، ضمن حفظ خصلت اراده مندی کنش انسانی، به تقریر بهتر مسئله در میان متکلمان نیز یاری می رساند و مزایای رویکرد امامیه را در زمینه وضعیت بینابین اختیار و جبر، در مقایسه با رویکردهای اشاعره و معتزله تبیین می کند.
    کلیدواژگان: آزادی، اختیار، جامعه پذیری، جبر، قواعد فرهنگی، نظام اجتماعی، واقع گرایی تحلیلی
  • حسن اکبری زارع*، منصور موسایی، محسن هاشمی نسب، علی مسروری صفحه 109
    یکی از مسائل مهم در حوزه فلسفه، الهیات، روان شناسی و حتی فیزیک، وجود دیدگاه های جبرگرایانه، تقدیرگرایانه یا اختیارگرایانه نسبت به اعمال انسان است. جبرگرایان معتقدند اعمال انسان و رویداد های طبیعی، تحت تاثیر یک نیروی جبری قدرتمند ازجانب خدا هدایت می شوند و انسان چاره ای غیر از پذیرش این نیروهای جبری ندارد. دسته دیگر، تقدیرگرایان هستند که معتقدند تمامی رویداد ها از قبل تعیین شده است و اختیار انسان، نقشی در حوادث پیش آمده برای او ندارد؛ اما گروهی با تفکر اختیارگرایانه معتقدند با وجود علم خداوند به تمامی حوادث و سرنوشت موجودات، انسان با اختیار خود، راهش را انتخاب می کند و در تعیین سرنوشت خود در حد تمامی عوامل خارجی نقش دارد. این مقاله با استفاده از قوانین فیزیک در چارچوب نظریه نسبیت خاص انیشتین و با استفاده از مخروط نوری و نسبیت هم زمانی، نخست چرایی مشخص بودن سرنوشت انسان در علم پیشین خداوند و سپس سازگاری بین اختیار انسان و علم خداوند به سرنوشت او را اثبات می کند و نشان داده می شود که اراده انسان در طول اراده خداوند متعال می باشد.
    کلیدواژگان: جبران گرایان، تقدیر گراها، اختیار انسان، نظریه نسبیت خاص، مخروط نوری، نسبیت هم زمانی
  • حسین محمدخانی* صفحه 123
    اندیشمندان اسلامی، اصل علم خداوند را پذیرفته اند؛ اما تحلیل فلسفی و بیان چگونگی آن به ویژه در علم خداوند به جزئیات، نیازمند تامل بیشتر است؛ تا آنجا که راهکارهای متفاوتی در این زمینه مطرح می شود. محقق دوانی نیز توجه خاصی به این موضوع داشته و به تفصیل بدان پرداخته است. وی ضمن ارزیابی آرای حکما و متکلمان، به اثبات علم الهی، به ویژه علم تفصیلی خداوند به اشیا می پردازد. ایشان در تببین نظر فلاسفه معتقد است آنها علم خداوند را به نحو تعقلی می دانند، نه تخیلی. دوانی به نقد توضیح خواجه نصیر می پردازد و علم موردنظر ابن سینا را نیز غیر از علم ارتسامی می داند. وی برای اثبات علم الهی به مخلوقات، از دلایلی مبتنی بر غیر زمانی و مافوق زمان بودن ذات الهی و رابطه علت و معلولی بین خداوند و موجودات بهره می گیرد و همچنین تحلیلی براساس ذوق تاله ارائه می کند که نتیجه آن، علم اجمالی که خلاق صور تفصیلی در خارج است خواهد بود.
    کلیدواژگان: علم الهی، علم ارتسامی، ذوق تاله، علم اجمالی، کشف تفصیلی
  • عبدالقاسم کریمی* صفحه 139
    ابوالعلاء معری دارای اسلوبی ابتکاری و منحصربه فرد در فلسفه بدبینانه، سبک زندگی پوچ گرایانه و اخلاق ریاضت طلبانه است. وی به جبر مطلق در عالم هستی معتقد بوده و انسان را موجودی ذاتا بدسرشت، از نظر عقلی، متحیر و به لحاظ روحی، محبوس می دانسته است که زندگی توام با بدبختی و رنج و آینده ای نامعلوم و تاریک در انتظار اوست. ابوالعلاء پیشنهاد می دهد که انسان در برابر جبر الهی تسلیم شود و با گسترش خودرنجی، منتظر مرگ طبیعی باشد. این رویکرد اگرچه جنبه منفی دنیاپرستی و لذت گرایی مادی را آشکار می کند، از منظر مکاتب فلسفی مثبت گرا و دین جامع گرای اسلام دارای نقدهای جدی است؛ زیرا بعد کمال خواهی و آخرت گرایی را مغفول گذاشته، اختیار انسان را انکار می کند و نظام شر را غالب می شمارد. در نتیجه تکلیف پذیری، نظام کیفر و پاداش، ارسال رسل و انزال کتب لغو شده، حکمت و عدالت الهی محل تردید قرار می گیرد و هدفمندی آفرینش انکار می شود. در این مقاله به ریشه یابی مبانی فلسفی و اخلاقی بدبینی و شوم گرایی شیخ معره و راهکارهای رهایی از این نوع تفکر پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ابوالعلاء معری، بدبینی، رنج، جبر، شر
|
  • Reza Habibi*, Mohammad Davoudi, Mohammad Nowzari Page 7
    Most of the pundits of Islamic thought believe that Islam religion is majority. However, there are significant controversies about the realm of religious issues. The most prevalent viewpoints among the recent scholars is majority of the religion within the range of human happiness but some of them go further and believe that religion is not only in charge of responding the problems related to human happiness in the individual and collective life, but also it is responsible to respond all problems related to individual and social life. In this paper, this approach has been called absolute majority approach and one of the most important of these approaches i.e. Ayatollah Javadi Amolis has been studied. According to his widespread views in this regard, only a main part of his principles are explained followed by discussing the ambiguities present in this theory.
    Keywords: Religion, Majority, Reason, Realism, Islamization of Sciences, Ayatollah Javadi
  • Mohammadjavad Asghari*, Seyyed Mahmoud Mousavi Page 19
    Swinburne, philosopher of the contemporary religion, has made attempts in his works to propose a new expression of the arguments in proving existence of God. Before dealing with these arguments, he has dealt with explication of the Gods attributes. Eternity, power, knowledge, goodness, distinction power, and free will are among the attributes being analyzed by him and sometimes he has proposed unique explications about them. Dividing the attributes into two main and deductive groups, stipulating that the absolute power of God does not belong to the intrinsic impossibilities, and emphasizing on the absolute causality of God in relation to the world and Gods free will are among the most important points that he has mentioned about Gods attributes. Most of his viewpoints in this regard conform to the viewpoint of Islamic philosophers; however, lack of a detailed account of deductive attributes, his inability to solve the doubt of Gods eternal knowledge to human free will activities and unacceptance of a precise meaning of eternity are among his most important problems about explaining Gods attributes. Reviewing Swinburnes explanations from these attributes in this study, we will evaluate and criticize them.
    Keywords: Swinburne, Gods Attributes, Distinction Power, Knowledge, Power, Eternity
  • Ali Nasiri*, Seyyed Mostafa Monagheb, Rahmatollah Abdollahzadeh Arani, Seyyed Karim Khoshnazar Page 35
    Some contemporary scholars have looked upon the Quran unkindly and to them, its teaching applications are exclusive to certain nations, regions and eras. Following such kind of belief, they ignore the comprehensiveness of the Quran. According to Allameh Tabatabaies viewpoints from an religion-based perspective and adopting an analytic approach, while this paper investigates the meaning of the verses related to universality and eternality of the Quran, universality and eternality of the prophets mission, universality and eternality of the Quran and the prophets mission, it explains the concomitant between the two important categories of universality and eternality of the Quran with its comprehensiveness. By proving the referents of the verses related to universality and eternity of the Quran and the Prophets mission, their concomitant with the category of comprehensiveness is proved and it is not deniable.
    Keywords: Universality, Eternality, Comprehensiveness, Concomitant, Allameh Tabatabaie
  • Rohollah Derikvand*, Javad Jafari Page 49
    Development of intellect has been the mission of all prophets and saints. People will have the necessary preparation for evolution of intellects based on experience and historical maturity in the era of reappearance and Imam will begin his universal mission by evolution of humans intellects. Based on some narrations,intellects will be evolved by the era of reappearance and the means of this collection and perfection of intellects is the powerful hands of Vilayat. Accumulation of intellects means gathering of each individuals intellect and its result is reaching to unity and consensus. Accumulation of intellects is carried out by gradual propaganda and education of Imam and the effect of Imams favor is normal and natural but not miracle. The contemporary knowledge has also figured out that human possesses significant skills and capacities who is able to enjoy them in future. At the end of this study, it is pointed out to the mutual relation between intellect and science; science causes growth of intellect and intellect provides the ground to achieve science.
    Keywords: Intellect, Means of Accumulating Intellects, Evolution of Intellects, Mahdaviat, the Era of Reappearance, Imam Mahdi
  • Hamid Karimi* Page 67
    One of the important rules of Adlieh theology is the rule of grace based on which it is pointed at the necessity of grace of God in various issues. By defining the term grace, its conditions and types as the beginning of the discussion and reviewing the arguments of the pros i.e. the majority of the Imamiyeh and Mutazilah theologians, it will be clear that they are incomplete. Also, by evaluating the arguments of the cons like Beshr Ibn Motamer and Shareh Maqased, while some are disputed, some others are confirmed. According to reason, God is wise and the requirement of wisdom is necessary for Him but in terms of major antecedent, grace is not necessary because it includes infinite assumptions not being realized externally but it can be realized. On the other hand, in terms of minor antecedent, the total of advantages and disadvantages of a certain action can be recognized so that in the following it can be decreed whether it is necessary for God or not. For all problems in which Shiite scholars have relied upon this rule (necessity of religious duties, sending prophets, the prophets infallibility, necessity of promise, necessity of appointing Imams) there are substitute arguments.
    Keywords: Grace, the Rule of Grace, the Best, the Achieved Favor, Proximate Grace, Necessity of Appointing Imam, Necessity of Duty
  • Mohammadreza Baghbanzadeh*, Ali Alahbedashti, Hamidmalekmakan, Alikarimian Page 81
    The thought of seeing God is very bold in Ibn Tamiyyahs teachings who is considered an apprentice of Ahmad Ibn Hanbals School. His citation to superficialism about Gods stative traits has led him to believe in corporeality and spatiality of God. Although Ibn Taymiyyah sees himself from the followers of Self, he believes that nothing is mentioned about corporeality or lack of corporeality of God while by citing Imam Alis words in Sunnis initial texts who is considered to be among the Self of the Prophet Mohammads Ummah and te fact that Ibn Taymiyyah sees himself obliged to follow them, the issue of seeing, corporeality and spatiality of God are totally rejected.
    Keywords: Imam Ali, Ibn Taymiyyah, God, Seeing, Corporeality, Spatiality
  • Seyyed Mehdi Etemadifard* Page 93
    Free will of human actions on the one hand and on the other hand, the divine necessities originated form Gods power and knowledge have been two sides of a conflict among the theologians that based on the type of asserting the relation among them, three theological approaches have been emerged among the Muslims. In comparison to Asharites and Mutazilah, Imamiyeh has adopted an intermediate approach in which in addition to maintaining the free will aspects of actions, the ordered system derived from the power of God has not been ignored. Briefly evaluating the historical and social conditions of these theories in this paper, features of sociological understanding about position of free will and its limits are analyzed. Modern conditions and sociological understanding directed to it have put forward a new formulation from the status of free will. Under such conditions, social compulsion is the result of many individuals free will which are directed toward each other and to realize maximization, this phenomenon captures an independent and compulsory trait. The cultural binding rules will result in realization of free will. Although such sociological knowledge does not have the capacity to bring up a discussion about theological goals essential to human realm, while maintaining the feature of free will of human activity, to illustrate the quality of realization of social order in the contemporary conditions, this sociological formation will help the theologians to have a better statement of the issue. Also, in comparison to the approaches of Asharites and Mutazilah, it will explicate the merits of Imamiyeh approach about the intermediary situation of free will and fatalism.
    Keywords: Freedom, Free Will, Sociability, Fatalism, Cultural Rules, Social System, Analytic Realism
  • Hasan Akbari Zare*, Mansour Mousaie, Mohsen Hasheminasab, Alimasrori Page 109
    One of the important issues in the fields of philosophy, psychology, and even physics is existence of deterministic, fatalistic, or freewill-oriented viewpoints in relation to human actions. Determinists believe that human actions and natural events, under the influence of a powerful compulsory force, are guided by God. The other group are fatalists believing that all events have been determined beforehand and human freewill has no function regarding the occurred events; however, a group having freewill-oriented view believe that in addition to Gods knowledge about all events and fate of creatures, human chooses his path by his own freewill and he has function in determining his fate parallel to all external factors. By usage of physics rules within the framework of Einsteins special relativity theory and by usage of light cone and relativity of simultaneity, the paper firstly proves the whyness of clearness of human fate within the Gods knowledge followed by proving that there is compatibility between human freewill and Gods knowledge on his fate and finally it is shown that human freewill is along with the almighty Gods will.
    Keywords: Determinists, Fatalists, Human Freewill, Special Relativity Theory, Light Cone, Relativity of Simultaneity
  • Hossein Mohammadkhani* Page 123
    Islamic thinkers have accepted the principle of the God􀀆s knowledge; however, its philosophical analysis and expressing how it is realized in God􀀆s knowledge in details demands more reflection so that different strategies are proposed in this regard.Mohaqqeq Davani has also had a special interest in this subject and dealt with it in details. Evaluating the philosophers and theologians􀀆 viewpoints, he dealt with proving the knowledge of God particularly the detailed knowledge of God about objects. Regarding explanation of the philosophers􀀆 ideas, he believes that for them, the knowledge of God is in a rational manner not a visionary one. Davani criticizes Khawjeh Nasir􀀆s explanationand also for him, the knowledge of Avicenna is separate representational science. To prove the Knowledge of God for creatures, he enjoys the reasons of non-temporality and ultra-temporality of the divine nature and the causative relation between God and creatures and also he proposes an analysis based on divinity taste whose consequence will be trivial knowledge -being creator of detailed ideas in the outer world.
    Keywords: Divine Knowledge, Representational Knowledge, Divinity Taste, Trivial Knowledge, Detailed Intuitive Observation
  • Abdolghasem Karimi* Page 139
    Abolala Maari has innovative and unique styles regarding pessimism philosophy, nihilistic lifestyle, and ascetic ethics. He has believed in absolute fatalism in the universe and to him, human has been considered as an ill-natured creature innately, astonished rationally, and incarcerated spiritually whose life is combined with misery and suffering and an unclear and dark future is waiting for him. Abolala suggests that human should be surrender against divine fatalism and be waiting for natural death by expanding self-suffering. Although this approach will clarify the negative aspect of secularism and materialistic hedonism, it is addressed by serious criticisms form the viewpoint of positive-directed philosophical schools and the holistic religion of Islam because it has neglected the perfectionism and hereafter world, denies human free will and counts the evil system prevalent. As a result, duty acceptance, the punishment and reward system, sending messengers and revelation of books are canceled and the divine wisdom and justice will be questioned and also the purpose of creation will be denied. In this paper, we have dealt with finding the origin of the philosophical and ethical principles of Sheikh Maarehs pessimism to propose strategies to be released from this kind of thought.
    Keywords: Abolala Maarri, Pessimism, Suffering, Fatalism, Evil