فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 53 (تابستان 1397)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 53 (تابستان 1397)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم رستمی* صفحات 7-24
    کیفیت علم الهی به جزئیات از دقیق ترین مسائل فلسفه اسلامی است. متکثر و متغیر بودن مادیات سبب پیچیدگی بیشتر تبیین کیفیت علم الهی است. براساس نتایج این پژوهش، سبزواری در علم ذاتی خداوند از قاعده بسیط الحقیقه و در علم فعلی از اضافه اشراقی بهره برده و معتقد است که موجودات مادی، معلوم بالذات خداوند بوده و مادی بودن آنها مانع علم حضوری به آنها نیست، اما علامه طباطبایی در علم ذاتی خداوند، علاوه برقاعده بسیط الحقیقه از طریق اطلاق ذاتی استدلال نموده و در علم فعلی بیان می کند که موجودات مادی، متعلق ادراک و معلوم بالذات قرار نمی گیرند و ملاک معلوم بودن را تجرد از ماده دانسته و معتقد است که خداوند به صور اشیاء علم دارد. بنابراین باوجود تفاوت در شیوه استدلال در تبیین علم ذاتی خداوند و اختلاف در چگونگی مدرک واقع شدن مادیات در علم فعلی، در این پژوهش به روش مقایسه ای به تقریر و تحلیل آراء آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: علم الهی، جزئیات، علامه طباطبایی، ملاهادی سبزواری، بسیط الحقیقه، اطلاق ذاتی
  • علی فقیه* ، علی اکبر بابایی، عبدالرسول حسینی زاده صفحات 25-38
    سید مرتضی عصمت انبیاء^ را به وسیله معجزه ایشان اثبات می کنند. مسئله این است که اثبات عصمت انبیاء^ به وسیله اعجاز ایشان چگونه ممکن است و برد این دلیل چقدر است؟ از نظر ایشان معجزه مستقیما و بدون واسطه، تصدیق کننده وحی و مثبت عصمت نبی در دریافت و ابلاغ وحی می باشد و هدف از تصدیق وحی، امتثال امر نبی است؛ در نتیجه با معجزه به صورت غیرمستقیم، معاصی و هر آنچه که در امتثال و قبول، اثر منفی بگذارند نیز نفی می شوند. دلیل اعجاز، به جهت وسعت گستره پوشش دهنده ابعاد مختلف عصمت بی نظیر است. و اشکالات مطرح شده بر این دلیل، وارد نمی باشد. این مقاله در صدد است که با استفاده از روش تحلیل و توصیف، به تبیین این دلیل و تعیین گستره آن و پاسخگویی به اشکالات آن بپردازد.
    کلیدواژگان: عصمت، انبیاء، معجزه، تنفیر، سید مرتضی
  • محمدعلی مهدوی راد* ، سید محمد موسوی مقدم، مریم شمس علیئی صفحات 39-56
    یکی از نقدهای جابری نسبت به تراث دینی، نقد وی به اندیشه های شیعی است. جابری علی رغم ادعایش مبنی بر عدم ورود به نقد کلامی و به کارگیری روش معرفت شناسانه، خود عملا وارد نقدهای کلامی شده و تشیع را فاقد ریشه های فکری اصیل در آموزه های اسلام می داند که خاستگاه اصلی آن جریانی سیاسی بوده است. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی برخی از دیدگاه های جابری درباره اندیشه شیعی تحلیل و بررسی و مشخص شده: اولا اطلاق عقل مستقل بر فرهنگ و آموزه های شیعی از سوی جابری مبتنی بر خوانش معرفت شناسانه از مذهب شیعه نبوده زیرا آموزه ها و عقاید شیعه ریشه در عقلانیت دارد و ثانیا داده های تاریخی ای که جابری برای اثبات وارداتی و هرمسی بودن اندیشه شیعه ارائه می دهد، مبنای علمی ندارد و اندیشه شیعی متمایز از اندیشه باطنیه و اسماعیلیه است.
    کلیدواژگان: نقد معرفت شناختی، نظام عرفانی، تراث شیعی، عقل مستقیل، هرمس گرایی، محمدعابد الجابری
  • حسن رضایی هفتادر* ، محمدعلی اسماعیلی، رحمان عشریه صفحات 57-72
    توحید صفاتی، بیان گر رابطه صفات ثبوتی حقیقی با ذات الهی است و در آن سه دیدگاه کلی مطرح می شود: زیادت صفات بر ذات (دیدگاه اشاعره) ، نیابت ذات الهی از صفات (دیدگاه معتزله) و عینیت صفات با ذات الهی (دیدگاه امامیه). امیرالمومنین× در خطبه اول نهج البلاغه، کمال اخلاص را نفی صفات از ذات الهی می داند: «کمال الإخلاص له نفی الصفات عنه». تفسیرهای متعددی در تبیین این روایت، عرضه شده که نوشتار حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، به تبیین و ارزیابی مهم ترین آنها پرداخته است. از رهگذر این جستار، مشخص می شود که در توحید صفاتی، تغایر مفهومی صفات با ذات الهی و اتحاد مصداقی صفات با ذات الهی مورد اتفاقند؛ چنان که صفات فعلی، سلبی و ثبوتی اضافی الهی نیز خارج از محل بحث و زاید بر ذات الهی اند و تنها صفات حقیقی داخل در محل بحثند. تعبیر «نفی صفات» در فرمایش امیرالمومنین×، بیان گر دیدگاه عینیت صفات با ذات الهی است.
    کلیدواژگان: توحید صفاتی، نهج البلاغه، نظریه عینیت، نظریه زیادت، نظریه نیابت
  • محمد میثم حقگو* صفحات 73-90
    به طورکلی اهداف دانش کلام را می توان از سه طریق بازشناسی نمود: بررسی تعریف های اغراضی کلام؛ بازخوانی اهداف و کشف اهداف. در این تحقیق، روش اول و دوم در آثار لاهیجی بررسی شده است. لاهیجی با توجه به دو دوره متکلمان متقدم و متاخر، اهداف هر دوره را بیان داشته و پنج هدف این دانش و نیز هدف نهایی از آن را به تفکیک مطرح نموده است. اگرچه تالیفات کلامی متعددی که از ایشان باقی مانده، هماهنگی کاملی در زمینه بیان اهداف دانش کلام ندارد، اما از مجموع آثار ایشان هردو هویت «دفاعی» و «معرفت زایی» دانش کلام قابل برداشت است و خود وی نیز کلام متاخران را مشتمل بر هر دو حیثیت مزبور دانسته است. اهدافی نیز که در شوارق الإلهام بیان شده، در عین جامع گرایی نسبی و توجه به ابعاد مختلف تاثیرگذاری این دانش، مبتلا به اشکالاتی است که مهم ترین آنها عبارتند از: فقدان جامعیت کامل، بی دلیل بودن اختصاص برخی اهداف به بعضی گروه ها، درج کارکردهای ثانویه و نهایی در زمره اهداف اصلی، استفاده از واژگان مختلف در بیان اهداف و عدم تصریح به منظور از این واژگان.
    کلیدواژگان: کلام، امامیه، هدف، کارکرد، تعریف، فیاض لاهیجی، شوارق الإلهام، گوهر مراد
  • حسین رهنمایی* صفحات 91-106
    شیخیه نحله ای است که طی دو قرن اخیر در حوزه تفکر شیعی به وجود آمد. اصلی ترین محور تمایز آنها از شیعیان امامیه: معاد جسمانی، معراج پیامبر، چگونگی حضور امام غایب و دیدگاه ایشان پیرامون مقام ائمه^ است. شیخیه به ویژه شاخه کرمانی، آل محمد| را حقیقت مشیت الهی ، خالق وعلل اربعه آفرینش می دانند. در این مقاله با روش تحقیق کتابخانه ای و مراجعه به منابع دست اول شیخیه (شاخه کرمانی) ضمن برشمردن مهم ترین ادله آنها، از منظر عقل و نقل به بررسی این ادله پرداخته می شود. ملاحظه خواهد شد که آیات و روایات مورد استناد شیخیه کرمانی لزوما منتج به اثبات علیت فاعلی و خالقیت آل محمد| نیست و با آیات دیگر قران نیز تعارض دارند. ادله ایشان در خصوص علل مادی، غایی و صوری نیز اخص از مدعا و غیر وافی است. این تحلیل با استفاده از آیات قرآن، مشهورات کلام اسلامی وادله فلسفی به ویژه نظرات ملاصدرا ارائه می شود
    کلیدواژگان: شیخیه، شیخیه کرمان، مقامات ائمه، آل محمد، مشیت الهی، علل اربعه، علت فاعلی
  • فرهاد رحیم پور شهماروندی* ، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 107-122
    هدف این مقاله اثبات مراتب توحید (ذاتی، صفاتی و افعالی) نیست بلکه نقش دو قاعده صرف الشیء و بسیط الحقیقه بر اساس مبانی فلسفی خود یعنی اصالت وجود و اصالت ماهیت در اثبات مراتب توحید است. در این نوشتار سعی شده است به روش تحلیلی و استدلالی، تفاوت دو قاعده صرف الشیء و بسیط الحقیقه در اثبات مراتب توحید از دو منظر اصالت وجود و اصالت ماهیت مورد بررسی قرار گیرد. فرضیه این است که مراتب توحید بر اساس قاعده «صرف الشیء» در صورت باور به اصالت ماهیت قابل اثبات نیستند. با کمک قاعده بسیط الحقیقه، که ناظر به اصالت وجود و اطلاق وجودی حق تعالی است، علاوه بر صرافت وجود حق، می توان بساطت او را اثبات کرد و غبار کثرت وجودی ناشی از نگرش اصالت ماهوی و تباین حقایق را در ساحت توحید ذاتی، توحید صفاتی و افعالی زدود، و به اثبات وجود واحد حقیقی پرداخت. و نیزاثبات نمود که نه تنها صفات و کمالات ماسوای او بلکه همه افعال و آثار موجودات انتساب حقیقی بدو داشته و همگی مراتب و تجلیات آن وجود واحد می باشند.
    کلیدواژگان: قاعده صرف الشیء، قاعده بسیط الحقیقه، توحید ذاتی، توحید صفاتی، توحید افعالی
  • عباسعلی صالحی* صفحات 123-137
    پیدایش گروه های تکفیری در کشورهای اسلامی موجب اشاعه اندیشه های افراطی و ناصواب آنان نیز شده است. یکی از اساسی ترین اعتقادات این گروه، انکار لوازم حیات برزخی مانند شفاعت، استغاثه و توسل به اولیای الهی می باشد با اینکه اصل وجود حیات برزخی به عنوان یک اصل مهم قرآنی، مورد پذیرش قرار گرفته است لذا با اثبات حیات برزخی، لوازم و آثار آن نیز اثبات خواهد شد با این وجود، وهابیت برخلاف دیدگاه های بزرگان اهل سنت، منکر این موضوع گشته اند و چنین اعمالی را از مظاهر شرک و کفر تلقی نموده اند. این پژوهش با مطالعه ای اسنادی تحلیلی در منابع اهل سنت، درصدد تبیین نظریات بزرگان اهل سنت راجع به موضوع لوازم حیات برزخی می باشد. بر اساس این کاوش، ادعای وهابیت مبنی بر انکار لوازم حیات برزخی بر خلاف ظاهر آیات قرآنی ، روایات معتبر و نظریات بزرگان اهل سنت می باشد.
    کلیدواژگان: برزخ، اماته، ملکین، لوازم حیات برزخی، وهابیت
  • محمد جواد پاشایی* صفحات 139-154
    نقش بی مثال وحی در هدایت انسان موجب شده تا دغدغه فهم آن در زمره مهمترین دغدغه های صاحبان اندیشه ادیان توحیدی قرار گیرد. سرشت وحی و مراتب آن چنان پیوندی با دیگر مختصات مسئله نبوت ایجاد می کند که با عمق بخشی به این معرفت می توان ویژگی ها و کارویژه های دیگر نبوت را نیز نتیجه گرفت. از آنجا که وحی به شکل علم حضوری نیز در نفس نبی ظهور می یابد، با تحلیل ویژگی های هستی شناختی علم حضوری چون وجودی بودن، تشکیکی بودن و نیز اتحاد در اجزای آن، بهتر می توان از حقیقت وحی پرده برداشت. صدرالمتالهین با تفصیل بین ساحات سه گانه وحی یعنی ساحت معارف کلی وحی، ساحت معارف جزیی آن و نیز تاثیر نبی در تکوین (معجزه) ، در تطبیق ویژگی های هستی شناختی علم حضوری، گوی سبقت را از سایرین ربوده است. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی توصیفی به تبیین همین نظرگاه می پردازد.
    کلیدواژگان: علم حضوری، هستی شناختی، وحی، تشکیک، اتحاد، ملاصدرا
|
  • Ebrahim Rostami Pages 7-24
    The quality of Divine knowledge of details is one of the most precise issues in Islamic philosophy. The multiplicity and variability of materials have made the problem more complicated to be explained. According to the results of this research, when explaining God`s essential knowledge and God`s action knowledge, Sabzavari has relied on the rule of basit al-haqiqah and the rule of izafi-e ishraqi respectively and believes that materials are essentially known by God and their materiality may not act against their bing intuitively known. While Allameh Tabatabai in the case of God`s essential knowledge, in addition to the principle of basit al-haqiqah, uses itlaqi zati and, in the case of knowledge of action, disagree with Sabzevari and believes that materials may not be essential cases of knowledge; he views incorporeality as the standard of becoming known. Therefore, regardless of difference in the method of reasoning in explaining God`s essential knowledge and in the how of percepting materials in action knowledge, the paper has studied the two philosophers` views comparatively.
    Keywords: Divine Knowledge, Details, Allameh Tabatabai, Mulla Hadi Sabzevari, Basit al-Haqiqah, Essential Absoluteness
  • Ali Faqih, Aliakbar Bbayi, Abdolrasool Hoseinizadeh Pages 25-38
    Seyyed Mortaza has based the Prophets` infallibility on their miracles. The question is, how is it possible to prove the infallibility of Prophets by their miracles, and how the way of reasoning may be measured? As he viewed, miracles directly and without mediation is a confirmation of the revelation and an a proof for the prophetic infallibility in receiving and communicating revelation, and the purpose of the confirmation of revelation lies in the obedience of the Prophet's command; consequently, every case of sin and all those qualities and deeds opposing the purpose would be indirectly denied by miracles. The reason by miracle is unique because of its range covering various dimensions of infallibility. And the objections raised against this reason may not be agreed with. This paper, using an analytical and descriptive method, tries to explain this reason and determine its notability and answer the objections in the field.
    Keywords: Infallibility, Prophets, Miracles, Tonfir, Seyyed Morteza
  • Mohammadali Mahdavi Rad, Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam, Maryam Shams Aliei Pages 39-56
    One of Jaberi's critique of religious legacy is his critique of Shiite thoughts. In spite of his claim of not entering theological critique and use an epistemological method, Jaberi himself has actually entered theological criticisms and viewed Shiism to be of no genuine intellectual roots in the teachings of Islam, an entrance which is based on a political stream.In this paper, with a descriptive-analytical method, some aspects of Jaberi's views on Shiite thought has been analyzed and it has been made clear that his claim of Shite culture and teachings as independent reason is not based on an epistemological reading of Shiism. Since Shiite teachings and beliefs originate from rationality. And again, Jaberi`s historical data supporting his claim of non originality of Shiite thought may not be taken as reasonable and Shiite thought is not the same as Batiniyyah and Isma`iliyyah.
    Keywords: Epistemological Critique, Mystical System, Shiite Legacy, Free Reason, Hermetism, Mohammad Abed Aljaberi
  • Hasan Rezaei Haftadar, Mohammadali Esmaeili, Rahman Oshriyah Pages 57-72
    Unity of Divine Attributes explains how the true positive attributes relate to Divine Essence. In the field, three views are found: otherness of attributes to essence (Ash`arite view), essence as substitute of attributes (Mu`tazilite view) and unity of essence and attributes. Amir al-Mu`minin (a) in the first sermon of Nahj al-Balaghah says: the perfection of His purity is to deny Him attributes. Commentators have commented the saying differently; in the paper, the most important coments of the saying are studied descriptively-analytically. As understood, additionality of concepts and unity of extention in the case of unity of attributes are agreed with. Action attributes, negative attributes and relative positive attributes are not intended as being the same as Essence. The unity, therefore, is limited to true attributes. The expression: to deny Attributes refers to the third view.  
    Keywords: Unity of Attributes, Nahj al-Balaghah, Unity of Attributes, Additionality of Attributes, Substitute of Attributes
  • Mohammadmeysam Haqgoo Pages 73-90
    Generally saying, the subject of the study may be referred to as: surveying goal-based definitions, reconsidering goals and discovering goals. Regarding two periods of the past and the late theologians,  Lahiji has described the purposes of each period and five purposes of theology and its final purpose in isolation. Though numerous theological compiles left by Lahiji are not in agreement in the field, one may perceive two defensive and epistemological nature of theology on the basis of all his works. Lahiji has viewed the late theology as being of two natures. The purposes mentioned in Shavariq al-Ilham, though being relativistic and noticing different aspects of theology`s effectualness, is exposed to such failures as lack of comprehension, lack of reason supporting some goals in the case of some groups, counting secondary goals as the first and using ambiguous words in the field.
    Keywords: Theology, Imamiyyah, Usage, Definition, Fayyaz Lahiji, Shavariq al-Ilham, Gowhre Morad
  • Hosein Rahnamaei Pages 91-106
    Sheikhiyah is a Shiite sect that appeared during the last two century. Their most basic difference with the Shiite lies in corporeal resurrection, the Prophet mi`raj, the how of absent Imam`s appearance and their views on pure Imam`s position. The sect, particularly that of Kerman, views the household of the Prophet as being Divine Will, the creator and four causes of creation. In this paper, with a library-based study, their most important reasons have been studied. as viewed by the paper, their reliance on Quranic verses and traditions fails to prove their claim of Imas` being agent and creator of the world and disagree with other Quranic verses. In the same way, their reasons for Imams` being material, end and formal cause of creation are also is not so vast to include all cases. This analysis has been performed with reliance on the verses of the holy Quran, theological well-known teachings and philosophical reasonings, particularly Mulla Sadra`s views.
    Keywords: Sheikhiyah, Sheikhiyah of Kerman, Imams` Position, Prophet`s Household, Divine Will, the Four Causes, Agent Cause
  • Farhad Rahimpoor Shahmarvandi, Abbas Javareshkian, Seyyed Morteza Hosseini Shahrudi Pages 107-122
    The purpose of this paper is not to prove the levels of monotheism (essence, attributes, and actions), but rather the role of the two principles based on its philosophical principles, namely, the fundamentality of existence and the fundamentality of quiddity in proving the levels of monotheism. In this paper, an attempt has been made to survey the difference of the two views of  fundamentality of existence and fundamentalty of quiddity with an analytical and reasonable method. The hypothesis is that the levels of monotheism may not be explained through the rule of sirf al-shay`. While, on the basis of the rule of basit al-haqiqah, carrying the meaning of God`s fundamentality of existence and existential absoluteness, one may, opposing the pluralistic view of those beliving in fundamentality of quiddity and essential difference of beings, prove His Simplicity and the True Unique Existence. And it is also proved that not only the quality and perfections of creatures but all their acts and effects also originate from It and form Its stages and manifestation.
    Keywords: the Rule of Sirf al-shy`, the Rule of Basit al-Haqiqah, Essential Uniqueness, Attribute Uniqueness, Action Uniqueness
  • Abbasali Salehi Pages 123-137
    The advent of takfiri groups in Islamic countries has led to the spread of their extreme and irrational thoughts. One of the most important beliefs of this group is denial of requsites of purgatory life such as intercession, recourse and appeal to divine special servants, while this life as an important princple has been taught by the holy Quran and traditions and, therefore, the requisites of the purgatory life would, also, be proved. In spite of the fact, Vahhabism, contrary to the views of the great Sunni scholars oppose the techings and view them as being cases of polytheism and disbelief. This research, with an analytical and documentary study of Sunni sources, seeks to elucidate the views of the great Sunni scholars in the field. According to the study, the Wahhabi claim that denial of the requisite of purgatory life is clearly contrary to Quranic verses, authentic narratives, and the opinions of Sunni outstanding scholars.
    Keywords: Mading Die Requisits of Purgatory Life, Wahhabism
  • Mohammadjavad Pashayi Pages 139-154
    The unique role of revelation in guiding human beings has caused its concern of being understood as one of the most important concerns for those studying revealed religions. The nature of revelation and its levels are of such a close link with other particularities of the prophecy that, deepening the knowledge, one may deduce the other qualities and applicabilities of it. Since revelation emerges in the form of intuitive knowledge in the soul of the Prophet, analyzing ontological characteristics of this knowledge such as is being existential, gradational, interconnection, one may perceive the nature of revelation better. Studying the three aspects of revelation including universal teachings, particular teachings of revelation and the prophet`s capability in miracle in isolation, Sadr al-Mutuallihin may be regarded as unique in analyzing ontological qualities of intuitive knowledge. The present study deals with this ontological view with a descriptive and analytical approach.
    Keywords: Intuitive Knowledge, Ontological, Gradationality, Unity, Mulla Sadra