فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 51 (زمستان 1396)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 51 (زمستان 1396)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد صفر جبرئیلی، حسین کرمی بروجنی صفحه 7
    برخورداری از نص، نصب الهی، علم غیب، عصمت و ولایت برای امام به استناد دلایل نقلی و عقلی از ضروریات مذهب شیعه است، اما برخی ازشیعیان با این ادعا که سیاسی کاری و غرض ورزی گروهی باعث شد تا برخی مسلمانان با فاصله گرفتن از اسلام ناب نظرات خود را بر پیکره این دین الهی بپوشانند؛ درپی آن برخی از جریان های معارض با سوءاستفاده از این موقعیت به آن دامن زدند. به گمان اینان عالمان امامیه نیز دچار این سنت تحریف یافته شدند. عوامل درون دینی و برون دینی موجب شد تا جامعه مسلمانان شاهد اینگونه بدعت های عقیدتی در مسئله امامت و ویژگی های مرتبط با آن باشد.
    این نوشتار با رویکرد نقلی وعقلی و ارائه نمودار و جدول به نقد و بررسی دلائل و شواهد صاحبان این ادعا که از آنان باعنوان «شیعیان التقاطی» یاد می شود با محوریت سه شخص شاخص این جریان یعنی آقایان سید ابوالفضل برقعی، حیدرعلی قلمداران و سید محمد جواد غروی در مسئله «نص بر امامت» می پردازد.
    کلیدواژگان: نص، امامت، التقاط، مقصره، شیعیان التقاطی، سید محمدجواد غروی، برقعی
  • محمد نجاتی، مصطفی مومنی صفحه 25
    مقاله حاضر در دو موضع به بررسی و نقد مبنای رویا انگاری وحی پرداخته است. بخش عمده ای از این مبنا مدلل به شواهد تاریخی ای است که حالات خاص پیامبر در هنگام دریافت برخی آیات را به خواب و رویا احاله نموده است. درحالی که طبق دیدگاه فریقین، خواب سهمی ناچیز در بین حالات شش گانه پیامبر در حین نزول دارد. بخشی از مدعای ناکارآمدی تفسیر نیز مبتنی بر تکلف تفسیر المیزان در دو موضع راندن شیاطین با شهاب های آسمانی و انشقاق ماه است. واکاوی تفسیر المیزان نشان می دهد مدعای تکلف در این مواضع نه تنها صائب نبوده بلکه تاکید علامه طباطبائی بر ارائه تفسیری است که فاقد تعارض با موازین عقلی و فلسفی باشد. به نظر می رسد مبنای رویاانگاری وحی به جهت فقدان ادله و همچنین وجود تعارضات درونی نمی تواند به عنوان نظریه ای جدی مطرح گردد و نهایتا می توان آن را به عنوان نقدی قابل ملاحظه در این حوزه لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: وحی، رویا، تفسیر، پیامبر، علامه طباطبایی، سروش
  • انسیه ماهینی، فاخته ماهینی، مژده علیزاده شیرازی صفحه 41
    هدف پژوهش بررسی رابطه و تاثیر متقابل دینداری و معناداری زندگی در بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد واحد بوشهر بود که به روش پیمایشی انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه دینداری شجاعی زند (1384) و معناداری زندگی سراج زاده و رحیمی (1392) با ضریب پایایی به ترتیب 83/0 و 79/0 جمع آوری شد. حجم نمونه 328 نفر به روش در دسترس بود و داده ها با آزمون های همبستگی و رگرسیون تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد دینداری با معناداری زندگی ارتباط مثبت و مستقیم دارد. اخلاقیات در دینداری بیشترین همبستگی را با معناداری زندگی داشته و هدف در معناداری بیشترین همبستگی را با دینداری دارد. تاثیر متقابل دینداری و معناداری زندگی بر یکدیگر نیز تایید شد. بیشترین تاثیر مربوط به اخلاقیات بر ارزش و کمترین مربوط به شرعیات بر ارزش است. برای تاثیر متقابل بیشتر دینداری و معناداری زندگی می بایست دینداری از سطح اسلام به ایمان ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: دینداری، معناداری زندگی، اخلاقیات، اعتقادات، ایمان
  • حیدر رحیم پور ازغدی صفحه 57
    با وجود کثرت استعمال واژه های «ولی» و «ولایت» در جامعه علمی و نیز افکار عمومی شیعی ما، خلط و خدشه های بسیاری در ریشه یابی و واژه شناسی این عرصه به چشم می خورد. در این تحقیق، پس از جمع آوری داده ها از طریق اسناد کتابخانه ای، از روش تحلیل محتوای کیفی برای تحلیل و تجزیه داده ها استفاده می شود و به اقتضای مسائل مورد بحث، از استدلال منطقی قیاسی، تمثیل، تشبیه، تجرید، تشخیص و مقایسه بهره گرفته خواهد شد.
    کلیدواژگان: ولایت، نسبت مفهوم و مصداق، حکومت پس از پیامبر|، روش و هدف مدیریت
  • احمد سعدی، صدیقه نیک طبع اطاعتی صفحه 73
    نظریه تاریخ مندی قرآن، ادعایی است که از سوی برخی مسلمانان نوگرا به تبعیت از مستشرقین، تکرار شده است. آنها هر اصلی که در تعارض با ایده تاریخیت باشد منکر و هر امری را که در توجیه اصل تاریخیت کارآمد باشد با بازخوانی آن، به نفع مدعای خود تفسیر می کنند. توجیه ملازمه بین سبک گفتاری قرآن با نظریه تاریخیت و عصری بودن برخی احکام آن در راستای ادعای حیث گفتمانی وحی و رابطه دیالکتیک متن با واقع از سوی نصر حامد ابوزید یکی از این موارد است. بررسی این دیدگاه از جهت تقابل با جاودانگی اسلام و احکام ثابت آن حائز اهمیت است. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و به هدف نقد و بررسی ادعای فوق نگاشته شده است تا معلوم گردد ادعای ارتباط بین گفتاری بودن و تاریخیت، با اشکالات متعدد عقلی و نقلی، مواجه است و موارد فراوانی مانند برخورداری قرآن از بطون و ژرفایی نامتناهی، و سازوکارهای بهره برداری ازآن تا قیامت در نقض ادعای فوق وجود دارد.
    کلیدواژگان: گفتاری بودن وحی، تاریخیت قرآن، بطون قران، نصر حامد ابوزید، جاودانگی قرآن
  • حامد شاد صفحه 89
    در زیارتنامه حضرت زهرا÷ آمده است: «ای آزموده ای که آفریدگارت تو را قبل از آفریدنت آزمود و تو را شکیبا یافت!» عبارت مذکور در این مقاله با تحلیل عقلی و برهانی تبیین شده است. حضرت زهرا÷ به استناد روایات، پیش از خلقت صلبی (مادی و دنیوی) خلقتی نوری داشته است. ارتباط وجود نوری و وجود دنیوی حضرت و نیز متحد بودن و در عین حال مختلف بودن این دو وجود که مدلول عبارت مورد بحث است، با تمسک به اصول فلسفی تبیین می شود. همچنین با استناد به ادله ی عقلی و نقلی تبیین شده است که سنت الاهی «امتحان» با دو گونه ی تکوینی و تشریعی اختصاصی به حیات دنیوی ندارد و در عوالم پیش از عالم دنیا نیز جاری بوده است. روش کار در این مقاله توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا (ع)، امتحان حضرت زهرا (ع)، خلقت نوری، وجود برتر، وحدت تشکیکی وجود، امتحان تکوینی
  • احسان کردی اردکانی، سید محمد قادری صفحه 109
    مسئله وحی را می توان با دو رویکرد هستی شناختی و معرفت شناختی بررسی کرد. در این نوشتار به بررسی رویکرد هستی شناختی به وحی و کیفیت نزول آن از دید ملاصدرا پرداخته شده است. یافته تحقیق حاکی از آن است که از دید ملاصدرا وحی ابتدا به صورت حقیقتی عقلی است که در تنزلات بعدی به صورت مثالی و حسی ظاهر می شود. در این مراتب سه گانه، وحی با مراتب نفس نبی همراه است و در حیطه وجودی وی تحقق می یابد. بنابراین در همه مراتب نزول وحی، گستره وجودی پیامبر ظرف تحقق حقایق وحیانی است، و نقش جبرئیل بعنوان فرشته حامل وحی و یکی از ظهورات انسان کامل، در تنزل آن معانی معقول و بسیط به مراتب پایین تر است.
    کلیدواژگان: وحی، انسان کامل، عقل فعال، نفس نبی، ملاصدرا
  • احسان ترکاشوند، سعیده صادقیان بناب صفحه 121
    در مقاله حاضر با روش تطبیقی انتقادی به بررسی دیدگاه علامه طباطبایی و الوین پلنتینجا در خصوص مبانی فلسفی اثبات وجود خدا پرداخته ایم. هدف در این پژوهش تبیین، تطبیق، و نقد و بررسی دیدگاه علامه طباطبایی و الوین پلنتینجا، می باشد. علامه طباطبایی معتقد است وجود خدا امری بدیهی است و ادله اثبات وجود خدا نیز صرفا بر بداهت وجود خدا استدلال می کنند. پلنتینجا معتقد است، یک سری گزاره های جزیی وجود دارد که بدون اعتقاد به وجود خدا نمی توان آنها را پذیرفت. خدا وجود دارد که این گزاره های جزئی را برای یک دین دار یک گزاره واقعا پایه معرفی می کند. با اینکه پلنتینجا اعتقاد به وجود خدا را پایه می داند ولی پایه دانستن وجود خدا به معنای بداهت وجود خدا نیست. به همین جهت تفاوت جدی بین این دو دیدگاه وجود دارد. اثبات بداهت وجود خدا و تصدیق دیدگاه علامه به غایت دشوار است، چنانکه دیدگاه پلنتینجا حداکثر دیدگاهی گمانی و استقرایی خواهد بود.
    کلیدواژگان: براهین، خداشناسی، فطرت، طباطبایی، پلنتینجا، ایمان گرایی
  • عباس عباس زاده صفحه 139
    بداء آموزه ای است که در مکتب انبیاء پیشین بوده، اما در مکتب اسلام باز تولید و برجسته شده است و منافاتی با علم پیشین الهی و قضا و قدر ندارد؛ زیرا علم به تغییر، غیر از تغییر در علم است. یگانه منبع بداء، نصوص دینی است؛ هرچند عقل می تواند حقانیت آن را درک و اثبات کند. بداء مبنایی دارد که مستخرج از همین منابع دینی است که عبارتند از: علم و قدرت مطلق الهی، حدوث اراده و مشیت الهی، جمع بین توحید افعالی و مختار بودن انسان، مراحل مختلف تحقق خارجی حوادث جهان، منحصر نبودن نظام حکیمانه در یک نظام خاص، لزوم امتحان الهی و برقراری تعادل بین خوف و رجا. بداء، اصلی است که تنها در بخشی از مقدرات رخ می دهد و در عالم کون و فساد و لوح محو و اثبات و در اوامر امتحانیه است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی منابع و مبانی نظری بداء از دیدگاه تشیع می پردازد.
    کلیدواژگان: منابع بداء، مبانی بداء، علم و قضاء و قدر، لوح محو و اثبات
  • کمیل شمس الدینی مطلق صفحه 157
    صفاتی که در متون دینی به خدا، انتساب یافته ، اما از نظر عقلی، انتساب آنها به معنای ظاهری و حقیقی به او محال می نماید، صفات خبری نامیده می شوند. سلفی ها این صفات را به معنای ظاهری و حقیقی به خدا نسبت داده، اما خود را از فهم کیفیت آنها، ناتوان می دانند. حجیت فهم سلفی، ظاهرگرایی، حس گرایی، انکار مجاز در قرآن، فهم ناپذیری متشابهات و مخالفت با تاویل از مبانی ابن تیمیه در معناشناسی صفات خبری است. این مقاله با رویکردی تحلیلی انتقادی به بررسی مبانی مذکور پرداخته است. حجیت فهم سلف، مدعای بدون دلیل است، ظاهرگرایی با مفاد برخی از آیات قرآن سازگار نیست، حس گرایی به انکار بخشی از هستی می انجامد و جسم انگاری و یکسان انگاری خدا با مخلوقات را نیز در پی دارد. انکار مجاز در قرآن به انکار اعجاز بیانی قرآن می انجامد و فهم ناپذیری متشابهات با ام الکتاب بودن محکمات و امر به تدبر در قرآن نمی سازد و به تعطیل گرایی و عدم شناخت خدا منجر می شود.
    کلیدواژگان: صفات خبری، حس گرایی، ظاهرگرایی، متشابهات، مجاز در قرآن، سلفیه، تاویل
|
  • Mohammad Safar Jabraelii, Hossein Karami Boroujeni Page 7
    As understood transcendental and religious reasons, Imam`s Being supported by clear text, Divine installation, knowledge of the unseen, infallibility and the guardianship are known as essential in Shiah, but some Shiite scholars` claiming that one group`s ill policies and intentions misled some Muslims from pure Islam and caused them impose their personal views on Islam; then, some opponents supported this position. According to them, Imami scholars were involved in this distorted tradition. Religious and non-religious factors have led the Muslim community to witness such ideological innovations in the issue of Imamate and its related characteristics. This paper, with a narrative and theoretical approach, and presenting charts and tables, criticizes the arguments and evidence of the claimants referred to as "eclectic Shiites". The study has focused on three scholars of this trend including Sayyid Abolfazl Borqe`i, Haydarali Qolamdaran and Seyyed Mohammad Javad Gharavi on the Clear Religious text, supporting Imamate.
    Keywords: Clear Religious Text, Imamate, Eclecticism, Eclectic Shiites, Seyyed Mohammad Jawad Gharavi, Borqei
  • Mohammad Nejati, Mostafa Momeni Page 25
    The paper has studied the principle of the view believing in a dreamy nature for revelation in two positions critically. Main part of the principle has been documented by such cases of historical evidence denoting the Prophet`s sleep when receiving some verses. While, according to the Fariqain point of view, sleep has a negligible share in the sixfold conditions of the Prophet during receiving the Quranic verses. Part of the claim of ineffectiveness of commentary is also based on the allegations of al-Mizan commentary on two stance of repelling demons with celestial meteors and splitting the moon. The analysis of al-Mizan commentary shows that the claim of affectation in these positions not only has not been reasonable, but Allāma Tabatabaei`s emphasis has been on a reasonable interpretation also. It seems that the principle of those viewing revelation as dream lacking any reason as well as having internal contradictions can not be considered a reasonable theory, and at most, it can be considered as a remarkable critique in this field.
    Keywords: Revelation, Dream, Commentary, Prophet, Allame Tabatabaei, Soroush
  • Ensiyeh Mahini, Fakhteh Mahini, Mozhdeh Alizadeh Shirazi Page 41
    The study was performed to find the relationship between religiousness and meaningfulness of life among BS students of Bushehr Islamic Azad University. Data were collected through the Shiaee Zand Religious Questionnaire (2005) and the meaningfulness of life Serajzadeh and Rahimi (2013) with a reliability coefficient of 0.83 and 0.79 respectively. The sample of the study inluded 328 people and its Data were analyzed by correlation and regression tests. Findings showed that religiousness had a positive and direct relationship with meaningful life. Ethics in religiosity and the goal in the meaningfulness had the highest correlation with meaningfulness of life and religosity respectively. The mutual effect of religiosity and meaningfulness of life on each other was also confirmed. The greatest impact in ethics was on value and the least in lawful laws on the matters related to justice. To increase the interrelationship between religiosity and meaningfulness of life, religiosity should be promoted from the level of Islam to faith.
    Keywords: Religiosity, Meaningfulness of Life, Morality, Beliefs, Faith
  • Heidar Rahimpour Page 57
    After the death of the Prophet Mohammad, two major discourses on the management Islamic Ummah were formed, one as guardianship and the other as caliphate. The discourses presented different approaches in the fields of management purpose, management method and other teachings. In this paper, with the help of library documentation, these two discourses are compared in two areas of purpose and method of managing the Islamic society, and an emphasis is made on on guardianship discourse as well as its goals and methods. In the study, after collecting data through the library documents, a qualitative content analysis method is used to analyze and interpreat the data.
    Keywords: Guardianship, Caliphate, Comparison, Post-Prophetic Rule, Management Method, Management Purpose
  • Ahmad Sadi, Sadiqah Niktab Etaati Page 73
    Historicity of the Quran is a claim repeated by some modernist Muslims following orientalists. They deny every origin conflicting historicity and interpret every probable idea that justifies the principle of historicity by revising it in favor of the claim. Nasr Hamed Abu Zayd may be taken as an example in the field, relying on the verbal aspect of revelation and dialectic relation of the text to reality he has tried to explain a necessary relation between the Quranic verbal style and temporality of some of the Quranic practical rules. As the view is contrary to the fixed rules and eternity of Islam, studying it seems to be necessary. This paper, with an analytico-descriptive method, has intended to criticize it and show its unreasonable results. As shown in the paper, the claim of the relationship between verbal style of the Quran and historicism would faced with numerous rational and narratve flaws; many cases of matter as the Quran`s possessing infinite depths and mechanisms and mechanisms for its applicability to the day of gudgement oppose the view.
    Keywords: Verbality of Revelation, Historicity of the Quran, Depths of the Quran, Nasr Hamed Abu Zayd, Eternity of the Quran
  • Hamed Shad Page 89
    In the pilgrimage text of Hazrat Zahra (sa), it has been mention: "O the one examined by the Lord before your being created and found patient! The sentence has been analyzed and studied in this paper. As come in narratives, Hazrat Zahra (S) has been of a light-based existence before her being created in this world. The relation between her light-based existence and her worldly existenc, as well as the unity and, at the same time, the difference of these two existences, as is clear by the the pilgrimage text, have been explained on philosophical principles. Also, based on the rational and narrative arguments, the divine tradition of trial, regarding its natural and legal modes both, is not limited to this world and rules in the worlds before this one.
    Keywords: Hazrat Zahra (SA), the test of Hazrat Zahra (sa), optical creation, superior existence, the unity of the existence, the developmental test
  • Ehsan Kurdi Ardakani, Seyyed Mohammad Ghaderi Page 109
    The issue of revelation can be examined with two ontological and epistemological approaches. This paper examines the ontological approach to revelation and the quality of its being revealed from Mulla Sadra's point of view. Findings of the research show that, from Mulla Sadra's point of view, revelation is initially a rational truth appearing in the next levels of imagination and sensation respectively. In these triple orders, the revelation is present at the levels of the prophet's soul and it is realized in its realm of existence. Therefore, in all orders of revelation, the Prophet`s existential nature would become the receiver of the revelation truths, and the role of Gabriel as the angel of revelation and one of the manifestations of the perfect human being is inferior to those reasonable meanings.
    Keywords: Revelation, perfect man, active intellect, soul of the prophet, Mulla Sadra
  • Ehsan Torkashvand, Saeedeh Sadeghian Bonab Page 121
    This paper, with a critico-comparative approach, has intended to examine Allamah Tabatabaei and Alvin Plantinga`s views on the philosophical foundations needed for proving the existence of God. The purpose lies in explaining, comparing, and surveying Allameh Tabatabaei and Alvin Plantinga`s views in the field. As Allameh Tabatabaei believes, the existence of God is self-evident, and the proofs denote solely on Its being self-evident. And as Plantinga views, there may be found a number of minor propositions not acceptable without the belief in the existence of God. It is God who introduces these partial propositions to a religious scholar of a truly basic proposition. Although Plantinga knows the existence of God as a base, he dose not know the existence of God to be eself-evident. So there is a considerable difference between the two. The claim of self-evidence of God's existence and confirming Allameh's view is extremely difficult, as Plotninga`s view will be based on induction.
    Keywords: Proofs, Theology, Fitrah, Tabatabaei, Plantinga, Fideism
  • Abbas Abbaszadeh Page 139
    Bada is a teaching found in other Divine religions before Islam but emphasized in Islam; it is not, therefore, contrary to Divine knowledge and predestination. Since one`s knowledge of a change differs from change in knowledge. The only source for the teaching of Beda is religious clear and original texts, though human reason can understand and explain its validity. Bada is based on the religious teachings of Allah's absolute knowledge and power, Divine will, the harmonization of monotheism in actions and human will, various stages of the external realization of events in the world, the wise system`s not being limted in a particular one, the need for a Divine trial and the balance between fear and hope. Beda is principle happening in a part of creation; namely in the universe of coming to being and corruption, and in the board for omission and writing down, and trial commands.
    Keywords: the sources of Beda, the Basics of Beda, the Knowledge, Predestination, the board for omission, writing down
  • Komeil Shamsoddini Motlaq Page 157
    By narrated attributes is meant ones related to God in relgious essential texts but reasonably viewed, God may not be characterized by them as understood from their superficial meanings. The Salafists attribute these attributes in their surface and true meaninig to God and know themselves incapable of understanding their quality. The authenticity of Salafist understanding, externalism, sensationalism, denial of metaphore in the Quran, taking mutashabih verses as not being understandable, and opposing hermeneutics are of Ibn Taymiyya's principles in the semantics of narrated attributes. This essay has studied this principles with a critico-analytical approach. The validity of salafist understanding is an unreasonable claim, externalism is not consistent with some of the Quranic verses, sensationalism leads to denial of a part of the world of existence, and to corporeality of God, denial of metaphore in the Quran leads to the denial of its state of being miracle in pronouncement, and incomprehensibility of mutashabeh verses opposes muhkamat state of being ummul kitab and Divine command on tadabbur in the holy Quran and leads to impossibility of any knowledge on God.
    Keywords: Narrated Attributes, Sensationalism, Externalism, Mutashabihat, Metaphre in the Quran, Salafism, Hermeneutics