فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 13 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رسول آهنگران صفحه 11
    نویسنده در این مقاله به بررسی فعالیت های اقتصادی رضا خان پرداخته و معتقد است اگر چه این فعالیت ها در ظاهر شکل اقتصادی داشته، ولی در حقیقت، یک سری اقدامات سیاسی در زمینه تامین منافع دولت استعمارگر انگلیس، بوده است. اثبات این ادعا و رد نظریه های خوش بینانه به اقدامات رضاخان با دلایلی چند، از جمله توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی کشور، توجه به انگیزه ها و منافع دولت انگلیس و نیز با در نظر گرفتن نخستین گام وی؛ یعنی توسعه مراکز نظامی و انتظامی، ممکن خواهد بود.
    نویسنده در این مقاله، در صدد است نشان دهد فعالیت های اقتصادی رضا خان، افزون بر اینکه به وابستگی کشور در بخش اقتصاد و تمرکز بخش های اقتصادی در بدنه دولت انجامید، موجب شد زمینه متبوعیت بخش سیاسی و تابعیت بخش اقتصادی نیز فراهم آید.
    کلیدواژگان: رضاخان، اقدامات اقتصادی، انگلیس، استعمار، وابستگی، توسعه نظامی
  • فرهاد درویشی سه تلانی صفحه 27
    موافقت ایران با قطعنامه 598، از سوی برخی کشورها و جریانات سیاسی مخالف انقلاب اسلامی، به عنوان تزلزل در اعتقادات رهبران سیاسی نظام و فروکش کردن آرمان های انقلاب تلقی شد، به گونه ای که این ادعا در تریبون های مختلف تکرار می شد. صدور نامه امام به گورباچف، تنها پنج ماه پس از پذیرش قطعنامه 598، فضای سیاسی داخلی و بین المللی را به کلی دگرگون ساخت. به دلیل جایگاه انقلاب اسلامی و امام در بین مسلمانان جهان از یک سو و وقوع تحولات اساسی به وسیله گورباچف در شوروی سابق از سوی دیگر، این نامه و محتوای آن، توجه همگان به ویژه ناظران روابط بین المللی را به خود جلب ساخته بود. مقاله حاضر، ضمن بازتاب شرایط زمانی صدور نامه و پرداختن به دلایل احتمالی صدور نامه و نیز اشاره به محتوای آن، می کوشد تا اصولی را از سیره سیاسی امام در رویارویی با این پدیده استنتاج کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، گور باچف، کمونیسم، مارکسیسم، امپریالیسم
  • مرتضی شیرودی صفحه 49
    در تاریخ معاصر ایران، تمرکزگرایی و تمرکززدایی، همپای توسعه نیافتگی و توسعه یافتگی سیاسی، با فراز و نشیب های کوتاه و بلندی همراه بوده است. در همین دوره، گاه به توسعه یافتگی سیاسی نزدیک و گاه از آن دور شده ایم. در دوره معاصر تاریخ ایران، تمرکزگرایی را بیشتر و تمرکززدایی را کمتر تجربه کرده ایم، ولی به رابطه میان تمرکزگرایی و توسعه نیافتگی سیاسی و تمرکززدایی و توسعه یافتگی سیاسی، توجه جدی تری شده است. ازاین رو، تاثیر تمرکزگرایی و تمرکززدایی در تحقق توسعه و توسعه نیافتگی سیاسی کشف نشده است. بنابراین، این پرسش مطرح می شود: چه رابطه معناداری میان تمرکزگرایی و تمرکززدایی با توسعه نیافتگی سیاسی و توسعه یافتگی سیاسی وجود دارد؟
    کلیدواژگان: تمرکزگرایی، تمرکززدایی، توسعه یافتگی سیاسی، توسعه نیافتگی سیاسی، تاریخ معاصر ایران، انقلاب مشروطه، انقلاب اسلامی
  • محمد جواد نوروزی صفحه 85
    هدف ما در این نوشتار، تحلیلی بر تحولات پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. به این منظور، این رخدادها در پنج دوره متمایز؛ تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران، دوره دفاع مقدس، دوره سازندگی، دوره توسعه سیاسی و احیای عدالت و ارزش های اسلامی طبقه بندی شده است. در دهه نخست، تحولات مهم ایران را به اجمال بررسی کرده ایم، در دوره اصلاحات و توسعه اقتصادی، در نقد و ارزیابی تحولات کوشیدیم و در پایان، نتایج بحث بیان شده است.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران، گفتمان توسعه سیاسی، گفتمان عدالت
  • دکترعلی محامد صفحه 117
    در این مقاله پس از بررسی اصل ضرورت حکومت برای بشر، شیوه حکومت ولایی بحث شده، سپس با اشاره به دو تفاوت اساسی آن با دیگر حکومت ها، بیان کرده است که حکومت ولایی ریشه در ولایت مطلقه الهی دارد، به گونه ای که ریشه جدایی آن از دیگر حکومت ها از این امتیاز بزرگ سرچشمه می گیرد که باید حاکم آن منصوب از سوی خداوند باشد.
    تفاوت دیگر آن با دیگر حکومت ها، این است که هدف حکومت دینی و ولایی، رساندن مردم به کمال نهایی و سعادت ابدی یا به عبارتی، قرب الی الله است، ولی اهداف اساسی حکومت های دیگر، برپایه امتیازات مادی بنا نهاده شده است.
    به سبب همین هدف عالی است که در نهج البلاغه با دو دیدگاه مثبت و منفی به حکومت نگریسته شده و حکومت مطلوب از غیر مطلوب ممتاز گردیده است. در این مقاله، با استناد به کلام امیرمومنان، علی در این باره، سیمای حکومت ولایی که حکومت مطلوب است روشن گردیده و در پایان، رابطه دین و حکومت هم در اصول دین و هم از جهت فقهی و فرعی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: حکومت دینی، حکومت ولائی، ولایت مطلقه الهی، هدف نهایی، رابطه، اصول، فروع، نهج البلاغه
  • یوسف فتحی صفحه 139
    مصلحت وتکلیف، از اساسی ترین ارکان و مبانی اندیشه سیاسی امام خمینی، هم در حوزه نظری و هم در قلمرو عمل و سیره عملی ایشان است. تبیین مفهوم مصلحت وتکلیف و مناسبات آنها و تشخیص مصادیق مصلحت، تاثیر مهمی در فهم اندیشه سیاسی امام و تفسیر سیره عملی ایشان در طول سال های مبارزه دارد. در این مقاله مفهوم مصلحت از دیدگاه امام و تفاوت آن با مصلحت پراگماتیستی و مفهوم تکلیف و ابداع امام در تقسیم بندی تکالیف به قانونی و شخصی و مبانی نظری ونتایج عملی آنها آشکار شده است.در پایان به مکانیسم های تشخیص مصلحت اشاره شده است.این مقاله پاسخی است به کسانی که مصلحت گرایی امام را سیر عرفی شدن اندیشه های ایشان می دانند. در حقیقت این دیدگاه، نوعی غفلت از مبانی امام و مفهوم مصلحت در اندیشه ایشان است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، تکلیف قانونی، تکلیف شخصی، مصلحت، احکام
  • ذبیح الله نعیمیان صفحه 173
    اندیشه های سیاسی، بخشی از امور انسانی هستند که تحلیل آنها در چارچوب اصول مفاهمه عرفی امکان پذیر است. از این رو، برای تحلیل اندیشه های سیاسی معاصر، به تامل مستمر در اصول مفاهمه عرفی و تلاش خاصی نیاز است که از مفهوم شناسی آغاز می شود. اندیشه هایی که در فضای انقلاب اسلامی جریان دارند، با تکیه بر این اصول مفاهمه عرفی بروز می کنند. بررسی روش شناسانه در زمینه اندیشه ها، ابعاد فراوانی دارد. نوشتار حاضر، به دنبال پاسخ به این پرسش هاست:1. چه قوانینی را می توان به عنوان قوانین مفاهمه عرفی، به عنوان راه ارتباط یک اندیشه ورز و مخاطبان بازشناخت؟
    2. در فرایند فهم و تحلیل محتوای اندیشه ها، به چه اصول مفهوم شناسانه ای به عنوان عناصر اصلی در تعامل اندیشه ای میان اندیشه پردازان و مخاطبان آنها، باید توجه شود؟
    این مقاله، در زمینه مفهوم شناسی، نگاهی ویژه به هسته مرکزی معنا دارد که آن را مدار تعامل با مفاهیم معرفی می کند. همچنین، شرکت مفاهیم در بازی معانی و پذیرش توسعه و تضییق آنها را در این بستر تفسیر می کند. از دیگر سوی، کیفیت مقوله انتقال معانی را به بستر معنایی وابسته می داند و میزان خودآگاهی بازیگران سیاسی و اندیشمندان سیاسی را در تعامل با مفاهیم دارای نقش محوری می داند.
    کلیدواژگان: روش، مفاهمه عرفی، تحلیل اندیشه ها، مفاهیم ثابت، مفاهیم متغیر، مفهوم شناسی، اصول
|
  • Dr. Muhammad Rasul Ahangaran Page 11
    The writer of the present article is investigating Reza Khan’s economic activities, holding that while these activities were seemingly economic, they were in effect some political measures for the interests of the colonialist government of Britain. It would be possible to prove this claim and reject those optimistic views on Reza Khan’s proceedings through presenting some reasons, such as considering the political and social conditions of the country, considering the motivations and interests of the British government, and considering her first step – i.e. expansion of military and disciplinary centers. The writer tries to show that Reza Khan’s economic activities resulted in the country’s dependence in economy and centralization of economic sections in government, and prepared the ground for subordination of political and economic sections.
  • Dr. Farhad Darvishi Se, Talani Page 27
    Iran's concession of UN's resolution no. 598 was regarded as a sign of waver in the beliefs of the political leaders of the regime and a retreat in the causes of the Islamic Revolution. This claim was repeatedly announced in various tribunes. Publication of Imam's letter to Gorbachev just 5 months after Iran's concession of resolution no. 598 radically changed the political atmosphere in and out of the country. Due to the status of Islamic Revolution and that of Imam Khomeini among Muslims all over the world on the one hand, and the evolutions initiated by Gorbachev in the former Soviet Union on the other hand, the letter and its content attracted the public attention, especially that of the authorities in international relations. The present article, while reflecting the conditions under which the letter was issued and dealing with the probable reasons for writing such a letter as well as indicating its content, is an attempt to infer some principles of Imam's political practice in encountering such a situation.
    Keywords: Imam Khomeini, Gorbachev, Communism, Marxism, Imperialism
  • Murteza Shirudi Page 49
    Throughout the modern history of Iran, centralism and decentralization, like development and underdevelopment, have experienced many vicissitudes. During this very period, we were sometimes approaching development and sometimes distancing ourselves from it. In the modern history of Iran, we have experienced centralism more and decentralization less, but we have paid a more serious attention to the relationship between centralism and political underdevelopment, decentralization and political development. Accordingly, the effect of centralism and decentralization on the realization of development and political underdevelopment has not been discovered. Now, one question arises: what is the meaningful relationship between centralism and decentralization on the one hand, and political development and political underdevelopment on the other hand?
    Keywords: centralism, decentralization, political development, political underdevelopment, modern history of Iran, Constitutional Revolution, Islamic Revolution
  • Muhammad Javad Norozi Page 85
    The present article aims at analyzing the evolutions after the Islamic republic. To do so, these events have been classified into five distinctive periods: (1) establishment of the IRI regime; (2) the holy defense period; (3) the construction period; (4) the political development period; (5) the revival of justice and Islamic values. We have briefly studied the important evolutions of Iran in the first decade; then we have reviewed and evaluated the evolutions during the period of economic reformations and developments. Finally, the conclusions have been presented.
  • Dr. Ali Mahamid Page 117
    The present article is seeking to explain the image of Islamic government in Imam Ali's view in Nahj al-Balagha. Accordingly, as an introduction, it deals with the necessity of government for humanity; it also discusses the method of Wilaie (authoritative) government, and then, mentions its two basic points of difference from other forms of government; it states that the Wilaie form of government is rooted in the divine absolute authority. This form of government is distinct from other forms in making it necessary for the ruler to be appointed by God. Another difference is related to the goal of the religious or Wilaie government which is to guide people to ultimate perfection and everlasting felicity or nearness to God, while the basic goal in other forms of government is based on material privileges. It is in view of this sublime goal that Nahj al-Balagha has viewed government both positively and negatively, making a distinction between desirable and undesirable forms of government. In the present article, by adducing Imam Ali's words in this regard, the image of Wilaie government, which is the desirable form of government, has been depicted; at the end, the relationship of religion and government – as far as basic articles of faith as well as legal and derivative principles of religion are concerned – has been explained.
    Keywords: religious government, Wilaie government, divine absolute authority, ultimate goal, relationship, basic articles of faith, derivative principles, Nahj al Balagha, image
  • Yusef Fathi Page 139
    Expediency and obligation are among the most essential pillars and bases of Imam Khomeini’s political thought both in theoretical domain and in his practical way of life. Explaining the notions of expediency and obligation and their relationship as well as discerning the instances of expediency are especially effective in understanding Imam’s political thought and interpreting his practical way of life during long years of his [political] strife. In the present article, the notion of expediency in Imam’s view and the distinction between it and the pragmatist expediency, the notion of obligation and Imam’s innovation in dividing obligations into two categories of “legal” and “personal”, as well as their theoretical bases and their practical implications have been revealed. Finally, the mechanism for discerning expediency has been mentioned. The present article is a response to those who regard Imam’s expediency as the conventionalization of his thoughts, which is, in effect, a kind of ignoring Imam’s principles and the concept of expediency in his thought.
  • Zabihullah Naimiyan Page 173
    Political thoughts are part of human affairs whose analysis is possible in terms of the principles of conventional understanding. Therefore, to analyze the contemporary political thoughts, it is necessary to continuously scrutinize the principles of conventional understanding, which begins with studying conceptions. The thoughts running in the atmosphere of Islamic revolution emerge on the basis of these principles of conventional understanding. The methodological study of thoughts has a lot of dimensions. The present paper is seeking to answer the following questions: 1. What rules can be identified as the rules of conventional understanding, as a channel of communication between a thinker and his audience?2. Which conceptual principles should be regarded as the major elements of intellectual interaction between thinkers and their audiences in the process of understanding and analyzing the contents of thoughts? As far as the study of concepts is concerned, the present article has a special view on the central core of meaning, considering it as the axis of interaction with concepts. Furthermore, it interprets the presence of concepts in the play of meanings and the acceptance of their expansion or narrowness in this context. On the other hand, it regards the quality of semantic transmission as dependent on the semantic context; it also attaches a central role to the level of self-consciousness of the political actors and political thinkers in their interaction with concepts