فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 14 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین جمشیدی صفحه 11
    امام خمینی (ره) بر اساس نگرش معنوی و تعالی نگر خویش، به پیروی از پیشوایان معصوم(ع) و اندیشمندان مسلمان، سیاست را هدایت انسان ها، حفظ مصالح و تامین صلاح و سعادت حقیقی آدمیان می داند. بر این اساس، سیاست هم حق همگانی است وهم مسئولیت عمومی. بدین سان، مجریان سیاست در اصل، تمام افراد جامعه هستند که در این امر، یعنی تدبیرسرنوشت عمومی خویش، مشارکت دارند. هدف و مقصد سیاست نیز راه بردن افراد بر مبنای عدل و عقل در مسیر کمال انسانی برای رسیدن آنها به حقوق حقه خویش و خیر و سعادت راستین است. بر این اساس، در نگاه امام خمینی(ره) اساس سیاسی بودن، یعنی قرار گرفتن در مسیر سعادت حقیقی را اصول بنیادین عقل و خرد، آزادی، هویت و استقلال، عدالت خواهی، معنویت، محبت و برادری وعام نگری تشکیل می دهد.
    امام خمینی(ره) بر اساس نگرش خود نسبت به جهان هستی، جایگاه انسان و نقشی که به او محول شده است، اهدافی که آدمیان، سیاست را معطوف به آن کرده اند و نیز برداشت های کلی آدمیان، به بیان انواعی از سیاست می پردازد که عبارت است از:سیاست شیطانی، سیاست حیوانی یا سیاست این جهانی و سیاست الهی.
    از دیدگاه امام خمینی(ره)، اسلام نه تنها دین سیاست است، بلکه تمام آن سیاست است. آمیختگی دین و سیاست در این نگاه، به شدیدترین مفهوم خود و در قالب این همانی یعنی عینیت دین و سیاست مطرح می شود. سیاست الهی، به وسیله پیامبران و پیروان راستین آنها و به دور از هرگونه دروغ و فریب و تزویر، به تحقق حکومت عدل و انسانی در جامعه می انجامد. بر همین اساس، از دیدگاه امام خمینی (ره)، همه پیامبران الهی، برای تحقق حکومت عدل مبعوث شدند و چنین حکومتی عین سیاست است. امام خمینی(ره)، خود، چنین حکومتی را در قالب جمهوری اسلامی عرضه کرد و جز آن را شایسته ندانست.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، سیاست، سیاست شیطانی، سیاست حیوانی، سیاست الهی، اسلام
  • محمدصادق کوشکی صفحه 47
    در این مقاله، پس از بیان مفهوم اولیه هویت، سعی شده است یک گونه شناسی از هویت در حوزه نهادهای اجتماعی (مانند انقلاب) ارائه شود. در این گونه شناسی، سه هویت تاسیسی، تداومی و غایتی، تعریف و تبیین خواهد شد و در نهایت سعی بر آن است تا با بازکاوی این سه گونه از هویت در عرصه هویت انقلاب اسلامی، ثابت شود مقوله عاشورای حسینی، تامین کننده بار محتوایی و ایجادکننده هویت تاسیسی و تداومی انقلاب اسلامی و مقوله انتظار مهدوی، سازنده هویت غایتی انقلاب اسلامی بوده است.
    نتایج اصلی برآمده از این تحقیق، به این شرح است:1. اثبات ایجاد هویت انقلاب اسلامی بر دو رکن مفهومی تاریخی عاشورا و انتظار؛2. اثبات بهره مندی هویت تاسیسی و تداومی انقلاب اسلامی از پدیده عاشورای حسینی و ایجاد هویت غایتی؛3. انقلاب اسلامی براساس انتظار مهدوی.
    کلیدواژگان: هویت، انقلاب اسلامی، عاشورای حسینی، انتظار مهدوی، هویت تاسیسی، هویت تداومی، هویت غایتی
  • حسن دانایی فرد، نونا مومنی صفحه 75
    یکی از محورهای اصلی مطالعه در حوزه مدیریت رفتار سازمانی، مقوله رهبری است. در ادبیات مدیریت غربی، تئوری های بسیاری درباره رهبری وجود دارد. اما آنچه در حوزه اسلامی درباره شرایط رهبری مورد توجه است، آن چیزی است که برگرفته از اعتقادات، یعنی مبتنی بر قرآن و کلام معصومان است. در این میان، نهج البلاغه، ماخذی دینی و اسلامی است که دارای پندها و حکمت های بسیاری در زمینه رهبری اثربخش از زبان امام علی(ع)به فرماندهان ایشان است. در این تحقیق، پژوهشگران کوشیده اند با بررسی کلام حضرت علی، به تئوری رهبری اثربخش از دیدگاه ایشان دست یابند. ازاین رو، روش تحقیق این مقاله، استراتژی کیفی تئوری داده بنیاد متنی خواهد بود که نتیجه این شیوه پژوهش، خلق تئوری است. بنابراین، لازم است واژه تئوری برای عنوان آن انتخاب شود.
    می دانیم کلام امیرمومنان علی(ع)حقیقت است و آنچه حقیقت است، نیاز به آزمون ندارد. بنابراین، پژوهشگران تنها به طرح تئوری از کلام حضرت علی(ع)می پردازند.
    کلیدواژگان: تئوری رهبری، امام علی، نهج البلاغه
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 111
    نویسنده در این مقاله می کوشد ثابت کند عامل اصلی بیداری مردم در دوره قاجار، فرهنگ سیاسی تشیع بوده که در سایه اطلاع رسانی درست علما به مردم و ایستادگی در مقابل حاکمیت قاجارها به وجود آمده است. وی نقش روشن فکران را در این بیداری، نقشی تبعی و جانبی می داند و معتقد است، روشن فکران بیشتر از موقعیت پیش آمده به کمک علما، در جهت سوق دادن نهضت به سوی غرب گرایی سود بردند.
    کلیدواژگان: علما، مشروطه، فرهنگ سیاسی، تشیع، قاجاریه
  • محسن بهشتی سرشت، رسول صابر دمیرچی صفحه 143
    ایران و استعمار سرخ و سیاه، عنوان مقاله ای است که در روز 17 دی 1356 بنا به دستور شاه و به وسیله زیردستان او از جمله هویدا و داریوش همایون، با نام مستعار احمد رشیدی مطلق، تهیه و منتشر شد که می توان از آن به عنوان انتحار سیاسی یاد کرد، به گونه ای که در مدت 400 روز پس از انتشار آن، رژیم شاهنشاهی از هم پاشید. این مقاله، با هدف پی بردن به نویسندگان و نیز اهداف و نتایج آن مقاله، می کوشد تا با شرح و تحلیل آن، واز این واقعه ننگین پرده بردارد.
    کلیدواژگان: امام، احمد رشیدی مطلق، انقلاب، شاه، داریوش همایون، قیام 19 دی قم
  • احمدرضا یزدانی مقدم صفحه 163
    موضوع مقاله، بررسی مقایسه ای دو مفهوم حکومت و مصلحت در اندیشه دو اندیشمند معاصر، امام خمینی(ره) و علامه طباطبایی(ره) است.
    علامه طباطبایی(ره)، این دو مفهوم را در چارچوب نظریه ادراکات اعتباری تحلیل می کند و با استناد به آیات قرآن کریم، تحلیل فلسفی خود را مورد تایید شارع مقدس نیز می داند.
    تحلیل امام خمینی(ره) در متنی فقهی ارائه شده است و چنانکه قابل مشاهده است تحلیلی عقلی و مبتنی بر دریافتی عقلی و نظری از ماهیت حکومت و نسبت آن با مصلحت است. تحلیل عقلی یاد شده منظری است که امام خمینی(ره) براساس آن، درباره احکام شرع و موضوعاتی چون ولایت فقیه و یا ولایت مطلقه فقیه و نیز مصلحت، به تحلیل و بررسی می پردازد و نظر اجتهادی خود را عرضه می دارد. در این راستا امام خمینی(ره) از تحلیل احکام به حکومت اسلامی یا ولایت فقیه و حدود اختیارات آن منتقل می گردد و علامه طباطبایی(ره) همان گونه که در تحلیل فلسفی خود، اجتماع را بر حکومت مقدم می دارد، از تحلیل خطاب احکام به اجتماع اسلامی و تقدم آن بر حکومت اسلامی نایل می آید.
    امام خمینی(ره) تشخیص مصلحت را برعهده کارشناسان نهاده است و علامه طباطبایی(ره)، آن را به شورای عمومی و تفکر اجتماعی ارجاع می دهد.
    هر یک از این دو اندیشه، در کنار اشتراکاتی که دارند، از توانایی ها و ویژگی های خاص خود برخوردارند
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، مصلحت، حکومت اجتماعی دینی، حکومت اسلامی، ولایت مطلقه فقیه
  • دکترعبدالوهاب فراتی صفحه 189
    از نهضت مشروطیت تاکنون، برخی از روشنفکران، دو ایراد مهم بر حضور روحانیت در سپهر سیاست گرفته اند: نخست آنکه کارکرد اصلی روحانیت، همان فهم دین وترویج آن است و بیش از آن کارکردی ندارد و به تبع آن، ورود آنان به سیاست، کارکرد اصلی و ذاتی آنان را تحت الشعاع قرار می دهد و دوم، هنگامی که روحانیت به قدرت می رسد، دولتی اقتدارگرا برپا می کند. این مقاله، با نقد چنین رویکردی، می کوشد با طرح نظریه ای نسبتا بدیع، از موجودیت سیاسی روحانیت، دفاع و بر ظرفیت های بسیار دموکراتیک در میان روحانیت تاکید کند.
    کلیدواژگان: روحانیت، نشانه های سیاسی نص، سیاست، دموکراسی
|
  • Dr. Muhammad Hussein Jamshidi Page 11
    Based on his spiritual and transcendental attitude and following the Infallible Leaders and Muslim thinkers, Imam Khomeini regards politics as guiding human beings, protecting their interests, and ensuring their true felicity. On this basis, politics is both a public right and a public responsibility. Therefore, the enforcers of politics are in principle all members of society who participate in determining their destiny. The goal of politics is guiding individuals according to reason and justice through the path of human perfection so that they can achieve their true rights and real felicity. Accordingly, in Imam Khomeini's view, what form the basis of politics – i.e. being in the path of real felicity – are the basic principles of wisdom, freedom, identity and independence, seeking justice, spirituality, affection and fraternity, and holism.Based on his attitude towards universe, the status of human and the role relegated to him, the goals of politics aimed at by human beings, as well as human's general perceptions, Imam Khomeini states various types of politics as follows: 1. Satanic politics 2. Animal or worldly politics3. Divine politics In Imam Khomeini's view, the religion is wholly the same as politics. In this view, the mixture of religion and politics is stressed on in its extreme form, i.e. the equality of religion and politics. The divine politics would lead to realization of just and humane government in the society by the prophets and their true followers, being far from telling lies, deceiving and cheating. Accordingly, in Imam Khomeini's view, all divine prophets were delegated the divine mission for realizing the just government; such a government is in essence [a religious] politics. Imam Khomeini himself presented such a government in the form of Islamic Republic, knowing nothing deserving except it.
    Keywords: Imam Khomeini, politics, satanic politics, animal politics, divine politics, Islam
  • Dr. Muhammad Sadiq Koushki Page 47
    In the present article, after stating the primary meaning of identity, we have tried to present a typology of identity in the sphere of social institutes (such as revolution). In this typology, three identities are defined and explained: institutional identity, continuation identity, destination identity; finally, we have tried to scrutinize the content of these three typologies in the sphere of identity of Islamic Revolution and prove that Imam Hussein's Ashura provides the content as well as the institutional and continuation identities of Islamic Revolution; the question of Mahdawiyat Waiting forms the destination identity of the Islamic Revolution. The results obtained from this research are as follows:1. the identity of Islamic Revolution is based on two content-historical pillars of Ashura and Waiting [for Imam Mahdi];2. the institutional and continuation identities of Islamic Revolution profits from Imam Hussein's Ashura, forming the destination identity;3. the Islamic Revolution is based on Mahdawiyat Waiting
    Keywords: identity, Islamic Revolution, Imam Hussein's Ashura, Waiting for Imam Mahdi, institutional identity, continuation identity, destination identity
  • Dr. Hassan Danaie Fard, Nuna Mumeni Page 75
    One of the main lines of study in the sphere of "management of organizational behavior" is the leadership. In the literature of western management, there are many theories on the leadership. What is the focus of attention about the requirements of leadership in the Islamic domain has been derived from our beliefs, i.e. what is based on Quranic verses and the sayings of our infallible religious leaders. In this regard, Nahj al-Balagha is an Islamic source containing many exhortations and wise sayings on effective leadership addressed by Imam Ali to his generals. In the present study, the researchers have tried to study Imam Ali's words to obtain the theory of effective leadership in his view. Therefore, the research method in this article has been the qualitative strategy of data-based textual theory, resulting in creation of a theory. Thus, it is necessary to use the word "theory" in the title of the research. We know that Imam Ali's words are true and whatever is true needs no test. Therefore, researchers just state the theory in Imam Ali's words.
  • Reza Ramazan Nargesi Page 111
    In the present article, the writer is attempting to prove the Shiite political culture as the main factor in awakening people during the Qajar period, emerged due to the proper instructions by religious scholars and their resisting Qajar dominion. The writer believes in a secondary and subordinate role for intelligentsia in this regard, holding that they generally made use of the opportunity engendered by religious scholars to westernize people's movement.
    Keywords: religious scholars, political culture, Shiism, Qajar
  • Dr. Muhsin Beheshti Seresht, Rasul Sabir Damirchi Page 143
    "Iran and the Red and Black Colonialism" was the title of the article prepared and published by Shah's order and by his agents such as Abbas Huweyda and Dariush Humayun, pen-named Ahmad Rashidi Mutlaq on Dey 17, 1356 SH. It can be called a political suicide, since Shah's regime fell nearly 400 days after its publication. The present article aims at studying the writers, the goals and the consequences of that article to analyze it and disclose that shameful event.
    Keywords: Imam, Ahmad Rashidi Mutlaq, revolution, Shah, Dariush Humayun, Qom's 19 Dey uprising
  • Ahmad Reza Yazdani Moqaddam Page 163
    The present article aims at a comparative study of two notions of government and expediency in two thinker's view: Imam Khomeini and Allama Tabatabaie. Allama Tabatabaie analyzes these two nations in terms of the theory of arbitrary perceptions. He adduces the Quranic verses, knowing his own philosophical analysis as approved by the Holy Legislator.Imam Khomeini's analysis presented in a philosophical text is a rational one based on a rational and theoretical understanding of government and its relation to expediency; he analyzes and investigates some religious legal precepts and topics such as the jurist's authority (Walayat-e Faqih), jurist's absolute authority (Walayat-e Mutlaqiy-e Faqih) and expediency, presenting his religious legal view based on it.Therefore, Imam Khomeini explains Islamic government or jurist's authority and its jurisdiction based on this rational analysis, and Allama Tabatabaie – just as he gives priority to community over government in his philosophical analysis – analyzes Islamic precepts as addressed to the Islamic community and gives it priority over Islamic government. As for expediency, Imam Khomeini invests the experts with identifying it, and Allama Tabatabaie refers it to the public counsel and social thinking.Each of these thoughts, apart from some common points, enjoys peculiar capacities and features.
    Keywords: arbitrary perceptions, expediency, social religious government, Islamic government, jurist's absolute authority
  • Dr. Abdul, Wahhab Furati Page 189
    Since the Constitutional Movement, some intellectuals have posed two important objections for the presence of clerics in the sphere of the politics. Firstly, the main function of the clerics is the very understanding of religion and diffusing it; they have no function other than this and their entering the political scene would overshadow their main function. Secondly, when clerics are in power, they indulge in despotism. The present article criticizes such an approach, trying to defend the political nature of clerics and stressing on large numbers of democratic capacities among clerics by offering a novel theory.
    Keywords: clergy, the political textual signs, politics, democracy