فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 24 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصطفی ملکوتیان، وحیده احمدی صفحه 11
    نیروی اجتماعی در انقلاب اسلامی ایران یکی از پایه های اصلی ثبات و تداوم نظام انقلابی بوده است. اصالت و هویت مذهبی، رهبری وحدت بخش و وحدت رهبری انقلاب و جامعیت آرمان انقلابی از دلایل اصلی این امر است. این تاثیر، زمانی به صورت مشخص تر می تواند مورد بررسی قرار گیرد که در جایگاه مقایسه با نیروی اجتماعی درگیر در یک انقلاب دیگر مانند انقلاب سال 1789 فرانسه واقع شود؛ زیرا در مقابل ثبات قابل توجه نظام جمهوری اسلامی، انقلاب فرانسه نتوانست پس از پیروزی به ثبات و تحکیم برسد و منازعه گروه ها تا دهه ها ادامه یافت.
    کلیدواژگان: نیروی اجتماعی، قدرت سیاسی، انقلاب اسلامی ایران، انقلاب فرانسه، اصالت، هویت، آرمان انقلابی، جامعیت
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 43
    نوشتار حاضر به بررسی مصاحبه های امام خمینی+ با خبرنگاران و رسانه های خارجی در سال 1357 می پردازد که در نجف، نوفل لوشاتو و قم انجام گرفته است. با توجه به طرح تفسیرهای متفاوت و شبهاتی که ممکن است درباره این مصاحبه ها انجام گرفته باشد، نویسنده تلاش کرده تا با ارائه مستندات و تحلیل های لازم، اثبات کند که این پاسخ ها نه تنها نشانه تعارض در سیره نظری و عملی امام+ در طرح حکومت اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت مطلقه فقیه نیست بلکه حاکی از درایت و هوشمندی سیاسی امام راحل است که در عین صداقت و روشنگری و درایتی داهیانه بیان شده و همگان را با رعایت وحدت کلمه و دوری از طرح موضوعات مناقشه برانگیز، به سوی هدف واحد سرنگونی نظام پهلوی بسیج کرده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، مصاحبه ها، رسانه های خارجی، انقلاب اسلامی، حکومت اسلامی، دولت، رهبری
  • سیدکاظم سیدباقری صفحه 75
    نطرح مصلحت نظام سیاسی، پس از تشکیل نظام جمهوری اسلامی، در برخی ساحت ها موجب تحول فقه سیاسی شیعه شد. در این نوشته کوشیده ایم تا با بررسی جایگاه مصلحت در فقه سیاسی شیعه و با توجه به امکان فهم برخی از مصالح و مفاسد و ساحت کارآمدی و ابزاری آن برای اداره جامعه و اجرای احکام و آموزه های دین، نقش آن را در دگرگونی این دانش، نشان دهیم. لذا این نکته را مورد تاکید قرار دادیم که با توجه به نقش مصلحت در اموری مانند گذر از نگاه محدود به نگرش کلان؛ بروز کارآمدی فقه سیاسی؛ کاربردی شدن احکام حکومتی و توسعه قلمرو مسایل فقه سیاسی؛ این اصل، توانسته است این دانش را دچار برخی تحول ها سازد و از آنجا که این تحول بر اساس روش اجتهاد سامان یافته، تحولی اصیل است.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی شیعه، تحول، مصلحت نظام سیاسی، اجتهاد، کارآمدی، حکم حکومتی، نگرش محدود و کلان
  • مظفر نامدار، محمدحسین ضمیریان صفحه 101
    با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل دولت شیعی در دوران حاضر، مسئله برقراری رابطه با فضای بین المللی اهمیت یافت. مباحثی نظیر نظام سلطه نیز، مفروضاتی برای برخورد با فضای نظام بین الملل به همراه داشت که منشا پیدایش نظریه ای نوین در غالبی ساختارمند از روابط بین الملل شد. از آنجا که مقام معظم رهبری که فصل الخطاب نظام جمهوری اسلامی در تبیین سیاست های کلان است، به تبیین این نحوه عمل با فضای بین المللی و به عبارتی سیاست گذاری خارجی پرداخته اند، ما در این مقاله به دنبال فهم این نظریات و تاثیر آن بر سیاست خارجی ایران هستیم.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، سیاست گذاری خارجی، نظریه ساختاری روابط بین الملل، سیاست خارجی ایران، نظام سلطه
  • هادی نخعی صفحه 131
    انقلاب، پدیده ای استثنایی در سیر تحول جوامع است. بغرنجی، پیچیدگی، چندبعدی و چندلایه بودن در مفهوم و نیز تنوع در پیدایش، روند و فرجام در مصداق، از جمله ویژگی های این پدیده است. ویژگی دیگر آن، عدم اجماع و توافق بر یک تعریف مشخص و قابل قبول برای همه مکاتب و نظرات است. در مقاله حاضر ضمن مروری بر ویژگی های ذکرشده، نگارنده کوشیده است به تعریفی جامع از لحاظ آموزشی دست یابد، به نوعی که دانشجو و محقق، با درنظر گرفتن آن، بتواند نسبت به کلیه تعاریفی که با آن مواجه می شود، ذهنیت اولیه و نسبتا روشنی داشته باشد. در آخر نیز ترسیمی از مدل انقلاب در دو بینش مارکسیتی و اسلامی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب، سیاست، رجعت، تکامل، انقلاب کبیر، انقلاب رنگی، خشونت، مدل انقلاب
  • احمدرضا بهنیافر صفحه 171
    با پیروزی انقلاب اسلامی، نظام سیاسی برآمده از آن در قانون اساسی بر اصل مترقی ولایت فقیه بنا شد. ولی به دلیل تحولات و شرایط پیش آمده در فاصله سال های 68 1358، در بازنگری قانون اساسی، در موارد مربوط به ولایت فقیه نظیر «شرایط و ویژگی ها، اختیارات و وظایف، کیفیت تعیین و گزینش و برکناری و کناره گیری» تغییراتی داده شد.
    نویسنده با تطبیق و مقایسه موارد مذکور در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قبل و بعد از بازنگری، نتیجه گرفته که اصلاحات صورت گرفته در موضوع ولایت فقیه، مبتنی بر شرایط عینی جامعه و امری ضروری و اجتناب ناپذیر بوده است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بازنگری، شرایط و ویژگی ها، اختیارات و وظایف، کیفیت گزینش، کناره گیری و برکناری
  • عنایت الله یزدانی، علی قادری صفحه 207
    در این مقاله ابتدا به تعریف نسلی و تقسیم بندی نسل ها پرداخته سپس مجموعه تحقیقات انجام شده در خارج و داخل کشور را به صورت مختصر مرور خواهیم کرد. در بخش بعد به مهم ترین شاخصه های نسل سوم پرداخته و در خلال آن درصدد ارائه راه حل خواهیم بود. در ادامه، مدیریت فکری مبتنی بر عقلانیت، مشارکت سیاسی نسل سوم،کار ویژه مذهب در کاهش این فاصله و نقش مسایل اقتصادی و تاثیر آن، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، شکاف نسل ها، چالش های سیاسی اجتماعی، چالش های فرهنگی و هویتی، مشارکت سیاسی
  • جلال درخشه، کسری صادقی زاده صفحه 239
    تا دهه 80 میلادی، نحوه مشارکت مسلمانان ساکن در رژیم صهیونیستی که جمعیت آنان به بیش از یک میلیون نفر می رسد، در چارچوب حضور در احزاب سوسیالیستی و چپ گرا خلاصه شده است و از این تاریخ به بعد است که شاهد ظهور احزاب عربی با رویکرد ناسیونالیستی و قوم محور در اراضی اشغالی هستیم.
    با تشدید موج اسلام گرایی در منطقه براثر پیروزی انقلاب اسلامی ایران، جریان های سیاسی عربی در اسرائیل تحت تاثیر گفتمان اسلام گرایی قرار گرفتند اما با بروز اختلافات درون جناح اسلام گرا در رژیم صهیونیستی، «جنبش اسلامی فلسطین اشغالی»، به دو طیف شمال (اصول گرا) و جنوب (عمل گرا) تقسیم شد. بررسی این جریان اسلامی و چشم انداز آن که در نوع خود بدیع است، محور اصلی این پژوهش به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، جنبش اسلامی فلسطین اشغالی، اعراب اسرائیل
  • شاه ابراهیم صالح آبادی صفحه 273
    به نظر نویسنده، رهبران انقلابی با استفاده از سردرگمی ارتش در جریان انقلاب و با بیان های خویش، زمینه را برای جذب و پیوستن ارتش به انقلابیون فراهم ساختند. روابط دیپلماتیک بین سران ارتش و انقلابیون نیز منجر به تغییر گفتمان در زمینه حل بحران شد و سران ارتش و فرماندهان را به صورت روانی متقاعد کرد که راه حل بحران از طریق گفتمان سیاسی است، نه گفتمان نظامی.
    فرهنگ شهادت و روحیه شهادت طلبی نیز، استفاد از راه کار کشتار را در درازمدت ناکارآمد ساخت و مراسم چهلم و عزاداری (ناشی از کشته شدن هر یک از انقلابیون)، بسیج سیاسی را در سطح وسیع تری ممکن ساخت و آن را به سایر شهرها تسری داد. لذا سران ارتش و فرماندهان رژیم شاه با آگاهی از این امر، کشتار بیشتر را محدود کردند.
    کلیدواژگان: ماهیت انقلابیون، ارتش، ضعف دستگاه سرکوب، انقلاب ایران
  • محمدرضا مجیدی، محمد مهدی صادقی صفحه 303
    اسلام هراسی یا منفی نمایی های غیرعقلانی از اسلام و مسلمانان، ریشه در فراز و فرودهای تاریخی، رویکردهای سیاسی هدایت شده و آسیب های ابزارهای معرفت شناسانه غربی دارد. رویکردهای اسلام هراسی معاصر بر دو نحله: نئومحافظه کاری و لیبرالی تفکیک شده است.
    تئوری برخورد تمدن ها، مبنای نظری رویکردهای افراطی نئومحافظه کار در اروپا شد، به نحوی که مفهوم «یورابیا» در این راستا از سوی برخی از نویسندگان اروپایی ابداع شد و بدون اینکه نتیجه ای از این لفاظی های بی مبنا حاصل شود صرفا بر احساسات غیرعقلانی اسلام هراسانه در اروپا افزود.
    اما اسلام هراسی در رویکرد لیبرال، با تمرکز حملات بر اسلام سیاسی و قراردادن برنامه هایی در جهت لیبرال سازی مسلمانان اروپایی انجام شد. در این راستا سیاست چندفرهنگ گرایی به سیاست تک فرهنگ گرایی و انسجام فرهنگی تغییر داده شد.
    رویکرد معرفت شناسانه سکولار که به عنوان سازه ای اجتماعی تاریخی در فضای معرفتی غرب تکوین یافته است به عنوان مهم ترین سب آسیب گرایشات اسلا م هراسانه در اروپا محسوب می شود و از آنجا که در ذات تعالیم اسلامی و فرهنگ مسلمانان آمیختگی ساحت های اجتماعی و سیاسی با بنیادهای مذهبی و اخلاقی وجود دارد، رویکرد سکولار غربی باید اسلام سیاسی را به عنوان «زبانی غیر غربی» از سیاست تلقی کند.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، یورابیا، معرفت شناسی سکولار، یکسان سازی فرهنگی، همگرایی فرهنگی، اسلام لیبرالی
|
  • Mostafa Malakoutian, Vahide Ahmadi Page 11
    In Islamic revolution of Iran, social forces have been one of the main pillars of survival and stability of the revolutionary regime. Religious origin and identity, unifying leadership and his singleness as well as a universal revolutionary cause can be some of major reasons. This effect can only be well studied when compared to social forces involved in another revolution such as French 1789 revolution, for unlike remarkable stability of Islamic Republic of Iran, French revolution could not reach stability and consolidation and disputes among different groups lasted for decades.
  • Bahram Akhavan Kazemi Page 43
    The current study investigates Imam Khomeini’s interview with foreign media and correspondents in 1979 performed in Najaf, Nofel Lo Shato and Qom. Regarding different interpretations of these interviews and questions that they may have arisen, theauthor, offering documents and necessary analysis, has tried to prove that not only these answers are not contrary to his theoretic and practical method of an Islamic state based on Welayate-Faqih, but it also indicates his prudence and political intelligence. Whileexpressed honestly, his answers in these interviews have mobilized everyone to topple Shah’s regime, focusing on unity and avoiding controversial issues.
  • Seyyed Kazem Seyyed Bagheri Page 75
    Introduction of political expedience following the establishment of Islamic Republic of Iran resulted in the transformation of Shiite political jurisprudence in some aspects. Having examined the position of expedience in Shiite political jurisprudence and regarding the possibility to perceive some of expediencies and inexpediencies as well as the scope of its instrumental viability to manage the society and reinforcement of religious regulations and teachings, we have tried to demonstrate its role to transform this science. Therefore, we have emphasized that regarding the role of expedience in issues like movement from limited to a broader perspective, the viability of political jurisprudence, makinggovernment regulations practical and expanding the scope of political jurisprudence issues, this principle has been able to transform this science. It is an original transformation because it is based on Ijtihad.
  • Mozaffar Namdar, Mohammadhosein Zamiryan Page 101
    Following the victory of Islamic revolution and establishment a Shiite state at present, the issue of international relations has gained importance. Issues such as hegemonic system carried some premises to deal with the atmosphere in international system whichbecame the origin of a new theory in a structured framework for international relations. Since the supreme leader has the final say in clarifying main policies, he has explained the methods to interact with international atmosphere. In other words, he hasclarified our foreign policies. In this article, we try to perceive these viewpoints and their influence on Iran’s foreign policy.
  • Hadi Nakha', I Page 131
    Revolution is an extraordinary phenomenon in the development trend of societies. Complexity, multi-dimentionality and multilayerdness in concept and diversity in its origin, process and instance are among its features. Another feature is that there is noconsensus and agreement over a specific and acceptable definition for all schools of thought and approaches. Reviewing these characteristics in this article, the author tries toachieve a comprehensive definition from educational point of view so that when they encounter definitions, students and researchers can have a primary and relatively clear image of the concept. Finally an image of revolution model will be presented fromMarxist and Islamic viewpoint.
  • Ahmadreza Behniafar Page 171
    Following the victory of Islamic revolution, political system emerging out of it was based on Welayate-faqih in constitution. While revising the constitution, however, due to changes and conditions from 1979 to 1989, some points about Welayate-faqihsuch as his qualifications and characteristics, duties and authority, selection, ousting and resignation process were edited. Comparing the mentioned items in Islamic republic of Iran’s constitution prior and subsequent to the revision, the author concludes that the revisions made in welayate-faqih were necessary and inevitable due to the objective conditions in the society.
  • Enayatollah Yazdani, Ali Ghaderi Page 207
    In this article, we have initially defined generation and offered a classification. We have briefly reviewed all researches conducted in Iran and abroad. In next part we will study the most prominent characteristics of the “Third Generation” and will try to offersolutions. Then, issues such as thought management based on the intellect, third generation’s political participation, religion’s duty to fill this gap and the role and effects of economic issues have been studied.
  • Jalal Derakhshe, Kasra Sadeqi Zade Page 239
    Up to 1980s, Muslims living in occupied lands –more than one million- have participated only in socialist and leftist parties. From this time on, we observe the emergence of Arab parties with nationalistic and tribal approach in occupied lands.As the Islamism wave intensified in the region as a result of the victory of Iranian Islamic revolution, Arabic political currents in Israel were influenced by Islamism discourse. With the emergence of disputes among them, however, the Islamist wing was thendivided into two branches: north (conservative) and south (pragmatist). This study focuses on this Islamic current and its prospects which is unique to its kind.
  • Ebrahim Salehabadi Page 273
    The author believes leaders of the revolution, using the confusion of the army during the revolution and by their speeches, paved the way for the army to join people.Diplomatic ties between army commanders and revolutionary figures also changed the discourse of crisis resolution psychologically convincing the army commanders that the crisiscan only be resolved through political discourse not through military violence.Martyrdom culture and martyrdom-seeking mentality rendered murders ineffective. Mourning ceremonies and 40th day (after death) ceremonies for each revolutionary person enabled political mobilization on a broader scale spreading it to other cities. Knowing this fact, army commanders restricted further bloodshed.
  • Mohammad Reza Majidi, Mohammad Mahdi Sadeghi Page 303
    Islamophobia or negative irrational perceptions of Islam and Muslims is rooted in historical ups and downs, guided political approaches and distorted Western epistemological underpinnings. today in Europe, the Islamophobia approaches are categorized intotwo branches: 1. neo-conservatism and 2. liberal. The theory of the clash of civilizations turned out to be the theoretical basis for extremist neo-conservative approaches in Europe in such a way that some European authors created the “Eurabia” phenomenonand hence, without having any results, these acts have added to the extent of irrational feelings of Islamophobia in Europe. However, the liberal Islamophobia approach concentrated on “political Islam” and incorporated programs in its agenda to liberalizeEuropean Muslims. In this respect, the policy of “multiculturalism” turned into “monoculturalism” and “cultural homogenization”.The secular ideological approach that has evolved as asocial-historical structure in the Western ideological atmosphere isone of the most important reasons of Islamophobic tendencies inEurope. The Islamic teachings and Muslim cultural, social and political spheres are mixed with religious and moral foundations.In this respect, the secular Western approach should see politicalIslam as a “non-Western language” of politics.