فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 25 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهجت یزدخواستی، محسن اخوان مهدوی صفحه 11
    در مقاله حاضر، ابتدا ماهیت متفاوت انقلاب اسلامی ایران با نگاهی بر نظریه مارکسیستی پیرامون انقلاب به عنوان مهم ترین نظریه انقلابی غیرتوحیدی، بررسی می شود و درادامه، تبیین پویایی انقلاب در افق فکری و فرهنگی آن پیگیری می شود.
    نتیجه نهایی مقاله این است که یکی از مبانی فکری انقلاب اسلامی، نظرداشتن به حاکمیت حضرت مهدی# است و این مبنای فکری همراه با ماهیت توحیدی انقلاب که آن را از سایر جریان های انقلابی غیرتوحیدی جدا می سازد، به راز ماندگاری انقلاب بدل شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، غدیر، طبقات اجتماعی، ازخودبیگانگی، آگاهی طبقاتی، حاکمیت حضرت مهدی(ع)
  • محمد جواد هراتی صفحه 37
    از زمان ظهور پارادایم «ترقی غربی» که وجه مسلط آن، اخذ مبانی معرفتی غرب برای وصول به ترقی بوده، الگوی دیگری در چالش با آن قرار گرفت که استفاده از مبانی معرفتی دینی و مقتضیات درونی جامعه ایران را برای رسیدن به پیشرفت ضروری می دانست.
    تسلط پارادایم «شبه ترقی غربی» در دوره پهلوی موجب شد تا استفاده از ظواهر غرب به ابزاری برای وابستگی، تخریب ساختار های اجتماعی و غارت ایران به کار رود. براین اساس، شکل گیری انقلاب اسلامی ایران در چالش با «ترقی» و «شبه ترقی» به عنوان نقطه عطفی در طرح الگوی پیشرفت، سیر تکاملی و تبدیل شدن آن به یک پارادایم مسلط به شمار می آید.
    در این مقاله تلاش می شود تا ضمن تبیین چالش میان این دوپارادایم در عصر جمهوری اسلامی، تحلیلی از آینده چالش میان این دو نیز ارائه شود.
    کلیدواژگان: پارادایم ترقی، شبه ترقی غربی، الگوی پیشرفت، انقلاب اسلامی، آینده
  • مسلم محمدی صفحه 61
    فرقه بهائیت از نظر باورهای اعتقادی در گستره توحید، نبوت و معاد، عملا خلاف آن چیزی را معتقدند که باور مشترک تمام فرق اسلامی است، تا جایی که برای رهبران خود، مقام نبوت و رسالت قائل بوده و دین اسلام را دین نسخ شده و پایان یافته ای می دانند.
    نفوذ این فرقه، پس از شکست فکری از علمای عصر قاجار و اعدام علی محمد باب کاهش یافت، ولی پس از به حکومت رسیدن محمدرضا پهلوی و به خصوص در دهه های سی تا پنجاه، به مناصب اساسی در حکومت و دربار دست یافتند و با حمایت دولت های استعماری، روش های مختلف اسلام ستیزی را پیش گرفتند.
    نقش روحانیت و مراجع آگاه، به خصوص آیت الله بروجردی و پس از ایشان، امام خمینی(ره) در مبارزه فکری و قانونی با این فرقه، بسیاری از اهداف مشترک حکومت و بهائیت را خنثی کرد.
    کلیدواژگان: بهائیت، حکومت پهلوی، روحانیت، آیت الله بروجردی، امام خمینی(ره)
  • علی شیرخانی، مرتضی رضایی صفحه 87
    تشریح جوانب تاریخ مشروطه، همچنان لازم و ضروری است تا با شناخت آن، از عوامل فاجعه آفرین و انحراف زا که عملا همه فداکاری ها و رشادت ها و شهادت ها را بی نتیجه گذاشت، درس بگیریم.
    در این نوشتار به نقش روحانیت به عنوان مهم ترین عامل در ساماندهی جامعه ایران در زمان انقلاب مشروطه می پردازیم. روحانیت به مثابه یک طبقه موثر در انقلاب مشروطه به دلیل وابسته نبودن به هیئت حاکم، نکته مثبت و نمایانی است و حضور این قشر در میان تمام گروه های مردمی، یکی از عوامل مهم تاریخ معاصر ایران به حساب می آید که موجب شد درمواقع حساس و سرنوشت ساز، همراه و همگام با مردم بتوانند با جهت گیری صحیح، براساس خواسته های مردم حرکت کنند و نبض خیزش های مردمی را در دست داشته باشند.
    کلیدواژگان: انقلاب (نهضت) مشروطه، روحانیت، ایران معاصر، طبقات اجتماعی
  • علیرضا ملایی توانی، فریده باوریان صفحه 115
    از آنجا که جبهه ملی در دوران دوکابینه پرتحول جمشید آموزگار و جعفر شریف امامی، همچنان به مشی پیشین خود، یعنی مبارزه پارلمانتاریستی در چهارچوب قانون اساسی وفادار مانده بود و این شیوه، هم با مشی رهبری نهضت تعارض داشت و هم با فضای ملتهب و انقلابی کشور سازگار نبود، در ادامه مشی خود، دست خوش تردید و اختلاف نظر شد و دوجریان اصلی از متن آن ظهور کرد: بخشی از این جریان به همراهی با امام خمینی(ره) پرداخت و بخشی دیگر در کنار شاه قرار گرفت و به مخالفت با انقلاب پرداخت که این مقاله در صدد بررسی این تحول است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جبهه ملی، جمشید آموزگار، جعفر شریف امامی، مبارزه پارلمانتاریستی
  • یحیی فوزی، مسعود کریمی بیرانوند صفحه 141
    نویسنده در این مقاله می کوشد یکی از مهم ترین مسایل مربوط به حکومت اسلامی، یعنی «تشخیص و تبیین اهداف حکومت اسلامی» را توضیح دهد. وی با تشریح منشا اهداف حکومت دینی، آنها را به دوسطح اهداف بلند مدت یا غایی و اهدف متوسط یا میانی تقسیم کرده و به بررسی هریک از آنها می پردازد.
    او در آخر نتیجه می گیرد که هرچند اهداف حکومت دینی در مقام نظر از یکدیگر جدا هستند ولی در مقام عمل ارتباط ناگسستنی با هم دارند و باید همه را با هم رقم زد.
    این بحث می تواند علاوه بر نشان دادن تمایز و استقلال ماهوی حکومت دینی از سایر حکومت ها، راهنمای عمل دولتمردان و راهگشای الگوهای توسعه و پیشرفت در حکومت دینی باشد.
    کلیدواژگان: اهداف حکومتی، حکومت دینی، حکومت اسلامی، اهداف غایی، اهداف متوسط
  • سید محمدرضا احمدی طباطبایی، محمود پروانه صفحه 159
    نگارنده، ضمن تشریح ادله متقن رسالت جهانی اسلام، به معرفی رویکردهای مختلف به مسئله پژوهش، تحت عنوان رویکردهای جهان گرایی اسلامی می پردازد. آنگاه به مدد دورهیافت، براساس اندیشه امام به بررسی این رویکردها و نقد آنها اقدام کرده، رویکرد متفاوت و جامع امام را در موضوع مذکور تبیین می کند. بدین سان توضیح می دهد که سیره سیاسی امام خمینی(ره) در تبیین نسبت منافع ملی نظام اسلامی با مسئولیت های فراملی آن، دیدگاه سایر رویکردها در تضعیف یا حذف یکی ازطرفین این نسبت به نفع دیگری را نفی کرده، مدعی یک رابطه مبتنی بر دیالکتیک تنافع (نفع دوطرفه) بین این دوحوزه از سیاست نظام اسلامی است.
    کلیدواژگان: جهان شمولی اسلام، ملی گرایی اسلامی، جهان گرایی، امام خمینی(ره)، مسئولیت های فراملی، منافع ملی
  • عباسعلی رهبر، مهرداد مقدمی صفحه 191
    مردم سالاری دینی، برداشتی نوین از اسلام است که بر جنبه های سیاسی اسلام به عنوان دینی کامل و جامع پرداخته است و بر نقش مردم در امور سیاسی جامعه دینی تاکید دارد و دلالت بر مرجعیت سیاسی و اجتماعی اسلام دارد. از طرفی، تنها مدل حکومتی است که در آن، مشروعیت دینی و مشروعیت سیاسی با هم جمع شده است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که جمهوری بودن نظام سیاسی کشور را به طرق مختلف تضمین کرده است اصل تفکیک قوا، محوریت مردم در شکل گیری نظام و نیز اداره امور کشور به اتکای آرای عمومی در نظام جمهوری اسلامی را مورد پذیرش قرار داده و تمهیداتی را برای تحدید قدرت دول، محو استبداد، نهادینه کردن آزادی، مقابله با فساد و سوء استفاده از قدرت، پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، دین، مردم سالاری، حقوق، آزادی، حاکمیت، اقتدار
  • سید جواد صالحی، فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحه 217
    نوشتار حاضر با هدف ترسیم رویکردی که معنا و معناگرایی را در کنار معنویت درنظرگرفته و درعین حال ظرفیت های ساختار فعلی روابط بین الملل را نیز نادیده نگیرد این سوال را فراروی خویش می بیند که چگونه احیای معناگرایی در بستر نظریه پردازی، زمینه را برای برجستگی و لزوم کاوش در رویکرد بومی ایرانی اسلامی فراهم می آورد؟ باعلم به این مسئله، مدعای اصلی آنست که با آغاز روند نقد مبانی مادی گرایانه نظریات جریان اصلی و فراهم شدن زمینه تنوع و تکثر، با استنتاج وجوه سلبی و ایجابی جریان های غالب نظری (جریان خردگرا، مکتب انگلیسی و انتقادی)، می توان به گزاره هایی دست یافت که مقوم مبانی اولیه رویکردی جدید با نام «ایرانی اسلامی» باشد. این مبانی با وجوه نهادی (قانون اساسی) و شخصیتی (آرای امام(ره)) بومی می شوند.
    کلیدواژگان: معناگرایی، روابط بین الملل، بومی سازی، رویکرد ایرانی، اسلامی
  • مسعود اخوان کاظمی، پروانه عزیزی صفحه 247
    انقلاب های بزرگ، هنجارهای حاکم بر نظام بین الملل را به چالش کشیده و مدعی ارائه نظم نوینی در عرصه روابط بین الملل براساس ایدئولوژی انقلابی می شوند. درمقابل، مبانی نظام بین الملل که برحفظ وضع موجود مبتنی است، همواره تلاش می کند تا نوعی تعادل را بر اعضای سیستم بین الملل تحمیل کند. لذا، هر عاملی که معیارهای اساسی نظام موجود را دچار تحول کند و باعث عدم تعادل در سیستم بین الملل شود، به عنوان عنصری ضدسیستمی تلقی خواهد شد و با آن به مقابله برخواهند خاست.
    این مقاله، چگونگی و چرایی شکل گیری موجی از ضدانقلابیگری در نظام بین الملل علیه انقلاب های بزرگ را از منظر تئوری رئالیسم تدافعی مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ضدانقلابیگری، نظام بین الملل، انقلاب های بزرگ، قدرت های جهانی، سیاست خارجی، رئالیسم تدافعی
|
  • Behjat Yazdkhasti, Mohsen Akhavan Mahdavi Page 11
    In this article, the distinctive nature of Islamic revolution is initially examined with regard to marxistic viewpoint about revolutions as the most prominent non-monotheistic revolution theory. Later, it has been tried to explain dynamicity of the Islamic revolution in its own intellectual and cultural context. This article concludes that belief in th Imam's ruling is one of the Islamic revolution's intellectual bases. This along with monotheistic nature of the revolution which separates it from other non-monotheistic revolutions has become a secret of Islamic revolution's sustenance.
  • Mohammad Javad Harati Page 37
    Since the advent of "western development" paradigm whose dominant aspect has been adopting western humanistic that intellectual foundations toward development another paradigm challenged it. This paradigm considered it necessary to adopt Islamic teachings and domestic necessities inside Iranian society. Prevalence of "quasi western development" during Pahlavid dynasty led to the utilization of superficial aspects of west as an instrument to dependence, destruction of social structures and exploitation of Iran's resources. Based on this the formation of Iranian Islamic revolution challenging " development " and " quasi-development " is considered a turning point in introduction of " progress ", its evolving process and its transformation into a dominant paradigm. Along with the explanation of the challenge between these two paradigms in the age of Islamic Republic, an analysis has been presented regarding the prospects of their challenge in the future.
  • Moslem Mohammadi Page 61
    Bahaiiat's sect holds beliefs contrary to what other Islamic denominations believe specially about monotheism, prophecy and the Day of Judgment. They have gone to such extremes as prophecy and messenger-ship for their leaders. They also believe that Islam is an expired and extinct religion. They influence declined following their intellectual defeat from scholars in Qajar era and execution of Ali Mohammad Baab. However, after Mohammad Reza acceded to power and especially during s to s they achieved major positions in government and Pahlavi's court. Receiving support from colonial powers, they started anti-Islam activities using various methods. Cleric's and religious authorities’ role especially Ayatollah Boroojerdi and then Imam Khomeini, in intellectual and legal battle against this sect neutralized many of the joint objectives of the government and Bahais.
  • Ali Shirkhani, Morteza Rezae Page 87
    The description of constitutional science, still necessary to elaborate andidentify different aspects of constitutional revolution's history in order tolearn lessons from misleading and disastrous factors that practically rendered all sacrifices, braveries and martyrs fruitless. In this article we will discuss cleric's role as the most important factor in organizing Iranian society during the constitutional revolution. Clerics as an influential class in constitutional revolution and due to their independence from the ruling system had a positive and prominent status and their presence among all groups of people is an important factor in Iran's contemporary history which led to their companionship and cooperation with people in critical moments. With correct orientation, they could move along with people's needs and control their movements.
  • Alireza Malai Tavani, Faride Bavarian Page 115
    Since Jebhe Melli had still remained loyal during eventful cabinets of Jamshid Amoozgar and Jafar Sharif Emami, pathway i.e. parlimentaristical opposition in the frameworks of constitution and this was contrary to Imam Khomeini's leadership method and noncompliant with unstable and revolutionary atmosphere of the country, Jebhe Melli became doubtful and faced conflicting views among themselves. Two major currents were born out of it; one of them accompanied Imam Khomeini and the other accompanied Shah and opposed the revolution. This article examines this transformation.
  • Yahya Fozi, Masood Karimi Page 141
    The author tries to explain one of the most important issues regarding Islamic ruling system which is "identification and clarification of Islamic ruling system's objectives". Explaining the root of these objectives, he divides them into two categories; long term objectives and midterm objectives. Then he examines each of them. He finally concludes that although objectives of Islamic ruling system are theoretically separate, they are undetachably intertwined. In other words, all of them should be achieved together. This discussion not only represents the inherent distinction and independence of this type of system compared to other systems but it can also provide a guideline for government officials and contribute to the development and progress paradigms for a religious government.
  • Seyyed Mohammad Reza Ahmadi Tabatabae, Mahmood Parvane Page 159
    This research is about to answer this question: what is the relationship between Islamic Republic of Iran's national interests and its transnational responsibilities. To answer this question and to elaborate his theory, having explained the solid reasons for Islam's global prophecy, the author introduces different approaches toward the subject of the research under the title of Islamic globalism. Then using two methods, these approaches have been examined and criticized based on Imam's viewpoints, Imam Khomeini's different and comprehensive approach in this regard has been explained and it has been explained that Imam Khomeini's political actions to clarify the relationship between national interests of Islamic system and its transnational responsibilities denies undermining or cancelling one side of this relation in favor of the other as some approaches do and claims a win-win relationship for these two fields of Islamic system's policies.
  • Abbasali Rahbar, Mehrdad Mogaddami Page 191
    Religious democracy is a new impression of Islam which investigates political aspects of Islam as a comprehensive religion and highlights people's role in political issues of religious society. It leads to politicalsocial authority of Islam. It is also the only government model which combines religious legality and political legality. Islamic republic of Iran's constitution guarantees republicanism in the country's political system in various ways. The principle of the separation of legislative, executive and judiciary admits the pivotal role of people in the formation of the system and administration of country's issues based on people's votes in Islamic republic and has presented some provisions to restrict the power of governments, eradicate oppression, institutionalization of freedom, fighting the corruption and power abuse.
  • Seyyed Javad Salehi, Fariborz Arghavani Pirsalami Page 217
    Currents claiming spirituality and spiritualism in international relations have moved in their theoretical path in such a way that either they have ignored the realities in international arena and materialistic structures or have ended up in an anti-epistemological realm. Therefore, to introduce an approach which admits meaning along with spirituality while not ignoring the capacities of the current structure, this article faces this question: How the revival of spiritualism through theorization can give prominence to local Iranian-Islamic approach and necessitate researches? Given this, the main claim is that after the start of criticizing materialistic foundations of main current's theories and paving the way for diversity and plurality, inferring positive and negative aspects of the dominant theoretical currents (intellectualism; British and critical) statements may be found which can reinforce the primary foundations for a new approach called "Iranian-Islamic". These foundations can be localized with an institutional aspect (the constitution) and personality aspect (Imam Khomeini's viewpoints).
  • Masood Akhavan Kazemi, Parvane Azizi Page 247
    Massive revolutions with ultra-national claims are political-social phenomena occurring within the global system challenging principles and norms that govern the international system by creating tremendous domestic transformations. They also claim that they offer a new order in international relations based on revolutionary values and ideologies. In contrast, foundations of international relations are based on conservatism and preserving the current status therefore it always tries to impose a kind of balance and similarity on the members of international system. Thus, any factor that changes and transforms basic standards of the current system or jeopardize them or cause imbalance and unconformity in international system will be considered as a saboteur and an anti-system element which will be confronted by the members of this system. This article analyzes how and why waves of anti-revolutionism against massive revolutions are formed in international system through the viewpoints of defensive realism.