فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 29 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی آقا پیروز صفحه 11
    شیوه رهبری امام خمینی به عنوان الگوی رهبری اسلامی در زمان معاصر می تواند مقدمه مناسبی برای ارائه الگوی رهبری در اسلام باشد. این الگو ابعاد و جنبه های مختلفی دارد که به تناسب ظرفیت این مقاله، یکی از مهم ترین آنها یعنی رهبری بصیر مورد توجه قرار می گیرد. مهم ترین شاخص های رهبری بصیر از دیدگاه امام خمینی عبارتند از: دوراندیشی و آینده نگری، داشتن چشم انداز و ارائه طرحی برای آینده، شناخت ماهیت جریان ها و هوشیاری در مواجهه با آنها، شناخت افراد صالح و ناصالح، دشمن شناسی و شناخت توطئه های دشمن و سرانجام موقعیت و وظیفه شناسی. مستند این شاخص ها تصریح امام در بیان آنها و یا مصادیقی از رفتار امام است که توسط دیگران نقل شده است.
    کلیدواژگان: رهبری، بصیرت، دوراندیشی، شناخت و تقوا
  • نجف لک زایی، غلامرضا اسم حسینی صفحه 35
    مدعای مقاله این است که از نظر امام خمینی توسعه سیاسی برخاسته از بنیان ها و اصول اسلامی و الهی مبتنی بر مشارکت حداکثری تک تک شهروندان بوده و در پی سعادت دنیوی و اخروی و بهبود وضع مادی و تعالی معنوی انسان و جامعه، با جهت گیری تقرب به خداوند و خشنودی اوست و به لحاظ مقام تحقق، دارای چهار الگوی نبوی، علوی، مهدوی (تحقق در آینده) و ولایت فقیه است. در مقابل، توسعه سیاسی از منظر الگوهای غربی عموما مبتنی بر خواسته های مادی و بهبود وضعیت دنیوی افراد و جامعه و سیستم سیاسی است. از نظر امام، سیاست به سه نوع شیطانی، انسانی و الهی تقسیم می شود و تنها سیاست الهی، جامع تمام بخش ها و زوایای زندگی انسان، اعم از دنیوی و اخروی است. از نظر امام خمینی الگوهای توسعه به متعالیه و غیرمتعالیه (متدانیه و متعارف) تقسیم می شوند و توسعه سیاسی متعالیه، مطلوب ایشان است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، توسعه سیاسی، الگوهای توسعه سیاسی، توسعه سیاسی متعالیه، توسعه سیاسی متدانیه، توسعه سیاسی متعارف
  • عباس کشاورز شکری، زاهد غفاری، مهدی جمشیدی صفحه 61
    مقاله در پی اثبات این است که رهبری امام خمینی، مبتنی بر نظریه رهبری کاریزمایی «ماکس وبر» نیست، بلکه از الگوی نظری دیگری نشئت گرفته است که در این بحث با تکیه بر آرای علامه مطهری بیان شده است. در بخش اول، ماهیت رهبری پیامبران الهی در پرتو ابطال نظریه رهبری کاریزمایی روشن شده است. در بخش دوم نیز، ماهیت رهبری امام خمینی در قالب شناخت علل گراییدن توده های مردم به ایشان بیان شده است. در پایان نیز علت اصلی گرایش مردم ایران به امام خمینی، انطباق و اتصال ایشان با فرهنگ اسلامی شیعی و نه ویژگی های فردی و خودبنیاد وی بیان شده است.
    کلیدواژگان: رهبری کاریزمایی، کنش عاطفی، عقلانیت، خود معیار انگاری، فرهنگ اسلامی، شیعی، روحانیت، مرجعیت
  • محمدحسین جمشیدی، ابراهیم ایران نژاد صفحه 77
    شهید سیدمحمدباقر صدر از کسانی است که نظریه نسبتا جامعی را در خصوص چیستی، امکان، ضرورت، شرایط و چگونگی تحقق «انقلاب» تحت رهبری مکتب اسلام مطرح کرده است. نظریه او در باب انقلاب نه از نوع نظریه های پسینی یا تحلیل گر بلکه از نوع نظریه های پیشینی و هنجاری یا راهنمایی کننده و دلالت گر و در نتیجه تعیین کننده جهان نگری و ایدئولوژی انقلاب است. او در این راستا با تکیه بر ارکان و بنیان های نظری سنت های تاریخ و آزادی انسان به مسئله امکان انقلاب و ضرورت آن برای جوامع اسلامی در دوران معاصر می پردازد و سپس با تکیه بر عواملی چون مکتب و ایدئولوژی، شرایط زمانی و آمادگی، شناخت مکتب و مقتضیات، توان رهبری، اراده و امکانات و توانایی ها، به بیان چگونگی تحقق انقلاب تحت رهبری مکتب اسلام می پردازد.
    کلیدواژگان: نظریه انقلاب، انقلاب اسلامی، سنت، آیت، حکم، آزادی، سنت های سیاسی، اجتماعی
  • مجید بذرافکن صفحه 109
    قیام های مردمی منطقه بیشتر پیرامون دو نقطه کانونی رقم خورده است، یکی اعتراض به سیاست خارجی و حضور بیگانگان در منطقه و دیگری در قالب نارضایتی از وضع اجتماعی اقتصادی داخلی. اما آنچه مورد توجه است پیشرفت جنبش های اسلامی منطقه در طی زمان و اصلاح اشکالات و نقاط آسیب پذیر آنهاست به صورتی که هر نسل از جنبش های اسلامی در پی نسل دیگر از نقاط قوت بهتر و نقاط ضعف کمتر برخوردار است. در این مسیر، غرب نیز تلاش خود را برای شکست دادن این قیام های مردمی روزآمد کرده و به تناسب، شکل نویی بدان ها بخشیده است. در وقایع انقلاب های عربی منطقه، کارشناسان مصر را به عنوان مهم ترین کشور ارزیابی کرده اند، ازاین رو در این مقاله در بررسی نسل های مختلف جنبش های اسلامی، بر مصر تاکید ویژه ای شده است.
    کلیدواژگان: جنبش های اسلامی، استعمار، غرب، خاورمیانه، انقلاب اسلامی ایران
  • سید حسین شرف الدین، محمدحسین ظریفیان یگانه، اسماعیل صابر کیوج صفحه 135
    برخی از متفکران، وسایل ارتباطی نوین را بسترساز تحقق شتابان جهانی شدن می دانند و بر این باورند که تکنولوژی های نوین ارتباطاتی، ایده موسوم به دهکده جهانی را در بسیاری از نقاط دنیا عینیت بخشیده اند. پدیده جهانی شدن در چند دهه اخیر به صورت گسترده ای جامعه ایران را نیز تحت الشعاع خود قرار داده و در این راستا پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که این پدیده چه تاثیری بر تحولات عرصه رسانه در ایران پس از انقلاب اسلامی داشته است؟
    نگارندگان برای پاسخ به این سوال، پدیده جهانی شدن را از بعد تحولات فناوری های ارتباطی در ایران مورد توجه قرار داده و در ادامه به پیامدهای فرهنگی اجتماعی رشد فناوری پرداخته اند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تکنولوژی، فناوری، فناوری اطلاعات، انقلاب اسلامی
  • محمدعلی بصیری، مختار شیخ حسینی صفحه 161
    در شرایطی که دو ایدئولوژی مارکسیسم و سرمایه داری دوش به دوش هم برای تسری در مناطق مختلف جغرافیایی در تلاش بودند، انقلاب اسلامی در ایران بر پایه ایدئولوژی اسلامی، نظامی سیاسی را شکل داد و بازیگر جدیدی با معیارهای جدید براساس اسلام به عنوان یک کارگزار جدید در ساختار نظام بین الملل مطرح گردید. ضرورت های ایدئولوژی اسلامی چالش هایی را در نحوه ارتباط این کارگزار جدید با ساختارهای موجود درسطح بین الملل به وجود آورد. سوال این پژوهش چگونگی ارتباط ساختار نظام بین الملل و کارگزار جدید است. فرضیه پژوهش این است که تقابل ساختار و کارگزار جدید مبنای ایدئولوژیکی دارد. برای بررسی نوع ارتباط ساختار وکارگزار در سطح بین الملل با تکیه بر تئوری هایی مانند مکتب انگلیسی، سازه انگاری، نوواقع گرایی و پارادایم برخورد با نظام سلطه، به نوع این رابطه می پردازیم.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ساختار، کارگزار، ایدئولوژی و روابط بین الملل
  • مهدی ابوطالبی صفحه 189
    مولف در این نوشتار به تبیین رهیافت هستی شناختی به دموکراسی بر اساس دو اصل مهم آن، یعنی اصل خودآیینی یا خودمختاری و اصل گفتگو پرداخته است و نشان داده که افراد شاخص در این رویکرد با رد جمع بین دین و دموکراسی، قائل به عدم امکان مردم سالاری دینی هستند. با توجه به این نظریه، مولف به نقد مبانی انسان شناختی و معرفت شناختی این نظریه پرداخته و سپس با نقد اصول حاکم بر آن، نشان داده است که بر خلاف نظریه مذکور، حتی با تعاریف و دیدگاه های غربی نیز می توان دین را با مردم سالاری جمع کرد و به نظریه مردم سالاری دینی معتقد شد.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مردم سالاری دینی، رهیافت هستی شناختی، خودآیینی، اصل گفتگو، انسان، عقل
  • محمدرحیم عیوضی، فرزاد جهان بین صفحه 213
    در این مقاله روند دگرگونی های ارزشی جامعه ایران در تحقیقات انجام گرفته از سال 1357تا 1388مورد بررسی قرار گرفته است. انقلاب اسلامی با اتکا به ارزش های معنوی و متعالی به پیروزی رسید و بی شک ادامه حیات جمهوری اسلامی و نیل به آرمان های جهانی انقلاب اسلامی جز از رهگذر حفظ و تقویت این ارزش ها ممکن نخواهد بود. بنابراین، شناخت تغییرات احتمالی اعتقادات و ارزش های جامعه ایران در طول این سال ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مطالعه براساس فراتحلیل نتایج پیمایش های ملی سال های 1357 تا 1388، به بررسی روند تغییرات ارزش های جامعه ایران در این بازه زمانی پرداخته است.
    کلیدواژگان: دگرگونی ارزشی، سکولاریسم، تعقل، قناعت، امید به آینده، ایران
  • حجت الله ابراهیمیان صفحه 243
    در کنار اکثریت مسلمان در کشور ایران، اقلیت های غیر مسلمان نیز وجود دارند که با داشتن تابعیت ایران، از اعضای ملت محسوب می شوند.
    این مقاله درصدد تبیین حقوق خاص و ویژه اقلیت های دینی در نظام سیاسی ایران است؛ بدین معنا که اقلیت های دینی در عین تمایل به برخورداری از رفتار برابر با اکثریت، برای حفظ و پاسداری از خصایص فرهنگی دینی خود خواهان انجام اقداماتی با حمایت دولت هستند که خوشبختانه در قوانین ایران چه در قانون اساسی و چه در قوانین عادی به این مهم پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حقوق، اقلیت های دینی، نظام سیاسی، قانون اساسی
|
  • Page 11
    The method of Imam Khomeini's leadership as a contemporary Islamic leadership can serve as an appropriate introduction to present a leadership model in Islam. This model has various aspects. Within the grasp of this article, one of the most important aspect of these will be studied namely an insightful leader. The most important characteristics of an insightful leader from Imam Khomeini's viewpoint are: prudence, to have an outlook and a plan for future, to know the nature of movements and alertness to confront them, to identify good-doers and evil-doers, to identify the enemy and his conspiracies and finally awareness of situations and dutifulness. Documents for these characteristics are Imam Khomeini's stipulations in his remarks or his behavior quoted by others.
    Keywords: Leadership, insight, prudence, to identify, piety
  • Page 35
    This article claims that according to Imam Khomeini, the political development originates from Islamic and divine principles and foundations and is based on maximum participation of each citizen. Its aim is happiness in this world and in the hereafter and material and spiritual improvement of the individual and the society with an inclination towards closeness to God and His satisfaction. Regarding its implementation it has four models: holy prophet's (S) model, Imam Ali's (A) model, Imam Mahdi's (A) model and Welayate Faqih. In contrast, political development according to western models is generally based on material needs, the improvement of the individual and the society's worldly status and political system. According to Imam Khomeini, politics is divided into three types: satanic, humanistic and divine. Divine politics covers all aspects of human life both in this world and in the hereafter. In Imam Khomeini's opinion political development is divided into two types transcendental and non-transcendental (low level and high level) and his choice is transcendental.
    Keywords: Imam Khomeini, political development, political development models, transcendental political, low level political development, normal political development
  • Page 61
    This article tries to demonstrate that Imam Khomeini's leadership does not comply with Max Weber's charismatic leadership theory but it has emanated from another model that has been explained in this article based on Allame Motahhari's opinions. In first section the nature of divine prophet's leadership has been clarified by refuting the theory of charismatic leadership. In second section the nature of Imam Khomeini's leadership has been clarified in the form of identifying why masses were attracted to him. Finally the main reason for Iranian people's attraction to Imam Khomeini has been offered which was his strong compliance and bonds with Islamic- Shiite culture not his personal characteristics.
    Keywords: Charismatic leadership, affectionate action, intellectuality, consider oneself the criteria, Islamic, Shiite culture, clerics, religious authority, Islamic revolution
  • Page 77
    Martyr Seyyed Muhammad Baqer Sadr is one of the scholars who have offered a relatively comprehensive theory regarding the nature, possibility, necessity and conditions of a revolution with the leadership of Islam and how this type of revolution can be implemented. His theory about revolution is not of post-revolutionary or analytic type but is pre-revolutionary and norm-based or guiding and denotative. Therefore it determines the worldview and ideology of revolution. Along this and emphasizing the theoretical pillars and foundations of history's norms and human's freedom, he explains the feasibility of revolution and its necessity for Islamic societies at this age. Then considering factors such as ideology and school of thought, chronological conditions and preparedness, familiarity with the school of thought and necessities, leadership capability, willingness, facilities and capabilities, he tries to answer how a revolution with Islamic leadership can be implemented.
    Keywords: Theory of revolution, Islamic revolution, norm, divine sign, verdict, freedom, socio, political norms
  • Page 109
    Regional uprisings mainly revolve around two issues; one is protest against foreign policies and presence of foreigners in the region and the other is dissatisfaction about domestic socio-economic conditions. But an interesting fact is that through the years regional Islamic movements have corrected their mistakes and decreased their weak points in such a way that each generation of Islamic movements enjoys more strength and less weak points than its predecessor. Along this, west has also updated its efforts to tackle public uprisings and has devised new forms for its policies. In Arabic revolutions in the region, Egypt is considered the most important country by experts therefore this article puts special emphasis on different generations of Islamic movements in this country.
    Keywords: Islamic movements, colonization, west, middle, east, Islamic revolution of Iran
  • Page 135
    Some experts believe that modern communications tools have paved the ground for the rapid globalization and maintain that modern communication technologies have crystalized the idea called "global village" in many parts of the world. In the past few decades, globalization has exerted impact on Iranian society on a large scale. This article tries to answer how this phenomenon has affected Iranian media in post-revolution Iran. To answer this question, the authors have examined globalization phenomenon from the aspect of the development in communication technologies in Iran. Subsequently they have studied the socio-cultural implications of technology growth.
    Keywords: Globalization, technology, IT, information technology
  • Page 161
    While communism and capitalism were competing to extend to larger geographical regions, Islamic revolution of Iran founded a political system based on an Islamic ideology and a new player with new standards was introduced as a new agency in the international system. Necessities of an Islamic ideology posed challenges for the interaction of this new agency with established international structures. This article tries to answer how the international system interacts with this new agent. The hypothesis of this article is that the confrontation of this structure and the new agency is for ideologicalreasons. To investigate this relationship and to identify its type we will consider theories such as British School, Constructivism, neo-Realism and the paradigm of the clash with the dominant system.
    Keywords: Islamic revolution, agency, structure, ideology, international relations
  • Page 189
    In this article the author clarifies his epistemological approach to democracy based on its two crucial principles namely autonomy and dialogue. He has demonstrated that distinguished scholars of this approach deny the integration of religion and democracy and believe in the impossibility of religious democracy. Given this theory, the author has criticized humanological and epistemological foundations of this theory and by criticizing its governing principles he has demonstrated that contrary to this theory, it is quite feasible to integrate religion and democracy even with western definitions and viewpoints.
    Keywords: Democracy, religious democracy, epistemological approach, autonomy, the principle of dialogue, human, intellect
  • Page 213
    This article studies the trend of transformation of the values in Iranian society in researches conducted from 1979 to 2010. Islamic revolution gained victory supported by spiritual and transcendental values. There is no doubt that the sustenance of Islamic republic of Iran and the achievement of Islamic revolution's global causes will never be possible but through the preservation and reinforcement of these values. Therefore identifying the possible transformation of beliefs and values of Iranian society over these years is of substantial importance. This study is based on meta-analysis of national surveys conducted from 1979 to 2010 and investigates the trend of changes in the values of Iranian society.
    Keywords: Value transformation, secularism, intellectualism, thrift, hope for Iran's future
  • Page 243
    Along with the majority of Muslims in Iran, there are non-Muslim minorities with Iranian nationality. This article tries to explain the exclusive rights of religious minorities in Iranian political system; that means although religious minorities tend to be treated as the majority, they would like to preserve and protect their cultural-religious characteristics with the support of the government. Fortunately Iran's laws both constitutional and non-constitutional cover this issue.
    Keywords: Law, religious minorities, political system, the constitution