فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 33 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 33 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/12
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمدرضا یوسفی، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 9
    این پژوهش کوشیده است با روش توصیفی و تحلیلی و به مدد قرآن به عنوان نخستین و مهم ترین منبع و آنگاه تفاسیر برتر و منابع دسته اول و مهم در این حوزه به بررسی و تبیین دیدگاه قرآن درباره اهداف بیداری اسلامی بپردازد. نتیجه پژوهش دستیابی به یک هدف غایی، یعنی قرب الهی و انسان کامل شدن و چهار هدف میانی(واسطه ای) شامل استقلال سیاسی و رفع استعمار، تحقق دولت اسلامی، ثبات و بقای نظام اسلامی و ایجاد نظام عادلانه اسلامی است که امت مسلمان باید آنها را تحقق بخشد و آثار شرک در تمام این جنبه ها را بزداید و روح توحیدجویی و قرب به خدا را در تمام ارکان سیاسی و کارگزاران نظام، قانون مند و اجرایی سازد
    کلیدواژگان: قرآن، اهداف، بیداری اسلامی، انسان کامل، دولت اسلامی
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 27
    پرسش پژوهش حاضر این است که چه تعاملاتی میان بیداری اسلامی و شکل گیری امت اسلامی وجود دارد؟ لذا با استفاده از روش توصیفی تحلیل اسنادی و با ارائه مستندات قرآنی و روایی و ذکر شواهدی از آراء اندیشمندان و مصلحانی همانند امام خمینی+، سعی شده این مفروض اثبات گردد که میان بیداری اسلامی و وحدت امت اسلامی تعاملات راهبردی وجود دارد و از مولفه های اساسی تحقق همدیگر به شمار می آیند.
    نگارنده بر این باور است که یکی از مصادیق اساسی بیداری اسلامی توجه به آرمان وحدت مسلمانان و ایجاد امت اسلامی است؛ همچنان که یکی از راهکارهای اسلامی و زمینه ساز وحدت مسلمانان و شکل گیری امت اسلامی، آگاهی بخشی و بیدارسازی مسلمانان نسبت به آرمان ها، اهداف و وظائف اسلامی است. رمز اتحاد ملل مسلمان در تحقق اسلام و پایبندی واقعی مردم و زمامداران آنها به این دین حنیف نهفته است تا به دور از هر عامل تفرقه برانگیزی، مسیر اتحاد و همبستگی امت در پرتو مکتب توحید، هموار و مهیا گردد. البته یکی از آفات جریان بیداری اسلامی امروز، عملکرد تفرقه انگیز جریان های افراطی سلفی وهابی است که مبارزه با چنین جریانی، اولین اقدام راهبردی در جهت تحقق آرمان وحدت امت اسلامی است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، امت واحده، رسالت جهانی، قرآن، روایات
  • عبدالکریم خیامی صفحه 43
    تحولات اخیر خاورمیانه از سوی شخصیت ها و مقامات مختلف کشورهای جهان به شیوه های متفاوتی تببین شده است. نامگذاری این تحولات با عناوینی چون بیداری اسلامی، بیداری انسانی، بهار عربی و انقلاب یاسمن، نشان دهنده وجود نظریه های متفاوت در این زمینه است که به طور طبیعی به اقدامات متفاوتی در صحنه عمل سیاسی منجر می شود. از جامع ترین و منسجم ترین موضع گیری های مقام معظم رهبری، متن سخنرانی معظم له در اجلاس بین المللی بیداری اسلامی است. این نوشته تلاش دارد تا ضمن معرفی اجمالی سایر نظریه ها به ویژه «بیداری انسانی»، از رهگذر تحلیل چند سطحی متن مذکور، به تبیین چارچوب نظری و مفهومی نظریه «بیداری اسلامی» کمک کند.
    کلیدواژگان: اجلاس بین المللی بیداری اسلامی، تحولات خاورمیانه، رهبر معظم انقلاب، بیداری انسانی، بیداری اسلامی
  • محسن کربلایی نظر، حمید پارسانیا صفحه 67
    شناخت دقیق و جامع از ماهیت هر مسئله ای، از مهم ترین امور مربوط به آن قلمداد می شود تا به واسطه این شناخت، قضاوت و تصمیم در مورد آن امر بهتر صورت پذیرد. این امر در ارتباط با مسئله بیداری اسلامی به دلیل وجود تحلیل های متعدد و بعضا متضاد از آن (نظیر عربی، آمریکایی و یا اسلامی بودن ماهیت آن) اهمیت مضاعفی پیدا می کند، لذا در این متن به ماهیت شناسی این جریان از منظر رهبر انقلاب پرداخته شده است. این ماهیت شناسی به واسطه بررسی سه ساحت پیش زمینه ها، عنصر میدان دار و عوامل معارض و مزاحم با این جریان بررسی شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، رهبر معظم انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، مردم، استکبار
  • محسن محمدی، محمدهادی فلاح زاده صفحه 83
    امام خمینی با پیام و سخنرانی در ایام حج سعی کرد روح بیداری اسلامی را در مبارزه با استعمار و استکبار مطرح و مسلمانان را به کارکردهای سیاسی و اجتماعی مغفول حج در عزت بخشی و نهضت اسلامی متوجه کنند. از نظر امام خمینی، حج فضایی برای آگاهی و روشنگری نسبت به اسلام و مسائل جهان اسلام است و برائت از مشرکین در راستای هویت بخشی و انسجام بخشی جهان اسلام در مقابل کفر و استعمار به عنوان دشمن مشترک مسلمانان است. افزون بر این، حج با تقویت هویت تمدنی و رنگ باختن ملیت ها هم بستگی مسلمانان را در سطح جهان اسلام ارتقا می دهد. امام خمینی از مناسک اخلاقی و عرفانی حج، تفسیری کاملا سیاسی و انقلابی ارائه می کنند. افزون بر این، حج زمینه بسیار مناسبی برای صدور بیداری اسلامی است و ایمان و اخلاقی که در پرتو مناسک حج ایجاد می شود، عرفانی را تداعی می کند که حماسه ای جاودان بیافریند.
    کلیدواژگان: حج، بیداری اسلامی، امام خمینی، استعمار، اسلام سیاسی، احیاگری دینی
  • مجید مبینی مقدس، نرگس عبدسرمدی صفحه 103
    انقلاب اسلامی ایران، به عنوان سرآغاز بیداری اسلامی معاصر، رسالت آگاهی رسانی به مردم کشورهای منطقه پیرامون فرصت ها و چالش های خیزش های انجام شده را برعهده دارد. از سوی دیگر، آگاه سازی مردم کشورهایی که هنوز بیداری اسلامی در آنچا فراگیر نشده است، رسالت دیگری است که انقلاب اسلامی بر دوش دارد و بنیانگذار انقلاب از آن با عنوان صدور انقلاب یاد می کردند. ابزار برقراری ارتباط انقلاب اسلامی ایران با مردم کشورهای منطقه، دیپلماسی عمومی است. مطالعه حاضر می کوشد ضمن واکاوی مفهومی دیپلماسی عمومی و تبیین انواع آن، با استفاده از چارچوب مفهومی و نظری ارائه شده و با تاکید بر اندیشه مقام معظم رهبری، مدلی را برای دیپلماسی عمومی فعال مبتنی بر فضای سایبر، به منظور ارتباط موثرتر با مردم کشورهای اسلامی ارائه نماید
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، دیپلماسی رسمی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی عمومی نوین، رسانه
  • یحیی فوزی صفحه 123
    هدف این مقاله تبیین و توصیف جریان های فکری درون جنبش بیداری اسلامی است. بر اساس یافته های این پژوهش، جنبش بیداری اسلامی متاثر از هشت جریان مهم است که هر یک از آنها نیز به جریان فرعی تری تقسیم می شوند که تفاوت های مهمی در نوع نگاه به اسلام و احکام اسلامی و نحوه تعامل با دیگر مسلمانان و مشی مبارزاتی خود دارند. غلبه هر یک از این جریان ها در روند جنبش بیداری اسلامی می تواند تبعات متفاوتی را برای جهان اسلام و امت اسلامی به دنبال داشته باشد؛ لذا جمهوری اسلامی ایران به عنوان پرچمدار یک جریان مهم در جنبش بیداری اسلامی باید با شناسایی دقیق و موردی این جریان ها به اتخاذ راهبردهای مناسب به منظور تقویت جریان های عقل گرا، وحدت گرا و اجتهادی اقدام کند.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، جریان شناسی فکری، وهابی، سلفی، شیعیان
  • جواد جمالی، ابراهیم شفیع پور صفحه 141
    بی شک، انقلاب اسلامی ایران منشا بیداری اسلامی در خاورمیانه بوده است. به همین دلیل نظام جمهوری اسلامی نقش الگو و جهت دهندگی برای تحولات سیاسی اخیر منطقه خواهد داشت. بیداری اسلامی در کشورهای عربی توانست گفتمان مسلط حکومت های استبدادی در منطقه خاورمیانه را زیر سوال برده و اساس آن نظام ها را برچیند. مجموعه این تحولات حاوی فرصت هایی چون مسلط کردن گفتمان مقاومت، تعیین سرنوشت مردم توسط خودشان، برپایی حکومت های اسلامی و... است. همچنین حضور بیگانگان و غربیان در منطقه و تحولات آن، مصادره شدن انقلاب های مردم مسلمان منطقه به نام برخی اشخاص و گروه ها، انحراف مسیر تحقق اهداف انقلابی مردم و استحاله یافتن آنها از جمله تهدیدهای اصلی فراروی انقلاب های مردمی کشورهای منطقه به شمار می رود. لذا ما در این نوشتار برآنیم تا چالش ها و فرصت هایی که این تحولات ژئوپولوتیک در آینده برای انقلاب اسلامی ایران فراهم خواهد کرد را با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، امنیت ملی، فرصت ها و تهدیدها
  • حسین اسماعیل نسب، علی بابایی مهر صفحه 157
    خاورمیانه از دیرباز به دلیل موقعیت خاص ژئوپلتیک و دارا بودن منابع انرژی جهان، مورد توجه بوده است. علت توجه نظام سلطه به این منطقه نیز حفظ امنیت انرژی آینده خود و تضمین بیشتر امنیت اسرائیل در رویارویی با کشورهای اسلامی پس از بیداری اسلامی است. لذا می توان به منابع طبیعی موجود در منطقه به عنوان ابزاری قوی در دست کشورهای اسلامی متحول شده خاورمیانه اشاره کرد که برای پیشبرد اهدافشان برای آینده از آنها سود بجویند و در تعامل با نظام سلطه، مانند گذشته مغلوب و متضرر نباشند و تهدیدهایی که این منابع طبیعی در گذشته برای آنها فراهم می آورده را به فرصت هایی برای پیشرفت تبدیل کنند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با نگاهی اجمالی به سخنان مقام معظم رهبری و فرمایشات ایشان در مورد صیانت از منابع طبیعی توسط کشورهای اسلامی و نقشه های غرب برای تسلط مجدد بر منطقه بعد از روی کار آمدن دولت های اسلامی جدید، به موضوع پرداخته شود و بر اهمیت منابع طبیعی برای تحت فشار قرار دادن نظام سلطه و غرب تاکید و راه کارهایی ارائه شود.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، تعامل با نظام سلطه، فرصت و تهدید، خاورمیانه جدید
  • سید محمدصادق حسینی، ابراهیم برزگر صفحه 173
    نظریه پخش یا «اشاعه» یکی از نظریه های رایج در باب توضیح چگونگی انتشار پدیده ها و گسترش ایده ها و اندیشه هاست که در حوزه های متعدد مطالعاتی مطمح نظر پژوهندگان است. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن بررسی نظریه پخش و مولفه های مختلف این نظریه، بر اساس این نظریه نشان داده شود که آیا انقلاب اسلامی ایران تاثیری بر عربستان داشته است یا خیر؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ به این سوال، این تاثیرگذاری به چه میزان و به چه شکل بوده است؟
    نتیجه پژوهش حاضر حاکی از آن است که انقلاب اسلامی ایران بر عربستان سعودی و به ویژه بر شیعیان این کشور، تاثیر قابل توجهی داشته است و نظریه پخش به عنوان چارچوب نظری این تحقیق می تواند این تاثیرگذاری را به خوبی نشان دهد.
    کلیدواژگان: نظریه پخش، انقلاب اسلامی ایران، عربستان سعودی، شیعیان
  • غلامحسین بلندیان، محمدصادق نجفی صفحه 189
    انقلاب اسلامی ایران با اثبات امکان پذیر بودن تغییر به ملت های مسلمان، باعث شد تا مسلمانان از فضای رخوت و رکود ناشی از اتکا به ایدئولوژی های غربی و نبود مدل یک انقلاب و حکومت دینی فاصله بگیرند و با الگوبرداری از روش ها و ارزش های انقلاب ایران، فعال شده و مطالبات خود را به صورت جدی تری پیگیری کنند.
    انقلاب اسلامی و تداوم حرکت آن در غالب نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگویی موفق پیش روی ملت های مسلمان قرار گرفته و آنان را به حرکت در جهت تغییر فضای موجود متمایل کرده است. حاصل این حرکت امروز به شکل بیداری اسلامی در کشورهای منطقه به ویژه بحرین قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: بحرین، ایران، انقلاب اسلامی ایران، بیداری اسلامی، امام خمینی، مردم سالاری دینی
  • حسینعلی توتی، احمد دوست محمدی صفحه 209
    با توجه به اهمیت تحولات اخیر در خاورمیانه، هدف پژوهش حاضر بررسی و تجزیه و تحلیل ظرفیت های موجود در بطن این تحولات برای انقلاب اسلامی ایران، در راستای تاثیرگذاری به این تحولات است. پیش از بازشناسی محتوای اندیشه ورزی و قدرت نرم افزاری ایران در عرصه های جهانی، باید به تجزیه و تحلیل این بخش از قدرت نرم ایران در سطح خاورمیانه به ویژه کشور بحرین پرداخت؛ همچنین در جهت بهینه سازی فرصت های موجود در تحولات اخیر راهبردهایی ارائه شده است. برای پاسخگویی به سوال اصلی، مجموعه ای از مقالات و تحلیل های مرتبط، با روش تحلیلی و استقرایی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، انقلاب بحرین، ج، ا، ایران، راهبرد، قدرت نرم
  • فرشاد مهدی پور، سید حسین هاشمیان صفحه 227
    تحولات کشورهای خارومیانه عربی و شمال آفریقا که اکنون بسیاری آن را با عنوان بیداری اسلامی می شناسند، دسته بندی ها و جریان شناسی های تازه ای را در فضای منطقه و جهان اسلام ایجاد کرده است. بنای اصلی در پژوهش حاضر بر آن بوده است که نظر به این تحولات، وضعیت رسانه های مکتوب (روزنامه های اصلی) در کشورهای حوزه جغرافیایی مذکور (الجزایر، اردن، مصر، لبنان، یمن، عربستان، لیبی، کویت، امارات، سوریه، سودان، قطر، عمان، بحرین و عراق)، مورد بررسی قرار گرفته و مواضع این رسانه ها نسبت به این مسئله (بیداری اسلامی) و برخی موضوعات مرتبط با آن مورد سنجش قرار گیرد. بخش پایانی مقاله نیز شامل پیشنهادهایی سیاستی برای تنظیم نحوه عملکرد جمهوری اسلامی در این حوزه است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، رسانه، مطبوعات، بیداری اسلامی، جمهوری اسلامی
  • غلامحسن مقیمی، محمد ستوده صفحه 249
    این تحقیق می کوشد تا توهم شیعه هراسی را، به عنوان یکی از مهم ترین تهدیدات بیداری اسلامی، کالبد شکافی نماید. از این منظر، علل بروز و راهکارهای مقابله با آن مهم ترین دغدغه این نوشتار است. به نظر نگارنده استراتژیست های هژمونی بین المللی، بعد از ظهور بیداری اسلامی در ایران، متوجه پتانسیل بالای قدرت نرم شیعه در جهت جریان سازی عدالت طلبی، ظلم ستیزی و استقلال طلبی شدند که اگر کنترل نشود به زودی مرزهای ایران را درمی نوردد و زمینه گسترش اسلام سیاسی و دولت های اسلامی مشابه ایران را در منطقه خاورمیانه فراهم می آورد. از این رو پروژه شیعه هراسی به منظور مصادره مفاهیم اصیل اسلام ناب طراحی شده است که راهکار مقابله با آن، بصیرت سیاسی و واکاوی آموزه های صلح جویانه، وحدت طلبانه و کنش ارتباطی متعقلانه و معنویت خواهانه اسلام است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، شیعه هراسی، قدرت نرم اسلام، راهکارها
  • یحیی معروف صفحه 269
    در سال های اخیر واژه «هلال شیعی» از سوی عبدالله دوم پادشاه اردن، مطرح شد که در خلال آن خطر قدرت گرفتن شیعیان را در منطقه مطرح کرد. به عقیده آنها جمهوری اسلامی ایران می تواند، با اعمال نفوذ طبیعی در میان شیعیان عراق، تحولات ژئوپلتیک خاورمیانه را هدایت کرده و موازنه قدرت را به نفع شیعیان و علیه منافع آمریکا و اسرائیل تغییر دهد. این مقاله بر آن است تا به سوال های زیر پاسخ دهد:1. مقصود از شیعه چه فرقه ای است؟ 2. نقش هلال شیعی در ژئوپلیتیک خاورمیانه چیست؟ 3. منظور از هلال شیعی، هلال جغرافیایی است یا سیاسی؟ 4. آیا هدف از هلال شیعی، ایران هراسی است؟ 5. دغدغه های استراتژیک آمریکا درباره مولفه تشیع در خاورمیانه چیست؟ 6. آیا هلال شیعی شکل گرفته است؟
    کلیدواژگان: قلمروهای شیعه نشین، هلال شیعی، جمهوری اسلامی ایران، عراق، آمریکا، اسرائیل
  • محمد جواد هراتی صفحه 285
    آینده تاثیرات انقلاب اسلامی ایران بر گفتمان بیداری اسلامی و تاثیر تحولات بیداری اسلامی بر انقلاب اسلامی ایران از مسائلی است که پژوهش درباره آن ضرورت دارد. سئوال از اینکه انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر آینده گفتمان انقلاب اسلامی ایران خواهد داشت و تحولات موسوم به بیداری اسلامی نیز چه تاثیری بر انقلاب اسلامی ایران خواهد گذاشت، از سئوالات مهم در ارتباط با آینده تعامل این دو می باشد که نگارنده با استفاده از شیوه سناریونویسی به عنوان یکی از روش های «آینده پژوهی» به دنبال پاسخ به این سوال است. نتیجه این است که هر دو پدیده در آینده تاثیر مثبت به معنای تاثیر تقویتی بر یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، انقلاب اسلامی ایران، بیداری اسلامی، تاثیر مثبت
  • فاطمه محمدی زاده، عباس اسدی صفحه 303
    سوال اصلی تحقیق این است که در نحوه انعکاس اخبار جنبش های سه کشور بحرین، یمن و سوریه چه تفاوت هایی در عملکرد مطبوعات اعم از اصولگرا و اصلاح طلب وجود دارد؟ در بخش نظری پس از مروری بر نظریه های برجسته سازی و برساخت گرایی اجتماعی با استفاده از نظریه سازه انگاری نقش ارزش، هویت و هنجار در جنبش های اجتماعی منطقه مورد توجه قرار می گیرد. در این پژوهش، ده روزنامه در یک دوره شش ماهه از اول بهمن 89 تا آخر تیر 90 با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مطبوعات، تحلیل محتوا، بحرین، یمن، سوریه، بیداری اسلامی
  • حسن بشیر، کاظم موذن صفحه 323
    هدف این مقاله شناسایی مولفه های دیپلماسی رسانه ای ایالات متحده آمریکا در قبال تحولات بیداری اسلامی در پنج کشور تونس، مصر، یمن، بحرین و لیبی است. بدین منظور سایت فارسی زبان شبکه صدای آمریکا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، در فاصله زمانی 1 ژانویه 2011 تا 1 ژوئیه 2011 و در قالب سه نظریه دروازه بانی، برجسته سازی و بازنمایی مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. بررسی نتایج تحلیل محتوا و تفسیر آن در چارچوب مفهوم دیپلماسی رسانه ای نشان می دهد که ایالات متحده از طریق رسانه رسمی بین المللی خود یعنی صدای آمریکا، علی رغم اشتراکات فراوان، رویکرد واحدی نسبت به تحولات بیداری اسلامی در شش ماهه اول 2011 در خاورمیانه ندارد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، ایالات متحده آمریکا، سایت فارسی صدای آمریکا، بیداری اسلامی
|
  • Muhammad Reza Yosofi, Muhammad Ali Rezae Isfahani Page 9
    Having applied descriptive analysis and using holy Quran as the primary and most important resource and then prominent Quran interpretations as well as primary and important resources in this field, this article has tried to study and explain holy Quran's viewpoint about the objectives of Islamic awakening. The result is the achievement of an ultimate goal i.e. closeness to God and becoming a Perfect Human and some intermediary goals including political independence and the removal of colonization, implementation of an Islamic state, preservation of Islamic system and creating an Islamic system based on justice. Muslim nations should implement these objectives and remove all forms of shirk [paganism] in these fields and make monotheism and closeness to God legal and practical in all political pillars of the system and its workers.
    Keywords: Quran, objectives, Islamic awakening, Perfect Human, Islamic state
  • Bahram Akhavan Kazemi Page 27
    The main inquiry of this article is what interactions are there between Islamic awakening and the formation of an Islamic ummah. Therefore applying descriptive analysis of documents and offering evidences from Quran and traditions as well as opinions of scholars and reformers such as Imam Khomeini, it has been tried to prove this assumption that there is strategic interactions between Islamic awakening and unity of Islamic ummah and they are main component for each other to be implemented. The author believes that one of the main instances of Islamic awakening is observing the aspiration of Muslim unity and an Islamic ummah; one of the Islamic ways to pave the ground for Muslim unity and formation of an Islamic ummah is to increase Muslim's awareness and alertness toward Islamic aspirations, objectives and duties. The key to Muslim's unity lies in the implementation of Islam and people's and ruler's real faith in this religion so that away from any dispersive factor the way toward unity and consolidation of ummah can be paved in the light of monotheism. However one of the threats of Islamic awakening is the extremist wahhabi's dispersive behavior. Fighting this current is the first strategic measure to implement the aspiration of a united Islamic ummah.
    Keywords: Islamic awakening, single ummah [single Islamic nation], global mission, Quran, traditions
  • Abdolkarim Khayyami Page 43
    Recent developments in the middle-east have been differently explained by different figures and dignitaries from different countries of the world. Calling these developments as "Islamic awakening", "Human awakening", "Arab Spring" and "Purple Revolution" indicates there are different theories in this regard definitely leading to different measures in the political arena. Among supreme leader's most comprehensive and systematic speeches is his speech in international conference on Islamic awakening. Briefly introducing other theories especially "human awakening" this article tries to explain a theoretical and conceptual framework of "Islamic Awakening" through a multi-layer analysis of the abovementioned speech.
    Keywords: international conference of Islamic awakening, developments in the middle, east, supreme leader of the Islamic revolution, human awakening, Islamic awakening
  • Mohsen Karbalae Nazar, Hamid Parsania Page 67
    A precise and comprehensive knowledge of nature of issues is among the most important affair related to the same issue so that through this knowledge a better judgment and decision can be achieved. It gains more importance in the case of Islamic awakening due to numerous analyses sometimes quite contrastive (such as its Arabian, American or Islamic nature). This article tries to find the nature of this current through supreme leader's viewpoint and by studying three aspects of "the grounds", "dominant element" and "opposing and contrasting factors".
    Keywords: Islam, supreme leader of Islamic revolution, Islamic awakening, Islamic revolution, people, global arrogance
  • Mohsen Muhammadi, Muhammad Hadi Fallahzadeh Page 83
    With his speeches and messages in hajj days, Imam Khomeini tried to introduce Islamic Awakening as the spirit of war against colonization and global arrogance and attract Muslim's attention to political and social functions of hajj to offer Muslims dignity and inspire them to start an Islamic movement. In his opinion, hajj is an atmosphere to gain knowledge about Islam and to enlighten people about Islam and issues of the Islamic world. "Disassociation with pagans" is to give identity and unity to Islamic world against pagans and colonial powers as the common enemies of Muslims. Through reinforcing civilization identity and removing ethnic discrimination and racism, hajj also increases Muslim's unity throughout the Islamic world. Imam Khomeini offers a completely political and revolutionary interpretation of ethical and spiritual rites of hajj. In addition Hajj is a very suitable opportunity to expand Islamic awakening. The faith and ethics created during hajj reflect a spirituality that can create an eternal epic.
    Keywords: hajj, Islamic awakening, Imam Khomeini, colonial powers, political Islam, religious revivalism
  • Majid Mobini Moqaddas, Narges Abd Sarmadi Page 103
    As the pioneer of contemporary Islamic awakening, Islamic revolution of Iran has a mission to inform people of middle-east region about the opportunities and challenges of recent uprisings. On the other hand, it has yet another mission, called the exportation of the revolution by late Imam Khomeini, to inform people of the countries where Islamic awakening has not spread yet. The tool Islamic revolution can use to communicate with people of countries in the region is general diplomacy. Having conceptually explored general diplomacy and its types, the current study tries to propose a model for an active general diplomacy based on cyber space to have more effective relations with people in Islamic countries using a conceptual and theoretical framework.
    Keywords: Islamic awakening, official diplomacy, general diplomacy, new general diplomacy, media
  • Yahya Fowzi Page 123
    This article tries to explain and describe thought currents within the Islamic awakening. Based on the findings of this research, Islamic awakening is influenced by eight important currents each of which are divided into secondary currents. These currents have important differences in their viewpoint toward Islam, Islamic laws, their fighting strategies and how to interact with other Muslims. Domination of each current in the process of Islamic awakening may lead to different consequences for Islamic world and Muslim ummah [nation]. Therefore Islamic Republic of Iran as the flag-bearer of an important current in Islamic awakening should precisely identify each current and adopt suitable strategies to reinforce currents that are intellect-oriented, unity-oriented and ijtihad-oriented.
    Keywords: Islamic awakening, identifying thought currents, wahhabis, extremists, Shiites
  • Javad Jamali, Ebrahim Shafipoor Page 141
    Undoubtedly Islamic Revolution of Iran has been the source of Islamic awakening in the middle-east. Therefore Islamic Republic of Iran plays the role of an example and a director of political developments in the region. Islamic awakening in Arab countries has been able to question the dominant discourse of dictators in the middle-east region and topple their regimes. These developments include opportunities such as making the resistant discourse dominant, people choosing their destiny themselves, establishing Islamic states etc. Among the threats faced by public revolutions in these countries are the presence of aliens and westerns in the region and its developments, attributing people's revolutions to some figures and groups, deviation in the implementation of people's revolutionary objectives and metamorphosis of these revolutions. Therefore this article tries to study challenges and opportunities of these geopolitical developments for Islamic revolution of Iran in the future using library and document method.
    Keywords: Islamic awakening, Islamic revolution of Iran, national security, opportunities, threats
  • Ali Babaee Mehr, Hussein Emsaeeli Nasab Page 157
    Middle-east region has been at the center of attention since a long time ago due to its special geopolitical situation as well as its bountiful energy resources. Domination system's attention to this region is because they try to secure their future energy and guarantee Israel's security against Islamic countries subsequent to Islamic awakening. Therefore natural resources in this region can be a powerful tool at the disposal of transformed Islamic countries in the middle-east which they can apply to implement their objectives for the future and not be defeated and passive in the interaction with domination system. They should try to change the same natural resources which were threats for them into opportunities for progress. This article tries to review supreme leader's statements about preservation of natural resources by Islamic countries and western conspiracies to re-dominate the region after new Islamic governments are in place. It also emphasizes the importance of natural resources to put more pressure on domination system and west and proposes some solutions.
    Keywords: natural resources, interaction with domination system, opportunities, threats, new middle, east
  • Seyyed Muhammad Sadeq Husseini, Ebrahim Barzegar Page 173
    "Broadcast" theory is one of the common theories explaining how phenomena and ideas spread. It is used by researchers in different fields of study. Having studied broadcast theory and its different components, this article tries to represent whether Islamic revolution of Iran has exerted influence on Saudi Arabia. And if positive, how it has influenced and how much it has been.The results suggest that Islamic revolution of Iran has exerted remarkable influence on Saudi Arabia especially Shiites in this country and that broadcast theory as a theoretical base of this study can properly show this influence.
    Keywords: broadcast theory, Islamic revolution of Iran, Saudi Arabia, Shiites
  • Muhammad Sadeq Najafi, Gholamhussein Bolandiyan Page 189
    Proving the possibility of change to Muslim nations, Islamic revolution of Iran helped Muslims step out of the recession caused by imitating western ideologies and lack of a model for revolution and a religious state. Adopting methods and values of Islamic revolution of Iran they have become active and they follow up their demands more seriously.Islamic revolution and its constant movement in the framework of a system called Islamic republic of Iran have been regarded as a successful role model by Muslim nations and has inclined them toward changing the current atmosphere. The result is Islamic awakening in regional countries specially Bahrain.
    Keywords: Bahrain, Iran, Islamic revolution, Islamic awakening, Imam Khomeini (PBUH), religious democracy
  • Hussein Ali Tooti, Ahmad Doost Muhammadi Page 209
    Regarding the importance of recent developments in the middle-east, this article is aimed at studying and analyzing the existing capacities these developments have for Islamic revolution of Iran in order to exert influence on them. Before reviewing Iran's intellectual capacities and soft power in international arenas, this part of Iran's power should be analyzed in the middle-east region especially Bahrain; some strategies have also been presented to optimize existing opportunities. To address the main inquiry, a set of articles and related analyses have been studied applying analytic and inductive method.
    Keywords: Islamic awakening, Bahrain revolution, Islamic republic of Iran, strategy, soft power
  • Farshad Mahdipoor, Seyyed Hosein Hashemian Page 227
    Developments in Arab countries of the middle-east and North Africa currently known by many as Islamic Awakening have created new groups and currents in the region and Islamic world. In view of these developments, this article mainly studies the status of printed media (main newspapers) in the abovementioned geographical region (Algeria, Jordan, Egypt, Lebanon, Yemen, Saudi Arabia, Libya, Kuwait, UAE, Syria, Sudan, Qatar, Amman, Bahrain and Iraq). Stances of these newspapers toward Islamic Awakening and some related issues have been analyzed. Final section includes political suggestions to regulate Islamic Republic of Iran's performance in this field.
    Keywords: middle, east, media, printed media, Islamic Awakening, Islamic Republic of Iran
  • Gholam Hussein Moqimi, Muhammad Sotoodeh Page 249
    This article tries to inspect the delusion of Shiite-o-phobia as one of the most important threats for Islamic Awakening. How it has appeared and how it should be handled is the most important concern of this article. The author believes that following the emergence of Islamic Awakening in Iran, strategists of international hegemony have figured out the high potential of Shiite's soft power to create justice-seeking, anti-tyranny and independence-seeking currents that if not controlled may spread out of Iran and pave the ground for the expansion of political Islam and Islamic states similar to Iran in the middle-east. Therefore Shiite-o-phobia project has been designed for the purpose of deviating original Islamic concepts. This project can be foiled through political insight and exploring peace and unity-seeking teachings of Islam and its reasonable and spiritual interaction.
    Keywords: Islamic Awakening, Shiiteophobia, soft power of Islam, solution
  • Yahya Maroof Page 269
    In recent years the term "Shiite Crescent" was first applied by king Abdullah II king of Jordan through which he put forth the threat of Shiite's empowerment. In their opinion, Islamic Republic of Iran is capable of controlling geopolitical developments in the middle-east via its influence on Iraqi Shiites and change the power balance to Shiite's interests and against American and Israeli interests. This article is aimed at addressing these questions:1-What denomination do they mean by Shiite? 2-What is the role of "Shiite Crescent" in geopolitical developments in the middle-east? 3-Is "Shiite Crescent" a geographical crescent or a political one? 4- Is "Shiite Crescent" aimed at Iran-o-phobia? 5-What are strategic concerns of US about the element of Shiite Islam in the middle-east? 6-Has "Shiite Crescent" been formed?
    Keywords: Shiite territories, Shiite Crescent, Islamic Republic of Iran, Iraq, US, Israel
  • Muhammad Javad Harati Page 285
    The prospect of Islamic revolution of Iran's influence on Islamic awakening and Islamic awakening's influence on Islamic revolution of Iran are among the issues that are necessary to be researched. What influences Islamic Republic of Iran will have on Islamic awakening and what influences developments called Islamic awakening will have on Islamic revolution of Iran are among important questions regarding the prospect of interaction among these two. Applying scenario writing, the author tries to address this question. The author concludes that these two have positive effect on each other; they will reinforce each other.
    Keywords: future studies, Islamic revolution of Iran, Islamic awakening, positive effect
  • Abbas Asadi, Fateme Muhammadizadeh Page 303
    The main inquiry of this article is how differently the news of uprisings in Bahrain, Yemen and Syria has been covered in conservative and reformist press. In the section of theories, a review of agenda-setting and social constructionism has been offered and using theory of constructivism the role of values, identity and norms in social uprisings has been studied. In this article, ten newspapers in a six month period (from Jan 21st 2011 to Jul 22nd 2011) have been studied applying content analysis.
    Keywords: press, content analysis, Bahrain, Yemen, Syria, Islamic awakening
  • Hassan Bashir, Kazem Moazzen Page 323
    This article is aimed at identification of elements in US media's diplomacy toward developments of Islamic awakening in Tunisia, Egypt, Yemen, Bahrain and Libya. To this end, VOA Farsi website has been studied and analyzed applying qualitative content analysis from Jan 1st 2011 to Jun 1st 2011 in the framework of theories of goalkeeping, agenda-setting and media representation theory. Studying the results and their interpretation in the framework of the concept of media diplomacy indicates that through its official international media namely VOA, United States does not have a single approach toward the developments of Islamic awakening in the first half of 2011 in the middle-east.
    Keywords: media's diplomacy, United States of America, VOA Farsi website, Islamic awakening