فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 34 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 34 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، چمران بویه صفحه 9
    فرآیند تصمیم گیری در مورد کنش های ژئوپلیتیکی یا منشا مردمی داد و قانونمندی و مشروعیت خود را از ناحیه مردم و حوزه عمومی می گیرد و یا اینکه خارج از اراده حوزه عمومی، استراتژی ها و تصمیمات در دایره نهادهای رسمی و نخبگان سیاسی (حوزه رسمی) گرفته می شود. بر این اساس، هدف این مقاله ضمن تبیین جنبه های قانونی کنش های ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران، پاسخ به این پرسش است که منشا مشروعیت کنش های ژئوپلیتیکی ایران چیست؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد که استراتژی های ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی متکی به قوانینی است که در نهادهای قانون گذاری به ویژه مجلس شورای اسلامی به تصویب نمایندگان ملت رسیده است. ازاین رو، قوانینی که از چنین مجلسی می گذرد مشروعیتی مردمی دارد. بنابراین، کنش های ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی مشروعیتی مردمی و قانونی دارد.
    کلیدواژگان: کنش ژئوپلیتیکی، قانون، سند چشم انداز، قوانین پنج ساله توسعه کشور، استراتژی ژئوپلیتیکی
  • سید جواد امام جمعه زاده، نادیا همگان مراد صفحه 29
    نوشتار حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال است که چگونه می توان هویت ملی را از هجوم هویت های بیگانه در فضای جهانی شدن حفظ کرد؟ لذا این فرضیه را مطرح کرده است که هر هویتی متشکل از دو گونه ساختار مادی و معنایی است و در صورت حفظ ساختارهای معنایی هویت ملی می توان به بازتولید ساختارهای مادی در فضای جهانی شدن پرداخت.در این راستا، مقاله با تفکیک میان ساختارهای مادی و معنایی هویت ایرانی اسلامی و بیان مولفه های هر یک از آنها و با تکیه بر اصول تئوری سازه انگاری بر این باور است که نه تنها می توان هویت ملی ایرانی اسلامی را از آسیب هویت های بیگانه در عرصه جهانی سازی مصون داشت، بلکه با تکیه بر ساختارهای معنایی و بازتولید ساختارهای مادی هویتی و فرهنگی می توان به اشاعه نظریه منطقه گرایی فرهنگی با درخشش هویت ملی ایرانی اسلامی اندیشید.
    کلیدواژگان: جهانی سازی، هویت ایرانی اسلامی، هویت های بیگانه، هژمونی
  • مصطفی ملکوتیان، محمد جواد محمدی صفحه 49
    یکی از عمده ترین عوامل فروپاشی شوروی، جنبه نرم افزاری است. برخلاف دیدگاه غرب و آمریکا که فروپاشی اتحاد شوروی را به نام خود و اقدامات به ویژه نرم افزاری و جنگ نرم و رسانه ای خود مصادره می کنند، جنبه مغفول مانده و بسیار اساسی که در وقوع این حادثه تاثیر شگرفی داشته، پدیده انقلاب اسلامی ایران است. لذا در مورد فروپاشی نرم افزاری اتحاد شوروی بایستی دو عامل کلیدی را مورد تدقیق و بررسی قرار داد: 1. امواج متصاعد از انقلاب اسلامی که بیشتر حوزه جمعیتی مسلمانان این اتحاد را دربر می گیرد 2. اقدامات و سازوکارهای جنگ سرد فرهنگی غرب، به ویژه آمریکا که حوزه جمعیتی به خصوص غیر مسلمانان را پوشش می داد. این پژوهش بر این فرضیه که دو مقوله امواج انقلاب اسلامی ایران و جنگ سرد فرهنگی یا جنگ نرم غرب از شاخصه های بنیادین فروپاشی نرم افزاری اتحاد شوروی می باشد، استوار است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، اتحاد شوروی، لیبرالیسم، آمریکا، تاثیر امواج انقلاب
  • حسن شمسینی غیاثوند صفحه 69
    با ورود مدرنیته به ایران، سکولاریسم نیز با عنوان روشنفکری وارد ایران شد و از همان بدو ورود تاکنون با مشکلات مهم مفهومی و معرفتی و سرمشق های فکری مواجه شده است. این موضوع از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا کرد که از یک سو سکولاریسم با آموزه های سیاسی اجتماعی اسلامی تقابل پیدا کرد و از سوی دیگر به تدریج با مشکلات کارآمدی در جهان مواجه شد. با توجه به عصر جهانی شدن و عصر اطلاعات باید خاطرنشان کرد که سکولاریسم با تحول ساختاری، مفهومی و شکلی مواجه شده است. این تغییر و تحولات در سطح کلان معرفتی، شاخصه ها و کارکردی باعث شد که سکولاریسم در گفتمان روشنفکری ایرانی در عصر اطلاعات با ویژگی های خاصی همچون تداخل واژگانی با سایر مفاهیم همچون عرفی شدن و سکولاریزاسیون همراه شود. همچنین روشنفکران در گفتمان خود به الگوهای متفاوت سکولاریسم اعم از چندوجهی، حداکثری و حداقلی، پست سکولاریسم و عینی و ذهنی پرداخته اند و به عبارت دیگر به رابطه های تضادگرا، الگوی تعاملی، همگرا و سکولاریسم اسلامی بین اسلام و سکولاریسم پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، پست سکولاریسم، سکولاریسم اسلامی، گفتمان روشنفکری، مدرنیته، انقلاب اسلامی
  • افشین متقی، مصطفی رشیدی صفحه 91
    از اوایل قرن بیستم جریان های فکری اسلامی با عنوان نهضت های بیداری اسلامی در جهان اسلام شکل گرفتند و هدف آنها مقابله با استعمار کشورهای اسلامی توسط غرب و بازگشت مسلمانان به احکام و قوانین اسلامی بود که به فراموشی سپرده شده بودند. هدف کلی این جریانات، بازتولید و زنده کردن اسلام سیاسی در قرن بیستم بود. روند بیداری اسلامی و اسلام گرایی تاکنون سبب شکل گیری الگوهای مختلف اسلام گرایی در نقاط مختلف جهان اسلام شده است. در این مقاله سعی داریم تا به تبیین ژئوپلیتیکی این الگو ها از دیدگاه برساخت گرایی بپردازیم. بنابراین در پی پاسخگویی به این سوال اساسی هستیم که از دیدگاه برساخت گرایی کدام یک از الگوهای اسلام گرایی دارای اصول و چارچوب ژئوپلیتیکی سازگار تر با اسلام معیار در جهت بازسازی هویت و منافع جهان اسلام است؟ شیوه پژوهش نیز توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی، ژئوپلیتیک، اسلام گرایی، الگوهای اسلام گرایی، جهان اسلام
  • محمد فکری، مینا اینانلو، جعفر میکائیلی صفحه 109
    اهمیت سیاسی و امنیتی انقلاب رنگی موجب شده که در این مقاله به امکان سنجی وقوع انقلاب رنگی در ایران پرداخته شود. کوشش مقاله حاضر این است که به این سوال مهم پاسخ دهد که آیا در ساختار سیاسی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران امکان وقوع انقلابی رنگی وجود دارد یا خیر؟ در این مقاله ابتدا ضمن بیان چگونگی وقوع انقلاب های رنگی در کشورهای گرجستان، اوکراین و قرقیرستان به تحلیل عوامل موفقیت انقلاب های رنگی در این کشورها پرداخته شده و سپس با تحلیل ساختار سیاسی اجتماعی ایران دلایلی هفتگانه برای ممکن نبودن وقوع انقلاب رنگی در ایران ذکر شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب رنگی، انقلاب مخملی، انقلاب اسلامی، فروپاشی شوروی، براندازی نرم
  • حسین جوان آراسته صفحه 129
    این مقاله در تحلیل اصل هشتم قانون اساسی سه محور را مورد بررسی قرارداده است که عبارتند از: 1. بررسی واژگان، 2. تحلیل مفهومی 3. راهکارهای اجرایی کردن اصل هشتم. در محور اول تعریف دقیقی از واژگان «دعوت به خیر»، «معروف و منکر» (در فقه و حقوق) و «دولت» ارائه شده است. در محور دوم برای درک درست تر از اصل هشتم، اموری مانند رابطه امر به معروف و نظارت، حوزه های امر به معروف و نهی از منکر، تکلیفی بودن نظارت همگانی، عمومیت امر و نهی کنندگان، عمومیت امر و نهی شوندگان، عمومیت مصادیق امر و نهی و ابزارهای نظارت مردم بر دولت مورد توجه قرار گرفته اند. محور سوم، نیم نگاهی به ذیل اصل هشتم داشته و تصویب سازمانی هماهنگ کننده توسط مجلس شورای اسلامی را لازمه اجرایی شدن اصل هشتم دانسته است؛ نهادی که در مقام سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت بر انجام صحیح امر به معروف و نهی از منکر در جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، نظارت همگانی، دولت، اصل هشتم
  • علی علی حسینی، محسن نصراصفهانی صفحه 145
    ترکیه یکی از کشورهای اسلامی است که به انقلاب اسلامی در ایران توجه خاصی خواه مقابله و یا همراهی داشته است. این کشور از زمان ظهور انقلاب اسلامی تاکنون مواضع مختلفی را اتخاذ کرده که نوع تعاملاتش را با کشور ایران مشخص کرده است. هدف نگارنده این است که به بررسی دوره ای رفتار ترکیه در قبال ایران، تحت تاثیر انقلاب اسلامی بپردازد. ازاین رو، سوال اساسی این است که از منظر سازه انگاری از زمان وقوع انقلاب اسلامی، رفتار دولت ترکیه در قبال ایران ریشه در چه عواملی داشته است؟ فرضیه این پژوهش نیز بدین صورت است که از منظر سازه انگاری چنین به نظر می رسد که از زمان وقوع انقلاب اسلامی، رفتار دولت ترکیه در قبال ایران ریشه در ساختار معنایی نظام سیاسی ترکیه و ایران، نظم آنارشیک منطقه ای و جهانی و منافع ناشی از عوامل مذکور دارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ایران، ترکیه، سازه انگاری، ساختار معنایی
  • محمدجعفر جوادی ارجمند صفحه 163
    جهانی شدن فرهنگ به عنوان یکی از ابعاد موضوع جهانی شدن، بیش از سایر ابعاد تاثیر کلیدی در تبیین و تحلیل جایگاه دیپلماسی عمومی یا فرهنگی در سیاست خارجی ایران دارد. جهانی شدن فرهنگی بستر و زمینه گسترش ارتباطات، فن آوری های نوین و تغییر بافت دولت از تنها بازیگر سیاست خارجی به بازیگر عمده را فراهم می کند. به عبارت دیگر با گسترش دیپلماسی عمومی، به عنوان ابزار قدرت نرم، زمینه های تقویت و هبستگی میان کشور های همسایه و اسلامی در اولویت اهداف سیاست خارجی ج.ا.ایران خواهد بود.
    این مقاله به دنبال این است که با توجه به اهمیت فرهنگ در سیاست خارجی، آثار جهانی شدن فرهنگ در سیاست خارجی ایران را از منظر دیپلماسی عمومی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، جهانی شدن فرهنگ، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی فرهنگی، سیاست خارجی ایران
  • سید حسین اطهری، سمیه زمانی صفحه 181
    این مقاله با استفاده از روش نورمن فرکلاف، گفتمان صدور انقلاب امام خمینی+ را مورد بررسی قرار می دهد و به دنبال پاسخ به این سوال است که گفتمان صدور انقلاب، با کدام پیش فرض ها و با کدام دلالت های ضمنی در فاهمه عمومی وارد و جاذبه ایجاد کرده بود؟ در این مقاله اثبات می شود که رابطه تعاملی بین متن و زمینه و تکیه بر ایدئولوژی اسلام، موجب هژمون شدن اندیشه امام خمینی+ در باب صدور انقلاب گردیده است. همچنین این امر، خود باعث تفهم معنایی گفتمان صدور انقلاب و دریافت رابطه پیچیده قدرت و ایدئولوژی در گفتار ایشان می شود و نشان می دهد گفتمان صدور انقلاب امام خمینی+ در راستای بازتولید ساختار قدرت انقلابی و تداوم مشروعیت آن تکوین یافته است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گفتمان انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، امام خمینی+، هژمونی
|
  • Muhammad Reza Hafeznia, Zahra Ahmadipour, Chamran Bouye Page 9
    The process of decision making about geopolitical interactions either has a public source and receives its legitimacy and legality from people and public arena or decisions are made and strategies are chosen by official institutions and political elites beyond the volition of public arena. Based on this fact, the current article tries to answer this question that what is the source of legitimacy of Iran's geopolitical interactions while it explains legal aspects of these interactions. Findings of this article indicate that geopolitical strategies of Islamic republic of Iran are based on laws ratified by parliament members of Iran's parliament and other lawmaking institutions. Therefore, these laws have public legitimacy. Thus Iran's geopolitical interactions have public legitimacy.
    Keywords: geopolitical interactions, law, The Future Outlook of Iran, country's five year development plan, geopolitical strategy
  • Seyyed Javad Emamjomezade, Nadia Hameganmorad Page 29
    Current article tries to answer this question that how we can preserve national identity in the face of alien identities in globalization atmosphere. It proposes this hypothesis that each identity is composed of two material and spiritual structures and if spiritual structures of national identity are preserved then material structures can be recreated in globalization atmosphere.Having separated material and spiritual structures of Islamic-Iranian identity and explaining their components, based on principles of constructivism, this article believes that not only Iranian national identity can be preserved from the threats of alien identities in globalization but it can also be hoped to expand the theory of cultural regionalism through the shining Islamic Iranian identity based on spiritual structures and recreation of material structure of identity and culture.
    Keywords: globalization, Islamic Iranian identity, alien identities, hegemony
  • Mustafa Malakootian, Muhammad Javad Muhammadi Page 49
    One of the main factors leading to the collapse of USSR is soft and non-military aspect. Unlike western and US attitude toward USSR's disintegration that attributes this event to themselves and their measures especially soft and media war, Islamic revolution of Iran has been ignored while it is the most basic phenomenon that has deeply influenced disintegration of USSR.Two key factors should be studied in soft disintegration of USSR: 1-waves of Islamic revolution of Iran that mostly covers Muslim community of USSR 2-measures of west during cold war especially US that covered especially non-Muslim community of USSR. This article is based on this hypothesis that waves of Islamic revolution of Iran and western soft/cold war are among the fundamental factors of USSR's soft disintegration.
    Keywords: Islamic revolution, USSR, liberalism, US, influence of waves of Islamic revolution
  • Hassan Shamsini Ghiathvand Page 69
    With the introduction of modernism to Iran secularism also entered under the guise of intellectualism. From the very beginning secularism has faced important problems in concept and intellectual models. Since secularism has confronted social and political teachings of Islam on one hand and has faced practicality problems in the world on the other hand, it has gained importance. Regarding globalization and information age it should be noted that secularism has undergone transformations in its structure, concept and form. These transformations in large scale intellectual level, indexes and functions caused secularism to experience verbal overlap with other concepts such as secularization. Meanwhile intellectualists brought up different models of secularism in their discourses including polygonal, maximalist and minimalist, post-secularism and subjective and objective. In other words relations between secularism and Islam have been discussed in terms of conflict-oriented, interactive model, converging and Islamic secularism.
    Keywords: secularism, post secularism, Islamic secularism, intellectualism discourse, modernity, Islamic revolution
  • Afshin Mottaqi, Mustafa Rashidi Page 91
    From the beginning of twentieth century Islamic intellectual movements called Islamic Awakening Movement were formed in the world of Islam. They were aimed at fighting colonization of Islamic countries by west and help Muslims return to forgotten Islamic laws and regulations. Their primary objective was to regenerate and revive political Islam in twentieth century. Islamic awakening process and Islamism has led to formation of different patterns of Islamism in different parts of the world of Islam. This article tries to geopolitically explain these patterns according to constructivism. It tries to answer this primary question which pattern has geopolitical principles and framework more compatible with standard Islam to recreate the identity of the world of Islam and preserve its interests. The method applied here is descriptive analysis.
    Keywords: constructivism, geopolitical, Islamism, Islamism patterns, world of Islam
  • Muhammad Fekri, Mina Inanloo, Jafar Michaeli Page 109
    Political and security importance of colorful revolutions has led this article to study the possibility of a colorful revolution in Iran. This article tries to answer this question whether a colorful revolution may occur within the political and social structure of Islamic republic of Iran. This article initially tries to explain how colorful revolutions happened in Georgia, Ukraine and Kirghizistan then analyzes success factors of these revolutions. Having analyzed political and social structure of Iran, this article concludes that a colorful revolution is impossible in Iran.
    Keywords: colorful revolution, revolution, Islamic revolution, disintegration of Soviet Union, soft defeat
  • Hussein Javan Araste Page 129
    This article has analyzed principle no.8 of the Constitution from three aspects: 1-verbal analysis 2-conceptual analysis 3-ways to execute this principle. In first section a precise definition of "call to good", "good and evil" (both in law and in jurisprudence) and "government" have been presented. In second section to have a better understanding of principle no.8, issues such as the relation between "enjoining good" and supervision, fields of enjoining good and forbidding the evil, public supervision as an obligation, generality of who enjoin good and forbid the evil, generality of whom are called to good and are forbidden from the evil, generality of instances of commanding and forbidding and tools of public supervision over the government have been discussed. Third section takes a brief look at contents of this principle and suggests that parliament should ratify the establishment of a coordinating organization as a necessary step to execute principle no.8; an organization which is in charge of policymaking, planning and supervising accurate execution of enjoining good and forbidding the evil in society.
    Keywords: good, evil, public supervision, government, principle no.8 of the constitution
  • Ali Alihusseini, Mohsen Nasr Isfahani Page 145
    Turkey is one of the Muslim countries that has paid special attention (either confrontation or cooperation) to Islamic revolution in Iran. From the advent of Islamic revolution till now, Turkey has taken different stances that have determined the type of its interaction with Iran. The author intends to analyze Turkey's behavior toward Iran influenced by the revolution during different time intervals. Therefore the primary question is that from the viewpoint of constructivism what were the roots of Turkey's behavior toward Iran? The hypothesis of this article is that from the viewpoint of constructivism it seems that since the beginning of Islamic revolution Turkey's behavior toward Iran has been deeply rooted in Turkey's and Iran's semantic structure of political system, regional and global anarchic order and interests emanated from these factors.
    Keywords: Islamic revolution, Iran, Turkey, constructivism, semantic structure
  • Muhammad Jafar Javadi Arjmand Page 163
    Globalization of culture as an aspect of globalization exerts more influence than other aspects on the analysis of general or cultural diplomacy of Iran's foreign policy. Globalization of culture paves the ground for the expansion of communications and modern technologies and to transform the government from the sole player of foreign policy into the main player. In other words, with the expansion of general diplomacy as a tool of soft power it will become a priority in Islamic republic of Iran's foreign policy to reinforce unity among neighboring and Muslim countries.This article tries to study the impacts of globalization of culture on Iran's foreign policy from the viewpoint of general diplomacy.
    Keywords: culture, globalization of culture, general diplomacy, cultural diplomacy, Iran's foreign policy
  • Seyyed Hussein Athari, Somayye Zamani Page 181
    Applying Norman Fairclough's method, this article studies Imam Khomeini's discourse of exportation of Islamic revolution and tries to answer this question that with what presumptions and implications has discourse of exportation of Islamic revolution has entered public opinion and has attracted people? This article proves that interactive relation between text and context and emphasis on Islamic ideology has made Imam Khomeini's idea about the exportation of Islamic revolution a prominent and hegemonic vision. This in turn clarifies the meaning of this discourse and comprehension of the complex relation of power and ideology in his speeches. It also indicates that Imam Khomeini's discourse of exportation of Islamic revolution has been formed in line with recreation of structure of revolutionary power and continuation of its legitimacy.
    Keywords: analysis of discourse, Discourse of Islamic revolution, exportation of revolution, Imam Khomeini, Hegemony