فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 35 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 35 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن قمی* صفحه 9
    در این مقاله ضمن برشمردن برخی دستاوردهای کلان بیداری اسلامی، پیامدهای تحولات در برخی کشورهایی که بیداری اسلامی در آنها واقع شده است، ازجمله: مصر، یمن و بحرین به صورت موردی بررسی شده است. در نهایت نیز به صورت مفصل تری به تحولات سوریه پرداخته شده و مقایسه ای میان تحولات این کشور، با سایر کشورهایی که بیداری اسلامی در آنها واقع شده، صورت گرفته است. درنتیجه برخلاف ادعای غربی ها، تحولات این کشور همانند سایر کشورها نبوده و نوعی حرکت تروریستی سازمان دهی شده برای سرنگونی حکومت بشار اسد است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، مصر، یمن، بحرین و سوریه
  • مریم سادات اسعدی فیروز آبادی*، زهرا فاتحی نصرآبادی صفحه 25
    در انقلاب اسلامی ایران، مردم از جان گذشته، با فریادهای خشم آهنگ و موزون خود در کوچه و خیابان، ضمن تبیین بنیادها و اهداف انقلاب، در پیش بردن این حرکت سیاسی و منجر شدن آن به پیروزی، نقش مهم و غیرقابل انکاری داشتند.
    شعارها به دلیل کوتاه و موزون بودن، سادگی، طنزگونگی و داشتن تقدس مذهبی، خیلی زود در اذهان جای می گرفتند و با تکرار منتشر می شدند. اگرچه شعارها بیشتر توسط مردم کوچه و بازار در زمانی کوتاه ساخته می شد و بر زبان ها جاری می گشت، اما وجود عناصر زیبایی شناسی تا حدودی در آنها قابل توجه و بازکاوی است. این نوشته پژوهشی که پس از نگاهی به ابعاد سیاسی اجتماعی شعارها، آنها را به شیوه توصیفی تحلیلی از بعد ادبی و زیبایی شناسی بررسی می کند، نشان می دهد که ذوق و قریحه خدادادی مردم ایران، طبع ظریف و نکته سنجشان، نیز مانوس بودنشان با شعر و ادبیات، در شعارهای انقلابیشان نیز جلوه گری می کند.
    کلیدواژگان: شعار، انقلاب، سیاست، زیبایی شناسی، وزن و آهنگ، فنون بلاغت، طنز
  • صادق سلیمی بنی* صفحه 47
    شناسایی نقاط قوت و ضعف و تشخیص فرصت ها و درک تهدیدات از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر استمرار و بقاء تمدن ها و حکومت هاست. ازاین رو، کشف و استخراج متغیرهای چهارگانه مذکور ارتباط تنگاتنگی با تامین یا کاهش و حتی از میان رفتن امنیت ملی، استمرار حرکت انقلابی و بقاء حیات سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران دارد. مقاله با این فرض، در پی کنکاش، استخراج و تبیین قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات فرهنگی فراروی نظام برآمده از انقلاب اسلامی در ابتدای دهه چهارم آن دارد. قوت ها و ضعف ها از عوامل درونی و فرصت ها و تهدیدات از عوامل خارجی و فراملی متاثر هستند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، قوت، ضعف، فرصت و تهدید
  • فواد ایزدی*، حسین مهربانی فر، رامین چابکی، مهدی متین جاوید صفحه 69
    یکی از محورهای جنگ روانی دول غربی علیه ایران که در سال های اخیر کانون توجه رسانه های غربی بوده است، فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی است.
    در این میان مستند ایرانیوم با رویکردی شرق شناسانه با نوع خاص بازنمایی خود از برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی ایران، به القاء هراس از ایران و طرح آن به صورت تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی می پردازد. در این مقاله تلاش می شود با استفاده از چارچوب نظری بازنمایی و بهره گیری از روش تحلیل گفتمان، رویکردهای گفتمانی موجود در این مستند مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران هراسی، فعالیت های هسته ای، مستند ایرانیوم، جنگ روانی، شرق شناسی، بازنمایی، تحلیل گفتمان
  • مهدی قربانی* صفحه 93
    نظام های سیاسی را می توان از حیث گرایش به وحدت گرایی و کثرت گرایی به نظام های وحدت گرا و کثرت گرا تقسیم کرد. وحدت گرایی در حوزه سیاست در مورد اندیشه هایی به کار می رود که بر تمرکز قدرت سیاسی تاکید کرده و حق حاکمیت را منحصر به دولت و اراده آن می داند. در مقابل، کثرت گرایی بر تنوع منابع قدرت و توزیع آن میان گروه های رقیب اصرار می ورزد.
    حقیقت این است که هر دو رویکرد، راه افراط در پیش گرفته اند و همین امر آنها را با چالش هایی در ساحت اندیشه و عمل مواجه کرده است. در چنین شرایطی، ضرورت شناسایی جایگزینی برای آنها، ما را به سوی ایده «وحدت در عین کثرت» در نظریه ولایت فقیه رهنمون می سازد. در این نظریه، «وحدت در عین کثرت» در دو حوزه مرتبط به هم، یعنی ساختار سیاسی و باور و عمل سیاسی قابل پی جویی است و می تواند به عنوان یکی از کارکردهای مترتب بر نظریه ولایت فقیه مطرح شود.
    کلیدواژگان: کارآمدی، ولایت فقیه، وحدت گرایی سیاسی، کثرت گرایی سیاسی
  • احمدرضا شاه علی* صفحه 111
    هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تحقق شاخص های آزادی سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر قانون اساسی است. به همین منظور پس از تشریح جایگاه آزادی در قانون اساسی، اصول مرتبط با آزادی سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی بررسی و شاخص های آزادی سیاسی از آن استخراج شده است. سپس با ارائه آمار و ارقام تفکیکی مبتنی بر این شاخص ها، میزان اهتمام دولت های مختلف در بازه زمانی 1368 تا 1388 به آزادی سیاسی را بررسی کرده ایم. این آمار که بخش اعظم آنها برای اولین بار در این مقاله ارائه شده اند، شامل بررسی انتخابات برگزارشده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد مجوزهای صادر شده نشریات در دولت های سازندگی، اصلاحات و نهم، زمینه کاری نشریات، تعداد تشکل های سیاسی در دولت های سازندگی، اصلاحات و نهم و موارد استیضاح و ندادن رای اعتماد به وزرا، سوال از وزرای مختلف، تحقیق و تفحص از نهادها و ارگان های مختلف می باشد. آمار یاد شده نشان می دهد که آزادی های سیاسی یکی از مهم ترین دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران بوده و دولت های مختلف به این مقوله توجه جدی نشان داده اند.
    کلیدواژگان: آزادی، آزادی سیاسی، قانون اساسی، جمهوری اسلامی، انتخابات، احزاب، مطبوعات
  • محمد علی همتی*، سید محمد علی تقوی صفحه 135
    سید قطب نظریه پرداز برجسته اخوان المسلمین مصر، از جمله شخصیت های مشهوری است که تاثیر عمیق اندیشه هایش بر جهان اسلام را نمی توان نادیده انگاشت. روحانیان ایرانی که تمدن غرب را خطری برای هویت اسلامی جامعه خود می دانستند، در کنار سایر منابع، از اندیشه های سید قطب برای مبارزه با الگوی غربی استفاده کردند. سوال اصلی این پژوهش آن است که آیا آیت الله طالقانی در آراء خود از اندیشه های سید قطب تاثیر پذیرفته است؟ در پاسخ به این سوال، با در نظر گرفتن دو مقوله «تشابهات مفهومی» و «توالی زمانی» می توان اندیشه های سید قطب را بر آراء غرب ستیزانه آیت الله طالقانی موثر دانست. وجود نشانه هایی دال بر ارتباط آیت الله طالقانی با محافل عربی و اسلامی آشنا با اندیشه های سید قطب و به ویژه دسترسی ایشان به اصل عربی یا ترجمه فارسی آثار وی این احتمال را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: سید قطب، آیت الله طالقانی، تشابهات محتوایی، توالی زمانی، غرب ستیزی
  • علی اخترشهر* صفحه 155
    پذیرش حاکمیت به عنوان یک قدرت برتر در اندیشه سکولاریسم در عرصه سیاست و حکومت و عدم پذیرش حاکمیت به عنوان یک قدرت برتر در اندیشه اسلامی در عرصه حکومت به سبب تفاوت در مبانی آن است و این تفاوت به لحاظ اختلاف نظر در فلسفه سیاسی اسلامی با فلسفه سیاسی سکولاریسم است. بینش اسلامی تصویری از حاکمیت را ارائه می دهد که در آن، ملت گرچه خود بر سرنوشت خویش حاکم می گردد، اما در پدیداری این حکومت، نگاهی به آسمان دارد و آن را از جانب خداوند تلقی می کند. بنابراین اسلام از حاکمیتی سخن می گوید که منطبق بر هیچ یک از اندیشه های سکولار نیست.
    کلیدواژگان: حاکمیت، اندیشه اسلامی، سکولار، فلسفه سیاسی
  • عباسعلی رهبر*، حسن صادقیان کمارعلیا صفحه 179
    در این مقاله با مرور روند تاریخی مشاهده شده در عصر پهلوی سعی کردیم تا مدلی از پویش تاریخی گسست دموکراسی را بررسی کنیم. ارائه این مدل به معنای تدوین آرایش جدیدی از متغیرهای موثر بر تحکیم یا گسست دموکراسی و وزن متغیرها نسبت به یکدیگر است.
    نبود پیشینه تاریخی پایدار در خصوص شکل دهی به سازمان اجتماعی باثبات در جامعه از یک طرف و بی ثباتی و هرج و مرج در ساختار حاکم و مخالفت شدید با نقش مذهب روحانیان و شکل دهی سکولاریسم در ایران از سوی دیگر از علل و عوامل اصلی عدم شکل گیری روند دموکراسی محور تا زمان شکل گیری انقلاب اسلامی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، اسلام گرایی، سازمان اجتماعی، دموکراسی، ایران
  • عیسی زارعی*، زینب صدیقی صفحه 193
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مقاله های فصلنامه «مطالعات انقلاب اسلامی» است. روش تحقیق پژوهش حاضر تحلیل استنادی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شد. یافته ها نشان داد که در 22 شماره این مجله، 199 مقاله منتشر شد که کل مقاله ها تالیفی و یکی از مقاله ها به زبان انگلیسی چاپ شده است. 97 عنوان مقاله به صورت گروهی و مابقی به شکل فردی ارائه شده است. مجموع کل استنادات 6141 و میانگین استنادات برای هر مقاله و هر شماره به ترتیب 85/30 و 13/279 است. کتاب ها با 4415 استناد و منابع انگلیسی زبان با 1144 استناد، بالاتر از سایر منابع قرار گرفتند. از بین کتب استناد شده، 7/90 درصد به صورت فردی و 29/9 درصد گروهی است. همچنین در بین مجلات استناد شده 04/82 درصد به شکل فردی و 95/17 درصد گروهی بودند. در بین منابع استناد شده فارسی 33/78% از کتب، تالیفی و 66/21% ترجمه بود. همین طور در مورد مجلات نیز 72/88% (771) مورد از مقالات مجلات فارسی، تالیفی و 27/11% ترجمه بوده است.
    کلیدواژگان: استناد، تحلیل استنادی، فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
|
  • Mohsen Qomi* Page 9
    Having mentioned some of major achievements by Islamic awakening, the author has studied developments in countries where Islamic awakening has occurred including Egypt, Yemen and Bahrain as case studies. Finally he has covered Syria's developments in detail and has compared its developments with other countries with respect to Islamic awakening. He has concluded that unlike claims by western countries, Syria's developments are not identical to other countries and is a kind of organized terrorist movement to topple Assad's government.
    Keywords: Islamic awakening, Egypt, Yemen, Bahrain, Syria
  • Maryam Sadat Asadi Firouzabadi*, Zahra Fatehi Nasrabadi Page 25
    During Islamic revolution of Iran, people played an important and undeniable role in the progress of this political movement and its victory by their angry and rhythmic slogans shouted in alleys and streets that clarified foundations and objectives of their revolution. Due to their rhythm, simplicity, shortness, humor and religious sacredness, slogans would be quickly memorized and distributed by repetition. Although slogans were made and used by people on the street and bazaar in a short time but their aesthetic elements are remarkable and research-worthy to some extent. Having looked at socio-political aspects of poems, the author has studied them with respect to their literary and aesthetic aspects applying descriptive analysis which indicates that poetic talent granted by God to Iranians, their delicate and witty nature as well as their familiarity with poems and literature, are also reflected in their revolutionary slogans.
    Keywords: slogan, revolution, politics, aesthetics, rhythm, eloquence techniques, humor
  • Sadeq Salimi Beni* Page 47
    Identification of strengths, weaknesses, opportunities and threats is among the most important factors influencing the survival of civilizations and governments. Therefore, identification and discovery of these four variables are in close relation with maintenance of national security, its decrease or even destruction as well as the continuation of revolutionary movement and political survival of Islamic republic of Iran. With this in mind, the current article seeks to explore, extract and clarify strengths, weaknesses, opportunities and threats faced by the system born out of Islamic revolution at the beginning of its fourth decade. Strengths and weaknesses are influenced by internal factors while opportunities and threats are influenced by external and supra-national factors.
    Keywords: Islamic revolution, strength, weakness, opportunity, threat
  • Foad Izadi*, Hussein Mehrabanifar, Ramin Chaboki, Mahdi Matin Javid Page 69
    Following the victory of Islamic revolution of Iran and with the help of different media, Psychological warfare waged by western countries against Iran has occurred in the framework of representing different issues in the form of an orientalistic discourse and the concept of duality of Islam and west. One of these issues is Iran's nuclear program which has been on the spotlight of media in their psychological war against Iran and to inculcate Iranophobia. Iranium in this regard takes up a specific orientalistic approach with a specific representation of Islamic republic of Iran's nuclear program to inculcate Iranophobia and to introduce this program as a threat to international peace and security. Having applied theoretical framework of representation and utilizing discourse analysis, this article tries to study discourse approaches in this documentary.
    Keywords: Iranophobia, nuclear program, Iranium documentary, psychological war, orientalism, representation, discourse analysis
  • Mahdi Qorbani* Page 93
    Political systems can be divided into unity oriented and plurality oriented systems based on their inclination toward unity or plurality. Orientation toward unity in the field of politics is applied in ideas that concentrate on political power and considers the right to sovereignty as an exclusive right of government and its will. On the contrary, plurality oriented approach insists on the diversity of power sources and their distribution among competitors. The truth is that both approaches are extreme and has led them to face challenges in theory and practice. Under these circumstances, the urge to find an alternative for them guides us toward the idea of “unity despite plurality” in the theory of welayate faqih. In this theory, “unity despite plurality” can be followed in two related fields i.e. political structure and political thinking and practice and it can be introduced as one of the functions of welaayate faqih.
    Keywords: efficacy, welayate faqih, political orientation toward unity, political orientation toward plurality
  • Ahmad Reza Shahali Page 111
    This article mainly tries to study how much indexes of political freedom in Islamic Republic of Iran have been implemented with an emphasis on the constitution. To this end, first the position of freedom in the constitution has been explained then principles related to political freedom in Islamic republic of Iran's constitution have been studied and indexes of political freedom have been extracted. Later, presenting distinctive statistical data based on these indexes, the amount of attention paid to political freedomby different governments from 1990 to 2010 has been studied. The statistics in this article, most of them presented for the first time, include elections after the victory of the Islamic revolution, the number of licenses issued for the periodicals during the tenure of “construction” government, “reforms” government and ninth government, the field of periodicals, the number of political organizations and parties during “construction”, “reforms” and ninth government, house impeachment of ministers and cases of not giving the vote of confidence, questioning different ministers, investigation from different institutes and organs. These statistics indicate that political freedoms are among the most important achievements by Islamic republic of Iran and different governments have paid serious attention to this issue.
    Keywords: freedom, political freedom, the constitution, Islamic republic of Iran, elections, political parties, the press
  • Muhammad Ali Hemmati*, Seyyed Muhammad Ali Taqavi Page 135
    Seyyed Qutb, an outstanding theoretician of Muslim Brotherhood of Egypt, is among the famous figures whose thoughts have deeply influenced the world of Islam, an influence that cant be ignored. Iranian clerics, who considered western civilization as a threat to Islamic identity of their society, used Seyyed Qutb's thoughts, along with other sources, to fight western model. This article mainly tries to find out whether Ayatollah Taleqani has been influenced by Seyyed Qutb's viewpoints in his opinions. To provide an answer to this question, considering two issues of “conceptual similarities” and “chronological sequence” it can be accepted that Seyyed Qutb's thoughts have influenced Ayatollah Taleqani's anti-western opinions. Sings of Ayatollah Taleqani's relation with Arabic and Islamic circles familiar with Seyyed Qutb's viewpoints specially his access to Arabic or Persian translation of his works reinforces this probability.
    Keywords: Seyyed Qutb, Ayatollah Taleqani, content similarities, chronological sequence, anti, western
  • Ali Akhtarshahr* Page 155
    To accept sovereignty as a supreme power by seculars in the field of politics and not accepting the sovereignty as a supreme power in the field of ruling is derived from their difference in their bases i.e. difference in Islamic political philosophy and secular political philosophy. Islamic viewpoint depicts the ruling such that although the nation decides its destiny, but has a glimpse on heavens to form this ruling and considers it from God. Therefore Islam speaks of a ruling which does not comply with any secular thoughts.
    Keywords: sovereignty, Islamic thought, secular, political philosophy
  • Abbasali Rahbar*, Hassan Sadeqian Kumar Page 179
    Having reviewed the historical trend observed in Pahlavid era, this article tries to study a model of historical exploration of democratic gap. This model implies compilation of a new arrangement for variables influencing reinforcement or democracy gap and their comparative weight. Lack of a sustaining historical background for the formation of a stable social organization in the society on one hand and instability and chaos in the structure of the ruling system and its serious animosity toward religion and clerics as well as the formation of secularism in Iran on the other hand are among the main reasons and factors hindering the formation of a trend based on democracy up to the victory of Islamic revolution of Iran.
    Keywords: secularism, Islamism, social organization, democracy, Iran
  • Isa Zareee*, Zaynab Sediqi Page 193
    This article is aimed at the study of the status of articles published in the quarterly of “Islamic Revolution Studies”. Methodapplied here is citation analysis. Excel has been used to analyze data. Findings indicate that in 22 issues of this quarterly, 199 articles have been published. All of them are compiled articles and one of them has been published in English language. 97 have been collectively compiled while the rest of them are products of a single individual's research. Total citations are 6141 and average citation for each paper and each issue is 30.85 and 279.13 respectively. Books with 4415 citations and English sources with 1144 citations outnumber other sources. Out of cited books, 90.7 percent was used by single authors and 9.29 were used collectively. Among the magazines, 82.04 percent of them were cited by single authors while 17.95 percent were used collectively. Among the Persian sources cited, 78.33 percent were compiled books while 21.66 percent were translated works. About magazines, 88.72 percent (771 cases) were articles in Persian magazines while 11.27 percent were translated ones.
    Keywords: citation, citation analysis, quarterly of “Islamic Revolution Studies”