فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 43 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 43 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل اسکندری فاروجی*، علیرضا آقاحسینی صفحات 7-26
    ماهیت اسلامی و مردمی انقلاب اسلامی و نظام برخاسته از آن، دشمنی قدرت های شرق و غرب را به همراه داشت و ازسوی دیگر ایران اسلامی را کانون توجه ملت های تحت سلطه به ویژه مسلمانان تبدیل کرد. بر این اساس رهبر انقلاب اسلامی از نخستین روزهای پیروزی انقلاب برای انتقال اندیشه ها، آموزه ها و تجربیات انقلاب اسلامی به سایر جوامع، اندیشه و سیاست صدور انقلاب را مطرح کردند که مردم و عناصر فرهنگی در آن، نقش مخاطب و پیام را داشتند. بنابراین دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی ایران به عنوان ابزار و روشی برای شکل دادن به افکار عمومی، مورد توجه دولت های جمهوری اسلامی قرار گرفت. دیپلماسی عمومی نقش ویژه ای را در صدور انقلاب برعهده گرفت و نظام جمهوری اسلامی نیز تلاش کرده است تا از ظرفیت آن برای ترویج ارزش های انقلابی و فرهنگ و ایدئولوژی اسلامی بهره جوید.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، جمهوری اسلامی، دیپلماسی عمومی
  • یدالله سپهری*، یعقوب توکلی صفحات 27-46
    یک بررسی همه جانبه از آثار و بازتاب جهانی انقلاب اسلامی بر ملل دیگر نشان می دهد میزان تاثیرگذاری انقلاب اسلامی با توجه به نزدیکی و دوری فرهنگی و جغرافیایی جوامع مختلف با جامعه ایران، متفاوت بوده است. فرضیه اصلی تحقیق عبارت است از این که در بین مجموع عوامل تاثیرگذار، عوامل فرهنگی و سیاسی، بیشترین سهم را در قفقاز شمالی، جنوبی و برخی از کشورهای آسیای مرکزی دارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیرات سیاسی فرهنگی انقلاب اسلامی بر تحولات کشورهای حوزه دریای خزر می باشد. نتایج تحقیق نیز نشان می دهد با توجه به وجود موانع مختلف، انقلاب اسلامی توانست تاثیرات قابل ملاحظه ای را در این مناطق داشته باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تاثیرات فرهنگی و اجتماعی، حوزه دریای خزر، آسیای مرکزی
  • علی مرشدی زاد*، زینب جهاندار لاشکی صفحات 47-62
    هدف از این مقاله، بررسی جامعه پذیری سیاسی در کتاب های آموزشی دانش آموزان مقطع دبیرستان بعد از انقلاب اسلامی است. باتوجه به آنکه این مفهوم در چهار کتاب علوم اجتماعی، تاریخ، ادبیات فارسی و معارف اسلامی کاربرد دارد، جامعه آماری در این تحقیق شامل کتاب های اشاره شده در مقطع دبیرستان، در سه دهه بعد از انقلاب اسلامی است. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل محتوا و واحد تحلیل مضمون واحد زمینه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهد که کتاب های دهه 60 با 5/39 درصد بیشترین و کتاب های دهه 70 با 3/27 درصد، کمترین مقدار جامعه پذیری سیاسی را به خود اختصاص داده اند. همچنین یافته ها بر این نکته تاکید دارد که کتاب های علوم اجتماعی با 1/59 درصد بیشترین و ادبیات فارسی با 5/4 درصد کمترین میزان جامعه پذیری سیاسی را داشته و کتاب های تاریخ با 8/26 درصد و معارف اسلامی با 5/9 درصد در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، جامعه پذیری سیاسی، فرهنگ سیاسی، آموزش و پرورش
  • اصغر فروغی ابری*، عظیمه پاینده صفحات 63-82
    بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا با توطئه های مختلف تلاش کرد ایران را منزوی سازد. اعمال تحریم ها از سوی غرب، گرچه موجب بروز مشکلاتی برای ایران شد؛ اما آثار مثبت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و روانی را نیز برای ایران به همراه داشت. با وجود این آمریکا برای پوشاندن تناقض بین قول و عمل و تحت تاثیر لابی یهودیان، از سیاست اعمال تحریم علیه ایران همچنان استفاده می کند.
    این پژوهش بر آن است تا با پاسخ به این پرسش که چه عواملی باعث شد آمریکا نتواند از تحریم علیه ایران به نتایج دلخواه خود برسد؟ این فرضیه را به آزمون گذارد که رهبری عالمانه حضرت امام+ و همراهی مردم تا حدود زیادی آثار تحریم را کمرنگ و بعضا خنثی نمود.
    کلیدواژگان: اسلام، رهبری، تحریم، امریکا، ایران
  • سمیرا متقی*، افشین متقی، علی کرمی صفحات 83-100
    در فرایند پر فراز و نشیب توسعه، تغییرات نسبتا زیادی در ارزش ها، هنجارها، عادات و رسوم جامعه به وجود می آید و توسعه هم نیازمند حفظ امنیت مبانی فرهنگی و هویتی و سازگار نمودن مولفه های توسعه با این مبانی است. همچنین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، راهنمای توسعه کشور به شمار می رود که در اسناد رسمی و کلان کشور ازجمله سند چشم انداز توسعه و قانون اساسی نیز منعکس شده است. سوالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که امنیت هویت اسلامی- ایرانی چه تاثیری بر موفقیت الگوی اسلامی- ایرانی توسعه دارد؟ فرضیه مقاله این است که امنیت هویت زمینه باز شدن(فعلیت یافتن) تدریجی الگوی اسلامی- ایرانی توسعه و آشکار شدن کامل اجزای آن که در نطفه این هویت مکنون است را فراهم می آورد. در این مقاله سعی خواهد شد با تکیه بر دیدگاه نظری جامعه گرایان در خصوص امنیت، نقش امنیت هویت در پیشبرد الگوی توسعه اسلامی- ایرانی تبیین و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: امنیت، هویت، جامعه گرایی، قانون اساسی، سند چشم انداز، توسعه بومی
  • عزیزه کریمی*، زاهد غفاری هشجین، مهدی بهرامی صفحات 101-120
    در نبود احزاب سیاسی کارآمد در جامعه ایرانی در سال های بین انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی، نهاد مرجعیت با توجه به خاستگاه مذهبی و پایگاه اجتماعی خود در جامعه توانست برخی از کارکردهای احزاب سیاسی را در جامعه برعهده گیرد. هرچند کارکردهای سیاسی نهاد مرجعیت در ایران، برخاسته از خاستگاه مذهبی آن است؛ اما به خودی خود وجهی بارز از فعالیت های این نهاد است. سازوکارهای اعمال قدرت در نهاد مرجعیت با نهادهای سیاسی فعال در غرب متفاوت است؛ اما این نهاد در برهه ای از تاریخ سیاسی ایران توانسته است کارکردهایی را که احزاب سیاسی در جوامع غربی ایفا می کنند را برعهده گیرد. هرچند تقلیل نقش سیاسی نهاد مرجعیت به کارویژه هایی حزبی، هدف این مقاله نیست و کارکردهای این نهاد بسیار فراتر از احزاب سیاسی است، اما می توان با ترسیم چارچوبی درباره فعالیت احزاب در جوامع غربی، فعالیت های نهاد مرجعیت را در این چارچوب بررسی کرد.
    کلیدواژگان: مرجعیت، احزاب سیاسی، کارکردهای حزبی، تصمیم سازی، جامعه پذیری سیاسی
  • جواد دهقانی*، مصطفی ملکوتیان صفحات 121-138
    عرصه انتخابات یکی از مجاری مورد توجه دشمنان نظام اسلامی ایران برای مقابله با جمهوری اسلامی بوده است و در هر دوره ای با درک شرایط آن برهه و با یک سناریوی خاص، درصدد نیل به اهداف خود بوده اند. در این بین انتخابات ریاست جمهوری سال 88 یکی از مهم ترین عرصه های سیاسی تاریخ جمهوری اسلامی است که مخالفان داخلی و خارجی، تمام عزم خود را جزم کرده بودند تا طومار نظام را در هم پیچیده و رویای سی ساله خود را جامه عمل بپوشانند. این مقاله با تشریح روند اقدامات معارضان نظام در دو برهه قبل و بعد از انتخابات، درصدد اثبات این فرضیه بوده که این اقدامات و حوادث، به رغم معضلات و مشکلاتی که طی چند ماه بعد از انتخابات برای جمهوری اسلامی ایجاد نمود، اما نظام اسلامی توانست تحت زعامت و تدابیر رهبر انقلاب و راهبردهای حکیمانه ایشان در برابر معترضین و معاندین نظام، بر این وقایع سهمگین فائق آید.
    کلیدواژگان: انتخابات، رهبری، راهبرد، فتنه، ریاست جمهوری
  • مهدی امیدی* صفحات 139-158
    نفوذ گسترده اندیشه های سکولار و الحادی به جهان اسلام در قالب ایدئولوژی های مختلف، در فهم اندیشه های سنتی و دینی تاثیر بسزایی داشته و چالش های بزرگی را در برابر آنها ایجاد کرده است. تکثر جریان های فکری نیز نشان می دهد که مناسبات دو مقوله اسلام و توسعه، تاثیر بسزایی در نوع صورت بندی آنها داشته است. جریان های تمدن گرای سکولار و غرب گرای عرب، سلفیت تکفیری، تمدن گرای اسلامی و اصول گرای اسلامی، از جریان های شاخص جهان عرب به شمار می روند که جریان سکولار به دلیل در اختیار داشتن ابزارهای رسانه ای توانسته است تاحدودی بر ادبیات و گفتمان دیگر جریان ها تاثیرگذار باشد. سکولارها در پی دست یابی به دموکراسی شبه لیبرال و یا نظام سیاسی غیردینی اند و در این زمینه از حمایت های داخلی و خارجی بهره مندند. اسلام گراها نیز یا خواهان احیاء خلافت اسلامی و یا دموکراسی ملهم از دین می باشند. اما به دلیل اقدامات سلفی های تکفیری، با اتهاماتی سخت مواجه اند. تحولات آینده، نشانگر مبارزات جدی تر این دو جریان خواهد بود.
    کلیدواژگان: جریان سکولار، جریان اسلام گرا، دنیای عرب، توسعه، دموکراسی
  • حمیدرضا منیری*، محمدهادی فلاح زاده صفحات 159-178
    در این پژوهش سعی شده است تا از نظریه پخش یا اشاعه که یکی از نظریه های رایج در باب توضیح چگونگی گسترش ایده ها و اندیشه ها و چارچوب نظری این تحقیق است، به عنوان مدلی برای صدور ارزش های انقلاب اسلامی از طریق مناسک حج ابراهیمی استفاده گردد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که آیا می توان ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی را از دریچه حج ابراهیمی به جهان اسلام صادر کرد؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ به این سوال، میزان و شکل این صدور چگونه است؟ نتیجه پژوهش حاضر این است که حج ابراهیمی باوجود موانع بالفعل بر سر راه خود، ظرفیت های بالقوه فراوانی در ابعاد و سطوح مختلف جهت صدور ارزش های انقلاب اسلامی دارد و می توان ارزش های انقلاب اسلامی را از این دریچه به کشورهای مقصد، انتشار داد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، ارزش های انقلاب اسلامی، حج ابراهیمی، نظریه پخش
  • یحیی فوزی*، صابر حسن پور، قدسی علیزاده سیلاب صفحات 179-192
    امام خمینی(ره) در طول حیات خود، با ابزارهای مختلفی از جمله ارسال پیام و یا انجام مصاحبه و سخنرانی، به طرح اندیشه های خود مبادرت ورزید. این پژوهش بر آن است تا به این پرسش ها پاسخ دهد که سخنرانی های امام خمینی+ مندرج در «صحیفه امام» در سال های دوران حیات امام خمینی+ چه روندهایی را نشان می دهد و چه مباحث مهمی را شامل می شود؟ همچنین مباحثی که امام در هر مقطع در سخنرانی های خود بر آن تاکید داشتند کدام اند؟ تحقیق حاضر از روش ترکیبی که دربردارنده روش های کمی و کیفی است، استفاده نموده است. برای این منظور ابتدا با بررسی مجموعه بیست و دو جلدی صحیفه امام، به شناسائی سخنرانی های ایشان و سپس با تحلیل کمی، به تعیین جایگاه آن در بین دیگر فعالیت های تبلیغاتی وی پرداخته و در ادامه با تعیین شاخص هائی، تحلیل محتوایی از سخنرانی های امام خمینی(ره) ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی+، صحیفه امام، سخنرانی های امام خمینی (ره)
|
  • Abolfazl Eskandari Faroji*, Alireza Aghahoseini Pages 7-26
    The Islamic and public nature of the Islamic Revolution and the originated regime out of it has been with enmity of the powers of the East and West on the one hand, and on the other hand, it turned the Islamic Iran to the focus of the oppressed nations especially the Muslims. Accordingly, the leader of the Islamic Revolution proposed the thought and politics of exporting the revolution to convey the thoughts, teachings and experiences of the Islamic Revolution to other countries from the first days of the revolution in which people and cultural elements had the role of being audience and message. Therefore, public diplomacy in foreign politics of Iran was taken into account by Islamic Republic Governments as a tool and method for giving form to public thoughts. Public diplomacy played a significant role in exporting the revolution and the Islamic Republic Regime has made attempts to benefit its capacity to promote revolutionary values and Islamic culture and ideology.
    Keywords: Islamic Revolution, Exportation of the Revolution, Islamic Republic, Public Diplomacy
  • Yadollah Sepehri*, Yaghoub Tavakoli Pages 27-46
    A comprehensive survey on the universal effects and reflection of the Islamic Revolution on the other nations shows that due to cultural and geographical proximity and distance of different societies with that of Iran, the impact rate of the Islamic Revolution has been different. The main hypothesis of the study is that among the whole of the affecting factors, the cultural and political factors receive the greatest share in the north and south Caucasus and some central Asian countries. The study aims at investigating the political-cultural effects of the Islamic Revolution on developments of the Caspian Sea littoral states. The results indicate that regardless of various obstacles, the Islamic Revolution has been capable to exert significant effects in these areas.
    Keywords: Islamic Republic, Cultural, Social Effects, Caspian Sea Region, Central Asia
  • Ali Morshedizadeh*, Zeinab Jahandar Lashki Pages 47-62
    This paper aims at investigating the political socialization in textbooks of the high school students after the Islamic Revolution. Since four books of Social Sciences, History, Persian Literature, and Islamic Theology contain this concept, the population of the study includes the mentioned books at high school during three decades after the Islamic Revolution. The research method in this study is content analysis and the unit of content analysis is field unit. The findings of the study show that the books in 60s with 39.5 percent and the books in 70s with 27.3 percent have had the highest and the lowest amounts of socialization, respectively. Also, the findings have emphasized that the books of Social Sciences with 59.1 percent had the highest amount of socialization, and Persian Literature with 4.5 percent had the lowest amount and History Books with 26.8 percent and Islamic M’arif ones with 9.5 percent are in the second and third ranks, respectively.
    Keywords: Socialization, Political Socialization, Political Culture, Education
  • Asghar Foroughi Abri*, Azimeh Payandeh Pages 63-82
    After the victory of the Islamic Revolution of Iran, America attempted to isolate Iran by various plots. Imposing sanctions from the west, though bringing about some problems for Iran, it had positive economic, political, cultural, psychological results for Iran. Nevertheless, to cover the contradiction between promise and practice and under the influence of Jewish lobby, the US continues to apply the politics of imposing sanctions against Iran. By answering this question that what factors were effective to prevent the US from reaching its desired purposes, the paper intends to test this hypothesis that the wise leadership of Imam Khomeini and association of people highly trimmed and sometimes neutralized the effects of sanctions.
    Keywords: Islam, Leadership, Sanction, America, Iran
  • Samira Motaghi*, Afshin Motaghi, Ali Karami Pages 83-100
    Within the development process full of ups and downs, quite many changes are produced in the society’s values, norms, habits and customs and development demands securing cultural and identity foundations then making the development factors compatible with these foundations. Also, the Islamic-Iranian model of development is considered to be the development guidance of the country which has also been mentioned in the official and major documents of Iran such as the documents of Development Perspective and Constitutional Law. The question raised by the study is that what the effect of security of Islamic-Iranian identity on success of Islamic-Iranian model of development is. The hypothesis here is that securing identity provides the ground for gradual actualization of Islamic-Iranian model of development and full disclosure of its components that are hidden in the heart of this identity. Relying on the theoretical viewpoints of the socialists about security, we deal with analyzing and explaining the role of security of identity in promoting the Islamic-Iranian model of development.
    Keywords: Security, Identity, Socialism, Constitutional Law, Perspective Document, Indigenous Development
  • Azizeh Karimi*, Zahed Ghafari Hashlin, Mehdi Bahrami Pages 101-120
    In the absence of effective political parties in the Iranian society from the Constitutional Revolution up to the Islamic Revolution, due to its religious origin and social base in society, the religious authority was able to fulfill some functions of the political parties in the society. Although the political functions of the religious authority in Iran have been raised from its religious origin, they are a prominent aspect from activities of this institution. The techniques of exercising power in the religious authority institution are different from those of the active political institutions in the west; however, in a period of political history of Iran, this institution has been able to perform the functions being performed by political parties in western societies. Although it is not the aim of this paper to reduce the role of religious authority institution to the functions of the parties as well as the functions of this institution are far beyond the political parties, the functions of religious authority institution can be investigated by designing a framework about the parties’ activities in western societies.
    Keywords: Religious Authority, Political Parties, Functions of Parties, Decision, making, Political Socialization
  • Javad Dehghani*, Mostafa Malakoutian Pages 121-138
    The election field is one of the channels being considered by the enemies of Islamic system of Iran to confront with an Islamic Republic and by recognizing the conditions of each period a special scenario they have intended to achieve their purposes. In this regard, presidential election in 2009 has been one of the most important political events of the history of the Islamic Republic of Iran that the domestic and foreign opponents were pretty determined to defeat the system and to realize their thirty-year-old dream. Explaining the procedure of the opponents’ actions before and after the elections, the paper intends to prove this hypothesis that despite of the difficulties and problems created by these actions and events, under the leadership and measures of the leader of the Revolution and his wise strategies, the Islamic system could overcome these hardships against enemies and opponents of the country.
    Keywords: Elections, Leadership, Strategy, Sedition, Presidency
  • Mehdi Omidi* Pages 139-158
    Extensive influence of secular and atheistic beliefs to the Islam world in form of different ideologies has exerted strong effects on understanding of traditional and religious beliefs has raised considerable challenges on them. Also, abundance of currents of thoughts has shown that the relations between two concepts of Islam and Development have produced a great effect on the way they are formulated. The streams such as Arab civilization-oriented secular and westernized stream, Salafiyat-e Takfiri , Islamic civilization-oriented and Islamic fundamentalist ones are the outstanding movements of the Arab world among which the secular one, because of possessing media tools, has been to some extent effective in literature and discourse of the other movements. The secular ones are in pursue to achieve a pseudo-liberal or non-religious political regime and in this regard they benefit domestic and foreign supports. The Islamists are in seek of reviving Islamic Caliphate or a democracy inspired from religion; however, because of Takfiri Salafis actions they are encountered by severe accusations and the future developments will be indicative of more serious conflicts of these two streams.
    Keywords: Secular Stream, Islamist Stream, Arab World, Development, Democracy
  • Hamidreza Moniri*, Mohammadhadi Falahzadeh Pages 159-178
    In this research, it has been attempted to use broadcasting or dissemination theory which is one of the common theories about explaining how ideas and thoughts could be developed and it is the theoretical framework of this research as a model to export values of the Islamic Revolution through Ibrahimi Hajj Rituals. The study seeks to answer the question in that whether it is possible to export the values and ideals of Islamic Revolution to Islam World through the path of Ibrahimi Hajj. And in the case of a positive answer to this question, how the amount and form of this exportation will be. The results of the study show that despite of actual obstacles on its way, Ibrahimi Hajj enjoys many potential capacities in different aspects and levels to export the values of the Islamic Revolution and it can be possible to spread the values of the Islamic Revolution to the target countries through this way.
    Keywords: Islamic Revolution, Exporting Revolution, Values of the Islamic Revolution, Ibrahimi Hajj, Dissemination Theory
  • Yahya Fouzi*, Saber Hassanpour, Ghodsi Alizadeh Seylab Pages 179-192
    During his life by various tools such as sending messages or interviewing and lecturing, Imam Khomeini began to disseminate his thoughts. This study is an attempt to answer the questions in that what processes are shown by Imam Khomeini’s speeches contained in “Imam’s Sahifeh” during his lifetime and what topics are included. Also, what topics were emphasized on by Imam Khomeini? The paper has used a mixed method of research which includes both qualitative and quantitative methods. For this purpose, by analyzing the twenty-two volume collection of Imam’s Sahifeh at first, his speeches were identified and then by a qualitative analysis, their positions among the rest of his propaganda activities were determined and finally, by specifying some indices, a content analysis of Imam Khomeinin’s speeches is proposed.
    Keywords: Imam Khomeini, Imam's Sahifeh, Imam Khomeini's Speeches