فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 50 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 50 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهرام اخوان کاظمی * صفحات 7-26
    تبیین ماهیت رهبری امام خمینی+ و علت تاثیرگذاری عمیق آن، موضوع این نوشتار است و سوال اصلی این پژوهش ناظر بر این است که: «چه تعاملاتی میان شخصیت و شیوه رهبری امام خمینی+ و رعایت کرامات انسانی وجود داشته است؟ آیا این شیوه رهبری و نفوذ شگرف آن، بر مبنای الگوی رهبری کاریزماتیک بوده و براساس این قابل تفسیر است؟» یافته های این نوشتار براساس روش تحلیلی اسنادی، بیانگر تعامل کامل شخصیت و شیوه رهبری امام، با موضوع کرامت انسانی است و مشخص می نماید که امام+ یکی از عالی ترین مظاهر کرامت انسانی و مشخصا به عنوان انسانی کامل و در مقام مرجعی مهذب و بالنده در دامن تعالیم متعالی اسلامی و شیعی، در طول حیات و رهبری خویش به موضوع کرامت های انسانی توجه ویژه و زایدالوصفی داشته و اساسا یکی از دلایل نفوذ شگرف رهبری ایشان بدین خاطر و نه به دلیل الگوی رهبری کاریزمایی بوده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، انقلاب اسلامی، نظریه کاریزمایی، مشروعیت، کرامت
  • محمد قربانی گلشن آباد، منوچهر محمدی صفحات 27-44
    جمهوری اسلامی ایران دارای مولفه های فرهنگی غنی و ارزشمندی است که متاثر از آموزه های متعالی اسلام و به ویژه مکتب اهل بیت^ است؛ به این خاطر می تواند دیپلماسی فرهنگی فعال تری از خود نشان دهد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران واجد و حامل چه مولفه هایی است؟ و کدام یک از مولفه ها از اهمیت بالاتری برخوردار است؟ فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه مولفه های ارزشی بینشی، مهم ترین دسته از مولفه های دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی به شمار می آیند.
    روش پژوهش، به صورت توصیفی- تحلیلی و کاربردی است که ضمن مصاحبه با نخبگان و صاحب نظران، از تحقیقات گسترده کتابخانه ای و اسنادی نیز بهره برده است.
    نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که مولفه های ارزشی بینشی، بیشترین درجه اهمیت را از نظر صاحب نظران و در مقایسه با سایر مولفه ها به خود اختصاص داده است و البته میزان موفقیت بیشتری، هم در شرایط فعلی و هم در شرایط آتی (1404) خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی فرهنگی، مولفه های دیپلماسی فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • سمیه قریب بلوک، سید مرتضی هزاوه ای صفحات 45-58
    شناخت و بررسی اندیشه سیاسی و سیر تطور آن از جمله مباحث عمده و مورد توجه پژوهشگران در علوم سیاسی محسوب می شود. رخداد انقلاب اسلامی در ایران علاوه بر پیامدهای سیاسی- اجتماعی آن، مولد اندیشه سیاسی جدید براساس اسلام سیاسی با خوانش امام خمینی+ است که به لحاظ روش شناختی و فهم مبانی و آثار آن اهمیت فراوان دارد. شناخت صحیح این اندیشه می تواند به ماندگاری و اثربخشی بیشتر در جغرافیای جهان اسلام بینجامد. از منظر آسیب شناسی، جلوگیری از تحریف های محتمل و خوانش های ناصواب، مسئولیت سنگین دین باوران و معتقدان به راه و مکتب امام خمینی+ است. پرسش مقاله حاضر این است که چگونه می توان به فهم صحیح اندیشه سیاسی امام+ دست یافت و از انحراف و تحریف آن پیشگیری کرد؟ فرضیه تحقیق این است که با معرفی شاخص های اندیشه سیاسی حضرت امام+ و معرفی جریان های معارض با آن، می تواند در این زمینه کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه سیاسی، روش شناسی، تحلیل گفتار، تحریف
  • محمدعلی میرعلی * صفحات 59-78
    اندیشه و رفتار سیاسی حضرت امام’ درباره حاکمیت طاغوت و وجوب مبارزه با آن، مبنای شکل گیری انقلاب اسلامی ایران قرار گرفت و سرانجام منشاء پیدایش و یا تقویت بسیاری از جنبش ها در منطقه و جهان گردید. از آنجا که انقلاب اسلامی بر پایه تفکرات سیاسی امام خمینی+ پی ریزی شده است، هدف این پژوهش تبیین و بازخوانی مبانی، اهداف، ادله فکری و رفتار سیاسی امام خمینی’ بعنوان الگوی عملی مبارزه دائمی و خستگی نا پذیر رهبران حرکت های آزادی بخش در مواجهه با رژیم های استبدادی و طاغوتی است. اکنون که بیداری اسلامی در کشورهای اسلامی موجی جدید به خود گرفته، بررسی این موضوع بنیادین ضروری به نظر می رسد. این نوشتار با روش اسنادی به دنبال بررسی ادله، اهداف و رفتار مبارزاتی حضرت امام+ از دهه بیست تا پیروزی انقلاب اسلامی است. یافته های پژوهش نشان می دهد حضرت امام+ با هدف اجرای حدود الهی و تشکیل حکومت اسلامی، رفتار مبارزاتی غیرمسلحانه را در قالب روش های مختلف علمی، فرهنگی و در نقش رهبری و ایدئولوگ انقلاب علیه رژیم وقت پیش گرفتند.
    کلیدواژگان: طاغوت، امام خمینی (ره)، ادله مبارزه، اهداف مبارزه، رفتار مبارزاتی
  • علی شیرخانی، هادی ترکی صفحات 79-98
    انقلاب اسلامی در ایران از حوادث اعجاب انگیز نیمه دوم قرن بیستم به شمار می رود، به گونه ای که برخی آن را جزء انقلاب های بزرگ به شمار می آورند. ایران با رویه ای انقلابی در سیاست خارجی توانسته تاثیر زیادی بر کشورها، رهبران سیاسی و مذهبی، جنبش ها و رویدادها داشته باشد. مسلمانان یمن و به خصوص حوثی های این کشور، تاثیری غیرمستقیم (خودجوش و بدون دخالت ایران) از انقلاب اسلامی گرفته اند. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن بررسی نظریه پخش و مولفه های مختلف آن، نشان داده شود که انقلاب اسلامی چه تاثیری بر حوثی های یمن داشته؟ میزان و شکل آن چگونه است؟ فرضیه اصلی ما این است که انقلاب اسلامی در ایران بر حوثی های یمن به خصوص در زمینه سیاسی، فکری، روشی و فرهنگی تاثیرگذار بوده است و حسین بدرالدین حوثی به عنوان فردی صاحب نفوذ در یمن، امام خمینی+ را شخصیتی ممتاز در عصر معاصر برمی شمارد. این مقاله با روش کتابخانه ای و اسنادی و شیوه توصیفی- تحلیلی به بازتاب انقلاب اسلامی در یمن می پردازد.
    کلیدواژگان: نظریه پخش، انقلاب اسلامی، یمن، حوثی ها
  • محمد شورمیج * صفحات 99-116
    وقوع انقلاب اسلامی در ایران، آغازگر فصل جدیدی در روابط سیاسی دو کشور ایران و عربستان سعودی شد. این رویداد به دلیل برخورداری از زیربنای ایدئولوژیک انقلابی شیعه، حاوی پیامی بود که موجب برهم زدن وضع موجود در منطقه شد. در این پژوهش تاثیرات انقلاب اسلامی بر مناسبات عربستان با ایران در دهه اول انقلاب اسلامی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
    روابط دو کشور در دهه نخست انقلاب اسلامی، متاثر از عوامل مختلفی چون تلاش ایران جهت صدور انقلاب اسلامی، جنگ ایران و عراق، شورای همکاری خلیج فارس، رقابت در اوپک، مسئله حجاج ایرانی و تحرکات شیعیان منطقه شرقی عربستان قرار داشت که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتیجه پژوهش بیانگر این است که دولت عربستان برای جلوگیری از بازتاب انقلاب اسلامی در جامعه خود، سیاست اصلاح و سازگاری را در پیش گرفت، ولی به دلیل تضاد فکری با تشیع، همواره سیاست تقابل با دولت انقلابی شیعه را اعمال نموده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، شیعیان عربستان، سیاست خارجی، تحولات منطقه
  • محمد پورکاوه دهکردی، سیاوش صلواتیان صفحات 117-140
    مقاله حاضر درصدد است با بررسی مجموعه بیانات و سخنرانی های رهبر معظم انقلاب در رابطه با موضوع «پروژه نفوذ»، به مفهوم سازی آن بپردازد و سپس فرآیند و سازوکار نفوذ را از منظومه فکری رهبر انقلاب استخراج کند. به همین منظور برای دستیابی به فرآیند و سازوکار موردنظر از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. بنابراین از همه سخنرانی های ایشان در موضوع نفوذ استفاده شده است و با سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی به تحلیل داده ها پرداخته می شود. مدل نهایی نفوذ که از بیانات رهبر معظم انقلاب بدست می آید به طور کلی شامل شش بخش «مقدمات نفوذ»؛ «روش های نفوذ»؛ «مقابله با نفوذ»؛ «زمینه سازان نفوذ»؛ «دامنه و وسعت نفوذ» و «نتایج نفوذ» است. به نظر می رسد شناسایی فرآیند و سازوکار نفوذ می تواند به فهم بهتر نظام گفتمانی مقام معظم رهبری، در این خصوص کمک کند و مبنایی برای استخراج راهبردهای اجرایی در جهت مقابله با این مانع بزرگ در راه انقلاب اسلامی باشد.
    کلیدواژگان: نفوذ، اندیشه سیاسی، مقام معظم رهبری، جنگ نرم
  • سید اصغر جعفری * صفحات 141-162
    ساختار نظام جهانی در واقع تسلط ظالم بر مظلوم و یک رابطه ظالمانه و غیرانسانی است. سلطه گر در این نظام به دنبال تامین منافع خویش از طریق چپاول کردن ثروت بومی و منابع تحت سلطه است و به غیر از این نیز راضی نمی شود. امام خمینی+ با شناخت چهره واقعی نظام سلطه، امت اسلامی را با فریاد بیدار باش به هوشیاری در برابر نظام سلطه فرا خواند و با ارائه راهبردهایی آنها را به مقابله با سلطه گران دعوت کردند. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی به این پرسش، پاسخ خواهد داد که امام خمینی+ چه راهبردهایی را برای امت اسلامی، جهت مقابله با نظام سلطه بیان کرده است؟ چهار راهبرد معنوی، سیاسی و اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و دفاعی و یازده شاخص به عنوان مهم ترین پاسخ این پرسش است که امت اسلامی می تواند با اتکا و اهتمام به آن زندگی شرافتمندانه و عزتمندانه داشته باشند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، امت اسلامی، نظام سلطه، استکبارستیزی
  • حسین خانی * صفحات 163-184
    متعاقب پیروزی انقلاب و حاکم شدن گفتمان انقلاب اسلامی، اسلام‏ سیاسی فقاهتی با طرد رقیبان گفتمانی خود، تولیت امور را در دست گرفت. اما با آغاز رقابت‏های درون‏گفتمانی، شاهد تسلط خرده‏گفتمان‏های اسلام ‏سیاسی رادیکال، محافظه‏کار، اصلاح‏طلب و عدالت‏خواه طی ادوار مختلف پس از انقلاب هستیم.
    بر اساس مطالب یادشده مبنای نوشتار حاضر برای پاسخ به این پرسش اصلی است که «خرده‏گفتمان اسلام ‏سیاسی عدالت‏خواه» که در این پژوهش به عنوان «خرده‏گفتمان عدالت» یاد می‏شود و دولت نهم آن را نمایندگی می‏کرد، چگونه صورت‏بندی شده و مسلط گشته است؟ در پاسخ فرضیه مقاله با استعانت از روش کیفی، نظریه گفتمان و تکنیک کتابخانه‏ای درصدد است به این گزاره دست یابد که اشاعه عناصر خرده‏گفتمان جدید مانند؛ «خودباوری»، «مبارزه با فساد»، «مبارزه با رفاه‏طلبی و تجمل‏گرایی مدیران»، «توجه به اقشار محروم و مستضعف وحاشیه‏نشین» بر محور «عدالت»، این اسطوره در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری، خود را در کنش ‏سیاسی نیروهای اجتماعی متجلی ساخته و با تبدیل شدن به تصور اجتماعی موجب تسلط این خرده‏گفتمان گردید.
    کلیدواژگان: عدالت، خرده گفتمان، دولت نهم، انتخابات، تصوراجتماعی
  • مرتضی اشرافی * صفحات 185-205
    در نظام بین الملل، کشورهایی هستند که پس از چند دهه تحولات سیاسی، در حال تغییر و ورود به شرایط سیاسی جدیدی هستند. تحقق انقلاب های رنگی در این کشورها می تواند تحولات سیاسی در این جوامع را در مسیری خاص که عمدتا مبتنی بر ارزش های لیبرال و نظام های دمکراسی غربی است، هدایت کند.
    در این تحقیق به دنبال پیداکردن چرایی و چگونگی رسیدن به الگوی شبکه سازی در فتنه سال 1388 جمهوری اسلامی، براساس فعالیت های شبکه ای، جبهه ای و جریانی هستیم؛ شایان ذکر است جبهه ها، شبکه های مختلف را برای حل موضوعی خاص، به طرق گوناگون در یک جبهه یا مواجهه قرار می‏دهند. ازاین رو جبهه ها می‏توانند متکثر باشند، تقسیم‏بندی موضوع‏ها و نحوه ساماندهی شبکه ها برای حل موضوعات اولویت‏دار، مهم‏ترین کار در این سطح می‏باشد. در این تحقیق جریان و جریان سازی، اولا ماهیتی ارزشی و شناختی برای شبکه ها و جبهه ها در شکل گیری انقلاب مخملی سبز در سال 1388 در ایران دارد، از طرفی دیگر فعالیت‏های شبکه ای و جبهه ای، زمینه‏ساز و گسترش دهنده فعالیت های جریانی است.
    کلیدواژگان: انقلاب مخملی، براندازی نرم، فعالیت شبکه ای، جبهه ای و جریانی، فتنه 1388
|
  • Bahram Akhavan Kazemi * Pages 7-26
    This paper intends to explain the essence and the reason why of deep and vast effects of Imam Khomeini`s leadership. The question of the paper, therefore, follows as: what corresponding effects may be perceived between Imam Khomeini`s character and method of leadership from one hand and attention to human dignity from the other be found? May such a leadership be explained on the basis of charismatic leadership? As explained in the paper, there is found a deep and perfect interaction between Imam`s character and method of leadership, and human dignity. Moreover, Imam may be counted as an outstanding example of human dignity and religious leader brought up on Islamic teachings. He has paid, therefore, much attention to human dignity during all his life and this manner of leadership may be known as one effective agent for his extraordinary influence in people; such a particularity may not be found in a charismatic leader.
    Keywords: Imam Khomeini, Leadership, Islamic Revolution, Charisma, Legality, Dignity
  • Mohammad Qorbani Golshan Abad, Manoocher Mohammadi Pages 27-44
    IRI is equipped with strong and valuable cultural components originated from Islamic teachings and, particularly, the school of Ahal al-Bayt and, therefore, it can use a more active cultural diplomacy. Now the question of this study follows as: what may be counted as the components of IRI`s cultural diplomacy and what component may be viewed as more important? It is hypothesized that those components of ethics and insight are counted as the most notable one. The method taken in the paper is analytic-descriptive and applicable performed by interviewing the elite and theorists and using vast library and document-based research. As shown in the paper, those components of ethics and insight have been of the most effect and importance in comparison to the others. Needless to say, we will have more success in future.
    Keywords: Diplomacy, Cultural Diplomacy, Components of Cultural Diplomacy, IRI
  • Somayeh Qarib Boluk, Seyyed Mortaza Hazavei Pages 45-58
    Studying Imam Khomeini`s political thought and its course of development is known as one main subject for researchers in politics. Appearance of IR in Iran, in addition to its political-social consequences, led to a new political thought on the basis of Imam Khomeini`s view on political Islam. The thought, therefore, is very notable with regard to its methodology, principles and effects. Knowing the thought rightly would lead to its stability and fruitfulness in the world of Islam. Pathologically viewing, preventing its probable distortion and misleading comments may be regarded as the main and essential duty of Imam`s true followers and those believing in him. On this basis, the question of the paper follows as: how may one know Imam`s thought truly and prevent any distortion in the field? The hypothesis lies in the fact that knowing and introducing the indicators of Imam`s political thought and its opponents would lead to its stability and spread.
    Keywords: Imam Khomeini, Political Thought, Methodology, Analysis of Discourse, Distortion
  • Mohammad Mirali * Pages 59-78
    Imam Khomeini`s thought and conduct on and against Arrogant Despot`s Sovereignty led to IRI, appearance and reinforcement of many regional and international movements. As IRI has been based upon Imam`s political thought, in this paper it has been intended to explain and reread the principles, purposes, reasons and political conduct as an effective model for the leaders of those liberating movements to fight against tyrannical regimes permanently and powerfully. The necessity of this fundamental study would be clearly perceived with regard to the new course of Islamic awakening in Islamic countries. On findings of the paper, Imam Khomeini began and continued his unmilitary struggling conduct by following various scientific, cultural methods as a leader to execute Divine law and establish Islamic government.
    Keywords: Arrogant Despot, Imam Khomeini (r), Proofs for Struggling, Ends of Struggling, Struggling Conduct
  • Ali Shrkhani, Hadi Torki Pages 79-98
    Islamic Revolution of Iran is regarded as one wonderful happening of second half of the twentieth century so that some have known it as parts of big revolutions. IRI, taking a revolutionary manner in foreign affairs, influenced countries, political and religious leaders, movements and happenings considerably. Yemenite people, particularly the Houthis, have been influenced indirectly by IR. In the paper, it has been intended to study the theory of diffusion and its components and to show the effect of IR on the Houthis. The question of the paper centers on IR effect, its extension and the way in which it happened. It is hypothesized that IR has influenced Yemeni Houthis in such fields as politics, ideology, method and culture and the Yemeni Houthi Hosein Badr al-Din, an influential figure in Yemen, has viewed Imam Khomeini as a contemporary distinguished leader. The paper has used analytical-descriptive method.
    Keywords: Theory of Diffusion, Islamic Revolution, Yemen, the Houthis
  • Mohammad Shurmeij * Pages 99-116
    Appearance of IRI in Iran opened a new course of political relations between Iran and Saudi Arabia. The occurrence being supported basically by Shiite revolutionary ideas caused considerable changes in the region. In this study, the impacts of IR on the relations between Iran and Saudi Arabia have been brought into consideration and analized. The elements affecting the relations may be counted as Iran`s intention for issuing IRI, Iran and Iraq war, Persian Gulf Cooperation Council, competition in OPEC, killing Iranian hujjaj and political activities of Shiites of Saudi Arabia. As shown in the paper, Saudi Arabia took the policy of reform and compatibility; yet, its politico-religious contradiction with Shiite government caused a permanent hostility to IRI.
    Keywords: IRI, Saudi Arabia Shiites, Foreign policy, Regional Changes
  • Mohammad Poorkaveh Dehkordi, Siavash Salavatian Pages 117-140
    In the paper, it has been intended to study the great leader`s speeches on the process of infiltration and, then, conceptualize the subject and infer the process and mechanism of infiltration on his system of thought. The method of grounded-theory has been used in the study. all leader`s speeches have been gathered, classified into open, pivotal and selected classes and analyzed. The model of infiltration, as reflected in the great leader`s speeches, includes six steps: primary grounds of infiltration, methods of infiltration, facing infiltration, those making the ground for infiltration, the domain of infiltration and the fruits of infiltration. It seems that being aware of the process and mechanism of infiltration would lead to an exact perception of the leader`s system of discourse. The fact itself, in its turn, would help those in search of some strategy to act against the process.
    Keywords: Infiltration, Political Thought, The Great Leader, Soft warfare
  • Seyyed Asghar Jafari * Pages 141-162
    The structure of global system is, in fact, based upon an cruel dominance, namely oppressor`s domination over the oppressed. Those of cruel domination follow their own interests by pillaging national wealth and sources. Imam Khomeini, with an exact knowledge of domination system and presenting some strategies, awakened Islamic ummah against it. The paper, using analytical-descriptive method, has intended to answer the question: what strategies has Imam Khomeini proposed for Muslims to oppose those of cruel domination? As explained in the paper, he has taken four strategies including spiritual, political and social, economic and cultural, and defensive ones along with 11 indicators relying on which Islamic ummah may have a desirable and powerful life.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, Islamic Ummah, Domination System, Fighting against Despotism
  • Hosein Khani * Pages 163-184
    Following appearance of Islamic revolution and, consequently, dominance of the discourse of Islamic revolution, political fiqahati Islam, dominating its opponents, acquired sovereignty. As inter discourse competences began, however, sub-discourses including radical, conservative, reformist and just seeker ones became dominant during different periods after revolution. What mentioned here forms the basis to answer the question of the paper; how was the sub-discourse of justice seeker political Islam, called here as sub-discourse of justice, formulated and acquired power? The paper, using qualitative method, discourse theory and library techniques, has intended to prove the claim: spread of those attractive elements of the sub-discourse including self-confidence, opposing corruption, opposing managers` welfare-seeking and luxuriousness on the basis of justice appeared and acquired sovereignty.
    Keywords: Justice, Sub-Discourse, Ninth State, Election, Myth, Social Perception
  • Morteza Eshraqi * Pages 185-205
    There is found countries in the world that after some decades political changes, arrive at new political situations. Appearance of color revolutions in such countries would lead political changes to what intended by influential western powers under the title of democracy and liberal norms. The author has intended to find the why and the how of net-making in fitnah of 1388 in IRI on the basis of net-based, front-based and currency-based activities. It should be stated that fronts, using various methods, lead different nets to a particular front or confrontation to solve a problem. Fronts, therefore, may be multiple, classification of problems and the way in which nets may be organized to solve prior problems are counted as the most effective measure in this level. In the study, currency and currency-making are of epistemic and virtual nature for nets and fronts in forming green velour revolution in IRI 1388. And again, net-based and front-based activities make the ground for developing currency-based activities.
    Keywords: Velour Revolution, Soft Subversion, Net-Based Activity, Front-Based, Currency-Based, Fitnah 1388