فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 41 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 41 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدجعفر جوادی ارجمند صفحه 9
    تلاش های صورت گرفته در حوزه دیپلماسی عمومی در منطقه خلیج فارس همواره با چالش ها و موانع همراه بوده است. دلایل این امر به تصویر سازی غیر واقع بینانه از اهداف ج.ا.ایران توسط رسانه های گروهی قدرت های فرامنطقه ای از یک سو و عدم پویایی وکارامدی سیاست خارجی ایران در حوزه دیپلماسی عمومی از سوی دیگر بازمی گردد. این کاستی ها موجب بی اعتمادی، افزایش تنش و کاهش روابط خوب همسایگی با کشورهای این منطقه شده است. این پژوهش به دنبال این است که در چارچوب قدرت نرم، با بررسی دیپلماسی عمومی در ابعاد مفهومی وکارکردی به تحلیل نقش فرصت ها و چالش ها در حوزه دیپلماسی عمومی ایران پرداخته و راهکارهای موثر برای بهبود و تقویت مناسبات و روابط ج.ا.ایران با همسایگان جنوبی را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، دیپلماسی فرهنگی، روابط ایران با همسایگان جنوبی
  • محمدرضا دهشیری، الله کرم مشتاقی صفحه 29
    پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سیاست خارجی رژیم صهیونیستی در قبال جنبش های بیداری اسلامی را مورد بررسی قرار داده است. سیاست خارجی کشورهای منطقه با توجه به وسعت، سرعت و شدت این تحولات با تغییرات ماهوی، بنیادی، شکلی و تاکتیکی همراه بوده است. رژیم صهیونیستی نیز با آغاز این تحولات تغییراتی را در سیاست خارجی خود اعمال کرده است. این پژوهش به دنبال آن است تا روشن سازد که آیا اولا تغییرات امنیتی و سیاست خارجی تل آویو دارای ماهیتی بنیادین بوده یا رویکردی صرفا تاکتیکی داشته است، ثانیا تحولات بیداری اسلامی کدام ابعاد از سطوح تصمیم گیری سیاست خارجی تل آویو را تقویت و کدام ابعاد را تضعیف کرده است. نوشتار حاضر بنیان پژوهشی خود را به منظور بررسی سیاست خارجی و امنیتی رژیم صهیونیستی، سطوح پنج گانه تصمیم گیری «جیمز روزنا» قرار داده و تلاش کرده سیاست خارجی تل آویو، از آغاز بیداری اسلامی (نوامبر 2010) تا پایان دولت سی و سوم این رژیم (آوریل 2015) را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، رژیم صهیونیستی، چالش های امنیتی، سیاست خارجی، سطوح تصمیم گیری جیمز روزنا
  • سعید حاجی ناصری، سید محمدحسین اکرمیان صفحه 51
    سیستان و بلوچستان به عنوان بزرگترین ناحیه اقلیت مذهبی کشور با تراکم بالای قومیتی و وجود ساختار اجتماعی طایفه قبیلگی، همیشه منطقه ای مناسب برای شکل گیری گفتمان های مشروعیت بخش خشونت بار تلقی می گردیده است که این خشونت ها یکی از بزرگترین چالش های امنیتی جمهوری اسلامی ایران در مرزهای داخلی کشور محسوب می گردد. این نگاشته با دیدی توصیفی تحلیلی و استفاده از نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موف، گفتمان مشروعیت بخش گروهک تروریستی جیش العدل را در سال 1393 مورد بررسی قرار می دهد و در این راه با تحلیل بیانیه ها و استفاده از منابع دست اول، شاخص های نمادین مشروعیت بخش این گروه را معرفی کرده تا با هدفی کاربردی، شرایط را برای برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های هویتی و گفتمانی در جهت ناکام گذاشتن این عناصر مشروعیت بخش فرآهم آورد تا گامی در جهت تحکیم مبانی انقلاب در این استان برداشته شود. شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش استفاده از داده های کتابخانه ای و بیانیه های تروریستی این گروه در سال 1393 می باشد.
    کلیدواژگان: تروریسم سیستان و بلوچستان، جیش العدل، گفتمان لاکلا و موف، ریشه های هویتی، سازه انگارانه خشونت
  • ناصر پورحسن صفحه 69
    در این مقاله، موج سوم بیداری اسلامی به مجموعه تحولاتی اطلاق شده که از اواخر سال 2010 از شمال آفریقا آغاز و به دیگر کشورهای عربی تسری یافت. وقوع انقلاب اسلامی دومین موج بیداری اسلامی محسوب می شود. موج اول بیداری اسلامی نیز به مجموعه واکنش هایی اطلاق می شود که نیمه دوم قرن هجدهم و قرن نوزدهم به ویژه پس از انقلاب صنعتی در گستره جهان اسلام علیه هجوم سیاسی فرهنگی غرب انجام شد. وقوع امواج مذکور، به مثابه یک «مسئله علمی»، منتهی به این سوال شده که «چه نسبتی میان امواج سه گانه بیداری اسلامی که یک طی دوره دو سده ای رخ داده اند و نظام بین المللی سلطه وجود دارد؟» اگرچه امواج بیداری در شرایط فکری، سیاسی و اجتماعی متفاوتی رخ داده اند، اما فرضیه نویسنده این است که «امواج سه گانه بیداری اسلامی، واکنشی در مقابل «نظام بین المللی سلطه» و عوامل داخلی آنها در قلمرو جهان اسلام بوده است.
    کلیدواژگان: نظام بین المللی سلطه، بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، غرب آسیا، داعش
  • سارا فلاحی صفحه 87
    شکست غرب در تقابل سخت افزاری با گفتمان انقلاب اسلامی، باعث شد تا این جبهه تمام قدرت خود را در عرصه نرم افزاری به کار گیرد که از هژمونیک شدن گفتمان انقلاب اسلامی جلوگیری کند. رسانه های جمعی و در راس آنها شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و وابسته یکی از مهم ترین ابزارهای غرب در این تقابل گفتمانی هستند. نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این سوال مهم و اساسی است که شبکه های ماهواره ای فارسی زبان معاند چگونه می خواهند گفتمان انقلاب اسلامی را دچار بی قراری نمایند؟ در پاسخ به سوال فوق این فرضیه محوری مطرح است که شبکه های ماهواره ای فارسی زبان معاند، به دنبال ساختارشکنی از دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی، یعنی اسلام هستند تا از این طریق گفتمان انقلاب اسلامی را دچار بی قراری و از جاشدگی کنند.
    کلیدواژگان: ماهواره، هژمونی، گفتمان، انقلاب اسلامی، بی قراری
  • احمد دوست محمدی، محمد الغبان صفحه 109
    پرسش اصلی این پژوهش این است که آمریکا در مقابل بیداری اسلامی مردم کشورهای عربی غرب آسیا و شمال آفریقا چه واکنشی داشته است؟ فرضیه ما این است که قیام های مردم کشورهای عربی منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا که منجر به سقوط رژیم های دیکتاتوری دست نشانده غرب گردیده بود، نظام سلطه غرب و در راس آن، ایالات متحده آمریکا را غافلگیر کرد و امروز آمریکا، تمام سعی و تلاش خود را به کار گرفته است تا با استفاده از ابزارها و سازوکارهای مختلف اعم از سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی در سطوح مختلف محلی، منطقه ای و فرامنطقه ای، سوار بر موج شده و تحولات سیاسی منطقه را در جهت منافع استراتژیک خود هدایت کرده و جریان بیداری اسلامی را خنثی سازد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا، آمریکا و نظام سلطه غرب
  • مهدی حمزه نژاد، زهرا رسولی، سید عباس یزدانفر صفحه 131
    هدف از این تحقیق ارائه مفاهیم و اصول بنیادین معماری انقلاب اسلامی از دیدگاه صاحب نظران و تئوری پردازان انقلاب است. روش تحقیق به صورت تحلیل محتوای کیفی است. اصول معماری انقلاب اسلامی با تحلیل شعارها، سخنان و آرمان های انقلابی مرتبط با هنر و معماری استخراج گردیده است. به نظر می رسد برای تداوم مسیر انقلاب اسلامی و تحقق آرمان های آن در زمینه معماری باید این اصول را به کار گرفت. تحقیق پیش رو به ویژگی ها و شاخصه هایی از معماری انقلاب اسلامی ایران که عبارتند از هویت، زیبایی ساده، میزان جهانی شدن و سلامت محوری دست یافت. هر کدام از این ویژگی ها به زیرشاخه های ریزتری تقسیم می شوند و جزئیات بیشتری از رابطه آرمان های انقلاب و معماری مطلوب و مورد نظر به دست می دهند.
    کلیدواژگان: معماری در انقلاب اسلامی، اصول اسلامی، ایرانی، معماری معاصر ایران
  • مجتبی عبدخدایی، زینب تبریزی صفحه 149
    سوال اصلی این است که چگونه گروه های تکفیری تروریستی نظیر «داعش» و «جبهه النصره» در خدمت منافع و تامین امنیت اسرائیل عمل می کنند؟ نتیجه مقاله حاضر نشان می دهد که اقدامات گروه های تکفیری تروریستی که در حال حاضر یکی از عوامل مهم بی ثباتی در منطقه تلقی می شوند، عملا در راستای منافع و تامین امنیت اسرائیل است. گروه های تکفیری تروریستی نظیر «داعش» یا «دولت اسلامی عراق و شام» و «جبهه النصره» در عراق و سوریه به نحوی عمل می کنند که هدف اسرائیل در منطقه، یعنی تامین امنیت و منابع راهبردی آن برآورده می شود. اقدامات تکفیری تروریستی این گروه ها زمینه تداوم حضور ایالات متحده در خاورمیانه را فراهم می کند و این به معنای تامین امنیت اسرائیل خواهد بود؛ زیرا از زمان تشکیل اسرائیل تاکنون جلب حمایت و طرفداری قدرت های بزرگ، یک ستون دائمی راهبرد اسرائیل بوده است و با حضور امریکا در منطقه امکان تحقق این راهبرد تسهیل خواهد شد. دوم اینکه اقدامات گروه های تکفیری تروریستی سبب خواهد شد که کشورهای افراطی و مخالف اسرائیل در لاک دفاعی فرو رفته و مشغول به مقابله با بحران های داخلی گردند. در نتیجه، توانایی آنها در مقابل اسرائیل افول می کند که نتیجه آن تغییر معادلات منطقه قدرت به نفع اسرائیل خواهد بود.
    کلیدواژگان: گروه های تکفیری، تروریستی، داعش، جبهه النصره، اسرائیل، عراق، سوریه، ایالات متحده
  • نیره قوی، محمدعلی امیرلو صفحه 169
    سوال اصلی پژوهش این است که نقش جمهوری اسلامی ایران در ایجاد وحدت و همگرایی مسلمانان، با توجه به ویژگی ها و ظرفیت ها (مادی و معنوی) چیست؟ بر این اساس، این پژوهش ویژگی ها، نقش و اقدامات اعمالی و اعلامی جمهوری اسلامی ایران را در ایجاد وحدت و همگرایی مسلمانان با روش توصیفی تحلیلی بازشناسی خواهد کرد و به ضرورت، مروری هم بر ظرفیت های مسلمان که می تواند زمینه ساز وحدت و همگرایی مسلمان باشد و همچنین بر موانع وحدت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نقش جمهوری اسلامی ایران، همگرایی مسلمانان، وحدت مسلمین، امت مسلمان
  • غلامرضا رحیمی صفحه 189
    ما در جهان معاصر، با دو نگرش اساسی در مورد حقوق روبه رو هستیم: نگرشی بر اساس فرهنگ دینی و الهی و نگرشی مبتنی بر فرهنگ لیبرال دموکراسی که سیاست را جدای از دین می انگارد. در فرهنگ دینی، حق الهی حقی ذاتی است و سایر حقوق از حق الهی سرچشمه می گیرد. از این رو خداوند حقوق و تکالیفی را برای بشر تشریع کرده که در سایه آن، بشر می تواند به سعادت و قرب الهی دست یابد، در حالی که در نظام لیبرال دموکراسی به دلیل نادیده گرفتن مبدا جهان هستی مشروعیت همه قوانین به میل و خواست بشری وابسته است و هیچ مرجعی برای داوری به جز عقل بشری وجود ندارد. به همین دلیل پژوهشگر درصدد برآمده تا در این مقال حقوق دولت بر ملت را در دو نظام سیاسی اسلام و لیبرال دموکراسی ارزیابی کند و با یکدیگر بسنجد. مهم ترین شاخصه های مورد بحث و بررسی عبارتند از: مشروعیت، نظارت، مشارکت سیاسی و الزام سیاسی. گرچه در شاخصه های فوق، اشتراکاتی در دو نظام سیاسی مشاهده می شود، تفاوت های جدی و مهمی نیز وجود دارد که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حقوق، دولت، ملت، اسلام، لیبرال دموکراسی
|
  • Muhammad Jafar Javadi Arjmand Page 9
    Efforts made in the field of general diplomacy in the area of Persian Gulf have always faced challenges and barriers. The reasons lie behind the unrealistic depiction of Islamic Republic of Iran's goals by mass media of supra-regional powers on the one hand and lack of dynamicity and ineffectiveness of Iran's foreign policy in the field of general policy on the other hand. These shortcomings lead to distrust and increase tension and decrease good neighbor relations with regional countries. Studying general diplomacy in its conceptual and functional aspects, this research tries to analyze the role of opportunities and challenges in the field of Iran's general diplomacy and study and analyze effective solutions to improve and strengthen relations of Islamic Republic of Iran with its southern neighbors.
    Keywords: general diplomacy, soft power, cultural diplomacy, Iran's relations with southern neighbors
  • Muhammad Reza Dehshiri, Allah Karam Moshtaqi Page 29
    Adopting descriptive analysis, this research has studied Zionist regime's foreign policy regarding Islamic awakening uprisings. Foreign policy of regional countries have been with changes in nature, foundation, forms and tactics corresponding with span, speed and intensity of these developments.. Zionist regime has made some changes in its foreign policy from the outset of these developments. This research tries to first explain whether changes in Tel Aviv's security and foreign policy have been fundamental or with a merely tactical approach, second, what aspects of decision making levels of Tel Aviv's foreign policy have been strengthened and what aspects have been weakened by developments of Islamic awakening. Current article has chosen "James Rosenaus" fivelevel decision-making model and has tried to investigate Tel Aviv's foreign policy from the outset of Islamic awakening (November 2010) up to the end of this regime's thirty third government (April 2015).
    Keywords: Islamic awakening, Zionist regime, security challenges, foreign policy, James Rosenau's five, level decision, making model
  • Saeed Haji Naseri, Seyyed Muhammad Hussein Akramian Page 51
    As the largest area of religious minority in the country with high ethnic density and tribe-clan social structure, Sistan and Baluchestan province has always been an appropriate region for the formation of legitimizing violent discourses which are one of the greatest security challenges of the Islamic Republic of Iran within its territories. Applying Laclau and Mouffe's theory of discourse analysis with a descriptive analysis approach, this article has studied legitimizing violent discourse of Jaish ul- 'Adl terrorist group in 1393 AH and through analyzing this group's statements and using first hand sources, it has introduced symbolic legitimizing indexes of this group so that conditions for programming and policy making in terms of identity and discourse to suppress these legitimizing indexes as a step to consolidate revolution's bases in this province. This article has used library data and statements of this terrorist group in 1393 AH.
    Keywords: terrorism in Sistan, Baluchestan province, jaish ul, Adl, Laclau, Mouffe discourse, identity, constructive roots of violence
  • Nasser Pourhassan Page 69
    In this article, "third wave of Islamic awakening" has been appliedfor a set of developments that started at the end of 2010 from North Africa and spread into other Arab countries. Islamic revolution [of Iran] is considered the second wave. The first wave of Islamic awakening is applied for a set of reactions that occurred in the second half of eighteenth and nineteenth centuries in Islamic world especially after industrial revolution against political-cultural attack of west. Occurrence of these waves as a "scientific issue" has led to this question:"what relation is there between three waves of Islamic awakening 􀀈which have happened in a period of two centuries- and international domination system?" Although waves of awakening have occurred under different intellectual, political and social circumstances, the author's hypothesis is that "three waves of Islamic awakening" is a reaction against "international domination system" and their internal agents within the span of Islamic world.
    Keywords: international domination system, Islamic awakening, Islamic revolution, western Asia, ISIS
  • Sara Fallahi Page 87
    West's failure in hard battle with Islamic revolution's discourse caused this front to apply all its power in soft mode to deter Islamic revolution's discourse from becoming hegemonic. Mass media especially Farsi satellite channels affiliated with west, are among the most important tools of west in this confrontation of discourses. This article tries to answer this important and fundamental question how Farsi opposition channels want to dislocate Islamic revolution's discourse? To answer this question a central hypothesis is proposed that: Farsi opposition channels are about to destroy nodal point of Islamic revolution's discourse i.e. Islam to dislocate Islamic revolution􀀅s discourse.
    Keywords: satellite, hegemony, discourse, Islamic revolution, dislocation
  • Ahmad Doost Muhammadi, Muhammad Al Ghaban Page 109
    This article mainly inquires into what reactions has US had toward Islamic awakening of people in Arab countries of Western Asia and North Africa. Our hypothesis is that public uprisings in Arab countries of western Asia and North Africa which toppled dictator regimes appointed by west, surprised the domination system especially the US. Today US, using different tools and mechanisms whether political, diplomatic or economic at different local, regional and supraregional levels, tries its best to ride on the waves and lead political developments in this region toward its strategic interests and neutralize Islamic awakening.
    Keywords: Islamic awakening, western Asia, North Africa, United States, western domination system
  • Mahdi Hamze Nejad, Zahra Rasouli, Seyyed Abbas Yazdanfar Page 131
    This article is aimed at providing fundamental concepts and principles of Islamic revolution's architecture from the viewpoint of experts and theorists of revolution. This research is based on qualitative content analysis. Principles of Islamic revolution's architecture have been extracted through an analysis of revolutionary slogans, speeches and ideals related to architecture. Application of these principles seems necessary for the continuation of Islamic revolution's path and implementation of its ideals. The current article has managed to find characteristics and indexes of Islamic revolution of Iran􀀅s architecture which are as follow: identity, simple beauty, the extent of globalization and orientation toward health. Each characteristic is divided into subcategories providing more details about the relation between revolution's ideals and a desired architecture.
    Keywords: architecture in Islamic revolution, Islamic, Iranian principles, contemporary Iranian architecture
  • Mojtaba Abdekhodaee, Zaynab Tabrizi Page 149
    The main inquiry of this article is that how takfiri terrorist groups such as "ISIS" and "al-Nusra Front" provide security for Israel and act in its interests. Results of the current article indicate that actions of takfiri terrorists which are now considered as one of the most important factors of instability in the region are practically in line with Israel's interests and provide its security. Takfiri terrorist groups such as "ISIS" and "al-Nusra Front" in Iraq and Syria act in such a way that implements Israel's goals in the region i.e. security and strategic interests. Theses group's terrorist acts prepare the ground for the continuation of United State's presence in the Middle East which means providing security for Israel, because since the formation of Israel up to now, it has been a permanent strategy of Israel to attract the support of great powers which will be facilitated by United State's presence in the region. Second, actions of takfiri terrorists will make anti-Israel extremist countries take defensive guard and become busy fighting internal crises. Therefore, their capability in front of Israel will decrease which will change the equations of power to Israel's interest.
    Keywords: takfiri terrorists, ISIS, al, Nusra front, Israel, Iraq, Syria, United States
  • Nayyere Qavi, Muhammad Ali Amirlou Page 169
    This article􀀅s main inquiry is to find what role Islamic Republic of Iran's plays in creating unity and convergence among Muslims considering its characteristics and capacities (both material and non-material)? On this basis, the current research adopts a descriptive analysis to reidentify Islamic Republic of Iran's characteristics, role and actions announced or unannounced, in creating unity and convergence among Muslims and where necessary, it will review a Muslim's capacities that may prepare the ground for unity and convergence of Muslims as well as barriers of unity.
    Keywords: Islamic Republic of Iran's role, convergence of Muslims, unity of Muslims, Muslim ummah
  • Gholamreza Rahimi Page 189
    In the contemporary world, two fundamental attitudes exist about law: an attitude which is based on religious and divine culture and another attitude which is based on liberal democratic culture that keeps politics and religion separate. In religious culture, divine right is an inherent right and other rights emanate from divine right. Therefore, Allah SWT has laid down some rights and duties for humans so that humans follow them and achieve proximity with Allah SWT and real happiness, while in liberal democracy, because they have ignored God, legitimacy of any law depends on human will and desire and there is no authority to judge except human intellect. Therefore, the author has decided to evaluate and compare government􀀅s rights toward people in two political systems, Islam and liberal democracy. The most important indexes discussed are as follow: legitimacy, supervision, political participation and political liability. Although two systems share some characteristics, there are serious and important differences which have been discussed in this article.
    Keywords: rights, government, nation, Islam, liberal democracy