فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 42 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 42 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسعود اخوان کاظمی*، سید شمس الدین صادقی، رضا دهقانی صفحه 9
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران و نقش امام خمینی(ره) در رهبری این انقلاب و راهبری مبارزات انقلابیون در میدان حضور گفتمان های مختلف و چیرگی آن در میان سایر گفتمان های موجود در ایران، این سئوال را مطرح می سازد که چگونه رهبری انقلاب توانست گفتمان اسلام گرا را در تقابل با گفتمان حاکم و در رقابت با گفتمان های رقیب موجود، به یگانه گفتمان هژمون تبدیل کند؟
    پژوهش حاضر در پاسخ به این سئوال اساسی، از رهگذر چارچوب نظری تحلیل گفتمانی لاکلا و موف، این مدعا را به اثبات می رساند که گفتمان اسلام گرا با اتکاء به عاملان سیاسی قدرتمند خود، به ویژه رهبری امام خمینی(ره) و قابلیت های ویژه وی، توانست به گفتمانی هژمونیک تبدیل شده و پیروزی انقلابی با ماهیتی اسلامی را رقم بزند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گفتمان اسلام گرا، رهبری انقلاب، امام خمینی+، هژمونی گفتمانی
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، ابوذر رفیعی قهساره، نسیبه نوری صفحه 27
    نظریات متعددی در باب چیستی هویت ملی و عناصر موثر در شکل گیری و تحول آن از سوی نظریه پردازان ارائه شده است. بااین حال، تمامی این نظریات و دیدگاه ها در این مسئله که هویت ملی نوعی «متمایزسازی آگاهانه خود از دیگران» است، اشتراک دارند. در این نوشتار تلاش شده است با بهره گیری از نظریه و رویکرد جامعه گرایی و بر اساس منظومه فکری و معرفتی امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، به پرسش های سه گانه زیر در باب هویت ملی ایرانیان پاسخ داده شود: اولا، هویت ملی دارای چه ابعادی می باشد؟ ثانیا، این ابعاد چه مولفه هایی را در برمی گیرند؟ ثالثا، عوامل تهدید کننده مولفه های مذکور چه می باشند و چگونه می توان با بهره گیری از ظرفیت های هویت ملی با این تهدیدات مقابله کرد؟ از نگاه این پژوهش، رویکرد جامعه گرایی به دلیل ویژگی هایی که دارد، از قابلیت خوبی برای تبیین موضوع این پژوهش برخوردار است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت ایرانی، اسلامی، امام خمینی+، مقام معظم رهبری
  • سید محمدحسین هاشمیان*، مجتبی نامخواه صفحه 45
    درک نظام مند از دیدگاه های فرهنگی امام خمینی (ره) هنگامی میسر می شود که با مطالعه گزاره های مختلفی که ایشان در موضوعات متنوع فرهنگی مطرح کرده اند، نسبت به استنباط سازه ای نظری از این دیدگاه ها اقدام شود. سپس تلاش شود براساس وجه متمایز و اختصاصی این سازه، دیدگاه های فرهنگی امام خمینی(ره) به مثابه یک نظریه فرهنگی منسجم سامان یابد.
    این مقاله در پی آن است تا ابتدا با روشی توصیفی تحلیلی و با استفاده از چارچوبی که فلیپ اسمیت از مطالعه ی یک نظریه فرهنگی دست می دهد، دیدگاه های فرهنگی امام خمینی(ره) را با تاکید بر نوآوری ها و مفاهیم متمایز ایشان بازسازی کند. سپس تلاش می شود نشان دهد چارچوب به دست آمده از نظریه فرهنگی امام خمینی+ چه ظرفیت ها و زمینه هایی را در فهم انقلاب اسلامی در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نظریه فرهنگی، امام خمینی(ره)، اسلام انقلابی، انسان انقلابی
  • شاخص های اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) / در سه قسم فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و اخلاق سیاسی
    علی اکبری معلم* صفحه 63
    مقاله حاضر در پی تبیین و شاخص بندی اندیشه سیاسی امام راحل در سه قسم فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و اخلاق سیاسی است. در پژوهش حاضر پاسخ حضرت امام به پرسش های اساسی پیرامون فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و اخلاق سیاسی بر اساس الگوی تقسیم سه بعدی اسلام و در چارچوب اندیشه امام مورد بررسی قرار گرفت و شاخص های هر قسم، تعیین و معرفی شده است. از یافته های پژوهش این است که مطابق تفکر منظومه ای امام، بین سه قسم مذکور رابطه منطقی و معناداری وجود دارد و نقص و کمال هریک در دیگری موثر است. در غیر این صورت، جامعه مطلوب تحقق نمی یابد. هم چنین با عنایت به نگاه منظومه ای امام، فهم کامل از اندیشه سیاسی وی با فهم هر سه قسم یاد شده حاصل می شود. از امتیازات این مقاله می توان به بررسی اندیشه سیاسی امام مطابق منظومه فکری و با الگوی مورد نظر ایشان و تعیین شاخص های سنجش هریک اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، امام خمینی (ره)، فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، اخلاق سیاسی، شاخص
  • سید مرتضی هزاوه ای *، سکینه سلطانی بیرامی صفحه 81
    این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که تکلیف گرایی در اندیشه سیاسی امام خمینی+ چه جایگاهی دارد؟ به منظور دست یابی به اهداف پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی ابعاد تکلیف گرایی، ارکان ادای تکلیف و نسبت بین تکلیف و نتیجه در اندیشه سیاسی امام(ره) مورد بحث قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تکلیف گرایی، مولفه اصلی اندیشه سیاسی امام+ در عرصه نظر و عمل بوده است. اما نکته اساسی این پژوهش، نسبت بین تکلیف و نتیجه است که در فرایند پژوهش روشن شد که تکلیف گرایی امام(ره) به معنای بی توجهی به نتیجه نیست. هرچند در اندیشه سیاسی امام، اصل بر عمل به تکلیف است و نتیجه در دل عمل به تکلیف نهفته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، تکلیف، تکلیف گرایی، نتیجه گرایی، حق
  • محسن ولایتی* صفحه 99
    یکی از مباحث مهم در اندیشه سیاسی، حفظ نظام است. این پژوهش، به بررسی مبانی حفظ نظام اسلامی در اندیشه امام خمینی (ره) بر اساس روش توصیفی و تجزیه و تحلیل مولفه های فقه حکومتی پرداخته است. در اندیشه امام (ره) احکام سیاسی در راستای حفظ و شکوفایی دین است و نظام نیز قدرتی برای اجرای احکام دینی است و انعطاف در برخی موارد و شرایط اضطراری بر اساس اصول و محدودیت های خاص آن هم به طور موقت است. ایشان حفظ نظام را از اهم واجبات دانسته و در مقام تعارض و تزاحم با دیگر احکام، حفظ نظام را از باب حکم حکومتی، مصلحت نظام، حکم ثانویه و تقدیم اهم بر مهم بر دیگر احکام مقدم داشته است.
    کلیدواژگان: حفظ نظام، امام خمینی+، مصلحت، حکم حکومتی، اهم و مهم، حکم ثانوی
  • سید جواد امام جمعه زاده*، راضیه مهرابی کوشکی صفحه 117
    رابطه دو سویه فرد و نظام سیاسی در جامعه، به نگرش مثبت افراد نسبت به رژیم سیاسی و متصدیان اقتدار در جامعه پیوند خورده است. مطالعه عوامل سازنده و کاهنده این ارتباط یعنی اعتماد سیاسی، مستلزم رعایت استانداردهای خاص هر زمینه و بستر اجتماعی است که در این نوشتار تلاش شده است تا از منظر امام خمینی (ره) الگوسازی شود. به نظر می رسد حضور ایشان در ساحت زندگی سیاسی و اجتماعی مردم ایران و آگاهی نسبت به قواعد آن، سرمایه ارزشمندی پیرامون مسئله اعتماد سیاسی در بردارد. در این پژوهش، تئوری زمینه ای مبنای ترسیم الگوی امام خمینی (ره) در این خصوص بوده است. در این راستا کلام و گفتار ایشان در صحیفه امام به عنوان یک منبع غنی مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس استراتژی تئوری زمینه ای در تحقیقات کیفی، سه مرحله کدگزاری باز، محوری و گزینشی بر روی داده های متن انجام شد. همچنین نظریه امام خمینی+ درباره مفهوم اعتماد سیاسی، در چهارچوب الگوی پارادایمی به تصویر کشیده شد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، اعتماد سیاسی، سرمایه اجتماعی، اعتماد مولد، نظریه زمینه ای
  • حسین ارجینی*، زهرا علیمرادی صفحه 139
    انقلاب اسلامی ایران که برخلاف خواست قدرت های سلطه گر به پیروزی رسید، از همان آغاز با انواع توطئه های براندازانه مواجه شد. اما با رهبری امام خمینی و حضور مردم انقلابی این توطئه ها نقش بر آب شد. وقتی قدرت های سلطه گر نتوانستد مسیر انقلاب را تغییر دهند، سعی کردند از طریق برپایی جنگ تحمیلی از طریق فردی چون صدام، این انقلاب را از بین ببرند.
    نوشتار پیش رو درصدد یافتن راهبردهای بنیانگذار جمهوری اسلامی، امام خمینی(ره) در مدیریت جنگ تحمیلی می باشد. در این مقاله تلاش شده است که نقش مدیریت آن حضرت در دفاع مقدس مورد بررسی قرار گیرد؛ آن حضرت با راهبردهایی مانند: نظارت و اشراف اطلاعاتی به امر جنگ، نظارت بر عملکرد کارگزاران و مطبوعات، رعایت اصول تصمیم گیری، مقابله با عوامل بازدارنده ی داخلی، پشتیبانی معنوی و فرهنگی رزمندگان و... توانستند جنگ تحمیلی را مدیریت کرده و دشمنان را در دست یابی به اهدافشان ناکام گذارند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، راهبردها، جمهوری اسلامی
  • امکان و دلالت های مدخلیت «اسلام» در شکل گیری «انقلاب اجتماعی» / پاسخ به نقده ایی درباره تجربه معرفتی تاریخی امام خمینی(ره) در انقلاب اسلامی
    مهدی جمشیدی*، مجتبی زارعی صفحه 159
    در این مقاله، یکی از روایت ها و خوانش های متجددانه از انقلاب اسلامی ایران و فاعلیت امام خمینی(ره) در آن، نقد و ابطال شده است. در بخش نخست، اشکال ناسازگاری دو مفهوم «اسلام» و «انقلاب» حل شده که مشتمل بر سه بحث است: عدم اجتماع «اسلام» و «انقلاب» به دلیل تعلق آن ها به دو جهان معنایی متفاوت، محافظه کاری اسلام و نیروهای اجتماعی آن و ساختارگرایی قدسی مآب برخاسته از باور به قضا و قدر. آن گاه اشکال منشا و ماهیت گفتمان «اسلامی سیاسی» بررسی شده است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا برداشت های متجددانه و مبتنی بر علوم انسانی سکولار، از دو مفهوم انقلاب و اسلام سیاسی، با آن چه که در انقلاب اسلامی و تفکر و عمل امام خمینی محقق شده است، تناسب و تطابق دارد؟ در چارچوب تحلیل های نظری و تجربی، این نتیجه حاصل شده است که مطالعه انقلاب اسلامی و فاعلیت سیاسی امام خمینی در قالب رویکردهای تجددی، موجبات تحریف حقیقت و ماهیت انقلاب اسلامی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی (ره)، اسلام سیاسی، تجدد، سکولاریسم
  • علی اخترشهر* صفحه 175
    حکومت ها برحسب ماهیت خویش، اهداف و مقاصدی دارند که درجهت نیل به آن تلاش می کنند. دین مبین اسلام، عدالت و آزادی را به رسمیت شناخته و در متون و ادبیات اندیشمندان مسلمان نیز به ویژه در دوران جدید مورد توجه قرار گرفته است. از منظر امام خمینی، اهداف عالیه حکومت اسلامی بر دو بال عدالت و آزادی استوار است. ازجمله الزامات عدالت ابتنای دین، قانون و جامعه بر عدالت، تربیت و تهذیب انسان و حکومت می باشد. همین طور لازمه اجرای عدالت بر سه امر تدوین قانون بر اساس عدالت، اجرای قوانین بر اساس عدل و نظارت عادلانه بر اجرای قوانین استوار است. از طرف دیگر اگر حکومت بتواند عدالت و آزادی را توامان در جامعه به منصه ظهور برساند، ما شاهد یک جامعه آرام همراه با وحدت در بین افراد جامعه خواهیم بود.
    کلیدواژگان: عدالت، آزادی، اندیشه سیاسی، امام خمینی (ره)
  • سید جلال موسوی شربیانی*، حسن صالحی، سید حسین علیانسب صفحه 193
    نوشتار حاضر درصدد بررسی تطبیقی اندیشه های سیاسی دو فقیه برجسته شیعه علامه نائینی و امام خمینی(ره) در قالب چارچوب نظریه بحران توماس اسپریگنز می باشد. در این پژوهش بیان شد که عمده ترین وجوه اشتراک نظریات سیاسی ایشان در نوع تفسیر از منشاء قدرت سیاسی، دفاع از کیان اسلامی و اعتقاد به نقش مردم در تحقق نظام سیاسی و اراده مردمی در تحقق آرمان های الهی و وجوه افتراق نیز در موضوعاتی همچون مبنای مشروعیت، ماهیت حکومت، حوزه تصرف و حاکمیت فقهاء و نوع نگرش حاکم، قابل درک است. ولی تطبیق این دو نظریه با محوریت نظریه بحران اسپریگنز نشان می دهد که این تفاوت دیدگاه ها متاثر از بحران های عصر آنان بوده است و هرکدام از این اندیشمندان متاثر از شرایط و بحران های خاص زمان خویش، درصدد ارائه راه حلی متفاوت برآمده اند و این امر منجر به تفاوت دیدگاه آنان در نظریه سیاسی شده است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی علامه نائینی، اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، توماس اسپریگنز، نظریه بحران
  • بهنام بهاری اودلو*، مهدی بخشی شیخ احمد صفحه 209
    دغدغه اصلی این مقاله، ارائه نگرشی اندیشه شناختی و روشمند به اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و کاربرد نظریه در تجزیه و تحلیل اندیشه سیاسی است. پژوهش حاضر می کوشد تا مراحل مشکل شناسی، علل شناسی، آرمان شناسی و راه حل شناسی را در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، سازماندهی نظری کند. براساس یافته های پژوهش، مشکل اصلی جامعه ایران به نظر امام خمینی(ره) استبداد داخلی و استعمار خارجی بوده است؛ انحطاط فکری و اعتقادی مسلمین اصلی ترین عللی هستند که باعث به وجود آمدن چنین مشکلاتی شده اند؛ آرمان مطلوب برای از بین بردن مشکلات، برپایی حکومت اسلامی می باشد؛ و درنهایت ایشان تنها راه استقرار حکومت اسلامی و برچیدن استبداد داخلی و استعمار خارجی را انقلاب اعلام می کنند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه سیاسی، اسپریگنز
  • مهدی ابوطالبی* صفحه 227
    یکی از مسائلی که همواره مورد سوال و شبهه بوده است، نقش علمای طراز اول و مراجع تقلید در مسائل سیاسی بویژه نهضت امام خمینی و انقلاب اسلامی بوده است. در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال هستیم. البته با توجه به گستردگی بحث، به بررسی نقش مراجع و علمای طراز اول نجف و قم پرداختیم. با بررسی اسناد تاریخی به این نتیجه رسیدیم که در طول دوران نهضت از سال 1341 تا پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 تقریبا عموم مراجع تقلید در قم و نجف با تشکیل جلسات مشورتی، صدور اطلاعیه و بیانیه، ارسال تلگراف به مسئولین حکومتی، پاسخ به استفتاء های مختلف سیاسی و حضور در برخی تحصن ها و تجمع های سیاسی به درجات مختلف در پیش برد و حمایت از نهضت امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی نقش داشتند. هرچند اختلاف سلیقه در روش ها و حدود مقابله با رژیم کمابیش در میان آنها وجود دارد، اما نمی توان به هیچ یک از این مراجع، عناوینی مثل «غیرسیاسی بودن» یا «طرفدار جدایی دین از سیاست» و یا «مخالفت با تشکیل حکومت اسلامی» نسبت داد.
    کلیدواژگان: علمای طراز اول، مراجع، نهضت امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی، صدور اعلامیه، اعتراض
  • سید غلامرضا دوازده امامی*، پرویز جمشیدی مهر، نصیبه عبدی پور صفحه 245
    برخی از نظریه پردازان، عقلانیت منهای معنویت را یکی از شاخص های برجسته مدرنیته می دانند. موضوع این مقاله، بررسی مدرنیته، عقلانیت و معنویت از دیدگاه امام خمینی(ره) از دنیای اسلام و میشل فوکو از دنیای غرب است.
    تجربه مدرنیته ثابت کرده است که عقلانیت خودبنیاد انسان بدون وجود معنویت و عالم متافیزیکی، نتوانسته آدمی را به جایگاه اصلی خود برساند. با شکل گیری گفتمان انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) ، جایگاه فراموش شده معنویت دوباره احیاء شده و این همان چیزی است که میشل فوکو را متاثر کرد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که مدرنیته به دلیل حذف معنویت با بن بست اساسی مواجه شده و امام خمینی(ره) راه برون رفت از این بن بست را روی آوردن بشر به عالم معنا می داند. در این راستا، در مقاله حاضر، از مطالب کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده و از روش توصیفی تحلیلی برای بررسی داده ها کمک گرفته شده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، میشل فوکو، مدرنیته، عقلانیت، معنویت، انقلاب اسلامی ایران
|
  • Masoud Akhavan Kazemi *, Seyyed Shamsoddin Sadeghi, Reza Dehghani Page 9
    The victory of the Islamic revolution of Iran, the role of Imam Khomeini’s leadership in this revolution and leading the revolutionary struggles within the arena of presence of various discourses as well as its dominance to the other discourses formed in Iran raises this question that how the revolution’s leader was able to turn the Islamic discourse to a hegemonic discourse which was in conflict with the dominant discourse and in competition with the rival discourses. Having a view on the theoretical framework of Laclau and Mouffe’s discourse analysis, the study proves this claim that the Islamic discourse with reliance on its powerful political agents especially leadership of Imam Khomeini and his particular capabilities had this capability to be turned into a hegemonic discourse and create a revolutionary victory with an Islamic nature.
    Keywords: Discourse Analysis, Islamic Discourse, Revolution's Leadership, Imam Khomeini, Discourse Hegemony
  • Alireza Samiie Esfahani, Aboozar Rafie Ghahsarreh, Nasibeh Noori Page 27
    Various theories have been proposed by the theorists about whatness of national identity and the effective elements in its formation and development. Nevertheless, all of these theories and viewpoints have an issue in common in that national identity is a type of “conscious self-differentiation from others”. Enjoying the theory and approach of socialism and also based on the thought and epistemic system of Imam Khomeini and the Supreme Leader, the study seeks to answer three questions about Iranian national identity: firstly, what are the dimensions of national identity? Secondly, what factors are involved within these dimensions? Thirdly, what are the threatening factors of the mentioned components and how is it possible to confront with these threats by getting advantages of national identity? The perspective of this study implies that because of its features, the socialism approach possesses a good capability to explain the subject of this study.
    Keywords: National Identity, Iranian, Islamic Identity, Imam Khomeini, the Supreme Leader
  • Seyyed Mohammadhossein Hashemian*, Mojtaba Namkhah Page 45
    A systemic understanding of Imam Khomeini’s cultural viewpoints will be possible by studying various propositions being proposed by him about various cultural subjects when a theoretical structural inference of these viewpoints is made. Then, based on the distinctive and specified aspect of this structure, it is attempted to organize Imam Khomeini’s cultural viewpoints as a coherent cultural theory. With an emphasis on the distinctive innovations and concepts of Imam Khomeini and adopting an analytic-descriptive approach as well as using the Philip Smith’s framework which proposes a cultural theory from a study, firstly, the paper seeks to reconstruct Imam Khomeini’s cultural viewpoints. After that, the paper shows what capacities and areas in understanding the Islamic Republic are achieved from the proposed framework from Imam Khomeini’s cultural theory.
    Keywords: Culture, Cultural Theory, Imam Khomeini, Revolutionary Islam, Revolutionary Human
  • Ali Akbarimoalem* Page 63
    The present research aims at explaining and indexing Imam Khomeini’s political thoughts in three types of political philosophy, political jurisprudence, and political ethics. Here, we intended to analyze Imam’s response to three main questions about political philosophy, political jurisprudence, and political ethics based on the Islam’s three-dimensional division pattern and within the framework of Imam’s thought, then, indices of each type were determined and introduced. The findings of the study which were in compliance with systemic thought of Imam showed that there is a logical and significant relation among the three mentioned types and perfection and imperfection of each one affects the other one; otherwise, the desirable society will not be realized. Also, by observing Imam’s systemic viewpoint, we can say that a full understanding of his political thought will be achieved by understanding the three mentioned types. Among the advantages of this paper we can refer to analyzing Imam’s political thought in conformity with his pattern and thought system as well as determining the evaluation indices of each one.
    Keywords: Political Thought, Imam Khomeini, Political Philosophy, Political Jurisprudence, Political Ethics, Index
  • Seyyed Morteza Hazavehie*, Sakineh Soltani Birami Page 81
    The study tries to find an answer to the question that “what is the status of duty-oriented ethics in Imam Khomeini’s political thought?” To meet the goals of the study, the dimensions of duty-oriented ethics, the components of performing duty and the relation between duty and result in Imam Khomeini’s political thought were discussed by applying an analytico-descriptive method. The results of the study imply that duty-oriented ethics has been the main factor of Imam’s political thought in both fields of theory and practice. However, the main point of the study is about the relation between duty and result that has been clarified within the process of the study that Imam’s duty-oriented ethics does not imply being ignorant of the result though in imam’s political thought, the principle is fulfillment of the duty and the results lies in the heart of the fulfillment of the duty.
    Keywords: Imam Khomeini, Duty, Duty, oriented Ethics, Consequentialism, Right
  • Mohsen Velayati* Page 99
    One of the important topics in political thought is maintaining the system. Having an analytico-descriptive method to analyze the state jurisprudence components, the study investigates the principles of maintaining the Islamic System in Imam Khomeini’s political thought. Imam Khomeini believes that political provisions are in line with maintaining and flourishing religion while the government system is a power to execute the religious provisions and to show flexibility in some emergency cases and conditions based on its specific principles and limitations but in a temporary state. For him, maintenance of the system is among the most important duties and in conflict with other provisions, maintenance of the system is more important than other provisions in regard to governmental decree, expediency of the system, and secondary provisions.
    Keywords: Maintenance of the System, Imam Khomeini, Expediency, Governmental Decree, the Most Important, Important, Secondary Provisions
  • Seyyed Javad Emamjomezadeh*, Razieh Mehrabi Kooshki Page 117
    The mutual relation between an individual and political system in a society is linked to the positive attitude of the people about the political regime and authoritative officials in that society. Study of the constructive and reductive factors of this relation i.e. political trust requires observation of some standards specified to each social ground and context which are being modeled from Imam Khomeini’s viewpoint in the present paper. It seems that his presence within the realm of Iranians’ social and political life and being aware about their rules are deemed to be important assets regarding the political trust issues. The grounded theory has been the basis of describing Imam Khomeini’s pattern in this study. Accordingly, his ideas in ‘Imam’s Sahifeh’, a rich resource, were analyzed and based on the strategy of the grounded theory in qualitative studies, three stages of open, axial and selective encodings were carried out on the data of the text. Also, Imam Khomeini’s theory about the concept of political trust was explained within the framework of a paradigmatic model.
    Keywords: Imam Khomeini, Political Trust, Social Asset, Productive Trust, Grounded Theory
  • Hosein Arjeeni*, Zahra Abdollahi Page 139
    Islamic Revolution of Iran once gained victory contrary to the will of cruel powers, met with overthrowing plots. However, Imam Khomeini`s leadership and presence of the revolutionary people caused them to be of no effect. Such being the case, the cruel powers tried to destroy the revolution by establishing an imposed war by Saddam. The paper has intended to attain and study Imam Khomeini`s strategies and type of management in leading the Imposed war. Using such strategies as oversight and information based management of war affairs, supervising head officials and public media, measured decision, opposing national obstacles, spiritual and cultural supporting of military forces, he managed the war and caused enemies to be defeated.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, Holy Defense, Strategies, Islamic Republic
  • Mehdi Jamshidi*, Mojtaba Zarei Page 159
    In this research, one of the modern narrations and readings about the Islamic Republic of Iran and Imam Khomeini’s agency in this regard has been criticized and abolished. In the first part, the incompatibility problem of the two concepts of “Islam” and “revolution” has been resolved
    which includes three
    Discussions
    the lack of union of “Islam” and “Revolution” because of being belonged to two different conceptual worlds, conservatism of Islam and its social forces and sacred-like structuralism raised from believing in decree and destiny. Then, the issue of origin and nature of “political-Islamic” discourse has been studied. The main question of the paper is that whether the modern inferences based on secular humanities taken from the two concepts of Revolution and Political Islam are in proportion and in compliance with what has been realized in the Islamic Revolution and Imam Khomeini’s thought and practice or not. With the theoretical and experimental analyses, this result has been achieved that studying the Islamic Revolution and Imam Khomeini’s political agency in a modernistic approach would lead to distortion of the truth and nature of the Islamic Republic.
    Keywords: the Islamic Revolution of Iran, Imam Khomeini, Political Islam, Modernism, Secularism
  • Ali Akhtarshahr* Page 175
    Based on their nature, governments have purposes and they are in attempt to achieve them. Islam religion has recognized justice and freedom and they have been taken into account in the texts and literature of the Muslim scholars especially in the modern period. For Imam Khomeini, the great goals of Islamic Government rest upon two branches of justice and freedom. Among the requirements of justice is the foundation of religion, law, and society on justice, education and refinement of human and government. Also, the requirement of executing justice is based on three tasks of legislating laws based on justice, executing the laws based on justice, and justly supervising the execution of laws. On the other hand, if the government can simultaneously bring justice and freedom to manifestation in a society, we will see a peaceful society along with unity among the people of that society.
    Keywords: Justice, Freedom, Political Thought, Imam Khomeini
  • Seyyed Jalal Mosavi Sharbiani*, Hasan Salehi, Seyyed Hossein Olianasab Page 193
    The present paper intends to have a comparative study of the political thoughts of two outstanding Shiite Faqihs, Allameh Nainie and Imam Khomeini, within the framework of Thomas Spragens’ Crisis Theory. It is stated in the study that the main common aspects of their political views include the type of interpretation from the source of political power, defending the Islamic territory, believing in the role of public in realization of political system and their will in divine goals’ realization while differences of their views could be realized in the areas such as the foundation of legitimacy, the nature of government, the area of possession and ruling of Faqihs, and the attitude of the ruler. However, implementing these two views by the basis of Spragens’ crisis theory shows that the differences between their viewpoints are due to the crises of their period and each one of these scholars has been under the influence of the specific conditions and crises of their own periods in which they attempted to propose a different solution and this has been the reason of differences in their viewpoints.
    Keywords: Allameh Nainie's Political Thought, Imam Khomeini's Political Thought, Thomas Spragens, Crisis Theory
  • Behnam Bahari Odlou*, Mehdi Bakhshi Sheikh Ahmadi Page 209
    The paper is mainly concerned with proposing a thought-oriented and systematic attitude to political thoughts of Imam Khomeini and application of theory in analysis of political thoughts. The study aims at organizing the stages of knowing the problems, reasons, ideals, and solutions theoretically in Iman Khomeini’s political thought. According to the findings of the study, to Imam Khomeini, the main problems of Iran’s society are internal despotism and external colonialism while intellectual and ideological degenerations of the Muslims are the main reasons in causing these problems. The desirable ideal to remove such problems requires establishment of an Islamic State. Finally, Imam Khomeini declares that the mere solution of establishing Islamic State and dismantling internal despotism and external colonialism is revolution.
    Keywords: Imam Khomeini, Political Thought, Spragens
  • Mehdi Abootalebi* Page 227
    One of the frequently questioned and doubted issues has been the role of senior scholars and grand ayatollahs in political issues especially Imam Khomeini’s movement and the Islamic Republic of Iran. We are looking for answer to this question in this paper. Since we are dealing with an extensive discussion, the role of grand ayatollahs and senior scholars of Najaf and Qom were studied. By analyzing the historical documents we came to this conclusion that during the movement from 1962 to the victory of the Islamic Republic in 1979, almost the majority of the grand ayatollahs contributed in promotion and support of Imam Khomeini’s movement and the Islamic Republic in various degrees in Qom and Najaf by holding consultative meetings, issuing notifications and declarations, sending telegraphs to the governmental authorities, answering different political inquiries, being present in some sanctuaries, and political gatherings. Although there are disagreements among them to some extent on methods and limitations to fight against the previous regime, none of the titles such as “being nonpolitical”, “advocate of separation of religion from politics” and “opposition to formation of Islamic government” could be attributed to these grand ayatollahs.
    Keywords: Senior Scholars, Grand Ayatollahs, Imam Khomeini's Movement, the Islamic Republic, Issuance of Declaration, Objection
  • Seyyed Gholamreza Davazdahemami*, Parviz Jamshidimehr, Nasibeh Abdipour Page 245
    For some theorists, rationality without spirituality is a prominent feature of modernity. The present paper investigates modernity, rationality and spirituality from Imam Khomeini’ viewpoint about the Islamic world and Michel Foucault’s from the West. The experience of modernity has proved that the self-founded rationality of human without presence of spirituality and metaphysics’ world has not been successful in conducting human to his main location. By formation of the discourse of the Islamic Revolution with Imam Khomeini’s leadership, the forgotten position of spirituality was revived and Michel Foucault was impressed by this issue. The findings of this study indicate that because of omitting spirituality, modernity has been encountered by fundamental impasse while for Imam Khomeini, the way out of this impasse is human movement toward the world of meaning. In this regard, the present study has used library and internet materials and applied an analytico-descriptive method to analyze the data.
    Keywords: Imam Khomeini, Michel Foucault, Modernity, Rationality, Spirituality, The Islamic Republic of Iran