فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سیدکریم قادرزاده*، غلامرضا کردستانی، حمید حقیقت صفحات 7-46
    در سال های اخیر، پژوهشگران عرصه مسئولیت اجتماعی توجه خود را به ‏شناسایی عوامل موثر بر افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها متمرکز نموده اند. هدف این مقاله شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها است. در راستای هدف پژوهش، داده های 104 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385 تا 1394 گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش بر مبنای آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه نشان می دهد عوامل اقتصادی، ویژگی های شرکت و عوامل راهبری شرکتی تاثیر معنی داری بر سطح افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها دارند. هم چنین یافته های پژوهش درخصوص رتبه بندی متغیرهای بااهمیت با استفاده از رویکرد داده کاوی شامل مدل های درخت تصمیم C5، شبکه های عصبی، شبکه های بیزین و رگرسیون لجستیک و مقایسه این مدل ها با هم نشان می دهد مدل درخت تصمیم C5 نسبت به سایر مدل ها از کارایی بیشتری برخوردار است. بر این اساس، به ترتیب؛ متغیرهای اندازه، اهرم مالی، مالکیت مدیریت، تمرکز مالکیت، دوگانگی مسئولیت مدیرعامل، تورم، سابقه، سودآوری و استقلال هیات مدیره بیشترین اهمیت را در تبیین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها داشته اند.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، داده کاوی، عوامل اقتصادی، مسئولیت اجتماعی
  • محسن غلامرضایی*، محمد حسنی صفحات 47-84
    تردید حرفه ای نوعی نگرش است که لازمه آن وجود ذهنی پرسشگر، آگاه نسبت به وضعیت های احتمالی حاوی تحریف ناشی از اشتباه یا تقلب و در نهایت، ارزیابی نقادانه شواهد حسابرسی موجود است. مهم ترین انتقادی که معمولا حسابرسان در گزارشگری مالی با آن مواجه می شوند، عدم اعمال تردید حرفه ای مناسب از سوی آنها است. در این مقاله با استناد به مدل نلسون (2009) در تشریح ویژگی های شخصیتی، نقش سه ویژگی اثرگذار بر تردید حرفه ای حسابرسان بررسی می شود. این ویژگی ها شامل طرز تفکر، ارزش های اخلاقی و انحراف های رفتاری است. علاوه بر این، نقش طرز تفکر تعمقی و طرز تفکر اجرایی به طور ویژه بر اعمال تردید حرفه ای موقعیتی حسابرسان در گزارشگری مالی، بررسی می شود. این پژوهش با مشارکت 203 نفر از حسابرسان و با استفاده از طرح آزمون رایانه ای و تحلیل آماری معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج نشان می دهد که با طولانی تر شدن مرحله تعمق، سطح تردید حرفه ای حسابرسان افزایش می یابد؛ همچنین با بالاتر رفتن سطح ارزش های اخلاقی در بین حسابرسان و کاهش میزان انحراف های رفتاری آنان، سطح تردید حرفه ای آنان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، طرز تفکر، ارزش های اخلاقی، انحراف های رفتاری، گزارشگری مالی
  • حسین اعتمادی *، سحر سپاسی، وحید احمدیان صفحات 85-130
    از زمان انتشار استانداردهای بین لمللی گزارشگری مالی، عواقب اقتصادی و اثر پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بر کیفیت اطلاعات حسابداری، موضوع بحث برانگیز محافل حرفه ای و دانشگاهی بوده است و تحلیل های متفاوتی از آن ارائه شده است. به منظور پاسخ به تناقضات و ناسازگاری ها در تحلیل ها و نتایج پژوهش های تجربی، در این مقاله، یک فراتحلیل از مطالعات تجربی در خصوص اثرات پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بر ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری انجام گرفته است. بر مبنای بکارگیری این روش روی 53 مطالعه با نمونه ای مشتمل بر 72266 شرکت- سال در دوره زمانی 2000 تا 2017، 94 تحلیل در میان کشورهای مختلف صورت گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که به جز حالت پذیرش داوطلبانه، ارتباط ارزشی ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در دوره بعد از پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی کاهش داشته است اما اندازه این کاهش، به شرایط قانونی و تجاری حاکم برکشورها بستگی دارد. همچنین، ارتباط ارزشی سود حسابداری، بعد از پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در مجموع با افزایش همراه بوده است، اما بررسی های بیشتر حاکی از آن است مربوط بودن سود، بسته به شرایط قانونی و تجاری حاکم بر کشورها، می تواند واکنش های متفاوتی نسبت به پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیامدهای اقتصادی، ارتباط ارزشی، شرایط تجاری و سیاسی، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، فراتحلیل
  • داریوش فروغی*، امین ساکیانی صفحات 131-158
    از جمله عواملی که منجر به سقوط قیمت سهام می شود، اقدامات مدیران در راستای نگهداشت اخبار بد و عملکرد منفی در داخل شرکت است. یکی از عواملی که می تواند از سقوط قیمت پیشگیری نماید، پرداخت سود سهام است. تاثیر این عامل بر کاهش سقوط قیمت سهام در شرکت هایی که دارای جریان نقد آزاد و عدم تقارن اطلاعاتی بالا هستند می تواند شدیدتر باشد. هدف مقاله حاضرتعیین تاثیر سود پرداختی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام و همچنین بررسی شدت اثر جریان نقد آزاد و عدم تقارن اطلاعاتی بر میزان اثرگذاری مذکور است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش تعداد 101شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1395 انتخاب گردید. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چندگانه و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سود پرداختی، ریسک سقوط قیمت سهام را کاهش می دهد. علاوه بر این یافته ها نشان می دهد که جریان نقدآزاد و عدم تقارن اطلاعاتی باعث شدت اثرگذاری سود سهام پرداختی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام می گردد.
    کلیدواژگان: سود پرداختی، ریسک سقوط آتی قیمت سهام، جریان نقد آزاد، عدم تقارن اطلاعاتی
  • جواد نیک کار، ولی خدادادی*، حسن علی سینایی، حسن فرازمند صفحات 159-202
    هدف این پژوهش بررسی محتوای اطلاعاتی گزارشگری سود سهام در ارتباط با عملکرد آتی بر اساس روندهای بلندمدت و کوتاه مدت افزایشی و کاهشی معیارهای عملکردی شرکت (شامل؛ سود هر سهم، سود عملیاتی هر سهم، جریان نقد عملیاتی هر سهم و رشد خالص دارایی های تعدیل شده هر سهم بر حسب تورم) است. بدین منظور چهار فرضیه اصلی و 16 فرضیه فرعی برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 301 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره ی زمانی بین سال های 1371 تا 1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که برای تمامی معیارهای عملکردی به استثنای معیار عملکردی تغییرات خالص دارایی های هر سهم (معیار ترازنامه ای عملکرد)، محتوای اطلاعاتی سودتقسیمی در ارتباط با عملکرد آتی شرکت، برای الگوهای بلندمدت نسبت به الگوهای کوتاه مدت بیشتر است. در نتیجه، می توان ادعا کرد که محتوای اطلاعاتی عملکرد آتی برای شرکت های باثبات در عملکرد و توزیع آن به شکل سود تقیسمی، در مقایسه با شرکت های با ثبات کمتر، بیشتر است. همچنین، نتایج موید آن است که مبلغ سود جاری در هر یک از معیارهای عملکردی، به استثنای معیار عملکردی تغییرات خالص دارایی های هر سهم (معیار ترازنامه‏ای عملکرد)، برای الگوهای بلندمدت نسبت به الگوهای کوتاه مدت، تاثیر بیشتری در کاهش و افزایش سودتقسیمی دارد.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی عملکرد آتی، گزارشگری سود سهام، روندهای بلندمدت و کوتاه مدت معیارهای عملکردی و سود تقسیمی
  • زانیار سجادی*، امید پورحیدری صفحات 203-232
    هدف این مقاله بررسی رابطه همبستگی درون صنعتی با ضریب واکنش سود، دفعات پیش بینی سود و هزینه سرمایه است. بر اساس نتایج پژوهش های گذشته، به نظر می رسد سرمایه گذاران عملکرد شرکت های هم صنعت را مبنایی برای ارزیابی عملکرد همدیگر قرار می دهند و این پدیده در صنایعی که محیط فعالیت مشابهی دارند، می تواند باعث تغییر رفتار مدیریت و تاثیر بر نحوه افشای اطلاعات شرکت ها و محیط گزارشگری آن ها شود. نمونه آماری این پژوهش شامل 1780 سال- شرکت پدیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 تا 1393 بوده است. همبستگی درون صنعتی با استفاده از عامل کواریانس برای صنایع مختلف محاسبه شده و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون های چند متغیره با رویکرد داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد در صنایع با همبستگی درون صنعتی بیشتر، واکنش به اعلام سود کمتر، دفعات پیش بینی سود بیشتر و هزینه سرمایه کمتر است و در کل به نظر می رسد رفتار توده وار مدیران در این صنایع بر نحوه ارائه اطلاعات و واکنش سرمایه گذاران به آن اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: همبستگی درون صنعتی، انتقال اطلاعات درون صنعتی، پیش بینی سود، ضریب واکنش سود، هزینه سرمایه
  • مهدی مرادی*، سیده فهیمه موسوی، زکیه مرندی صفحات 233-260
    هدف از مقاله حاضر، بررسی رابطه بین محدودیت مالی و جریان نقد آزاد مثبت و منفی بر سرمایه گذاری بیش از حد و ناکافی در دارایی های شرکت می باشد. این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل 122 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی 1385 تا 1394 است. در مطالعه حاضر چهار فرضیه با استفاده از رویکرد ایستا و پویا مورد آزمون قرار گرفتند. برای رویکرد ایستا، از رگرسیون آثار ثابت و برای رویکرد پویا از رگرسیون گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد در حالت ایستا محدودیت مالی باعث تشدید تاثیر معنادار جریان نقد آزاد بر سرمایه گذاری بیش از حد می شود. این تاثیر برای جریان نقد آزاد مثبت به صورت مستقیم و برای جریان نقد آزاد منفی به صورت معکوس بوده است. در حالت پویا محدودیت مالی تاثیر تشدیدکننده بر رابطه بین جریان نقد آزاد منفی و سرمایه گذاری بیش از حد دارد. محدودیت مالی نقش تعدیل کننده بر رابطه بین جریان نقد آزاد مقادیر مثبت و منفی در هر دو رویکرد ایستا و پویا بر روی سرمایه گذاری ناکافی نداشته است.
    کلیدواژگان: جریان نقد آزاد مثبت، جریان نقد آزاد منفی، سرمایه گذاری بیش از حد، سرمایه گذاری ناکافی، محدودیت مالی، رویکرد ایستا و پویا
  • محمدحسن صفرزاده *، بهزاد بیگ پناه صفحات 261-283
    چسبندگی هزینه تحت تاثیر دو نظریه تصمیمات سنجیده مدیران و نظریه تاخیر در تعدیل هزینه ها است. بر مبنای نظریه تصمیمات سنجیده مدیران، مدیران برای افزایش سود شرکت در بلندمدت، اقدام به حفظ منابع در زمان کاهش فروش می کنند که این موضوع یکی از دلایل ایجاد چسبندگی هزینه است. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی تاثیر توانایی مدیران بر چسبندگی هزینه می پردازد. این مطالعه با تکنیک داده های تلفیقی و استفاده از اطلاعات 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 89 تا 94 به بررسی اثر توانایی مدیران بر سطح چسبندگی هزینه می پردازد. برای بررسی میزان چسبندگی هزینه از رویکرد آندرسون و همکاران (2003) و برای بررسی میزان توانایی مدیران به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، از سه متغیر ورودی شامل هزینه های جاری، میانگین دارایی های غیرجاری طی سال و تعداد کارکنان و همچنین سه متغیر خروجی شامل فروش ناخالص، سود قبل از مالیات و نرخ بازده شرکت استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که توانایی مدیران موجب کاهش چسبندگی هزینه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می گردد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه، توانایی مدیران، روش تحلیل پوششی داده ها
|
  • Seyed Karim Ghaderzadeh *, Gholamreza Kordestani, Hamid Haghighat Pages 7-46
    In recent years, Researchers in the field of corporate social responsibility have focused their Attention to identify the factors influencing corporate social responsibility disclosure. However, a large share of these studies belongs to developed countries and few studies have examined the developing countries with emerging economies. The aim of this study is identify and ranking the factors influencing of corporate social responsibility disclosure. Therefore, Data of 104 Production firms listed in Tehran Stock Exchange were analyzed during the period from 2006 to 2015 In two stage included the first stage; identifying the factors influencing the level of corporate social responsibility disclosure and the second stage; ranking the significant variables identified in the first stage. The results of the first stage of research to test the hypotheses using multivariate regression models indicate that economic factors, corporate characteristics and corporate governance factors have significant influence in explaining corporate social responsibility disclosure. Also, results of the second stage of research to ranking important variables using data mining approach, including decision tree C5, neural networks, Bayesian networks, logistic regression models and the comparison of these models, showed that the decision tree model C5 has been more efficient than other models. Accordingly, in order of importance, company size, financial leverage, management ownership, ownership concentration, CEO duality, inflation, corporate age, profitability, and board independence variables have been most important in determining of corporate social responsibility disclosure.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Corporate Governance, Corporate Characteristics, Data mining, Economic Factors
  • Mohsen Gholamrezaee *, Mohammad Hasani Pages 47-84
    Professional skepticism is an attitude that requires the existence of a questioning mind, the awareness of possible situations containing misstatements resulting from mistake or fraud and finally, the critical evaluation of the audit evidence available. The most important criticism that auditors usually face in financial reporting is the lack proper presentation of professional skepticism. Based on Nelson’s model (2009) of personality traits, this study examines the role of three influential personality traits on auditors’ professional skepticism. The traits include mindset, ethical values, and behavioral deviations. Also, the roles of deliberative mindset and implemental mindset on the application of auditors’ situational professional skepticism in financial reporting are reviewed. Using computer-based test method and structural equation model, the study is conducted among 203 auditors. Results indicate that the more deliberative stage lasts, the higher will be an auditor’s professional skepticism level. Also, by increasing the level of ethical values among auditors and decreasing their behavioral deviations, the level of their professional skepticism increases.
    Keywords: Professional Skepticism, Mindsets, Ethical Values, Behavioral Deviations, Financial Reporting
  • Hosein Etemadi *, Sahar Sepasi, Vahid Ahmadian Pages 85-130
    Since the issuance of IFRS, the economic consequences and the effect of IFRS adoption on accounting information quality have been the debate subject of professional and academic circles and different analyses have been presented on them. In order to respond to the contradictions and inconsistencies in analyses and results of experimental studies, in this study a meta-analysis of experimental studies on the effects of adoption of IFRS on the value relevance of accounting information was conducted. This study was conducted on a sample consisted of 72266 companies in period from 2000 to 2017, and based on these studies, 94 analyses from different countries were conducted. The results show that except in the case of voluntary adaptation, relevance value of book value of equity reduced in period after adaptation of IFRS, but the size of this reduction depends on legal and commercial conditions governing on countries. In addition, value relevance of earnings of accounting increased after adaptation of IFRS. However, more investigations suggest that earnings relevance, depending on legal and commercial conditions governing in countries, can have different reactions to adaptation of IFRS.
    Keywords: Economic Consequences, Value Relevance, Businesses, Political Condition, International Financial Reporting Standards, meta-analysis
  • Daruosh Foroghi *, Amin Sakiani Pages 131-158
    One of the factors that led to stock price crash is managers’ activities to conceal bad news and negative performance inside of the company. One of the cases which could prevent opportunistic behavior of managers is dividend payment. The purpose of this study is to determine the effect of dividend payment on the future stock price crash risk As well as the survey the aforementioned effect in terms of information asymmetry and high levels of free cash flow. In order to attain the research purpose, 101 companies among the listed companies in Tehran Stock Exchange during the years of 1389 to 1395 (2010 – 2017) were selected as statistical sample. In orgder to test the research hypotheses we used multivariate regression model and panel data. The results of this study showed that the dividend payment decrease stock price crash risk. In addition, the results showed that high levels of free cash flow and information asymmetry will increase the effect dividend payments on future stock price crash risk.
    Keywords: Dividend Payment, Future Stock Price Crash Risk, Free Cash Flow, Information Asymmetry
  • Javad Nikkar, Vali Khodadadi *, Hasan Ali Sinaee, Hasan Farazmand Pages 159-202
    The aim of this study is to examine the dividend reporting information content in relation with future performance based on long-term and short-run incremental and decreasing trends of corporate performance Criteria (including earnings per share, operating profit per share, operating cash flow of each share and the growth of per share net assets adjusted in terms of inflation). For this purpose, four main hypotheses and sixteen sub-hypotheses are developed and data on 301 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period of 1992 to 2015 were analyzed. The regression models using Panel data method with fixed effects approach reviewed and tested. The results of the research showed that for all performance criteria with the exception of functional criterion for the net asset value changes for each share (performance balance criterion), dividend information content in relation to future corporate performance is higher for long-term patterns than short-term patterns. So it can be argued that the information content of the future performance is higher for stable companies in terms of performance and distribution in terms of dividend, compared to less stable firms. Also, the results indicate that the amount of profit in each of performance criteria with the exception of the functional criterion for net asset value changes for each share (performance balance sheet), has a greater effect on decreasing and increasing dividends for long-term patterns than short-term patterns
    Keywords: Future performance Content Information, Dividend reporting, Long-term, Short-term trends Performance criteria, Dividend
  • Zanyar Sajjadi *, Omid Pourhaidari Pages 203-232
    Prior researches on intra-industry information transfer show that industry peers’ reports provide informative information about individual firms and documented significant stock price responses to industry peers’ announcement of financial information. It seems that this phenomenon and comparative management performance evaluations in industries with highly related environments leads to changes in management behavior and information environment attributes in this industries. In this study, we examined the relationship of intra-industry connectedness with firm’s earnings response coefficient, earnings forecasts quantity and cost of capital. Our results show significant negative relation between intra-industry connectedness and earnings response coefficient and cost of capital and a positive relation between intra-industry connectedness and management earnings forecasts quantity.
    Keywords: Intra-industry Connectedness, Intra-Industry Information Transfer, Earnings Response Coefficient, Earnings Forecasts Quantity, Cost of Capital
  • Mahdi Moradi, Seyedeh Fahimeh Mousavi, Zakieh Marandi Pages 233-260
    The purpose of this study is to investigate the relationship between positive and negative free flow of cash flows and financial constraints on over-investment and underinvestment in corporate assets. This study is a descriptive-correlational study. The statistical population of the study includes 122 companies listed in Tehran Stock Exchange between 2006 and 2015. In the present study, four hypotheses were developed and each one was tested using a static and dynamic approach. For a static approach, constant regression was used and for a dynamic approach was used generalized momentum regression. The results showed that in the stationary state financial constraints exacerbated by the impact of significant free cash flow of investment is too. The impact for positive free cash flow and negative free cash flow were directly and reverse. In dynamic mode resonator impact of financial constraints on the relationship between free cash flow and investment, too, is negative. Financial constraints moderating role on the relationship between free cash flow positive and negative values in both static and dynamic approach to investment is not enough. On the other hand the dynamic approach to financial constraints moderating role on the relation between a positive free cash flow and investment has not been excessive.
    Keywords: Positive Free Cash Flow, Negative Free Cash Flow, Over-Investment, Under-investment, Financial Constraints, Static, Dynamic Approach
  • Mohammad Hosein Safarzadeh *, Behzad Beighpanah Pages 261-283
    Cost stickiness is influenced by two theory of decision-makers decisions and theory of delays in cost moderation. Based on the theory of judicious decision makers, managers try to maintain resources at a time of declining sales to increase company profits in the long run, which is one of the reasons for cost stickiness. This study examines the effect of managerial ability on the cost stickiness.
    Using panel data analysis, this paper examines the role of managerial ability on cost stickiness of Iranian firms. The sample is comprised of 113 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 1389-1394. Cost stickiness is evaluated using Anderson et al (2003) approach. Managerial ability is assessed using DEA approach, that implements three inputs including current costs, the average of Non-Current Assets during the year and number of employees as well as three outputs including gross sales, profit before tax and rate on return of company.
    After controlling for firm-specific variables, the results indicate that a negative relationship between managerial ability and the degree of cost stickiness. In other words, the results show that the ability of managers reduces costs stickiness of companies listed in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Cost Stickiness, Managerial Ability, Data Envelopment Analysis