فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سحر سپاسی*، مرتضی کاظم پور صفحات 7-24
    با بزرگ شدن شرکت ها امکان حضور همه مالکان در شرکت وجود ندارد به همین منظور مالکان اداره شرکت را به مدیران تفویض و مدیران را نمایندگان خود در شرکت کرده اند. آن چه مسلم است بین مدیر و مالک تضادمنافع وجود دارد که این امر یکی از مشکلات نمایندگی است و منجر به هزینه نمایندگی می شود و یکی از راه های کاهش آن بالابردن کیفیت افشای اطلاعات است. از این رو، هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر هزینه نمایندگی از جمله ساختار سرمایه، سازوکارهای حاکمیت شرکتی و مدیریت سود بر کیفیت افشای است. برای بررسی فرضیه های پژوهش 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1393 شامل 600 سال-شرکت مورد بررسی قرار گرفتند. برای اندازه گیری ساختار سرمایه از نسبت بدهی و هم چنین، برای محاسبه مدیریت سود از مدل تعدیل شده جونز استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن بودند که ساختار سرمایه، مالکیت مدیریتی و مدیریت سود تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت افشا اطلاعات می گذارند. اما، رابطه معناداری بین مالکیت نهادی و کیفیت افشا مشاهده نشد. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که شرکت ها می توانند برای بالابردن کیفیت افشا که خود یک علامت مثبت برای سرمایه گذاران در بورس است؛ مدیریت سود و تعداد سهام در دست اعضای هیات مدیره و میزان استفاده از بدهی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، کیفیت افشا
  • تاثیر مدیریت ذینفعان بر عملکرد مالی شرکت
    مجتبی گل محمدی شورکی*، امید پورحیدری صفحات 25-50
    امروزه مدیریت روابط با ذینفعان نقش مهمی را در بهبود عملکرد و رشد و توسعه پایدار شرکت ها ایفا می کند. منظور از مدیریت ذینفعان، ایجاد تعادل بین منافع گروه های ذینفع می باشد. هدف این مقاله، بررسی تاثیر مدیریت ذینفعان بر عملکرد مالی شرکت است. برای اندازه گیری مدیریت ذینفعان، جریانهای نقد پرداختی به هر یک از گروه های ذینفع به عنوان معیاری برای تامین منافع آن ها مورد استفاده قرار گرفته است. برای بررسی موضوع، نمونه ای متشکل از 220 شرکت در فاصله زمانی سال های 1389 تا 1393 انتخاب شده است. داده های تحقیق، با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره تجزیه وتحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین مدیریت ذینفعان با نرخ بازدهی دارایی ها، نسبت سود ناخالص به فروش و نسبت سود خالص به فروش به عنوان شاخص ها ی عملکرد مالی شرکت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به بیان دیگر، ایجاد تعادل بین منافع گروه های مختلف ذینفع و کاهش تضاد و تعارض بین منافع آن ها، منجر به بهبود عملکرد مالی شرکت می گردد. نتایج پژوهش، انگیزه لازم برای مدیریت در خصوص توجه لازم به منافع تمامی ذینفعان در جهت افزایش اعتبار و توان رقابتی شرکت ها را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: تئوری ذینفعان، عملکرد مالی، مدیریت ذینفعان
  • نظام الدین رحیمیان، فاطمه بابایی، حسین جهانگیری* صفحات 51-72
    طبق نظریه های نوین مالی، بین عملکرد و ارزش شرکت ارتباط وجود دارد. شرکت هایی که دارای عملکرد مطلوب بوده و از منابع در اختیار خود به طور بهینه استفاده نمایند، دارای ارزش بیشتری بوده و در نتیجه توانایی افزایش ثروت مالکان را خواهند داشت. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین معیارهای عملکرد مالی و ارزش شرکت می باشد. برای این منظور نمونه ای متشکل از 92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های1380 تا 1391 مورد مورد آزمون قرار گرفت. برای آزمون فرضه ها در این پژوهش از روش رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که بین معیارهای عملکرد و ارزش شرکت ارتباط مستقیم وجود دارد، یعنی شرکت هایی دارای ارزش بیشتری می باشند که دارای نسبت های مالی مناسبتری بوده و از این بابت عملکرد مطلوبی داشته باشند. همچنین، نتایج پژوهش موید این است که بین ارزش شرکت و معیارهایی از قبیل بازده دارایی ها، جریان نقدی هر سهم، سود هر سهم، بازده فروش و رشد فروش ارتباط قوی تری وجود دارد. لذا می توان گفت این معیارها دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری برای تصمیم گیری می باشند.
    کلیدواژگان: معیارهای عملکرد، ارزش شرکت، جریان های نقدی آزاد، ارزش افزوده اقتصادی
  • مهدی ناظمی اردکانی، زهره عارف منش، زهرا جعفری باوریانی* صفحات 73-92
    سرمایه گذاران برای تخصیص بهینه مازاد خویش، نیازمند کسب اطلاعات از منابع مختلف هستند. در این میان، صورت های مالی یکی از قابل اتکاترین منابع اطلاعاتی پیش روی سرمایه گذاران به شمار می رود و بالتبع آن شکل و محتوا صورت های مالی بر چگونگی اتخاذ تصمیمات اقتصادی اثر می گذارد. تجدید ارائه صورت های مالی، خود بر کیفیت سود و در نتیجه ارزش شرکت های ناشر این اطلاعات اثر می گذارد. از این رو هدف از این پژوهش بررسی این موضوع است که آیا ارائه مجدد صورت های مالی و شدت تجدید ارائه سود، تاثیری بر ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد. به این منظور، 90 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1383-1391 مورد بررسی قرار گرفته اند است. روش آماری مورد استفاده، رگرسیون چند متغیره و ازمون t می باشد. با توجه به نتایج آزمون فرضیه ها شواهدی از وجود رابطه بین ارزش شرکت و شدت تجدید ارائه صورت های مالی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، تجدید ارائه، ارزش شرکت، شدت تجدید ارائه
  • محمدحسین صفرزاده*، بهزاد بیگ پناه صفحات 93-114
    گزارشگری به موقع جزء اساسی افشای کافی است که بر ارزش صورتهای مالی اثرگذار است. سرمایه گذاران به گزارش تعدیل شده حسابرسی واکنش منفی نشان می دهند، زیرا اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی به عنوان خبر بد تلقی می شود. این مقاله به بررسی اثر بالقوه تغییر در اظهارنظر حسابرس بر زمان گزارشگری مالی می پردازد. پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک داده های تلفیقی به بررسی تاثیر نوع اظهارنظر حسابرس مستقل بر زمان گزارشگری مالی می پردازد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 148 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به روش هدفمند انتخاب شده است.با استفاده از داده های متعلق به دوره زمانی 1392-1388، محققین دریافتند که بهبود و شدت بهبود در اظهارنظر حسابرس بر زمان گزارشگری مالی تاثیرگذار است. به طور کلی، نتایج نشان داد که بهبود در اظهارنظر حسابرسی، تسریع در گزارشگری مالی را در پی دارد.
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، تغییر در اظهارنظر حسابرس، به موقع بودن
  • ساسان بابایی*، حسین اعتمادی صفحات 115-140
    هزینه حقوق و مزایا حاوی اطلاعات کارکنان و یکی از بزرگترین بخش های صورت سود و زیان است. در این مقاله، میزان محتوای اطلاعاتی هزینه حقوق و مزایا در مقایسه با سود و سپس عوامل موثر بر این محتوای اطلاعاتی مورد آزمون قرار گرفته است. نمونه انتخابی، 33 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و جهت آزمون فرضیه ها از اطلاعات سال های 1381 الی 1394 استفاده شده است. آزمون های تجزیه و تحلیل داده ها شامل آزمون t برای تفاوت میانگین ها و آزمون رگرسیون چندگانه است. نتایج این پژوهش نشان می دهد محتوای اطلاعاتی هزینه حقوق و مزایا در کنار سود بیشتر از صرف سود بوده و متوسط حقوق و مزایا، کثرت و پایداری آن بر بهبود قابلیت پیش بینی سود و ارتباط ارزشی آن تاثیرگذارند. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که استفاده کنندگان گزارش های مالی می توانند با بکارگیری اطلاعات عناصر سود در کنار سود خالص، عملکرد شرکت را بهتر پیش بینی کنند و بنابراین محتوای اطلاعاتی سود خالص بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: قابلیت پیش بینی، ارتباط ارزشی، پایداری سود
  • نازنین بشیری منش، علی رحمانی، سیدعلی حسینی صفحات 141-167
    افشای اختیاری اطلاعات، هماهنگی و مشارکت میان شرکت ها و سرمایه گذاران را با توجه به افزایش شفافیت اطلاعاتی و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بهبود می بخشد. افشای اختیاری با کاهش فرصت های دستکاری سود منجر به بهبود کیفیت گزارشگری مالی و افزایش سطح اطمینان سرمایه گذاران می شود. در این مقاله با نمونه ای متشکل از 730 سال شرکت در دوره زمانی 1392- 1388 به بررسی رابطه بین افشای اختیاری و مدیریت سود پرداخته شد. در بررسی فرضیه ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد تا اثرات مستقیم افشای اختیاری و اثرات غیرمستقیم سایر متغیرها از طریق بهبود سطح افشای اختیاری بر مدیریت سود سنجیده شود. یافته ها نشان داد، افزایش سطح افشای اختیاری منجر به کاهش میزان مدیریت سود شرکت ها که از طریق دستکاری اقلام تعهدی اختیاری و دستکاری اقلام واقعی حاصل می شود، می گردد. همچنین ویژگی های هیات مدیره و عملکرد مالی نیز از طریق بهبود سطح افشای اختیاری منجر به کاهش مدیریت سود می گردند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود اقلام تعهدی، مدیریت سود فعالیت های واقعی، افشای اختیاری، معادلات ساختاری
|
  • Pages 7-24
    With larger companies, there is no possibility the presence of all owners in the company. Therefore, owners, choose managers and directors to delegate their representatives in the company's managers. What is certain; there is a conflict of interest between the manager a one way to reduce these costs, improve the quality of information disclosure, by the firm and the owner. This is one of the agency problems and creates agency costs. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the cost of representation Including capital structure, corporate governance and earnings management on the quality of information disclosure of listed companies in Tehran Stock Exchange. To investigate the hypothesis research, 100 companies listed on TSE in the period from 1388 to 1393 (600 year-Co) were investigated. To measure capital structure, debt ratios were used. Corporate governance, with institutional ownership and management were examined. To calculate earnings management, the model was modified Jones. Results show Capital structure, managerial ownership and earnings management, a significant negative impact on their quality. However, there was no significant relationship between institutional ownership and disclosure quality. According to the results, it is concluded that the companies can increase the quality of their disclosure to investors is a positive sign; Earnings management and board members and the number of shares in the companies to reduce their debt.
    Keywords: Capital Structure, Corporate Governance, Earnings Management, Quality of Disclosure
  • The Impact of Stakeholder Management on Firm Performance
    Pages 25-50
    managing the company's relationships with stakeholders plays an important role in improving the performance and growth and sustainable development of enterprises. The purpose of stakeholder management is balancing between the interests of any of the interest groups. The aim of this study was to evaluate the impact of stakeholder management on the firm performance. To measure stakeholder management, cash flow paid to each of the stakeholder groups is used as a measure for the benefit of them. For this, a sample of 220 companies in the period 1389 to 1393 is selected. The data, is analyzed using multivariate linear regression. Research evidence shows a significant positive relationship between firm performance with stakeholder management. In other words, reduce conflict and create a balance between the interests of stakeholders, lead to improved financial firm performance. The results provide incentive for the company's management to pay attention to the interests of all stakeholders in order to enhance the credibility and ability to competition.
    Keywords: Stakeholder Theory, Financial Performance, Stakeholder Management
  • Pages 51-72
    According to modern financial theories, there is a relationship between performance and corporate value. Companies that offer optimum performance and optimally utilize the resources at their disposal are of greater value and thus have the potential to increase the wealth of owners. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between performance evaluation criteria (efficiency) and corporate value. For this purpose, a sample of 92 companies listed in Tehran Stock Exchange form 1380 to 1391 was analyzed. In order to test the hypotheses of this study, a multiple regression and Stepwise regression were used.. The results indicated that there was a direct relationship between corporate value and performance criteria; in other words, the companies which have more appropriate financial ratios and have optimum performance in this regard are deemed to have greater value. Besides, the results revealed that there was a greater correlation between corporate values and some criteria such as return on assets, cash flow per share, earnings per share, return on sales and sales growth. Hence, it can be declared that these criteria offer more information for decision-makings.
    Keywords: Performance Indicators, Corporate Value, Free Cash Flows, Economic Value Added
  • Pages 73-92
    Investors for optimal allocating extra capital need to earn information from different sources. Financial statements are one of the most reliable sources that Investors can use it. Therefore, form and content of financial statements effect on make economic decisions. Furthermore, restating of financial statements influence on quality of financial information and the firm value. This study examines the relationship between restated financial statements and firm value. To test the hypothesis, 90 Firms listed on Tehran Stock Exchange during the Period 2004 to 2013 were studied. Multivariate regression analysis was used to test the hypothesis. According to the hypothesis, evidence of the relationship between the restatement of financial statements and intension restatement and firm value not observed.
    Keywords: Financial Reporting, Financial Restatements, Firm Value, Intensity of Restated Profitng
  • Pages 93-114
    As an essential element of adequate disclosure, timeliness of reporting affects the value of financial statements. Investors have been found to adversely react to modified audit opinions because opinions being perceived as unfavourable news. We investigate the potential impact of audit opinion change on the timeliness of financial disclosures, with improvements in audit opinion considered to be good news.
    Using panel data analysis, this paper examines audit opinion improvement and timing of disclosure of Iranian firms. The sample is comprised of 148 publicly traded firms listed in TSE using object oriented sampling method. Using data for 1388-1392, we find that both improvements and degree of improvements in audit opinions were associated with timeliness of annual reports. In general, we find that firms experiencing an improvement in their audit opinions disclose their financial results early.
    Finally, we find that the relationship between audit opinion changes and timeliness of corporate reports differs based on whether the opinion improved or deteriorated. While both opinion improvements and deteriorations were associated with timeliness of corporate reports, deteriorations in audit opinions had a greater effect on timeliness than opinion improvements. These asymmetric results suggest that managers react more to deterioration in audit opinion than to an improvement in audit opinion.
    Keywords: Audit opinion, Change in Audit Opinion, Timeliness
  • Pages 115-140
    Employee expenses have information about employees and this amount is one of the biggest components in income statement. In this research, we examine the information content of this component relative to only earnings. Then, we test factors affecting this information content. Selected sample includes 33 firms listed in Tehran Stock Exchange and for the test and analysis; we used data for fourteen years, 2002-2016. The statistical tests for data analysis are t-test for a difference in mean and multiple - regression. The article shows that the information content of employee expenses is more than that of only earnings. Average salary per employee, intensity and their persistence has significant roles in changing the predictability and value relevance of earnings. The results show that financial reports users can better predict company’s performance using the information obtained from earnings components and net earnings, and therefore, the information content of net earnings increases.
    Keywords: Earnings Predictability, Value Relevance, Persistence
  • Pages 141-167
    Voluntary disclosure of information, coordination, and partnership between the companies and investors improves with increasing the transparency of information and reducing information asymmetry. Voluntary disclosure with reducing opportunities earnings manipulation resulted to improve the quality of financial reporting and increase the confidence level of investors. This study investigates the impact of voluntary disclosure on earnings management in sample of 146 firms listed in the Tehran Stock Exchange during 2009-2013. This research Structural equation modeling was used to survey direct effects and the indirect effects of other variables on earnings management by improving the level of voluntary disclosure. The results show that increasing the level of voluntary disclosure leads to reduced earnings management through manipulation of discretionary accruals and manipulate the actual items .Also the board features and financial performance by improving the level of voluntary disclosure will be reduced earnings management.
    Keywords: Earnings Management based on Accruals, Real Earnings Management, Voluntary Disclosure, Structural Equation